danielk79 uto 28.2.2017 10:37

Pozdrav svima,
Trebao bih mišljenje i savjet prije kupovine opreme. Ukratko, zamijenio bih satelitski internet(Intersat) koji trenutno imam sa LTE mrežom od Tele2. Radi se o kući dvokatnici na otoku Krku(Šilo, preko puta Crikvenice). Satelitski tanjur Intersata nalazi se naravno na krovu te je spojen koaksijalnim kabelom sa modemom na stubištu na prvom katu. Testom Tele2 signala sa mobitelom na stubištu na prvom katu imam cca 1 Mbit/s a ako se popnem na krov cca 20 Mbit/s. Ideja mi je uzeti 4G router od Tele2 te ga spojiti na krovu sa yagi antenom. Udaljenost od baznih stanica po aplikacijama za mjerenje je nekih 4000-5000 m. Kako sam laik, a da ne kupujem opremu bezveze, ne znam da li sam previdio nešto ako tako napravim. Jeli yagi antena najbolje riješenjene ili bi neka druga možda bila pogodnija? Ima li opravdanih razlika u cijeni yagi antene od 350 i 950 kn? Također, jeli moguće za povezivanje antene na krovu i routera na stubištu koristiti koaksijalni kabel što će ostati tamo od satelita(promijenivši konektore)?

To je "ukratko" to :)

Hvala unaprijed svima što će odgovoriti

AF139 uto 28.2.2017 12:45

- satelitska antena nemora biti na krovu ( uostalom tada je vjetar problem) , može i na tlu normalno raditi samo da "vidi" satelit sa te pozicije.

- Za koristiti bazne stanice treba imati optičku vidljivost od tvoje antene do Tele2 bazne stanice.

- Yagi antena za LTE ( 2100MHz ) ima solidno pojačanje ali koaks bi trebao biti 50ohma a obični televizijski ima 75ohma ( iako bi moglo i sa njim raditi). Problem na tim visokim frekvencijama je dužina koaksa koja treba biti što kraća npr. do 10m radi gubitaka da se u koaksu ne izgubi sve ono što antena dobije.

- Kod izbora yagi antene treba paziti da se ne kupi za wifi (2450MHz) već za LTE ,  a pojačanja su ovisna o kvaliteti dipola (paziti i na vodonepropusnost spoja) na koji se spaja koaks i na ukupni broj elemenata jer više elemenata bi bila i veća dobit (dBi).

danielk79 uto 28.2.2017 14:48

Hvala na odgovoru. Nadam se optičkoj vidjelosti, na toj udaljenosti ja ju ne mogu fizički primjetiti ali po logici da su bazne stanice na uzvisini(slika) a ja sa krova vidim zaleđe iza Crikvenice. Može možda neka preporuka koja konkretno antena ili kojoj trgovini se obratiti?

kran uto 28.2.2017 15:28
danielk79 kaže...
Hvala na odgovoru. Nadam se optičkoj vidjelosti, na toj udaljenosti ja ju ne mogu fizički primjetiti ali po logici da su bazne stanice na uzvisini(slika) a ja sa krova vidim zaleđe iza Crikvenice. Može možda neka preporuka koja konkretno antena ili kojoj trgovini se obratiti?

Na jednom drugom forumu sam proćitao da mnogi uzimaju ovu antenu, i zadovoljni su sa prijemom signala 

 http://www.kerman.hr/index.php?page=shop.product_details&product_id=5420&flypage=flypage-ask.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=64

 

Daj mi reci kako si to pronašao lokacije od baznih stanica na karti, pomoću koje karte (aplikacije) se to može ?

AF139 uto 28.2.2017 15:58

Ta popularna antena je LPDA tj. logoritamsko-periodična antena i ima pojačanje bar upola slabije (oko 7-8dBi) od Yagi ( 16-22 dBi) ali zato je širokopojasna i pokriva sve bandove mobilnih baznih stanica a ne samo za 2100MHz  LTE.

 

 

...da se nebi po brojkama mislilo da je razlika mala... 7dB je  x5 , 10dB je  x 10  a  20dB je pojačanje snage  x 100.

... kod prodavača ima yagi od 35dBi   ....prosto nemoguće i jednostavno prepolovite da bi bilo koliko-toliko realno.

kran uto 28.2.2017 16:44
danielk79 kaže...
Hvala ti! Od aplikacija sam koristio Network Cell Info Lite, Signal Strenght i GSM Signal Monitoring. Sve tri sam skinuo sa Google Play-a

 Ok, hvala, a pomoću koje app si dobio onu kartu gore što je na slici.

fer-de-lance uto 28.2.2017 17:14

Ako  si siguran da će  vječno 4G raditi na fiksnoj frekvenciji (pojasu) onda yagi, ali budući da ne bude, onda logicu (riblja kost), bez obzira na manji DOBITAK (a ne pojačanje kao što je kolega rekao).

Bitniji je kvalitetni koaksijalac, ali u ovakvoj situaciji kakvu imaš, možeš jeftino proći.

kran pon 13.3.2017 13:04

Kada sam na 3G mreži onda mi pronađe približno na karti odašiljač s kojeg primam signal, a kada sam na 4G onda ne pronalazi.

Jel zna netko u čemu je problem aplikacija Network Cell Info Lite.

mesomeone čet 30.11.2017 20:19

Postovanje, 

 

imam slican upit vezan za LTE antenu i 4G signal. Podstanar sam i zivim u prizemlju trokatnice te usorkos blizini Vip odasiljaca, imam jako slab 4G signal na Tele2 mrezi. Kod koristenja T-Mobile Flat Surf 4G opcije, signal i brzine su odlicne, no takva opcija je 80kn tjedno sto mi dugorocno ne odgovara. 

Stoga sam kupio P56UNICOM logaritamsku antenu koja se spominje u postovima iznad. Antena ima pri dnu muski SMA konektor koji nazalost ne odgovara onome koji se nalazi na Huawei E5573s-320 mobilnom routeru ( 2 x TS9 zenska utora ). Kako sam laik u ovim stvarima, shvatio sam da se radi o prikljucku za MIMO antenu koja se sastoji, u grubo receno, od dvije antene. Obzirom da su mi iz Kerman firme predlozili da uzmem P56UNICOM, tu sam na kraju i kupio. Ono sto me zanima jest, jeli dovoljno kupiti adapter SMA zenski na TS9 muski ili moram uzeti SMA zenski na 2 X muska. Kako gledam na internetu, postoje obje opcije. ali posto ovo nije MIMO antena, adapter sa jednim TS9 prikljuckom bi trebao biti ok ako ga ukljucim u samo jedan utor na routeru? Ili sam trebao kupiti istu varijantu antene, samo MIMO?

Hvala puno na pomoci.

 

 

fer-de-lance sub 2.12.2017 22:53

Stvarno ne znam.

MIMO je tu da dopusti veće brzine kroz multipleksiranje dva ortogonalna signala.

To s antenom koja nije predviđena za MIMO ne možeš, a obično stave dvije da se može ostvariti veći dobitak.

E sad, ako uštekaš samo jednu sve bi trebalo biti ok po nekoj logici osim kaj bi imao manju maksimalnu brzinu (vjerovatno 150 Mbps).

  Uostalom, imaš račun, vrati nazad i uzmi ovu drugu.

ByteRat ned 11.10.2020 16:53

Pozdrav svima!

 

Imam pitanje u vezi vanjske antene. Korisnik sam Tele2 bezicnog interneta. Veza ide preko njihovog Huawei rutera. Signal je vecinom dobar, ali s vremena na vrijeme padne pogotovo preko dana i kad je losije vrijeme. Imam vizualnu vezu sa mreznom stanicom te koristim 4G. Zanima me koju bi vanjsku antenu mogao uzet da se signal malo poboljsa i ako moze link gdje bi se moglo kupiti. Puno hvala!