Windows 10 - problemi

Ma pusti ti te brojke. Da se njih pita svi korisnici Windowsa 10 koriste Edge kao njihov primarni browser, a ne Chrome. Ja njima apsolutno ništa ne vjerujem, pa ni u te brojke.
Budimo realni, tko im može vjerovati nakon toliko laganja? Ja ne.

Ma pusti ti te brojke. Da se njih pita svi korisnici Windowsa 10 koriste Edge kao njihov primarni browser, a ne Chrome. Ja njima apsolutno ništa ne vjerujem, pa ni u te brojke.
Jedno logično pitanje. Zašto uopće koristiš njihove proizvode ?
Evo dolje za statistiku ss

Zato što sam na Windowse navikao i koristim ih oduvijek. Linux je dobar, ali na njega se treba privikavat.
Taj update sam nekako uspio instalirat nakon milijun pokušaja i restartanja i za sad nemam nikakvih problema. 😛

..
.. Fanovi Microsofta (kao ti) će reći da je problem u nama i našem hardveru što je i moguće..
... Ti ćeš sad reći "kako ja nemam problema", pa zna se dogoditi da sve radi iako drugima ne radi - smatraj se sretnikom. Da imaš ovakve probleme s Windowsima 10, ne bi ih tek tako hvalio već bi garantirano prešao na Windows 7 ili 8.1. A i imam osjećaj da si ti jedan od onih koji kaže, "ah, ne radi sada, bude valjda idući update to sredio" i ne popravi problem...
Zanima me što bi rekao na onaj problem kada je Windows 10 zeznuo DHCP, da router ili mrežna kartica nisu kompatibilni s Windows 10? Ili kada su sve web kamere prestale radit, i one nisu bile ..
- ajde, može dogovor-kompromis... može uvijet, kriterij? npr za tebe je broj 5 računala nešto.. a 500mil nije? :)
.. nešto ti s kriterijima nije OK, prilagodi se (ostalo je post prije brojčano naveo bunker).
- znaš li što se dešava npr s DHCPom? jesi li čuo ikad za SMB(ver.1), za SSL, za javu, flash, protokole mreže (gdje caruje linux, *nix) .. i zašto su neke stvari izmijenjene, btw nova prijetnja bluetooth.. nije nova, samo je sad otkrivena javno kao što je i sve ostalo tu već desetljećima a kad se otkrije, mijenja se (uz blagoslov NSA i sl.) .. tu si djelomično u pravu, ali nije tema teorije zavjere.. i MS je mala girica u tim gabaritima, nije internetski-mrežni car koji drma tim dijelom, nije to u rangu velikih (bigblue, sco, konzorciji, khronos itd.) npr nije ti priča s webkamerama neobična ili da se ssl korsiti desetljeće dok je snowden objavio.. a to nema veze s MSom nego globalno IT.
fun MSa? ne, nego meni je svaki OS odličan, radi, nigdje nikad protiv nekog OSa, .. osim reactosa :) (smeće).
- OS je sporedan, važno je ono što korsinik korsiti-radi, može andorid.. vidi, ima isti problem s BTom, vidi, linux distre problem s DHCPom.. fun? LOL, ali poštujem ih i ne pljuckam (osim za startmeni i sl forsiranje, gdje mi pišaju po leđima i kaže da pada kiša..) :)) ne podnosim MSov-PR.. ali, nemam izbora. Koji je tvoj problem? :))
- 'kako ja nemam problema'' .. pa gle, gore su ti neke brojke, 500mil na win10, nisi li malo promašio tezu-kriterij tko to postavlja ''meni (ne)radi'' kao kriterij umejsto obrnuto?
- istina, obični juzeri ovise o sreći (nemaju drugi način fixanja), dok oni koji znaju, srede, izbjegnu, ne izazovu problem.. bar dio na koji korisnik može utjecati. Ti to radiš obrnuto.. i rezultat je kao s updateom, imaš probleme (koje sam izazoveš.. ili nemaš sreće, ali tad si zalutao u temu, jer ovisiš o sreći..). :))
- kad mogu birati, tad biram OS, pošto je sve forsirano, sve 'mora' na w10, jer tako želi MS (ne ja i beznačajan sam), tad se moram tome prilagoditi. W10 ima izuzetnih fičera (koje w7 npr nema).. ovisno što mi treba, ponekad odaberem npr w7, ponekad ubuntu 9.. ponekad firefox 2.0 .. ne zato jer mi ti to kažeš, nego zato jer imam konkretan task-razlog i radi ono što mi je potrebno, kako ja želim. Pri tome, ne vidim smisao-logiku, pljuckanja po svemu drugom, po edgeu (neštiratabrowsera..), po updateu, po besplatnom upgradeu s w7-8, po .. po MSu što god da napravi, jednako kao da bi trebalo pljuckati koji sladoled ćeš odabrati, čokolada ili vanilija.. tvoj izbor, no ne tvoje 'pravo' njurgati o onome o čemu baš nita ne znaš ili nemaš 'težinu'.. jednostavno, ti si fun, anti-fun. Što s time dobijaš, ti-ja.. netko tko ovo čita? Lakove? Beskorisno-besmisleno.
imaš brojke, imaš realnost, dok nemaš neki validan argument ne vidim smisao u njurganju protiv svega by MS.. ne vidim ni smisao da te u tome dalje ''ispravljam'' .. samo u argumentima-činjenicama koje iznosiš ili ignoriraš. Ti si u grupi kako bunkre kaže onih nulnešto promila, ostalima 98x postotaka radi. Na tebi je teret argumentiranja ako želiš doakzati suprotno.

...
Sviđa mi se Windows 10, ali ne sviđa mi se i mrzim Microsoftovu politiku prema korisnicima i kako ih tretiraju. Te brojke su najvjerovatnije izmišljene kao i one nedavno objavljene za Edge (jer zašto ne, laganje im dobro ide).
Mislim da je bilo dosta rasprave, stvarno mi se više ne da raspravljati. Ja mislim da je MS postala loša firma, ti da su carevi i bogovi, nema veze.

Molim kolege forumaše da ako imate što reći jedan drugome to obavite preko PP.
Vaši postovi više nemaju veze sa temom.
Hvala!

Cini se da je zadnji update prouzrocio neke probleme...
JA nemam nikakve probleme ni s upgradeom ni sa updateom.
Sve mi radi fantastično na win 10.
Dobro, moraš se malo razumojeti u "prčkanje" po kernelu, ali hebiga. nije svatko upoznat s tematikom poput mene.

hej, ekipa.
Mozda glupo pitanje, probala sam pronaci odgovor, ali nejde mi. Frendica zeli odnijeti laptop na servis, ali zeli prije toga maknuti sve moguce lozinke sa microsoftova racuna.. Kako to napraviti? probala je sve i nigdje ne moze naci. obje smo tutleki za to, pa ono..

hej, ekipa.
Mozda glupo pitanje, probala sam pronaci odgovor, ali nejde mi. Frendica zeli odnijeti laptop na servis, ali zeli prije toga maknuti sve moguce lozinke sa microsoftova racuna.. Kako to napraviti? probala je sve i nigdje ne moze naci. obje smo tutleki za to, pa ono..
Mislim da je jedini način da se prebacis na lokalni račun, a to uradiš ovako:
Start -> Settings -> Accounts -> Your Info i u tom prozoru ćeš imati "Sing in with a local account instead" - stisni na to, zatim će te tražiti microsoft account password, upišeš ga i stisni next, pod user name mozes staviti nesto novo ili ostaviti stari username i upišeš password za lokalni account (ako želiš da ima password) i hint za password i zatim next, i nakon toga "sing out and finish" i to je to, nakon sto se ponovno logiras bit ćeš na lokalnom računu te odjavljena sa online računa.

Trenutno u Homegrupi imam komp i laptop koji je spojen preko wi-fi, na laptopu sam mapirao nekoliko foldera i sve super šljaka no problem dolazi kada se komp na kojem je kreirana homegrupa smrzne te mi jedino preostaje resetirati ga na gumb.
Nakon restartanja kompa u postavkama homegrupe jedino što piše je "no other computers are currently available" te jedino što mogu je ponovo izraditi homegroupu jer drugačije ne može proraditi. Znači to se događa uvijek kada ga moram prisilno restartati.
Mislim, ne predstavlja to neki problem ali zanima me je li moguće da se to riješi bez ponovne izrade homegrupe ?

Koje su ti suecurity postavke? Win 10 na oba kompa?
sharing ukljucen tako da se oba komap vide na mrezi?

..
Mislim, ne predstavlja to neki problem ali zanima me je li moguće da se to riješi bez ponovne izrade homegrupe ?
čudna rečenica .. :)) .. nije problem, ali je.
-da, vrlo jednostavno, otkloni problem smrzavanja.
btw, MS-win wizard i kreiranje grupe je bezvezarija (samo skup defaultnih pravila za share-permisone-pristup).. mreža treba biti pravilno kreirana, user-pass, tad nema kreiranja, tad mreža radi (kao svaka mreža, internet itd.). User, da bi imao pravo pristupa na neki PC/share, moraš imati usera koji ima pravo na tom PCju (onaj na koji se spajaš, onaj koji hosta sharefile), identično naziv s PCja kojim se spajaš (i pass), drugi korak je po želji (osim default sharea) je desni klik, share.. za folder koji želiš dijeliti i tad će taj folder biti vidljiv-dostupan korisnicma (drugim računalima na mreži), homegorup je samo automatika za npr multimediju ili file-print.. kao defaulti, ništa pametnije.
Računala se ne smiju smrzavati, to je problem koji treba otkloniti, tad ćeš i ovaj problem eliminirati (pa možeš nastaviti kao do sad s korištenjem).. pregrijavanje, mrežni kabel, malware.. bilo što može biti problem. Ovakva želja (samo da radi mreža) je nelogična, tj samo je pitanje kad ćeš pogubiti fileove, imati veću štetu.. jer se sam od sebe neće popraviti, može se samo pogoršati.

..
čudna rečenica .. :)) .. nije problem, ali je.
-da, vrlo jednostavno, otkloni problem smrzavanja.
btw, MS-win wizard i kreiranje grupe je bezvezarija (samo skup defaultnih pravila za share-permisone-pristup).. mreža treba biti pravilno kreirana, user-pass, tad nema kreiranja, tad mreža radi (kao svaka mreža, internet itd.). User, da bi imao pravo pristupa na neki PC/share, moraš imati usera koji ima pravo na tom PCju (onaj na koji se spajaš, onaj koji hosta sharefile), identično naziv s PCja kojim se spajaš (i pass), drugi korak je po želji (osim default sharea) je desni klik, share.. za folder koji želiš dijeliti i tad će taj folder biti vidljiv-dostupan korisnicma (drugim računalima na mreži), homegorup je samo automatika za npr multimediju ili file-print.. kao defaulti, ništa pametnije.
Računala se ne smiju smrzavati, to je problem koji treba otkloniti, tad ćeš i ovaj problem eliminirati (pa možeš nastaviti kao do sad s korištenjem).. pregrijavanje, mrežni kabel, malware.. bilo što može biti problem. Ovakva želja (samo da radi mreža) je nelogična, tj samo je pitanje kad ćeš pogubiti fileove, imati veću štetu.. jer se sam od sebe neće popraviti, može se samo pogoršati.
Problem je do stare HD5770 koja odlazi i to moram riješiti čim prije...
Evo danas mi se smrznuo prilikom otvaranja HWiNFO-a, inače nisam imao problema sa njim.
Upravo iz tog razloga ne želim shareat veću količinu fileova jer trenutno nije big deal zbog nekoliko foldera koje shaream, ali svakako mi ne bilo svejedno kad bi imao popriličan broj fileova i foldera.
Na koji način ti predložiš da umrežim komp i laptop ?

-već su umreženi :)
kreiraš usera (isti na oba, pošto već imaš na jednom, samo isti taj na drugom kroz taj acc se spajaš.. i da bi bio prepoznat-propušten, mora biti na računalu/serveru da bi prošao autentifikaciju i dobio mrežni pristup shareovima), desni klik na folder-share.. i to je to. Ne radi wizard ništa čudnovatog..
.. filemanagerom pristupaš kao i lokalnim fileovima kroz mrežu-uncpath //neka mreža.. ili mapiran kao disk.. na neko slovo, tad ga pc-soft vidi kao lokalni disk c:-d:.. X:
pravilo vrijedi za sve OSeve, win-lin.. jedina razlika, nekad davno nije bilo zaštite-sec.dio, npr w98.. i kroz vrijeme se postrožavao sam pristup-autentifikacija, upravo zato, user+pass su osnovni kriterij za bilo koji mrežni pristup (internet, forum, mail.. fileshare) i zato user mora biti postavljen-provjeren (tek tad ima određeno pravo).. izvan tog također može admin$ ili hack ili neki treći način, ali to nije za standardnu mrežu kao pravilo (izuzetak-potreba)..
+ time nećeš nikako riješiti postojeći problem .. (ali, pravilno postavljena mreža će raditi, neće ovisiti o skrivenim postavkama wizarda koje se pogube..).

Pa nije bas tako davno ;) win xp u kombinaciji sa win 7 i navise zahtijeva dodatna podesavanja tipa snizavanja nivo shifrovanja sa 128 na 48 bitno ili tako nesto...

..128 na 48 bitno ili tako nesto...
- wep56/64, to je wlan, enkripcija, ne mreža.. nego samo dio/segment.. :) za razliku od w98 koji je bilo najlakše 'haknuti' (ako nemaš user pass, jednostavno, napraviš drugi.. ili lupiš enter na prazno..) :)) uobičajeno u hackerskim filmovima..
mreža je globala, univerzalna, pravila su ista/podjednaka..

Zahvaljujem se na opširnom i dobro napisanom odgovoru, već sam vidio i po drugim temama da se stvarno trudiš objasniti problematiku. Samo tako nastavi.
Htio sam te pitati još je li imaš možda link na neki video tutorijal ili nešto slično koji objašnjava pravilno konfiguriranje mreže ?

Ne za wifi vec za shering....
- ne, baš kako sam rekao, zato btw, i počinje kratica slovom w-wireless, sharing (filea-bilo čega) je ono što radiš kroz mrežu, dok je enkripcija stvar sigurnosti mreže (jer se bežično može svatko spojiti, istog standarda za žicu nema, spojiš-radi.. a tek na to ide share-permisioni ovisno o usru), razlika, ali upakirano u jednu stvar.. :)

Hoces reci da je ovo nebitno ako je cisto zicana konekcija?

Hoces reci da je ovo nebitno ako je cisto zicana konekcija?
da, jer se odnosi na wireless standard enkripciju, ne na sam mrežni protokol, dok npr tcpip ili ip ili .. kužiš :) ja ne.
wpa-wep,.. su za 802.11 wlan-wireless, ne za lan-žicu. Stvar konekcije (spajanja) ne transfera itd. npr koji god bio oblik mreže, lan-wlan.. možeš tunelirati vpn/rc/share.. enkripcija protokola-podataka kao enkripcija boota, ili enkripcija na nivou hdd-konrolera... su enkripcije, ali različite namjene, standardi, upotreba.

Ja kuzim tebe a ti ne kuzis sam sebe ;)
Nisam to znao jer ne razmisljam puno zica nije zica jer mi je kupa pokrivena ac wifi signalom pa mi nije toliko bitno.... Bila je u pitanju bezicna veza do routera ...

wep, wpa, wpa2.. su standardni za 'sigurnu' mrežu, bežićno spajanje, ne za žičano (jer je fizički, sigurno jer ne može susjed spojiti žicu bez tvog znanja), WPS je button koji mu npr automatski da pristup, ovisno o uređajima (koi standard podržavaju, kao i abgn) spojit će se .. ili neće. Upravo zato, zbog starih uređaja i OSeva (bez updatea) je bilo potrebno za wlan promijeniti enkripciju (na onu koju podržava stariji uređaj-soft) jednako tako će biti kad promijene u npr 256-512.. itd. :) zato ona str koju si postavio, nudi nižu enkripciju, koju podržavaju stariji uređaji (noviji podržavaju sve, samo je defaultno disejblano-osigurano, kao što je defaultno u modemu isključen wlan, mora korisnik upaliti ... takva pravila unazad par godina).
Defaultno je zabranjeno npr Open, bez zaštite, enkripcije.. ali ti kao vlasnik (i odgovorna osoba) možeš postaviti. Time preuzimaš svu odgovornost za bilo što počinjeno tvojom opremom (npr nemaš logove da bi dokazao tko je što napravio, kao bug-forum..)
hotspotovi i sl.. i tad moraš jako paziti što propuštaš kroz svoju mrežu, (pametni tad ne dopuštaju ništa, do gatewaya-logina.. i neke turističke reklame).
wlan enkripcija, šifra nema veze s ostatkom mreže, windowsima i sl. (ima, jer ako si u mreži, možeš ...) to je samo spoj (umjesto žice) između routera-modema (preciznije, njegovog wlan servera) i spojenog uređaja, ako i firewall i ili mac filtering.. (ali ovo je samo za wlan, firewall štiti s interneta-WANa itd.)..
sve što u lanu (mreži) ima prefix w je za wireless.

znam ja ovo 😎

Dakle, problem je sljedeći: Događa se već nekoliko dana. Pri gašenju računala, ono se ugasi, pa za nekoliko sekundi opet samo od sebe upali. Kad ga pošaljem u sleep, odradi sve šta treba, a onda odjednom u zdravi restart. Da skratimo odmah...u power managmentu i biosu podešeno sve kako treba. Napravio reset CMOS, nije pomoglo, isključivao selektivno sve komponente, nije pomoglo, digao live Linux, napravio shut down, opet se upalio sam od sebe, promijenio monitor, ista priča...dalje mi je ponestalo ideja. Sumnja pada na ploču ili napajanje. Jedini način na koji mogu ugasiti računalo, a da se potom ne upali samo je kad držim tipku power stisnutu desetak sekundi. Ima li još netko kakvu ideju, prije nego se bacim u trošak za novo napajanje? Konfiguracija je u profilu.

malo je besmisleno pitati o hardverskim problemima, ovdje gdje se pita o softverskim problemima s win 10

ili kvar/kontakt ili postavke BIOSa/power nadalje.. (tema).
krivac je mbo (ona kontrolira napajanje, kvar napajanja ne izaziva takvo ponašanje).

malo je besmisleno pitati o hardverskim problemima, ovdje gdje se pita o softverskim problemima s win 10
Da li ti imaš šta pametnije reći osim srati po forumu danima?

A izgleda da si sve provjerio. Jos mi samo pada na pamet wake on lan funkcija tvoje mrezne. Ako si zicano spojen, provaj istekat mrezni kabel pa provaj onda.
Ja sam jedan od onih koji vole da im sve radi i zato više preferiram Windows 7 nego Windows 10. Na Windows 10 se stalno nešto mijenja i ta promijena uvijek donese neke probleme. Ne bojim se promijena i dobro je da tu i tamo dođe do nekih promijena, ali ne sad stalno da se nešto mijenja pa da dosta toga ne radi.
Ti baš neželiš prihvatiti brojke, a vjerujem da je to zato jer su brojke egzaktne i prikazuju potpuno drugo stanje od ovoga kako ti to želiš vjerovati i ubijediti druge da je to tako.
Ajmo opet o brojkama: Najviše statistika iznosi da je oko 1,5 milijardi home desktop računala. Od toga oko 90% koristi windows operativni sistem, što bi znači bilo oko 1,35 milijardi računala.
Za win10 ms u najcrnjoj varijanti iznosi brojke više od 400 miliona korisnika
( https://news.microsoft.com/bythenumbers/windows-ten ) dok najoptimističnije brojke su 500-700 miliona. Ajmo matematički pretpostaviti da je prava brojka negdje između 400 i 700 miliona i zaokružiti je na 500 miliona korisnika win10.
Neovisni izvori navode da je win10 blizu 30% od svih operativnih sistema ( znači 30% od onih naših 1,5 milijardi što nas opet dovede
na nekakvih 500 miliona korisnika , https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0 ) .
I sad ubaci elementarnu matematiku : 5 miliona bi bilo 1% ukupnih korisnika win10 .
500 tisuća korisnika bi bilo desetina od onih naših 1%, što znači 0.1% tj promil .
Najveći broj korisnika koji je masovno prijavio identičan problem je oko 91 000
( ti nađi temu gdje bi učestvovalo voše od toliko pojedinačnih autora , a zbrajati portale može biti matematička greška
jer nemaš podatak koliko od njih je identičnu temu pokrenulo na više portala).
I sad imamo ( ajmo zaokružiti radi lakše matematike ) 100 000 korisnika sa identičnim problemom
što bi značilo jedna petina od onog našeg jednog promila a što je 0,02 % .
Od ukupnog broja win10 korisnika , probleme ima oko 0,02 % .
( To je toliko mala brojka da uopće nisam siguran da li sam ju dobro matematički prikazao ).
E sad, ako imaš peh pa si ti uvjek unutar tih 0,02% ,....
Tvoja tvrdnja da se na win10 uvjek nešto mijenja i da ta promjena uvijek donese nekakve probleme je isto daleko od istine.
Pogledaj slike koje sam priložio ( svi updatei uredni, sve na automatici, nijedan error log u nadzoru )
i shvati da je tako na 99,98 % računala a da probleme imaju samo 0,02% . Logično da se sad 1,35 milijardi korisnika ( kojima je sve uredno )
neće ići otvarati accounte na kojekakvim portalima pa da bi natipkali da je kod njih sve ok.