Procesori i MBO

AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

notloB pon 9.10.2023 15:56
Jacked kaže...
rambox kaže...

A tko je prvi dizajniral Hibridni CPU, dakle Desktop upotreba ako uzmeš u obzir ovo dole.

https://en.wikipedia.org/wiki/ARM_big.LITTLE

"In October 2011, big.LITTLE was announced along with the Cortex-A7, which was designed to be architecturally compatible with the Cortex-A15"

- ako na bilo koji Android uređaj spojiš miš i tipkovnicu=spojiš na veči zaslon i eto ti okvirna Desktop upotreba

- nekad su tableti(prije deset godina)imali samo HDMI izlaz, a danas bolji modeli mobova i tableta nude pravo Desktop okruženje recimo Samsung Dex ili Motorola Ready for

Manje pisati gluposti, AMD je moral na LGA jer nisu imali druge opcije radi PGA ograničenja za novi AM5 socket.

Doči če Uskrs 2024, dok ti shvatiš da je AMD-ov Hibridni CPU sasvim drukčiji+nema mana i problema kao kod Intela.

Ok ali ja imam ultimativno pitanje kada smo kod kopiranja... tko je prvi izmislio CPU...?  Da odgovorim za tebe, Intel, tako da su svi ostali kako god okrenuli samo kopije intela!

A ovo za LGA nisu morali naravno, to je samo opravdanje za javnost da ne kazu nismo godinama nudili bolje svojim korisnicima koji su trgali pinove i sockete sve u 16 zarad inferiornog PGA dizajna 

Ne bih rekao, CPU je postojao puno prije nego što je intel patentirao svoj x86 set instrukcija i na njima baziran CPU...

Jacked pon 9.10.2023 16:00

S obzirom da imam 7800X3D sasvim ti je jasno da me zaboli za firmu, samo iskrenost i cestitost plus cinjenice kako za jedne tako za druge kao i argumenti koji su ostavljeni svaki put kad nesto tvrdim i poklapam ove koji lupaju ko grom u koprive 

Jacked pon 9.10.2023 16:07
notloB kaže...

Ne bih rekao, CPU je postojao puno prije nego što je intel patentirao svoj x86 set instrukcija i na njima baziran CPU...

Pa onda napises ko je i sta je kad tvrdis... Intel 4004 je prvi, X86 modeli su dosli 7 godina nakon toga, a intel je imao i popularni i7 8086K coffe lake za obljetnicu pred 5 godina 

notloB pon 9.10.2023 16:11
Jacked kaže...
notloB kaže...

Pa onda napises ko je i sta je kad tvrdis... Intel 4004 je prvi, X86 modeli su dosli 7 godina nakon toga, a intel je imao i popularni i7 8086K coffe lake za obljetnicu pred 5 godina 

Ne napišem jer ne znam niti mi se da provjeravati, prije x86 je bilo CPUova koji su sasvim normalno radili i bez toga seta instrukcija, ukoliko te zanima možeš potražiti, a bilo ih je i prije 4004, eniac je među prvima, je li prvi, ne znam.

notloB pon 9.10.2023 16:19
Jacked kaže...

Pa reko sam ti sta je i kako, ne razumijem sta onda ides u raspravu ako ulazis bez argumenata i neda ti se iste niti provjeriti  

Pa evo sad sam provjerio i intelov cpu nije prvi cpu, već privi komercijalno dostupan cpu, prije je bilo i drugih koji nisu bili komercijalno dostupni, ibmov npr., već spomenuti eniac itd.

Govorim to jer mi je u glavi ostalo da je i prije intela postojalo CPUa a uopće nisam znao da je intel imao prije x86 neki ne x86 procesor, hvala ti za info.

segregator pon 9.10.2023 16:23
dery kaže...
Jacked kaže...

Ok ali ja imam ultimativno pitanje kada smo kod kopiranja... tko je prvi izmislio CPU...?  Da odgovorim za tebe, Intel, tako da su svi ostali kako god okrenuli samo kopije intela!

Ako bi intel proc imao čunu bil mu ga podudlio isto ko i rambox amd-u?

Pa vidiš da te trola, a pod MojPC ima trenutno najjači proc na tržištu, a to je naravno AMD

Jacked pon 9.10.2023 16:24

To su bila gotova racunala kao takva, nisi mogao CPU nabaviti, niti su imali iole slican dizajn i ekosustav kao CPU kakvog znamo. 

"The Intel 4004 was the world's first microprocessor—a complete general-purpose CPU on a single chip. Released in March 1971, and using cutting-edge silicon-gate technology, the 4004 marked the beginning of Intel's rise to global dominance in the processor industry."

PS.

Prvi kompjuter je bio Colossus Mark 1 iz 1943.

notloB pon 9.10.2023 16:31
Jacked kaže...

To su bila gotova racunala kao takva, nisi mogao CPU nabaviti, niti su imali iole slican dizajn i ekosustav kao CPU kakvog znamo. 

"The Intel 4004 was the world's first microprocessor—a complete general-purpose CPU on a single chip. Released in March 1971, and using cutting-edge silicon-gate technology, the 4004 marked the beginning of Intel's rise to global dominance in the processor industry."

Sve pet, ali nije prvi, eniac je bio sačinjen od katodnih cijevi i lampi ali je bio cpu. Ibmov je već od tranzistora kao i neki drugi prije intela general purpose ili ne ali CPU, a svaki je u svoje vrijeme bio cutting edge.

Trilogija pon 9.10.2023 16:41
segregator kaže...

Pa vidiš da te trola, a pod MojPC ima trenutno najjači proc na tržištu, a to je naravno AMD

Na nekim stranim forumima ima jedna fora koju su koristili određeni plavi fanovi dok ih se nije otkrilo i banalo, a to je da lažeš kako posjeduješ AMD konfu jer ti to daje pravo da pljuješ po proizvodu koliko god želiš jer ga posjeduješ, i naravno da su to radili, svaki dan pljuvanje po AMD-u kako ne valja, bug-oviti su itd itd, a slike su nabavljali od poznanika i frendova koji su zapravo posjedovali AMD konfu, samo ih kontaktiraju za novu rundu screenshotova, podijele na forumu i prezentiraju kao svoje. A ajmo uzeti drugi scenarij u obzir i recimo da su stvarno oni posjedovali AMD konfu, šta to govori o njima? Predstavljaju se kao hardverski stručnjaci, pljuju svaki dan po AMD-u, pišu o njegovim manama itd, i onda na kraju kupe taj proizvod, to ili si budala, ili samo lažeš o manama AMD-a, i kupio si ih jer su zapravo najbolji, dakle jedno od toga dvoje, na takvima je da se izjasne što su od toga tvoje, budale ili lažovi, ja bi prije rekao lažovi, svjesni su da je AMD najbolji na tržištu i zato su ga kupili, no i dalje su u duši plavi fanovi i teško to mogu prožvakati. 

Trilogija pon 9.10.2023 17:38
picajzla0707 kaže...

da tebe malo paranoja ne hvata, svugdje vidiš plave i zelene vragove 

ne bi vjerovao, ali im i ljudi koji mogu pljucnuti na korporaciju bez obzira imali njihov hw ili ne

Svugdje ih i ima, neizbježni su, a ako si ti HW stručnjak koji to ističe na svakom koraku, i isto tako većinu vremena govoriš kako neki proizvod ne valja itd, i na kraju kupiš taj proizvod, valja li on na kraju? I šta to govori o tebi?

Jacked pon 9.10.2023 17:39

Ovaj iznad je cisti trol, jedino sta spama po froumu je o intel potrosnji za koju je vec dobio jezikovu juhu kako tocno stoje stvari ali mu je fora spamat i dalje isto kao i o E jezgrama, a intel fanboji su mu u svakom komentaru, koji ga žestoko peru jer ocito je tu neki dublji mentalni problem ili kompleks sa te strane koji mu je netko od istih napravio.

Naravno nakon kaj je pisal kak ima 2 kompjutera, laptope i neznam kaj, kad sam mu reko tokom jedne debatre da otestiramo te tvrdnje koje prica me kakti blokiral (ali nije i dalje sve pozorno cita) da nebi ispal kak nema nikaj i samo mlati praznu slamu i glumata da nekaj ima nema nis nego trola s mobitela nama koji imamo i upotrebljavamo u svemu i svačem i prezentiramo sta moze.

Jacked pon 9.10.2023 17:46
Trilogija kaže...

Svugdje ih i ima, neizbježni su, a ako si ti HW stručnjak i većinu vremena govoriš kako neki proizvod ne valja itd, i na kraju kupiš taj proizvod, valja li on na kraju? I šta to govori o tebi?

Nemozes reci da si strucnjak nego dokazujes rezultatima i argumentiranim debatama, ono kaj ti nisi nikad posjedoval nego spamanje i trolanje iz glave uz obavezan flejm pa te se poklapa ko stari lonac svaki put kad zines.

A druga stvar, ljudi kupe AMD jer je jeftinija alternativa ne zato jer misle da je najbolji u debeloj vecini slucajeva pa tako i ja jer mi je 7800X3D u sav drop cijene i prodani Starfield izasao sitno skuplje od 13600K platforme. I to je to, AMD briljira kad dropa cijenom i to iskusni znaju i sacekaju, kod intela toga nema a i puno vise se dobije i kad se proda i to je tako, imas njuškalo pa gledaj kako koja platforma drzi cijenu.

A jos jedna stvar, nigdje se ne prica da 7800X3D nevalja nego se iznose mane kojih ima, kao i sta moram stat na rep ovim losim forama na stranu intela.

PS.

A kao pravi intel fanboj potrudio bi se vec kad sam kupio AMD sistem da pokazem rezultate iz igara i benchmarka kao i render apliklacija da je najgori na svijetu, a ne da napravim svijetske rekorde i u CB R23 sa R5 5600 kojega sam i nahvalio u ryzen 5000 temi, i u superposition testu sa najjacim rezultatom u svijetu na zen 3 i zen 4 platformi na Gainward rtx 4090 grafi, dok ti mozes gledat i kiselo se smijat kako tatat zna znanje 

3dfx pon 9.10.2023 21:22
Trilogija kaže...
picajzla0707 kaže...

da tebe malo paranoja ne hvata, svugdje vidiš plave i zelene vragove 

ne bi vjerovao, ali im i ljudi koji mogu pljucnuti na korporaciju bez obzira imali njihov hw ili ne

Svugdje ih i ima, neizbježni su, a ako si ti HW stručnjak koji to ističe na svakom koraku, i isto tako većinu vremena govoriš kako neki proizvod ne valja itd, i na kraju kupiš taj proizvod, valja li on na kraju? I šta to govori o tebi?

mozda govori da je naisao na super cijenu?

nema losih proizvoda, samo losih cijena, a cijene koje AMD trazi za svoje proizvode su tragikomicne, u odnosu na intel ili nvidiju

jedno si u pravu, svatko tko je kupio amd proizvod, a da nije bio 30% jeftiniji od konkurencije, je nedovoljno informiran, ili ne zeli dati novce intelu/nvidiji, ili je budala, i sve troje je sasvim legitimno

najgori su zeloti, poput recimo ramboxa, ciji je svaki post u vezi amd-a, kao da su napravili zadnji krik tehnologije i stavili na trziste boga isusa, a nvidija i intel su na ispod 20% trzisnog udjela

u stvarnosti je potpuno drugacije, amd je nesposoban, bez vizije, bez rjesenja, potpuno izgubljen u svakom trzisnom segmentu i jedino opstaje zbog zakona o monopolu

dok se evo mi korisnici vec 20 godina i dalje prepucavamo AMD vs Intel, AMD vs Nvidija

moj amd stroj je kupljen samo zato sto je bio 30%+ jeftiniji od bilo kojega slicnog rijesenja intel ili nvidija, zato sam ga kupio, za te novce je vrhunski stroj i nema boljega jos uvijek na trzistu

da je bilo nesto slicne cijene od intel i nvidije, naravno da bi to kupio, nisam lud niti amd zelot

Boris grozni pon 9.10.2023 21:39

Pošto sam narucio Ryzen 9 7900X3D moze preporuka neke jeftine ploce s 3xM2 i minimalno 6x Sata(neznam dali ima neka s 8 to bi mi bilo idealno), ostalo mi je sve totalno nebitno, predpostavljam da ce ddr5 ram raditi bilo koji?!

dery uto 10.10.2023 12:24
Boris grozni kaže...

Pošto sam narucio Ryzen 9 7900X3D moze preporuka neke jeftine ploce s 3xM2 i minimalno 6x Sata(neznam dali ima neka s 8 to bi mi bilo idealno), ostalo mi je sve totalno nebitno, predpostavljam da ce ddr5 ram raditi bilo koji?!

Nije za te amd izjebat će te do kosti.

Wiz3m4n uto 10.10.2023 15:06

Dobro si mu ga dao :)

Uzmi b650e  ploču tipa Asus Tuf ili šta ti godi, x670 ti ne treba za taj proc

btw jeftilen ploče nema sa tim što si ti nabrojao, morat češ iskeširat 300e svakako za mbo, što i nije jeftino

segregator uto 10.10.2023 15:11
Wiz3m4n kaže...

Dobro si mu ga dao :)

Uzmi b650e  ploču tipa Asus Tuf ili šta ti godi, x670 ti ne treba za taj proc

btw jeftilen ploče nema sa tim što si ti nabrojao, morat češ iskeširat 300e svakako za mbo, što i nije jeftino

A nije postavio novčane granice, pa najbolje odma u glavu s pločom koja ima sve

notloB uto 10.10.2023 15:21
Boris grozni kaže...

MAG B650 TOMAHAWK WIFI

Ima sve što tražiš ali nemaš niti jedan gen5 slot, niti pcie niti m2.

MPG B650 CARBON WIFI ima 1x m2 gen5 ali dva m2 slota sharaju bandwith sa prvim pcie slotom koji pada na x8 ukoliko ubaciš treći ili četvrti m2.

X670E Pro RS, čini mi se da ova ne šera ništa, 1 gen5 pcie x16 i jedan m2 gen5, četvrti m2 radi u sata modu, čak pet m2 slotova 3x gen4, 1x sata i 1x gen5 + 6x sata + 2 x PCIe 4.0 x1.

rambox pet 20.10.2023 14:28

Nakon par godina pauze, stiže i nova Ryzen Tredripanovič serija 7000 procova.

https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1162/amd-introduces-new-amd-ryzen-threadripper-7000-series

https://www.tomshardware.com/news/amd-announces-threadripper-hedt-and-pro-7000-wx-series-processors-96-cores-and-192-threads-for-desktops-and-workstations

Lansirano jučer, pa eto kome treba takav proc običan Tredripanovič ima sasvim solidne cijene.Najskuplji 7000 Pro 96/192 Tredripanovič košta 10 000$.

AMD Ryzen Threadripper PRO 7995WX: $9,999

AMD Ryzen Threadripper PRO 7985WX: $7,349

AMD Ryzen Threadripper PRO 7975WX: $3,899

AMD Ryzen Threadripper PRO 7965WX: $2,649

Konkurencije nema barem ne smislene, "s obzirom da je Intel HEDT ekipa izginula još prije nekoliko godina".

rambox pon 23.10.2023 16:40
Quantum kaže...

Kako se prasina slegla oko najave AMD Storm Peak Threadripper platforme, moram priznati da sam prilicno razocaran cijelom najavom non-PRO (tj. HEDT) verzije Threadrippera. Godinu dana cekanja se izgleda nije isplatilo. U postu cu davati cijene u USD jer mi je tako lakse, ali ovih dana slobodno se moze uzeti USD-EUR odnos 1:1.

Pocnimo sa samo 48 PCIe staza (umjesto ocekivanih 64). MSRP 7960X (dakle "obicni" Threadripper) modela je 1500 USD i to je samo CPU. 7965WX (PRO verzija) je 2500 USD - nemam tu sto komentirati. Cijene TRX50 ploca mi trenutno nisu poznate, ali gledajuci proslu generaciju, vjerojatno ce startati od 600 USD. Ako tu jos dodam 300 USD za 4x32 GB RAM, dolazim do 2000 USD. Uz to, ne bi me iznenadilo da je datum 19.11. samo na papiru i da ce prava dostupnost biti tek nagodinu.

Za 2000 USD, mogao bih sastaviti sistem sa (donekle prihvatljivom) AM5 plocom, pristojnim CPU-om i nesto rama (razmisljam o 7950X + Asus Strix X670E-E + 2x32 GB DDR5), i da mi svejedno ostane novaca u banci.

Gledajuci drugdje, situacija uopce nije bolja i to je jos jedno neugodno iznenadjenje. Gledam prethodnu generaciju Threadripper PRO i cijene su pomalo sokantne. Mogu naci Asus WRX80 Sage plocu za oko 600 USD (za to bih povukao okidac odmah), ali CPUovi su naprosto bezobrazno skupi. Najjeftinija cijena za 5955WX je oko 1100 USD, a to je samo 16 Zen3 jezgri....gotovo da je jednako skup kao nadolazeci 7960X koji je vjerojatno oko 20-ak posto brzi (Zen3 vs Zen4 arhitektura). Ono sto je jos vece iznenadjenje ja 3955WX koji je Zen2 CPU, a jednako je skup kao taj 5955WX Chagall. Uopce to ne razumijem.

Sto se tice AM5 platforme, jednostavno mi sve skupa to nije jasno - X670 ploce toliko su nafudrane bespotrebnim smecem da koje mi je naprosto odvratno dati novce za _toliko_ stvari koje necu nikad koristiti:

- izgleda kao da su svi proizvodjaci odlucili forsirati M.2 PCIe 5.0 slotove kao da ce vecina ljudi stavljati parove Crucial T700 SSDa u RAID0,

- VRM faze su smijesno nabrijane. 18+2 VRM faze - 110 A po fazi, to bi bilo dosta za ekstremno overclockiranje _dva_ 7950X. Valjda svi danas koriste LN2,

- broj USB portova je bedast. Na Strix X670E-E brojim 22 USB 3.2 porta. Dvadeset i dva!! Ja ne mogu zamisliti dvadeset i dvije razlicite periferije, a kamoli da bih ih sve zajedno ukljucio,

- wifi, pa makar i 6e, na desktopu mi nema bas previse smisla

Naravno, preostali PCIe portovi su ozbiljno ograniceni - onog trena kad se stavi nesto u dva porta istodobno, broj aktivnih PCIe staza se prepolovi.

Sve u svemu, na AM5 cipsetu, cini mi se da je dizajn ploca radio marketinski tim, a ne inzenjeri. Jos nisam nasao nekakav umjeren, razuman dizajn.

Jednu stvar koji nisam previse gledao je Epyc platforma prethodne generacije (Milano) - najvise zato sto sam pomalo zabrinut za hladjenje. U kucistu koje trenutno imam (Fractal Torrent) ventilatori se vrte _vrlo_ sporo jer sjedi na podu odmah do mene. Serverske komponente, s druge strane, stvarno vole visok protok zraka.

Trenutno sam jos uvijek na E5-2643 V3 sest-jezgrenom Xeonu i X99 maticnoj ploci (Asus Sabertooth X99 iz 2015. godine), ali platforma zaista pokazuje svoju dob. Nemam neke pretjerane zamjerke na performanse, ali cini mi se da su elektronicke komponente pomalo na zalasku. Vidim ceste potrebe za restartom (cudne greske i usporenja koje reboot popravi), a ponekad stroj ne prolazi POST. Jedno vrijeme sam vozio 16-jezgreni E5-2697A v4, koji je zbilja ok, ali radi na 2.6 GHz sto jest bilo malo sporo, pa sam ga preselio drugdje. Trositi vrijeme i novce na istjeravanje tih problema na platformi koja ulazi u devetu godinu nema mi bas nekog prevelikog smisla.

Moje potrebe su relativno jednostavne - bio bih sretan s platformom za iducih 8-9 godina poput X99. Dobar CPU i 128 GB RAM-a, sve ostalo bih preselio iz trenutne konfiguracije:

- GPU (1080Ti me trenutno sasvim zadovoljava)

- Optane 905p (960 GB - U.2)

- X520-DA2 mrezna kartica

Imam jos mis, tipkovnicu i eksterni DAC, tako da mi zvucna nije potrebna. Ako bih uspio sve to ustekati bez da degradiram perfomanse ustekanog, a da je platforma ipak recentna i ima barem jedan PCIe port neiskoristen (za buduce potrebe), bio bih sretan. Ne zanima me overclockiranje, USB3/Thuderbolt, wifi, LED svjetla ili pedeset m.2 SSD portova - treba mi nesto sto ce raditi brzo, tiho, neprimjetno i pouzdano.

Pristat cu izdvojiti novce za nesto sto ce me sluziti dobrano u iduce desetljece, ali jednostavno ne vidim dobru vrijednost niti u TRX50, a niti u AM5 platformi. Intel je opcija, ali tuzna - 14900 je fijasko, a workstation platforme cini mi se da nude jos manje od AMD-a za isti novac.

Jesam li nesto ocito previdio ovdje? Ima li sto drugo sto bih trebao uzeti u razmatranje?

Bilo koji prijedlozi su vrlo dobrodosli.

Zakaj si ti otvoril novu temu, kaj Zen4 7000 Tredripanovič ne spada u ovu temu po ovim naslovom?

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-zen4-threadripper-storm-peak-platforma/296951.aspx

Fino si mogel nastavit ovdje raspravu, ali ne eto budemo bezveze otvorili novu temu.

Vezano za PCIe staze, valjda shvačaš da je to 48 PCIe 5.0 vs 64 PCIe 4.0 dakle tu je sve jasno.

Dalje nemam kaj komentirat, ali eto odgovor dobiješ u ovoj temi gdje si samo trebal nastavit raspravu.

notloB uto 24.10.2023 00:35
Taraba kaže...

Evo snimano sa mobitelom boot time od paljenja pc do ulaska u windowse. Ryzen 7 7700X na GB B650 Gaming X AX sa 32GB rama. Video je snimljen 16.06.2023 za jednog forumaša da on usporedi svoju konfu s mojom tako da ga sad i javno objavljujem i da se vidi da to ne traje par minuta kako ovdje neki to žele prikazati.

https://www.youtube.com/watch?v=coybCYHuZnE

Mislim da je gigabyte jedini uspio srediti da ne trenira memoriju kod svakog paljenja na AM5, u par navrata sam pokušao omogućiti "memory context restore" na svojoj asusici ali nakon dva reboota uđe u bootloop i moram napraviti reset biosa.