Programiranje

Html kako napraviti web stranicu

sk8 4 life sri 17.2.2010 08:10
Ivan M. kaže...

Kako dodat link na stranicu? Osmijeh Namigiva

hahahaha

decko1987 kaže...

<a href="http://www.blabla.com" target="_blank" border="0"/>

samo se šali, njemu to ne treba objašnjavat...Smijeh

"ispravak" koda- <a href="http://www.blabla.com" target="_blank" border="0">Bal bla</a>

Ivan M. sri 17.2.2010 12:09

Evo jedna stranica za početnike i napredne web majstore. Početnici svakako neka pročitaju članke o HTML-u, CSS-u, a ima i o PHP i tako dalje. Svakako se mogu registrirati na forum na kojem se samo raspravlja o Web i grafičkom dizajnu i programiranju, te tamo postaviti pitanje pravim majstorima zanata Namigiva

(Ovo nije reklama Nevinašce)

sk8 4 life sri 17.2.2010 14:26
Ivan M. kaže...

Evo jedna stranica za početnike i napredne web majstore. Početnici svakako neka pročitaju članke o HTML-u, CSS-u, a ima i o PHP i tako dalje. Svakako se mogu registrirati na forum na kojem se samo raspravlja o Web i grafičkom dizajnu i programiranju, te tamo postaviti pitanje pravim majstorima zanata Namigiva

(Ovo nije reklama Nevinašce)

ček jeli ovo redizajn ili... naletio sam bio jednom na "webmajstori" ali izgledala je drugacije...gore

Ivan M. sri 17.2.2010 14:28
sk8 4 life kaže...

ček jeli ovo redizajn ili... naletio sam bio jednom na "webmajstori" ali izgledala je drugacije...gore

Je redizajn je. Prije je bilo katastrofa i nije se dalo ostat duže od 2 minute. Nevinašce

Sad je lijepo i pregledno.

sk8 4 life sri 17.2.2010 14:36
Ivan M. kaže...
sk8 4 life kaže...

Je redizajn je. Prije je bilo katastrofa i nije se dalo ostat duže od 2 minute. Nevinašce

Sad je lijepo i pregledno.

ljepa promjena, btw. si ti imao prste u redizajnu?...imao sam account, ali sam se ponovno reg. kao iBema

sk8 4 life sri 24.2.2010 22:38
IvanC kaže...
Ivan M. kaže...

Kako dodat link na stranicu?

Na ovom linku imaš osnove o Html-u, primjer izrade web stranice, kao i tutorijal za FrontPage program sa downloadom nekih primjera.

Web tutorijal za početnike u HTML-u

Procitaj postove nakon ovog kojeg si citirao... ako se mene pita ta stranica je bezveze (nemoj se ljutit ako je tvoja) ali kliknuo sam na elementi html(onako samo da vidim) bez ikakvog primjera ili objašnjenja što koji elemenat radi, onaj što je radio na web stranici zaljepio je "zidarski" debeli kod koji ništa ne objašnjava i samo početnika navodi da odustane!!!

Stranica je vizualno odurna ali to nije tema ove teme.

FrontPage- FUJ to!!!!!

IvanC čet 25.2.2010 15:34
sk8 4 life kaže...

ako se mene pita ta stranica je bezveze (nemoj se ljutit ako je tvoja) ...............Stranica je vizualno odurna ali to nije tema ove teme. FrontPage- FUJ to!!!!!

Sto ljudi sto ćudi Namigiva

@IvanM.

sorry, nije se odnosilo na tebe već na tekst koji si postavio.

pozdrav obojici

extra pet 26.2.2010 15:29

Pozdrav svima,

nedavno sam se počela zanimati za web dizajn, pa sam počela proučavati htlm i css na www.w3school.com.

Kužim ja te kodove i sad bi htjela malo vježbati,ali ne znam kako početi.

U kojem programu da pišem kodove(ja imam samo Notepad,da li mi treba nešto bolje?),

gdje da vidim ono što napišem kako će to u konačnici izgledati kad stavim na

internet?

decko1987 pet 26.2.2010 16:13

ja isto radim u notepadu..pocetnik sam

ako oces viditi sta sii napravila odes na save as i nazovess ga bilokojeime.html

i onda tako otvaras na internet browseru a kada oces urediti odes desni klik na to i open with notepad

sk8 4 life pet 26.2.2010 16:33
extra kaže...

Pozdrav svima,

nedavno sam se počela zanimati za web dizajn, pa sam počela proučavati htlm i css na www.w3school.com.

Kužim ja te kodove i sad bi htjela malo vježbati,ali ne znam kako početi.

U kojem programu da pišem kodove(ja imam samo Notepad,da li mi treba nešto bolje?),

gdje da vidim ono što napišem kako će to u konačnici izgledati kad stavim na

internet?

notepad je dobra za ucenje, imaš notepad++ i komodo oni su ti besplatni, zavisi kakve web stranice želiš radit i na što se želiš opredjelit. Npr. Ako ti više paše pisanje kod-a i tag-ova ona ceš više vremena provodit u ucenju HTML-a, CSS-a, PHP-a...JavaScript, Ako ti bolje leži dizajn stranice onda ceš više vremena provodit u photoshopu, fireworksu itd. što se tiće HTML-a i CSS-a to je nešto što savki web dizajner mora znat bio on dizajner ili nešto drugo.

Kako napravit web: ukratko trebaš napravit dizajn "izgled stranice" u photoshop-u onda izrežeš pojedine djelove i u HTML-u napraviš strukturu i nakon toga nadopuniš HTML CSS-om (stylesheet-om) i "dekoriraš je" i tako napraviš template i onda se template-om radiš ostale stranice npr. kontakt, homepage itd. Nakon...kad ti to sve postane jasno trebaš naucit PHP i malo MySQL-a i za taj template napravit CMS  itd. itd. itd. !!! puno toga ima, samo nesmiješ odustat.

extra pet 26.2.2010 16:59

Hvala na pomoći.

Sk8 4 life, prvi dio tvoje poruke sam u potpunosti shvatila i slažem se, ali ovaj drugi dio...

to mi je pak zasad prekomplicirano za shvatiti budući da sam zbilja početnik početnika, ali nadam se

da će mi za par tjedana i to biti jasno. Za sad učim polako i sve po redu HTLM, CSS,pa ću ASP, Javascript itd. 

Kako doći do Photoshopa?

domicius pet 26.2.2010 23:31
sk8 4 life kaže...

ali nemoj mucit ljude ljepo nauci CSS, HTML i malo jave ako ti bude teška nauci jQuery

Pošto je ovo za početnike i da ne bi bilo zabune od početka, vjerujem da si mislio na JavaScript, kao što si i u kasnijim postovima spominjao, al previše ljudi to brka pa da ne bi netko tko je nov krivo shvatio...

domicius pet 26.2.2010 23:44
sk8 4 life kaže...

Kako napravit web: ukratko trebaš napravit dizajn "izgled stranice" u photoshop-u onda izrežeš pojedine djelove i u HTML-u napraviš strukturu i nakon toga nadopuniš HTML CSS-om (stylesheet-om) i "dekoriraš je" i tako napraviš template i onda se template-om radiš ostale stranice npr. kontakt, homepage itd. Nakon...kad ti to sve postane jasno trebaš naucit PHP i malo MySQL-a i za taj template napravit CMS  itd. itd. itd. !!! puno toga ima, samo nesmiješ odustat.

Ja ne bih rekao da se ovako treba napraviti web. Kao prvo, prije Photoshopa, za kojeg mislim da nije nužan (da se početnik sad pak igra učenjem toga) je prvo potreban običan papir. Tamo je najbolje skicirati dizajn. Trebat će jedino više listova ;)

Dalje, nakon što se prođu osnove HTML-a i CSS-a može se vrlo lako napraviti jednostavan statični website. Uz korištenje besplatnih CSS template-a se može dosta naučiti i tako napraviti i svoj.

No ako se želi dinamički website, gdje imamo bazu podataka (tipa MySQL, isto jednostavno, preporučam w3schools.com za osnove) i serverski programski jezik poput PHP-a koji svaki puta crta HTML stranicu sa podacima iz baze (gdje je spremljen tekst i sl.), ne bih na početku savjetovao da se ide u izradu CMS-a, pogotovo ne nekome tko nije nikad ništa programirao. Tu bih predlažio korištenje sNews CMS-a za početak jer je vrlo jednostavan za početnike (doduše, otkad sam ja bio početnik, nešto je mrvicu i kompliciraniji ali je još uvijek relativno jednostavan, pa ako netko zna neki drugi projekt koji je još jednostavniji, neka kaže) i omogućava relativno lagano čitanje PHP koda što je po meni najbolje učenje za početnike. Kasnije ako bude potrebe se uz stečeno znanje taj CMS može i modificirati po potrebi (jer je open-source pa je i dozvoljeno) ili krenuti u izradu vlastitog rješenja.

sk8 4 life sub 27.2.2010 10:14
domicius kaže...
sk8 4 life kaže...

Ja ne bih rekao da se ovako treba napraviti web. Kao prvo, prije Photoshopa, za kojeg mislim da nije nužan (da se početnik sad pak igra učenjem toga) je prvo potreban običan papir. Tamo je najbolje skicirati dizajn. Trebat će jedino više listova ;)

Dalje, nakon što se prođu osnove HTML-a i CSS-a može se vrlo lako napraviti jednostavan statični website. Uz korištenje besplatnih CSS template-a se može dosta naučiti i tako napraviti i svoj.

No ako se želi dinamički website, gdje imamo bazu podataka (tipa MySQL, isto jednostavno, preporučam w3schools.com za osnove) i serverski programski jezik poput PHP-a koji svaki puta crta HTML stranicu sa podacima iz baze (gdje je spremljen tekst i sl.), ne bih na početku savjetovao da se ide u izradu CMS-a, pogotovo ne nekome tko nije nikad ništa programirao. Tu bih predlažio korištenje sNews CMS-a za početak jer je vrlo jednostavan za početnike (doduše, otkad sam ja bio početnik, nešto je mrvicu i kompliciraniji ali je još uvijek relativno jednostavan, pa ako netko zna neki drugi projekt koji je još jednostavniji, neka kaže) i omogućava relativno lagano čitanje PHP koda što je po meni najbolje učenje za početnike. Kasnije ako bude potrebe se uz stečeno znanje taj CMS može i modificirati po potrebi (jer je open-source pa je i dozvoljeno) ili krenuti u izradu vlastitog rješenja.

ma znam...moglo bi se ovme pisat još puno! što se tiće photoshopa za programera nije nužan ali za dizajnera je neizbježno.

Nilturion sub 27.2.2010 12:30

Ova gore stranica je ok napravljena vizualno, ali kada želiš raditi dobre stranice moras izbjegavati ubacivanje tuđih radova, poput tuđih slika, bannera... Osim ako ti njihov autor nije na neki način dozvolio da koristiš. Znam da sada zvuči malo nabrijano, ali najljepša stranica ti bude bila ona koju napraviš potpuno sam. Od slika u photoshopu, flash animacija ili buttona u flashu i slično.

ihush uto 2.3.2010 22:29
decko1987 kaže...

ljudi trebam pomoc sad stvarno neznam sta da upisem u google...

jel se mogu kad stavljam slike stavit sve odjednom a ne da jednu po jednu stavlja...(a ako moze jos bolje da je sve u istom prozoru pa da listam jednu po jednu sliku...

- npr photoshop automate/web photo gallery?

-edit: možda prekasno, pa ignoriraj.

sk8 4 life uto 2.3.2010 23:03
ihush kaže...
decko1987 kaže...

ljudi trebam pomoc sad stvarno neznam sta da upisem u google...

jel se mogu kad stavljam slike stavit sve odjednom a ne da jednu po jednu stavlja...(a ako moze jos bolje da je sve u istom prozoru pa da listam jednu po jednu sliku...

- npr photoshop automate/web photo gallery?

-edit: možda prekasno, pa ignoriraj.

može i adobe bridge napravit ljepe foto galerije...

gjs2000 čet 18.11.2010 18:43

evo da ne otvaram novu temu... znaci zelim napraviti fan page na facebooku u kojem da bi posjetitelji vidjeli temu moraju prvo lajkati i podjeliti stranicu...

ovo prvo sam napravio... znaci moraju prvo lajkati ali nisam uspio naci kod ( a neznam ga napraviti) da onda moraju i podjeliti... ugl. sve se pise u facebook aplikaciji fbml koja omogucuje pisanje html koda... hvala na pomoci

Thanks uto 8.10.2013 09:06

Molim Vas za pomoć, radim google kartu sa markerima i infowindowsima, na svaki infowindows ima informacije o mjestu i malu sliku, ja sad želim da kad kliknem na tu sliku da se ona poveća u istom tom prozoru, al nikako mi neide :(