Windows

Windows 10 - općenito

ihush uto 3.11.2015 20:09
bunkermax kaže...
ihush kaže...

... ne može biti suprotan zakonu, tj pravima potrošača i sl. automatizmom postaje ništavan...

Meni se ipak čini da je međunarodno pravo i međunarodni ugovor daleko jači od lokalnog nacionalnog zakona. 

A i realnost je ta da male državice poput naše nemaju nikakve šanse u nekim sudskim postupcima protiv korporacija koje dolaze iz

supersila država.  ..

- EULA nije ugovor, nakon tog je 'lakše'.. ali RL je druga rečenica.

- Zato imamo EU (i što kizo kaže, US citizene koji će podnjeti i dobiti tužbe..).

čisti btw.. npr zaštita od kopiranja na Audiovizualnim medijima (CD-DVD) se može sudski ukloniti, jer narušava pravo na izradu kopije i korištenje u skladu sa zakonom u što spada kopiranje na medij, uređaj itd. i pokriveno je ZAMPom iz kojeg jednako vuku novac .. ali tko se oko tog sudi, osim prije nekoliko godina kad je bilo 'in'.. sličan status je s EULAom, ali naravno proizvođač (u ovom slučaju MS) to drugačije prikazuje.

Važno je znati što koji komad papira predstavlja.. just in case .. a pošto je tema win evo povratka, npr OEM verzija navodi system buildera u suprotnom je licenca nevažeća po EULA-i.. pa kažeš 'ja sam sys.builder' i tad je važeća. Razumljivo?

Bergo sri 4.11.2015 09:51

Vjerovatno je bilo pitanje, ali cisto me zanima zasto su maknuli Control Panel opciju iz Start menua? Mislim moze se u Search upisati CP pa se pina na start, ali ovaj Settings sta su stavili nema 70% stvari koje se u CP mjenaju od brisanja app i fileova do nastimavanja nekih drugih stvari ili ja jednostvano ne kuzim svrhu toga... Ispricavam se ako je pitanje malo glupavo.

Arendelle sri 4.11.2015 10:07
Bergo kaže...

Vjerovatno je bilo pitanje, ali cisto me zanima zasto su maknuli Control Panel opciju iz Start menua? Mislim moze se u Search upisati CP pa se pina na start, ali ovaj Settings sta su stavili nema 70% stvari koje se u CP mjenaju od brisanja app i fileova do nastimavanja nekih drugih stvari ili ja jednostvano ne kuzim svrhu toga... Ispricavam se ako je pitanje malo glupavo.

To ti se zove sustavno zaglupljivanje korisnika.

Sum_of_all_fears sri 4.11.2015 10:16

Desni klik na Start gumb -> puno lipi stvari, uključujuć i Control Panel

BTW, koliko ga to često palite da mora biti odmah dostupan? Windowse poštimaš jednom i kraj priče. Osim ako niste neki "hackeri" (ovi navodnici su veličine Empire State Buildinga).

nastavnikhe čet 5.11.2015 14:25

Da li postoji razlika između čiste instalacije Windows 10 i Reset PC opcije unutar samog Win 10? 

Vidim da u opcijama Reset this PC postoji opcija da obriše sve datoteke (sistemske i korisničke) što bi u principu bilo isto što i čista instalacija operativnog sistema.

Takvu opciju nismo imali sa prethodnim verzijama Windowsa,

ihush čet 5.11.2015 14:36

-teoretski je to jednako clean.. ali teorija i praksa ne moraju biti usklađene (ako nije 100% jednako tad teorija uvijek gubi..).

-no treba malo i filozofirati.. npr koji razlog bi bio za refrešanjem ako imaš install? Ako ništa drugo, clean je tad brži i 100% čist, dok refreš može biti jednak ili 100%.. ili manje. npr što ako je neki virus.. itd. Clean install može biti gotov za (minimum) cca 5min tj vrijeme dekompresiranja installa s medija. Nakon tog je osnovno podešavanje, npr username+pass, boja desktopa i sl.. (ako postoji unnatended može brže) a upravo tu može biti razlika s refreshom, tj bilo što što ostane može biti rizik-neispravno (virus i sl. neispravna postavka u reg. itd.). Kao da se uspoređuje s backupom (recoveryjem) kompletnog sistema. Tj tad je vrijeme kopiranja = brzina, ali ako pregazi sve postojeće fileove to znači i gubitak sveg novijeg (podataka, appsa....) pa do updatea itd.

-> celan je uvijek clean, najčišći. Ostalo je 'kemijanje' kao restore point.. koje može biti praktično ali u kontekstu čistoće nikad bolje od cleana. (+bilo koji ozbiljniji problem, boot virus, kvar HWa pa zamijena itd..).

-uvedeno od win8 (nije nova stvar), + dodatna razlika što sad MS daje DL ISO-installa (prije to nije išlo + key-oem itd.. tj. korisnik je ovisio o OEM installu).

Samo što sad postoji i ta opcija, bolje ju je imati nego nemati.. :)

Grom čet 5.11.2015 19:06

Dobar dan, evo nakon dugo razmisljanja se odlucujem nadograditi sa windows 7 na 10, samo vidim da na stranicama maticne ploce za windows 10 imaju jedino lan driveri, gdje cu nabaviti ostale? Tipa zvuk, chipset? Maticna je ASUS m5a78l m usb3

ihush čet 5.11.2015 19:47
Grom kaže...

Dobar dan, evo nakon dugo razmisljanja se odlucujem nadograditi sa windows 7 na 10, samo vidim da na stranicama maticne ploce za windows 10 imaju jedino lan driveri, gdje cu nabaviti ostale? Tipa zvuk, chipset? Maticna je ASUS m5a78l m usb3

- nećeš morati ništa nabavljati.. (proizvođači nemaju interes/obavezu stavljati drivere ze noviji OS, u pravilu driver od win-Vista-7-8 32/64bit, ili za konkretan chip pod proizvođača, može i od drugog branda, druge MBO jer zapravo je samo chip (chipset, audio, lan, vga..) bitna stvar. To ionako ne radi MBO-brand, nego stvarni proizvođač (chipa) kao intel-via..

- kao i sve ostalo, ako je porebno nabaviš 'na internetu' (google obično zna). Naravno, važan je LAN driver jer bez njega nema interneta pa ga je preporučljivo skunuti just in case. (ali mreža je stvar koja se zanemarivo malo mijenja, desetljećima su isti driveri, važno je samo 32-ili-64 bitni).

- installer ima 99% potrebnog + prije upgradea je prošao provjeru kompatibilnosti, tako da nikakvih iznenađenja neće biti (osim murphyjevih).

- možda je važniji noviji BIOS (+postavke C&Q)..

andi.cro čet 5.11.2015 20:24
Grom kaže...

Pa uradi backup svih drivera i spremi ih na drugi disk,DVD ili USB pa ako šta i zafali nakon reinstalacije winsa, nemaš brige!!!

nastavnikhe čet 5.11.2015 22:04

Radi se o tome da sam nakon instalacije Win10 instalirao hrpu program koji mi nisu potrebni. Nema virusa,nema nekih funkcionalnih problema,ali mi se čini da sam računar pretrpao sa programima.

Znači da bih mogao jednostavno resetovati PC i imao bih potpuno čistu instalaciju Win10!?

djigibao čet 5.11.2015 22:35
lnova65 kaže...

Imam originalni win 8 pro. Jel postoji nacin da odma skinem 10ku na cd i ubacim key od osmice ili moram prvo instalirati osmicu pa onda update.

Za to ces se morat strpit jos cca. 5 dana (do 10.11.).

andi.cro čet 5.11.2015 23:49
izvone kaže...
imported0 kaže...

Stisni na Quiet hours dvaput (upali i ugasi). Događa se nekad da se samo od sebe upali.

Ništa,probam 10 puta ali i dalje isto

Desni klik na ikonicu u trayu pa odaberi "TurnOff Quiet hours"...mora da radi!!!

Envy pet 6.11.2015 19:30

Evo i meni se skida, ali sačekat ću jš da mi se Ant-Man skine.

Nego ljudi problemi sa printerom od zadnja 2 Builda: 10576 (i prije njega) nešto sumnjam da će riješiti i sa 10586.

Inače Printer je radni konj HP LaserJet 2100 za kojeg postoje drivri od valjda Windowsa 1.0 pa do Windowsa verzije 1511 (iHush nije više ni verzija 10.0) barem mi tako piše na ovom 10576. buildu.

Što da radim? Da nečim maknem sve drivere od datog printera prije no što instaliram 10586. (ako tko zna kavav program za uklanjanje printera, drivera i svega što je printer ostavio iza sebe neka sada javi) Inače Cold Reset printera učinio mi je da sa testne stranice njemačkog progovori na nativnom englesokm (ispit testne stranice dužim držanjem tipke Work), te također Cold Reset za brisanje NVRAM-a nije pomoglo.

Evo i errora iz Event Managera ako kome šta znači:

Nije da se greška događa kada krene da printa pa prineru nestane papira ili se isti zaglavi, nego odmah nakon print radnje, error u Notification Centru. Port je LPT1.4 (šta god ovo .4 značilo) jednosvno se ubi rješavanjem problema a nikako mi se ne da podići sistem na drugom HDD-u jer jednostavno su mi svi diskovi puni. Sumnajm na sam Build (Verzija ranijih je 10.0 a zadnja dva (1511) da li je je ovo sada neka greška samo kod mene ili je MS opet promjenio politiku.

Neka netko javi šta je sa ovom verzijom OS-a (10576) koja je tačna verzija.

Inače iskustva su mi sve bolja i bolja (osim ovih tipfelera tipa 'sada odjednom ne radi printer'). Search je sada instantno brz. Win tipka + počni kucati mila majka.

ihush pet 6.11.2015 19:41
Envy kaže...
..do Windowsa verzije 1511 (iHush nije više ni verzija 10.0) barem mi tako piše na ovom 10576. buildu.

..

- dakle, to je w10, sp1-wave.. LOL. Ni par mjeseci od izlaska. MS stvarno nema doticaj s verzijskim brojem.. ILI.. 2015=15. kao oznaka verzije. OK, sad su win15 i nadalje možemo kalendarski predvidjeti iduću verziju.

Zapravo, već duže vrijeme dosta proizvođača označava verziju-godinom.. to je OK (Office, FiFa..) :))

- printer problem, izgleda kao kvar. HP ina fičere-driver kao univezalni port, usb, nekad je bio sličan i lpt.. a problem može biti i loš usb kabel.

Nije sasvim jasno, jel printer spojen na lpt ili usb. Ako je na USBu, tad promijeni port (nešto ti ga obrisalo..) pojavit će se nakon (nepoznato vrijeme..) recimo pola sata možda povuče driver. Nema druge nego čekati (ne pomaže ni pokušaj instalacije drivera ako ga imaš, jer je automatika započela.. ako je to uzrok).

edit: ako je nestao port.driver, ako sad to radi automatika-update, ne dirati, jer svako gašenje-odspajanje samo vraća stvar na početak a ne nudi se npr 'cancel'.. i tad proradi. .. ili je kvar.

Envy pet 6.11.2015 20:21
ihush kaže...
Envy kaže...
..do Windowsa verzije 1511 (iHush nije više ni verzija 10.0) barem mi tako piše na ovom 10576. buildu.

..

- dakle, to je w10, sp1-wave.. LOL. Ni par mjeseci od izlaska. MS stvarno nema doticaj s verzijskim brojem.. ILI.. 2015=15. kao oznaka verzije. OK, sad su win15 i nadalje možemo kalendarski predvidjeti iduću verziju.

Zapravo, već duže vrijeme dosta proizvođača označava verziju-godinom.. to je OK (Office, FiFa..) :))

- printer problem, izgleda kao kvar. HP ina fičere-driver kao univezalni port, usb, nekad je bio sličan i lpt.. a problem može biti i loš usb kabel.

Nije sasvim jasno, jel printer spojen na lpt ili usb. Ako je na USBu, tad promijeni port (nešto ti ga obrisalo..) pojavit će se nakon (nepoznato vrijeme..) recimo pola sata možda povuče driver. Nema druge nego čekati (ne pomaže ni pokušaj instalacije drivera ako ga imaš, jer je automatika započela.. ako je to uzrok).

edit: ako je nestao port.driver, ako sad to radi automatika-update, ne dirati, jer svako gašenje-odspajanje samo vraća stvar na početak a ne nudi se npr 'cancel'.. i tad proradi. .. ili je kvar.

I ja kontam ovaj Build sam dobio da li prije 2 ili 3 dana, ne sjećam se tačno tako da je moguće da je prvi broj 15 (godina: 2015) a drugi mjesec 11 (studeni). Tko će ga znati, baš izgeldaju pogubljeno. I poslije Builda stoji sada još jedan broj (OS Build 10576.0), ali to je manje bitno.. ići novi za par sat samo da mi se Mrav-Čovjek skine.

Printer je spojen preko LPT kabla (naglasio sam) kupio sam LPT PCI karticu gdje sam dobio LPT port i par COM portova. Uglavnom lakše mi je instalirati 8.1 Ent Eval nego gnjaviti se šta je zapelo 

Još par iskustava jako zanimljivih oko ovog Insajderskog Windowsa (Enterprise verzija): ja izvadim iz svog PC-a SSD i ubacim u bilo koji drugi PC i sistem radi. Neki dan na čak 4 Laptopa i 2 Desktopa (sa svim mogućim i ne mogućim kombinacijom čipova, CPU-ova, grafičkih i ostalih vendora). Uštekam SSD, sačekam koji minut da OS pokupi drivere potrebne koje mu trebaju i sistem radi kao da sam Clean uradio.

Faktički imam živu distribuciju Windowsa.

ihush pet 6.11.2015 20:30
Envy kaže...
,,

Još par iskustava jako zanimljivih oko ovog Insajderskog Windowsa (Enterprise verzija): ja izvadim iz svog PC-a SSD i ubacim u bilo koji drugi PC i sistem radi. Neki dan na čak 4 Laptopa i 2 Desktopa (sa svim mogućim i ne mogućim kombinacijom čipova, CPU-ova, grafičkih i ostalih vendora). Uštekam SSD, sačekam koji minut da OS pokupi drivere potrebne koje mu trebaju i sistem radi kao da sam Clean uradio.

-to si tek sad otkrio? btw, to je direktno povezano s licencom enterprise.. mada i pro to dozvoljava u wintogo.. čini mi se da su ga u w10 izbacili (samo ent izrada u CPu).

-poveži to s killswitchem. MS štiti svoje interese (inače bi OS mogao bootati bilo što, s bilo kog medija). Npr probaj s HDDa na SATA i isti preko USB adaptera.. vidjet ćeš razliku ovisno o licenci OSa, boota-ne boota.. :)

sve to je mix vista-server iz 2008me.. mogućnosti (pa i boot VHDa i sl.), samo što je s w8 postalo 'javnije'.. u testu (jer enterprise licenca nije dostupna običnim juzerima).

ili, pitaj se, što je miniPE... (ima shutdown killswitch 72h koji se također može zaobići, ta verzija boota sa svakog medija).

Envy pet 6.11.2015 20:54
ihush kaže...
Envy kaže...
,,

-to si tek sad otkrio? btw, to je direktno povezano s licencom enterprise.. mada i pro to dozvoljava u wintogo.. čini mi se da su ga u w10 izbacili (samo ent izrada u CPu).

-poveži to s killswitchem. MS štiti svoje interese (inače bi OS mogao bootati bilo što, s bilo kog medija). Npr probaj s HDDa na SATA i isti preko USB adaptera.. vidjet ćeš razliku ovisno o licenci OSa, boota-ne boota.. :)

sve to je mix vista-server iz 2008me.. mogućnosti (pa i boot VHDa i sl.), samo što je s w8 postalo 'javnije'.. u testu (jer enterprise licenca nije dostupna običnim juzerima).

ili, pitaj se, što je miniPE... (ima shutdown killswitch 72h koji se također može zaobići, ta verzija boota sa svakog medija).

Nisam to tek sada otkrio, pisao sam o tome na ovom podforumu i prije no što je izašao gotov proizvod (10240 ako se ne varam)  sjećam se i Kizo i ti kao i ja smo bili začuđeni i da smo vijećali i da smo se složili da je to navodno zbog licenci koji u toj ranoj beti - tko šta sve ima iil nema, plaća ili ne plaća. Da dobro si rekao - MS štiti svoje inerese.

Win to Go je samo za Entrprise još od 8-ce, u početku se kao mogao samo Instalirati na certificirane USB medije ali (min 32 GB ako se navaram, nema potrebe ispravljati da li sada može 16 ili ne) i na ne-certificirane, samo ja nikada nisam uspio na svom 32GB USB sticku, iako sam našao na raznorazne tutorijale.

Inače za Enterprise verziju aktiviram KMS-om, jer su u po priče promijenili politiku. Čak sam i preko onog online chata na Windows Storeu (stranici ne na onoj kockici) pola dana sa ženom razglabao i svađao se oko aktivacije. Ja jedno ona svoje, ja njoj alooooo ja sam u rupi zvanoj BiH de malo probingaj gdje je to a ona po svome. Sve dok mi nije dala (vjerovali ili ne) besplatan origigi kjuč za Win 10 Pro.

Meni se ovaj Insider program sviđa (ako se ne varam pričao sam da sam bio na beti 7-ce sve do pojave Developer verzije 8-ce (dakle finišito 7-cu nikada imao nisam)) i svi su izgledi da će tako biti i sa ovim Insiderom.

Gotov Čovjek-Mrav i svi Leonardo Da Vinčijevi Demoni, meni je dan gotov, neka ide Build 10586 a vama svima piva 

kizo2703 pet 6.11.2015 21:47
Envy kaže...

Nisam to tek sada otkrio, pisao sam o tome na ovom podforumu i prije no što je izašao gotov proizvod (10240 ako se ne varam)  sjećam se i Kizo i ti kao i ja smo bili začuđeni i da smo vijećali i da smo se složili da je to navodno zbog licenci koji u toj ranoj beti - tko šta sve ima iil nema, plaća ili ne plaća. Da dobro si rekao - MS štiti svoje inerese.

Win to Go je samo za Entrprise još od 8-ce, u početku se kao mogao samo Instalirati na certificirane USB medije ali (min 32 GB ako se navaram, nema potrebe ispravljati da li sada može 16 ili ne) i na ne-certificirane, samo ja nikada nisam uspio na svom 32GB USB sticku, iako sam našao na raznorazne tutorijale.

Da, samo kaj to nema veze ni s licencom, ni s verzijom - bez obzira jeli u pitanju Enterprise ili Pro (Home nisam probal,ali mislim da bi više-manje bilo isto), sistem je toliko dobro napravljen da radi na bilo čemu, bez obzira na hardversku konfiguraciju.

Naravno, samo ako hardver zadovoljava zadane zahtjeve.

A aktivacija? Lako ćemo ...