NEW_MAN pon 8.1.2024 11:09

Ako otvoris upute onda mozes vidjeti da imas 2x m.2 slota. Jedan bez tog heatsinka i jedan sa. Mozes staviti ssd u bilo koji. Ako stavis u M2_2 onda samo priserafis, a ako stavljas u M2_3 onda moras skinut tu plocicu i ugradit SSD. Nakon toga mozes natrag zaserafiti plocicu natrag.

https://download.asrock.com/Manual/Z590%20Extreme.pdf

Na stranici 44 i 45 ti je sve objasnjeno.

Ovaj m.2 bez poklopca ima dva serafica i podrzava dvije dimenzije SSDa, ovaj ispod poklopca podrzava tri velicine SSDa. Vidi koji ti treba pa ugradi. 

commit pon 8.1.2024 11:32
NEW_MAN kaže...

Ako otvoris upute onda mozes vidjeti da imas 2x m.2 slota. Jedan bez tog heatsinka i jedan sa. Mozes staviti ssd u bilo koji. Ako stavis u M2_2 onda samo priserafis, a ako stavljas u M2_3 onda moras skinut tu plocicu i ugradit SSD. Nakon toga mozes natrag zaserafiti plocicu natrag.

Ovaj m.2 bez poklopca ima dva serafica i podrzava dvije dimenzije SSDa, ovaj ispod poklopca podrzava tri velicine SSDa. Vidi koji ti treba pa ugradi. 

Koristim ovaj donji, ima heatsink.

Mislim da je taj u redu, ne?

Ali velim, vidim da ima nešto plastično i prozirno preko tog gdje ide šaraf.

Ne želim napraviti neku glupost a ne znam probija li se to, sa nečim skida ili to ne bi trebalo biti tako.

NEW_MAN pon 8.1.2024 11:39

To su placeholderi za seraf koji je vjerojatno na zadnju rupu stegnut.

Znaci imas dvije ili tri dimenzije m.2 diskova. Imas tri rupe na maticnoj ovisno o tome koje su dimenzije diska. Samo je jedan krajnji seraf stavljen i ako imas manji disk onda ga selis na poziciju koja odgovara duzini diska. To su rupe za razlicite diskove i te plastike nutra mozes ignorirat.

notloB pon 8.1.2024 11:46
commit kaže...
NEW_MAN kaže...

Koristim ovaj donji, ima heatsink.

Mislim da je taj u redu, ne?

Ali velim, vidim da ima nešto plastično i prozirno preko tog gdje ide šaraf.

Ne želim napraviti neku glupost a ne znam probija li se to, sa nečim skida ili to ne bi trebalo biti tako.

Ne vidi se ništa plastično i prozirno na slici koju si postavio, vidim rupu s navojem za vijak kojim pričvrstiš ssd... od zavisnosti ssda, njegovim dimenzijama taj navoj seliš iz rupe na drugu rupu, moguće da je navoj zaštićen nekakvom plastikom ali to ne vidim na slici ili sam nešto pogrešno razumio.

Edit: postavio si sliku u međuvremenu i sada mi je jasnije a i NEW_MAN je već odgovorio...

Probaj, ukoliko navoj ulazi kako treba zavidaj, ukoliko pruža preveliki otpor probaj skinuti iako sumnjam da se to skida, kada skineš navoj pogledaj kakav je ulaz u tu prvu rupu iz koje si je izvadio, ukoliko je isti kao na drugim rupama samo prišrafi u odgovarajuću, ukoliko nije onda moguće treba skidati tu žutu plastiku.

NE SILOVATI, ukoliko ne ide vjerojatno nešto radiš krivo.

commit pon 8.1.2024 12:02

Dakle, skinuo sam pincetom ali nigdje ne vidim koji šaraf ide tu.

M3x10 koji sam koristio za PS5 i tamo SSD je izgleda ovdje predebel.

A visina bi odgovarala.

Čini se da je ovdje širina 1mm, čak ne niti 2mm.

Dakle, vjerojatno M1x10.

Zvuči li vam to ispravno?

CVET2 pon 8.1.2024 12:54

Ne mora biti, svaka proizvođać ploča ima svoj standard. Ja sam nedavno kupio u Vijci Kranjec i trebali su mi M2. Mislim da su najčešće M2. Ali definitivno provjeri još jednom sve u kutiji i na ploči jer tako skupa ploča bi morala imati šaraf i šaraf-podlogu (da ju tako nazovem) za SSD. Negdje to mora biti, nije valjda bez toga plača došla.

bmx65 pon 8.1.2024 12:58
NEW_MAN kaže...

Odi u prvi ducan koji prodaje kompove i zamoli da ti daju jedan seraf. Imaju ih 1000% viska i das im za pivu.

Neće znati šta ih traži jer riječ "seraf" nitko ne govori.

Ili je šaraf ili je vijak što je ispravnije.

hummer0 pon 8.1.2024 13:07
commit kaže...

Samsung evo 980 pro.

Nije došlo ništa.

A kantu sam kupio u linksu svojedobno.

Bez ikakvih dodatnih šarafa.

A Pevex nema takvih šarafa.

commit

Pa kako sad nema šarafa kad ti je čovjek zaokružio na slici šaraf koji trebaš odšarafiti i premjestiti na maticu koja je na pravoj udaljenosti i tamo ga zašarafiš.

Možda  ti ne izgleda kao da je to šaraf, ali probaj ga odšarafiti

ihush pon 8.1.2024 13:21
commit kaže...

Samsung evo 980 pro.

Nije došlo ništa.

- šaraf-matica se dobije uz MBO (često i sa SSDom, skuplji s hladnjakom i sl.).

- šaraf-maticu imaš, na slici, već ušarafljen na prvoj poziciji, odšarafiš i premjestiš na odgovarajuću poziciju + bez odšarafljivanja ni ne možeš postaviti pločicu jer bi smetala...

-.. pevex nema takvih šarafa.. to se ne traži u pevexu, tražiš u pravom pc shopu, u servisu ili online-ebay-kina, jer to nitko ne drži kao robu..

- mbo s jednim ili dva utora-mjesta za ssd-nvme-m2.. prvo čitati RTFM, s razumijevanjem i osnovnim znanjem npr što se ima, što je kupljeno, kao koji cpu jer i o njemu ovisi radi li drugi utor, tj jedan radi kroz chipset ali odavno je memorijski kanal prebačen u cpu kao i pciex staze-kontroler, tj cpu kontrolira i da bi radilo mora biti recimo i7 ne npr celeron-pentium.. tj ovisi o seriji-generaciji koja ima-nema neki fičer, kao što je i integrirana gpu pa intelov cpu s oznakom F nema gpu.. dok je matična samo fizički konektor, to radi cpu u kojem je sve ostalo-kontroler...

- kao i to da iz tog razloga često nisu isti utori, mada su fizički identični, M-B, tj ovisi spojeno na SATA kontroler i time ograničenje na SATA3-brzinu (600) ili na pciex koji ovisno o generaciji gen2-3-4 ide do 3000, 6000 itd..

- matična lako može imati više sata portova no poneki je tad dijeljeni-zajednički pa ovisi na koji je spojen 'disk' bilo hdd-ssd 2,5-3,5 inča ili m2 formata, a to opet piše u manualu ... RTFM.

- više pciex-nvme portova u pravilu nema, jer traže propustnost, dok dodatni kontroleri mogu raditi samo u mbo-chipset-cpu kombinaciji koja to omogućuje (bifurkacija, dijeljenje pciex-porta širine sabirnice x16 na recimo 4x4 pa u tom slučaju na jedan kontroler-port može biti spojeno 4 ssd-nvme-m2 drivea ('diskova').. ali to ne može na 'običnu' mbo i cpu jer jeftikaner mbo nema mogućnost u biosu dok bez cpu nema ni spojene staze-sabirnice.. a pošto to tad ne ovisi samo o mbo često je nejasno-neobjašnjeno tj zato treba imati osnovno znanje-razumijevanje kako radi računalo tj nije isto računalo od recimo prije 10god kad to sve nije bilo integrirano u cpu kao vga-grafička.. nego je tad to bilo na matičnoj-chipsetu za vga i u tome je razlika što današnja mbo može imati na sebi fizički priključak za vga-hdmi.. ali to ne znači da radi, jer ovisi o cpu.. ok? :)

-evo jedan primjer, link, s objašnjenjem-shemom mbo više klase koja ima sve mogućnosti i bifurkaciju kontrolera .. ostale mbo to ne moraju imati tj jeftikaner nema. Takve mbo se koriste recimo za server ili workstation tj tad može biti više od jednog kanala-staze za recimo vga-gpu dok server klasično ne treba gpu pa se može iskoristiti za dodatni disk-storage kontroler ili za više gpu koje neće biti ograničene na x4 ili x8 propustnost nego na x16..

-tad u biosu postoji opcija-izbor načina rada, x16 ili x4x4.. i to za konkretan port-utor, ne za bilo koji..

-zato je u primjeru-opisu upravo mbo-2011 socket.. jer to su topmodeli, višekanalni i odgovarajući cpu kao i7-i9 ili xeoni.. i tad takva mbo sve nudi u biosu dok obične to nemaju-nepredviđaju mada bi teoretski mogle, kao i npr sli-cross spajanje dvije grafičke.

- i da.. RTFM ali s potrebnim (pred)znanjem-razumijevanjem.

-za ostalo, npr kako prepoznati ili razumjeti 'na što se misli'.. je zgodno pogledati yt-klipiće, postoje za svašta i recimo da je lakše početniku razumjeti što i gdje treba napraviti ili kako se čita shema-manual tj što znači.

-nije dovoljno čitati, potrebno je i razumjeti ... :)

commit pon 8.1.2024 13:51
CVET2 kaže...

Ne mora biti, svaka proizvođać ploča ima svoj standard. Ja sam nedavno kupio u Vijci Kranjec i trebali su mi M2. Mislim da su najčešće M2. Ali definitivno provjeri još jednom sve u kutiji i na ploči jer tako skupa ploča bi morala imati šaraf i šaraf-podlogu (da ju tako nazovem) za SSD. Negdje to mora biti, nije valjda bez toga plača došla.

U linksu sam kupio gotovo računalo.

Nisam dobio ništa posebno uz računalo.

I hvala.

commit pon 8.1.2024 13:52
hummer0 kaže...
commit kaže...

Samsung evo 980 pro.

Nije došlo ništa.

commit

Pa kako sad nema šarafa kad ti je čovjek zaokružio na slici šaraf koji trebaš odšarafiti i premjestiti na maticu koja je na pravoj udaljenosti i tamo ga zašarafiš.

Možda  ti ne izgleda kao da je to šaraf, ali probaj ga odšarafiti

Ali, nije li to šaraf za heatsink koji trebam vratiti nazad na poziciju?

Izzy pon 8.1.2024 14:05

Na matičnoj ploči koju ja imam, Z390 Aorus Ultra su 3 M.2 utora i svaki ima svoj hladnjak. I kroz svaki hladnjak vijak ide u navoj (u navoj za koji je već rečeno da pomičeš na ploči po potrebi). I samim time taj jedan vijak drži i hladnjak i SSD.

Volume pon 8.1.2024 14:10

Izzy ti je dobro reka, samo šta ne pomičeš onu maticu nigdi. Ona ostaje di je jer u nju se vida heatsink tako da je ne možeš pomicati jer nećeš imat kako učvrstit heatsink. Nije bitna dužina ssd-a, samo ga uštekaj i zavidaj priko njega heatsink, on će ga držati u vodoravnom položaju u kakvom triba bit. Tako je i kod mene

commit pon 8.1.2024 14:10
Izzy kaže...

Na matičnoj ploči koju ja imam, Z390 Aorus Ultra su 3 M.2 utora i svaki ima svoj hladnjak. I kroz svaki hladnjak vijak ide u navoj (u navoj za koji je već rečeno da pomičeš na ploči po potrebi). I samim time taj jedan vijak drži i hladnjak i SSD.

Dakle, heatsink ima svoju dužinu i uvijek se šarafi na krajnje utore (na prvoj slici 1-1).

SSD dolazi kao na ovoj slici, na šaraf B.

commit pon 8.1.2024 14:11
Volume kaže...
Izzy ti je dobro reka, samo šta ne pomičeš onu maticu nigdi. Ona ostaje di je jer u nju se vida heatsink tako da je ne možeš pomicati jer nećeš imat kako učvrstit heatsink. Nije bitna dužina ssd-a, samo ga uštekaj i zavidaj priko njega heatsink, on će ga držati u vodoravnom položaju u kakvom triba bit. Tako je i kod mene

Znam, samo sada moram nabaviti šaraf, još ako ima onaj prsten. :)