Tvrdi i optički diskovi

Pohrana podataka - pristup s vise uredjaja

ihush čet 11.1.2024 11:27
Banki kaže...
To bi bio software cloud ERP koji bi radio preko Interneta i koji bi radio lokalno na PC 2x kom..ja sam trazio da moze i lokalno raditi bez Interneta ako nestane..i kontao sam na NAS nabaciti je li moguce to ?

 -mreža je mreža, mrežni share, pri čemu je nevažno nazoveš li neku 'kutijicu' nas ili cloud, ako app radi mrežno, tad je to sve mreža, pri čemu može razlika biti u performansama-prekidima-brzini pa i toliko da nešto ne može ako traži više-brže no to odavno nije veći problem jer su sve mrežne apps svjesne povremenih čepova na internetu (dok su stare app za lokalnu mrežu u takvim situacijama ispadale zbog kratkog prekida jer ga nisu predviđale, npr medijaplayer kešira unaprijed učitan sadržaj i prekid je neprimjetan za gledatelja..).

 

-i problem, tj vjerojatno ne razlikuješ (ne razumiješ dobro) što je druga strana rekla.. tj nešto 'može' ne znači nešto radi kako ti zamisliš, nego upravo to, može + ''ali''.. ako je to baza, client-server, svi clienti se spajaju na centralnu bazu, podatci, tad je u toj apps podešen path, neovisno na internom disku u računalu, na internoj-lan mreži ili online-cloudu, to je path.. da bi radio s drugom bazom-lokacijom, mora biti promjenjiv tj spojiti se na recimo rezervnu, koja bi recimo teoretski bila idealna ažurna backup kopija one u cloudu .. i to obično ne radi automatski nego recimo 'ručno'.. tj config koji kaže gdje je što, dok je za app-računalo-soft sve to jedna mreža i ako izbacimo razlike u brzini kao optika-bakar tad je sve to 'isto'.. no nikad to nije ono što korisnik misli, ugovara, što programer čuje i napravi.. može ili mora nisu iste riječi s razlogom a posao mora raditi, ne možda-može.. i tad mora raditi s ažurnim podatcima, stanjem robe i sl. ne s nekom hipotetskom kopijom baze koja može biti identična ili prazna..

 

-usput, ako gledaš opremu, kao što je usb 2.0-3.0 tako pripaziti i na brzinu lan portova, fast-100 ili gbe-1000, dok noviji imaju i 2,5-5 (pa i 10 ali skupo-server..) kao i wlan .. i takav router mora biti iz odgovarajuće klase, ne kućni-consumerski, nego radni-serverski, to je tad često uređaj klase firewall ili balancing, u pravilu bez wlnana (sigurnost, to tad radi drugi router ako je potrebno) i odgovarajućih resursa kao cpu-ram da se sve potrebne rute-rulovi mogu konfigurirati, pa i to da se često koriste u paru-isti, na dvije lokacije za 'direktno' spajanje kao vpn ili omada tj routeri te klase obično imaju takav naziv i cijenu.. i potreban je par, tj nije kad se s druge strane korisit hosting-cloud jer tad ta firma vjerojanto ima odgovarajuću opremu, za svoje koristiš par..

-istovremeno.. moguć problem, npr rad od kuće djelatnika, teoretski opet sve može, u praksi kućni uređaj i djelatnik nemaju potrebne resurse kao znanje za napraviti vpn pa i to mora raditi neki dodatni soft koji će stvoriti tunel kao vpn.. recimo na firmu, koja će biti spojena na cloud i imati backup nas ..

-firmi nije problem imati recimo optiku, brzinu, dok djelatnik ovisi o kvartu-kući-liniji, time i problemi rastu tj jedno je što se može a drugo je što se na kraju dobije, realnost.. i to 'nikad' nije ono što se ugovaralo nego nešto između..