Windows

Instalacija Windows 7 operativnog sustava

tatajana sub 21.9.2013 12:12

Pošto tema ima puuuno stranica ne mogu sad sve čitati pa evo mog problemčića

Na lapu mi riknuli windowsi, nisu se mogli podić do kraja. Bili su win 7 sa servis pack 1.
Otišla frendu informatičaru koji mi je skinuo novu sedmicu i instalirao.
Odnila ja komp doma, upalila al ne traži aktivacijski kod.
Uđem u svojstva računala i pokušam sa izmijeni aktivaciski kod te upišem novi koji sam dobila od njega.
Ali javlja se poruka o grešci na kojoj piše "izgleda da ovaj kod nije valjan"
Naravno da sam pokušala opet, ali ništa.
Mislim da je problem s ovim servis packom 1, on zahtijeva drugačiji pristup.
Ali kakav?

Navodno bi se sutra trebali automatski aktivirati ali nešto mi govori da neće uspjeti.
Nije mi jasno zašto je uopće došlo do kvara starih windowsa jer na njemu se jako malo radilo, jedino mali išao na fejs i youtube

Valentin17 sub 21.9.2013 15:33
tatajana kaže...

- Pa možda je OS aktiviran već.

- Ako imaš problema, odnesi ga tome informatičaru koji je to radio, neka pogleda i riješi problem, ukoliko problem postoji.

kizo2703 sub 21.9.2013 16:16
tatajana kaže...

Ne, lap sam dobila od frendice na poklon. Ni ona ne zna ima li instalacijski, mislim da ne

Najvjerojatnije imaš instalaciju na disku ,osim ako nije obrisana particija prilikom reinstalacije.

To možeš vidjeti u Disk Managentu - C:\Windows\System32\diskmgmt.msc ,traži OEM ili Recovery ,veličina je oko 20 gb.

Imaš li ovaj logo u donjem desnom uglu Computer - Properties? Ako imaš ,Windows je aktiviran. Properties na aktiviranim ti mora izgledati - na lijevoj strani je ID ,na de3snoj logo.

Tada se zna da je Windows aktiviran.

SPAWNK4MPER ti mama sub 21.9.2013 16:25

Pozdrav, evo imam frku glede laptopa, HP probook 450, kupio sam ga danas, ali jedva da je sposoban za rad. Sve šta može bit zeznuto je zeznuto- em tipkovnica ne valja ništa, em sav usporen. Znači ova igra www.haxball.com mu skroz šteka! :( + ovo mi je prvi put na linuxu ikada, pa sam odlučio lijepo instalirat stare dobre windowse i onda sve moguće drajvere, reko valjda je u tome problem.

E sad, ja imam pravo skinut original Windows 7 preko Dreamsparka jer sam student FER-a, i nemam ideju kako to napraviti. Dali se to uopće može- skinut taj windows i instalirat na laptop na kojem je već linux? Ako da, kako? Svaka pomoć dobrodošla!

kizo2703 sub 21.9.2013 18:07
SPAWNK4MPER ti mama kaže...

E sad, ja imam pravo skinut original Windows 7 preko Dreamsparka jer sam student FER-a, i nemam ideju kako to napraviti. Dali se to uopće može- skinut taj windows i instalirat na laptop na kojem je već linux? Ako da, kako? Svaka pomoć dobrodošla!

Microsoftov Secure download manager radi samo na Windowsima. {#}

Sorry ,ali morat ćeš se snać i downloadat kod nekoga tko ima Windowse.

Ili ,možeš sa DreamSparka pokupiti samo ključ ,a Windows skinuti u Linuxu ,sa ovih linkova [naravno ,skini samo Windows 7 Professional ,jel samo njega možeš aktivirati sa dobivenim ključem] ,spržiti na dvd ,također u Linuxu ,a aktivirati sa ključem koji si dobio na DreamSparku.

I problem riješen.

BOLAC sub 21.9.2013 19:31
F1-IVO kaže...
BOLAC kaže...

{#}PItanje: Kako u win 7 home premium 32 bit napraviti da taskbar bude providan nesto ovog tipa

Probaj ovako:  

hm probao bih kada bi mogao da udjem u to 

nema uopste tih boje kvadratica ili kako se vec zovu

kizo2703 sub 21.9.2013 19:36

evo, ista ideja mi pala na pamet prije pol sata, vec se skida win7! {#}

hvala ti

jos nesto, dali cu morat brisat linuxe prije instalacije wina_

Ne ,ne moraš. Možeš ih i ostaviti i imati dual boot.

Samo onda moraš napraviti novu particiju za Windowse i nakon instalacije

a) popraviti boot loader Linuxa (BTW ,koji Linux?) - za popravak njegovog bootloadera treba ti i instalacija tog Linuxa ,i onda bootati iz njega oba sistema

b) instalirati EasyBCD i ubaciti Linux u boot loader Windowsa.

SPAWNK4MPER ti mama sub 21.9.2013 20:03
kizo2703 kaže...

evo, ista ideja mi pala na pamet prije pol sata, vec se skida win7! {#}

hvala ti

jos nesto, dali cu morat brisat linuxe prije instalacije wina_

Ne ,ne moraš. Možeš ih i ostaviti i imati dual boot.

Samo onda moraš napraviti novu particiju za Windowse i nakon instalacije

a) popraviti boot loader Linuxa (BTW ,koji Linux?) - za popravak njegovog bootloadera treba ti i instalacija tog Linuxa ,i onda bootati iz njega oba sistema

b) instalirati EasyBCD i ubaciti Linux u boot loader Windowsa.

hmnmm, ovo apsolutno nista nerazumijem, a  niti ne zelim ima t dual boot, pa onda radje da izbrisem? :D nekakve mini upute za to? nakon sto, naravno, stavim windowse na dvd edit: linux SUSE

tatajana sub 21.9.2013 20:46
kizo2703 kaže...
tatajana kaže...

Ne, lap sam dobila od frendice na poklon. Ni ona ne zna ima li instalacijski, mislim da ne

Najvjerojatnije imaš instalaciju na disku ,osim ako nije obrisana particija prilikom reinstalacije.

To možeš vidjeti u Disk Managentu - C:\Windows\System32\diskmgmt.msc ,traži OEM ili Recovery ,veličina je oko 20 gb.

Imaš li ovaj logo u donjem desnom uglu Computer - Properties?  Ako imaš ,Windows je aktiviran.  Properties na aktiviranim ti mora izgledati - na lijevoj strani je ID ,na de3snoj logo.

Tada se zna da je Windows aktiviran.

Ne znam....

Pričekat ću do sutra kad bi trebala biti automatska aktivacija da vidim što će se dogoditi pa se onda javim. 

error_666 sub 21.9.2013 20:56

Mislis kao na slici ispod ? Ako je to ono na sta si mislio , vjerovatno ti nije aktiviran AERO .

EDIT: Ako nemas opcije koje ti je kolega F1 predlozio nemas Aera koji omogucije efekt koji zelis . Koji PC imas , tj, da li je graficka dovoljno jaka da vrti Aero, ili ti nije ni ukljucen? Probaj ovako , idi u Control Panel / System i ako ti na ovom sto sam oznacio na slici zutom bojom pise nesto kao refresh index experience ili tako nesto , klikni tu , uradi test i trebao bi ti se ukljuciti Aero nakon toga .

tatajana sub 21.9.2013 20:57
Valentin17 kaže...
tatajana kaže...

- Pa možda je OS aktiviran već.

- Ako imaš problema, odnesi ga tome informatičaru koji je to radio, neka pogleda i riješi problem, ukoliko problem postoji.

ma nije aktiviran. Piše da je automatska aktivacija sutra, ali ja sam pokušala aktivirati odmah ali ključ neće da prihvati.

Nadam se da problema nema, ali to ću sutra znati nakon automatske aktivacije.

Javim vam....{#}

kizo2703 sub 21.9.2013 21:26

hmnmm, ovo apsolutno nista nerazumijem, a  niti ne zelim ima t dual boot, pa onda radje da izbrisem? :D nekakve mini upute za to? nakon sto, naravno, stavim windowse na dvd edit: linux SUSE

Ako nećeš ništa drugo osim Windowsa ,pokreni instalaciju i idi na Custom (advanced) ,izbriši sve particije i instaliraj Windowse.Za ostatak uputa za instalaciju ,pogledaj ovdje.

kizo2703 ned 22.9.2013 11:34
BOLAC kaže...
nezz ipak sam se informisao i mislim da mi je pre slab ram da bi mi vrtio aero

Za fluidno izvršavanje Aera ,bez prekidanja i problema ,treba ti barem 256 mb rama na grafičkoj kartici ,ili ,ako imaš integriranu grafiku ,barem 256 mb rama rezerviranog samo za grafiku.

donMarac sub 28.9.2013 11:08

Pozdrav ekipa,

pokušavam si instalirati frišku kopiju w7 na laptopu (s USB-a jer nemam dvd-rom). Na laptopu je   bila w8 koju sam na neki način downgrade-ao u sedmicu (ne sjećam se točno kako).

E sad, prilikom instalacije novog windowsa, u biosu imam nekoliko opcija bootanja. Laptop mi podržava secure boot, ali kad ostavim secure boot enabled ne želi mi prepoznati usb. Kad isključim secure boot, onda mi ponudi kao OS mode selection: CSM OS, UEFI OS i CSM and UEFI OS. Kad stavim UEFi onda mi također ne nalazi USB. Kad stavim CSM onda mi ga nađe ali kad dođem do instalacija prilikom odabira particije mi za glavnu particiju kaže da nemože instalirati na njoj, Javi ovo "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style." Kolko sam vidio po netu, to javi kad boot nije u UEFI modu, a ja u UEFI modu nemogu ni dići instalaciju, jer mi ne pronalazi usb.

Ima li tko kakvu savjet?

Laptopje  Samsung ultrathin np535u3c

Windows je 64 bita.

EDIT: Usb je u redu jer mi je na drugom kompu sve u redu.

kizo2703 sub 28.9.2013 11:25
donMarac kaže...
... Kad stavim CSM onda mi ga nađe ali kad dođem do instalacija prilikom odabira particije mi za glavnu particiju kaže da nemože instalirati na njoj, Javi ovo "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style." Kolko sam vidio po netu, to javi kad boot nije u UEFI modu, a ja u UEFI modu nemogu ni dići instalaciju, jer mi ne pronalazi usb.

Naravno da ne možeš - moraš inicijalizirati disk kao MBR. To znači da ćeš izgubiti SVE particije na disku i SVE podatke koje možda imaš na njima.

Znači ,prvo backupiraj si sve bitno s njih.

kizo2703 sub 28.9.2013 13:36
donMarac kaže...

Ma nisu mi bitni podaci, više me brine što imam i nekoliko OEM particija. Dal se može kasnije bez njih?

Nego kako da ga stavim kao MBR?   malo sam noob što se toga tiče.

Sa instalacijskog dvd-a/usb-a: započni instalaciju i idi na donju opciju - Custom (advanced) - kod izbora particije klikni Shift i F10. Pojavit će ti se Command Prompt. Sada u njega upiši 1) Diskpart i klik na Enter.
Onda upiši 2) list disk (i naravno ,klik na Enter) - pojavit će ti se lista diskova.
Izaberi onaj koji želiš - upiši ,naprimjer 3) select Disk 0 (Enter).
Sada upiši 4) Clean (Enter) i možeš zatvoriti Diskpart alat - upiši 5) exit (Enter),i onda još jedamput 6) exit (Enter) da zatvoriš i Command Prompt. Sada klik na Refresh i vidjet ćeš da imaš čisti ,prazan disk i klikom na Next možeš početi s instalacijom.  Done.

Naravno ,uvijek se prije početka same instalacije umjesto automatike klikom na ''Next'' ,možeš vratiti u Diskpart i sam napraviti particije po svojoj želji.

OEM particije:ako instaliraš Sedmicu i ne mislš se vraćati na Osmicu ,možeš ih obrisati.

Pošto si već napravio downgrade ,tu OEM particiju možeš backupirati na vanjski disk.

Samo moraš provjeriti na kojoj je instalacija Osmice. To je obično particija veličine 10 - 20 gb i na sebi ima .wim file ,u kojem je kompletna tvornička instalacija Osmice.

Dodjeli slovo particiji u Disk Managementu i provjeri.

garak sub 5.10.2013 18:17

pozdrav, imam problem, laptop je novi, toshiba C70-A-128

pokusao instalirati win

udjem u boot, stavim da je prvi dvd-ram, a na broju dva je HDD, spremim promjene, dodje mi - checking media...... fail

nakon toga, no bootable device /// please restart system