AMD FX Club

Da vas pitam, koji se siguran overclock fx 6300 na gigabyte 970a ds3p? I koji je cooler do 200kn ok za njega? mislio sam ga stavit na 4ghz i ugasit turbo ili cu ostaviti kako je, ugl nece ici vise, jer nema potrebe. Pa sto mislite, koji je cooler ok? Dali je dobar Coolermaster hyper 103? Treba mi nesto sto ce biti puno bollje i tise od stock coolera, ne za neki oc. Ovaj sto sam naveo mi se svida jer ima plavi led koji mi pase u sve ostalo. Grafa je r9 270x, napajanje xfx ts 550, ram 8gb ripjaws, kuciste zalman z5 plus.
Sve do 4.5GHz ako ne traži puno napona je okvirno sasvim ok za tu ploču s nekim tako povoljnim coolerom. Sve ti ovisi koliko napona ti treba. Uvijek si postavljajte granicu što se tiče hlađenja i ploče po naponu koji CPU traži za određeni takt a ne za sam takt procesora jer samo povećanje takta je mal generator povećanja zagrijavanja i stresa na komponente za razliku od povećanja napona. Taj cooler je OK za umjereno clockanje a sve je bolje od stocka.

u kojim programima si ti to primjetio bolje performanse? zivo me zanima
Benchmark programi?
Kao što su ti kolege spomenule, gdje koji ram ide ovisi o matičnoj ploči a ovo što si ti spomenuo nema veze s normalom. To kod tebe (ako je to tako) je neka anomalija. Ako ploča za dual channel podržava prvi i treći ili drugi i četvrti slot onda i performanse moraju biti iste (naravno da može biti minimalnih odstupanja što se stavalja u rubriku statistička pogreška). Svi ti slotovi su fizički IDENTIČNI.

Kao što su ti kolege spomenule, gdje koji ram ide ovisi o matičnoj ploči a ovo što si ti spomenuo nema veze s normalom. To kod tebe (ako je to tako) je neka anomalija. Ako ploča za dual channel podržava prvi i treći ili drugi i četvrti slot onda i performanse moraju biti iste (naravno da može biti minimalnih odstupanjašto se stavalja u rubriku statistička pogreška). Svi ti slotovi su fizički IDENTIČNI.
To ti je to.

kolega, ja se vec uplasio da primjecujes razliku u kojekakvim profesionalnim alatima/programima ili cak u igrama... ali tebe ipak muce benchevi
prelaskom s 2x 4gb na 1x 8gb iste brzine i istih latencija nisam primjetio razliku u igranju i koristenju kompa

Mislim da ti je itomic sve rekao.To govorim za almina94.Evo ti jedan primjer velika je razlika kad radis benchmark na fresh instaliranom windowsu i na windowsu koji koristis 3-4 mjeseca.Od 1-5% imat ces manje preformanse nakon duzeg koristenja windowsa.Tako da si se uhvatio neceg sto nema veze sa vezom.

Mislim da ti je itomic sve rekao.To govorim za almina94.Evo ti jedan primjer velika je razlika kad radis benchmark na fresh instaliranom windowsu i na windowsu koji koristis 3-4 mjeseca.Od 1-5% imat ces manje preformanse nakon duzeg koristenja windowsa.Tako da si se uhvatio neceg sto nema veze sa vezom.
Ovo nema veze s istinom, nije bitno kolko koristis windowse nego s kakvim si ih glupostima koje se vrte u pozadini "zagadio". Zasto bi padale performanse pobogu, zamor materijala??

kolega, ja se vec uplasio da primjecujes razliku u kojekakvim profesionalnim alatima/programima ili cak u igrama... ali tebe ipak muce benchevi
prelaskom s 2x 4gb na 1x 8gb iste brzine i istih latencija nisam primjetio razliku u igranju i koristenju kompa
Samo kazem da se nesto sitno dobije koristenjem drugog i cetvrtog slota. Ne znam zasto se uzbuna dize odma. Koristite kako zelite i kako vam volja...

pozdrav da li procesor AMD FX-6300 moze na moju maticnu asus M4N68T-M LE V2

Jok nema nista od tog. A moga si i sam provjerit posto gugle zna sve Evo ti link na cpu suport tvoje ploce http://www.asus.com/Motherboards/M4N68TM_LE_V2/HelpDesk_CPU/

koji od ovih quad core je najbolji odnosno najaci

Phenom IIX4 980

a ovi sa 6 jezgara

Phenom II X6 1090T

Phenom II X6 1090T
Ja bi rekao FX 6300, ipak novija tehnologija, veci cache, visi clock, manji tdp. Po meni je naj isplativiji six core, FX6350 je gotovo isti, malo brži, lošije se clocka, 125w i cijenom prilazi FX8320 tako da to je po meni jedan od onih procesor "why do you exist ?"

Phenom II X6 1090T
Ja bi rekao FX 6300, ipak novija tehnologija, veci cache, visi clock, manji tdp. Po meni je naj isplativiji six core, FX6350 je gotovo isti, malo brži, lošije se clocka, 125w i cijenom prilazi FX8320 tako da to je po meni jedan od onih procesor "why do you exist ?"
Je je je sve to stoji samo prije pogledaj o cemu se radi ( nekoliko postova ranije ) naime njegova ploca ne podrzava FX proceve.

Ah :S Sorry onda

Vrativsi se na verziju biosa 2005, cpu uredno prolazi svaki stress test na 1.404V i 4.5GHz. To je ujedno posljednji bios za FX 8xxx seriju, a sve ostale koje su poslije izbacili fokusiraju se na FX 9xxx seriju. Na ovom biosu napon malo vise varira NE varira vise nego sam ja nesto pobrkao.. Medjutim sve u svemu ostajem na starijoj verziji. Bolje drzati CPU na 1.4V nego 1.45V. Eto tako, moja iskustva. Pozz

da mi je da uzmem najbolji procesor koji moze na moju maticnu plocu

Ja nekako tesko vjerujem da ce na 1.4v i toj brzini bit stabilno, kolko sam istrazivao za svoj i gledao druge rezultate na tom clocku se bližilo 1.5v

Ja nekako tesko vjerujem da ce na 1.4v i toj brzini bit stabilno, kolko sam istrazivao za svoj i gledao druge rezultate na tom clocku se bližilo 1.5v
I ja isto! :/
Al sam prije spavanja odigrao 10 min BF4, sve je radilo savrseno. Cak sam i graficku overclockao do granice...
I ovo sve radim jer je u zadnjih godinu dana izaslo nekoliko novih BIOSa, i skoro svi poboljsavaju stabilnost sustava... jednostavno sam morao probati :)
Na zalost, cooler mi je preslab za guranje CPU-a do krajnjih granica raznim softverom, pa cu se morati zadovoljiti testiranjem stabilnosti samo u igrama...
EDIT: aha da, postavke su OK? Snimio sam novi BIOS, sve se obrisalo, a zadnji put sam ih podesavao prije skoro godinu dana, pa ne pamtim vise :)

CPU spread spectrum je meni na disabled, kao i core6 a hpc i apm su mi upaljeni. Meni je isto znalo bit stabilno na nizim voltazama od 1.42v (4.5ghz) ali onda mi se random srusi nakon sat i pol bfa, tako da bolje mir. A ja ti preporucam da stavis grafu na stock dok ne utvrdis jel cpu stabilan, jer to je baš hell kad ti se sve freeza, ruša, gasi a neznas zbog cega je tocno.
Ja na svojoj maticnoj imam predzadnji bios, kad sam stavljao zadnji nestalo je zvuka i nemogu ga osposobit nikako, baš me zanima jel bi taj noviji bios utjecao na stabilnost ili nize voltaže, dobro bi došao...

CPU spread spectrum je meni na disabled, kao i core6 a hpc i apm su mi upaljeni. Meni je isto znalo bit stabilno na nizim voltazama od 1.42v (4.5ghz) ali onda mi se random srusi nakon sat i pol bfa, tako da bolje mir. A ja ti preporucam da stavis grafu na stock dok ne utvrdis jel cpu stabilan, jer to je baš hell kad ti se sve freeza, ruša, gasi a neznas zbog cega je tocno.
Mislim da sam procitao (na ovoj temi?) da se prilikom overclocka obavezno prvo gasi turbo i APM.
A sve ostalo se slobodno ostavi na defaultu.
I da, danas mi se srusio BF, pa nek si mislim dal je grafa ili proc
Btw, 4,5GHz mi radi i na 1,38V.

Ako ti je onako crveni ili bijeli screen i zastekao zvuk ili artefakti onda vjerojatno je grafa, Ja ne koristim Prime95 (jer mi je OCCT puno brzi u nalazenju errora) ni onaj Intelov burn test, vec taj OCCT 2 - 2 ipol h ako to prodje po meni stabilno je, samo prati temperature, jer nakon prvih sat vremena u jednom trenutku skoce za 10c odjednom. I ni jednom mi se nije srusio poslje tog u cijelodnevnom i svakodnevnom kompliciranom radu, tako da ono "24h prime95 inace nije stabilno !" bollocks :D

I ja isto! :/
Al sam prije spavanja odigrao 10 min BF4, sve je radilo savrseno. Cak sam i graficku overclockao do granice...
I ovo sve radim jer je u zadnjih godinu dana izaslo nekoliko novih BIOSa, i skoro svi poboljsavaju stabilnost sustava... jednostavno sam morao probati :)
Na zalost, cooler mi je preslab za guranje CPU-a do krajnjih granica raznim softverom, pa cu se morati zadovoljiti testiranjem stabilnosti samo u igrama...
EDIT: aha da, postavke su OK? Snimio sam novi BIOS, sve se obrisalo, a zadnji put sam ih podesavao prije skoro godinu dana, pa ne pamtim vise :)
Nista od testiranja stabilnosti u igrama. Srusiti ce se kad tad.

Igre su jos najbolji test, koliko mi se puta desilo da je proc prosao sve torture testove da bi se na kraju srusio u roku 10min gta 4, tako da su i igre jako dobar test ali samo one koje koriste sve jezgre.

Igre su jos najbolji test, koliko mi se puta desilo da je proc prosao sve torture testove da bi se na kraju srusio u roku 10min gta 4, tako da su i igre jako dobar test ali samo one koje koriste sve jezgre.
Jesu dobar test, ali ne mozes testirati samo igrama, treba kombinovati. Stress testovi, zatim igre i dobar.

Ekipa, jel bi bilo pametno upariti Nvidia GTX 970 ili neku karticu u tom rangu sa AMD FX X8 8320 3,5 GHz procesorom, jel će bit bottlenecka ?

Bez ikakvih problema.
u kojim programima si ti to primjetio bolje performanse? zivo me zanima
Benchmark programi?