Bodybuilding - od početnika do naprednih

brate o cemu ti pricas?? o produzavanju nogu vs istezanje ?

da se ne istezem i ne zagrijavam svih ovih godina prije svakog treninga - 100% sam siguran da bih davno nesto razjebao...
to ti mislis, i ja sam se zagrijavao prije, ali nema potrebe
pokusaj, dodji na trening, i odmah kreni prvu vjezbu, neces vidjeti apsolutno nikave razlike
kao sto rekoh, istezanje stvara dobar osjecaj u tom trenu, i poslije par minuta, sat vremena, dva, nebitno, ali se sve kasnije vraca u staru poziciju
svaki profesionalni trener i sportaš su onda u krivu.
Mislim da bi im ovakva ekspertiza poprilicno dobro dosla.
Zamisli koliko ce npr nogometasu ovo "skratiti" treninge, odnosno ostaviti vise vremena za takticku pripremu.
Ili kolik bi ovo Boltu pomoglo dok je trcao, izade iz auta i direktno na stazu, bam!
pa sta zelis reci daa se bolt prvo staticki zagrijava i isteze, i odmah ide sprint? umjesto da radi par laksih sprinteva prije da pripremi tijelo na taj pokret - dakle specificno se zuagrijavas za to sto ces raditi
nogometasi se zagrijavaju tako da trce, dodavanje, pucanje itd.. dakle ono sto im je primarno u utakmici..
kazem ti, odi u gym i odmah radi prvu vjezbu, apsolutno nece biti razlike
ja sam se prije uvijek zagrijavao po 5-10 min, i bio sam skeptican zato sto je vecina njih to radila.. ali kasnije sam vidio da nisam bio u pravu. 0 razlike ..
krenes s prvom vjezbom, par serija s malim kilazama i onda dizes, nece biti nikakve razlike. .to to sto vrtis rukama ti apsolutno nista ne znaci za bench press ili sta vec

da se ne istezem i ne zagrijavam svih ovih godina prije svakog treninga - 100% sam siguran da bih davno nesto razjebao...
pokusaj, dodji na trening, i odmah kreni prvu vjezbu, neces vidjeti apsolutno nikave razlike
kao sto rekoh, istezanje stvara dobar osjecaj u tom trenu, i poslije par minuta, sat vremena, dva, nebitno, ali se sve kasnije vraca u staru poziciju
Zamisli koliko ce npr nogometasu ovo "skratiti" treninge, odnosno ostaviti vise vremena za takticku pripremu.
Ili kolik bi ovo Boltu pomoglo dok je trcao, izade iz auta i direktno na stazu, bam!
pa sta zelis reci daa se bolt prvo staticki zagrijava i isteze, i odmah ide sprint? umjesto da radi par laksih sprinteva prije da pripremi tijelo na taj pokret - dakle specificno se zuagrijavas za to sto ces raditi
nogometasi se zagrijavaju tako da trce, dodavanje, pucanje itd.. dakle ono sto im je primarno u utakmici..
ja sam se prije uvijek zagrijavao po 5-10 min, i bio sam skeptican zato sto je vecina njih to radila.. ali kasnije sam vidio da nisam bio u pravu. 0 razlike ..
krenes s prvom vjezbom, par serija s malim kilazama i onda dizes, nece biti nikakve razlike. .to to sto vrtis rukama ti apsolutno nista ne znaci za bench press ili sta vec
malo se razmahat možeš, no kao što ti kažeš, nema efekta, prazna šipka pa 50 pa 100 pa 130 i tjt :)

malo se razmahat možeš, no kao što ti kažeš, nema efekta, prazna šipka pa 50 pa 100 pa 130 i tjt :)
o tome i pricam..
mozes ti mahati pola sata, ali i dalje kad dodjes pod bench, moras sve ispocetka, ne mozes odmah ici na tezine, nego dizati pomalo...
kao sto rekoh- ako tebi u tom trenu istezanje donosi neki benefit da se osjecas bolje, radi ga, pa i sam to radim, ali ne zato sto mislim da ce mi pomoci i boljem oporavku, da ce mi ispraviti drzanje ili sta vec, nego samo zato sto u tom trenu osjecas olaksanje..
ali to je samo trenutno...
evo posto vec ne volite dr mikea, ovdje je sve objasnjeno

Dobro trebali ste razjasniti malo pojmove, istezanje/rastezanje prije treninge te samo zagrijavanje ( koje obuhvaća kad se kreće sa lakšim kilažama i ne računa se kao radna serija). Osobno isto ne radim ta istezanja gumama, vrtim rukama nogama itd, automatski sjednem i samo isključivo kod prve vježbe za određeni mišićni period ću raditi zagrijavanje mišića, recimo radim prsa taj dan i krećem sa incline dubmell presom, zagrijat ću se sa jednom serijom i odma krećem radit. Znači prva serija bučice od 20kg dižem dok mi ne dosadi i onda iduća već kreće radno 35kg+ i na svim idućim vježbama za prsa više nema zagrijavanja, tipa ako odem na kablove odma radim radnu seriju jer ako sam već radio vježbu za prsa prije toga neću na svakoj novoj spravi ili vježbi počimati sa manjim kilažama...

Jako dobar i realan video
https://www.instagram.com/reel/DGA0qYiNCVl/?igsh=NTdqMjh4ZzJwbGRy

Dobro trebali ste razjasniti malo pojmove, istezanje/rastezanje prije treninge te samo zagrijavanje ( koje obuhvaća kad se kreće sa lakšim kilažama i ne računa se kao radna serija). Osobno isto ne radim ta istezanja gumama, vrtim rukama nogama itd, automatski sjednem i samo isključivo kod prve vježbe za određeni mišićni period ću raditi zagrijavanje mišića, recimo radim prsa taj dan i krećem sa incline dubmell presom, zagrijat ću se sa jednom serijom i odma krećem radit. Znači prva serija bučice od 20kg dižem dok mi ne dosadi i onda iduća već kreće radno 35kg+ i na svim idućim vježbama za prsa više nema zagrijavanja, tipa ako odem na kablove odma radim radnu seriju jer ako sam već radio vježbu za prsa prije toga neću na svakoj novoj spravi ili vježbi počimati sa manjim kilažama...
Pa o tome se i vrsi sva polemika...
kazem da nespecificno zagrijavanje prije treninga ne treba, OSIM ako imas neki problem pa ti to istezanje i zagrijavanje trenutno pomogne u tome, ali da li ce kronican problem rijesiti? nece
o tome je sva prica
niti istezanje poslije treninga ima ikakav benefit na rast misica, oporavak itd..
da li je dobar osjecaj poslije treninga prsa istegnuti prsa? jeste, u tom trenu je dobar osjecaj, ali to je sve

nemam instagram ali da, daje dobre savjete, iako ga vec duze vrijeme ne pratim

katastrofa
ne mogu se zamisliti uci u gym i odmah na compound teske pokrete bez pripreme
nije ni cudno da ste puni ozljeda
zao mi vas vidjeti par koji ste nenabildani i/ili poozljeđivani a međusobno se slazete da se ne treba zagrijavati te kako istezanje nema previse smisla
tko god ne posvecuje paznju zagrijavanju i istezanju nece daleko doci sa izgradnjom tijela jer ce biti sprijecen zbog ozljede vec u begginer's fazi, najkasnije ranoj intermediate fazi, to je jednostavno ono sto vidim oko sebe

Ma samo iglu i svi problemi riješeni.

Nadam se da se nećete nikad ozlijediti i da će te i dalje držati se tog uvjerenja da se ne treba istezati. Za zagrijavanje nadam se da je jasno što bolja zagrijanost manja šansa za ozljedu .
@Ekser kad već spominješ Bolta i njegovo "ciljano" zagrijavanje rekao bi čovjek da nisi svjestan da njegov šprint izaziva svaki mišić na cijelom tijelu. Tako i kod nogometaša , kao da nikad nisi vidio da zagrijavaju i istežu svaki mišić , čak i ramena i ruke .
Jednostavno onaj koji se ozlijedio, taj puše i na hladno i zagrijava se i isteže .
@Ekser što ti nije jasno, što se praviš grbav, jesi rekao da je istezanje samo trenutna ugoda.
Upravo sam ti s ovim novinskim člankom o izduživanju čovjekova tijela dokazao da tetive i mišići nisu konačna stvar nego se mogu prilagoditi (izdužiti). Izdužiti s istezanjem.
Recimo meni je novost što sam saznao da i spavanje u položaju fetusa skraćuje psoas mišić , dakle što to dokazuje ... da istezanjem mišić se produžuje a ako ga držiš stalno u skraćenom položaju poprima skraćeni oblik i lakše ga je ozlijediti .

katastrofa
ne mogu se zamisliti uci u gym i odmah na compound teske pokrete bez pripreme
nije ni cudno da ste puni ozljeda
zao mi vas vidjeti par koji ste nenabildani i/ili poozljeđivani a međusobno se slazete da se ne treba zagrijavati te kako istezanje nema previse smisla
tko god ne posvecuje paznju zagrijavanju i istezanju nece daleko doci sa izgradnjom tijela jer ce biti sprijecen zbog ozljede vec u begginer's fazi, najkasnije ranoj intermediate fazi, to je jednostavno ono sto vidim oko sebe
tko je pun ozljeda? :D ja nikad u zivotu nisam imao niti jednu ozljedu
meni samo nije jasan tvoj ego.. uvijek u svakoj recenici " vi nenabildani " .. da samo si ti nabildan jebemti, daj se spusti na zemlju vec jednom.
ti si obican jazavac

@Ekser kad već spominješ Bolta i njegovo "ciljano" zagrijavanje rekao bi čovjek da nisi svjestan da njegov šprint izaziva svaki mišić na cijelom tijelu. Tako i kod nogometaša , kao da nikad nisi vidio da zagrijavaju i istežu svaki mišić , čak i ramena i ruke .
Jednostavno onaj koji se ozlijedio, taj puše i na hladno i zagrijava se i isteže .
@Ekser što ti nije jasno, što se praviš grbav, jesi rekao da je istezanje samo trenutna ugoda.
Upravo sam ti s ovim novinskim člankom o izduživanju čovjekova tijela dokazao da tetive i mišići nisu konačna stvar nego se mogu prilagoditi (izdužiti). Izdužiti s istezanjem.
Recimo meni je novost što sam saznao da i spavanje u položaju fetusa skraćuje psoas mišić , dakle što to dokazuje ... da istezanjem mišić se produžuje a ako ga držiš stalno u skraćenom položaju poprima skraćeni oblik i lakše ga je ozlijediti .
kao sto rekoh ,JEDINO zagrijavanje koje ima koristi je specificno zagrijavanje za tu vjezbu, pokret, radnju...

Sta se natezete koji k...oko gluposti...slusaj tijelo,radi sta ti odgovara i amen.Meni pase jedno tebi drugo i cao.

meni samo nije jasan tvoj ego.. uvijek u svakoj recenici " vi nenabildani " .. da samo si ti nabildan jebemti, daj se spusti na zemlju vec jednom.
ti si obican jazavac
upravo to, brat kao da je 2m 140kg mister olimpija, a zapravo 160cm, 70kg jazo bahati šta sipa pamet na inforamtičkom forumu.
do prije takvih ovdje se fino diskutiralo i komentiralo, sad samoprozvani stručnjaci sve omalovažavaju i gledaju s visoka, a bez potrebe.

ti si obican jazavac
upravo to, brat kao da je 2m 140kg mister olimpija, a zapravo 160cm, 70kg jazo bahati šta sipa pamet na inforamtičkom forumu.
do prije takvih ovdje se fino diskutiralo i komentiralo, sad samoprozvani stručnjaci sve omalovažavaju i gledaju s visoka, a bez potrebe.
Zar nema Petar 175cm i 102kg?

Sta se natezete koji k...oko gluposti...slusaj tijelo,radi sta ti odgovara i amen.Meni pase jedno tebi drugo i cao.
to i sam tvrdim, ako ti pase, radi, i meni je pasalo prije, uvijek sam se zagrijavao i gubio 10tak min na to, isto sam mislio da nema sanse bez toga...
dok isto nisam poslusao jednog lika koji je 5 puta jaci od mene, i uopce se ne zagrijava, nego odmah krene s vjezbom, bolje se duze zagrijati s tom specificnom vjezbom nego da vrtis rukama pol sata
evo i sam matt ogus isto kaze, isto se vise ne zagrijava i ne vidi nikakve negativne posljedice toga, a znate kakva je on zagrijavanja imao prije svakog treninga, cijelo tijelo je zagrijavao, po 15-20 min
https://www.youtube.com/watch?v=fppditaxSsQ&list=PLWq3VRsvh37cmArPlrCuxntKNgtBZB76j&index=5
https://www.youtube.com/watch?v=YncugS7BKUI&list=PLWq3VRsvh37cmArPlrCuxntKNgtBZB76j&index=6

200kg je palo dns. Do sad se nisam usudio, bojao se da se ne sjebem na kraju digao kao od sale, jos su me gledali svi pa sam se ladno okreno i prokomentirao dok drzim 200 u rukama haha. Masa je mama. Imam osjecaj da mogu sto god zamislim sa 90kg.

Dobri moji, idem tri puta tjedno u gym sad već nekih 8 mjeseci. Krenuo sam kako bi se ucvrstio i smršavio. Imam 107 kila na 177 cm, konzervativni cilj je bio doseći 95 u ovih mjeseci. Kada sam krenuo bio sam na oko 113...
Uglavnom, slabo mi ide. Preslab sam mentalno za riješiti prehranu. Budem u deficitu tjedan, dva, pojedem neki junk i to se pretvori u dva tjedna jedenja junka i tako u krug. Problem je što jedem sranja kad mi je dosadno, kad mi je težak dan i kad sam umoran. Često i jedem ovako socijalno, odnosno u društvu, ali se nikako ne mogu natjerati uzeti zdraviju opciju. Tipa uvijek uzmem burger, pizzu, pohano, a ne nešto manje kaloricno, iako volim zapravo svu hranu i svo povrće.
Zapeo sam teško i ne mogu probiti tu mentalnu blokadu. Nikad nisam teži bio i osjetim da mi je kvaliteta života sve lošija. Radim k tome i sjedilacki posao...
Ima li netko kakav savjet za tu mentalnu blokadu?

Uglavnom, slabo mi ide. Preslab sam mentalno za riješiti prehranu. Budem u deficitu tjedan, dva, pojedem neki junk i to se pretvori u dva tjedna jedenja junka i tako u krug. Problem je što jedem sranja kad mi je dosadno, kad mi je težak dan i kad sam umoran. Često i jedem ovako socijalno, odnosno u društvu, ali se nikako ne mogu natjerati uzeti zdraviju opciju. Tipa uvijek uzmem burger, pizzu, pohano, a ne nešto manje kaloricno, iako volim zapravo svu hranu i svo povrće.
Zapeo sam teško i ne mogu probiti tu mentalnu blokadu. Nikad nisam teži bio i osjetim da mi je kvaliteta života sve lošija. Radim k tome i sjedilacki posao...
I ja sam takav :D haha, samo ja se ne udebljam vise od 2-3kg kad to ucinim jer onda shvatim da ne moze to tako i da moram pobjedit tu mentalnu blokadu, kad si gladan samo si reci u glavi da ti je to salo koje izlazi iz tijela i popi malo vode lol. Mozes i svaki dan imati junk food samo limitraj si kolicinu onda. gledaj da bar 70-80% jedes kako treba ostalo junk
5.3.2022 sam bio na 91kg, 5.7.2023 sam bio na 79kg, I do danas sam skakao izmedu 78-81kg, trenutno sam na 77kg, jos je meni teze jer sam u kolicima. Pustio sam malo bradicu :D da vidim kako ce stajat za par mjeseci :D
Trenutno stanje -> malo sam ojacao,

Da li se zec zagrijava kada ga iznenada povija lisica, a nema nikada nikakve povrede.
Samo se ljudi skloni ozljedama koji su nastali zbog nepravilnih vježbanja moraju zagrijavati.
Zagrijavaš se manjim težinama.
Dok sam bio aktivan u borilačkim sportovima nikada se nisam zagrijavao, a nisam imao ni ozljede uzrokovane s time.

da sporo je 113-107kg za 8 mjeseci, ja kad se defkam i svi ljudi sa kojiam sam radio skidaju 1-1.5kg i/ili 1-1.5cm u struku tjedno
obzirom na visinu 177cm i prepostavljenu neveliku misicavost, vjerojatno imas jos dosta posla i tek na 80ak kg bi bio na 15-20% bodyfata...
-probaj ne imati doma nikakav junk food, ali bas nikakav, samo riza kruh tjestenina krumpir meso jogurt jaja riba voce...
-dok si u deficitu redovito ukomponiraj junk nesto malo da nepce osjeti slatko i glava bude mirna, svaki dan npr twix ili kinder bueno ili rafaelo 200-300kcal u prolasku sa kioska
-kad te uhvati prejedanje fokusiraj se na meso krompir i voce, napuni trbuh koliko ide, npr umjesto cokolade sladoleda cipsa kupi 2-3 kompota od breskve i time si napuni trbuh, trebalo bi ti poceti izlaziti na usi na 2. ili 3. konzervi
-coca cola zero, fanta zero 3kcal/100ml i sl ne ometaju deficit a znatno olaksavaju proces jer daju glavi osjecaj junk fooda. fokusiraj se na fantu jer nema kofeina. na svojim definicijama sam dnevno pio po 3-4l zero spritea iz lidla 2l 4.99kn i prezivio a znatno mi je olaksalo proces. koliko god te svrbio osjecaj nezdravosti coca cole zero uvijek se sjeti da je bolje nego popiti obicne secerne ili najesti se cokolade i cipsa i sl
-imaj jednom tjedno dan na odrzavanju kcal gdje ces pojesti vecu kolicinu hrane

to i sam tvrdim, ako ti pase, radi, i meni je pasalo prije, uvijek sam se zagrijavao i gubio 10tak min na to, isto sam mislio da nema sanse bez toga...
dok isto nisam poslusao jednog lika koji je 5 puta jaci od mene, i uopce se ne zagrijava, nego odmah krene s vjezbom, bolje se duze zagrijati s tom specificnom vjezbom nego da vrtis rukama pol sata
evo i sam matt ogus isto kaze, isto se vise ne zagrijava i ne vidi nikakve negativne posljedice toga, a znate kakva je on zagrijavanja imao prije svakog treninga, cijelo tijelo je zagrijavao, po 15-20 min
https://www.youtube.com/watch?v=fppditaxSsQ&list=PLWq3VRsvh37cmArPlrCuxntKNgtBZB76j&index=5
https://www.youtube.com/watch?v=YncugS7BKUI&list=PLWq3VRsvh37cmArPlrCuxntKNgtBZB76j&index=6
matt ogus se zagrijavao cijelu dizacku karijeru dok je napredovao, da se nije tako zagrijavao istezao i brinuo o tome nebi toliko trajao. baratao je sa respektabilnim kilazama (cucanj 180-220, mrtvo 220-260 itd kad sam ga davno pratio)... chris jones phisiques of greatness isto... sada odrzava... lako je ne ozljediti se a biti cijelo vrijeme isti... napredovati je druga prica, sto to konkretno znaci, to znaci ici u teretanu konstatno i kroz godine intenzivno trenirati te NAPREDOVATI npr deadlift 120-140-160-180-220 I OSTATI NEOZLJEĐEN, to je pravo znanje i iskustvo
tko god ne posvecuje paznju mobilnosti i fleksibilnosti, ne radi tih nekoliko krucijalnih istezanja (psoas, loza, kvad, deadhang), samo je pitanje vremena kad ce se ozljediti ako napreduje na radnim kilazama...

@MedO pozdrav i da ti malo pametujemo 😅 Da se može bez smeća od hrane, junk fooda može se , ali navika je to, ovisnost .
Treba ti disciplina, ako se hoćeš riješiti toga samokontrola i disciplina. Izdrži 20 dana bez toga i bit će puno lakše dalje. Uglavno navikavaj se na što manje smeća ako ne ide 20 dana. I nemoj koristiti onu glupost da jednom tjedno sebi dopustiš junk food, to kod "ovisnika" samo pogorša stvar protiv koje se bore.
Ali ako ne možeš ostaviti ima dosta trikova kako možeš prevariti tu žudnju za smećem ili kalorijama općenito. Proguglaj trikove pa si odaberi što tebi odgovara.
Kao što je kolega iznad naveo trik sa voćnim kompotom i fantom zero.
Ja se napucam mesinom, jajima, sirom tako da ostavim što manje mjesta za slatko i tek onda uzmem kockicu čokolade i budem sit. A da se ne najedem mesa sigurno bih riješio red ili dva čokolade.
Isto često kad je glad nezasitna pojedem jabuku (ili drugo voće) u pola ručka, znači ručam i želim stati a ne ide , presiječem jabukom , to voće mi dosta smanji glad i zasiti me pa manje pojedem. I probaj što sporije jesti da mozak dobije poruku da si sit.

Nađi si curu/ljubavnicu/novu curu, sve će ti narast....dobro sve osim novčanika.....volja, libido, želja za promjenama
Ako si oženjen žena bi trebala shvatit, to je za tvoje dobro Malo se šalim no možda i ne

matt ogus se zagrijavao cijelu dizacku karijeru dok je napredovao, da se nije tako zagrijavao istezao i brinuo o tome nebi toliko trajao. baratao je sa respektabilnim kilazama (cucanj 180-220, mrtvo 220-260 itd kad sam ga davno pratio)... chris jones phisiques of greatness isto... sada odrzava... lako je ne ozljediti se a biti cijelo vrijeme isti... napredovati je druga prica, sto to konkretno znaci, to znaci ici u teretanu konstatno i kroz godine intenzivno trenirati te NAPREDOVATI npr deadlift 120-140-160-180-220 I OSTATI NEOZLJEĐEN, to je pravo znanje i iskustvo
U pravu si s ovim.
Svi pričaju i prodaju priče, a rijetko tko napreduje nakon prve godine treninga. Nije lako iz godine u godinu gurati svoje limite. Respekt onima koji uspjevaju, a oni znaju da je to krvav i težak posao.

Narucio sa ali expressa reistance band 60-175LBS(27-79kg)(stvarno je toliko) za 6,5€(sad je oko 13€) i gripper 200lbs za 6,5€(jedva ga par centimetara pomaknem ), 150 lbs mogu 10-20 puta do kraja- mrvicu do kraja)
@Ekser dokaži ti da si u pravu ako možeš 🖖
https://www.nbcnews.com/health/mens-health/leg-lengthening-surgery-gains-popularity-men-seeking-taller-rcna79819