Windows

Windows 10 - općenito

Syke sri 24.8.2016 17:21
Marko :D kaže...
mrakky kaže...

eto, čemu kojekalvi programi za to, to se u settings da poslije instalacije ili za vrijeme pri samom završetku instalacije isključit tamo di te pita use express settings i ti u ideš na custom il tak nekaj i porihtaš si kaj želiš i bar si siguran kaj si upalio i ugaio, a ovak taj program ko zna kaj radi, čudi me da mi koji ne koristimo takve programe nemamo problema, a vi kaj koristite imate problema i eto ti sad moraš radit clean i pomogučnosti opet taj program koristi, ak ti sad nije jasno onda neznam kad bu bilo

Program je itekako potreban jer su iz Microsofta rekli kako se to špijuniranje ne može ugasiti. Makar ti sve isključio u postavkama Windowsa, Microsoftu se i dalje šalju podaci tako da je svejedno jel to uključeno ili isključeno. Telemetriju uopće ne možeš isključiti bez 3rd party programa. Isto koristim O&O ShutUp10 i nikada nisam imao nikakvih problema s njim. Program radi za što je namijenjen, ne radi ništa mimo toga. Preko tog programa sam većinu toga isključio pa sve radi, čak je i nadogradnja prošla bez problema. Ja sam mu rekao da je najbolje napraviti clean install odmah jer su to takvi Microsoftovi updatei, kad updateaš Windowse shvatiš da ništa ne radi i da moraš napraviti clean install. Može biti da je do hardvera jer si i sam rekao da se prilikom većeg updatea kakti instalira nova verzija Windowsa pa se resetiraju neke postavke. Meni je Anniversary Update upalio ponovno telemetriju pa sam je preko programa trebao ponovno ugasiti...

Kako znaš da taj program sigurno gasi sve ako Microsoft kaže da se ne može ugasiti?

Sum_of_all_fears sri 24.8.2016 18:08

Pa da, puka pretpostavka da će se telemetrija ugasiti, ništa nije sigurno. Osim toga, ne vidi se nigdje je li upaljeno ili nije nit se vidi neki utjecaj na performanse.

Tin foil hat gluposti, veće su šanse da će nešto krepati od tog dr*anja po sustavu nego što ima (eventualne) koristi.

Marko :D sri 24.8.2016 18:17
Syke kaže...

Znači ne znaš ali se tješiš.

A hosts file ništa ne znači jer su IPevi za telemetriju hardkodirani.

Imam GlassWire pa mogu vidjeti gdje se što spaja i po potrebi zabraniti pristup internetu aplikaciji ili blokirati pristup serveru.

Sum_of_all_fears kaže...

Pa da, puka pretpostavka da će se telemetrija ugasiti, ništa nije sigurno. Osim toga, ne vidi se nigdje je li upaljeno ili nije nit se vidi neki utjecaj na performanse.

Tin foil hat gluposti, veće su šanse da će nešto krepati od tog dr*anja po sustavu nego što ima (eventualne) koristi.

Za sad još nisam imao problema s aplikacijom, ali bumo vidli. Imam backup system image na D: i vanjskom HDD-u tak i da se nešto zezne, vratim backup i kao da se ništa nije dogodilo. 

Sum_of_all_fears sri 24.8.2016 18:27

Imam GlassWire pa mogu vidjeti gdje se što spaja i po potrebi zabraniti pristup internetu aplikaciji ili blokirati pristup serveru.

Cool story.

Dok ne naleti nešto što ne koristi Winsock i pristupa mreži prekog svog stacka a Glasswire samo blijedo gleda...

Kako vama nije jasno da tim "softverskim" firewallovima nije za vjerovati, pogotovo ne na Windowsima kad tamo postoji bar 3 različita načina kako izać na mrežu a da Windowsi to ne skuže...

[edit] - kako Glasswire i slični vide tko i kako idu na mrežu....

bunkermax sri 24.8.2016 21:30

A i ulozeno vrijeme u to se moglo mozda i korisnije iskoristiti... Nije to jednokratan posao, vec bi nakon svakog kumulativnog updatea trebalo detaljno pregledati cjeli sistem tragajuci za novonastalim promjenama. I kako kolega sum veli, upitna je svrsishodnost svega toga....

kran sri 24.8.2016 23:43

Jel zna netko u čemu bi bio ovaj problem.
Kolega ima laptop i kada ga upali, podignu se Windowsi ali na kraju mu ostane crn ekran, nema ništa na njemu, onda ponovo stisne tipku za paljenje-gašenje i onda dobije sliku na monitoru tek iz drugog puta.

ihush sri 24.8.2016 23:45
Mirko935 kaže...
JanPula kaže...

Onda super nema problema 

Jesi ti siguran da ćeš znati sam to napraviti? Ne mislim vrijeđati ni ništa, ali s obzirom na to kakvo pitanje si pitao, ne ulijevaš mi povjerenje.

.. postoji statistička šansa :) čak i da boot bude na pravom mjestu, naravno daleko veća (šansa) za nešto drugačiji kraj.

-recimo najjednostavnija metoda .. kad spajaš (novi) SSD, odspoji ostale diskove. Kad završi instalacija, sva podešavanja .. tad po želji spojiš isključene diskove nazad.

Mirko935 čet 25.8.2016 00:08
ihush kaže...

.. postoji statistička šansa :) čak i da boot bude na pravom mjestu, naravno daleko veća (šansa) za nešto drugačiji kraj.

-recimo najjednostavnija metoda .. kad spajaš (novi) SSD, odspoji ostale diskove. Kad završi instalacija, sva podešavanja .. tad po želji spojiš isključene diskove nazad.

A jesi ti siguran da je pametno reći mu da išta odspaja i spaja? :D Da ne bi i to krivo završilo. :D

Ako ništa, sigurno je da će nešto naučiti. Jedino pitanje je hoće li naučiti kako se instaliraju Windowsi ili će naučiti da nije dobra ideja da pokušava instalirati Windowse. Nadam se ovo prvo.

ihush čet 25.8.2016 00:18
Mirko935 kaže...
..

A jesi ti siguran da je pametno reći mu da išta odspaja i spaja? :D Da ne bi i to krivo završilo. :D

Ako ništa, sigurno je da će nešto naučiti. Jedino pitanje je hoće li naučiti kako se instaliraju Windowsi ili će naučiti da nije dobra ideja da pokušava instalirati Windowse. Nadam se ovo prvo.

- pita za SSD, kako misliš da će SSD 'ući' u računalo ili na njega (duh) OSa? .. bežično ili po duhu svetom? (drže me neke teme, sveta vodica, Papa za 9,99kn..) :))

- neće ništa naučiti.. odnosno prvo se mora opeći, tad možda..

Mirko935 čet 25.8.2016 01:00
ihush kaže...

- pita za SSD, kako misliš da će SSD 'ući' u računalo ili na njega (duh) OSa? .. bežično ili po duhu svetom? (drže me neke teme, sveta vodica, Papa za 9,99kn..) :))

- neće ništa naučiti.. odnosno prvo se mora opeći, tad možda..

Šta ja znam, možda je eksterni SSD pa ne mora unići pod krov njegov da ga izbavi od zla, amen. :D

Možda dobro prethodno prouči pa nauči bez da se sam opeče. Bilo je puno većih čuda. Kad si već na duhu svetom :D

BlackMoon čet 25.8.2016 01:07
Sum_of_all_fears kaže...

Cool story.

Dok ne naleti nešto što ne koristi Winsock i pristupa mreži prekog svog stacka a Glasswire samo blijedo gleda...

Kako vama nije jasno da tim "softverskim" firewallovima nije za vjerovati, pogotovo ne na Windowsima kad tamo postoji bar 3 različita načina kako izać na mrežu a da Windowsi to ne skuže...

[edit] - kako Glasswire i slični vide tko i kako idu na mrežu....

Točno. Zato sam se odavno prestao zamarati s tim paranojama, a pogotovo instalirati third party firewall-e. WF s uključenim inbound filtriranjem i ja zadovoljan. Sve drugo uzrokuje samo probleme i brzo premaši satisfakciju "sad kad sam instalirao pravi firewall nitko me ne špija"... Marko, nemoj se ljutiti,a li ponekad su tvoji zaključci kao da imaš 15 godina. Ugasi ta virtualna sranja zvana PC i baci se na "ono pravo".

ihush čet 25.8.2016 01:22
Mirko935 kaže...
..

Šta ja znam, možda je eksterni SSD pa ne mora unići pod krov njegov da ga izbavi od zla, amen. :D

Možda dobro prethodno prouči pa nauči bez da se sam opeče. Bilo je puno većih čuda. Kad si već na duhu svetom :D

- ne, MS ne dozvoljava na removable/usb.. mora na klasičan kontroler (nemoj sad s eSATA.. nema ga!) :))

.. tak da ipak mora ući (pod krov ili poklopac bar.. iz radoznalosti ako ništa drugo). Naravno već smo duboko u pretpostavkama, pa i to da npr ima računalo, da računalo ima slobodno mjesto, da zna spojiti power-data kabel, korsititi philipsov šarafciger s odgovarajućim šarafom itd.. uz tolike pretpostavke, bar jedna mora biti pogrešna :)))

- čuda se ipak (ne)dešavaju, postoje samo pojave koje jesu ili nisu objašnjene, postoji juzer, ... naravno da će pogriješiti, na greškama se uči!

kao iduća pretpostavka, da će prvu stvar koju nakon tog pita biti .. gdje su mi gigabayti? ako (ipak) nekim čudom sve proradi iz prve :)

Mirko935 čet 25.8.2016 02:02
ihush kaže...

- ne, MS ne dozvoljava na removable/usb.. mora na klasičan kontroler (nemoj sad s eSATA.. nema ga!) :))

.. tak da ipak mora ući (pod krov ili poklopac bar.. iz radoznalosti ako ništa drugo). Naravno već smo duboko u pretpostavkama, pa i to da npr ima računalo, da računalo ima slobodno mjesto, da zna spojiti power-data kabel, korsititi philipsov šarafciger s odgovarajućim šarafom itd.. uz tolike pretpostavke, bar jedna mora biti pogrešna :)))

- čuda se ipak (ne)dešavaju, postoje samo pojave koje jesu ili nisu objašnjene, postoji juzer, ... naravno da će pogriješiti, na greškama se uči!

kao iduća pretpostavka, da će prvu stvar koju nakon tog pita biti .. gdje su mi gigabayti? ako (ipak) nekim čudom sve proradi iz prve :)

Nisi li ti neki dan inzistirao na preciznosti, definicijama, update-upgrade... a sad odjednom eSATA ne postoji?

A pretpostavili smo i da neće znati instalirati Windowse, moguće (iako iznimno malo vjerojatno) da će jedino ta pretpostavka biti kriva.

Uz tvoju pretpostaku, poučen iskustvom s nekim drugim juzerima ovdje zadnjih tjedana vjerujem i da će među prvim pitanjima biti smije li obrisati one System Reserved, Recovery particije koje strašno ometaju svakodnevni rad i kako da se riješi još gorih smetala u vidu Calendar i Music aplikacija da može sretan kroz prazan Start skrolati...

Ajar čet 25.8.2016 14:50
bunkermax kaže...
Pretpostavka je majka vecine zajeba na ovoj planeti !

eo i novosti (nekoliko novih laptopa i par dana čupanja kose): bez obzira na izjave (zapravo laži) mikrosofta i uvjeravanje u suprotno, skylake procesori u laptopima NE podržavaju ni jednu verziju windowsa osim 10. nemojte ni pokušavati instalirati bilo što drugo (linux, dočim, ide bez frke) i očuvajte živce. trebat će vam poslije instaliranja w10. 

ured I: danijel0000, blow me. bigtime. i idi, bre, pa se leči. 

ured II: igrajuć se win10 zaključujem kako ne postoji ama nikakav razlog za njegovo instaliranje (osim nasilja intela i ms-a). em je neintuitivan, nepotrebo sjebana sučelja i koncepcije, em radi jednako brzo (ili sporije, osobito pri podizanju) u odnosu na sedmicu, em u njemu nema niš zapravo novo a da je i korisno prosječnoj žrtvi. 

nota bene: jučer sam na svoje rođene oči vidio jednu kreaturu, manju i debelu, u roza majici, kako u jednom našem poznatom dućanu plaća 1800 HRK kutijicu na kojoj piše windows 10 pro (štogod u njoj bilo). dakle, zbilja nema tog dreka koji neće imati kupca (ovo ide i epl i ms i asus i hp i lenovo i mnoge druge, bez obzira na torente i ostale "mogućnosti").   

ihush čet 25.8.2016 15:25

-bilo je najava.. wintel, ali se (bar je takav dojam..) odustalo. U tvom slučaju 99% da nije CPU problem, ne smije biti.. ako je to je materijal za EU komisiju. Odnosno vjerojatno BIOS. Formalno MS nije odgovoran za OEM, BIOS i sl. i najlogičnije je očekivati problem na laptopovima (ne na komponentama npr MBO+CPU..)..

treba netko potvrditi tko je instalirao na MBO+CPU.. tak da je BIOS, odnosno, pokrenuti installer s potrebnim switchevima kao SLAT requirements jer se identičan req. nalazi od viste nadalje, npr AERO, 512MB itd.

+ driver, jer baš ništa ne radi bez drivera (Stariji OS-installer ne može imati driver za najnoviji HW).

Syke čet 25.8.2016 16:31
Syke kaže...

Znači ne znaš ali se tješiš.

A hosts file ništa ne znači jer su IPevi za telemetriju hardkodirani.

Sum_of_all_fears kaže...

Za sad još nisam imao problema s aplikacijom, ali bumo vidli. Imam backup system image na D: i vanjskom HDD-u tak i da se nešto zezne, vratim backup i kao da se ništa nije dogodilo. 

Kako znaš točno koji su serveri/IPevi za telemetriju?

Mislim nemam ništa protiv tebe niti tvoje želje za privatnošću ali vidi se po postovima da ne kužiš 100% kako što radi i iz toga vadiš krive zaključke.

Sum_of_all_fears čet 25.8.2016 17:27
Mirko935 kaže...

Marko, a koje ti to svoje informacije toliko pokušavaš sakriti? Svašta, čime se sve ljudi opterećuju... 

Džabe pitaš, sad će rant da "nema kontrolu na PCjem" i da "ne zna što telemetrija šalje pa ne želi da išta šalje".

Ako Windowsi žele komunicirati sa kućom, nema vam drugog načina nego blokirati na routeru ili iščupati LAN kabel. Sve ovo je bezveze jer nitko nema pojma kako točno komunicira tj. preko kojeg APIja i da li uopće vrijede standardna "pravila" (route tablice, hosts, winsock, wfp) za MSove potrebe.