Sobne i vanjske antene

Ja imam sobnu Quadro SA-201 i to mi je valjda jedina antena koja normalno lovi signal. Kupio sam Hama, neku crnu antenu koja je imala 39 dB i nije skoro pa ništa lovila. Platio sam je 200 kn, a Quadro 100 kn. Ova Quadrova ima isto 39 dB i na svim kanalima ima signal 100% te čak hvata sve slovenske kanale. Signal na MUX B je odličan i kvaliteta i jačina signala ne padaju ispod 100%. Svima vama koji trebate sobnu antenu, a živite u nekoj zgradi, preporuka.

Ja imam sobnu Quadro SA-201 i to mi je valjda jedina antena koja normalno lovi signal. Kupio sam Hama, neku crnu antenu koja je imala 39 dB i nije skoro pa ništa lovila. Platio sam je 200 kn, a Quadro 100 kn. Ova Quadrova ima isto 39 dB i na svim kanalima ima signal 100% te čak hvata sve slovenske kanale. Signal na MUX B je odličan i kvaliteta i jačina signala ne padaju ispod 100%. Svima vama koji trebate sobnu antenu, a živite u nekoj zgradi i nalazite se u Novom Zagrebu, preporuka
Evo kako to kod mene izgleda:
Onda bi bila dovoljna sobna ili je ipak bolje uzet vanjsku. (ne zivim u zgradi tako da...)

imam obicnu i najeftiniju "riblju kost" od 59kn
okrenutu prema sljemenu, i kao takva lovi standardnih 16 besplatnih kanala, naravno sve spojeno obicnim i najeftinijim koaxijalnim kablom u
dvbt/mpg4 strong 8102+(299kn)
radi sve kao podmazano(takoder i novi hrt2 HD)
lp
Misliš da mi je bolje uzet strong 8102 nego koristit samo tuner dvbt/mpg4 od tv-a + antena?

Misliš da mi je bolje uzet strong 8102 nego koristit samo tuner dvbt/mpg4 od tv-a + antena?
a zašto bi koristio vanjski tuner kad ti ga ima televizor? to samo ako znaš da je vanjski tuner znatno kvalitetniji od onog unutarnjeg.

imam obicnu i najeftiniju "riblju kost" od 59kn...
kao sto veli kolega igy neznam zasto bi to radio ako telka radi dobro?! mislim da s standardnom ribljom kosti nemres pogrijesiti( naravno ako je ista vani na krovu a ne zabijena u neki cosak medu 5 zidova itd)

imam obicnu i najeftiniju "riblju kost" od 59kn...
kao sto veli kolega igy neznam zasto bi to radio ako telka radi dobro?! mislim da s standardnom ribljom kosti nemres pogrijesiti( naravno ako je ista vani na krovu a ne zabijena u neki cosak medu 5 zidova itd)
tako je, riblja kost ili unutarnja je svejedno ako nesmetano love signal.

Onda bi bila dovoljna sobna ili je ipak bolje uzet vanjsku. (ne zivim u zgradi tako da...)
Tebi je ipak bolje uzeti vanjsku antenu jer si sa njom 100% siguran da ćeš uhvatiti signal. Možda bi i neka jača sobna antena mogla uhvatiti signal ali tko zna. Ako imaš nekog susjeda koji ima sobnu antenu, pitaj ga koja je i kakav signal ima je. Malo je zeznuto to sa sobnim antenama jer nikada ne možeš biti siguran koja je dobra, a sigurno ti nije u interesu baciti novce na antenu koja gotovo ništa ne lovi.
Kroz ruke mi je prošlo nekoliko sobnih antena ali samo mi se Quadro pokazala najboljom. Također sam koristio i SmartVision koja je radila nekih mjesec i pol te je nakon toga samo od jednom prestala loviti signal.

Tebi je ipak bolje uzeti vanjsku antenu jer si sa njom 100% siguran da ćeš uhvatiti signal. Možda bi i neka jača sobna antena mogla uhvatiti signal ali tko zna. Ako imaš nekog susjeda koji ima sobnu antenu, pitaj ga koja je i kakav signal ima je. Malo je zeznuto to sa sobnim antenama jer nikada ne možeš biti siguran koja je dobra, a sigurno ti nije u interesu baciti novce na antenu koja gotovo ništa ne lovi.
sobne antene imaju isti problem kao i radio stanice tj uredaji koji ih reproduciraju! ako si bas na mjestu di imas los signal nece ti pomoci ni antena od 1000kn! tako je oduvijek bilo i ostalo do dana danas!lp

Onda jednu obicnu vanjsku od 60 -100 kn i direkt je sppoji na tv(malo glupasto pitanje) ? Također imam optimin uređaj, ali on nema veze s tim.

Onda jednu obicnu vanjsku od 60 -100 kn i direkt je sppoji na tv(malo glupasto pitanje) ? Također imam optimin uređaj, ali on nema veze s tim.
da, i direkt u tv (uz uvjet da je signal ok na tvom području i da tv podržava mpeg4, a već si utvrdio da je). sve bi trebalo štimati

da, i direkt u tv (uz uvjet da je signal ok na tvom području i da tv podržava mpeg4, a već si utvrdio da je). sve bi trebalo štimati
Slika (klik) i jedini signal koji imam na raspolaganju. Usmjeriti antenu na krov po stupnju koji je na slici.

Zdravo!
Imam led lcd tv 32" koji nema digitalni tuner. Sta sve treba na njega da ukljucim za da gledam bezplatne domace digitalne TV kanale.
Zaboravih da kazem da imam logaritamsku antenu (riblju kost) i koaksijalan kabel od 25m.
Hvala

Zdravo!
Imam led lcd tv 32" koji nema digitalni tuner. Sta sve treba na njega da ukljucim za da gledam bezplatne domace digitalne TV kanale.
Zaboravih da kazem da imam logaritamsku antenu (riblju kost) i koaksijalan kabel od 25m.
Hvala
Treba ti DVB-T MPEG4 prijamnik. Možeš i uzeti DVB-T2 prijamnik koji je još bolji ali je on malo skuplji.

Pozdrav!
Dižem temu iz mrtvih jer sam u istom problemu
Problem je sljedeći, tatin frend se nedavno preselio u novi stan i naravno pozvao ga da mu sredi TV prijem. Prvobitno mu televizor nije pronašao nijedan kanal, pokušao i automatsku i ručnu pretragu ali ništa nije pomoglo. Tata je bio prvo ponio svoj T2 prijemnik i pokušao njega spojiti ali ni on nije ništa našao. Nakon toga pozvali mene, pokušali smo ustvrditi u čemu je kvaka. Onda se na kraju dosjetio, možda u zgradi postoji A1 koaksijala, pa sam onda RF kabel direktno spojio u TV, stavio auto pretragu na DVB-C tuneru, te je pronašao nekih 200-ak kanala iz A1 ponude od kojih su nekodirani bili samo RTL-ovi (1, 2 i Kockica) i Nova + A1 kanal mjeseca. Tako smo mu za sad i ostavili.
E sada, pošto mu nije našao HRT-ove (a želi ih gledati, stari baja), odlučio je nabaviti zemaljsku antenu i T2 prijemnik. Prijemnik smo već odlučili koji, samo treba antenu odabrati.
Dakle, ništa fancy, bitno mi je da dobro hvata signale i da ima filter kojom se propuštaju frekve za mobilni internet. Poželjno sobna, obzirom da se radi o zgradi. Naravno, znam da treba paziti na specifikacije (dobit, kutovi usmjerenja...) te da "DVB-T/T2 ready" i "HD/UHD ready" oznake su samo marketinški trikovi, jer svaka antena je dobra za prijem valnog TV signala.
Svaka preporuka bi mi dobro došla Budžet do 50 EUR max.

-za antenu je i dvbt marketing.. jer antena je antena.. nema t-t2 razlike u signalu kojeg lovi, isti spektar.. (ne miješati s drugim antenama za drugi spektar-signal kao radio-mobitel..).
-lokacija-sreća.. ovisi gdje je pojedini stan, kako je 'okrenut' tako ćeš loviti signal ili neki odbijanac od zgrade preko puta (koja služi jednako kao satelistki tanjur..) .. npr važno je imaš li na prozoru zavjese-roloetne jer i kroz to treba proći signal ne samo kroz staklo pa će najbolje loviti kad otvoriš prozor tj ovisno o sreći..
-sobne antene su skoro sve ista stvar.. zanemari pojačalo jer najvažnije je da lovi nešto, osnovni-čisti signal a ovisno što lovi tad se može i pojačati ako je potrebno dok s pojačalom pojačavaš sve pa i smetnje.. tj pojačalo ne može nadoknaditi nepostojeći signal, može samo pojačati postojeći.. i za jedan tv na kraćem kablu do desetak metara ne treba pojačalo.. treba tek kad je razvodnik za dva tva i duži kabel..
-zato na prijemniku imaš dva indikatora signala.. signal-kvaliteta i snaga.. ako je signal do recimo da je 50% potrebno za normalan rad, 30-50% tad će svaki prekid npr oblak-ptica-zavjesa.. uzrokovati smetnje, ako je 60-90% tad neće biti prekida..
-pošto se sve sa cijenama poduplalo.. vjerojatno će antena + prijemnik biti preko 50€...
-inače je krovna (riblja kost..) kao antena bolja-jača.. ali može biti problem gdje je smjestiti, .. a ni sobne nisu baš praktične npr kao nekad na tv-u.. kao što više nema ni krpica-helkanih.. :)
-optička vidljivost npr sljeme-odašiljač.. i problem digitalnog signala kojem treba nekoliko sekundi da 'ulovi' signal-stream... pa ne možeš 'vrtiti' i tražiti, nego postaviš u neku poziciju i tek nakon 5-10sec ako nema pomakneš dalje.. dok se nešto ne pojavi.. no problem što bi za to trebao imati već memorian neki kanal.. ili pretraživanje koje traje duže, zato se koristi spomenuti indikator signala i vjerojatno ga ima u svakom prijemniku.. pa tek kad vidiš da postoji signal i da je recimo +60% kreneš u traženje programa.. ili traženje bolje pozicije po stanu kao o okretanja, tj sve je ok kad nešto loviš, problem je kad ne loviš i vrijeme između jer nije trenutno kao stari analogni signal.
-za vanjsku antenu je jednostavno pravilo, vidiš kako su postavljene susjedne antene .. sa sobnima to ne pomaže + unutar prostorije može biti razlika u pomaku metar lijevo-desno između odličnog i lošeg.. stvar lokacije-sreće..
+ .. a možda ti antena ni netreba.. jer kabelske prenose i fta kanale, onih 16 zemaljskih.. jer tako 'povećaju' broj kanala u reklami .. pa je možda dovoljno samo probrati, uključiti fta filter ili ručno brisati-ukloniti zaključane.. ako to radi eliminiraš problem antene, petlajnja i troška..

Riblja kost ima svoje ime i prezime koje glasi logaritam periodik antena.
To je antena skromne dobiti (nije pogodna za primanje jako slabih signala) ali prima jako veliki opseg što znači da punoj verziji kada je šira možete slušati radio, gledati TV, spojiti na mobitel... dok u nezahtjevne svrhe može služiti i van granica koje su navedene jer takva konstrukcija to omogućuje.
Osnovni preduvjet za kvalitetan prijem je da vidite repetitor/toranj i pošto vas je većina iz Zg to je toranj na Sljemenu i ako niste 25 km daleko i prostorija jednim od otvora gleda prema tornju postoji šansa da će kućna antena biti dovoljna. U drugom slučaju ide vanjska i to da ona može vidjeti toranj jer ako ne vidi može biti problema pa važi tko bliže oltaru bolje čuje misu. Kućnu antenu kupite preko interneta da je, u slučaju da ne radi zadovoljavajuće možete vratiti.
Što se tiče vanjske antene ako zadovoljavajuće radi na balkonu ne treba na krov i može se staviti nosač satelitske za na zid, ili ono što štedi prostor i šanse da se ogrebete na nju komad od 20 cm neke cijevi i pričvrsti za plafon balkona što je već problem onima koji ne znaju ništa i nemaju nikakvog alata ali meni koji sam prije 50 godina izrađivao antene prema nacrtima ovo ispada smiješno ali tako je. Ako ste dobro s nekim od sujeda, a većina ih je već riješila problem pitajte, otiđite, vidite i napravite tako i šanse da će biti u redu su velike.
Ako!!! Ne stanujete negdje u betonskoj džungli gdje ima milion refleksija pa treba kao zombi hodati po krovu i gledati mikrolokaciju.
Ukratko, ako vidite toranj pokušajte s unutrašnjom, ako ste blizu i ispred vas nije soliter pokušajte isto, a poslije toga ide vanjska i to da i ona vidi toranj.
Mi koji smo na Jadranu gdje brda imaš do mile volje smo istrenirani iako sam ja svojevremeno primao testni digitalni radio bez problema s repetitora koji je 70 km zračne udaljenosti iako s porastom frekvencije signal ima mnji domet ali to vas ne intersira pa se fokusirajte na početak upute.

Kolege, što mislite o ovoj anteni?
28 EUR, 30dB dobit, jedini je problem što je označena kao DVB-T/T2 jer svi znamo da to ništa ne znači....
Sličan model, ako ne i isti kao Quadrov koji se spominje na ovoj temi, a kojeg više nema za kupiti pa pretpostavljam da bi mogla biti dobra.
Bio našao i ovu od Iskre ali me isto bune specke, ima li tko iskustva s njom?

- Taj tip sobne antene proizvodi više proizvođača a cjenu vjerovatno određuju po "brand" imenu jer u prijemu su jednake.
- Sastoji se od VHF teleskopskih sa dobiti max. 1dBi a UHF "buterflay" je sa mrežastim reflektorom pa ima oko 8dBi dobiti.
- Dobit (dBi ili dBd) o čemu ovisi prijem ostvaruju antene a ne pojačala jer ona imaju pojačanje (dB) te se "kruške i jabuke" ne zbrajaju.
- Ugrađena ant. pojačala su većinom oko 25dB (ako trgovci ne zbrajaju nezbrojivo) a šumni broj treba biti što manje dB pa bi trebao biti oko 3dB.
- Taj šum je visoko-frekventni i prekriva slabe primljene signale a nastaje prolaskom elektrona kroz kristalnu rešetku poluvodiča u pojačalu , dakle ne radi se o "buci" koja je nisko-frekventna tj. može se čuti npr. kao promet, dječja graja, strojevi , i sl. (dakle ta glupost buka je nastala korištenjem googla za prijevod :D).
- Za " Digitalna, DVB-T/T2, HDTV, HEVC, HD, FHD, 4K optimizirana, automatska regulacija pojačanja, filtar šuma " već znamo da nemaju apsolutno nikakve veze sa radom antena.
Dakle ove sobne antene sa jednim elementom (Ring , Quad , Trapez ,dipol... ) imaju dobit ~ 2,2dBi i odnos prijema jednak naprijed i nazad (F/B=0) jer nemaju reflektor .

Dakle ove sobne antene sa jednim elementom (Ring , Quad , Trapez ,dipol... ) imaju dobit ~ 2,2dBi i odnos prijema jednak naprijed i nazad (F/B=0) jer nemaju reflektor .
Isplati li se dati 28€ za ovu Digitenne antenu obzirom na navedeno? Sad imam sigurno nešto i za čitati

-isplati se ako radi kako očekuješ, ako si zadovoljan.. i već rečeno, to je generički oblik antene pa su moguće i razne cijene iste ovisno koji brand naljepiš i koliko nabiješ marže.. dok o sreći ovisi sama kvaliteta pojedine kao spoj-izrada a time i signal-smetnje ..
-npr dobre antene imaju ovisno o pojasu recimo 6-9dbi... dok pojačalo to pojača, nekoliko puta, npr duplo.. uz moguće smetnje-šum kojeg jednako pojača i ekšli je nepotrebno.. (osim kad je potrebno). marketing tako na deklaraciju navede najveće pojačanje.. ne kvalitetu nego matematički broj koji skoro da nikakve veze s ničim nema :) .. tj čitajući deklaraciju nećeš zaključiti koja je antena dobra-bolja ili isplativa kupnja (ako govorimo o istom tipu antene npr za vhf-uhf pojas). .. tek kad probaš, znaš.. dok bi u teoriji veća trebala biti bolja čisto površinom dok su logaritamske-digitalne ekšli veća preklopljena po formuli na kraće, karikirano-zipirana .. ako je to razumljivije. npr štapni dio dipola (one antenice koje se rašire u V položaj.. što veće-duže to imaju teoretski bolje šanse.. no na tom dijelu signala više nema, ne koristi se tj ovisi o kanalu-odašiljaču-regiji.. pa taj dio nećeš vjerojatno ni razvlačiti-teleskopski štap.. tj pomicanjem tog dijela nećeš primjetiti promjenu na slici-signalu, samo na mrežastom dijelu itd.
-inače su antene bile pojasne označene rimskim brojkama 1-5 s radio antenom.. uhf ima dva pojasa 21-35-69 i ovisno o području-odašiljaču dvbt je na par kanala npr 28.
-širokopojasna je npr od 5-69 ..

Dimenzije elemenata antena nemaju apsolutno ništa sa analognim ili digitalnim modulacijama već samo sa valnom dužinom frekvencije za koju su rađene. LPDA (logaritamske) su rađene od više dipola pa su duži oni za manju frekvenciju a kraći za višu frekvenciju. Svaki dipol je od dva djela znači pola dipola na jednu stranu uboden a drugi u drugu stranu. Nosači su dva pa izmjenično ubodeni dipoli čine od nosača "ukršteni vod" slično kao kod panel antena oni 3mm komadi al. žice koji spajaju dipole .
Inače ne postoje "digitalne" antene niti su njihove specifikacije drugačije što smo već na početku nabrojali a svi tipovi antena su 100god. usavršavani i nema niti jedne antene koja bi bila danas "nova" već samo deformiraju ili sakrivaju u plastiku ( na lošiji prijem) tipove antena radi "bjesnijeg" izgleda pa prodaju po većoj cjeni lošije proizvode.
Brojevi UHF i frekvencije kanala su ostali isti samo se više ne koriste od 21-68 već od 21-48 pa umjesto 470-862MHz danas se koriste frekvencije 470-694MHz (frekvencije iznad 700MHz su date za mobilni rad tj. za LTE band).

Vama koji razmišljate vrijede li i uopće hoće li vam zadovoljavajuće raditi sobne antene već sam napisao da onu koja vam najlepše izgleda kupite u nekoj od online trgovina da bi je mogli vratiti ako se pokaže ćorak.
Pošto ja nemam nikakvog pojma o tim Muskovima i ostalim tehnikama čemu uz ovaj klasični od 8 MHz širine služi čudovišće od 16 MHz širine koje u sredini ima "rupu".
Obzirom da mi prijemnik nema dovoljno širok opseg da pokrije ovog od 16 MHz morao sam upotrijebiti analizator spektra.

...ta "rupa" je razmak između dva različita kanala od po 8MHz širine.

Logično je da 2x8 čine 16 ali zašto jedan pored drugog iste snage u donjoj pripizdini gdje na 100 km nemaš 100 000 ljudi dok su dva najjača ispod te frekvencije i još nekoliko tragova slabijih...
Evo otvorio sam temu jer dosta ljudi imas slična pitanja u vezi gledanja slike u HD-u povodom svjetskog prvenstva u Brazilu, a ne znaju koju antenu odabradi kao i ja ako im TV već ima ugrađeni DVB-T/C MPEG 4 tuner.
Pa bih bio zahvalan svima koji bi preporučili, prekomentirali, itd... koja sobna i vanjska antena bi bila dobra,od koliko dB min. ...na što obraditi pozornost i slične stvari.
Evo moj primjer za koji ne znam dali uzeti sobnu ili vanjsku. (slika dolje)