Memorije

USB test brzina - micro SD + card reader

Patrik Sonny ned 12.5.2019 17:51

Ova tema je o USB i microSD brizinama prijenosa. Imam i 2 pitanja, pa molim odgovor. Nadam se da će ovaj test mnogima koristiti.

 

Imam stari USB 2.0 stik od 4 GB, a želio sam novi. Želio sam i microSD karticu za mobitel. Spojio sam te dvije želje u jednu. Kupio sam USB 3.0 card reader i microSDHC karticu od 32 GB (vidi sliku 1) i koristim je kao stik i po potrebi stavim je u mobile. Mogao sam kupiti i USB 2.0 card reader ali sam želio da bude brži. Prednost je što mogu microSDHC karticu staviti i u digitalac (iz 2008, od 7,2 MP – prednost; radi odlične macro slike). Također svi znamo da microSDHC može ići i u videokameru, onome tko je ima.

Sada sam testirao kolike su stvarne brzine i to zapisao u tablici, a na internetu sam potražio maksimalne vrijednosti za USB i microSD.

 

Rezultati su (vidi sliku 2):

Za USB 2.0 stik, od maksimane 480 Mbit/s tj, 60 MB/s, meni je najveći read cca 10 MB/s. Stik ima 4 GB i mislim da ga već imam 10 godina.

Za MicroSD piše da oznaka class 10 označava minimalnu brzinu pisanja, ako sam dobro shvatio i da je to bitno kod mobitela i videokamera koje pišu video u  HD ili 4K videe (vidi sliku – comparison of SD card Speed Class ratings). Postoji i class 2, 4, 6, i oznaka U1, U3, i oznaka V6, V10, V30, V60, V90. To je sve minimalna brzina pisanja! Dok se maksimalna brzina označava sa oznakom (rimsko) I, II ili III. UHS – I je zapravo oznaka maksimalne brzine moje SDHC kartice (vidi sliku 4 i 5 sa wikipedije).

  • Kod kopiranja (read) sa USB card reader sa microSDHC karticom na komp, na USB 2.0 portu, vrijednost je 41,3 MB/s (označeno zeleno) što je približno 60 MB/s koliko je maksimalna nominalna vrijednost USB 2.0 spec.
  • kod USB card reader za MicroSD karticu brzina prijenosa je veća ako se stavi u USB 3.0 utor iza kompjutera. Ne znam zašto je USB 3.0 card reader iza brži, jer prednjoj strani je na 41,2 MB/s, a toliko iznosi i prijenos na USB 2.0 portu.
  • zanimljivo je da je u utoru iza brzina 75 MB (označeno zeleno) što je približno maksimumu od 104 MB/s koliko podržava MicroSD katrica sa UHS-I, naravno manje nego koliko može podnijeti USB 3.0 (625 MB/s). Bilo bi zanimljivo vidjeti UHS-II ili UHS-III koji su daleko veće vrijednosti.

Za USB 3.0 specifikaciju piše da je do 5Gbit/s tj. 625 MB/s, dok piše da je zapravo realno očekivati oko 400 MB/s. USB 3.0 stik koji smo testirali je imao 125 MB/s read, dok je write istog stika bio katastrofalnih 5 MB/s. Obije vrijednosti su daleko od realno očekivanih 400 MB/s, iako je 125 dosta brzo!

 

Pitanja?

  • Zašto je write na stik ili microSD uvijek niž? Pitam jer na wikipediji za microSD piše da je „write mechanism sames as read“.
  • zašto je moji USB card reader za microSD brži u utoru iza kompjutera dok je USB 3.0 stiku kojeg smo imali svejedno.

 

Zanimljivost:

Ako bi i kupio microSD sa UHS-II ili UHS-III oni imaju dva reda pinova što ni na card readeru - slot 3 (microSDHC) ni slot 1(SDHC/SDXC) ne podržavaju.

https://www.delock.com/produkte/G_91718/merkmale.html

 

Zaključak:

  • Ne trebam kupovati microSD katricu sa većom brzinom (UHS-II ili UHS-III), jer card reader to ne podržava i te kartice imaju dva reda pinova (vidi sliku 7, 8, 9). Iako je Delock USB 3.0, i taj standard (USB) podržava 625 MB/s, ali microSD sa UHS-I je na najviše 104 MB/s. Dovoljno je imati kompjuter koji ima USB 3.0 a ja ću biti zadovoljan sa 75 MB/s, što je skoro duplo veće od 41,2 MB/s koliko dobijem sa USB 2.0.
  • i da hoću ne bi kupio jer jedina koju sam našao na Protisu, koja je UHS-II, papren je cijene preko 600 kn

Linkovi:

https://en.wikipedia.org/wiki/USB

https://en.wikipedia.org/wiki/SD_card

ihush ned 12.5.2019 19:13

-treba razlikovati standard, teoretsku propustnost, max i stvarne rezultate, npr usb 2.0 480k-byta=60MB/s .. ali to je ukupna propustnost standarda-kontrolera, realno, zbog kontrolnih bitova, upravljačke logike pa i kvalitete kontrolera (nije isto koji chip, kao što nije isto cpu celeron-i7, vga.. ram itd..) tj cjena chipseta, jer chipset na mbo daje stvarnu propustnost, veću na server mbo, manju na nekoj jeftikaner mada je nazivno isto. Pošto u svim operacijama (radu) na računalu, učestvuje više dijelova, npr cpu+ram+chipset.. (+disk/hdd/ssd.. svi kontroleri, periverija, rad antivirusa, ovisnost o fielsysu nrp nije isto fat32-ntfs-ext... jer se zapisuju dodatni različiti podaci..), ista memoroja (bilo koji tip, sd-ram-flash-ssd..) neće dati iste rezultate, tj jači pc kompeltan će dati veće rezultate u 3dbenču ili transferu-radu sd kartice.. jer sve obalja cpu i sve što radi prolazi kroz ram, kroz chipset-mbo...

od tog standarda, kao ukupne-teoretske propustnosnti 2.0/60mbs .. realno usb 2.0 možde do 40mbs.. neki npr hdd, dok flash-sd daje u pravilu manje, do 50%, mad 20-30mbs..

-sličan omjer-odnos je i na 3.0..

 

svaki disk-medij ima i interni kontroler, npr hdd, ima i usb disk.. tu već ovisi koji je kontroler, koliko bitni, npr vga 1050-1060-1070 se razlikuju po sabirnici, 128-192-256 bita.. a time i propustnots, tako je sa svim kontrolerima tj to je usko grlo ili maximum-propustnost. Tek nakon tog je moguće usko grlo npr usb kontroler-konverter-adapter ili sata, flash.. i sam kontroler s druge strane na mbo-chipsetu.

 

nije lako ni izmjeriti-primijetiti razliku, jer odavno win/os kešira podatke, npr od viste agresivno keširanje, korištenje viška rama za ubrzavanje rada svih diskova (jer su diskovi-memorije najsporijii dio, periferija.. a ram najbrži oblik memorije i ako je slobodan tad je to pametno korištenje.. + uređaj može imati svoj interni keš kao što ima cpu, hdd.. i različitih brzina-ciejne..+ ovisi o kapacitetu medija tj linerano veći medij-disk treba više keša da bi bio efikasan.. prosječan hdd ima 64-128mb keša, nekad je to u početku XPa bila količina raspoloživog rama.. a danas stilić ima više kapaciteta nego nekad čitav pc+hdiskovi..

keširanje nešto prividno ubrza, jer za korisnika i sys izgleda da je nrp snimanje brzo ogotovo.. ali realno, nije.. tj u kešu je i dalje se zapisuje na medij tj ako u tom trenu izbaciš imaš problem..

 

čitanje-pisanje.. R/W .. svi mediji su brži za R, sporiji ili jednako za W, jednostavno fizika, ograničenja, način rada.. tj write ni teoretski ne može biti brži ili jednako čitanju jer se kod zapisivanja mora kontrolirati ispravnost snimljenog, tek tad je gotovo kad se dobije potvrda da je snimljeno a to uključuje čitanje snimljenog, kao npr verify...

+ kad testiraš brzinu snimanja nrp sd kartice, tad koristiš neki test-podatak.. na nrp hddu i tad ovisiš o toj brzini kao prvo usko grlo, jer ne može kopirati brže nego čita.. (osim keš koji do kapaciteta prividno ubrzava nakon tog pad i zato se za test kopira više par gb.. dok par mb ode u sekundi.. a nije baš mjerljivo). Isti test može dati drugačije rezultate ako koristiš hdd i ssd i jači pc s više rama, jačim cpu itd.. mada je ono što testiraš nrp sd kartica koju možda imamo istu.. -rezultat mogući različiti rezultati pa čak i ovisno o smaom tipu filea koji se kopira ili FSu koji se koristi (jer se zapisuju i metapodatci, crc, recovery, rollback-version..).

Fizički snimanje-write mora biti sporiji od čitanja, jer za čitanje se samo očitava stanje clustera-chipa-bitea.. dok se u snimanju mora zapisati novo, viši napon od čitanja i sporija operacija + automatski crc koji mora kontrolirati zapis inače bi skoro svaki transfer bio neispravan.. tu je kao izuzetak snimanje cd-dvd medija jer rekorder nije player.. privid, suprotno od ostatka i moguć uzrok pogrešnih tumačenja.

 

svaki disk je sporiji za write, hdd-ssd.. a sve memorije su samo memorije, sd-flash-nvme-ram.. isto (toeretski) kao što je to i keš u cpu L1-2-3.. ili RAM na vga..

u svakom testu-usporedbi je važna i brzina cpua, jer operacija koju on obavi je cikljus-vrijeme, npr naredba, upali uređaj, mora biti poslana, proći kroz mbo-kontroler, kroz ram, kroz sabirnicu, mora biti kontrolirano, mora chunkove jedna po jedan primati-slati .. i tad će neki cpu na nrp 1ghz biti sporiji od onog na 2ghz ako je sve ostalo identično-isto, jer njegov ciklus su ti mhz i o tome ovisi brzina pojedine operacije-naredbe kao npr copy. Na server chipsetu će transfer većeg podatka-količine ići lakše, jer je to kao autoput s više staza-traka tj kao 1050-1060-1070.. širina sabirnice... a ciklusi su u mhz clock.. umnožak daje mogući transfer i tad je jasno zašto je npr server mbo skuplja ali i brža.. kao i vga.

 

-tek kad je to jednako-isto/slično, mogu se uspiređivait rezultati, npr same sd kartice ili hdd.. npr na starom računalu ili nekom atom-u dat će lošije rezltate nego neki gamerski i7... a disk je isti, isti teoretski usb kontroler i sl..

-class 10 je stara oznaka, = UHS-I .. ili koja već..

-navedene brzine do 625mbs su teoretske propustnosti stnadarda, ne nešto što je stvarno ostvarivo tj ni jedan usb disk neće dati rezultat koji je viši od npr sata-ssd ili blizi nvme-a... jer:...

sata kontroler ima prioriter-staze, usb nema, bori se s tipkovnicom-mišem.. kao da govorimo o gradskoj gužvi na cesti i pisti za F1.. možeš imati ferrarija ali ako stoji u gužvi, nije brz.. ako vozi po pisti tad može biti brz.. usb je gradska cesta, sata, nvme (pciex..) su posebne ''piste'' koje mogu dati te transfere... a usb samo teoretski.. na to još dodaj adaptere micro-sd.. čitače koji nemaju takvu brzinu kao direktno uređaj + kontrolna logika koja mora upravljati uređajem (što više uređaja u lancu, više uskih grla).

 

za snimanje npr videa je potrebna konkretna brzina, ali ugl uređaj kao mobitel-kamera ima neki dio fiksne memorije, kao keš, brže koja to omogućava, + ovisno o trajanju-dužini snimke i postavkama kompresije. Kompresija je 'dvosmislena' stvar, tj ako je kompresija manja, tad je minuta videa veći file, time potrebna veća konstantna brzina zapisivanja, ako je jaća kompresija, tad to mora raditi jači cpu-chip u realtiemu.. danas su mobiteli-kamere dovoljno jaki za nrp havc-264/265 kompresiju i moguće je snimati ali da je samo brzina diska-sd i cpu kao prije nrp desetljeće tad ne bi bilo dovoljno brzo tj ta kompresija omogućava snimanje.. dok je nekompresirani video cca 80MBs za dvd-pal-625 rezoluciju.. i to bi jedva nekad disk na scsi i raidu uspio snimiti. Nisu memorije danas toliko brže koliko su cpu-kompresije smanjile veličinu i tako je to omogućeno.

 

-ne treba očekivati da će stvarni transfer bio veći na 3.0 od 2.0 .. tj može teoretski x10 ali ovisi o svemu u lancu i realno se na bržim memorijama dobije 100-200mbs.. ali sumnjam preko adaptera tj to može biti identično kao za 2.0 npr 40mbs .. a ponekad uređaj u 2.0 daje bolje rezultate ponekad 3.0 lošije.. itd.. tek kad probaš, tad znaš, dok teh podaci mogu biti samo teorija ili potražiš 'benč' teme-info googlanjem. . (ima i jedna tema na forumu za usb/flash stikiće ..). S druge strane, skupe stvari su s razlogom skupe, tad možda daju te rezultate.. ili ne treba očekivati da će svaki brand/serija dati ono što piše u specifikacijama. Teoretski isti usb stikić može koštati 100kn-300kn.. i ako je ciena mjerilo tad je skuplji vjerojatno brži itd..

 

DiRT ned 12.5.2019 19:23

Al iskreno, 3.0 je dosta bolji od 2.0, i da je duplo brže je super, a nekad je i više neg duplo, možda 3-4 put brže bi reko, sve ovisi kolko tog imaš za prebacit i kakva vrsta fajlova.

Patrik Sonny ned 12.5.2019 20:00
ihush kaže...
Isti test može dati drugačije rezultate ako koristiš hdd i ssd i jači pc s više rama, jačim cpu itd.. mada je ono što testiraš nrp sd kartica koju možda imamo istu.. -rezultat mogući različiti rezultati pa čak i ovisno o smaom tipu filea koji se kopira ili FSu koji se koristi (jer se zapisuju i metapodatci, crc, recovery, rollback-version..).

Koristio sam bratom kompjuer za test a on je sasvim pristojan (pitat ću ga konfig pa napišem), ugl, komp mu ima USB 3.0. Ja sam na svojem kompjuteru (cca iz 2011), dobio iste rezultate za W na stik kod  USB 2.0, cca 13-15 MB/s, ali je read je meni bio 14,9 MB/s, dok je njemu 41,3 MB/s, tj. ono što bi trebalo i biti! Tako da sam se i sam uvijerio da ovisi dosta i o kompu. Koliko zanm on ima HDD, a prije je imao i SSD, samo mu je crko. Tako da test bi možda bio i bolji za neke stvari da smo koristili SSD!

 

ihush kaže...
+ kad testiraš brzinu snimanja nrp sd kartice, tad koristiš neki test-podatak.. na nrp hddu i tad ovisiš o toj brzini kao prvo usko grlo, jer ne može kopirati brže nego čita.. (osim keš koji do kapaciteta prividno ubrzava nakon tog pad i zato se za test kopira više par gb.. dok par mb ode u sekundi.. a nije baš mjerljivo

Za test sam koristio file od 1 GB baš zbog tog razloga da bude mjerljivo.

 

ihush kaže...
-class 10 je stara oznaka, = UHS-I .. ili koja već..

Class 10 je minimalna brzina pisanja kako ja shvaćam, UHS-I je maksimalna, sve je objašnjeno na slikama koje sam našao i taj class 10 služi za HD i 4K videe, dok za 8K moraš imati V30 i više.

Maksimalna brzina se piše sa UHS-I, dok je na kraticama naznačeno samo rimsko "I". Dok je ona oznaka 1 unutar slova U, nešto treće. Neznam zašto su takvu kompliciranu klasifikaciju napravili - i meni je zbunjujuće.

Patrik Sonny sri 20.5.2020 21:03

Čitao sam od kolega koji traže brzi usb stik da su neki predlagali ovaj:

 

SanDisk USB stick Extreme Go, 64 GB, USB 3.1

https://www.mall.hr/usb-kljucevi/sandisk-usb-stick-extreme-go-64-gb-usb-31?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Brzina čitanja: 200 MB/s

Brzina zapisivanja: 150 MB/s

 

I nju sam uvrstio u zanimljiv grafikon, iako nemam taj stik pa neznam dali bi kazane vrijednosti bile i takve na kompjuteru.

 

Grafikon je prikaz za maksimalne vrijednosti USB 2.0 specifikacije, microSD UHS-I specifikacije i USB 3.0 specifikacije. Sobzirom da je ovaj predložen stik USB 3.1, teoretski bi USB 3.1 trebao moći imati brzinu od 10 Gbit/s što je 1250 MB/s.

 

Za USB 2.0 koristio sam stari stik od 10 godina, MicroSD je obična od 50 kn koja ima veći read nego write, a USB 3.0 stik je bratov koji ima katastrofalni write.

Posmatrač sri 20.5.2020 21:08
Patrik Sonny kaže...

Čitao sam od kolega koji traže brzi usb stik da su neki predlagali ovaj:

 

SanDisk USB stick Extreme Go, 64 GB, USB 3.1

https://www.mall.hr/usb-kljucevi/sandisk-usb-stick-extreme-go-64-gb-usb-31?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Brzina čitanja: 200 MB/s

Brzina zapisivanja: 150 MB/s

 

I nju sam uvrstio u zanimljiv grafikon, iako nemam taj stik pa neznam dali bi kazane vrijednosti bile i takve na kompjuteru.

 

Grafikon je prikaz za maksimalne vrijednosti USB 2.0 specifikacije, microSD UHS-I specifikacije i USB 3.0 specifikacije. Sobzirom da je ovaj predložen stik USB 3.1, teoretski bi USB 3.1 trebao moći imati brzinu od 10 Gbit/s što je 1250 MB/s.

 

Za USB 2.0 koristio sam stari stik od 10 godina, MicroSD je obična od 50 kn koja ima veći read nego write, a USB 3.0 stik je bratov koji ima katastrofalni write.

 Meni dva crkla unutar mjesec dana. Zaobidji u sirokom luku...

Nisam u zivotu vidio dva crknuta usba a vidi sad....