Tvrdi i optički diskovi

Pohrana podataka - pristup s vise uredjaja

VIP80 čet 24.8.2023 11:15

Dakle, pregledavam stare teme i vidim da su podaci malo zastarjeli.

 

imam kuci wd mycloud mirror s dva diska od 2tb koji je radio savrseno, medjuti

m wd je ukinuo podrsku za taj uredjaj.

 

Potreban mi je uredjaj s kojeg bi mogao pristupiti

sto s mobitela (iphone), tableta, ili odredjenih kompjutera koji nisu na istoj mrezi (s posla npr).

 

 

na disku mi se nalaze pdf filovei, nikakva multimedija.

 

što preporučujete? cloud (onedrive, gmail, dropbox) imam ali nemam toliko veliki disk :)

 

preferiram da filovi budu lokalno, ali nije to uvjet.

 

ihush čet 24.8.2023 11:30

-ako imaš nešto znanja-volje, napraviš svoje.. tad nema ukidanja podrške + već imaš wd i preferiraš lokalno (uz primjer danaca-hakera..).

-sve što trebaš je wan-ip kao ddns-noip.. za pristup s interneta + odgovarajući router koji će to hendlati (operaterov modem može no ne mora imati sve potrebno + resetiranje.. tj ovisnost o operateru i opremi koju svakih par godina mijenjaju itd.).

-jednom podešeno radi dok se ne raspadne a gnjavaža može biti održavanje besplatnog noip-a svaka 3-tjedna bez pretplate..

-tj ono što cloud servisi rade je upravo to, usluga spajanja.. tj ili plaćaš nekome ili to imaš vlastito. Istina, lakše pogotovo za mobitele-android je korištenje takvih servisa npr za videonadzor i sl. .. ali to je sve samo mreža, s mrežnim pravilima i radi jednako na svim platformama-osevima-uređajima.. tj oni rade na the-mreži po istim standardima i sve se može, no traži određeno znanje 'kako-čime'.. 

 

+ mrežni server (svejedno računalo-nas..) ako ima opciju WOL-a može tako biti i upaljen, potrebno je samo otvoriti port i bindati mac-ip uređaja za magicping.. pa ne mora biti nonstop uključen-u radu.. (servisi obično to ne nude, jer ekšli nemaju pristup tj ovisili bi o postavci istog routera a tad to možeš sam.. tj u takvom servisu ovisiš o client-server appsima a to znači da uređaj mora raditi, biti uključen, ne isključen..).

 

-cloud servisi? prolistaš izbor-cijene i izabereš.. nema se tu što sugerirati, tvoj izbor kao i sladoled, cipele, auto, ..

 

tj ja sugeriram upravo suprotno, vlastito.. tad ne ovisiš o pružatelju usluge i gašenju koje je pitanje datuma jer ništa nije vječno a to je trošak biznisa + evolucija-izmjene .. pa se svakih nešto godina može ponoviti isto kao sad za mycloud..

VIP80 čet 24.8.2023 11:57

upravo to mi treba, da lokalno imamm hrpu pdf datoteka i da mogu pristupiti od bilo gdje u svijetu i s bilo kojeg uredjaja.

 

jos da napomenem da ima staticki ip - stalni link :)

jel imate neki tutorial da sam krenem cackat? informaticko znanje 3/5 :)

Friday čet 24.8.2023 12:14

Uzmi najjeftiniji synology uredjaj sa 2 diska. Postavi hibridni raid tako da imas zastitu ako jedan disk otkaze. Mozes si otvoriti pristup bilo gdje iz svijeta da pristupas svojim fajlovima. A DSM (to je "OS" na syno uredjajima) ce ti uciniti zivot znatno laksim

Mladen čet 24.8.2023 12:32
VIP80 kaže...

upravo to mi treba, da lokalno imamm hrpu pdf datoteka i da mogu pristupiti od bilo gdje u svijetu i s bilo kojeg uredjaja.

 

jos da napomenem da ima staticki ip - stalni link :)

jel imate neki tutorial da sam krenem cackat? informaticko znanje 3/5 :)

 

Sa 3/5 ne bi baš postavljao ovakva pitanja :)

Možeš kao što ti je ihush predložio složiti neki mali PC, i na njemu instalirati gotove file-servere tipa FreeNAS/TrueNAS ili složiti nešto svoje na nekoj Linux distri, dodati OpenVPN, backup alate itd.

Sve to može biti i na nekom hypervisoru pa si još fleksibilniji, složiš više virtualki za svaku od uloga.

 

Friday kaže...

Uzmi najjeftiniji synology uredjaj sa 2 diska. Postavi hibridni raid tako da imas zastitu ako jedan disk otkaze. Mozes si otvoriti pristup bilo gdje iz svijeta da pristupas svojim fajlovima. A DSM (to je "OS" na syno uredjajima) ce ti uciniti zivot znatno laksim

Da, to je glavna prednost gotovih NASeva, i kod Qnapa i Synologyja postoji cijeli eko-sustav, aplikacije za iOS/Android, VPN, backup, multimedija ...

Mana je cijena i što kad prestane podrška i sigurnosne nadogradnje (EOL). Naravno, ne mora se baciti, može poslužiti i kao lokalni backup, ali nije ga pametno puštati van :)

 

 

ihush čet 24.8.2023 12:34

-neki tut? ... to je mreža. Identično kao što radiš u lan-u, jedina razlika za wan je vanjski ip, otvoren port-fwd (što obavlja router) i to je to.. isto, mreža.

-naravno, share-permisioni, kako organizirati, vpn-rdc ili fileshare.. bezbroj kombinacija ovisi što želiš, no sve je 'isto' kao u lan-u.

 

-za mrežu je router osnova, ne koristiti opremu operatera jer je ograničena, admin+postavke-pristup čak i kad nudi potrebno, jednostavno se eliminira ovisnost o operateru, čak ako ga promjeniš ništa se ne mijenja interno u lanu itd. dok svakih par godina dođe neki novi fičer kao gbe-portovi, dualband-2.4-5ghz ili mesh a router s odgovarajućim mogućnostima nije preskup, 15-50€.. (ne treba viša klasa-firewalla, osim kad treba, biz-sigurnost, par tisuća..).

-dodatno, ovisno o stanu-kući, lakše je sve pokriti s dva uređaja nego s jednim, eliminira dodatni AP i sl. a često je router jeftiniji od odgovarajućeg AP mada je to besmisleno (jer su u osnovi isti +router u svemu jači..).

 

-možda je ono što trebaš kao tut-pomoć sama mreža, share-permisioni, kako-gdje postaviti.. to radi 'server', neki os-računalo, nas kao qnap-sinology (u osnovi miniPC s nekim linuxom..) i u svima je isto pravilo, standard, user-pass, admin-guest, prava mrežnog pristupa folderu-fileu.. i to sve podesiš na 'serveru' dok sam pristup kroz lan-wlan nema razlike, isto-slično tj razlika je jedino wan-ip + portovi na routeru..

 

na modemu, linija, otvoriš-fwrdaš sve na recimo DMZ (jednu adresu bindaš za router-wan) npr ako je modem na 192.168.1.1 njegovi lan portovi i dhcp će dodjeljivati ip adrese u zadanom rasponu recimo od 10-100.. i rezerviraš jednu za router, time eliminiraš da neki drugi uređaj uzme tu adresu.. a to može biti važno jer se sve rute-rulovi odnose na ip-adrese tj ako propuštaš sve na recimo lan-1-port kao dmz-rule, tad te ne štiti firewall modema, jer sve propušta, no tamo će te štititi isti firewall routera (teoretski isti-identičan). To je jedan način, sve-dmz, kad modem ne nudi dovoljno opcija.. kad nudi, tad možeš pojedine servise-protove.. npr http-ftp-rdc.. svi imaju standardne adrese, no ovisi o mogućnostima uređaja (routera) koliko ima rama-tablicu za unos i sl. .. tj kad porpuštaš pojedini port tad samo to radi a neke usluge-servisi ovise o više portova, sys-os potrebe itd.. i to te u nekim uputama može zbuniti, 'ne radi'.. jer nije samo taj port, pa je barem za početak-test lakše s dmz-sve... a sve ostalo kao zaštitu obavlja router-šef i ako tu otvoriš sve tad si otvoren za napad-upad..

 

-tj 'bridganje'.. tad se isključuje sve na modemu, postaje samo modem-linija (nema routera, dhcp-a, wlana, ostalo..), tad je modem čista linija tj isto kao da otovoriš portove, tj to rade samo oni koji znaju što rade i ne žele baš nikakvo ograničenje operatera (njihovog nat-a, servera..) .. tj to traži korisnik koji nema mogućnost ili znanje kako se pojedini port forwarda pa je tad 'lakše'.. no to je jednako kao dmz-port tj razlika je upravo u tome da firewall defaultno blokira sve osim dmz-porta kojem propušta sve.. no to treba podesiti a da bi se podesilo mora postojati u firmwareu-softu mogućnost (ne mora na opremi operatera sve postojati, biti dostupno..). Bridge u pravilu traže velike firme koje imaju svoje firewallove.. za kućne-normalne-manje je to nepotrebno + ostale usluge kao telefon-iptv ovise o modemu-liniji tj ovisi o načinu kako to operater u nekoj generaciji uređaja ima riješeno .. a nema smisla tražiti router s tim mogućnostima npr za priljučak telefona-rj11.. (iz davnih vremena početka adsl-a od tad ih više nema u ponudi..).

Friday čet 24.8.2023 12:57
Mladen kaže...
Da, to je glavna prednost gotovih NASeva, i kod Qnapa i Synologyja postoji cijeli eko-sustav, aplikacije za iOS/Android, VPN, backup, multimedija ...

Mana je cijena i što kad prestane podrška i sigurnosne nadogradnje (EOL). Naravno, ne mora se baciti, može poslužiti i kao lokalni backup, ali nije ga pametno puštati van :)

 

 

 

Pa ja ne vidim cijenu kao manu. 200-tinjak eura je DS223j. A dobijes uredjaj koji ce te stvarno oboriti s nogu.

Npr, ja imam prastari DS213j kao sekundarni backup. Podesen je da se upali u subotu u ponoc i sa rsync sinkronizira podatke sa primarnog Synology-ja za nekoliko foldera. Nakon toga se ugasi. To mi je "za ne daj Boze". I uopce me ne zanimaju patchevi i support za njega. Nije uopce spojen na internet i sluzi tek tako da imamo jos jedan backup (od njih nekoliko).

Mladen čet 24.8.2023 13:11

To se iz Irske manje vidi :) ... slažem se, obzirom na cijeli paket (hardver i softver) nisu skupi, DYI varijanta je jeftinija ako već imaš nešto komponenti ili ti treba još neka specifična uloga.

 

ihush čet 24.8.2023 13:18

-da.. qnap i syn su standardni brandovi-uređaji.. no tako je i započela tema, mycloud-wd.. tj gašenje supporta uz malu želju da juzer to sam obavi, bez takve ovisnosti..

.. ili ne slušati fridaya, on voli platiti i slobodno vrijeme koristiti za hranjenje mačaka, odmor.. osim kad čupa bugovu godišnju statistiku, tj ne razlikuje što je nekome hobi-zanimacija ili želja. Meni je naprotiv, draže složiti svoje, bez ovisnosti o trećoj strani što je i uzrok teme tj da nema gašenja supporta teme ne bi ni bilo...

 

-nije teško (daleko lakše nego poslovni poduhvati u analizi sporosti izvršavanja querija što friday obožava riješavati kao križaljku.. tj kriterij što bi tko napravio, većina uhljeba bi radila suprotno od fridaya na poslu.. a ja ću radije pomoći onome tko to želi barem probati, mada je lakše reći kupi qnap..). Ako je netko kao gamer pokušao otvoriti port za npr minecraft-server, ima dovoljno znanja za napraviti potrebno, tak da ne vidim razlog da to prosječan juzer s malo želje ne napravi, par minuta, pri čemu par sati može biti dok se odlučimo što ekšli želimo ili koju apps iz storea isporbati na mobaču i sl. 

 

-potrebno:

-znati mac-adresu uređaja ako ga se želi bindati za magicping-paljenje..

-podesiti u routeru, mac-ip.. otvoriti potrebne portove npt udp-tcp 7-9 za magicping.. (pri čemu možemo paliti samo ograničeni broj uređaja, do 9.. no kad je u pitanju računalo tad je dovoljno jedno, tj sva ostala se mogu tad upaliti s tog prvog-upaljenog tj tad je već u LANu i ne mora proći kroz router.

-ostalo je identično LANu, pa sve što radi, šera, ... radi identično dok se za npr mobač to svede na izbor clienta za npr vnc-vpn-rcd ili ftp.. na računalima već ima potrebno tj svaki os već dolazi s nekim klijentom dok su primjer za mase teamviewer i anydesk koji koriste treću-stranu-server za spajanje tj ne rade jednako-direktno nego kroz trećeg-posrednika kao razlika no kao laički opis čemu to služi, npr spajanje na udaljeno računalo dok za fileshare jednostavno koristimo browser-filemanager koji radi s mrežnim adresama (ne samo local-path kao c: za win..).

 

-lako, par minuta, desetak klikova u routeru, radi. To je (the) mreža i ''grijeh'' je plaćati trećoj strani ili ovisiti o supportu-gašenju, dok u ovoj priči juzer čak ima statičku wan-ip pa ne mora koristiti ddns-noip-servise ili free-plaćanje.. tj ti servisi ako ih koristimo su podržani u routerima, unese se naziv-pass i radi.. tj za mrežu je jedini važan podatak znati adresu i tad je dostupno baš sve dok ovisno o potrebama treba otvoriti odgovarajuće portove čisto zato jer ako su zatvoreni tad nema prolaza, kao i vrata, tj mislim da to ne treba objašnjavati ni prosječnom čobanu :)) .. a koji je to port-vrata, ovisi kamo želimo ići, wc, balkon, soba.. isto je s portovima-servisima, ftp-udp.. sva mudrost je znati port-adresu a ako ne znamo napamet imamo google + help u sučelju routera i sl. koji nam daje već predefinirane portove kao za minecraft, za svaki poznat servis-uslugu, igru, os-fičer.. tj kao što je jednostavno nazvati nekog na telefon, samo moramo znati broj.. a broj lako saznamo, odnosno ne možemo nikog nazvati ako ne znamo broj.. isto je, čoban predškolac klasa znanja zadovoljava :))

Friday čet 24.8.2023 13:27

Ja volim DIY, meni je to super. Imam kod kuce esxi server na kojem uvijek imam barem 4-5 virtualki. Ali DIY stvar ce vjerojatno raditi manje pouzdano i trositi znatno vise struje nego npr spomenuti DS223j. Synology eko sustav je tako jednostavan i pregledan da je to milina za koristiti.

Za storage koristim iskljucivo synology (2x) + offline backup (USB diskovi koje spajam po potrebi). Naravno, dio je automatski syncan u cloud.

VIP80 čet 24.8.2023 19:43

opasni ste :)

 

htio sam nesto sam sloziti i pokusat cu, inace ne bi ni pitao, nego kupio neki gotov proizvod.

 

svasta ste napisali, puno savjeta, sad cu ja krenut jedno po jedno... ako imate neki link na tutorial, zahvaljujem

unaprijed.

 

 

Mladen čet 24.8.2023 22:24

Opširna je tema i jako puno mogućih rješenja da bi ih pokrio jedan tutorial.

Već znaš što je NAS, imaš iskustva sa WD-om pa probaj usporediti što bi ti donio jači gotovi NAS a što DYI rješenje.

Hardverski gledano, nekom je cilj da bude fizički što manji ili štedljiviji pa uzme Raspberry Pi, netko ima ostatke starog PC-a koje želi iskoristiti, netko želi tišinu a netko će ga smjestiti u podrum pa mu je svejedeno. Za kućnu upotrebu se često kombinira i HTPC uloga ali i to se mijenja, nekad je bio obavezan video izlaz za reprodukciju dok je danas većina televizora dovoljno "smart" da im je dovoljan i "običan" NAS samo kao storage. Qnap i Synology imaju i modele koji dolaze sa svojim playerom, daljinskim upravljačem i CPU-om dovoljno jakim da obavi i transkodiranje raznih video-formata u letu.

Na koncu, možeš kupiti i rabljeni NAS, nađe se dobrih prilika.

 

ihush pet 25.8.2023 09:52

-NAS već imaš (samo nema više usluge..), dakle ništa posebnog ne treba mijenjati (dok radi), osim dodati mrežni pristup kroz internet..

za to treba vanjska ip, koju ima-statičnu, dok ostali juzeri koriste ddns-noip i sl. + otvaranje portova ovisno o mogućnostima routera + preporuka uvjek imati svoju opremu zbog ovisnosti o bilo čemu, operateru ili clodsupportu sve ima isti problem pitanje do kad radi, što radi itd.

 

-mogućnosti nas-a, kao mediaplayera? .. neisplativo tj skupo, opet kratkorčno jer se stalno mijenja, ide dalje i jeftinije-praktičnije je za to koristiti neki dvbt2-h265 prijemnik tj 99% imaju mrežu i pogućnosit playera (kao i PVR snimanje tv programa) .. tj prijemnik treba storage, usb stikić ili neki drugi kao mreža.. i to radi, bez kemijanja i zastarjevanja tj kad zastari kupi se drugi-novi za šaku kuna ili 20-30€..

 

.. dakle, za 'tut' koj se traži u ovom primjeru treba samo riješiti pristup s internetske strane, tj ono što je do sad radio brand-proizvođač-cloud.. pristup + postavke, tj cloudservisi koriste client-server appse za tuneliranje i vpn-tunel.. dok bez takvog posredničkog servisa juzer treba napraviti svoj tj direktan spoj-mrežu a to je stvar routera (i zato nema jednog tut-a jer svaki model je zaseban, no svi rade isto, mrežna pravila, samo je pitanje u koju klasu neki router spada tj cijena-mogućnosti tj više zapisa-rulova-tablica traži više rama-cpu i tad je to skuplje + dodatni fičeri klase firewall ili koncentratori-balanceri i sl. no to je za kućne potrebe overkill-nepotrebno, tj običan router klase 20€ zadovoljava, no zbog gbe-mreže, zbog dualbanda, zbog mesha itd.. će se kupiti skuplji-jači reicmo za 40€.. tj između 15-50€ dok svaki može osnovno i zadovoljava potrebe, tj ne traži se više konekcija, više juzera i tad je najslabiji dovoljan..

-dodatno, većina malo jačih routera ima i mogućnost nasa + mediastrimera, usb za spajanje storagea itd.. tj uz router prosječan juzer ne mora nabavljati nas .. i tu je opet razlika kupljen-'pravi' ili operaterov na kojem su često te mogućnosit onemogućene ili osakaćene..

-već rečeno, današnji tv ima mrežne mogućnosti i tad ne traži neki poseban svoj disk-storage nego se koristi mreža-nas-server.. i za to ne treba neki nas ili router ili dvbt jer sam tv to već može-ima tj dovoljna je samo prava mreža a početak mreže je router.

 

-tut? kao da netko traži tut za vožnju .. nema, pravila su univerzalna-mrežna dok pojedini uređaj može imati manje-više fičera-mogućnosti no sve to je 'isto' tj osnova-pravila jednako kao što fićekom možemo jednako doći od točke a do točke b kao ferarijem i svi imaju isti vozački ispit-znanje vožnje, dok zbog razlika u soft-meniju-opcijama nema jednog tuta nego se za svaki u njemu snađemo ili biramo brand-model koji nam je već poznat-bolji iz nekog razloga.. +RTFM. + većina u sučelju ima help i dovoljno je mišem proći da bi se razumjelo-snašlo.. tj naravno, to uključuje potrebno osnovno znanje juzera o mreži, ip-lan-wan pojmovi, port fwd.. tj juzer koji zna što je u rečenici natipkano može lako, onaj tko ne zna te pojmove mora za svaki čitati-tražiti-googlati (i najgore svi traže yt-klipiće..) :)

-svi rade isto, po istim pravilima, ali ne mora biti jednako jednostavno-logično, neki imaju dva moda, klasični-mrežni i tamaguči-wizzardski za 'juzere' koji vole klik-nextati.. no za ovakvu potrebu i to će biti dovoljno, osim što takav juzer zapravo dok ne nauči sve-ostalo-potrebno zapravo ne može napraviti funkcionalnu mrežu, tj router je samo jedna od karika lanca-mreže.. i opet primjer recimo igre-minicraft.. ako ne zna podići server tad mu router ne pomaže i čak ako wizzard sve napravi ne radi dok nema servera-apps s druge strane a to s rourerom nema veze nego je na računalu-serveru gdje je apps-igra .. tj za sve apps-soft-usluge i sl. je router samo jedna od karika lanca u mreži, glavna karika jer je 'skretničar' ili usmjernik, tj bez njega podatci-paketi ne znaju kamo ići, kao ceste bez oznaka i dok s autom možemo slučajno pogoditi put s paketima podataka to tako ne radi ni slučajno, isključivo kad je sve u lancu ok-točno..

 

-tut za mrežu? ne postoji tj kao tut za vozački koji bi uključio vožnju do parisa (ili fridayeve trajektom) na određenu adresu-ulicu.. to se ne uči u autoškoli, to se ne piše u manualu ili tutu, to juzer za sebe smisli-postavi, tj minecraft je jedan primjer, može biti bilo koja druga igra, pri tome će se promijeniti samo defaultni port jer sve važnije apps-usluge imaju svoje-predefinirane brojeve-adrese, čitav os sa servisima, ftp-udp-tcp.. rdc-vnc itd.. sve to su portovi koji teoretski mogu biti na bilo kojem broju-portu, no već su zadani-podešeni i nije praktično-poželjno mijenjati nego se uklopiti unutar tog rasporeda, tj bilo koja promjena može onemogućiti drugi servis-uslugu-apps.. i to se ne uči-ne štreba nego se pročita za svaku app, tj ako je to minecraft tad je port 25565, ako je quake tad je 27960-, ako je CoD tad .. ako je mail servis, ako je web stranica, ako je vnc.. npr 5900+5800 i to možete googlati ili prolistati defaultne protove čisto za dobiti ideju što je to.. 

 

-nije važno koji port se otvara-forwarda.. tj kad znamo kako se to radi za jedan port-broj, za sve ostale je isto-identično .. uz napomenu da usluge-appsi-servisi mogu tražiti više portova, servisa, ne samo jedan i da bi radilo treba podesiti sve potrebne portove a to za svaku app-igru-uslugu konktetno potražimo-googlamo, ne na ćoravo jer to je kao telefonski imenik i tad je besmisleno.. za svaku poznatu app ili servis postoji dostupan info-tut-help.. a kad juzer to par puta prođe tad nauči kao elementarnu matematiku zbrajanje pri čemu se ne šteba 2+2 nego zbrajanje a broj može biti bilo koji u zadatku i zato nema tuta nego pravila-upute dok samo sučelje routera i organizacija menija-mogućnosti razlikuje routere moj-tvoj.. pa nema jedne upute, tj ima za identične modele i identične potrebe dok su potrebe u pravilu različite a model je stvar tržišta i trenutka, njegovog softwarea i osnovnih mogućnosti..

 

-jel fridaj učio put do irelandije u školi-tutu? .. nije, sjedneš-voziš, drugi put je lakše, treći put već znaš kako bolje proći, kojom rutom.. router=ruta puta. Sve to je mreža, bilo podatkovna ili cestovna :)

ihush sub 26.8.2023 11:48
VIP80 kaže...

a kojim programom

za ios je najlakse pristupiti tim fileovima

na lokalnom

disku? 

 -pitanje je iz klase, a kojim autom (kao friday) mogu proputovati od hr-do-irelandije.. odgovor je ispravnim, s gorivom, 4-kotača i vozačem koji zna rutu-put i pri tome ne umre, ne napravi prekršaj itd..

... laički karikiran opis, kao pokušaj odgovora koji će tad čitatelj lakše razumjeti nego 'mrežne stvari'.. no ekšli je to ''isto'', ista pravila, kriteriji..

-odgovor također može biti bmw-316i, plavi-metalik-cupe, alufelge.. može i fićek..

 

-dakle, odgovor je bilo koji program-apps-soft tj nešto iz klase filemanagera koji može baratati pathom kao mrežnim adresama.. tj već napisano u prethodnom postu, samo treba čitati (s razumijevanjem)..

-ili kao što i do sad koristiš, ako koristiš.. tj jednom napravljena mreža je naprosto mreža, kao što je to za aute cesta-autoput-promet.. zato sve usporedbe, jer je to sve 'isti' promet, vozila ili podatci je jedina razlika.

-što je npr na pruzi slijepi kolosjek? bumperi? to je zatvoren port, port je inače prijevod vrata-ulaza-prolaza.. kao porta firme na kojoj je portir koji te propusti ili ne..

-što je željeznička skretnica? to je routa-rule-fwd... tj usmjeravanje i zato se router naziva usmjernik, kao što putokaz pokazuje kamo neka cesta vodi..

 

-što je mreža? kako je koristiti? .. jednako kao auto, bicikl, pješačenje.. prijevozno sredstvo, sredstvo komunikacije, prijevoza, dok su mrežna pravila samo dio skupa pojednostavljenih pravila u životu-prometu tj imaš otvoren-zatvoren port, firewall, rulove, skretnice.. to je to. Kako znaš na kojem peronu čekaš vlak-bus? To su mrežne adese-portovi, gateway, dns itd itd..

 

-mobitel? googlaj, vidi što se nudi u storeu, čitaš opis-recenzije, kao za sve ostalo, npr koji film pogledati ili koju igru-soft-verziju neke apps instalirati na računalo, npr može to biti ms-office-word ili libre.. tako je s filemanagerima, osevima, platformama.. isto, ponuda i izbor a koja je apps bolja-kvalitetnija, ne može se probati sve, tj čemu probati sve? probaš redom par i vidiš koja radi što ti treba, nakon tog zaboravim kako-gdje sam je našao-izabrao pa i to da je imam na mobaču među desetak 'istih' npr mirrorlinkova za spajanje s autoradio-ekranom.. dok im je uloga dovoljno slična tj kako koji radio-mobač, usb kabel ili wlan-bt .. i ako možeš spojiti mobač s autoradiom naravno da možeš (više-lakše) spojiti s računalom ili mrežom-podatcima.. tj već si na svojoj lokalnoj mreži i kako interno koristiš to je to.. dok je 'samo' externi dio problem koji se u temi traži, tj zamjena za ugašen cloud-online servis.. tj ono što tad radiš sam, otvaranje porta na modemu-liniji da bi kroz internet mogao pristupiti jednako kao iz lan-a..

 

-ios? ne znam, googlaj..

 

što koristite u lokalnoj-internoj mreži? .. čemu služe treći servisi (spajanju, kroz treću stranu.. kao teamviewer, skype itd..) i tad ovisite o tom servisu-usluzi, dok direktno radite sami, svojom opremom i znanjem, ono što trebate ili 'sve' ... a koja apps.. bilo koja, tj neće se koristiti phostoshop za pisanje texta kao word no ako nema worda može i photoshop.. ili drvena olovka i papir.

 

-u lan-u uređaji imaju pristup, recimo media-file server ima glazbu-filmove i svaki uređaj može do njih ako je na mreži, tv, mob, pc..

-naravno, user i zaštite-ograničenja kao pass i pravo pristupa, grupe, admin-guest.. tim kriterijima se može dozvoliti-zabraniti, isto ono što radi portir na ulazu u neku firmu-instituciju.. i razlika, router to radi za mrežu, umrežavanje, kao cesta-put, dok soft-apps kao client-server to radi s podatcima-bazama na toj mreži, tj router je mreža, podatci su apps domene.. pa se tako na serveru kreiraju juzeri i permišni, pravo pristupa folderu-fileu pa ako juzer nema neme&pass koji će server-portir propustiti-dopustiti tad nema pristup sadržaju mada je na mreži odnosno može ako je 'haker'.. :) ..

 

-banalnije-lakše za razumjeti.. dva računala u kući, na istoj su mreži, mogu sve-isto, mogu na internet.. no dok se na njima ne naprave shareovi, dok ne ponude neki share-sadržaj i juzera s permišnima do tad ne dijele ništa i ne vidi se ništa na mreži (dostupnog).. tj tek kad računalo nešto ponudi tad drugo-ostali uređaji do tog mogu, vide i ovisno o pravu pristupa mogu koristiti.. a to je sve stvar softa-appsa, ona app koja time upravlja, ne mreža-router koji samo znaju put tj router brine samo o prolazu wan-lan tj internet-intranet, kao portir na ulazu, ne dalje po hodnicima..

-kako se na računalima pristupa nekom sadržaju? ovisi.. browserom-filemanagerom, os ima nešto, treća strana kao NC ili bilo koji filemanager.. jer rade 'isto' tj jedino što iz starih vremena neki ne rade s ip-unc adresama nego internim pathovima kao C: D: ... dok je mrežni path prepoznatljiv po double-triple slashu // .. bez slova koji je dos-win-fičer

-npr igra, server konfigurira-pokrene kao servis, tad je vidljiv ostalim clientima na mreži.. tad se client može spojiti-gejmati.. lan igre, dok one u configu koriste portove-adrese .. svaka svoje-iste-različite.. kao što su nazivi ulica i kućni brojevi.. pri čemu jedino ne smiju biti dva ista podatka, kolizija.. kao ni dvije iste ip adrese, tj adresa u bilo kojem kontektsu je jedinstvena, identifikator za lokaciju kako bi je mogli pronaći-doseći.. bilo to za pismo ili zapis na disku-ramu.. mreži.

-želiš li tu igru igrati s nekim izvan lan-a.. kroz internet.. tad mu se na routeru otvori port-vrata, dozvoli ulaz-prolaz, odredište-adresa tj ip i port računala-servera-igre na koju ga se usmjerava-routa dok router istovremeno zna i povratnu adresu kako bi ping-pong dvosmjerna komunikacija bila moguća, tj tad vanjski korisnik dobije podatke servera i šalje svoje podatke obostrano-dvosmjerno i tad je komunikacija ostvarena pri čemu je sporedno što je sadržaj komunikacije, vpn-tunel, igra, stream-sadražaj, word-doc ili phostshop-psd.. tj sve je isto kao sa svime ostalim što već korisnik koristi.. jedina razlika je što za svoje potrebe to mora napraviti sam, otvoriti kanal-put i znati kako se 'postavljaju pravila-putokazi' da bi dvosmjerna komunikacija bila ostvarena.. kao da želimo nacrtati želježničku prugu sa skretnicama ili cestu do mjesta do mjesta.. pa i semafore i sl.

 

što je ip adresa? ipv4-ipv6.. tcp/ip.. + port koji svaku ip dodatno proširuje na 65000 .. dovoljno za normalne potrebe, za sve.

za spojiti se na igru-server-bilo što moramo znati ip-adresu (+port) tj to se tad piše u obliku 192.168.1.x:5900 .. npr za vnc .. za minecraft je njegov port, za ostale njihovi portovi, na svakom računalu ih imamo kao i rdc-server-client.. kao i admin share npr C$ kojem može pristupiti admin jer je admin.. ne juzer... odnosno juzer može kad admin kreira share i tek je tad share dostupan ostalima na mreži dok će neki fpt-client pristupati korištenjem ftp adrese-porta za odgovarajući sadržaj kao download-file a neki media player ili igra će koristiti recimo udp .. a to sve ovisi što želimo, koju app, koji podatak sherati dok sever-client app brine o tome tj njoj dajemo te podatke kao config dok svi počnu s defaultima-rezerviranima pa pola toga juzer ne mora unositi osim kad to modificira, kad želi više od jednog-defaultnog servera-porta, npr dva pokrenuta servera za igru, tad ne mogu biti na istoj adresi-portu, tad ako je prvi na npr portu 27960, drugi ide na 27969.. (tj svi traže neki raspon, jedan ili više-8 portova i tad se unosi prvi dok su ostali u nizu..) i tad isto računalo može vrtiti par servera dok se clienti spajaju na onaj koji žele tj defaultno će svi ići na prvi jer je na defautlnoj adresi-portu.. dok za drugi-treći treba njihov port unjeti u konekciji.. i to je to..

 

-koja app? sve app, sav soft na računalu to može, već koristi, ako na fileserveru-shareu imaš neki plain-text file možeš ga otvoriti notepadom, mada on nije neki 'mrežni' soft.. tj browsanje se radi browserima, playanje playerima.. svi rade isto i većina nudi potrebno (osim prastarih koji ne vide mrežne pathove ako računaju samo na stare dos-win-slova i sl.). Možeš wordom otvoriti word-doc, photoshopom sliku.. tj jednako je kao na lokalnom disku-računalu.. tj to je samo razlika u pathu-adresi do filea, sve ostalo je za korisnika isto, nalazio se file na filderu a-b-c ili računalu-nasu-nečem.. a kako to s mobača? pa teško ili lako.. prvo treba filemanager koji će prikazati osim internog storagea memorije-sd.. i mrežni.. ili u playeru u postavkama podesiti adrese ... ili kako već koji soft ima predviđeno, tj jednako kao što već do sad koristite.

-razlike nema, tj jedina razlika u temi je online servis koji eliminira potrebu da juzer konfigurira modem-rotuer-liniju-adrese-rute-pravila.. tj takve treće strane postanu čvor-posrednik i kroz njih se ostvari tunel-komunikacija, video kamere, playanje filma.. i naravno svaki client soft će tad za tu namjenu imati potrebne postavke, menije npr za unos broja-ip-port-nešto-naziv kamere kojoj želi pristupiti.. tj tad je to dalje identično, tj samo treba umjesto posrednika unjeti ip-wan podatke linije koja je za fixnu jednokratni unos dok za obične juzere i promjenjive ip adrese trebamo neki ddns-noip servis samo da bi znali trenutnu wan-ip adresu (operater-linija).. tj početak pristupa s internet strane, dok interno u lanu tog nema jer je već ostvaren pristup i ne moramo proći kroz router koji će nas defaultno štititi tj onemogućiti ulaz dok mu ne naredimo drugačije.

 

-za lan baš nikakve razlike nema.. što se i kako koristi, isto je pa ako neka app kao mp3 player može playati s mreže recimo //192.168.1.1 .. tad može i preko noip-variable-adrese no za to mora biti podešen router-firewall koji će dozvoliti ulaz-promet i to je jedina razlika u odnosu na treće strane-posrednike, ostao je isto-identično .. kao i izbor appsa-playera-igre..

 

-naravno, svaki uređaj pa i mob će najlakše dozvoliti-omogućiti pristup njegovim-lokalnim-internim fileovima, mp3 koje su u njemu.. ne mora nuditi mrežu-ostalo, tad se traži drugi player ili dodatni soft koji će mrežu recimo mapirati kao lokalni disk-storage i tad će player biti 'prevaren' za adresu.. ili nešto treće. :) no to nije stvar mreže-routera nego izbor softa s mogućnostima ili ograničenjima, pa tako proizvođač često namjerno ograniči-osakati-onemogući takve mogućnosti npr jer želi da juzer ovisi o njegovom servisu ili da njegovoj nadzornoj kameri može pristupiti samo njegov soft tj upareno pa ne radi s ostalima i tad je korisnik 'vezan' trajno za tog proizvođača i sl. .. tj ni jedan soft nešto ne mora.. a može sve ili ovisi o želji programera, pa tako teoretski notepad može playati mp3 .. no nema smisla-potrebe i tad nema potrebne buttone kao play-stop-next.. no da programrer poželi može ih dodati i tad će raditi kao u winampu.. kao što multimedijalne tipkovnice imaju te buttone i rade neovisno o tome kakvo imamo računalo ili os-soft-playere.. ili glasnoća na tipkovnici.

-za sav soft je to sve isto, može sve no ima li neku opciju... nema notepad jer nema potrebe, jer za to postoji player koji nema open-print notepada jer služi playanju mp3.. tj da je to jedna app mogla bi oboje, no ne bi bila praktična, izgled-tipke-smisao.. pa se to ne radi.

 

edit: .. sjetio sam se jednostavnije usporedbe.. jednako kao telefonski poziv, predbroj-mreža i međunarodni pozivni za državu. .. pa pitanje kako nazovemo susjeda, francuza, japanca.. tako da upišemo čitav-potreban tel.broj s predbrojevima.. e to je 'isto' kao i wan-ip adresa u odnosu na lan.. predbroj + router s postavkama da dozvoli liniju-ulaz s internetske strane dok je interno to već dozvoljeno tj dalje ovisi o uređaju-računalu-softu, ne o mreži-routeru.

Friday sri 30.8.2023 15:07
VIP80 kaže...

slusam savjete :)

 

mislio sam raditi jednom mjesecno off line backup na prijenosni hdd i jedan backup na drugoj lokaciji, npr200 km od mog grada.

 

kakve savjete imate za to? :)

 

Koja kolicina podataka je u pitanju? Cloud nije opcija?

Mladen sri 30.8.2023 15:23

Ako imaš mogućnost spajanja na drugu lokaciju onda remote, VPN-om, i backupiraš puno češće nego jednom mjesečno.

Za offline backup, ext. disk, dock, ovisi što imaš. Za jako važne stvari ni neki različiti medij nije na izmet :) (npr. M-Disc optički mediji, DVD/BR).

 

VIP80 sri 30.8.2023 15:50

izmedju 1-2 tb

 

sve pdfovi, mjesecno backup

mi odgovara jer to se nece toliko dopunjavati, jer cu na mjesecnoj bazi dopuniti

filove s novima

 

cloud cu pokusati

za manji

dio pdfova da vidim kako funkcionira

Friday sri 30.8.2023 17:13
VIP80 kaže...

izmedju 1-2 tb

 

sve pdfovi, mjesecno backup

mi odgovara jer to se nece toliko dopunjavati, jer cu na mjesecnoj bazi dopuniti

filove s novima

 

cloud cu pokusati

za manji

dio pdfova da vidim kako funkcionira

 

Synology ima izuzetnu integraciju sa svim poznatijim cloud providerima. Cim uploadas file na NAS ili ga izmjenis - odmah se azurira i verzija u cloudu. Mozes birati hoce sinkronizacija biti jednosmjerna ili dvosmjerna. Toliko je jednostavno sve za podesiti da se cini gotovo prelako.

Banki sri 10.1.2024 19:11

Uskoro dobivam Cloud ERP
Software bi trebao raditi preko NAS.
Imam na mrezi FritzBox! Koji ima mogucnost pohrane NAS podataka. Imam vec SanDisk 128GB Extreme PRO USB 3.2 samo bi ga ukljucio na router. Tako bi ERP cloud software radio u lokalnoj mrezi na 2 PC-a a tokom dana bi pohranjivao podatke na Cloud Internet i na USB stik. Sta velite je li pametno ovako koristiti NAS preko stika?

Banki čet 11.1.2024 07:38

Ima li neko da mi odgovori ? Na moj prijedlog je li idealno ovo..
Sada upravo gledam moj Fritz!box router ima nazalost USB 2.0 port nije 3.0 a skoro ga kupio novog svasta. To mi mozda moze uticati na brzinu pristupa podacima i obradi.

Old Iggy čet 11.1.2024 07:55
Banki kaže...
Uskoro dobivam Cloud ERP
Software bi trebao raditi preko NAS.
Imam na mrezi FritzBox! Koji ima mogucnost pohrane NAS podataka. Imam vec SanDisk 128GB Extreme PRO USB 3.2 samo bi ga ukljucio na router. Tako bi ERP cloud software radio u lokalnoj mrezi na 2 PC-a a tokom dana bi pohranjivao podatke na Cloud Internet i na USB stik. Sta velite je li pametno ovako koristiti NAS preko stika?

Kakav je to točno cloud ERP koji radi preko NAS-a?

Banki čet 11.1.2024 08:15

To bi bio software cloud ERP koji bi radio preko Interneta i koji bi radio lokalno na PC 2x kom..ja sam trazio da moze i lokalno raditi bez Interneta ako nestane..i kontao sam na NAS nabaciti je li moguce to ?

Old Iggy čet 11.1.2024 09:12
Banki kaže...
To bi bio software cloud ERP koji bi radio preko Interneta i koji bi radio lokalno na PC 2x kom..ja sam trazio da moze i lokalno raditi bez Interneta ako nestane..i kontao sam na NAS nabaciti je li moguce to ?

Čekaj, čekaj, imaš neki konkretan SW u igri ili ne?
Po opisu nema nikakve veze s cloudom. Ovisno o tome kako SW radi treba napraviti lokalni setup.

Generalno, ako ima više ljudi, ako SW ima direktan pristup nekim datotekama i slično NAS (a posebno na USB sticku) i nije neko rješenje.