Linux

Linux - pitanja i odgovori

pqweasdyxc uto 18.2.2025 09:59
Santana kaže...
pqweasdyxc kaže...
Sirotanovic kaže...
Sjećam se prije sam kroz ubuntu bez problema ulazio u win direktorij (pričamo o dual boot), no negdje prošle godine nije mi dozvoljavao. Kakva je situacija danas s tim, može li se uz linux live usb ući u dokumente spremljene na win11?

Live usb može ući ako su driveri za ntfs predinstalirani.

A ovo da ti ne ulazi u win direktorij je zbog ntfs. Svako malo trebaš popravljati ntfs particiju ako želiš da linux uđe u nju.

https://www.reddit.com/r/linuxmint/comments/ucnjlj/psa_disable_fast_startup_and_hibernation_in/

Error dolazi i kad su linux i win na različitim diskovima s isključenim fast startupom i hibernacijom.

Lovac sub 15.3.2025 23:30

Fedora 41 Workstation ili Cinnamon? U principu mi se dopada Mint, ali je previše iza s updateima i neće podržavati 9070xt još neko vrijeme. Koliko su slični/različiti Cinnamon Mint i Fedora? Full desktop zamjena. Znači i gaming (steam, gog, emulatori) i sve ostalo (video editing - vjerojatno Davinci Resolve, MuseScore, za fotke mi je dovoljan Gimp, mjuza/filmovi/serije i sl.).

(Bazzite recimo mi je previše "gamerski" out of the box)

Ako je netko isprobavao malo duže, cijenim feedback. Nisam Linux power user (još), ali nisam ni noob. U principu želim da sve radi i da nemam neke čudne probleme tipa da se ne boota nakona updatea (iako koristim Timeshift za svaki slučaj)

EricCartman uto 15.4.2025 14:58

Ovo nije pitanje, nego je retoričko, da malo podsjetim Linux zajednicu na Linux.

Znači iskrvio sam se dok nisam skužio zašto Linux neće najednom mountati vanjski SSD.

Nakon kopanja po chatGPT-u i disk komandama, restartova jer se nije ni vidio u deviceima, sumnjajući i na svježe updateani kernel. Iispalo je da je samo imao greškicu zbog neuspjelog prijašnjeg dismounta, a sve to na NTFS-u.

Ispušio sam preko sat i pol, da bih ga na kraju trknuo nazad u komp s Windozama, oni popravili problem, pa onda vratio u Linux.

Zašto NTFS? Zato što podržava TRIM što je jako bitno za SSD.

A i ježi ga, treba mi za backup, ili nekad prenošenje među kompovima, bilo bi super kad bih znao kako ga mogu osposobiti u punim mogućnostima na Macu. (NTFS disk).

ihush uto 15.4.2025 18:19

-nešto si 'zabrijao'.. macos podržava trim apfs.. pogledaj pod sysinfo (u primjeru za nvme..).

-trim mora podržavati os, kao i driver za FS, stariji-noviji.. pa ako imaš takvih problema, tad je stari-pogrešan driver, .. dok su inače problematični hw-raid kontoleri upravo zbog ograničenog seta naredbi koje podržavaju, neevoluiraju u razvoju... ili ovisi o adapteru ako ga koristiš kao ext-usb-nešto.. primarno loš driver.

-no štogod pingvini mislili o ntfs-u, to je dobar fs, kao i ostali, kao i osevi... ili kao btw naravno da imaš goreopisani problem, drtydisk, klasično na disku koji se koristi mixano ako nije uredno isključen-dismountan-ejectiran itd. npr u dualbootu ili kao usb..

pqweasdyxc uto 15.4.2025 18:34
EricCartman kaže...

Ovo nije pitanje, nego je retoričko, da malo podsjetim Linux zajednicu na Linux.

Znači iskrvio sam se dok nisam skužio zašto Linux neće najednom mountati vanjski SSD.

Nakon kopanja po chatGPT-u i disk komandama, restartova jer se nije ni vidio u deviceima, sumnjajući i na svježe updateani kernel. Iispalo je da je samo imao greškicu zbog neuspjelog prijašnjeg dismounta, a sve to na NTFS-u.

Ispušio sam preko sat i pol, da bih ga na kraju trknuo nazad u komp s Windozama, oni popravili problem, pa onda vratio u Linux.

A i ježi ga, treba mi za backup, ili nekad prenošenje među kompovima, bilo bi super kad bih znao kako ga mogu osposobiti u punim mogućnostima na Macu. (NTFS disk).

Pa svi moderni file sistemi ti podržavaju trim. 

EricCartman uto 15.4.2025 20:47
pqweasdyxc kaže...
EricCartman kaže...

Pa svi moderni file sistemi ti podržavaju trim. 

Bome ne exFAT,

Ja govorim o FS-u koji mi treba za vanjski SSD na različitim OS-ovima.

A sa Ext4 bi imali problema Windowsi.

EricCartman uto 15.4.2025 20:56
ihush kaže...

-nešto si 'zabrijao'.. macos podržava trim apfs.. pogledaj pod sysinfo (u primjeru za nvme..).

-trim mora podržavati os, kao i driver za FS, stariji-noviji.. pa ako imaš takvih problema, tad je stari-pogrešan driver, .. dok su inače problematični hw-raid kontoleri upravo zbog ograničenog seta naredbi koje podržavaju, neevoluiraju u razvoju... ili ovisi o adapteru ako ga koristiš kao ext-usb-nešto.. primarno loš driver.

-no štogod pingvini mislili o ntfs-u, to je dobar fs, kao i ostali, kao i osevi... ili kao btw naravno da imaš goreopisani problem, drtydisk, klasično na disku koji se koristi mixano ako nije uredno isključen-dismountan-ejectiran itd. npr u dualbootu ili kao usb..

Ne kužim, kaj sam to zabrijo?

Ne kažem da je NTFS loš, samo kažem da mi nije bio najsretniji taj dan na Linuxu, ovaj zafrk bih riješio u 1 minutu da sam ga uštekao u Windowse.

Al kako nisam imao pojma šta se desilo, čak sam pomislio da je možda krepucnuo SSD. Jer se do reboota Linuxa nije ni pojavio u devicevima.

Ugl, to nije bilo pitanje, to je bila pričica.

A pitanje bi bilo, ako koristite vanjski SSD, koji FS imate na njemu? I radi čega.

ihush uto 15.4.2025 22:13

-ntfs .. jer ga podržavaju svi (driver), apfs je problem (licenca, npr paragon) dok linuxovi fsovi kao ext3-4 mogu, ali je 'teže' winjuzeru instalirati driver za ext nego obrnuto (jer većina distri ima ukljućen driver ili ga instalira kad primjeti ntfs.. npr ubuntu i derivati..).

-kao univerzalni, free (msovo obećanje) bi tome trebao služiti fat32, ali realno se koristi samo za boot-install i sl. potrebe (kompatibilnost) uz ograničenje kapaciteta i filesizea.. glupi fs, kao i njegova 'jača' verzija fat64.. koji nitko ne koristi osim kad mora.. pa je u tom izboru ntfs logičan izbor.

-ali.. paziti na gašenje, odmontiravanje-ejectiranje.. dok iz doba 2014-2018 sam boot, uefi i secboot rade probleme kako kojoj distri uz problem dualboota-multiboota i drtydiska ovisno kako ga se korisit, boot, uefi particije, share, swap itd.. zapravo multiboot je danas za većinu nepotreban (od onih par promila koji ga koriste) tj osim za npr gaming, VM je praktičnije riješenje i istovremeno korištenje, dok danas računalo ima dovoljno resursa kao ram i cpu jezgara da to nije problem kao prije desetljeća.. tj sve se konstantno mijenja pa tako i ova 'pravila' ili odgovori-razlozi-izbori..

-za popravak kao što si već otkrio, upališ win .. u paru s ubuntuom ne bi trebalo više biti takvih problema + bez swap particije (file)..

-umjesto dualboota, logičnije je imati live medij, pa po potrebi bootati.. itd.

edit: .. (a zabrijao si o razlogu za trim, jer ntfs-ext nije ta razlika-razlog..).

EricCartman uto 15.4.2025 22:23

Nemam dual boot, to su odvojeni kompovi, svaki sa svojim OS-om.

Nisam zabrijao, stavio sam NTFS radi TRIM-a, prije je na prošlom SSD-u bio exFAT, ne ext4, i napravio mu probleme zbog nedostatka TRIM-a, a ext4 nisam stavio zbog razloga koje si naveo.

Nezz kad mi se desilo da ne ejectam stick safely, pogotovo ne SSD koji je poskup. Valjda se nekaj bilo pošemerilo iz ko zna kojeg razloga.

Hvala ti za savjete, i dobro si mi napisao za NTFS, barem se i meni čini da je to najbolji FS za vanjske diskove u kompromisu kad ih šeraš sa više različitih OS-ova (na više kompova).

Samo ježi ga, onda valja imat i spremne Windowse, ili barem Windowse To Go na sticku, za ovakav slučajčić.

Sirotanovic sri 16.4.2025 12:11

Jest vala ! Na ubuntu sam slučajno ištekao PHD bez safe eject i idući put kad sam uštekao disk ne prepoznaje ga nikako. Sreća imam dual boot pa sam na win 11 automatski popravio PHD i sve je štimalo. Al sam se preznojio tada 😅

Ima li nešto slično na linuxu da popravi USB ako otkrije neku grešku?
Recimo u zadnjoj nadogradnji LG tv oledCX popravlja USB ili PHD kad se ušteka. Pa kako je to Linux dalo bi se ...

ihush sri 16.4.2025 12:26

popravak tj u ovakvom slučaju samo čišćenje statusa 'neispravan' radi chkdsk.. linux naravno nema win appse-dijelove.

-nije važan tip 'diska' (preciznije reći storagea-memorije, hdd-ssd-nvme-flash.. ili drive, kad je bitno za izbjeći nesporazume..). FS nije stvar drivea nego osa, tj nativne podrške ili dodatno kroz driver, tj točnije sve radi kroz driver samo je razlika imamo li ga već uključenog ili nemamo .. kao za instalaciju bilo kojeg dijela hw-a.

.. a sve evoluira, dolazi novo, pa ono što je do jučer bilo ne mora sutra...

-chkdsk je msov, kao i fs-ntfs.. i legitiman-čist soft kao linux distra neće nikad kršiti neki copyright dok ms ne dozvoljava distribuciju, pa tad ni jedan dio softa, batchfile, bilo što što posjeduje copyright ne može biti distribuirano, uključeno u distru, osim da stvore takav dogovor-ugovor... a to ubuntu tj canonical neće, tj canonical za ubuntu ima upravo suprotno pravilo, ne ovisiti ni o čemu tuđem, što nije free pa tako nema ni npr gpu drivere nego ih juzer naknadno instalira amd-nvidia.. ne miješati s automatikom i uključenom internom bazom drivera, supportom .. ovo je stvar distribucije tuđeg softa tj bilo čega što ima copyright oznaku, pa tako legitimno bilo tko može downloadati npr win iso s ms stranice kao i ubuntu, no win ne smije distribuirati, karikirano, mogu skinuti, ali ne mogu ga tebi dati jer nisam distributer (ovlašten) tj tad sam pirat.. pravno to osoba mora sama, tad nema pravnog problema, dok canonical ima komercijalne interese a tad bi bilo koji vlasnik nekog softa mogao zatražiti plaćanje čak i za ono što je inače free .. tj nije isto za kranjeg korisnika (osobno korištenje) i distributera... komercijala i zakoni.

ihush čet 17.4.2025 18:04
redrum781 kaže...

Ako je NTFS "dirty" može se na linuxu "popraviti":

npr. sudo ntfsfix -d /dev/sdXY

-može, ali .. uobičajeno, ne petljati po win particijama iz lin .. nije preporučljivo.

-zapravo, riješenje je ekšli jednostavno, ne uzrokovati problem, eliminirati ga.. pravilnim korištenjem, ejectiranjem i sl. imati odgovarajuće podešeno računalo kao i navike ako se već nešto koristi na takav način na više računala-oseva i sl. .. 90% je do juzera-navike ili pogrešnih navika, eliminirati uzrok, bolje nego fixati uz vrlo ograničene mogućnosti koje nudi fix uz 3g-toola (ntfs-3g..).

-nije preporučljivo.. jer ekšli prije nego neki problem vidimo nismo ni svjesni da postoji odnosno što je uzrok i kakav je stvarno problem, samo oznaka drty pa se ona jednostavno odbacuje-briše-resetira, nema nikakvog fixanja-poporavljanja, samo oznaka diska.. ili ako je disk s problemima kao oštećen cluster-blok kad se radi realokacija i ostalo povezano da bi disk ostao ispravan, integritet.. tj ako to radimo bez da smo sigurni da je samo drty, kad bude ozbiljniji problem tad ga možda uništimo ograničenim alatom, umjesto da to tad obavi pravi chkdsk koji bi imao bolje šanse.. tj ako on ne bi mogao, tad sigurno ne može 3gov ntfs-fix.. i tad napravi više štete nego koristi.

-prije popravka treba znati nešto o kvaru, uzroku.. ne krenuti popravljati prije, tj zato je nešto za majstore s iskustvom, ne samo kliknextanje.