SupremeCommander pon 12.5.2008 14:20

Zbilja tak misiš?
Probaj drivere od, recimo Logitech miša i tikovnice (32bitne), Canon printera (32bit), Samsung PC Studio (32bit), NERO itd...!
Baš treba biti 64 bit inače ne radi!
Ali je ipak Vista 64 bit zakon!

Zasto bi na 64bitne windowse pokusavao stavit 32 bitne drivere od Logitech misa? Hvala bogu Logitech ima za svoje proizvode 64 bitne drivere odavno... NERO nikad nije dobro radio ni na 32 bitnim windowsima.  Smijeh S vistom gotovo nema nikakve potrebe za NEROom, snimanje fajlova na DVD je podrzano u samim windowsima, a za snimanje image-a postoje bolji i besplatni programi...
Dakle, na Vistu 64 se ne mogu instalirati 32 bitni DRIVERI (one dodatne aplikacije mogu biti 32 bitne). Ako imate neki hardware koji nema 64 bitne drivere, a nuzno vam je da radi, ne instalirajte 64 bitni OS.

0v3r10rd uto 13.5.2008 11:14
themoviekiller kaže...

Sad se više isplati imati 32 bit win zbog ovog SP3 koji je izišao.... Za 64bit win još neće neko duže vrijeme izići kako sam vidio na netu

DOH!

64bitni XP su bazirni na server 2003 jezgri. To je razlog zašto nema SP3 za njih.

Nema smisla niti raspravljati koji je bolji. Logično je - 64bita je dvostruko veća mogućnost obrade od 32bita. Bolje se iskorištava potencijal memorije i procesora. Problemi sa softwerom i driverima su manja boljka. Minorno manja...

I find your lack of faith disturbing!
themoviekiller uto 13.5.2008 19:21
0v3r10rd kaže...
themoviekiller kaže...

Sad se više isplati imati 32 bit win zbog ovog SP3 koji je izišao.... Za 64bit win još neće neko duže vrijeme izići kako sam vidio na netu

DOH!

64bitni XP su bazirni na server 2003 jezgri. To je razlog zašto nema SP3 za njih.

Nema smisla niti raspravljati koji je bolji. Logično je - 64bita je dvostruko veća mogućnost obrade od 32bita. Bolje se iskorištava potencijal memorije i procesora. Problemi sa softwerom i driverima su manja boljka. Minorno manja...

Dobro nemoj pretjerivat sad, u igrama nisu bolji.... imao sam i jedne i druge windowse, odnosno ove 64bit imam još uvjek i isplate se samo za rad u programima jer u igrama  se baš i ne vidi neka razlika.... ali imam 4GB pa niš od vraćanja na 32 bitne windowse a i nije mi potrebno jer više ga koristim za druge stvari a ne i za igre jer nemam toliko vremena..... Za igranje ću si uzeti PS3 i LCD TV i to će biti ugođaj.....XD
mdax ned 25.5.2008 13:00

evo imam jedno banalno pitanje pa cu ga tu stavit da ne otvaram novu temu....dakle za 64 bitne windowse treba 64 bitni procesor pa mene zanima kako prepoznat 64 bitni procesor jer rijetki ducani napisu u specifikacijama a cak i na intelovoj stranici ne pise koliko sam ja vidio pa me zanima di se to moze saznat...najvise me zanimaju E8400 i E8500

Paolo2612 ned 25.5.2008 14:41

mdax kaže...
evo imam jedno banalno pitanje pa cu ga tu stavit da ne otvaram novu temu....dakle za 64 bitne windowse treba 64 bitni procesor pa mene zanima kako prepoznat 64 bitni procesor jer rijetki ducani napisu u specifikacijama a cak i na intelovoj stranici ne pise koliko sam ja vidio pa me zanima di se to moze saznat...najvise me zanimaju E8400 i E8500
 Pa prije se to uvijek pisalo jer je bilo novo (reklama), a sada je to standard. Svi noviji procesori su 64 bitni.
Core Duo, Core Quad, AMD64, Phenomi svi su 64 bitni
dakle i E8400 i E8500 su 64 bitni

mdax ned 25.5.2008 14:50

e hvala na odgovoru to sam i mislio ali bunilo me jer na nekima npr q6600 pise 64 bit a na npr E8400 ne pise nista pa nisam znao dal nije 64 bit ili se podrazumijeva vec danas da je pa se ni ne pise vise

DaDo - gp1 pet 30.5.2008 01:12

ma kazem jedini problemi koje sam sad imo s 64 bitnim windowsima su bili da nisu htjeli vrtit programe koji se spajaju na internet 32 bitni tipa MSN , skype.... a problem je bio u NOD32 cim sam ga izbrsio problem se rjesio i sad sve radi normalno... Izasao je novi NOD32 skinuo sam ga i poslije toga vise nikakvih problema

klimama sri 25.6.2008 15:29

Nekoć davno bile dvije tvrtke koje su proizvodile procesore. Jedna je bila najmoćnija na svijetu, a druga je živjela u njenoj sjeni. Jednog dana u maloj tvrtci odlučiše napraviti 32-bitni procesor i nazvaše ga 80386, a računala u koji su ga ugrađivali bila su poznata kao386-ice. Prva tvrtka je rekla da 16-bitna računala sasvim ok i da nema   nikakve vidljive koristi od prelaska na 32 bita, a osim toga ne postoji niti 32 bitni softver. Tvrtki broj 1 je nakon toga trebalo 15 godina da koliko toliko povrati svoj status, a tvrtka broj 2 je i danas vodeća u svome poslu. Tvrtka broj 1 zove se IMB, a tvrtka broj 2 Intel.

Jednako tako i danas mnogi tvrde da nema neke koristi od prelaska na 64 bita i da ne postoji dovoljno 64 bitnog softvera.

naxeem sri 25.6.2008 15:39
klimama kaže...

Nekoć davno bile dvije tvrtke koje su proizvodile procesore. Jedna je bila najmoćnija na svijetu, a druga je živjela u njenoj sjeni. Jednog dana u maloj tvrtci odlučiše napraviti 32-bitni procesor i nazvaše ga 80386, a računala u koji su ga ugrađivali bila su poznata kao386-ice. Prva tvrtka je rekla da 16-bitna računala sasvim ok i da nema   nikakve vidljive koristi od prelaska na 32 bita, a osim toga ne postoji niti 32 bitni softver. Tvrtki broj 1 je nakon toga trebalo 15 godina da koliko toliko povrati svoj status, a tvrtka broj 2 je i danas vodeća u svome poslu. Tvrtka broj 1 zove se IMB, a tvrtka broj 2 Intel.

Jednako tako i danas mnogi tvrde da nema neke koristi od prelaska na 64 bita i da ne postoji dovoljno 64 bitnog softvera.

Prvi 32 bitni procesor nije bio 386, nego BELLMAC-32A, a Intelov iAPX 432...
klimama sri 25.6.2008 16:00

Hvala na ispravcima.

iAPX 432 su predstavili 1981., ali njegove performanse nisu bile nešto, posebice u usporedbi s konkurentskom arhitekturom kao npr. Motorola 68000.

Sa 386 procesorom je Intel u potpunosti prešao na 32-Bitnu arhitekturu 1985. godine.

phantom.. čet 23.10.2008 16:24

ja bi molio malu pomoc vezano za ovu temu...

Koristim Catiu u profesionalne svrhe i treba mi puuuno RAM-a. Zanima me nekoliko stvari:

-ako je kompjuter 64 bitni:

- da li program Catia mora biti 64 bitna da bi radila? i sto ako nije?

- da li na drugom, 32 bitnom kompjuteru mogu otvarati ono sto sam snimio na 64 bitnom kompjuteru, tj 64 bitnoj Catii?

naxeem čet 23.10.2008 16:59
phantom.. kaže...

Koristim Catiu u profesionalne svrhe i treba mi puuuno RAM-a. Zanima me nekoliko stvari:

- da li na drugom, 32 bitnom kompjuteru mogu otvarati ono sto sam snimio na 64 bitnom kompjuteru, tj 64 bitnoj Catii?

- ne, ali da bi sama po sebi koristila više od 2GB memorije moraš je posebno urediti (switch u exe-u) ili mora biti 64 bitna pa da može koristiti puno više
- možeš jer 32 - 64 nema veze s formatom zapisa dokumenta. Ako su i nastupile promjene, one se ne tiču izvedbe samog exe-a programa.
klimama čet 23.10.2008 17:11
phantom.. kaže...

Ne koristim Catiu, ali u principu ovako stoje stvari:
Svi noviji 32 bitni programi bez problema rade   na 64 bitnim operativnim sustavima (OS). (koliko sam vidio CATIA V5 radi na 64 bitnoj Visti od Release 18 Service Pack 4.)
Preporučljivo je na 64 bitnom OS-u koristiti 64 bitne programe. Ukoliko se koriste 32 bitni programi tada postoji blagi pad performansi u odnosu na korištenje tog 32 bitnog programa na 32 bitnim Windowsima (oko 5%), jer Windowsi moraju emulirati 32 bitno okruženje kako bi program mogao raditi.
Na 64 bitnim Windowsima moći ćeš imati više radne memorije, ali 32 bitni program ima svoja ograničenja koliko može iskoristiti RAM-a

64 bitni Photoshop s manjim datotekama radi oko 8-12% brže nego 32 bitni. Puno je veći dobitak s velikim datotekama. Photoshop x64 otvara sliku od 3.75 gigapixela na računalu sa 4 jezgre i 32GB RAM 10 puta brže nego 32 bitni Photoshop.

Lightning čet 23.10.2008 17:33
phantom.. kaže...

Ovako, koristim vise verzija Catia-e, jedna od njih je V5R18 SP4 i to 64-bitna.

- Ako koristis 64bitni OS i standardnu Catia-u onda ti je 2GB cisto dosta jer koliko ja znam ne moze koristit vise od toga (znaci svejedno ti je da li je OS 64 ili 32 bitni). Catia ne mora bit 64-bitna da bi radila, ali ako ti je OS Vista onda mislim da mora bit minimalno V5R18, jer se meni starije verzije nisu htjele instalirat. Ako je Xp-64 onda mislim da ti rade dosta starije verzije.

- Ako su ti verzije programa iste (znaci ista verzija i SP) onda bi morao moc otvorit fajlove na oba racunala. Samo vjerojatno znas kad vec radis u Catia-i da je dosta osjetljiva na starije verzije, cak i ako imas samo jedan SP vecu verziju mozda nece radit. (zato sam i rekao da koristim vise verzija, svaki drugi komp u firmi ima svoju... chaos :D )

U svakom slucaju, ne znam da li ti ta gnjavaza uopce treba, jer 64-bitna Catia ti koristi samo kod velikih assembly-ja. Samo kod izrade partova, i manjih sklopova neces vidjet neku razliku u performansama. Dok npr. ako radis sklop cijele plinske turbine, prakticki ga ne mozes napravit u 32-bitnoj (kompletan).

To je to od mene  :)

phantom.. čet 23.10.2008 23:23
Lightning kaže...

- Ako koristis 64bitni OS i standardnu Catia-u onda ti je 2GB cisto dosta jer koliko ja znam ne moze koristit vise od toga

U svakom slucaju, ne znam da li ti ta gnjavaza uopce treba, jer 64-bitna Catia ti koristi samo kod velikih assembly-ja. Samo kod izrade partova, i manjih sklopova neces vidjet neku razliku u performansama. Dok npr. ako radis sklop cijele plinske turbine, prakticki ga ne mozes napravit u 32-bitnoj (kompletan).

Trenutno imam 32-bitni OS i 32-bitnu Catiu V5r18.

Uskoro planiram kupiti kompjuter pa me zanima sto mi je u najboljem interesu.

Odgovor lightningu...   Catiu ne koristim samo za modeliranje, vec i za proracun pomocu konacnih elemenata. neki dan sam nesto racunao, program nije mogao proc jer trazi vise od 8GB RAM-a. Zato me zanima koja stvar je za moje potrebe najbolja, racunajuci i to da moj kompjuter nece biti radna stanica samo za Catiu vec i za druge programe, zato je moja dilema 32 ili 64 bitni OS...
Kad bi gledao rjesenje samo za Catiu, odmah bi se odlucio za 64-bitni OS i Catiu, ali sto je onda s drugim programima, hocu li ih moci instalirati, koristiti...

Ispravi me netko ako sam krivo protumacio, file-ovi snimljeni na 64- bitnoj Catii u 64- bitnom OS moguce je otvoriti i raditi u 32-bitnoj Catii na 32-bitnom OS?
Zahvaljujem na dosadasnjim odgovorima...
Lightning pet 24.10.2008 17:23
phantom.. kaže...

Trenutno imam 32-bitni OS i 32-bitnu Catiu V5r18.

Uskoro planiram kupiti kompjuter pa me zanima sto mi je u najboljem interesu.

Odgovor lightningu...   Catiu ne koristim samo za modeliranje, vec i za proracun pomocu konacnih elemenata. neki dan sam nesto racunao, program nije mogao proc jer trazi vise od 8GB RAM-a. Zato me zanima koja stvar je za moje potrebe najbolja, racunajuci i to da moj kompjuter nece biti radna stanica samo za Catiu vec i za druge programe, zato je moja dilema 32 ili 64 bitni OS...
Kad bi gledao rjesenje samo za Catiu, odmah bi se odlucio za 64-bitni OS i Catiu, ali sto je onda s drugim programima, hocu li ih moci instalirati, koristiti...

Ispravi me netko ako sam krivo protumacio, file-ovi snimljeni na 64- bitnoj Catii u 64- bitnom OS moguce je otvoriti i raditi u 32-bitnoj Catii na 32-bitnom OS?
Zahvaljujem na dosadasnjim odgovorima...
Hmm... pa sad za konacne elemente ti bas i Catia nije nesto, osim ako nemas neki add-on instaliran, a ne kuzim uopce zasto bi ti izbacio da treba vise od 8GB memorije, mi imamo neke starije radne stanice sa po 1GB memorije i FEM radi bez greske (samo puno duze nego na novijima).

Moc ces instalirat druge programe i koristit, ali opet ovisi koje. Jedini nacin na koji mozes 100% znat da li ce ti programi radit je da probas, ili da odes na net vidjet za tu verziju programa pogledat da li je podrzana.

Provjerit cu u ponedjeljak na poslu da ti kazem 100% sigurno , ali po meni u ISTOJ verziji Catia-e mozes bez problema otvarat fajlove (između 32 i 64 bitne verzije)

U svakom slucaju ne mozes fulat sa 64 bitnim OS-om, jer ako se bavis FEM/CAD/CAM-om usparat ces si dosta vremena.
v_maxcpp pet 24.10.2008 17:39

Za Neru ti ne treba 64bit,samo Nero7+ ili Nero8 itd.....koji rade i na 32bit i na 64bit.
Na Visti 32bit ne rade i drugi miševi ali to je sve staro ili se prestalo proizvoditi pa nema ni drivera,a naravno da neće raditi ni na 64bit.
64bit je daleko napredniji i u svakom slučaju meni osobno bolji,koristim oba.
Znači , eto 64bit svugdje ali trebati će dosta vremena  jer teško je ljudima prelaziti na 64bit kad je većina na
32bit.Možda i lova igra ulogu u tome ,pa ono rekla-kazala i slično.Recimo u HG-spotu dolazi kupac i pita "Što da uzmem?64 ili 32bit OS?"
A prodavač: "Znate za 64bit OS vam neće većina programa raditi pa je 32 sigurniji i bla bla i naravno čovjek više niti ne pomišlja na
64bit i još k tome drugima prenosi istu priču.......eto...a trgovini dobro jer treba prodati i starije mašine....

Zziza_vk pet 24.10.2008 18:23

i sada pitam pitanje svih pitanja...da li se meni iplati prelazit na vistu 64-bit...

ugalvnom skidam i gledam filmove, skidam igre, igram cod4, cod2 i te igre(ma znate već kako je to), počeo bi i crysis...ii WLM....

ISPLATI MI SE PRELAZIT NA 64-bitnu Vistu?

P.S. iam 4GB rama

phantom.. pon 27.10.2008 09:25

sad se vec bavimo strukom... zasto mislis da nije nesto za konacne elemente?

koliko ce memorije potrosit ovisi o gustoci mreze,a posto ja zelim jako gustu mrezu da bi dobio precizne rezultate potrebno je puno memorije.

radi se o poprilicno malom komadu, a ja se zelim pripremiti i za velike...

ako nije tajna smijem pitat cime se bavis?

PICART pon 27.10.2008 09:44

Evo ja koristim često Mayu i Photoshop i naravno da ću korisiti 64bit windowse jer mi treba prepoznati više od 3.5 gb rama. Mislim da onaj koji ne koristi više od 3gb ram-a u radu nije mu potrebna 64bitna verzija windowsa.

Lightning uto 28.10.2008 19:51
phantom.. kaže...

sad se vec bavimo strukom... zasto mislis da nije nesto za konacne elemente?

koliko ce memorije potrosit ovisi o gustoci mreze,a posto ja zelim jako gustu mrezu da bi dobio precizne rezultate potrebno je puno memorije.

radi se o poprilicno malom komadu, a ja se zelim pripremiti i za velike...

ako nije tajna smijem pitat cime se bavis?

Za neki profesionalni rad ti se 64 bita definitivno isplati, pogotovo ako imas dobru podrsku (znaci profi radne stanice & licencirani software). A i za doma je koristan.

Pa nekako mi onaj modul ugrađen u catia-u nije bas nesto detaljan, istina sucelje je jako jednostavno za skuzit. Nisam ga koristio više od par puta, jer uglavnom koristim Nastran i Ansys. Jednostavno iz razloga što su to programi (Pogotovo nastran) isključivo napravljeni za tu svrhu.
Za samu Catia-u 64 bitnu, i FEA stvarno ti ne mogu reć da li ćeš dobiti neka značajna poboljšanja, vjerojatno hoćeš u nekim dužima izračunima... ono što je meni zanimljivo, je da kod manjih dijelova 64 bitna Catia zauzima manje memorije od 32 bitne :)

A i sta se tice ostalih programa, pogotovo ove nove verzije Adobe CS4, ili nekih programa za 3D modeliranje... svi oni imaju 64 bitnu podršku i ne možeš sa time fulat.

Nije tajna, radim za jednu firmu koja projektira komponente za automobile (uglavnom talijane i njemce)...

klimama uto 28.10.2008 20:42

Proizvođači računala počeli su davati prednost 64 bitnoj Visti u odnosu na 32 bitnu. Na stranicama Best Buya od 11 HP-ovih laptopa označenih kao "new arrival" njih 9 dolazi sa 64 bitnom Vistom, a 2 su označena kao "Windows Vista Business downgraded to XP Pro", što znači da se može birati samo između XP-a i 64 bitne Viste, dok 32 bitna Vista nije uopće ponuđena na ovim novim HP-ovim laptopima.

64-bit Vista finds a home on consumer laptops

Best Buy > Computers > Laptop Computers > HP

hondo sub 8.11.2008 17:54

interesira me dali je sa SP3 za windows xp riješen problem 32bitnih verzija što se tiče čitanja 4 i više GB rama???

ja imam trenutno 6GB i samo zato koristim 64bitni windows... inače kompletan software mi je na 32 bita.. čak i adobe cs3 za koji se prilično čudim kako nema verziju za 64bitne windowse.

općenito korištenje 64bitnog xpa je sranje....

većina softwarea je 32 bitno a čak 30% softwarea opće ne mogu pokrenut na ovoj verziji.. recimo nova verzija MSN-a ne radi na 64 bita, neki antivirusi, dobar dio igara, nero stare verzije 6 i 7...

i vrlo rado bi se vratio na 32 bitni os no kao riješit problem s ramom??

Core2Duo2 sub 8.11.2008 18:03
hondo kaže...

interesira me dali je sa SP3 za windows xp riješen problem 32bitnih verzija što se tiče čitanja 4 i više GB rama???

ja imam trenutno 6GB i samo zato koristim 64bitni windows... inače kompletan software mi je na 32 bita.. čak i adobe cs3 za koji se prilično čudim kako nema verziju za 64bitne windowse.

većina softwarea je 32 bitno a čak 30% softwarea opće ne mogu pokrenut na ovoj verziji.. recimo nova verzija MSN-a ne radi na 64 bita, neki antivirusi, dobar dio igara, nero stare verzije 6 i 7...

moraš stavit 64bitni OS kako bi radio s 4GB i više RAM-a... nikakav SP to ne ispravlja.    xp64 je sranje, to makni odmah s kompa... stavi 64bitnu vistu ako želiš 64 bitan OS. i točkaNamigiva
klimama sub 8.11.2008 18:20
hondo kaže...

SP3 za XP nije ništa promijenio u pogledu ograničenja količine radne memorije, niti će takvih promjena ikada biti.

Moja preporuka ti je da umjesto 64 bitnog XP-a koristiš 64 bitnu Vistu. Puno bolje stoji sa driverima nego XP x64, a skoro svi programi koji rade na 32 bita rade i na njoj. Većina onog malog broja programa koji jave neki problem može se pokrenuti tako da se namjesti da rade u compatibility modu za XP SP2. (Desni klik na izvršnu datoteku>Properties>Compatibility)

Photoshop CS4 ima i svoju 64 bitnu verziju, jednako kao Lightroom 2, a ostatak Adobeovog softvera će svoju 64 bitnu verziju dobiti najvjerojatnije kada izađe CS5. 

Ako želiš 32 bitni OS koji podržava više od 4GB RAM-a možeš pokušati s Windows Serverom 2008 Enterprise. Možeš ga skinuti s ove stranice:
Linkovi su pri dnu, a 32 bitna verzija je velika 1,8 GB i podržava do 64GB RAM-a. 64 bitna verzija podržava do 2TB RAM-a.
Trial traje 60 dana, a možeš ga produžiti na 8 mjeseci (240 dana) prema uputama s ove stranice:

Prema uputama s ove stranice možeš Server 2008 Enterprise namjestiti da izgleda i funkcionira poput Viste. Sve skupa za to će ti trebati 15 minuta, samo trebaš namjestiti određene stvari u samom Windows Serveru 2008.
PICART sub 8.11.2008 18:26

klimama kaže...

Photoshop CS4 ima i svoju 64 bitnu verziju, jednako kao Lightroom 2, a ostatak Adobeovog softvera će svoju 64 bitnu verziju dobiti najvjerojatnije kada izađe CS5. 

Samo mala napomena da Adobe CS4 ima 64 bitnu verziju (ne i za mac os, koja ironija).

hondo sub 8.11.2008 21:05

ali tu mi i je problem.....

iako mi hardware specificira da je rađen za vistu nikako mi ne radi na visti.. pogotovo grafička....

skinem driver sa saphirovog weba ali ništa.. jednostavno mi ništa neće radit kako spada.. zato i jesam na xp-u.

nemam pojma što radit.... imate vi neki prijedlog?

kupio sam komponente prije godinu dana baš one koje su negdje na prelazu rađene.. pa uglavnom nisam dobio drivere za vistu...

Mršti se i ne znam sad što opće dalje i kako.

ovo za adobe mi ne znači puno jer sam prije godine kupio cs3 i sad ga ne planiram mjenjati samo tako, nije mi to mala investicija.... ma bar još 2 godine ostavljam ovaj tj. vjerojatno neću ni pomišljati na novi CS dok ne vidim kakav će biti CS5.. i tako su sve te promjene više šminkerskog karaktera nego stvarnoga.

apsurd mi je da hardware na 64bita funkcionira već par godina a proizvođači softwarea se još nisu udostojili prebaciti se....

za nevjerovati.... od 64bitnog imam više štete nego koristi... ako radim na 32 bita ne koristim sve resurse koliko bi mogao. a ako stavim 64bita onda mogu koristit resurse ali mi software nema snage za koristiti ih.. užas

što se tiče ovoga sa SPovima... navodno je microsoft najavio u SP3 da će biti otklonjen problem prikazivanja i korištenja RAM resursa no očito da je to bilo reko pa poreko.

PICART sub 8.11.2008 21:15

Hm... neznam dal je šminkerskog karaktera, većina programam vjerovatno da ali u photospou npr, importiraš 3d objekt i farbaš ga, teksturiraš kako očeš. Jedna mala revolucija u 3d grafici bi rekao... Dream je ostao relativno nepromjenjen, isto tako i illustrator.