DuxCro pon 10.3.2025 13:43
HCMAA kaže...

to se lako riješi...trump uvede 100% carine svima i ovisno o broju kupljenih tesli u tim državama te se carine smanje...recimo 10000-100000(ovisno o veličini države) tesli 1% manje carine

To vrijedi za amere, ovo što piše na slici. Ako si iz EU i dalje ližeš stopala Musku i Trumpu nakon svega što pišu i govore o EU, prešli ste razinu gluposti i otišli ravno u mentalnu retardaciju.

Gebirgs pon 10.3.2025 16:39
DuxCro kaže...

Ako si iz EU i dalje ližeš stopala Musku i Trumpu nakon svega što pišu i govore o EU, prešli ste razinu gluposti i otišli ravno u mentalnu retardaciju.

Nakon svega sto govore o EU. Ti bi stvarno davao komplimente Ursuli i toj ekipi? 

Ti branis EU birokraciju koja halapljivo pokusava progutati sto vise teritorija i stanovnistva a "ne shvaca" da treba biti sposoban zastititi svoj teritorij a ne ovisiti o trecoj strani? A guraju nas u Rat.

A sada im treba vjerovati da su nesto skuzili? To treba braniti i superlativizirati?

Tom logikom branis vlast u RH kao dio te EU koja je 30 i sitno godina nakon klanja i krkanja kod nas, smatrala da je okay da vise ne ulaze u vojsku, rastjera milijun ljudi uz "Auf Wiedersehen"?

Koja nije u stanju 30 godina nakon privatizacije za 1Kn, prodaje zemljista tvornica za trg centre, pokrenuti novu industrijalizaciju zemlje nego ovisi o turizmu koji je gotov ako neko iz komsiluka opali jedan metak i stvar odjekne u medijima?

Ajmo o retardaciji.

Stvari se mijenjaju. Imas curu, bila ti je sve, upozna majstora koji je jaci, ljepsi, brzi itd. Sanjao si djecu i starost s njom. Puf* Gotovo.

Promijenila se vlast, dosli su drugi. Ali ti drugi su krivi zato sto su dosli? Kriv je narod sto ih je izabrao? 

Naravno da ne. Odgovor je uvijek u ogledalu. Problem je u vlasti koja radi kako im se kaze i nemaju viziju.

Krivi su Nepalci ili Indijci? Sto su dosli?

Pa postojala je potreba, ne dolaze spavat' po ulicama. Napravite troje djece svaki, cetvero, petero. Za 20 godina nece biti ni jednog Nepalca jer nece biti posla za njih.

Ali je sladje bacati spin nego se aktivirati i nesto poduzeti.

=XFX=PlayHard pon 10.3.2025 18:52

Novinari diljem svijeta (ukljucujuci i BUG) konstantno lazu kako je Tesla u krizi.

Tesla je u protekla 3 mjeseca ugasila proizvodnju Modela Y, njihovog najprodavanijeg vozila na sva tri kontinenta istovremeno, u SAD-u, Europi i Kini kako bi se pripremile proizvodne trake za osvjezenu verziju. 

Ovakvo pokvareno novinarstvo namjerno stvara sliku nekakve nepostojece krize. Ako zanemarimo par placenih aktivistickih skupina koje po SAD-u pale i unistavaju Teslina vozila, kriza jednostavno ne postoji i nastavlja se business as usual. Gadljivo je koliko novinari ne zele (namjerno) prenijeti vijesti onakve kakve jesu. Zato vecinu clanaka dalje od ovakvih jadnih naslova ni ne citam vise. 

registracija pon 10.3.2025 18:59
=XFX=PlayHard kaže...

Novinari diljem svijeta (ukljucujuci i BUG) konstantno lazu kako je Tesla u krizi.

Tesla je u protekla 3 mjeseca ugasila proizvodnju Modela Y, njihovog najprodavanijeg vozila na sva tri kontinenta istovremeno, u SAD-u, Europi i Kini kako bi se pripremile proizvodne trake za osvjezenu verziju. 

lol

=XFX=PlayHard pon 10.3.2025 19:07
registracija kaže...
=XFX=PlayHard kaže...

lol

To sto zaradjujes shortanjem dionice, ne mijenja cinjenicu pauziranja proizvodnje. 

Samo pazi, povijesno gledano svi oni koji su shortali Teslu ostali su kratkih gaca. Jako opasna dionica za short... 

Po ovome ispada da 70% kupaca u Australiji, Kini, Europi prati politku do te mjere da su odjednom svi prestali kupovati Tesle preko noci. lol

Vecina ljudi ne zna osnove politike niti ju prati, a jos manje tko je i sto je Elon Musk. Tako da ovakve jadne fore kako njegova politicka aktiviranost moze srusit prodaju u ovakvih postotcima su nista drugo nego teski novinarski bs. 

registracija pon 10.3.2025 19:51

nisam nista shortao. samo kazem oni koji jesu, sada uzivaju

ja samo uzivam kako se nekome tko si je umislio da je nedodirljiv prepolovilo bogatstvo. i dalje on ima mnogo, ali duplo manje nego prije. i to me veseli

e sad sto se prodaje tice.

tesla u kini dugorocno nema sanse. mislim da tu ne treba previse pisat. 

tesla u europi. nakon sto vlasnik iste firme poziv na puc u jednoj zemlji, omalovazava predsjednika druge zemlje, pokusava izravno utjecat na izbore u trecoj zemlji, blati cetvrtu zemlju, podrzava trenutno najveceg neprijatelja europe. soli pamet svim ostalim zemljama. ljudi iz tih zemalja bi zbilja trebali bit cudnog karaktera da ga odluce podrzat s kupnjom njegovih proizvoda. 

NEW_MAN pon 10.3.2025 19:55

Imaju 200k preoroders u Kini i u EU vjerojatno masa ljudi ceka novi model. Australija je tax free za Kineze tak da tam nitko osim Kineza i Tesle ne bude opstao. Neki dan sam vidio novi Y i izgleda drasticno bolje.

=XFX=PlayHard pon 10.3.2025 20:03
registracija kaže...

ja samo uzivam kako se nekome tko si je umislio da je nedodirljiv prepolovilo bogatstvo. i dalje on ima mnogo, ali duplo manje nego prije. i to me veseli

tesla u europi. nakon sto vlasnik iste firme poziv na puc u jednoj zemlji, omalovazava predsjednika druge zemlje, pokusava izravno utjecat na izbore u trecoj zemlji, blati cetvrtu zemlju, podrzava trenutno najveceg neprijatelja europe. soli pamet svim ostalim zemljama. ljudi iz tih zemalja bi zbilja trebali bit cudnog karaktera da ga odluce podrzat s kupnjom njegovih proizvoda. 

Niti jedan proizvodjac ovog svijeta koji nije iz Kine, dugorocno gledano tamo nema sto trazit. Tesla ce po meni isto tako kroz par godina jednostavno izac iz Kine jer ce zbog kineskog dampinga tamo potpuno izgubit trziste. 

Vec danas se tesko nosi s kineskim proizvodjacima kao sto je BYD kojem CCP pokriva gotovo sve gubitke u poslovanju. Oni zbog toga mogu plasirati automobile daleko jeftinije od realne cijene, drzava stoji iza njih i iza drugih proizvodjaca i to je game over za sve zapadne proizvodjace. 

Cijela ta prica s Muskom u Europi moze utjecat na prodaju mozda 5%, i to ako. Evo bas sam nedavno gledao reportazu u dnevniku, ispitivali ljude po Zagrebu tko je premijer, tko je predsjednik Sabora, tko su sefovi opozicijskih stranaka, uglavnom mlade ljude (ali i starije), jako puno ne zna osnove osnova. Neki studenti ne znaju cak niti tko je premijer vjerovao ili ne. 

E sad to stavi u kontekst drugih drzava u Europi koje politku prate daleko manje nego Hrvati. Oni blage veze nemaju sto se u SAD-u dogadja, niti ih to interesira. Ljudi zele najbolji moguci proizvod za svoje novce i kupit ce ono sto im je best buy. 

Sto se tice Muska i njegovog bogatstva, ljudi nemojte bit naivni. Samo SpaceX ce tog lika napravit prvim covjekom s bilijun dolara vrijednosti kroz 10 godina. Znaci samo ta kompanija, da ne gledamo uopce kompanije poput xAI-a, Tesle, Neuralinka i sl. 

Nekakvo radovanje zbog kratkorocnog pada trzista (jer padaju sve dionice trenutno) i nema nekog smisla. lol

DuxCro pon 10.3.2025 20:41
Gebirgs kaže...

Nakon svega sto govore o EU. Ti bi stvarno davao komplimente Ursuli i toj ekipi? 

Ti branis EU birokraciju koja halapljivo pokusava progutati sto vise teritorija i stanovnistva a "ne shvaca" da treba biti sposoban zastititi svoj teritorij a ne ovisiti o trecoj strani? A guraju nas u Rat.

A sada im treba vjerovati da su nesto skuzili? To treba braniti i superlativizirati?

Tom logikom branis vlast u RH kao dio te EU koja je 30 i sitno godina nakon klanja i krkanja kod nas, smatrala da je okay da vise ne ulaze u vojsku, rastjera milijun ljudi uz "Auf Wiedersehen"?

Koja nije u stanju 30 godina nakon privatizacije za 1Kn, prodaje zemljista tvornica za trg centre, pokrenuti novu industrijalizaciju zemlje nego ovisi o turizmu koji je gotov ako neko iz komsiluka opali jedan metak i stvar odjekne u medijima?

Ajmo o retardaciji.

Stvari se mijenjaju. Imas curu, bila ti je sve, upozna majstora koji je jaci, ljepsi, brzi itd. Sanjao si djecu i starost s njom. Puf* Gotovo.

Promijenila se vlast, dosli su drugi. Ali ti drugi su krivi zato sto su dosli? Kriv je narod sto ih je izabrao? 

Naravno da ne. Odgovor je uvijek u ogledalu. Problem je u vlasti koja radi kako im se kaze i nemaju viziju.

Pa postojala je potreba, ne dolaze spavat' po ulicama. Napravite troje djece svaki, cetvero, petero. Za 20 godina nece biti ni jednog Nepalca jer nece biti posla za njih.

Ne znam ja majstore jesi li ti na istim drogama kao i Muski ili što? Znači kripl Trump zato jer je jednostavno kripl ili Rusija ima nešto jako gadno o njemu ide uništavati desetljeća savezništva. Ne samo sa EU nego i sa drugim zemljama. Članstvo u EU i NATO je 100% dobrovoljno. Rusija je ta koja agresijom osvaja teritorij. Tko nas gura u rat? Rusija. Po tvojoj logici i po logici kripla poput Muska i Hrvatska se trebala jednostavno naprčit kada nas je Srbija napala. Previše Muskove propagande očito čitaš. Odi milo u SAD ili Rusiju pa uživaj pod diktatorima kad su ti toliko dragi i EU ti smrdi sa besplatnim zdravstvom, faksom, visokim radničkim pravima i slobodom govora. Što ti misliš da će se dogodit da se sad svi okrenemo protiv vodstva EU i kažemo ne naoružavanji i pripremi za moguću invaziju EU zemalja od strane Rusije? Barbari i naslinici razumiju jedino silu, ništa drugo.

millennial pon 10.3.2025 22:24
=XFX=PlayHard kaže...

Zato imamo X i Muska koji priča samo istinu 

da sam Musk sad bih ti napisao "be quiet small man" jer je to njegov nivo konverzacije. lik je odškrinuo oba vrata ormara i tek sad će svijet vidjeti kakav je to psihopat / sociopat. a ovi što i dalje svršavaju na njega samo zato što je najbogatiji lik na svijetu će se kad tad morati probuditi.

NEW_MAN uto 11.3.2025 08:32

Gledam vec neko vrijeme da uzmemo EV i Tesla je prije izlaska novog modela imala 1,49% kamatu. Sa izlaskom novog 4,9%, prosli tjedan 4,5% a danas 4,3%.
Kad i ako stignu do 1,49% a prije ne kupim nesto drugo onda uzimam Y.

Neki dan sam vidio novi Y i auto izgleda puno bolje. Stari Y je izgledal ne znam, nekak nikak. Ovaj novi model izgleda kao ozbiljan auto te ako ne kupim nekog malog drekeca onda cu vjerojatno Y. Pise da su Isporuke za jeftinu verziju Mai-Juni, za mid model Juni i za max domet model sa pogonom na sva cetiri su isporuke u trecem mjesecu, znaci sad.

BTW Tesla nije samo auti, oni rade robote koji budu najkasnije sljedece godine dozivjeli boom te komercijalizaciju u industriji. Mozete ocekivat da do 2030. u industriji ne bude zivog covjeka osim onog koji servisira robote. Osim toga rade na modelu 2 koji bude opet best buy i opet budu imali rekordne brojke.

Mora vam biti jasno da Tesla ima dva main stream modela 3 i Y. Oni sa dva auta okrecu vecu lovu nego VW sa cetrdeset modela. Kad izbace model 2 uzeli budu i taj dio kolaca.

Musk je arogantan i naporan ali iskreno receno me boli ona stvar za njega. Gledam da kupim best buy auto i Tesla je u EU ili USA debelo najbolji auto po svemu. Znaci jeftiniji model je 43k, kaj tocno ima za 43k na trzistu? Koji tocno auto ima za 43k sa dometom 500km? Niti jedan jedini.

Shortajte dok mozete a onda buy in kad krene isporuka novih modela.

Gallu uto 11.3.2025 09:01
NEW_MAN kaže...

Musk je arogantan i naporan ali iskreno receno me boli ona stvar za njega. Gledam da kupim best buy auto i Tesla je u EU ili USA debelo najbolji auto po svemu. Znaci jeftiniji model je 43k, kaj tocno ima za 43k na trzistu? Koji tocno auto ima za 43k sa dometom 500km? Niti jedan jedini.

Skoda Superb 1200km, 39k€ :)

Da se nać još koji ;)

Električni auti su odlični za po gradu, ali za to mi ne treba nešto od 5m i 2t niti nešto što prelazi više od 200km po punjenju. Imam dva auta i znam s kojim idem na put i s kojim zujim svakodnevno po gradu.

Gallu uto 11.3.2025 09:10
Gebirgs kaže...
DuxCro kaže...

Ako si iz EU i dalje ližeš stopala Musku i Trumpu nakon svega što pišu i govore o EU, prešli ste razinu gluposti i otišli ravno u mentalnu retardaciju.

Ajmo o retardaciji.

Mislim da nitko tu ne daje komplimente Ursuli i vodstvu EU nego pišu da su Trump & Co. trenutno na svjetskom tronu budala.

U rat su nas gurnuli 1. Rusi, a onda Amerikanci koji su stalno čačkali po Rusiji počevši sa Sjevernim tokom 2. S trenutnog Gledišta USA je najviše profitirala od tog rata i još žele iznuđivati koga god stignu.

dodatno štivo:

https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10014.html

https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_briefs/RB10000/RB10014/RAND_RB10014.pdf

Gebirgs uto 11.3.2025 10:24
Gallu kaže...

Mislim da nitko tu ne daje komplimente Ursuli i vodstvu EU nego pišu da su Trump & Co. trenutno na svjetskom tronu budala.

U rat su nas gurnuli 1. Rusi, a onda Amerikanci koji su stalno čačkali po Rusiji počevši sa Sjevernim tokom 2. S trenutnog Gledišta USA je najviše profitirala od tog rata i još žele iznuđivati koga god stignu.

dodatno štivo:

https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_briefs/RB10000/RB10014/RAND_RB10014.pdf

Niti jednom rijecju ne spominjem Trumpa niti tu ekipu. Ljudi su izabrani i imaju pravo voditi politiku kakvu zele i za kakvu su izabrani. Kao sto je i nasi vode. Mi se mozemo smijati, plakati, raditi sto hocemo iz svojih malih RH misjih rupa. Nebitni smo.

Problem je u komotnoj Brielskoj fotelja eliti gdje i RH guzice streme, koje traze produzetak rata a nemaju kapacitete. A ta Ukrajina moze se slomiti, sto ce na kraju i biti, a onda imamo Rusiju na vratima Rumunjske, sto znaci aktivaciju Srbije i BiH, i krece Zikino kolo. Uz Orbana koji nit smrdi nit mirise.

Za iznudjivanje stoji argument, ali onda je pitanje opet vodstva EU da ne igra igru za domaci tim i nema viziju svijeta u kojem danas jesmo sutra nismo. Jer kako je moguce da smo sigurnosnu komponentu totalno zanemarili i uzdamo se u milost trece strane? U RH je to na snazi 30 godina, u EU ista prica.

Odgovor na trenutno stanje nalaze u KREDITU od 800 mlrd EUR kojim ce napraviti inflatorni pritisak od kojeg cemo svi pistati i dodatno obezvrijediti valutu.

Ako smo prije cijukali radi visokih troskova zivota cek kada to zazivi.

A pitanje je radi cega? Ukrajina nije dio EU niti NATO. Kada smo imali rat u RH uvedene su nam sankcije od tih istih zemalja koje nas sada sve radi UKR guraju u glib do nosa. Radi dobrote svoga srca i humanosti? Koju nama nisu pokazali? Ne budimo naivni.

RH s Alzheimer svijescu osobito smeta jer da si na zemlji Balkana a nemas kompetentnu vojsku a okruzen si BiH, SRB, Madjarskom s teritorijalnim aspiracijama, Italijom. Jer nema veze, doci ce Amerika. A onda se stvar okrene a ti u dzepu imas figu.

Ove price uopce nemaju veze s Trumpom, Muskom, ili Perom iz Doboja jer nas na kraju dana boli tko je tamo. Ovi koji su tu ne misle i ne rade za dobrobit nas, a to je problem. Ista je prica i s natalitetom i logikom" A uvest cemo ljude. I vidimo kako to prolazi. Jer Muhammad iz Afganistana nece bas u Bundeswehr ili HV. Posvetit ce se seksu i radjenju 14 djece i djecjim doplatcima.

I sada gledamo inicijative da se ista Merkel koja je zakuhala multi-kulti za tudji racun ponovo izranja kao ime za pregovaraca u Ukrajini.

Kako iz ovoga vucete pro Trump retoriku ne kuzim.

NEW_MAN uto 11.3.2025 10:43
Gallu kaže...
NEW_MAN kaže...

Da se nać još koji ;)

Električni auti su odlični za po gradu, ali za to mi ne treba nešto od 5m i 2t niti nešto što prelazi više od 200km po punjenju. Imam dva auta i znam s kojim idem na put i s kojim zujim svakodnevno po gradu.

Nisam trgovacki putnik i ne trebam 1200km. Skoda Superb nije EV a ako vec trolas onda slozi Superb koji ima koliko toliko opreme kao i Tesla Y.

Znaci Superb karavan sa opremom u rangu Tesle je 45k (infotainment od Skode je smece), ali sa samo 150 konja. Sad ako idemo po model koji ima vise snage (jos uvijek puno manje nego Y) onda smo na 56k!

+- 1500€ godisnje ustede na gorivu. Ako uzmem auto na pet godina na leasing onda sam zasparal nekih 7,5k na bengi. Dodaj tih 7,5k na jeftini Superb od 45k i evo te na 52+k. Tesla me kosta 10k manje ili 20k manje ako uzmes jaci Superb koji je u rangu Tesle.

Gallu uto 11.3.2025 10:43
Gebirgs kaže...
Gallu kaže...

dodatno štivo:

Niti jednom rijecju ne spominjem Trumpa niti tu ekipu. Ljudi su izabrani i imaju pravo voditi politiku kakvu zele i za kakvu su izabrani. Kao sto je i nasi vode. Mi se mozemo smijati, plakati, raditi sto hocemo iz svojih malih RH misjih rupa. Nebitni smo.

Problem je u komotnoj Brielskoj fotelja eliti gdje i RH guzice streme, koje traze produzetak rata a nemaju kapacitete. A ta Ukrajina moze se slomiti, sto ce na kraju i biti, a onda imamo Rusiju na vratima Rumunjske, sto znaci aktivaciju Srbije i BiH, i krece Zikino kolo. Uz Orbana koji nit smrdi nit mirise.

Za iznudjivanje stoji argument, ali onda je pitanje opet vodstva EU da ne igra igru za domaci tim i nema viziju svijeta u kojem danas jesmo sutra nismo. Jer kako je moguce da smo sigurnosnu komponentu totalno zanemarili i uzdamo se u milost trece strane? U RH je to na snazi 30 godina, u EU ista prica.

Odgovor na trenutno stanje nalaze u KREDITU od 800 mlrd EUR kojim ce napraviti inflatorni pritisak od kojeg cemo svi pistati i dodatno obezvrijediti valutu.

Ako smo prije cijukali radi visokih troskova zivota cek kada to zazivi.

A pitanje je radi cega? Ukrajina nije dio EU niti NATO. Kada smo imali rat u RH uvedene su nam sankcije od tih istih zemalja koje nas sada sve radi UKR guraju u glib do nosa. Radi dobrote svoga srca i humanosti? Koju nama nisu pokazali? Ne budimo naivni.

RH s Alzheimer svijescu osobito smeta jer da si na zemlji Balkana a nemas kompetentnu vojsku a okruzen si BiH, SRB, Madjarskom s teritorijalnim aspiracijama, Italijom. Jer nema veze, doci ce Amerika. A onda se stvar okrene a ti u dzepu imas figu.

Ove price uopce nemaju veze s Trumpom, Muskom, ili Perom iz Doboja jer nas na kraju dana boli tko je tamo. Ovi koji su tu ne misle i ne rade za dobrobit nas, a to je problem. Ista je prica i s natalitetom i logikom" A uvest cemo ljude. I vidimo kako to prolazi. Jer Muhammad iz Afganistana nece bas u Bundeswehr ili HV. Posvetit ce se seksu i radjenju 14 djece i djecjim doplatcima.

I sada gledamo inicijative da se ista Merkel koja je zakuhala multi-kulti za tudji racun ponovo izranja kao ime za pregovaraca u Ukrajini.

Kako iz ovoga vucete pro Trump retoriku ne kuzim.

Zašto svi vide opasnost u Rusiji? Rusija ne može, uz sve napore, preći petinu Ukrajine. Veća prijetnja nam je trenutno Naranča koji je već krenuo sa trgovinskim ratom, a i spomnje upotrebu sile za Grenland.

Što se oružja tiče - da treba nam oružje. Ali ne američko jer kakvo je vodstvo tamo oni u svakom ternu mogu prestati davati podršku za te sustave i gdje smo onda?

Treba oačati vojnu industriju, proizvoditi svoje oružje i tek onda ćemo biti sigurni. I da - prestati slušati naloge preko Atlantika jer oni su nas većinom ugurali u situaciju u kojoj jesmo.

Gallu uto 11.3.2025 11:06
NEW_MAN kaže...
Gallu kaže...
NEW_MAN kaže...

Da se nać još koji ;)

Nisam trgovacki putnik i ne trebam 1200km. Skoda Superb nije EV a ako vec trolas onda slozi Superb koji ima koliko toliko opreme kao i Tesla Y.

Znaci Superb karavan sa opremom u rangu Tesle je 45k (infotainment od Skode je smece), ali sa samo 150 konja. Sad ako idemo po model koji ima vise snage (jos uvijek puno manje nego Y) onda smo na 56k!

+- 1500€ godisnje ustede na gorivu. Ako uzmem auto na pet godina na leasing onda sam zasparal nekih 7,5k na bengi. Dodaj tih 7,5k na jeftini Superb od 45k i evo te na 52+k. Tesla me kosta 10k manje ili 20k manje ako uzmes jaci Superb koji je u rangu Tesle.

"infotainemnt" - šta netko stvarno gleda u taj ekran dok vozi, meni je uglavnom čim manji taj središnji ekran - tim bolje? Superb je udobniji auto od Y. Imao taj auto 150 ili 1500 konja je isto sporedno jer nije da se utrkujem i to guranje snage u električne automobile je apsolutna besmislica. Gledam sve te Tesle na autoputu koji se vuku iza kamiona po ljeti. Smiješno. Zakoji vrag će im tih 220kw?! Ušteda na gorivu na godišnjoj bazi da imam oba električna auta bi mi bila 200-300€ (imam jednog malog električnog za dnevno zujanje). Tako da mi se to i ne isplati gledati. Što osnovnom Superbu fali u opremi naspram osnovnog Y? Nisam ni ja trgovački putnik, ali ne da mi se misliti mogu li iz jednog šuta preći 500km i hoće li mi na A1 tijekom ljeta biti slobodan charger (neće) ili hoću li morati silaziti s autoputa.

NEW_MAN uto 11.3.2025 11:27
Gallu kaže...
NEW_MAN kaže...
Gallu kaže...
NEW_MAN kaže...

Da se nać još koji ;)

"infotainemnt" - šta netko stvarno gleda u taj ekran dok vozi, meni je uglavnom čim manji taj središnji ekran - tim bolje? Superb je udobniji auto od Y. Imao taj auto 150 ili 1500 konja je isto sporedno jer nije da se utrkujem i to guranje snage u električne automobile je apsolutna besmislica. Gledam sve te Tesle na autoputu koji se vuku iza kamiona po ljeti. Smiješno. Zakoji vrag će im tih 220kw?! Ušteda na gorivu na godišnjoj bazi da imam oba električna auta bi mi bila 200-300€ (imam jednog malog električnog za dnevno zujanje). Tako da mi se to i ne isplati gledati. Što osnovnom Superbu fali u opremi naspram osnovnog Y? Nisam ni ja trgovački putnik, ali ne da mi se misliti mogu li iz jednog šuta preći 500km i hoće li mi na A1 tijekom ljeta biti slobodan charger (neće) ili hoću li morati silaziti sa autoputa.

Da, gledam u infotainment i nije mi svejedno ako je auto glup te ne cita znakove kak spada i ako mi na autoputu panicno rusi brzinu kad se vozim sa tempomatom. Vozil sam dvije godine Skodu i sef ima Skodu te su zicevi u Oktaviji jako neudobni. Novi Y je navodno puno bolji po tom pitanju. Nije sporedno koliko ima konja jer se oni naplacuju i Skoda cak u EV modelima ima malo konja jer  ugraduju jeftine motore a jako dobro naplate. Po ljeti budem negdi na zapadu i od ove godine vise ne idemo u RH na more. Ako mjesecno tankam za 170€ onda je godisnja usteda 1500 ili vise jer je struja drasticno jeftinija od benge. Osim toga mislim stavit solare pa bude iskoristivost istih jos veca = "vozil se budem for free". Ne putujem duze od 500km, tocnije receno ne putujem duze od 300km. Ako idem na daljnje relacije onda letim a ako mi je sila negdi daleko sa cijelom obitelji onda uzmem Espace od punice.

Ti vozi Skodu a ja budem Teslu i gg. Meni je Tesla Y za moje potrebe savrsen auto.

NEW_MAN uto 11.3.2025 11:50
Gallu kaže...
Prema tvom opisu - tebi ne treba Y. Tebi treba nešto veličine Golfa.

Ne znas moju zenu. Da imam V Class od Mercedesa ona bi ga natovarila.

Prema mojem opisu trebam drugu zenu 

Nije poanta u zivotu imat ono kaj trebas nego ono kaj oces. Vozil sam Y i auto je bonkers! Znaci ja ocu Y i igrom slucaja mi igra use case. Mogu kupiti i Daciu koja potegne 300km ali zivot je vise od bare minimum. Ocu uzivat i gust mi je kak se Y vozi a domet, prtljaznik, cijena mi igraju savrseno.

picajzla0707 uto 11.3.2025 12:19
Gallu kaže...

...hoće li mi na A1 tijekom ljeta biti slobodan charger (neće) ili hoću li morati silaziti sa autoputa.

oće, kako da neće 

link

ovako su ljetos izgledale kolone na punjačima na a1 (bile je nekoliko vijesti o tome), a mislim da je svaki od ovih koji su čekali satima u redu prokleo dan kad je kupio teslu

EDIT

evo u otočcu kolonica, srećom pa u teslu gurneš crijevo i za tri minute natankaš puni rezervoar, pa se ne čeka dugo 

ovako je bilo i prošle godine 

link

=XFX=PlayHard uto 11.3.2025 19:17
picajzla0707 kaže...
Gallu kaže...

...hoće li mi na A1 tijekom ljeta biti slobodan charger (neće) ili hoću li morati silaziti sa autoputa.

oće, kako da neće 

link

ovako su ljetos izgledale kolone na punjačima na a1 (bile je nekoliko vijesti o tome), a mislim da je svaki od ovih koji su čekali satima u redu prokleo dan kad je kupio teslu

EDIT

evo u otočcu kolonica, srećom pa u teslu gurneš crijevo i za tri minute natankaš puni rezervoar, pa se ne čeka dugo 

ovako je bilo i prošle godine 

link

Nitko nije cekao satima na A1 superchargerima, prestani lagat ovaj napaceni narod. 

Clanak koji si prilozio je iz Svedske gdje Tesla vodi bitku sa sindikatom Union IF Metall, lokalna sindikalna mafija im iskljucuje struju na punjacima jer se Teslini radnici ne zele prikljuciti njihovom "sindikatu" koji se "bori za prava radnika"

"Izvršni direktor Tesle Elon Musk zauzeo je tvrd stav prema sindikatima i nije pokazao dobru volju za pregovore pa je sindikat Union IF Metall iskoristio svoj utjecaj kako bi spriječio Teslu da napaja nove Supercharger stanice te ih tako doveo za pregovarački stol."

picajzla0707 uto 11.3.2025 22:00
=XFX=PlayHard kaže...

Nitko nije cekao satima na A1 superchargerima, prestani lagat ovaj napaceni narod. 

Clanak koji si prilozio je iz Svedske gdje Tesla vodi bitku sa sindikatom Union IF Metall, lokalna sindikalna mafija im iskljucuje struju na punjacima jer se Teslini radnici ne zele prikljuciti njihovom "sindikatu" koji se "bori za prava radnika"

"Izvršni direktor Tesle Elon Musk zauzeo je tvrd stav prema sindikatima i nije pokazao dobru volju za pregovore pa je sindikat Union IF Metall iskoristio svoj utjecaj kako bi spriječio Teslu da napaja nove Supercharger stanice te ih tako doveo za pregovarački stol."

a ovaj drugi članak si namjerno 'previdio' napaćeni narodu 

I što se onda dogodi kada svi ti električni automobili krenu put hrvatskog Jadrana? Gužve, a upravo su jednoj takvoj svjedočili prlaznici u Otočcu. Zašto u Otočcu? Zato jer se ondje nalazi šest Teslinih brzih punionica, poznatijih kao Superchargeri.

Tako se ondje ovoga vikenda stvorila kolona od nekoliko desetaka Teslinih modela koji su čekali na svoje punjenje.

wyks jučer 00:10
=XFX=PlayHard kaže...
registracija kaže...

Niti jedan proizvodjac ovog svijeta koji nije iz Kine, dugorocno gledano tamo nema sto trazit. Tesla ce po meni isto tako kroz par godina jednostavno izac iz Kine jer ce zbog kineskog dampinga tamo potpuno izgubit trziste. 

Vec danas se tesko nosi s kineskim proizvodjacima kao sto je BYD kojem CCP pokriva gotovo sve gubitke u poslovanju. Oni zbog toga mogu plasirati automobile daleko jeftinije od realne cijene, drzava stoji iza njih i iza drugih proizvodjaca i to je game over za sve zapadne proizvodjace. 

Cijela ta prica s Muskom u Europi moze utjecat na prodaju mozda 5%, i to ako. Evo bas sam nedavno gledao reportazu u dnevniku, ispitivali ljude po Zagrebu tko je premijer, tko je predsjednik Sabora, tko su sefovi opozicijskih stranaka, uglavnom mlade ljude (ali i starije), jako puno ne zna osnove osnova. Neki studenti ne znaju cak niti tko je premijer vjerovao ili ne. 

E sad to stavi u kontekst drugih drzava u Europi koje politku prate daleko manje nego Hrvati. Oni blage veze nemaju sto se u SAD-u dogadja, niti ih to interesira. Ljudi zele najbolji moguci proizvod za svoje novce i kupit ce ono sto im je best buy. 

Sto se tice Muska i njegovog bogatstva, ljudi nemojte bit naivni. Samo SpaceX ce tog lika napravit prvim covjekom s bilijun dolara vrijednosti kroz 10 godina. Znaci samo ta kompanija, da ne gledamo uopce kompanije poput xAI-a, Tesle, Neuralinka i sl. 

Nekakvo radovanje zbog kratkorocnog pada trzista (jer padaju sve dionice trenutno) i nema nekog smisla. lol

Moram se ispričati svoj tadasnjoj dječici na igralištu kad sam mislio da kako budem stariji neću vidjeti ništa jadnije od hvaljenja razmaženog derišta kojem je ćaća pomorac kupio novu loptu/bmx/play Station.

Susjed, dete kreten u svoje doba, koji je doslovno zvao tatu jer je njegov tata jači ipak zaslužuje respekt jer mu je to ipak ćaća.

Vi jadnici ste najveći izvor komedije na svijetu trenutno.

Majko mila čovječe, imas preko 40 godina i ovo ti je život.

Ljudi u BMWu imaju veći kurac, eto jadni ste vi u Tesli😂

Ustanes se ujutro, stavis djecu u školu i odes na forum govoriti kako Elon ima veci kurac od drugih. Majko mila jada i bijede...

Ma ima bravo, svi smo mi iz Hrvatake i Vinjana donjih u zavjeri kabale sorosevskih pedera jedini si ti poznavatelj istine koliki je zbilja velik Elonov penis.

=XFX=PlayHard jučer 10:08
picajzla0707 kaže...
=XFX=PlayHard kaže...

a ovaj drugi članak si namjerno 'previdio' napaćeni narodu 

I što se onda dogodi kada svi ti električni automobili krenu put hrvatskog Jadrana? Gužve, a upravo su jednoj takvoj svjedočili prlaznici u Otočcu. Zašto u Otočcu? Zato jer se ondje nalazi šest Teslinih brzih punionica, poznatijih kao Superchargeri.

Tako se ondje ovoga vikenda stvorila kolona od nekoliko desetaka Teslinih modela koji su čekali na svoje punjenje.

Nekoliko desetaka Tesli koje cekaju u redu ne znaci da ces satima cekat na superpunjacu. Automobili se pune u prosjeku 15-20min na brzim punionicama tog tipa. Znaci cekali su mozda 20min do pola sata. I to je dovoljno za senzacionalisticke naslove.

Medjutim stoji da broj punionica u Hrvatskoj mora biti veci. Zato je Tesla ove godine znatno povecala broj chargera u Hrvatskoj, a vidimo da i Ionity i ostali takodjer ubrzavaju gradnju na novim lokacijama. 

picajzla0707 jučer 10:12
=XFX=PlayHard kaže...

...Automobili se pune u prosjeku 15-20min na brzim punionicama tog tipa. Znaci cekali su mozda 20min do pola sata. 

malkoc natežeš matemotiku

20 minuta je čekao onaj prvi u redu, zadnji od tih 10 je čekao tri i pol sata

EDIT

ako ih je bilo više desetaka, onda se čekalo i sedam sati za 20-to vozilo ili preko 10 sati za 30-to vozilo

ali da, uzet ćemo za primjer samo onog prvog u redu