Nikako ne mogu naći posao

Ja sam recimo cuo za slucaj jednog koji je tako bio prodan drugoj firmi, ali je za bozic dosao u maticnu firmu da se pozdravi sa kolegama i ode na rucak.
kasnije je navodno morao odradjivati te sate u firmi kojoj je bio prodan.
to je primjer odnosa gdje firma koja ga je prodala ima iskljucivi profit na njemu
To ti je normalan odnos.
Firma koja ga je uzela nije ga uzela da u drugoj firmi ide na ručak već da radi tamo gdje treba.
Firma ima profit na svakom čovjeku, inače propada. Profit je osnovni element zašto firme postoje.
Slazem se, ali se to ne uklapa u priču o teti koju treba platiti jer kuha kavu kad taj koji je prodan dodje u firmu, da ne spomenem marketing ili neko ulaganje u zaposlenika kojeg se prodaje.
Mogu iznajmiti kiosk od Tiska onda s obzirom na troškove koje imaju, a računovodstvo ionako rjesava vanjska firma.
ne moraju mu ni multisport karticu dati.

To ti je normalan odnos.
Firma koja ga je uzela nije ga uzela da u drugoj firmi ide na ručak već da radi tamo gdje treba.
Firma ima profit na svakom čovjeku, inače propada. Profit je osnovni element zašto firme postoje.
Slazem se, ali se to ne uklapa u priču o teti koju treba platiti jer kuha kavu kad taj koji je prodan dodje u firmu, da ne spomenem marketing ili neko ulaganje u zaposlenika kojeg se prodaje.
Mogu iznajmiti kiosk od Tiska onda s obzirom na troškove koje imaju, a računovodstvo ionako rjesava vanjska firma.
Nema tu nikakvog "uklapanja".
Firma koja ga plaća ujedno plaća i taj njegov ručak, a plaća ga da bi radio, a ne bio na tom ručku.
Mogu oni iznajmiti i kiosk od Tiska i privatni mlažnjak ako se gazdi svidi, sve ide u trošak. I troškovi vanjskog računovodstva su troškovi. I gazdina S klasa. I multisport kartica.
Sve zajedno ide u trošak za čije pokriće on "štrika" kod kupca.

Pitanje je što se smatra pod "profit sharing". Postoji brdo varijanti bonusa, ali čista podjela profita je ipak neizvediva bez plaćanja poreza i svega ostalog.
O plaćanju na ruke ne bih...
- - Profit-sharing plan (50% of all profits made will be shared back with co-workers)
To je u biti varijanta varijabilnog dijela plaće. Ništa posebno.

To ti je normalan odnos.
Firma koja ga plaća ujedno plaća i taj njegov ručak, a plaća ga da bi radio, a ne bio na tom ručku.
Mogu oni iznajmiti i kiosk od Tiska i privatni mlažnjak ako se gazdi svidi, sve ide u trošak. I troškovi vanjskog računovodstva su troškovi. I gazdina S klasa. I multisport kartica.
Sto je odjednom kudikamo drugacija prica od one kako je trosak zaposlenika veliki i kako se tu ne zaradi puno sa prethodne stranice.
Ako se mlaznjak, mercedes i tajnica racunaju kao obavezni dio, onda da, nema profita.
Da ponovim, ja ne tvrdim da to nije legit, nego tvrdim da su takve firme samo middlemani... (te je shodno tome, prebacivanje zaposlenika u paušaliste takodjer legitiman potez)
odnos gdje covjek koji je danas trazen na trzistu Ne moze otici na bozicni domjenak u firmu spada pod 90te ili pocetak 2000tih, a ne legit pošten odnos zaposlenika i poslodavca.
Iskorištavanje se treba nazivati pravim imenom

- - Profit-sharing plan (50% of all profits made will be shared back with co-workers)
"I noga u guzicu je korak naprijed". :)
Kako misliš ništa posebno? Za zapadne firme ili ništa posebno za balkanske prilike?

Kako misliš ništa posebno? Za zapadne firme ili ništa posebno za balkanske prilike?
tbh nemam pojma o čemu se radi, meni na prvu to izgleda, dobit ćeš neku baseline plaću koja je niža od tržišne, ali ako bude profita možeš dobiti iznos do neke normalnije.

Džaba ti profit sharing plan ako ti je firma u gubitku tj. pali novac investitora.

Sto je odjednom kudikamo drugacija prica od one kako je trosak zaposlenika veliki i kako se tu ne zaradi puno sa prethodne stranice.
Ako se mlaznjak, mercedes i tajnica racunaju kao obavezni dio, onda da, nema profita.
Da ponovim, ja ne tvrdim da to nije legit, nego tvrdim da su takve firme samo middlemani... (te je shodno tome, prebacivanje zaposlenika u paušaliste takodjer legitiman potez)
odnos gdje covjek koji je danas trazen na trzistu Ne moze otici na bozicni domjenak u firmu spada pod 90te ili pocetak 2000tih, a ne legit pošten odnos zaposlenika i poslodavca.
Trošak zaposlenika je ovisan o brdo stvari, o tome govorimo. Bruto plaća je samo dio priče. Zato se obično okvirno računa x 3 neto plaće. I zato ti računica ne štima (a i zato meni padne mrak na oči kad krenu takve gluparije u firmama u kojima radim).
Vlasnik firme odlučuje što će s profitom, odnosno kako će financijski opteretiti firmu. Zaposleni u tome ne odlučuju, imaju opciju ostati (ako im je dobro) ili otići.
Gotovo svaka firma je middleman. Firma služi organizaciji posla jednog ili više ljudi, je li u pitanju preprodaja IP-a ili HW-a, svejedno. Jako malo firmi ima nešto originalno od nule, bez ulaznih troškova ili konkurencija koja bi korigirala cijene.
A problem s domjenkom je loše sročen ugovor / dogovor poslodavca i kupca. Ako kupac plaća, ima pravo tražiti ono što je kupio. Nema to veze s iskorištavanjem.
Pa i za balkanske prilike. U RH je standardno kod boljih / većih firmi, isto je i u Sloveniji, dijelu firmi u Srbiji i okolo...

tbh nemam pojma o čemu se radi, meni na prvu to izgleda, dobit ćeš neku baseline plaću koja je niža od tržišne, ali ako bude profita možeš dobiti iznos do neke normalnije.
U pitanju je jaka frima, ali da nebi bilo se pravi reklama ili slično nazvat ćemo firmu XXX, koja ima početnu plaću iznad prosjeka:
"Izuzetno je uspješna godina iza nas, s rastom od više od 100 posto i 31 novog kolegu. No, velik rast nosi i velike izazove, kao što je zadržavanje kulture, zdrav i produktivan kolektiv. Prateći trend povećanja plaća u IT sektoru inicira se i porast cijena naših usluga prema krajnjim klijentima, XXX je dobio i prvu generaciju menadžera koji su prošli iscrpnu obuku kako bi mogli efikasno upravljati timom i odgovoriti na sve zahtjeve tržišta.
Kakvi su planovi Vaše kompanije za 2022. godinu?
Nedavno smo objavili plan podjele 50 posto profita zaposlenima koji ćemo provesti 2022. i svake naredne godine i to je jedan on planova kojim se želimo pozicionirati kao poželjan IT poslodavac. Kako XXX teži kreiranju svojih proizvoda velik dio energije ćemo uložiti u razvoj startupa čiji smo suosnivači."

U pitanju je jaka frima, ali da nebi bilo se pravi reklama ili slično nazvat ćemo firmu XXX, koja ima početnu plaću iznad prosjeka:
"Izuzetno je uspješna godina iza nas, s rastom od više od 100 posto i 31 novog kolegu. No, velik rast nosi i velike izazove, kao što je zadržavanje kulture, zdrav i produktivan kolektiv. Prateći trend povećanja plaća u IT sektoru inicira se i porast cijena naših usluga prema krajnjim klijentima, XXX je dobio i prvu generaciju menadžera koji su prošli iscrpnu obuku kako bi mogli efikasno upravljati timom i odgovoriti na sve zahtjeve tržišta.
Kakvi su planovi Vaše kompanije za 2022. godinu?
Nedavno smo objavili plan podjele 50 posto profita zaposlenima koji ćemo provesti 2022. i svake naredne godine i to je jedan on planova kojim se želimo pozicionirati kao poželjan IT poslodavac. Kako XXX teži kreiranju svojih proizvoda velik dio energije ćemo uložiti u razvoj startupa čiji smo suosnivači."
Dobro, najveći dio je ofrlje marketing.
Što se podjele profita tiče - svaka plaća je podjela profita. E sad, kako se profit na kraju godine iskazuje, kolika je stvarna EBITDA i slično, plus na sve što se podijeli porez itd.

Guglanjem sam našao firmu. Teško je komentirati dok se ne vide konkretne brojke i kako će se to "dijeljenje profita" provesti.
tbh 99% sam uvjeren da to ne znači ono što ti misliš da znači. Savjetujem veliki skepticizam prema tim marketinškim izjavama. Ako je nešto predobro da bude istinito, onda vrlo vjerojatno nije istinito.

Guglanjem sam našao firmu. Teško je komentirati dok se ne vide konkretne brojke i kako će se to "dijeljenje profita" provesti.
tbh 99% sam uvjeren da to ne znači ono što ti misliš da znači.
Pa dobro, ja nemam ništa od toga ionako.
Samo sam htio komentirati i neke pozitivne pomake u našoj "učmaloj" IT sceni.

Trošak zaposlenika je ovisan o brdo stvari, o tome govorimo. Bruto plaća je samo dio priče. Zato se obično okvirno računa x 3 neto plaće. I zato ti računica ne štima (a i zato meni padne mrak na oči kad krenu takve gluparije u firmama u kojima radim).
Vlasnik firme odlučuje što će s profitom, odnosno kako će financijski opteretiti firmu. Zaposleni u tome ne odlučuju, imaju opciju ostati (ako im je dobro) ili otići.
Gotovo svaka firma je middleman. Firma služi organizaciji posla jednog ili više ljudi, je li u pitanju preprodaja IP-a ili HW-a, svejedno. Jako malo firmi ima nešto originalno od nule, bez ulaznih troškova ili konkurencija koja bi korigirala cijene.
A problem s domjenkom je loše sročen ugovor / dogovor poslodavca i kupca. Ako kupac plaća, ima pravo tražiti ono što je kupio. Nema to veze s iskorištavanjem.
Pa i za balkanske prilike. U RH je standardno kod boljih / većih firmi, isto je i u Sloveniji, dijelu firmi u Srbiji i okolo...
Mi se mozemo vratiti na moje inicijalno pitanje sa koje stranice, a koje je bilo - koji su stvarni troskovi zaposlenika, a koji mimo bruto 2 place nije mercedes ili avion za gazdu, pa je izgleda pravi odgovor - tko nece, neka dalje trazi posao

Offtopic:
- Ima li koja firma u HR da je počela raditi profit sharing sa zaposlenicima, jer vidim da je u BiH počelo par firmi i to je za svaku pohvalu i skidam im kapu!
Još su te firme počele davati punu plaću na račun, a ne pola na račun - a pola na ruke/ na crno. Lika su doslovno proglasili budalom što to prakticira, a onda su i oni to morali preći na potpuno legalni model plaćanja da nebi izgubili radnike.
Teško izvedivo jer ćeš platiti masu poreza na to (tj. platit će radnik). Da su svi radnici paušalci onda bi čak i imalo smisla. U HR. je loše zakonom to definirano, sve to spada u one najskuplje porezne skupine.
EDIT: Jedino da se radniku da udio u poduzeću, pa da si on to isplaćuje kao dobit, to bi moglo proći sa donekle normalnim poreznim davanjima (oko 20% sve skupa)
Mislim da je zubak nedavno isplatio dio dobiti svim zaposlenicima radi proslave x rođendana (mislim da je cifra bila 3k po zaposleniku)

Taj tip firmi nema ni administraciju, ni financije, ni upravu, ni prodaju, ni marketing.
Neto plaća zaposlenika nema apsolutno nikakve veze s ostalim troškovima firme. Ako te kvadrat prostora košta €12, onda je to €12 bez obzira koliku plaću isplatio dronu kojeg si zaposlio.
Argumenti su ti stvarno jaki.
To su sve standardni argumenti, nema tu otkrivanja tople vode. Zato su termini cost rate, FTE i slično jednoznačni globalno.
Ako sam radi, sav taj posao mora obavljati sam, što znači da smanjuje efektivno vrijeme rada i povećava cijenu sata produkcije.
Neto plaća itekako ima veze s time. Iz produkcije se plaća sve to, samo je pitanje koliko kvadrat prostora učestvuje u cijeni troška čovjeka. Bruto plaća je samo dio.
Iliti, kad ukupan prihod podijeliš po ukupnim troškovima i noveliraš po cijeni sata, na to ndodaš standardu maksimalnu utiliziaciju (cca 70 - 75%), dođeš do realnih cifri troška.
- sav taj posao??? Koji to sav posao? Mora platit račune preko internet bankarstva, jebote posla. Ako i ganja potencijalne klijente, za to nema radno vrijeme, pogotovo ako ih ganja u drugoj vremenskoj zoni.
- smanjuje efektivno vrijeme rada??? Koje li gluposti. Zar podređeni stoje u stavu mirno i ne smiju disati dok putem internet bankarstva gazda plaća račun za najam prostora ili leasing ratu za automobil? Ili gadget koji je kupio upravo na Amazonu?
- povećava cijenu sata produkcije??? Nonsens totalni. Cijenu sata produkcije je znao prije nego je definirao koliko košta man-day. Man-day plaća sve, doslovno SVE. It's so fucking simple.
Neto dohodak ne znači poslodavcu ništa, jer je njemu bruto iznos koji plaća i koji mu je bitan. A on je pak fiksan, ugovorom definiran i ne mijenja se bez obostranog pristanka, dok neto može oscilirat, ali je bruto i dalje konstantan. Bitno da smo kost-rejt, eftii i kuiš ono... globalno... kuiš
Kad već toliko dociraš, zašto s tih apstraktnih pojmova ne prijeđeš više na konkretne?

Evo sad je zakuhao pravo ...
Tema će sa procijenjenih 10-ak postova odokativnom metodom, otići na 70 stranica.

Mi se mozemo vratiti na moje inicijalno pitanje sa koje stranice, a koje je bilo - koji su stvarni troskovi zaposlenika, a koji mimo bruto 2 place nije mercedes ili avion za gazdu, pa je izgleda pravi odgovor - tko nece, neka dalje trazi posao
Prodajna cijena rada zaposlenika je kalkulirana na osnovu ukupnog troška, ne cijene rada zaposlenika.
Tu ide i Mercedes i avion.
Kad već toliko dociraš, zašto s tih apstraktnih pojmova ne prijeđeš više na konkretne?
Točno tako. Plaća sve i nema veze samo s bruto - neto plaćom.
Dociram?!? Apstraktno i konkretno?!? Pobogu, to su osnove osnova.

Lijepo sto smo inicijalno argumentiranu raspravu o tome koji su troskovi zaposlenika osim bruto 2 place, umjesto na troskove akontacije pdva ili poreza na dobit, te eventualnog troska na ulaganje u prosirivanje i unapredjivanje poslovanja sveli na ono na što je i bitno na balkanu - merdecese i avione.
zato i relativno malo firmi posluje van hrv (bih i srbiju ne racunam)

Lijepo sto smo inicijalno argumentiranu raspravu o tome koji su troskovi zaposlenika osim bruto 2 place, umjesto na troskove akontacije pdva ili poreza na dobit, te eventualnog troska na ulaganje u prosirivanje i unapredjivanje poslovanja sveli na ono na što je i bitno na balkanu - merdecese i avione.
Ne, rasprava je krenula (bar s moje strane) na (tvoj post):
"kada netko radi za hrvatsku firmu tipa banka/telekom, onda je 12000kn previse, iako presucuju da se takvi ljudi prodaju za minimum 350 eur/dan, odnosno 52.000kn mjesecno
sto znaci da se na takvom developeru zaradi barem duplo, a da ga se niti ne vidi".
Iliti, osnovno nerazumijevanje pojmova plaća, trošak i sve ostalo.
Mercedesi i avioni nisu "balkanski" izum, dapače. Osnovna ideja otvaranje firme je zarada veča od prosječne, s uživanjem u njoj više nego što prosječna osoba može. Kako sad neki do toga dolaze i koliko uspješno, pitanje je.
Isto tako, rade li hrvatske firme vani - naravno da posluju. Isto tako, mnoge firme.

Mislim da je zubak nedavno isplatio dio dobiti svim zaposlenicima radi proslave x rođendana (mislim da je cifra bila 3k po zaposleniku)
Ovisi koliko su im još godišnje isplatili, ako to sve skupa ne prelazi 7.5k onda je to neoporezivo i takve stvari su čisto normalne da se potroše kroz godinu na zaposlenike.

Ovisi koliko su im još godišnje isplatili, ako to sve skupa ne prelazi 7.5k onda je to neoporezivo i takve stvari su čisto normalne da se potroše kroz godinu na zaposlenike.
da, to ovisi, evo, našao sam članak, 25% ukupne dobiti je isplaćeno zaposlenicima vjerojatno spada u ovih 13k neoporezivih (topli obrok+bonusi+božićnica i uskrsnica), ali svejedno pohvalno za njih, nije da sam vidio druge da se trgaju kako bi podijelili svoju lovu zaposlenicima (infinum izuzetak)
https://www.poslovni.hr/domace/zubak-grupa-isplatila-25-dobiti-djelatnicima-4329405

@iggy, boldano su tvoji biseri
- sav taj posao
- smanjuje efektivno vrijeme rada
- povećava cijenu sata produkcije
- Zato je ako "pi puta oko računica" standardno neto x 3, s tim da na nekim poslovima ide i bitno više
- Nope, to je standardna računica za većinu firmi. Kod malih firmi koje imaju svoj prostor ide i bitno više. (ova druga rečenica je epic!!! dodatno pokazuje koliko lupetaš, jer ispada da je iznajmljivač prostora gubitaš, on naime posjeduje prostor koji renta)
- To su sve standardni argumenti, nema tu otkrivanja tople vode. Zato su termini cost rate, FTE i slično jednoznačni globalno.
Ništa od navedenih fiks ideja nisi bio u stanju objasniti, ali si ponosno zaključio:
Potkrijepio si to čime točno?
Ti nemaš pojma o čemu govoriš.
- Prodajna cijena rada zaposlenika je kalkulirana na osnovu ukupnog troška, ne cijene rada zaposlenika.
- Tu ide i Mercedes i avion.
Onda malo sam sebi skačeš u usta, jer sad priznaš da je zaposlenik zaradio i Mercedes i avion svom gazdi. To bi bilo "pi puta oko računica - 20*log(2*r*4.443212)"?
- Sveki čovjek koji nije firmi profit dobiva otkaz. Ako na njemu nema bar 25% profita, "džaba je krečio". Realno, mora imati bar 40 - 50% naviše.
Čak ni ovo nije u potpunosti istina. Kod mene konkretno su novi ljudi prvih godinu dana neproduktivni. Tokom zadnje dvije godine smo zaposlili 6 ljudi. Recimo da su svi bili juniori koji su plaćeni oko €60000/yr. Tu je otišlo €360000. Kako to da nismo propali?
P.S.
Retoričko pitanje, ionako te ne čitam više.

"kada netko radi za hrvatsku firmu tipa banka/telekom, onda je 12000kn previse, iako presucuju da se takvi ljudi prodaju za minimum 350 eur/dan, odnosno 52.000kn mjesecno
sto znaci da se na takvom developeru zaradi barem duplo, a da ga se niti ne vidi".
Mercedesi i avioni nisu "balkanski" izum, dapače. Osnovna ideja otvaranje firme je zarada veča od prosječne, s uživanjem u njoj više nego što prosječna osoba može. Kako sad neki do toga dolaze i koliko uspješno, pitanje je.
Isto tako, rade li hrvatske firme vani - naravno da posluju. Isto tako, mnoge firme.
Da, a na moje pitanje koji su tu troškovi si počeo prvo sa nepostojećim uredima, jer čovjek ionako ne vidi ured, pa sa tajnicama koje jednom godišnje za bozic rade kavu, da bismo zavrsili sa time da je ok da nema ni dolaska za bozic, jer eto, mora se raditi za firmu, zaboravi na drustvene obicaje, a od očekivanja argumetiranja raznih poreznih i poslovnih troskova smo spali na avione, mercedese i onu stavu "ako mu se ne svidja, neka trazi dalje".
body shop je legit posao, ali se onda zove body shop, a ne firma klase frist tier company, a i nikakvo ulaganje je legit, dok ga se ne prikriva..
nismo ITjevci da bi nas se radilo budalama barem, jel?
opet, sve je to ok, ali onda nije ni čudo da razni ekobiti, in2-ovi i sl. Firme nisu prst pomolile van lijepe naše, jer je to nepotreban trošak, a ne ulaganje u firmu.
Sa mercedesom je drugacije vec

Čak ni ovo nije u potpunosti istina. Kod mene konkretno su novi ljudi prvih godinu dana neproduktivni. Tokom zadnje dvije godine smo zaposlili 6 ljudi. Recimo da su svi bili juniori koji su plaćeni oko €60000/yr. Tu je otišlo €360000. Kako to da nismo propali?
P.S.
Retoričko pitanje, ionako te ne čitam više.
Uf kako su mene jahali prije kad sam spominjao te cifre i vrijeme prilagodbe (kod nas su još malo veće) za juniore.

Da, a na moje pitanje koji su tu troškovi si počeo prvo sa nepostojećim uredima, jer čovjek ionako ne vidi ured, pa sa tajnicama koje jednom godišnje za bozic rade kavu, da bismo zavrsili sa time da je ok da nema ni dolaska za bozic, jer eto, mora se raditi za firmu, zaboravi na drustvene obicaje, a od očekivanja argumetiranja raznih poreznih i poslovnih troskova smo spali na avione, mercedese i onu stavu "ako mu se ne svidja, neka trazi dalje".
body shop je legit posao, ali se onda zove body shop, a ne firma klase frist tier company, a i nikakvo ulaganje je legit, dok ga se ne prikriva..
nismo ITjevci da bi nas se radilo budalama barem, jel?
opet, sve je to ok, ali onda nije ni čudo da razni ekobiti, in2-ovi i sl. Firme nisu prst pomolile van lijepe naše, jer je to nepotreban trošak, a ne ulaganje u firmu.
Sa mercedesom je drugacije vec
A tko je zaposlio tog developera? Jer sam sebi radio recruitment posao i sam sebe zaposlio? Znači imaš recruitera, njegov posao nikome ne naplaćuješ, znači to je overhead. Sljedeć jel taj developer isplaćuje plaću, porez, prirez, zdravstveno i mirovinsko, jel taj developer vodi račune firme i prijavljuje mjesečno pdv državi, vjerojatno ne, to radi ili externo računovodstvo ili interno, gle opet overhead.
Zašto taj klijent iznamljuje od ove firme developera a ne od neke druge firme, zato što ta firma imaju svoj sales i martketing koji uspješno dogovara posao, oh opet overhead.
Čitajući komentar vidim koliko vamo ljudi nemaju pojma što su pravi troškovi.
Zaposlenik koji ima 12k neto plaću, ima relano troškove od 30k do 35k u dobroj firmi, ako računaš da je 12k neto cca 21k bruto, overhead (sva oprema, prostor, da čak i vozila u vlasništvu firme, licence, non billable emplyees, godišnji, bolovanja, externi partneri, itd) nebi trebao biti veći od 60% bruto plaće svakog billable radnika, to se ne odnosi za manje tvrtke ispod 50 zaposlenika, gdje overhead moze biti i znatno manji. Znači sa tih 60% overhead dolaziš već na 33.6ki neki profit margin od 25% (što je dobar profit margin), ti dolaziš na cost od 42k, zato se i uzima računica neto plaća x 3.5 kao dobar radni princip.

Recruitment?
Evo, pingala me zenska iz njemacke za neki contract, ali ona je vanjska firma. U sporazumu pise da uzima 500 eur za fee od klijenta ako se sklopi posao.
u hrv je mozda i manje, ali je to jednokratni trosak.
obracun place se radi jednom mjesecno i radi ga aplikacija za obracun placa, a broj radnih sati i naloge upisuje sam developer/zaposlenik.
Ako imas jednog developera kojeg si prodao jednoj firmi i stalno je tamo, imaš jednu fakturu mjesecno i to je to.
ako ih imas 10 na istoj lokaciji, mozda je isto samo jedna faktura.
Zaposlis za to vanjski racunovodstveni servis i uvrh glave za te dvije stvari 1000kn mjesecno. Kad je zavrsni racun, onda je drugo...
koji crni sales? Koji crni marketing?
Pa jel vi znate sto je marketing?
Nazove postojece kontakte i pita ih da li trebaju nekog, iako danas cesce firme same zovu da trebaju nove ljude...
naime, ITjevci su u potraznji, sellers market.
Non billable employees? Šef i tajnica, sve ostalo je overhead.

Recruitment?
Evo, pingala me zenska iz njemacke za neki contract, ali ona je vanjska firma. U sporazumu pise da uzima 500 eur za fee od klijenta ako se sklopi posao.
obracun place se radi jednom mjesecno i radi ga aplikacija za obracun placa, a broj radnih sati i naloge upisuje sam developer/zaposlenik.
Ako imas jednog developera kojeg si prodao jednoj firmi i stalno je tamo, imaš jednu fakturu mjesecno i to je to.
Zaposlis za to vanjski racunovodstveni servis i uvrh glave za te dvije stvari 1000kn mjesecno. Kad je zavrsni racun, onda je drugo...
Nazove postojece kontakte i pita ih da li trebaju nekog, iako danas cesce firme same zovu da trebaju nove ljude...
500€ za recruitment? Nadam se da se ozbiljno šalješ, Njemačke recruiting agencije naplaćuju 20k do 30k € za senior developera. Obracun place se radi jednom mjesecno, da ali i dalje to mora netko raditi, hoces sam platiti licence za racunovodstvene software ili ces platiti racunovodstvno, oni ce ti opet uzeti ca 500-600 kuna po zaposlenik, čak i da imaš samo jednu fakturu, ti moraš prijaviti pdv.
Ove gluposti, nazove postojece kontakt i to je rijesene je jos veca glupost...di je ponuda, di je ugovor, to sve pada sa neba?

Čitajući komentar vidim koliko vamo ljudi nemaju pojma što su pravi troškovi.
Uzalud se trudiš, no naučit će jednog dana.

Recruitment?
500€ za recruitment? Nadam se da se ozbiljno šalješ, Njemačke recruiting agencije naplaćuju 20k do 30k € za senior developera. Obracun place se radi jednom mjesecno, da ali i dalje to mora netko raditi, hoces sam platiti licence za racunovodstvene software ili ces platiti racunovodstvno, oni ce ti opet uzeti ca 500-600 kuna po zaposlenik, čak i da imaš samo jednu fakturu, ti moraš prijaviti pdv.
Ove gluposti, nazove postojece kontakt i to je rijesene je jos veca glupost...di je ponuda, di je ugovor, to sve pada sa neba?
Licence za racunovodstveni sw? Kakve su ovo gluposti?
Znam zenu koja vodi racunovodstvo za firme, pa se svadjala oko racuna za 500kn, jer je jedna faktura mjesecno. I ona koja nudi te usluge je ta koja placa licence.
da, postojeci kontakti koji su u hrvatskoj - pbz,zaba, erste, otp, rba, a1, ht, optima, ministarstvo 1,2, 3., 4., agencija ova ona
nema vise od tih firmi koje uzimaju vanjske, pa ne zivimo u NYC, nego u hrv.
i da, sudjelovao sam na takvim pregovorima. Bila su sveukupno 3 sastanka, od kojih je prvi bio telefonski, i nakon toga je kolega bio prodan. Vrijeme angaziranja je bilo 3-4 sata za prodati ga
edit: 20-30k za recruiting?
Ok, ako developer uzima placu od npr. 90k eur bruto godisnje, idem u recruitere. Prodam 3 developera godisnje i ja sam zaradio za placu.
Pitanje je što se smatra pod "profit sharing". Postoji brdo varijanti bonusa, ali čista podjela profita je ipak neizvediva bez plaćanja poreza i svega ostalog.
O plaćanju na ruke ne bih...