Instalacija Windows 7 operativnog sustava

Imam problem pri instalaciji..u biosu odaberem first bootable device cd rom ubacim instalacijski disk i kad kaze da se boota sa cd-a da trebam stistnut bilo koju tipku ja stisnem ali on mi produzi i uđe u windows vistu koju trenutno koristim umjesto da krene sa instalacijskim procesom...u cemu je problem??

A) Disk je prljav
B) Čitač u optičkom pogonu je prljav
C) Disk nije bootabilan

A I B nisu sigurno jer sadrzaj dvd-a mogu pogledati kad uđem u my computer i a citac odlicno cita druge cd(dvd) ove...za ovo trece bih molio pojasnjenje

A I B nisu sigurno jer sadrzaj dvd-a mogu pogledati kad uđem u my computer i a citac odlicno cita druge cd(dvd) ove...za ovo trece bih molio pojasnjenje
Objašnjenje: na disku nema boot sektora i zato se ne podiže instalacija.
Ako imaš .iso ,sprži ga ponovno ,na brzini ne većoj od 4X.

Al mislim da ipak ima boot sektora posto se na disku nalazi boot folder koji je pun

Al mislim da ipak ima boot sektora posto se na disku nalazi boot folder koji je pun
''Boot'' folder i boot file nisu isto. Boot file se nalazi na prvom sektoru diska i nevidiljiv je.
Sprži disk poonovno.

A jel moguće jos nekako provjerit da li je dvd windowsa bootabilan(valjda se tako pise) bez da ga przim isponova jer mi je sa tog dvd-a instaliran windows7 na laptop prije dosta vremena i nije mi jasno zasto sad ne radi kad pokusavam nanovo nasnimit

A jel moguće jos nekako provjerit da li je dvd windowsa bootabilan(valjda se tako pise) bez da ga przim isponova jer mi je sa tog dvd-a instaliran windows7 na laptop prije dosta vremena i nije mi jasno zasto sad ne radi kad pokusavam nanovo nasnimit
Probaj bootati na drugom PC-u ,to je najbolji način.

Ah...laptop mi je pokvaren trenutno nazalost...a jel mogu instalaciju izvesti u windows visti preko setup.exe-a(mozda sam izvalio glupost al imaj razumjevanja nisam bas strucnjak)

@kizo pročitaj njegovu 1. poruku!!
Ako ti kao što kažeš, pri pokretanju računala ispiše da pritisneš bilo koju tipku za bootanje (ovo se NEĆE PRIKAZATI UKOLIKO JE DVD ne bootabilan!) i ti koliko god pritiskao tipke ništa se ne dešava, tvoj problem je očito USB TIPKOVNICA!
Pokušaj ući u BIOS i potraži u njemu opciju "USB Keyboard Support" te ju omogući (postavi na enable).
Tvoj bi problem tada trebao prestati.

Ah...laptop mi je pokvaren trenutno nazalost...a jel mogu instalaciju izvesti u windows visti preko setup.exe-a(mozda sam izvalio glupost al imaj razumjevanja nisam bas strucnjak)
Naravno da možeš ,ali ako hoćeš clean install ,nakon reboota u setup ,idi na Custom (advanced) opciju i prvo obriši/formatiraj sistemsku particiju.
A onda ideš dalje.
@sisko: istina ,možda je i to problem.
Ali ,nedavno sam imal isti slučaj ,sa PS2 tipkovnicom ,i nikak nisam mogel ući u setup ,iako se je uredno prikazivalo ''Press any key'' i uredno sam klikal!
I nakon probe na dva druga PC-a ispostavilo se da dvd ipak nije bil bootabilan.

Ovo sta si napisao moglo bi biti to...pise mi press any key to boot from cd ja stišćem ali nista se ne desava a isto tako sam primjetio da kad mi se kompjuter sam od sebe restarta onda mi ponekad budu ponuđeni da odaberem ici u safe mode ili normanli star up windowsa i jos par opcija mogu birati u sta mogu uci ali koliko kod pritiskao enter da uđem u neki od opcija nemogu dok ne zavrsi ono odbrojavanje i samo onda uđe od sebe znaci mogu odabirati opcije ali nemogu uc bez da odbrojavanje ne zavrsi..ovo samo spominjem jer mozda ima veze s tim s bootanjem...pokusao sam uc u bios i nac opciju USB keyboard support ali je nigdje ne mogu nac..di bi se tocno to trebalo nalazit?

To gdje se nalzi ovosi o bious.. možda negdje u advanced options ili sl...
Ako ne možeš pronaći onda posudi od nekoga PS2 tipkovnicu.

Naravno da možeš ,ali ako hoćeš clean install ,nakon reboota u setup ,idi na Custom (advanced) opciju i prvo obriši/formatiraj sistemsku particiju.
A onda ideš dalje.
Kad pocnem tu instalaciju preko my computera i preko setup-a u visti(znaci na sadasnjem operativnom) dođem do djela gdje moram odabrat particije i njihovu veličinu ali ne mogu stvarati nove particije i brisati sadasnje znaci nema onih opcija delete i new i pise mi ispod "to make changes to partitions restart windows from installation disc" sta cu sad ne kuzim nista vise

Evo samo da javim da sam uspio instalirat sedmicu sve je ok proslo a problem je uistinu bio ne u nebootabilnom instalacijskom dvdu nego usb keyboard support je bio disable i kad sam ga enablao uspio sam uc u instalacijski proces..hvala svima na pomoći!

Kad pocnem tu instalaciju preko my computera i preko setup-a u visti(znaci na sadasnjem operativnom) dođem do djela gdje moram odabrat particije i njihovu veličinu ali ne mogu stvarati nove particije i brisati sadasnje znaci nema onih opcija delete i new i pise mi ispod "to make changes to partitions restart windows from installation disc" sta cu sad ne kuzim nista vise
Prvo - probaj u BIOS-u naći i uključiti ''USB Legacy mode'' ili nešto sličnog naziva. Onda restartaj i probaj dali reagira tipkovnica.
Drugo - posudi od nekog PS2 tipkovnicu.
Evo samo da javim da sam uspio instalirat sedmicu sve je ok proslo a problem je uistinu bio ne u nebootabilnom instalacijskom dvdu nego usb keyboard support je bio disable i kad sam ga enablao uspio sam uc u instalacijski proces..hvala svima na pomoći!

ok nego da pitam...zasto me nije pitao pri instalaciji da dam product key? Sad ga unosim nakon instalacije ali nece ga prihvatiti zato jer su to windowsi koje sam instalirao na laptopu pretpostvljam pa neda isti product key...sta sad s tim kljucem uradit??

ok nego da pitam...zasto me nije pitao pri instalaciji da dam product key?
Original instalacija Sedmice ima opciju ''Skip'' ,tako da ključ upisuješ kasnije (do 30 dana) ,kad završiš s instalacijom.

ok al kazem ti windowsi su instalirani na mom starom laptopu i sad kad sam ih na ovom kompu instalirao nece da mi prihvati product key

ok al kazem ti windowsi su instalirani na mom starom laptopu i sad kad sam ih na ovom kompu instalirao nece da mi prihvati product key
Naravno da neće ,kad je ključ iskorišten. I vjerojatno pričamo o OEM licenci ,koja se ne može prenjeti na drugi PC.
Jedan PC - jedan ključ.
Osim ako imaš ključ sa DreamSpark Premiuma (studentski account) koji jedini vrijedi za dva računala.
Znači ,jedina opcija je kupovina novog ključa .... ili Loader by DAZ.

Kuzim...nego jel ta aktivacija windowsa bitna sta ce se desit ako ostane neaktiviran tj bez keya?

Kuzim...nego jel ta aktivacija windowsa bitna sta ce se desit ako ostane neaktiviran tj bez keya?
Nakon 30 dana (tj. 90 ,jel dva puta možeš produžiti trial) ,prvo će te početi gnjaviti s popupovima ,a onda nakon nekog vremena PC će se početi gasiti svaka dva sata.

Imam mali problem, reinstalirao sam windows 7, imam particije C (50GB) i D (690GB), prije mi je windows bio na C particiji, i želim da mi tamo i ostane, ali danas kada sam formatirao C particiju bez problema, windowse je instalirao na D particiju? Gdje je kvaka?
Ima jedna mala 100 MB boot particija pored koje piše System, i ove dvije, i pored svake piše Primary, jel to igra neku ulogu?

Imam mali problem, reinstalirao sam windows 7, imam particije C (50GB) i D (690GB), prije mi je windows bio na C particiji, i želim da mi tamo i ostane, ali danas kada sam formatirao C particiju bez problema, windowse je instalirao na D particiju? Gdje je kvaka?
Ima jedna mala 100 MB boot particija pored koje piše System, i ove dvije, i pored svake piše Primary, jel to igra neku ulogu?
On te u instalaciji pita na koju particiju želiš instalirat OS, to je onaj dio gdje radiš i format particija, ponovno pokreni instalaciju, formatiraj sve partcije osim ove System reserved, tu ne diraj ništa, klikni (jedan klik lijevi) na particiju C (ovu od 50GB) i tek onda klikni NEXT, sada bude normalno snimilo OS na ovu od 50GB.

Sad je dobro, valjda mi je prošli put ostala označena D particija. Uglavnom je rješeno, hvala

imam problem, skinuo sam win7 prof 64bit sa stranice msdnaa.msacademic.hr (ono što se dobiva od faksa) i spržio iso file na dvd pomoću programa Windows 7 USB DVD download tool...
kada resetiram winse, stisnem F11 (da se odabere odakle će bootat) odaberem sata asus dvd, i pojavi se poruka windows is loading files, nakon što učita, pojavi mi se startup logo,
a nakon njega bsod sa greškom STOP: 0X0000007E. u biosu je sve postavljeno na default. molim za pomoć...

a nakon njega bsod sa greškom STOP: 0X0000007E. u biosu je sve postavljeno na default. molim za pomoć...
- Otpoji ako imaš spojen kakav webcam, printer ili slično.
- Kad instaliraš OS spoji natrag.

spojen je samo monitor, tipkovnica (ps/2) i miš na usb...

E sad kad instaliram windows xp...šta sve moram instalirat da bi comp radio normalno...znači oni najjosnovniji programi su? :)
Linkovi za download Windows 7 operativnog sustava (sa Digitial rivera):
Windows 7 Home Premium x86 SP1
Windows 7 Home Premium x64 SP1
Windows 7 Professional x86 SP1
Windows 7 Professional x64 SP1
Windows 7 Ultimate x86 SP1
Windows 7 Ultimate x64 SP1
jesu li ispravni tj.da li rade
Normalno da rade, to su službeni linkovi od Mirosoftovog partnera (Digital river) i rade provjereno.
Recimo kupiš 7 preko interneta, dobiješ key, ali ne dobiješ DVD, odavde skineš, snimiš na DVD (brzina 4x) ili na USB, instaliraš, ubaciš orginal key koji si kupio i legalno ga aktiviraš.