Windows

Instalacija Windows XP operativnog sustava

Sasada pon 30.12.2013 22:20

Molim pomoč , instalirao sam XP prvi puta , več satima nemogu nači drivere za matičnu Soltek SL-85ERV2-C .

Nailazim samo na nešto gdje piše Bios , mislim da to nije to.

Hvala unaprijed na pomoči.

ihush uto 31.12.2013 12:11
Sasada kaže...

..drivere za matičnu Soltek SL-85ERV2-C .

..

- soltek je samo trgovački brand (nema klasične firme=support), ugl ga ima po češko-ruskim siteovima.

-traži drivere za konkretne komponente (chipset, audio, ako ima mrežu..) npt VIA VT800, audio je možda (po sječajnju) crystal c3dx, via.. ili realtek.

-zapravo, kao si instalirao XP za matičnu nije potreban neki driver, osim npr audio, dok za VGA potraži npr VIA AGP patch (čini mi se da je AGP..), i ovisno o VGA nvidia, ATI, S3, Sys..

-dobro je imati neki livemedij, npr miniPE-windows ili linux, može npr Hirens i s njim možeš provjeriti koje su komponente. Konkretniji način je otvoriti PC i pročitati sve oznake s MBO-VGA...

gumiflex pet 17.1.2014 17:49

Dobio sam  IBM Thinkpad R50e, star je ko opanak ali ispravan. Namjeravam ga srediti i dati roditeljima za internet, Skype, mail i slične manje zahtjevne stvari. Na njemu je Win XP SP3, OEM licenca. Nisam dobio ništa uz laptop, niti se osoba koja mi ga je dala sjeća je li bilo kakve popratne dokumentacije, CD-ova i st. Htio bih formatirati disk, napraviti dvije particije, ponovo instalirati Windowse XP i staviti sve programe "svježe". Nažalost, ne znam kako to izvesti a da i dalje vrijedi ta OEM licenca. Vidio sam da na HDD-u postoji neka skrivena particija ali ne znam što je na njoj i kako joj pristupiti. Da li se instalacija Windowsa već nalazi na disku, možda na toj skrivenoj particiji? Do sad sam uvijek koristio PC i Windowse instalirao s CD-a pa nemam baš iskustva s laptopima, i ne znam  kako funkcionira ta OEM priča. Molim savjet. Hvala najljepša!

Fero pet 17.1.2014 19:34
gumiflex kaže...

Dobio sam  IBM Thinkpad R50e, star je ko opanak ali ispravan. Namjeravam ga srediti i dati roditeljima za internet, Skype, mail i slične manje zahtjevne stvari. Na njemu je Win XP SP3, OEM licenca. Nisam dobio ništa uz laptop, niti se osoba koja mi ga je dala sjeća je li bilo kakve popratne dokumentacije, CD-ova i st. Htio bih formatirati disk, napraviti dvije particije, ponovo instalirati Windowse XP i staviti sve programe "svježe". Nažalost, ne znam kako to izvesti a da i dalje vrijedi ta OEM licenca. Vidio sam da na HDD-u postoji neka skrivena particija ali ne znam što je na njoj i kako joj pristupiti. Da li se instalacija Windowsa već nalazi na disku, možda na toj skrivenoj particiji? Do sad sam uvijek koristio PC i Windowse instalirao s CD-a pa nemam baš iskustva s laptopima, i ne znam  kako funkcionira ta OEM priča. Molim savjet. Hvala najljepša!

Ako imaš CD sa Oem Winsima i key za aktivaciju koji ćeš upisati prilikom insatlacije sve ti je isto kao i na Pc-u , ali bi mogao imati problema sa driverima za ostali hardware tako da si prvo pribavi driverae za sve. Nađi program Key finder na internetu probaj na skidajmo.com, pa ga prvo instalaj na laptop i pogledaj Oem Key Winsa pa ga zapiši, kad budeš instalao da znaš koji je bio aktiviran key

ihush sub 18.1.2014 22:24
gumiflex kaže...

... Vidio sam da na HDD-u postoji neka skrivena particija ali ne znam što je na njoj i kako joj pristupiti. Da li se instalacija Windowsa već nalazi na disku, možda na toj skrivenoj particiji? Do sad sam uvijek koristio PC i Windowse instalirao s CD-a pa nemam baš iskustva s laptopima, i ne znam  kako funkcionira ta OEM priča. Molim savjet. Hvala najljepša!

-ovisi koja generacija tj kako je izvedeno, npr neki modeli imaju IBMov tool-button, na nekima samo obrišeš posotojeću win particiju (automatski ako nema boot krene reinstall) ili neka tipka kao F11 (piše kod boot-posta).

-ali, ako nemaš nikakvog iskustva, male šanse su da baš sve pogodiš. Bilo bi dobro, prije pogledati stanje diska-particije, npr live medijem, pa čak i iskopirati tu particiju, jer je obično u njoj sve (ne samo OS nego i svi potrebni driveri).

-za trenutni key možeš pogledati keyfinderom, taj key ne mora biti jednak na OEM-COA naljepnici, jer je to obično OEMovski key kojim se umnaža disk (VLK za sve IBM PCje), dok je na naljepnici jedinstveni za tvoju licencu, oba su ispravna. Zapiši oba keya, ako nabaviš bilo koji VLK-OEM install možeš ih probati iskoristiti.

btw, neki VLK su povučeni, MS gasi support, ako je do sad radilo, ne mora više raditi mada je sam key OK. Ali za XP key nije problem...

goranbm sri 12.3.2014 09:01

Imam jedno pitanje, znači imam računalo sa instaliranim XP-om i licencom na kučištu. Računalo je kupljeno sklopljeno za firmu prije dosta godina i nemamo instalacijski cd windowsa, pa me zanima kako mogu saznati točnu verziju windowsa i gdje mogu skinuti instalaciju da mi odgovara moja važeča licenca ?? Hvala.

bitbot sri 23.4.2014 21:18

aha, jer znam da kad se na pravi disk xp instalira na win7 da mu zezne mbr a za virtualni hard nisam bio siguran. hvala

samo još jedno pitanje, osjeti li se razlika u preformansama ako je os na virtualnom disku? bude li sporije ili nešto takvo?

ihush sri 23.4.2014 23:59
bitbot kaže...

pozdrav, zna li netko ako imam instaliran win7 i ako napravim virtualni hdd u disk managmentu hoće li mi instaliranje win xp (kao dual boot) na taj virtualni disk shebat win7 ?

- VM nije dualboot, tj smao ako u VMu instaliraš više OSeva..

- VM ne dira baš ništa postojećem (host) OSu ili HWu. To je file npr VHD.. i ništa više. Slično ka oda imaš još jedan PC na mreži.

bitbot kaže...

aha, jer znam da kad se na pravi disk xp instalira na win7 da mu zezne mbr a za virtualni hard nisam bio siguran. hvala

samo još jedno pitanje, osjeti li se razlika u preformansama ako je os na virtualnom disku? bude li sporije ili nešto takvo?

- ne zezne mu MBR, nego pregazi bootloader (koji se pali iz MBRa) svojim, zato je pravilo od starijeg prema novijem, jer se tad boot nadogradi. Ako se to i desi, popravi se ubacivanjem bootmedija (u ovom primjeru Sedmice) i repaira se boot.. (automatika za minutu).

- razlika? Da. Ako je HW ovoljno jak i ako ima potrebne funkcije (CPU-VTx..) i dovoljno resursa, tad zanemarivo. Zapravo, ako pokreneš više instanci neke aplikacije (samo kao primjer dvije igre ili dva worda) jednaka je stvar uz opterećenje koje je potrebno za sma rad VMa (malo). VM je OK za neke stvari, ovisi koji soft misliš koristiti, nemaju svi jednake mogućnosti. To niej rješenje za npr igre ili specifičan software, nego za soft koji zbog ovisnosti o nekom OSu moraš pokrenuti u VMu, dok drugi tip aplikacija (npr file server, share, baze.. knjigovodstvo) ne osjete nikakvu razliku (naravno ako je host OK, noviji PC).

- VM trebaš gledati kao 'običan' PC koji koristi samo onoliko resursa koliko ukradeš od hosta, ako nemaš dovoljno RAMa to se osjeti ali manje na VMu. Pošto se performanse obično mjere FPSima u igri tad je to skoro neupotrebljivo, jer su ograničenja ipak problem. Tu je najslabiji MSov soft, VBox je OK, WMvare je bolji. Za uredske potrebe je svejedno ali tad prednost MSovom soft osim ako izbor ovisi o konkretnoj opciji koju neki od tih VM-softwarea ima ili nema.

ihush čet 24.4.2014 09:25

-ni jedna 'normalna' verzija MSovog OSa ti to ne dozvoljava... na normalan način, ali može se svaki problem nekako zaobiči ako se baš mora.

VM-VHD nije smisao dualboot, nego virtualac.. OSnovna razlika, u VMu možeš na hostu (ako ima dovoljno resursa) upaliti proizvoljan broj VMova, jednako kao da su fizički PCji, test lab i sl. Dual boot je samo jedan PC s više OSova, multiboot.. ali samo jedan u jednom trenutku koji biraš u boottimeu. Boot u VHD nije multiboot nego samo preskakanje ulaska u host, ali s ograničenjma za samu verziju Windowsa (jer MS ne želi, licence).

Dud pet 2.5.2014 16:21

Imam problem. Pokušavam instalirati win xp na Asus aspire one d250, riknuo mu   je hardidisk pa sad treba staviti nove winse, na njemu su bili originalni xp-i, pa je netko stavio sedmicu, i sad susjed hoće opet xp. Dakle novi hard disk potpuno čist, instalaciijski mediji isprobani, krene instalacija sa usb-a i onda napiše : no previous version of windows nt can be found on your computer  , i onda mi nudi samo f3 za exit :/ . Ako imate ideja pomozite.

kizo2703 pet 2.5.2014 16:44
Dud kaže...

Dakle novi hard disk potpuno čist, instalaciijski mediji isprobani, krene instalacija sa usb-a i onda napiše :

no previous version of windows nt can be found on your computer  , i onda mi nudi samo f3 za exit :/ . Ako imate ideja pomozite.

Treba ti full install (vl ili retail) verzija - ti imaš upgrade (vidi boldano). S njom ne možeš napraviti clean install.

Atomic-7 pet 23.5.2014 14:48

Trebali bi mi  Windowsi  XP  service pack 3  za stari komp, ja imam  cd  ,ali mi ga ne očitava, valjda je previše  oštećen.

Jel tko zna gdje bi se moglo skinuti s neta  cijeli windowsi xp sp3,ovako nemam  od koga nabaviti. Hvala unaprijed

Dud pet 23.5.2014 21:17

@kizo2703 , problem sam riješio tako da sam posudio vanjski dvd koji se spaja preko usb-a i onda sam instaliral kaj god sam htio tj xp,sp3 bez problema, nakon toga problem su stvarali driveri ali nakon par sati muke netbook radi odlično.
@Atomic-7 legalnim putem, teško. Mislim da ih više nema ni na MS-ovoj stranici nigdje za skinut, jer su im ukinuli podršku.

kizo2703 sri 28.5.2014 14:54
sudy_freak kaže...

Pozdrav,

trebao bih pomoć.

Naime, želim instalirati XP na dva laptopa.
Jedan ima 7-icu jedan 8-icu.

Napravio sam bootabilni USB s rufusom i ništa.
Odaberem u BIOS-u da boota s USB-a - no success. 

Naravno:

• prvo ,trebaš AHCI drivere (ili prebaciti na IDE/legacy/''whatever'' compatible ,ako uopće postoji opcija za to u BIOS-u/UEFI-ju)
  • drugo (pogotovo za ovaj sa Osmicom) ,vjerojatno je disk GPT inicijaliziran i treba ga prebaciti u MBR.

I čemu uopće XP?

BTW ,jesi prethodno isprobal taj USB na nekom trećem PC-u? Diže li se uopće?

sudy_freak sri 28.5.2014 15:02
kizo2703 kaže...

Naravno:

• prvo ,trebaš AHCI drivere (ili prebaciti na IDE/legacy/''whatever'' compatible ,ako uopće postoji opcija za to u BIOS-u/UEFI-ju)
  • drugo (pogotovo za ovaj sa Osmicom) ,vjerojatno je disk GPT inicijaliziran i treba ga prebaciti u MBR.

I čemu uopće XP?

BTW ,jesi prethodno isprobal taj USB na nekom trećem PC-u? Diže li se uopće?

• Na IDE je postavljeno
  • Ovo nisam radio.

XP mi treba za završni rad.
Radim usporedbu performansi na dva različita laptopa u Windows XP, 7 i 8.1 okruženju.

USB je s kojim sam prije nebrojeno puta radio bootabilni USB. 

kizo2703 sri 28.5.2014 15:20
sudy_freak kaže...

• Ovo nisam radio.

USB je s kojim sam prije nebrojeno puta radio bootabilni USB. 

Probaj sa instalacijom Sedmice - bootaj i kod ''Install now'' klik na Shift i F10 ,u CMD ukucaj diskpart i zatim list disk i vidjet ćeš kako je disk inicijaliziran.

Ako je GPT ,bit će jasno označen zvjedicom. Ako je ,samo ukucaj select disk X (X - broj diska) i zatim clean ,te exit i možeš restartat i vratit se na XP instalaciju.

Dobro ,ali ,jeli sada bootabilan? Jesi probal?

sudy_freak sri 28.5.2014 16:13
kizo2703 kaže...

Probaj sa instalacijom Sedmice - bootaj i kod ''Install now'' klik na Shift i F10 ,u CMD ukucaj diskpart i zatim list disk i vidjet ćeš kako je disk inicijaliziran.

Ako je GPT ,bit će jasno označen zvjedicom.  Ako je ,samo ukucaj clean i ,zatim exit i možeš restartat i vratit se na XP instalaciju.

Dobro ,ali ,jeli sada bootabilan? Jesi probal?

Hvala, riješio je drugi USB.

ihush ned 8.6.2014 01:16
sudy_freak kaže...

..
Sad imam problem što ne mogu preko Windows 7 uopće insatlirati Win XP.

Probam s dva različita USB-a, na jednom laptopu radi, na drugom ni pod razno.
..

a neka informacija? ili opis 'ni pod razno'? Dali vidi USB, dali počne boot? Koji BIOS, UEFI.. itd.

kraće, traži tipku za quick boot meni, F9, F8.. F10. nešto, ako vidiš USB na popisu, mora bootati, ako ne vidi postavke BIOSa.

MaXt0r čet 19.6.2014 16:45

Pozz, mrsko mi bilo otvarati novu temu, nadam se da nije puno off topic...

Naime, imam problem oko passworda od accounta za Administratora. Ukucam password koji je 100% tacan, al nece da prodje. Ista situacija na 2 kompa. Lako bi ja to rijesio, reinstall windows-a i cao, ali na njima su vazni podaci i programi.

Ima li itko kakvu ideju?