tnakir pet 19.11.2010 14:53
Plahi kaže...

U vezi ovog prebacivanja u AHCI, meni se kod BOOTA pojavi BSOD, ima netko riješenje?{#}

vrati nazad na ide, digni windowse, proguglaj akko preko registrya prebacit u ahci, prebaci to u registryu, restartaj komp, prebaci na ahci i to je to. iako preporucam clean reinstal.

McNEKONTROLIK pon 22.11.2010 14:38

pozdrav, evo sad sam u linksu vidio da imaju ovaj disk na stanu i kad sam vidio kolike kolike su mu deklarirane brzine učinio mi se jako zanimljivim :) tako da razmišljam o kupnji ima neko prijedlog neki bolji za tu količinu love sad 100kn gore dolje nije bitno?

Gledao sma još i onaj Corsairov 60gb ona force serija ali ga sad nema u Linksu zanima me nečije iskustvo u praksi ako netko ima jedan do ta dva pa da napiše koji detalj stvarne r/w brzine, i da koja je šema s onim malim datotekama, kako neki pišu ispada da ih nazovimo to tako nalazi čita i zapisuje sporije od normalnog diska, wtf??

Jurky pon 22.11.2010 15:00
McNEKONTROLIK kaže...

pozdrav, evo sad sam u linksu vidio da imaju ovaj disk na stanu i kad sam vidio kolike kolike su mu deklarirane brzine učinio mi se jako zanimljivim :) tako da razmišljam o kupnji ima neko prijedlog neki bolji za tu količinu love sad 100kn gore dolje nije bitno?

Gledao sma još i onaj Corsairov 60gb ona force serija ali ga sad nema u Linksu zanima me nečije iskustvo u praksi ako netko ima jedan do ta dva pa da napiše koji detalj stvarne r/w brzine, i da koja je šema s onim malim datotekama, kako neki pišu ispada da ih nazovimo to tako nalazi čita i zapisuje sporije od normalnog diska, wtf??

Taj muskin ti je isti kao i corsair force, ocz vertex 2, dakle isti kontroler SF-1200, tako da je sve jedno koji uzmes jer po meni su to isti diskovi......

SSD je brzi u svim pogledima od normalnog diska, pa tako i u citanju malih fileova, samo ove deklarirane brzine se odnose na citanje i pisanje velikih fileova, dok za male fileove brzine su dosta manje ali opet dosta vece nego kod obicnih HDD.

Zdravac pon 22.11.2010 17:12
McNEKONTROLIK kaže...

...- A jesi pogledao  par prethodnih stranica teme???

McNEKONTROLIK uto 23.11.2010 14:13
Jurky kaže...

Taj muskin ti je isti kao i corsair force, ocz vertex 2, dakle isti kontroler SF-1200, tako da je sve jedno koji uzmes jer po meni su to isti diskovi......

SSD je brzi u svim pogledima od normalnog diska, pa tako i u citanju malih fileova, samo ove deklarirane brzine se odnose na citanje i pisanje velikih fileova, dok za male fileove brzine su dosta manje ali opet dosta vece nego kod obicnih HDD.

ok , thanks na info.  još uvijek se malo dvoumim između corsaira i mushkina ali kontam da ću si uzeti mushkin zbog godinu dana duže garancije i plus još dobije se i onaj 3,5" nastavak za montiranje diska :)

Jurky uto 23.11.2010 15:01
McNEKONTROLIK kaže...

ok , thanks na info.  još uvijek se malo dvoumim između corsaira i mushkina ali kontam da ću si uzeti mushkin zbog godinu dana duže garancije i plus još dobije se i onaj 3,5" nastavak za montiranje diska :)

i u corsair force seriji se dobije bracket za montazu..... kojeg god da uzmes neces pogrijesit

Crotiger čet 25.11.2010 19:07

Fala na savjetima, ubo sam isti jučer popodne. Al sam se naplakao nad njime ... Nije mi htio se bootat i dovidjenja. Ja ga stavio , AHCI postavljen ofc, i on mene pita oču li napraviti Sata disketu. Ja osto paf nisam to vidio od nforce 7 Abitice i prvog mog Sata Seagate diska... Par restartova , non stop sam silio da mi je boot disk Cd rom a on nevidi SSD, i nakon par restartova bum, počeo instal normalno , a nisam niš živo promijenio , zakaj , kako nepitajte me. Nisam dirao Bios ni ništa  a po mojoj ploči vidite da je kanta nova (niti 4 tjedna) pa netrebam neznam fleshat bios i sl.

Uglavnom, 111,8 Gb uporabljivih. Abnormalno brzo dizanje sustava, gašenje , neznam valjda 2 sekunde nestignem se ni sa stolice dignut nakon što shut down stisnem, a dizanje igrica , internet preglednika, ofisa i sl što je gore je trenutno. Stavio sam gore, Steam, windoze,WoW, nakon dužeg razmišljanja office ( na ovom ga kompu skoro nikada ne koristim) Gom player, i CoHeroes online i još mi je skoro 40 gb prazno. ja više nego zadovoljan . Ok nisam stavio sve Steam naslove ali za sada sam stavio CoD Bo, MoH 2010, Bf BC 2 da vidim kak to radi.

e sada jedno još pitanjce. TRIM , e sada dali je on već pojeo tih svojih 10 % kaj ja ne vidim kao slobodan prostor na disku ili ja trebam ostaviti uvijek 10% slobodnog prostora na disku da ne gubi na brzini?

Thx, i pozz

špekec čet 25.11.2010 23:50

Predlozio bih svima koji kupuju ssd da ih ne kupuju jos jer ce se cijena spustit na pocetku sljedece godine zbog izlazenja nove intelove generacije ssd-ova {#}

i sve te informacije su dostupne na internetu a samo morate malo potrazit {#}

Crotiger pet 26.11.2010 08:48
špekec kaže...

Predlozio bih svima koji kupuju ssd da ih ne kupuju jos jer ce se cijena spustit na pocetku sljedece godine zbog izlazenja nove intelove generacije ssd-ova {#}

Misliš da je 120 Gb dosta ? :) čim dođu jeftiniji odmah ubadam još jednoga da mogu više igri kaj haklam instalirati :P

Btw, thx for info!

Jurky pet 26.11.2010 08:57
špekec kaže...

kao i sve u ovom "sportu", svako par mjeseci izlazi nesto novo i bolje i cijene uvijek padaju, uvijek nakon nekoliko mjeseci mozes dobit nesto bolje za istu sumu novaca, samo moras povuci crtu i rec sad kupujem, jer i kad izadje taj intel za par mjeseci ce izaci opet nesto bolje i zacarani niz se nastavlja....... Tako da tu nema neke filozofije cijene uvijek padaju i uvjek dolazi do razvoja i izbacivanja boljih komponenti......, krajem iduce godine ces sigurno moci uzeti posteni SSD za 500kn.....

toncro pet 26.11.2010 12:32
McNEKONTROLIK kaže...

a koji uzeti od ova dva??

Mushkin Calisto delux

ili

G.skill Phoenix Pro Series

po cijeni su isti i opcija su mi ili links ili hg šrot jer su mi najbliže ;)

Neki dan sam u jedan komp instalirao Mushkina ali od 240GB i mogu reći da je odličan. Brzina čitanja i pisanja ne tako sjajna prema HD Tuneu (cca 230 MB) ali definitivno rastura. U pisanju dosta brži od mog Intela X 25M što se osjeti kod instaliranja programa i zapisivanja većih fileova.

Šaljem screen

McNEKONTROLIK sub 27.11.2010 16:18

evo da se malo pohvalim, nabavio sam sinoć Mushkin Calisto Deluxe i naravno da sam ga odmah upogonio i za sada sam zadovoljan, instalacija Win 7 64 bit ali onog većeg Extream RC1 izdanja od 5,5gb je trajala 28min znači od formatiranja diska do gotovog desktopa s svim programima i da se može ne net s mozilom štopao na mob :)

na Windovs expiriance je dobio ocjenu 7,7 takodjer nije loše, samo mi nije jasno šta onda moraš imati za disk da bi dobio 7,9?? vjerovatno takva dva ili tri u raid 0 :P

vidno brži rad u Win i trenutno otvaranje svega nemoram ni spominjati, takodjer kod igrica sami ulazak u igiricu a tek  ono LOADING he he jaaako kratko  :))

dakle jedina mana ovog diska je u tome što je mali 55,8GB imate na korištenje sad sve zavisi koliko vam prostora treba ja sad s tri instalirane igre ( TS 2010, NFS World, B BC2) nešto sitno slika i programa imam još slobodno 32% ili preračunato 18,5gb što u biti i nije loše ali nebi škodilo da ga ima više :)) e da i cijena od 1059kn za 55gb isto nije baš mala...

e da evo napravio sam i bench:

daxp sri 1.12.2010 13:52

Pa mozda je u ovom trenutku isplativo i pogledati alternativu, tj. hybridni HDD

http://www.ditech.at/artikel/F250SSH/Hybrid-Festplatte_25Zoll_SATA_II_500_GB_Seagate_Momentus_XT_32_MB_Cache_4GB_SSD_SLC.html

a  reiview se moze naci na

http://www.overclockersclub.com/reviews/seagate_momentus_xt_500gb/

i jos jedan vrlo interesantan review koji usporedjuje sa vise SSD-a (Crucial, Vertex)

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5818&review=ssd+vs+hard+drive

.... po testovima ne izgleda lose, cijena je svakako popularna (u usporedbi sa cistim SSD-om), a niti 500 GB nije bas za potcijenit.

Zdravac sri 1.12.2010 17:50
McNEKONTROLIK kaže...

evo da se malo pohvalim, nabavio sam sinoć Mushkin Calisto Deluxe i naravno da sam ga odmah upogonio i za sada sam zadovoljan, instalacija Win 7 64 bit ali onog većeg Extream RC1 izdanja od 5,5gb je trajala 28min znači od formatiranja diska do gotovog desktopa s svim programima i da se može ne net s mozilom štopao na mob :)

na Windovs expiriance je dobio ocjenu 7,7 takodjer nije loše, samo mi nije jasno šta onda moraš imati za disk da bi dobio 7,9?? vjerovatno takva dva ili tri u raid 0 :P

vidno brži rad u Win i trenutno otvaranje svega nemoram ni spominjati, takodjer kod igrica sami ulazak u igiricu a tek  ono LOADING he he jaaako kratko  :))

dakle jedina mana ovog diska je u tome što je mali 55,8GB imate na korištenje sad sve zavisi koliko vam prostora treba ja sad s tri instalirane igre ( TS 2010, NFS World, B BC2) nešto sitno slika i programa imam još slobodno 32% ili preračunato 18,5gb što u biti i nije loše ali nebi škodilo da ga ima više :)) e da i cijena od 1059kn za 55gb isto nije baš mala...

e da evo napravio sam i bench:

Da li si skinio i instalirao novi firmware za taj disk?

Imaš ga stranici od Mushkina

McNEKONTROLIK sri 1.12.2010 23:12

e nisam, nisam ni znao da ga ima...koji su ti verzija, kako provjerim koja je verzija na mom??

sutra radim cijeli dan, pa ću navečer, rekao mi je frend da valja instalirati i posebno sata 2 driver za matičnu, treba ga skinuti s stranice od matične i instal jer su drugačiji od ovih koje win 7 automatski skine, i kao ima nekih poboljšanja...