Windows

Instalacija Windows XP operativnog sustava

breader čet 29.8.2013 01:14

Evo ovako želim napravit reinstall xp-a na starom računalu ali normalno instalacija ne prepoznaje hdd, pa preko nLitea radim slipstream sata drivera ali neznam što bih od toga trebao ubacit.

U folderu koji sam otpakiro stoji ovako  Sada trebam odabrat drvdisc->x86->(XP ili 2K? {#})

Unutar toga odabrat viamraid.inf jel tako?.

Valjda sam dobro napiso i pojasnio XD.

ihush čet 29.8.2013 10:56

-prvo, moraš imati čisti untouched install (jer već slipstriman ima svoje smeće.. koje može biti uzrok problema).

-original medij može biti XP, +SP1-2-3.. malo ispravnih je s SP3, predpostavka da moraš s nekim SP1 ili 2. ako je slipstriman SP3 to je vjerojatni uzrok..

-sata driver jednako kao za disketu, tzv DOS-F6-Boot driver, je običan txt-inf (vidi sliku 1 folder...). Taj driver se korisit.

-ništa više ne mijenjaj na install mediju (tj to je uobičajen uzrok povezan s prvom i drugom natuknicom).

-može i bez SATA drivera, prebaciš kontroler u IDE compatible mod. Na starijem hardwareu nema veće korisit od SATA moda (zanemarive razlike u performansama). Važan je samo ako se koristi noviji HW npr TRIM-SSD... i daleko veće brzine koje su moguće.

-Ako je neophodno, može se i kasnije dodati SATA driver kad je OS već instaliran. Potražiti howto... ukratko u safe modu se instalira driver, ne restart nego gašene s ulaskom u BIOS, izmjena na SATA, i bootanje koje (možda) uspije.

-slipstriman medij ne neudi reinstall-repair. Može samo clean install. MS u samoj boot proceduri ima detekciu instaliranog OSa (koja tad ispiše ''press any key..'') ali i detektira verziju OSa, OEM-Retail.. i ne dozvoljava reinstall. To ovisi o izvoru originalnog medija, tj OEM i VLK, kombinacije koje su dozvoljene kao upgrade npr Home na Pro ili win98 na win xp. OEM licenca ne dozvoljava reinstall. .. Retail bi vjerojatno radio ali to bi podrazumijevalo i pravu licencu/key koju 99% juzera nema.

markymark099 sri 4.9.2013 11:13

evo ovak, na laptopu imam dual boot, sa dva win xp pro ( jedan standardni i jedan modificirani) standardni je na C: a drugi je na E:, ja bih sada htjeo potpuno formatirati C: da mi ostane samo windowsi na E: ali nemogu ga formatirati pretpostavljam jer je u disk managment oznacen kao system partition, zna li itko kako da to napravim?

mario.L_hr sri 4.9.2013 11:19
markymark099 kaže...

evo ovak, na laptopu imam dual boot, sa dva win xp pro ( jedan standardni i jedan modificirani) standardni je na C: a drugi je na E:, ja bih sada htjeo potpuno formatirati C: da mi ostane samo windowsi na E: ali nemogu ga formatirati pretpostavljam jer je u disk managment oznacen kao system partition, zna li itko kako da to napravim?

C particiju na kojoj ti je sistem možeš formatirati na dva načina. Prvi je s Instalacijskim diskom Windowsa a drug da koristiš Linux Live distribuciju (preporuka je Gparted Live CD) zaprženu na disk od kuda bootaš sustav i programom Gparted formatiraš disk (vodi računa da ga formatiraš u NTFS). Prije ove akcije zapiši si tipove diska i kapacitete jer je označavanje diskova u Linuxu drukčije nego pod Windowsima. Pazi da si ne prebrišeš i MBR jer onda ćeš biti u problemima što se tiče dizanja OS-a.

markymark099 sri 4.9.2013 11:22
mario.L_hr kaže...
markymark099 kaže...

C particiju na kojoj ti je sistem možeš formatirati na dva načina. Prvi je s Instalacijskim diskom Windowsa a drug da koristiš Linux Live distribuciju (preporuka je Gparted Live CD) zaprženu na disk od kuda bootaš sustav i programom Gparted formatiraš disk (vodi računa da ga formatiraš u NTFS). Prije ove akcije zapiši si tipove diska i kapacitete jer je označavanje diskova u Linuxu drukčije nego pod Windowsima. Pazi da si ne prebrišeš i MBR jer onda ćeš biti u problemima što se tiče dizanja OS-a.

kad ubacim win xp cd, onda obrisem potpuno C: particiju i ponovo ju napravim?

ihush sri 4.9.2013 11:30
markymark099 kaže...

-nemoj, osim ako imaš dobar razlog i ako znaš što radiš. Dovoljno je obično brisnje Win-Prog-Doc.. foldera (ne sys.file-boot-file) i editiranje winXP boot.inija tj izbaciti nepostojeći OS ili barem podesiti defaultni, ali nije obavezno.

Ako je isprobavanje-učenje...

- aktivan OS ne dozvoljava formatiranje aktivnih particija (boot i OS), možeš samo s drugog medija, npr install CDa. Istovremeno popraviš boot manager inače nema paljenja OSa. Prije provjeri sve npr pogledaj boot.ini, vidjet ćeš path do dva XPa..

btw, slova ne postoje, to je MSov fičer pa prvi logički disk dobije slovo C:, drugi D: itd. ali samo slovo je sporedno, važna je staza, MBR-boot i tako par sitnica koje moraš znati prije takvih pokušaja.

Prije lupanja 'format' provjeri što je potrebno za popravak. Provjeri sintaksu fixmbr i sl. ... pa čak i gdje se naplazi pagefile, temp i sl jer to može biti npr na C: (defaultno na particiji s OSom dakle E:).

-važno, ako promijeniš redosljed slova, npr brisanjem particije (merge.. npr C-D-E..) tad će ti E postati npr D:.. i imaš problem.

Systemse stvari se ne diraju, prije instalacije je poželjno imati ideju-plan rasporeda particija. Ponekad je zgodno koristiti npr EaseUS, EasyBCD... i pripremiti se na moguće probleme.

bugist ned 22.9.2013 19:00

Imam problem s instalacijom windowsa xp.

Imam 2 HDD-a, i na oba su bila instalirani windowsi, a sad vam pišem s drugog Hdd-a jer na prvi ne mogu instalirati windows.

Problem je jer su mi CD uređaji dosta spori, ali rade pod windowsom bez problema, pa sam s bootabilni windows prekopirao na USB memorijski stick jer mi nikako ne može bootati s CD-a.

E sad je problem što neće butati ni s USB-a.

Podesim u biosu da se boota s USB-a prvo, imaju dvije opcije i obje sam isprobao, ali ni jedna neće da boota windows i pokrene instalaciju.

U biosu ima opcija USB FDD i USB flash, obje sam isprobao staviti da prve podiže.

Jel zna netko u čemu je problem?

bugist ned 22.9.2013 19:11

tnx

probat ću

Samo zar mora biti ISO file?

Moj bootrabilni cd nije ISO i već sam 100 puta s njega instalirao te windows.

I još nešto? Ovaj drugi link ima sliku pingvina,. Zar se to ne odnosi na Linux?

ihush ned 22.9.2013 19:21

bootanje s raznih medija ovisi o BIOSu tj emulacijama koje ima za npr USB boot. Najsigurnije je FDD, CD.. USB radi na novijim dok kod starijih MBO ima problema.

-nije svejdno s kojim alatom je napravljen boot, kao ni s kojim OSom (pod kojim je kreiran boot-particije i sl). Tako je iz npr win8 jednostavno napraviti diskpartom boot za 7-8, dok XP to ne može (boot loader, ntloader, nije isti za XP-seven).

bez obzira na alate (npr HPtools), uvjek možeš u CMDu diskpartom (uz malo znanja), osim kreiranja boota ostalo je obično copyranje fileova s medija na USB.

Emulacije u BIOSu, npr ako se nudi USB-HDD, trebalo bi raditi. Suprotan primjer ako odabereš FDD tad emulira disketu-floppy i traži takve boot fileove nekadašnjeg DOSa, dok se to u početku koristilo za boot CDa ali je dolaskom XPa i to prebačeno na posebnu emulaciju zbog NTFSa..). Spetljano. Samo kao uvod u objašnjenje zašto nema jednostavnog odgovora.

BIOS, utils za izradu, pa i sam flash disk, kao i snalažljivost, pa i malo sreće da pogodiš kombinaciju. Ako se doda i npr greška koja je moguća (sve je OK ali ne radi, ponoviti pa možda radi) dođe se do bezbroj kombinacija. Prije nego odustaneš, pribaj isti usb u nekom drugom (novijem) računalu, ako radi tad je samo problem BIOS i treba promijeniti način izrade, neki koji će možda raditi (ali ne mora ni jedan jer nije standardiziran boot za starije MBO-chipsetove).

btw, mora se koristiti native-USB port, tj ne neki dodatni kontroler, nego mora biti u chipsetu-MBO.

bugist ned 22.9.2013 19:43

Lijepo objašnjeno. Patim se već skoro 20 sati i nikako.

Kad upalim računalo piše mi da je prepoznao USB, a utaknuo sam ga s prednje strane, nisam ubacivao nikakve dodatne USB utore. Probat ću i sa zadnje strane jer ovi prednji možda nisu native.

Nego jel znaš kako bi mogao ubaciti boot filove nekadašnjeg DOS-a za FDD na stick? (u DOS-u na prvo mjesto za boot odaberem USB FDD na USB)

Jedinu izmjenu koju sam napravio na sticku je da sam prepravio autorun file po uputama s interneta. Na CD verziji koja je prekopirana na stick je bilo iza icon=setup zarez i nula a za USB je bez toga. Prije toga sam probao i sa prvom verzijom.

Prije sam bez problema instalirao s CD-a, ali nije ISO file već ima taj autorun file u boot direktoriju. Nisam informatičar inače, ali mislim da dobro radim.

Muči me tih beskonačno mnogo kombinacija i još pritom stariji hardware pa i zbog toga mogučnost veće pogreške, pa se ne može sve ni utvrditi točno i doći do nekog logičnog zaključka.

Svejedno hvala.

PS:

Ne kužim ovo sa ISO. Moj bootabilni CD mislim da nije ISO a radio je prije bez problema, a nije oštečen jer sam sve podatke prekopirao na USB bez greške.

ihush ned 22.9.2013 21:09
bugist kaže...

Lijepo objašnjeno. Patim se već skoro 20 sati i nikako.

Kad upalim računalo piše mi da je prepoznao USB, a utaknuo sam ga s prednje strane, nisam ubacivao nikakve dodatne USB utore. Probat ću i sa zadnje strane jer ovi prednji možda nisu native.

Nego jel znaš kako bi mogao ubaciti boot filove nekadašnjeg DOS-a za FDD na stick? (u DOS-u na prvo mjesto za boot odaberem USB FDD na USB)

Jedinu izmjenu koju sam napravio na sticku je da sam prepravio autorun file po uputama s interneta. Na CD verziji koja je prekopirana na stick je bilo iza icon=setup zarez i nula a za USB je bez toga. Prije toga sam probao i sa prvom verzijom.

Prije sam bez problema instalirao s CD-a, ali nije ISO file već ima taj autorun file u boot direktoriju. Nisam informatičar inače, ali mislim da dobro radim.

Muči me tih beskonačno mnogo kombinacija i još pritom stariji hardware pa i zbog toga mogučnost veće pogreške, pa se ne može sve ni utvrditi točno i doći do nekog logičnog zaključka.

Svejedno hvala.

PS:

Ne kužim ovo sa ISO. Moj bootabilni CD mislim da nije ISO a radio je prije bez problema, a nije oštečen jer sam sve podatke prekopirao na USB bez greške.

ISO je standardni Image file, image je kopija medija (svejdno, disk, disketa, cd..). Ispravan ISO je kreiran od ispravnog boot medija, jednako kao i copy s cd na cd. Ako nije ispravan (ručno kopiranje je čest uzrok) tad nema bootfileove i ne može biti bootabilan medij.

Boot fileovi su posebni.. ne kopiraju se nego se koristi npr format/s ili sys C.. u starom DOSu, dok u novijim OSevima imaš npr booteditor.

Nekadašnji dos boot floppyji su se kopirali ili se koristio iz win (98 i XP još nude opciju kod formatiranja copy DOS file). ali to je beskorisno za install XPa koji korisit ntloader. Prije tog je w2000/NT imao set od 4 fdda za boot.

To što si kopirao bez problema ne znači ništa, jer CRC rješava probleme dok si pod windowsima, ali u bootanju to ne radi...

Ispravan, bootabilan CD (ili njegov ISO) možeš nekim drugim alatom prebaciti na USB. Npr linuxov Pendrive kreira svoj loader. Moraš vidjeti što od takvih alata radi ili s diskpartom napraviti (mora raditi).

bugist kaže...

Nemam USB HDD u Biosu, već imam USB FDD i USB nešto/flash.

Možda ne mogu preko USB sticka jer nemam opciju podizanja USB HDD-a. Ne znam.

Pogledati sliku. Moj bios nema tu opciju kao ovaj sa slike.

http://4.bp.blogspot.com/_qNFgsHp2dCk/Sr2NogJq5MI/AAAAAAAACZ8/vasQxrb06Zw/s400/BIOS_change_boot_order.jpg

-to što nemaš odgovarajuću emulaciju je samo objašnjenje zašto to kod tebe ne radi dok na nekom drugom PCu možda radi, ali možda je samo loše napravljeno, možda od nebootabilnog medija. Zato treba krenuti ''od nule'' s ispravnim medijem koji 100% boota. ...

-slike BIOSa nisu potrebne. (ipak sam pogledao..!) i imaš potrebnu emulaciju USB-HDD /jet... dakle nije problem bios nego neka druga greška. pa opet je moguće da sam emulacija nije 100%.. možda treba noviji BIOS, možda... itd. itd.

-skraćeno, nauči koristiti diskpart. To je vrlo opasan alat, možeš lako obrisati pogrešan disk... sve ostalo se nauči brže nego isprobavanje desetka alata.

bugist ned 22.9.2013 21:41
ihush kaže...

bugist kaže...

Nemam USB HDD u Biosu, već imam USB FDD i USB nešto/flash.

Možda ne mogu preko USB sticka jer nemam opciju podizanja USB HDD-a. Ne znam.

Pogledati sliku. Moj bios nema tu opciju kao ovaj sa slike.

http://4.bp.blogspot.com/_qNFgsHp2dCk/Sr2NogJq5MI/AAAAAAAACZ8/vasQxrb06Zw/s400/BIOS_change_boot_order.jpg

-to što nemaš odgovarajuću emulaciju je samo objašnjenje zašto to kod tebe ne radi dok na nekom drugom PCu možda radi, ali možda je samo loše napravljeno, možda od nebootabilnog medija. Zato treba krenuti ''od nule'' s ispravnim medijem koji 100% boota. ...

-slike BIOSa nisu potrebne. (ipak sam pogledao..!) i imaš potrebnu emulaciju USB-HDD /jet... dakle nije problem bios nego neka druga greška. pa opet je moguće da sam emulacija nije 100%.. možda treba noviji BIOS, možda... itd. itd.

-skraćeno, nauči koristiti diskpart. To je vrlo opasan alat, možeš lako obrisati pogrešan disk... sve ostalo se nauči brže nego isprobavanje desetka alata.

Nisam shvatio što si htio reći s ovim. Moj BIOS nema USB HDD opciju za bootanje. Da li si mislio da BIOS ima emulaciju kojom može bootati USB stick ili da postoji neka emulacija ako BIOS nema instrukcije za bootanje USB sticka. Nekako mislim da BIOS ne može imati emulaciju (imitaciju) bootanja, mada mislim da si pomislio da je BIOS na slici moj. Moj nema USB HDD, već ima USB FDD i USB nešto/flash.

Napravio sam preko onog linka s uputama št sam dao, a ovo što si mi rekao da naučim raditi s tim pokušat ću. Hvala.

ihush ned 22.9.2013 22:24

ok, sad ponovo čitam i vidim tvoj bios NEMA tu opciju... (pa čamu tad ta slika??) Po slici sam zaključio da imaš.

-emulacija nije imitacija, emulira se uređaj kao disketa i dalje se PC ponaša kao da je to disketa, disketa dobija slovo a-b tako možeš bootati stari DOS (cd, hdd, zip..) naravno, mora biti podržano u BIOSu, dok se sam npr flash disk može tako firmatirati (posebne oznake koje služe prpoznavanju medija) pa se može pojaviti kao hdd. Normalno ima oznaku removable ali i to se može modificirati (npr zbog particija).

evo kratke procedure (napamet, pa treba jako paziti!! provjeri) za diskpart. Za usporedbu npr link..

- u CMDu kao admin u sys32 (Enter=> +E)

- diskpart +E

.. svaku naredbu možeš napisati i dobiit opcije ili help.

..npr list +E (bez ičeg) će izlistati što može bii u naredbi s list.. npr list disk je ono što nam treba.

- list disk +E, vidi diskove, tj njihove brojeve. predpostavimo 0=hdd, 1= USb-flash, pa tad odaberemo.

- select 1 +E (tj usb, sad se sve naredbe odonose na taj disk)

- clean +E .... !!? jesi li siguran? Nakon tog je kasno.

- create partition primary +E

- select partition 1 +E

- active +E

- format fs=ntfs quick (ili fs=fat32 podržan na USBu jer ne podržava svaki usb ntfs). Kad se to radi iz XPa nema promjene, kad se radi iz Sedmice-Osmice, može bcdeditom fs=nt60 ili nt52=XP ... to ovisi iz kojeg OSa kreiraš i koji je install, ostalo je jednako.

- assign u: +E (za primjer  usbu postavljamo letter U:)

- exit +E

Nakon tog, obično kopiranje (naravno hidden i sys) može s win explorerom ili xcopy *.* i hrpa switcheva, sadržaja win CDa na u:

Gotovo, još samo bootati...

bugist pon 23.9.2013 08:44
bugist kaže...

Još nisam riješio problem, ali bar mi boota USB nakon što sam napravio USB boot kao na ovom linku.

Sad je problem što ne pokreće instalaciju windowsa već samo napiše GRUB i ne znam što dalje. Kad kliknem ESC pokaže 5-6 naredbi od kojih su zadnje dvije za restart i shutdown, a ostale kad pokrenem ništa se ne događa nego opet izbaci GRUB.

Što dalje? Ne pokreće windows instalaciju iako sam pomoću programa sa linka ubacio windows na USB stick.

U BIOS-u sam odabrao opciju USB ZIP/flash da prvu boota, a pored toga u biosu imam i USB FDD, a nemam USB HDD kao što imaju neki BIOS-i.

Ima li tko ideju što dalje jer ne pokreće instalaciju?

ihush pon 23.9.2013 11:19
buggie kaže...

Da li je moguća instalacija XP-a na USB disk i onda napraviti da to bude primarni/sistemski disk??

-ne. MS ne dozvoljava install na removable medij (može se promijeniti tvornička oznaka medija, tako da ga sys vidi kao HDD, nije isto flash-USB i ext.USB-HDD recimo flash ne dozvoljava korištenje particija dok hdd može normalno). Kod Osmice je moguće..

-ali, sve je moguće uz dovoljno petljanja.. npr normalnu instalaciju obaviti na normalnom HDDu pa ghostati na usb i sl. Problem je što to (do sad) MS nije dozvoljavao, zbog licenci-aktivacije, promjena hardwarea i sl... sad se to malo promijenilo.

buggie pon 23.9.2013 12:01
ihush kaže...
buggie kaže...

Da li je moguća instalacija XP-a na USB disk i onda napraviti da to bude primarni/sistemski disk??

-ne. MS ne dozvoljava install na removable medij (može se promijeniti tvornička oznaka medija, tako da ga sys vidi kao HDD, nije isto flash-USB i ext.USB-HDD recimo flash ne dozvoljava korištenje particija dok hdd može normalno). Kod Osmice je moguće..

-ali, sve je moguće uz dovoljno petljanja.. npr normalnu instalaciju obaviti na normalnom HDDu pa ghostati na usb i sl. Problem je što to (do sad) MS nije dozvoljavao, zbog licenci-aktivacije, promjena hardwarea i sl... sad se to malo promijenilo.

Pustio sam i završio instalaciju xp na svome laptopu pa sam skinuo disk i stavio hdd u eksternu kutiju.. pocme se vrtit logo xp i onda pukne s plavim ekranom (prebrzo da bi vidio BSOD error kod).

Ako sam dobro shvatio s  windows xp to na nijedan način nije moguće ostvariti?

bugist pon 23.9.2013 17:54

USB stick 16GB mi nije mbr a bez toga ne može biti bootabilan.

U disk manager je uredno prikazan i piše da je aktivan, ali u command prompt-partdisk-list disk ga ne prikazuje. Probao sam nekolko puta umetati disk i formatirati ga da ga command prompt prepozna ali ne prepoznaje ga. A tamo sam mislio napraviti da bude MBR.

Kako da napravim da mi USB stick bude MBR? Formatiram ga na FAT32 jer ne može biti NTFS, a windows mi je XP SP3.

bugist pon 23.9.2013 18:03

Rješeno.

Uspio sam s programom BOOT USB napraviti da USB stick bude MBR.

Sad pravim boot USB stick sa programom winNTsetup pa ćemo vidjeti što će biti.

Do sada nisam uspio s nijednim programom prirediti USB da s njim instaliram windows na HDD.

Možda mi je taj MBR falio na disku. Vidjet ćemo.

kizo2703 pon 23.9.2013 22:14
bugist kaže...
.....

Plop boot manager može riješiti bootanje sa usb-a i na 14 godina starim matičnim pločama koje uopće nemaju tu mogućnost.

Downloadaj zadnju verziju - 5.0.15 i sprži na cd. Bootaš PC sa cd-a i izabereš ''USB''. A s Rufusom možeš napraviti bootabilni usb koji je identičan cd-u. Nema dodatnih GRUB menija ,usb se boota kao cd i otvara meni kao i na cd-u. Probaj.

Provjereno radi na XP-u.

ihush pon 23.9.2013 22:47
buggie kaže...
..

Ako sam dobro shvatio s  windows xp to na nijedan način nije moguće ostvariti?

- možda (previše problema koje treba riješiti, prvi: promijeniti oznaku flash diska u HDD, ali kao što ne podržava svaki npr NTFS ne mora ni ostale potrebne stvari). Možda kao VHD, možda..

Ili (kraći odgovor), na XPu nije moguće jer MS to ne želi. Normalno nije ni na novijim, osim Osmice WinToGo.

ali, sam trud nema neke svrhe. Može daleko jednostavnije kao miniPE. Praktičnije i brže od CDa, može poslužiti za održavanje pa i neki rad uz ograničenja liveboota.

bugist kaže...

..

Kako da napravim da mi USB stick bude MBR? Formatiram ga na FAT32 jer ne može biti NTFS, a windows mi je XP SP3.

-zaboravio sam jednu 'sitnicu', XPov diskpart ne vidi USB-flash diskove. Potreban je npr win7. Ili kizin odgovor (razni toolsi..).

- npr s yumi pen driveom radi (emulira CD, običan ISO..).

bugist uto 24.9.2013 09:37
kizo2703 kaže...
bugist kaže...
.....

Plop boot manager može riješiti bootanje sa usb-a i na 14 godina starim matičnim pločama koje uopće nemaju tu mogućnost.

Downloadaj zadnju verziju - 5.0.15 i sprži na cd. Bootaš PC sa cd-a i izabereš ''USB''. A s Rufusom možeš napraviti bootabilni usb koji je identičan cd-u. Nema dodatnih GRUB menija ,usb se boota kao cd i otvara meni kao i na cd-u. Probaj.

Provjereno radi na XP-u.

Sad ću probati. tnx