Windows

Windows 10 - problemi

dachoxl čet 10.11.2016 22:46

Izvinjavam se ako je neko več pitao ali stvarno ne mogu preturati po kompletnoj temi....

Da li se nekome desilo da se Start ne otvara, ni klik na Start dugme, niti Windows tipka na tastaturi... Restart računara je pomagao, ali sad ni to ne pomaže... 

almirusr sub 12.11.2016 00:29
dachoxl kaže...

Izvinjavam se ako je neko več pitao ali stvarno ne mogu preturati po kompletnoj temi....

Da li se nekome desilo da se Start ne otvara, ni klik na Start dugme, niti Windows tipka na tastaturi... Restart računara je pomagao, ali sad ni to ne pomaže... 

Meni je ovo pomoglo:

https://mspoweruser.com/solution-start-menu-not-working-windows-10/

Ako to ne pomogne proguglaj jos malo 

https://www.google.ba/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=start%20not%20work%20windows%2010

CooLaa sub 12.11.2016 14:31

Pozdrav, Eo ovako, Prekjucer sam instalirao Win 10 i odmah mi je internet poceo zastajkivat, malo radi malo ne radi itd, prosli put kad sam bio instalirao win 10 zvao sam u Vip centar i rekli su mi da upisem neki ip u postavkama, danas kad sam ih zvao rekli su mi jedino da updejtam drajvere

Jel netko zna u cem je problem  i kako ga porpavit ?

bepo92 pon 14.11.2016 18:27

Pozdrav,

imam problem s učitavanjem Windowsa 10, otkako sam "prisilno" preko gumpa htjela restarati laptop. Od tad kada se počnu windowsi učitavati, na ekranu piše "Preparing automatic repair" te se pojavi plavi zaslon s "Choose your keyboard layout" gdje tipkovnica i touchpad uopće ne rade, pa ne mogu odabrati nijednu opciju. Prema nekim savjetima po stranim forumima, napravila sam bootable usb kako bih pokušala s "Troubleshoot", ali kada odabarem bilo koju opciju od ponuđenih ( System restore, System Image Recovery, Sturtup Repair, Go to the previous build) javi mi grešku: this option is not supported on the operating system you've selected. Je li moguće ovo riješiti? Najvažnije mi je spasiti podatke koje su na laptopu. Ili je bollje odnijeti laptop u neki servis?

Lp, 
Ivana

bepo92 uto 15.11.2016 08:46

Hvala na pomoći, jedino me raduje što se podaci daju spasit :) 

Kriva verzija je bila. :D Pokusala sam s 32 bitnim, i onda sam uspjela pokrenit startup repair. Započelo je neko dijagnosticiranje, ali opet se vratilo na isto. Kod System restore i System Image Recovery ne pronalazi to nešto što je potrebno za pokretanje, a ne dopušta niti povratak na prethodni 'build'. 

error_666 uto 15.11.2016 15:51

Hmm, ako ne nalazi tacku za vraćanje sustava mislim da je najbolje, najbrže i najbezbolnije da napravis usb preko Media creation tool-a, odaberi točnu ver Windowsa koju imaš i arhitekturu (32 ili 64) i pokreni upgrade. Pregazit će ti taj OS novim, a ostat će sve što je bilo (dokumenti programi). Naravno, moraš odabrati da ti ostavi u ponuđenim opcijama. Sretno

bepo92 uto 15.11.2016 18:43

Pokušat ću ali može samo pitanje kako napraviti taj upgrade? Može i link ako postoji negdje gdje je to objašnjeno, jer niti ne znam što tražiti. Možda je pitanje glupo, ali eto... Puno hvala! :)

error_666 uto 15.11.2016 19:52

Nema glupog pitanja, samo može bit glup odgovor hehe.. Nije mi komp pri ruci pa nmg vidjet raspored kako ide i sto izbaciva, ali evo link malo vidi nije teško.
Prvo skini" tool ", odaberi ediciju, jezik i to i onda upgrade.. Kad budeš radila obavezno odaberi ono" keep personal files and apps ", tako ostaje sve sto je bilo.

https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10/?36261b60-2f68-4336-abe2-4b00f210b6aa=True

A evo i sa yt da vidiš kako ide, nije potpuno isto kao kod tebe, ali procedura je ista

https://m.youtube.com/watch?v=IKuZo7tbvls

Uglavnom ukratko, moraš znati koji Windows je inst na laptopu (home, pro, enterprise), koliko je bita i jezik i mislim da neće bit problema, i moraš se dokopati nekog kompa koji radi da napraviš usb. Eto, nadam se da sam pomogao, ako zapnes "vici". Sretno :)

error_666 uto 15.11.2016 23:51

Da, to sam i rekao na početku, ali nažalost ne može im pristupit normalno. Ne znam da li može preko safemodea ući i kopirati negdje, ako ne onda preko live OS. Mada bi baš trebalo biti peh da izgubi podatke neke prilikom upgradea.puno puta sam radio i nikad nisam izgubio ništa, ali jbg uvijek ima Murphy-ev zakon i mogućnost da se nešto zjb.

bepo92 sri 16.11.2016 20:12

Nije uspjelo...
Dakle, išla sam preko media creation toola skinut iso file jer kad odabarem opciju da skine na usb onda mi ne pronalazi usb. Pronašla sam negdje da se u tom slučaju može koristit Rufus pa sam preko njega napravila taj bootable usb. Kada sam pokrenila boot sa usb-a, otvori mi se prozorčić gdje mogu odabrati "Install now" i "Repair your computer. pretpostavljam da se taj upgrade radi tako da se ide na install now.
Uglavnom kada to odabem i nakon što odabrem verziju windowsa koju želim instalirati te nakon što odaberem opciju gdje želim sačuvati podatke, pojavi mi se prozor "Compatibility report" s porukom "The computer started using the windows installation media. Remove the installation media and restart your computer so that Windows starts normally. Then, insert the installation media and restart the upgrade. [Do not select | Custom [advanced]| to perform an upgrade. Custom[advanced] installs a new copy of Windows and deletes your programs ans settings" . Jedino imam opciju close. I to je to. 

Kod mene očito ne može ići jednostavno.  :D

ihush sri 16.11.2016 20:23

eh, da to ide samo tako.. :)

ne spominje se koji (laptop) .. i vjerojatno dolazi s predinstaliranim win10.. (nagađam).

-postavke BIOSa (nema ojašnjenja što je bio problem kod izrade USBa s MStoolom? Mora raditi), dalje nagađam, kao većina korisnika, nisi napravila recovery medij. To nije origigi (MSov, skinut ISO..) nego OEMov, s driverima, keyom.. I to je prva stvar koju je poželjno napraviti.

-nadalje, upgrade se radi iz aktivnog OSa (to ti javlja poruka).

-spasi podatke, podesi BIOS, pribavi odgovarajući install, clean (brisanje particija + recovery..) .. alternativno, servis (garancija 2-3 godine možda i duže).

bepo92 sri 16.11.2016 20:43

A mislim da će solucija biti servis jer ipak sam samo laik po pitanju ovog jer pola toga nisam ni razumjela :D

Laptop je Hp (625) koji je došao s predinstaliranim windowsom 7. Pa sam u sklopu one besplatne nadgradnje na windows 10 to i napravila. Sve je ok funkcioniralo nekoliko mjeseci dok mi se ovo nije dogodilo. 
Što se tice problema kod izrade USBa s MStoolom, kada odabrem USB flash drive (a ne ISO file) piše kako ne može pronaći USB flash drive.
Nisam napravila recovery medij(sada znam za ubuduće), a ovo zadnje mi se čini prekomplicirano, tako da ću to ipak ostaviti nekoj stručnoj osobi. 

Puno vam hvala za savjete i pomoć. Barem sam pokušala :)

ihush sri 16.11.2016 20:54

-instalacija win je kranje jednostavna stvar.. naravno, na ispravnom (HW+SW)..

-skini ISO (lako ga je po potrebi snimiti na DVD-USB .. upravo tako se zove sot, ms-win dvd2usb.. radi). Bezbroj puta ponovljeno, rufus je samo alat, ima razne opcije (koje juzeri ne razumiju..).

Takav, 'pravi' ISO, snimljen 'pravim' alatom (tj način+opcije, upravo razlika između drugih alata i MSovog, gdje nemaš što zeznuti osim klik-nexta), mora raditi. Svi ostali problemi = kvar.

Podesiti BIOS (defaultne postavke su ugl za UEFI-GPT-sec.boot/fastboot..). Kako? Ovisi što želiš, što je cilj... ništa od tog ti nije potrebno, može sve biti isključeno, naravno tu je igra MSa+OEM oko samog BIOSa. Na defaultnim postavkama bi w10 morao ići bez problema, pošto je bio w7.. 99% da je sve OK.

-tad ostaje sam HDD, tj podaci...

-bilo bi dobro, izvaditi ga, ubaciti u neki PC, iskopitrati (zapravo vidjeti što je s diskom, greška-kvar..) i nakon tog obrisati (sve-particije), jer je nepotrebno tj imaš aktiviran w10, radit će automatski, aktivacija-licenca. Ako je disk neispravan, nabaviti drugi (garancija?)..

prazan disk, vratiti u laptop, .. bootati s (pravog) install medija i dalje '99% nextati' .. radit će.

Ništa od navedenog nije teško, razika je samo imaš li neki PC pri ruci (ili bilo koji drugi način, kopiranje-spašavanje, majstori imaju i ostale alate-diag + iskustvo, to je jedina razlika).

u slučaju da nema bitnih podataka za spašavanje, može se preskočiti vađenje.. i sve obaviti kao clean install, BRISANJEM SVIH particija. (može i u CMD diskpart..)

miki12345 sri 16.11.2016 21:57

imam pitanje u vezi task menadžera, nije ista tema al ova je aktivna pa se nadam brzem odgovoru. znaci kad neradim nista na kompu udjem u task menadžer i pokazuje mi oko 25 do 30 % zauzetosti procesora, ali to bude samo oko 1 ili 2 sekunde i onda bude o % zauzetost, e sad da li je to normalno da na win 10 u task menadžeru tako bude??

Sum_of_all_fears sri 16.11.2016 21:59

To je normalno jer CPU usage skoči tijekom otvaranja task managera i kad se otvori, padne na normalno.

Skini Process Explorer od Sysinternalisa, upali ga i gledaj CPU usage koju minutu. Bez zatvaranja ProcessExplorera upali task manager (najbolje sa Ctrl + Shift + Esc ili desni klik na taskbar - Task Manager) i gledaj kako će usage skočiti pa onda za koju sekundu pasti.

miki12345 sri 16.11.2016 22:12
Sum_of_all_fears kaže...

To je normalno jer CPU usage skoči tijekom otvaranja task managera i kad se otvori, padne na normalno.

Skini Process Explorer od Sysinternalisa, upali ga i gledaj CPU usage koju minutu. Bez zatvaranja ProcessExplorera upali task manager (najbolje sa Ctrl + Shift + Esc ili desni klik na taskbar - Task Manager) i gledaj kako će usage skočiti pa onda za koju sekundu pasti.

ok, hvala na odgovoru.

SPIJA čet 17.11.2016 08:46
Flying Dutchman kaže...
Edge kaže...

Na ovom shitu od Windowsa uvijek nesto ne radi kak spada, vec 3h u komadu CPU je zauzet "Antimalware Service Executable" procesom. Lakse je nastimat Linux Arch.

Smanji piratluk

Nema kod mene nista piratsko pa ne radi nikako, ajd sad meni objasni što da radim ??

CyberDemonVZ čet 17.11.2016 10:07
SPIJA kaže...
Flying Dutchman kaže...
Edge kaže...

Na ovom shitu od Windowsa uvijek nesto ne radi kak spada, vec 3h u komadu CPU je zauzet "Antimalware Service Executable" procesom. Lakse je nastimat Linux Arch.

Smanji piratluk

Nema kod mene nista piratsko pa ne radi nikako, ajd sad meni objasni što da radim ??

Ti snimi piratske.

error_666 čet 17.11.2016 17:21

Bepo92

Uuu svega kod tebe. Čuj nije htio prepoznati usb, svašta.. Samo mogu reći da je dobro što nisi uspjela sto si počela jer bi bilo podaci pa pa..
Po onom što si napisala prije, ne mislim da je neki kvar s diskom, vj je se nakupilo svega od prije na 7, plus upgrade na 10 i taj reset je bio "točka na i" Da se sredit, ako se ne usuđujes ti onda odnesi nekom. Ugl moj savjet je da prvo spasiš podatke, onda uradis čistu instalaciju desetke i napravite particiju D za podatke ako već nema. I još jedan prijateljski savjet, ako budeš nosila nekom majstoru budi oprezna, jer često znaju spucat astronomske cijene za spašavanje podataka iako to nije teško (bar sa ispravnog diska), sretno

bepo92 čet 17.11.2016 17:51

Ma neću više prčkat da ne bi bilo poslije problema s tim podacima. Raspitati ću se onda za nekog provjerenog koji bi to napravio za neku ok cijenu. Samo mi je važno da spasim neke podatke, a onda mogu napraviti čistu instalaciju, to mi je manje bitno. Baš sam nedavno počela potragu za novim laptopom, pa je možda i predosjetio da ga se želim riješti. :D

Hvala na svim savjetima. :)

djigibao pet 18.11.2016 19:34
Mr. Fugitive kaže...

Koji je najelegantniji način da napravim frišku instalaciju W10 pro (aktivirani insider preview) na novom SSD-u?

Obuces lijepo odijelo, stavis finu crvenu kravatu, cistu bijelu kosulju, na noge lijepe lakirane crne cipelice za ples, skines sa Microsoft stranice Win 10 Pro x64 i napravis bootabilni USB, namjestis u Bios-u od kompa da ti se boot-a sa USB-a, ustekas USB (na koje si prethodno snimio Win 10 Pro), upalis PC i zapocnes sa najelegantijon instalacijom Win 10 Pro.

PlayMaker10 ned 20.11.2016 22:09

Imam jedan problem možda će netko znat riješit, drive D mi je klasični hard disk i kada idem defragmentirat javlja mi da je 14% defragmenta i odem optimize, prođe Pass 1, nakon toga 2 i poslije toga ništa, vrati se na početno i opet kaže 14%, ne želi mi završit defragmentiranje.