Flashanje BIOS-a

ne nego sam vec promijenio i proc i grafu..jer ploca prakticki ne prodrzava dual core procesore...al je ona radila..iako radi..odkad sam stavio i njega i grafičku...ima dosta bugova dok se igrice vrte(izbacuje me...ne cesto)..jeli to moze bit do rama..jer sam stavio dvokanalno dva razlicita proizvodjaca...
vidim samo jedan veliki čip izna utora za grafičku..onako dosta krupan i pinovi kojima je zalemljen su veliki

ako ce ti pomoci... http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=2281 to je moja ploča
postoji li mogucnost da ram radi pomutnje...jer ako ne kopam po bios-u..onda radi na 667 mhz dvokanalno iako svaki ima 800mhz

ako ce ti pomoci... http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=2281 to je moja ploča
postoji li mogucnost da ram radi pomutnje...jer ako ne kopam po bios-u..onda radi na 667 mhz dvokanalno iako svaki ima 800mhz

ovako..
HD4670 i x2 5000.
ploca navodno nebi podrzavala dual core..al meni funkcioniraju oba dvije jezgre

hmm BIOS je F4...bhahahaha

-onda ga flashni... (zapali svijeću ipak...) a proc. bi trebao raditi.
Prije flashiranja, ponovi gradivo za proceduru i korak po korak...

Čemu toliki strah??? To je danas toliko uznapredovalo pa čak i da bude fail ima šansi za povratak u život za matičnu.

ah i meni se cini jednostavno..na gigabyteovom Qflashu...ima opciju "save to floppy" i "load from floppy"..nemore bit jednostavnije

evo ljudi..i uopce nije bilo tako tesko kako govore..osim sto pola disketa nije valjalo(u mercatoru sam nasao od imationa 10kom u paketu)..rezultati
-podrska za clockanje(iak onema preciznih..samo FSB i multiper iako je meni i to dovoljno.)
-40% brzi boot
-vise postavka za memoriju
-PC Health sad ima i temp NB
ja sam jako zadovoljan iako sam se cijelo vrijeme tresao jer nemam UPS a napajanje mi je na izmaku snaga..cak vuce vise nego sto moze iako je srot(300w)

Gigabyte ima utility skojim mozes flashati iz win okruzenja, kod mene radi bez problema

VAŽNA NAPOMENA:FLASH BIOS-A MOŽE BITI JAKO OPASAN.I NAJMANJA POGREŠKA MOŽE REZULTIRATI PADOM BIOS-A I NEMOGUĆNOŠĆU BOOTANJE RAČUNALA.UKOLIKO STE VLASNICI NOVIJIH PLOČA POTRAŽITE CD ILI DISKETU SA BIOS-OM NA SEBI.ONA SE KORISTI U SLUČAJU PADA BIOS-A ZA NJEGOVO OBNAVLJENJE.BIOS UVIJEK NABAVLJAJTE OD PROIZVOĐAČA MATIČNE PLOČE!
Zaboravio si reći da nakon flashanja BIOS-a mora pisati da je flashanje uspjelo (PASS), te da nakon toga treba restartati računalo, ponovno ući u BIOS i kliknuti na LOAD OPTIMIZED DEFAULTS. To je jako bitno, kako bi se postavke novog BIOS-a vratile na tvorničke postavke. Nakon toga sljedi po redu vraćanje prijašnjih postavki (jer vam po novom First Boot Device bude Floppy, a to sigurno ne želite, i ne zaboravite zapisati one postavke koje se odnose na pravilan rad priključnih hardwarskih komponenti (CPU,GPU, naponi, RAM, itd.). Svako flashanje BIOS-a je u biti trauma za comp, neka vrsta PTSP-a , pa se nemojte čuditi ako bude bilo malih problema pri startanju računala. No, uvijek se možete vratiti na stari BIOS, ako znate kako (tako da ga prvo snimite na Floppy). Kod dual biosa je to nešto lakše. Najgore što vam se može dogoditi kod tog postupka je nestanak struje. No, tko ne riskira, taj ne profitira. U biti, ima onih koji tvrde da BIOS ne treba flashati ako sve komponente (hardware) rade ispravno. I ja sam jedan od tih koji zastupaju to mišljenje, znači ne dirati BIOS ukoliko je sve u redu. Pogledajte koju verziju BIOS-a imate , pa na stranici vaše matične ploče pogledajte koja je zadnja verzija i što je u međuvremenu fixirano (popravljeno), pa ako se vidite u tom popisu onda flashajte BIOS, u suprotnom nemojte. Ja sam morao flashati BIOS jer mi četvrti slot RAM-a nije radio, a bila je i prevelika razlika u BIOS-u (sa verzije 6 na verziju 11). Sretno.

dada...svaka cast..dobro si se sjetio..i meni tako bilo...u floppyu mi je ostao BIOS a kod POST-a pise da je first boot device floppy..zato mi je izbacilo poruku "non sistem disk"

uopce nisam znao da je tako jednostavno..samko sam otisao u Qflash..i pojavio se prozor..di imam opciju"update from floppy" i "save to floppy" kad sam snimao stari..i loadao novi..on je sve radio sam...laganini...bez zastajkivanja...prejednostavno...preporucam drugima koji imaju Gigabyte ploču

dada...svaka cast..dobro si se sjetio..i meni tako bilo...u floppyu mi je ostao BIOS a kod POST-a pise da je first boot device floppy..zato mi je izbacilo poruku "non sistem disk"
uopce nisam znao da je tako jednostavno..samko sam otisao u Qflash..i pojavio se prozor..di imam opciju"update from floppy" i "save to floppy" kad sam snimao stari..i loadao novi..on je sve radio sam...laganini...bez zastajkivanja...prejednostavno...preporucam drugima koji imaju Gigabyte ploču

tako je...preporucam svima koji imaju GIGABYTE ploču. BTW:svaka novija ploča (od M61čipstea pa nadalje) ima Dual BIOS tak da i zahebete stvar imate drugi BIOS..a stari pokusajte spasit...ako se moze
svi koji imaju UPS isto preporucam koristiti

Evo bas sam danas ujutro flashal BIOS i sad vidim da ovdje raspravljate o toj tematici. Kod mene je to bilo skroz jednostavno. Ploca je nova, ASRock AOD790GX/128M i flasanje se moze vrsit iz WIN ili iz DOS-a. Ja sam flashal iz Windowsa - pokrene se odredjena *.exe datoteka i to je sve. Tad samo pratite graficki prikaz flashanja BIOS-a i tu minutu se nadate da ne nestane struje (nemam UPS).
Jos samo da dodam da sam primjetil kod procesa flashanja da tek nakon sto se, rekel bi "glavni" dio BIOS-a uspjesno flashal tek tad se izbrisal jos jedan mali odvojeni dio te se tada i on flashal. Tak da mislim da su u tom dijelu BIOS-a nalaze neki osnovni podaci koji omogucuju barem nekakvo podizanje sustava - s floppy-a npr.

@BIOS time na gigabyte maticne najlakse..skines bios najnoviji (ne beta),pokrenes program odaberes file (bios file) sacekas 1 min pc se restarta i ako je sve dobro proslo...normalno se boota itd...

izvrsno napisano ali imam jedno pitanje:
ima 2 načina kako updejtati(flashat) biose a to su:
1.preko windowsa pokrenut instalaciju
2.ubacit disketu ili cd sa updejtom i bootati sa floppya ili cdroma i instalirati
Pitanje je dali su oba načina jednako sigurna?
(po mojem mišljenu jesu...ali zanima me što drugi kažu, možda mi promjene mišljenje)

-i treći način koji imaju novije MBO (Gigabyte/Asus..), iz biosa. Prednost je mogućnost korištenja HDD ili USB diska za učitavanje biosa. Pouzdanost bi morala biti ista, jer flash provjerava verziju/integritet novog biosa prije potvrde za flashanje (najrizičnije iz OSa).

Zaboravio si reći da nakon flashanja BIOS-a mora pisati da je flashanje uspjelo (PASS), te da nakon toga treba restartati računalo, ponovno ući u BIOS i kliknuti na LOAD OPTIMIZED DEFAULTS. To je jako bitno, kako bi se postavke novog BIOS-a vratile na tvorničke postavke. Nakon toga sljedi po redu vraćanje prijašnjih postavki (jer vam po novom First Boot Device bude Floppy, a to sigurno ne želite, i ne zaboravite zapisati one postavke koje se odnose na pravilan rad priključnih hardwarskih komponenti (CPU,GPU, naponi, RAM, itd.).

2.ubacit disketu ili cd sa updejtom i bootati sa floppya ili cdroma i instalirati
(po mojem mišljenu jesu...ali zanima me što drugi kažu, možda mi promjene mišljenje)

zanima me ako bi ja npr danas flasho bios i nakon mjesec dana dao da mi stavljaju nove windowse (al da mi obrišu sve s diska i onda instaliraju Windowse) dali bi mi se taj flashani bios obriso i moro ponovo flashat. hvala

zanima me ako bi ja npr danas flasho bios i nakon mjesec dana dao da mi stavljaju nove windowse (al da mi obrišu sve s diska i onda instaliraju Windowse) dali bi mi se taj flashani bios obriso i moro ponovo flashat. hvala

Dobar tutorijal.Doslovan prijevod, mogao si bar stavit izvor.

jel ova ploca ima 2 cipa,kolko vidim da al neznam dal je to cip http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_188&products_id=6964

Ja imam matičnu ploću ECS NFORCE6M-A ver. 2.0 (AM2 DDR2). Na njoj mi je procesor Athlon 64 x2 5000+ (2600 MHz, 2*512 kB L2 Cachea)
Čini mi se da mi je bios verzija 10.05.2007. na ovoj internet stranici http://www.cpu-upgrade.com/mb-ECS/NFORCE6M-A(V2.0_V2.0A).html stoji da
bi i za moj procesor bios trebao biti 05/26/2008 (noviji), no meni radi sasvim u redu i sa starim biosom. Da li ću morati flashati novi, ako budem ugrađivao
Athlon 64 x2 6000+, koji također traži verziju 05/26/2008? Već sam sa ECS-ovog sajta skinuo tu verziju ali ne usuđujem se flashati.

Za ploču NFORCE6M2 - (V2.0/V2.0A), ne moraš flashati BIOS novom verzijom 05/26/2008 ako želiš ugraditi Athlon 64 x2 6000+. Radiće i sa starijom verzijom BIOS-a kao što ti radi i sadašnji procesor.
Novi BIOS donosi podršku za Semprone 1100 & 1150.
ah..ja sam pogledao...vidim puno sumnjivih cipova al pokraj i na nikojem nista ne pise...
Ali, zašto flashirati? -ako mjenjaš proc. za novi OK inače nemaš (vjerojatno) potrebe...