Prijenosna računala

Mac book (Da/Ne, koji,...)???

Thinker pon 4.11.2024 11:18
EricCartman kaže...

Navodno zbog AI-a sad treba 16GB.

Ma šupci, dao sam im premiju da dobijem 16GB, a sad nakon pola godine je to minimum, i cjenovno. 

Da, tako piše uokolo u zadnje vrijeme da će 16 Gb biti minimum za iduće nadogradnje OS-a baš zbog AI-a. Nadam se samo da AI neće pojesti preveliki dio memorije jer je onda badava i tih 16 Gb u startnim modelima.

U Austriji:

https://shop.mcshark.at/mac/macbook-air-1/macbook-air-13-mit-m2-chip-8-core-cpu-und-8-core-gpu-16gb-256gb-ssd-mitternacht-mc7x4d-a

Isto 16 Gb memorije kao startni Air model = 1.199 eura s M2 procesorom, s M3 procesorom je 1.299 eura.

Cordas pon 4.11.2024 13:09

Ovaj trenutni AI ništa skoro ne može i bezvezan je. Siri za nijansu manje glupa nego prije. Ne vidim neku razliku u potrošnji resursa. Vidjet ćemo što budućnost nosi, ali nije mi jasno zašto im treba toliko rama za taj AI.

Thinker pon 4.11.2024 13:21
Cordas kaže...

Ovaj trenutni AI ništa skoro ne može i bezvezan je. Siri za nijansu manje glupa nego prije. Ne vidim neku razliku u potrošnji resursa. Vidjet ćemo što budućnost nosi, ali nije mi jasno zašto im treba toliko rama za taj AI.

To je zato da se i Apple može kurč... praviti važan kako ima vlastiti AI. Makar, da budem iskren, ne znam čemu naguravanje AI-a u OS da ti čuči u pozadini i pomaže u pretragama dokumenata ili takvim nekim nebulozama. Nadam se da će postojati mogućnost da se te kerefeke uključe i isključe, prema potrebama korisnika.

millennial pon 4.11.2024 14:17
Thinker kaže...

https://www.apple.com/shop/buy-mac/macbook-air/13-inch-m2

Ovo je najjeftiniji MacBook Air i dolazi sa 16 Gb RAM. Što misliš gdje je nestala priča kako je 8 Gb dovoljno za MacBook?

i dalje je sasvim dovoljno za većinu korisnika i puno različitih poslova koji se mogu na njemu obaviti. svakodnevno ga koristim za posao i sve radi bez ikakvih problema.

EricCartman kaže...

Ma šupci, dao sam im premiju da dobijem 16GB, a sad nakon pola godine je to minimum, i cjenovno. 

netočno. AI zahtijeva min. 8GB, dok Xcode 16 sa AI funkcijama traži min. 16GB. Ne treba brkati pojmove i stvarati nepotrebnu paniku.

https://www.techradar.com/computing/macs/apple-admits-8gb-of-ram-isnt-enough-for-new-ai-feature-in-xcode-16-casting-doubt-on-future-proofing-of-entry-level-macs

https://support.apple.com/hr-hr/guide/mac-help/mchl46361784/mac

https://support.apple.com/en-us/121115

Thinker kaže...
EricCartman kaže...

Da, tako piše uokolo u zadnje vrijeme da će 16 Gb biti minimum za iduće nadogradnje OS-a baš zbog AI-a. Nadam se samo da AI neće pojesti preveliki dio memorije jer je onda badava i tih 16 Gb u startnim modelima. 

Gdje to piše? Može link?

Cordas kaže...

Za taj AI je dovoljno 8GB, ono što se spominje kao minimum od 16GB se odnosi na Xcode 16 sa AI funkcijama...

Thinker kaže...
Cordas kaže...

To je zato da se i Apple može kurč... praviti važan kako ima vlastiti AI. Makar, da budem iskren, ne znam čemu naguravanje AI-a u OS da ti čuči u pozadini i pomaže u pretragama dokumenata ili takvim nekim nebulozama. Nadam se da će postojati mogućnost da se te kerefeke uključe i isključe, prema potrebama korisnika.

Ne znam ni ja zašto imaš potrebu pisati ovakve gluposti, pa eto opet su tu... i da te "kerefeke" možeš koristiti i ne moraš, odabir je na korisniku.

Thinker pon 4.11.2024 14:38
millennial kaže...

i dalje je sasvim dovoljno za većinu korisnika i puno različitih poslova koji se mogu na njemu obaviti. svakodnevno ga koristim za posao i sve radi bez ikakvih problema.

Ne znam ni ja zašto imaš potrebu pisati ovakve gluposti, pa eto opet su tu... i da te "kerefeke" možeš koristiti i ne moraš, odabir je na korisniku.

Stari moj, daj malo smanji doživljaj. Nitko ne kaže da je mašina s 8 Gb nevaljala mašina, samo će ispasti da nećeš moći koristiti novi OS sa svim mogućnostima puno ranije nego na mašini sa 16 Gb RAM-a. I dalje ćeš moći raditi sve poslove koje si do sada radio. Meni prvenstveno treba 16 Gb ionako jer radim u Photoshopu, uz druge programe. I nemoj se zavaravati da si izbjegao swap na SSD samo zato jer imaš MacBook. I razmisli koliki je SSD wear na mašini s 256 Gb SSD-a u odnosu na mašinu s 512 Gb ili većim SSD-om.

Ne znam zašto misliš da pišem gluposti, za sada možemo samo nagađati i ti i ja što će biti u konačnoj verziji OS-a koja će imati upogonjen AI jer sve ionako ovisi o Appleu.

millennial pon 4.11.2024 14:44
Thinker kaže...
millennial kaže...

Stari moj, daj malo smanji doživljaj. Nitko ne kaže da je mašina s 8 Gb nevaljala mašina, samo će ispasti da nećeš moći koristiti novi OS sa svim mogućnostima puno ranije nego na mašini sa 16 Gb RAM-a. I dalje ćeš moći raditi sve poslove koje si do sada radio. Meni prvenstveno treba 16 Gb ionako jer radim u Photoshopu, uz druge programe. I nemoj se zavaravati da si izbjegao swap na SSD samo zato jer imaš MacBook. I razmisli koliki je SSD wear na mašini s 256 Gb SSD-a u odnosu na mašinu s 512 Gb ili većim SSD-om.

Ne znam zašto misliš da pišem gluposti, za sada možemo samo nagađati i ti i ja što će biti u konačnoj verziji OS-a koja će imati upogonjen AI jer sve ionako ovisi o Appleu.

razmisli malo što pišeš, možda ti sjedne... wear me ne dira niti najmanje, slušam te priče godinama, omiljena tema klikbejt jutjubera. napraviti famu od ničega kako bi se narajcala raja i dobili klikovi/pregledi. što se sve pričalo za SSD-ove kad su se pojavili i za puno novih tehnologija. prestar sam i preiskusan da bi gutao te i slične gluposti.

Thinker pon 4.11.2024 14:55
millennial kaže...

razmisli malo što pišeš, možda ti sjedne... wear me ne dira niti najmanje, slušam te priče godinama, omiljena tema klikbejt jutjubera. napraviti famu od ničega kako bi se narajcala raja i dobili klikovi/pregledi. što se sve pričalo za SSD-ove kad su se pojavili i za puno novih tehnologija. prestar sam i preiskusan da bi gutao te i slične gluposti.

Ne razumijem zašto imaš izrazito napadački stav, kao da si pokupio svu pamet svijeta. Ovo je forum u kojem se očekuje rasprava, usporedba suprotnih mišljenja, a ne vrijeđanje. Argumenti su ti tipa "ja znam, a ti ne znaš" i ne vidim svrhu takvog trošenja prostora na forumu, pogotovo ako kolege pogube svoje dragoceno vrijeme čitajući sve ovo bez ikakve koristi. Potvrdio si da se o SSD wear problemu na MacBooku piše, dakle to je činjenica koju nisam ja izmislio, tu činjenicu ne priznaješ/prihvačaš, a ja bih trebao prihvatiti sve tvoje činjenice kao neosporive. Yea, right...

Ponavljam, ionako sve ovisi o Appleu i njegovoj implementaciji AI-a u MacOS/iOS i tu nemamo što raspravljati. Moj strah ide u smjeru da isključivanje mogućnosti AI-a možda neće rezultirati da se u radnoj memoriji ne nalazi nešto od samog AI-a što stoji nepotrebno i neiskorišteno.

By the way, zašto sada Apple više ne prodaje računala s 8 Gb memorije uz opasku *Without AI capability???

Nuclear_Phoenix uto 5.11.2024 09:48
ATJLučko kaže...

Osobno sam jednom prilikom uzimanja prijenosnika dobio savjet; ”što veći disk, dulje će trajati i prijenosnik”, nešto u tom kontekstu. Znači moja sugestija je ili MBA 15' sa M3 procesorom, 24GB RAMa i 2TB interne memorije, ili MBP 16' sa M4 procesorom, što više GB RAMa, ako može i 64GB i minimalno 1TB interne memorije, ako nema namjeru natrpati gadget sa slikama velikog memorijskog opterećenja, tipa RAW slike digitalnog foto aparata!

Evo da ti ovdje odgovorim, da ne spammamo onu drugu temu - znači ovo je bolestan prijedlog, kompletno van ikakve pameti i normalnog razmišljanja, za studenta predložiti da kupuje laptop sa 24GB RAMa ili više.

Osim developmenta sa nekoliko dockera odjednom, projektom od par stotina tisuća linija koda i ne znam kakvih ekstremnih uvjeta, nema niti smisla niti financijskog opravdanja kupovati išta drugo nego 16GB varijantu. Kolege frontend developeri nisu imali problema niti sa M1 8GB dok su radili samo frontend za jedan ecommerce. Ja radim backend na HP laptopu sa 16GB RAMa i Ryzenom 5 i isto tako ga još nijednom nisam uspio zakucati do te mjere da bi pomislio "e da mi je 32+ GB RAMa".

I ti onda predlažeš 24GB i 2TB za "filmove, tekst i prezentacije"? Jel shvaćaš koliko je to suludo i nenormalno?

Eto toliko, pa ti lijepi palčeve dolje i dalje.

Entry Point uto 5.11.2024 10:29
Nuclear_Phoenix kaže...

Evo da ti ovdje odgovorim, da ne spammamo onu drugu temu - znači ovo je bolestan prijedlog, kompletno van ikakve pameti i normalnog razmišljanja, za studenta predložiti da kupuje laptop sa 24GB RAMa ili više.

Osim developmenta sa nekoliko dockera odjednom, projektom od par stotina tisuća linija koda i ne znam kakvih ekstremnih uvjeta, nema niti smisla niti financijskog opravdanja kupovati išta drugo nego 16GB varijantu. Kolege frontend developeri nisu imali problema niti sa M1 8GB dok su radili samo frontend za jedan ecommerce. Ja radim backend na HP laptopu sa 16GB RAMa i Ryzenom 5 i isto tako ga još nijednom nisam uspio zakucati do te mjere da bi pomislio "e da mi je 32+ GB RAMa".

I ti onda predlažeš 24GB i 2TB za "filmove, tekst i prezentacije"? Jel shvaćaš koliko je to suludo i nenormalno?

Eto toliko, pa ti lijepi palčeve dolje i dalje.

Da nadodam, koliko je suludo ću prikazati jednom slikom:

Isto tako 512GB SSD će imati vijek sličan onom od 1TB ili 2TB. Neće 1TB imati 2x duži vijek ni 2TB 4x duži. 512 će trajati do sljedeće zamjene laptopa bez problema. Pogotovo u uvjetima normalnih R/W.

millennial uto 5.11.2024 11:30
Thinker kaže...
millennial kaže...

Ne razumijem zašto imaš izrazito napadački stav, kao da si pokupio svu pamet svijeta. Ovo je forum u kojem se očekuje rasprava, usporedba suprotnih mišljenja, a ne vrijeđanje. Argumenti su ti tipa "ja znam, a ti ne znaš" i ne vidim svrhu takvog trošenja prostora na forumu, pogotovo ako kolege pogube svoje dragoceno vrijeme čitajući sve ovo bez ikakve koristi. Potvrdio si da se o SSD wear problemu na MacBooku piše, dakle to je činjenica koju nisam ja izmislio, tu činjenicu ne priznaješ/prihvačaš, a ja bih trebao prihvatiti sve tvoje činjenice kao neosporive. Yea, right...

Ponavljam, ionako sve ovisi o Appleu i njegovoj implementaciji AI-a u MacOS/iOS i tu nemamo što raspravljati. Moj strah ide u smjeru da isključivanje mogućnosti AI-a možda neće rezultirati da se u radnoj memoriji ne nalazi nešto od samog AI-a što stoji nepotrebno i neiskorišteno.

By the way, zašto sada Apple više ne prodaje računala s 8 Gb memorije uz opasku *Without AI capability???

Ovo je tema u kojoj kolega pita preporuku za Mac i model, a ti ponovno potežeš raspravu o RAMu koju smo prežvakali u 666 drugih Apple Mac tema. Vidiš li sada gdje je problem? Tko o tome želi čitati ima more informacija na ovom forumu, trebamo li se stalno ponavljati?

Koristiš li uopće Mac?

Thinker uto 5.11.2024 12:35
millennial kaže... 

Ovo je tema u kojoj kolega pita preporuku za Mac i model, a ti ponovno potežeš raspravu o RAMu koju smo prežvakali u 666 drugih Apple Mac tema. Vidiš li sada gdje je problem? Tko o tome želi čitati ima more informacija na ovom forumu, trebamo li se stalno ponavljati?

Koristiš li uopće Mac?

Jesi ti uopće pročitao što sam napisao i koje sam linkove stavio? Odgovorio sam kolegi s linkovima gdje se vidi da je 16 Gb model početni model u prodaji i zauzeo je dosadašnje mjesto najjeftinijeg modela. Sada 16 Gb model ide po cijeni 8 Gb modela. Što tu nije jasno? Hoćeš reći da je svejedno uzme li 8 Gb model ili 16 Gb model?

Drugi odgovor je bio EricCartmanu oko toga zašto se desilo da Apple odjednom ima 16 Gb memorije kao početnu količinu RAM-a.

I onda se pojaviš ti kao vitez križar i udaraš napadački, makar i sam konstatiraš da neke stvari rade bolje ako imaš 16 Gb u odnosu na 8 Gb memorije. I ismijavaš što sam spomenuo SSD wear. Ti znaš da je kod M modela sve zalemljeno na matičnu ploču? I RAM i SSD i nema nadogradnje ili zamjene kad ti se sprdne, pa ako namjeravaš napraviti neku zamjenu nakon 10, 12 ili 15 godina korištenja notebooka, zaboravi jer će biti preskupo u odnosu na vrijednost samog notebooka.

Koristio sam Mac i poslovno i privatno i namjeravam kupiti MacBook i zato proučavam i što mi je potrebno za posao i što je best buy.

Ti korisiš Mac? Daj napiši koliko memorije pojede Mac OS, molim te.

Nuclear_Phoenix uto 5.11.2024 14:07
Thinker kaže...

Ti znaš da je kod M modela sve zalemljeno na matičnu ploču? I RAM i SSD i nema nadogradnje ili zamjene kad ti se sprdne, pa ako namjeravaš napraviti neku zamjenu nakon 10, 12 ili 15 godina korištenja notebooka, zaboravi jer će biti preskupo u odnosu na vrijednost samog notebooka.

Ma kako da ne, i 30 godina.

5 godina je plafon upotrebljivosti, nakon tog vremena će i baterija lagano bye bye koliko god magična bila. Recimo da ga uzmeš za 1300€, to je 260€ godišnje ili 21€ mjesečno na 5 godina. Tko aktivno koristi neki komad elektronike (ne računamo vešmašine mada bi se i tu dalo pričati o 5-7 godina korištenja) svaki dan 5 godina i neće ga zamijeniti nakon tih 5 godina? Prvim M1 je sad uskoro 5 godina korištenja, da nisu već lagano za zamjenu, pogotovo ovi 8GB modeli?

millennial uto 5.11.2024 14:58
CroVandal kaže...

Iskreno uzeo bi 16gb RAMa ispod nista. Za ono sto njoj treba trajat ce joj godinama bez obzira jel M1 ili M4

puno vjerojatnije je da će potrošiti 300$ na nešto što joj ne treba. ako netko nema limitirani budžet i ne traži najbolji omjer potrebno / kupljeno onda neka overkilla svoje potrebe, M4 16/512GB sasvim ok. je li bolje od M1 8/256? 1000% da je. hoće li korisnik vidjeti tu razliku? e to ovisi o njemu i radu na tom laptopu.

to što tebi treba min 16GB ne znači apsolutno ništa jer recimo moja klinka koristi laptop za netflix, disney i office programe. njoj tih 16GB apsolutno ne treba.

tko kupuje laptop da mu traje 10 i više godina radi grešku.

Thinker kaže...
Ti korisiš Mac? Daj napiši koliko memorije pojede Mac OS, molim te.

da sad ne odgovaram na sve jer jednostavno cijenim svoje vrijeme i ne želim ponavljati iste priče po stoti put evo samo odgovor na zadnje. po ovom tvom pitanju vidim da je tvoje znanje oko kvalitetnog memory managementa = 0 jer da ti je iti malo jasno kako funkcionira ne bi ovako nešto napisao.

jedino što je bitno:

1. osjetiš li u radu slowdown laptopa, grije li se i "trokira"

2. kreira li laptop redovito jako veliki swap file, na 8GB bi gledao swap preko 4GB, jer swap od 1-2GB ne znači ništa po pitanju trajnosti SSDa. activity monitor pa provjeriti

sve ostalo je NEBITNO. trkeljanja razno raznih IT gurua, influencera, youtubera i ostalih idiota željnih klikova, dolara i senzacija su NEBITNI. *ebe mi se ako "cijeli" svijet napiše da mi treba min 32GB ako meni za moje potrebe laptop radi bez problema sa 8GB. kratko i jasno.

nego reci ti meni, gdje su ti silni uništeni SSDovi? M1 je tu koliko već? nekih 5 godina. pa gdje su tisuće i tisuće korisnika sa uništenim SSDovima na tim 8GB laptopima?

pitaš zašto sam "agresivan"? pa zato što mi je pun kufer ovakvih neprovjerenih priča. ljudi su se pretvorili u papagaje. nešto pročitaju i onda to prenose dalje bez ikakvog razmišljanja i prakse oko navedenog. sigurno je istina jer je to objavio moj omiljeni youtuber,a potvrdio je i Elon Musk, e onda je to AMEN. 

da ti olakšam prvi dio oko memorije, imaš doma trosjed. dođeš doma gledati TV i lijepo se zavališ na taj trosjed, onako da ga cijelog zauzmeš. komotno ti je, je li tako? e sad ti dođu dva frenda. ti si i dalje na tom trosjedu, i dalje gledaš TV, ali si se samo prebacio u sjedeću poziciju tako da ima i za njih mjesta. to ti se zove optimiziranje resursa. i dalje sve radi ok samo su se korisnici prilagodili i optimizirali. ako ti dođe još jedan frend, stisnuti ćete se, ali sad su stvari već drugačije i nešto se mora "žrtvovati", jedan frend se seli na pod ili se izmjenjuje sa drugim. dođe još jedan frend? e majstore sada već imaš ozbiljne žrtve u radu s kojima se moraš nositi ili ćeš investirati u novi dvosjed/trosjed... cijela poanta je pronaći gdje je korisnik u kojoj od ovih situacija i prema tome kupiti resurse koji mu trebaju. to što tebi trebaju tri trosjeda njemu je totalno nebitno i ništa mu ne znači. točka.

Nuclear_Phoenix kaže...
Thinker kaže...

Ti znaš da je kod M modela sve zalemljeno na matičnu ploču? I RAM i SSD i nema nadogradnje ili zamjene kad ti se sprdne, pa ako namjeravaš napraviti neku zamjenu nakon 10, 12 ili 15 godina korištenja notebooka, zaboravi jer će biti preskupo u odnosu na vrijednost samog notebooka.

Ma kako da ne, i 30 godina.

5 godina je plafon upotrebljivosti, nakon tog vremena će i baterija lagano bye bye koliko god magična bila. Recimo da ga uzmeš za 1300€, to je 260€ godišnje ili 21€ mjesečno na 5 godina. Tko aktivno koristi neki komad elektronike (ne računamo vešmašine mada bi se i tu dalo pričati o 5-7 godina korištenja) svaki dan 5 godina i neće ga zamijeniti nakon tih 5 godina? Prvim M1 je sad uskoro 5 godina korištenja, da nisu već lagano za zamjenu, pogotovo ovi 8GB modeli?

ovo je i meni prošlo kroz glavu. laptop mijenjam u prosjeku svake 3 godine, nekad je to dvije, nekad četiri, ali u svijetu ITa razmišljati da nešto kupujem za 15 godina mi je nezamislivo. posebno ako je za poslovne potrebe.

zadnji dio zadnje rečenice mi je jedino nešto o čemu bi se moglo diskutirati jer ti 8GB modeli i dalje rade normalno. je li jadno od Applea što škrtare na svemu? je, ali to je takva firma, zato i jesu najveća tehnološka firma u svijetu i zato im i je profitna margina ogromna. to su Amerikanci, a oni sve što rade, rade prvenstveno iz vlastite koristi i dobiti. no to je potpuno druga tema.

općeniti komentar...

želiš kupiti Mac? cijena između 8GB i 16GB je gotovo ista? idi na 16GB, nije upitno. razlika u cijeni je 30% cijene povoljnijeg modela? tvoje potrebe su takve da ti je i 8GB dovoljno? ne žuljaju te euri? idi na 8GB, sve će biti ok, svijet neće propasti i laptop se neće samozapaliti.

Nuclear_Phoenix uto 5.11.2024 15:02
millennial kaže...

zadnji dio zadnje rečenice mi je jedino nešto o čemu bi se moglo diskutirati jer ti 8GB modeli i dalje rade normalno. je li jadno od Applea što škrtare na svemu? je, ali to je takva firma, zato i jesu najveća tehnološka firma u svijetu i zato im i je profitna margina ogromna. to su Amerikanci, a oni sve što rade, rade prvenstveno iz vlastite koristi i dobiti. no to je potpuno druga tema.

Ciljam na to da je 8GB danas definitivno malo, dok je prije 5 godina bilo prolazno i kako vrijeme odmiče, bit će sve više naglašen taj nedostatak RAMa. Ako sad nađeš novi (po normalnoj cijeni) ili refurbished M1 sa 16GB RAMa, taj bi sigurno mogao poslužiti par godina pogotovo za normalnu kućnu i uredsku primjenu (za studenta/icu sa početka teme recimo).

KiX777 uto 5.11.2024 17:11
Nuclear_Phoenix kaže...

Baš to. Već dvije godine radim frontend development na Macbook Pro M1 (ne M1 Pro) s 8GB RAM-a i ok je. Da nekad ponestane memorije i da se osjeti nedostatak, da, ali to su rijetki slučajevi, a radi se o ogromnim projektima koji mi na Windowsima i s 16 GB znaju trokirati i da mi terminal baca errore jer guta memorije. Tako da, 16 GB memorije je sweet spot. 

Ja nagodinu planiram se ponoviti, primarno radi posla i ciljat ću vjerojatno M3 Pro s 18 GB, ako ne uleti nešto bolje.

A za studente recimo tvrdim da je i dalje M1 Mac s 8 GB i više nego dovoljno, ali ajde 16 GB bi trebao biti minimum da bude future proof.

Boris grozni uto 5.11.2024 19:27
KiX777 kaže...
Nuclear_Phoenix kaže...

Baš to. Već dvije godine radim frontend development na Macbook Pro M1 (ne M1 Pro) s 8GB RAM-a i ok je. Da nekad ponestane memorije i da se osjeti nedostatak, da, ali to su rijetki slučajevi, a radi se o ogromnim projektima koji mi na
Windowsima i s 16 GB znaju trokirati i da mi terminal baca errore jer guta memorije. Tako da, 16 GB memorije je sweet spot. 

Ja nagodinu planiram se ponoviti, primarno radi posla i ciljat ću vjerojatno M3 Pro s 18 GB, ako ne uleti nešto bolje.

A za studente recimo tvrdim da je i dalje M1 Mac s 8 GB i više nego dovoljno, ali ajde 16 GB bi trebao biti minimum da bude future proof.

16gb je 29€, ja cu ti ih kupiti ako nemas jbte samo da ti na windowsima ne trokira

RonoN uto 5.11.2024 19:42

Meni ce uskoro 4 godine da imam Macbook Air M1 512/8GB... za privatne potrebe sasvim dovoljan i dalje

Igram WoW classic na njemu + excel, komunikacija, surfanje i streaming, nikad jos zastucao nije

Al drago mi je da su sada za entry uveli 16GB! jos samo da i storage podignu na 512 za istu cijenu i sve 5 :D

KiX777 uto 5.11.2024 21:03
Boris grozni kaže...

16gb je 29€, ja cu ti ih kupiti ako nemas jbte samo da ti na windowsima ne trokira

U firmi radim na Windowsu, a tamo dobiti jednu podlogu za miš je lutrija, a kamoli memoriju...

Thinker sri 6.11.2024 07:43
millennial kaže...

želiš kupiti Mac? cijena između 8GB i 16GB je gotovo ista? idi na 16GB, nije upitno. razlika u cijeni je 30% cijene povoljnijeg modela? tvoje potrebe su takve da ti je i 8GB dovoljno? ne žuljaju te euri? idi na 8GB, sve će biti ok, svijet neće propasti i laptop se neće samozapaliti.

Rezime ovoga svega što si do sada napisao:

1. Zasmetalo te što je u inozemstvu cijena 16 Gb modela sada pala na razinu 8 Gb modela i što smo nas par upozorili kolegu lovator1973  na tu situaciju. Naš stav je da je bolje pričekati neko vrijeme jer će i kod nas biti takva cijena.

2. Savjetuješ kupnju 8 Gb modela u RH jer je jeftiniji od 16 Gb modela. Mora da je u pitanju neko čudo kada je slabiji model jeftiniji od jačeg, makar je opet skuplji taj slabiji kod nas nego jači u inozemstvu.

3. Cijena u Austriji i Njemačkoj je sasvim drugačija nego kod nas, tamo su računala s 16 Gb memorije po daleko povoljnijoj cijeni nego kod nas s 8 Gb.

4. Tebi računalo s 8 Gb memorije radi sasvim pristojno i bez problema, pa su priče onih koji imaju takvo računalo koje njima šteka u radu sasvim bezvezne i glupe (valjda jer to nisi ti napisao).

5. Sam si napisao da će biti situacija kada 8 Gb memorije neće biti dovoljno, ali ako to netko drugi napiše, onda je to sasvim bezvezno i glupo (valjda jer to nisi ti napisao).

6. Apple je prestao proizvoditi računala s 8 Gb memorije. Nadam se da to neće značiti da će za dvije, tri godine biti situacija da ne možeš staviti noviji OS jer nemaš dovoljno memorije u računalo. Ali, već je bilo takvih situacija u prošlosti pa ćemo vidjeti kuda će ići ova priča.

Neću ti postaviti linkove korisnika MacBooka ili Mac računala s M1/2/3 procesorima i 8 Gb memorije koji se žale na sporost i zastajkivanje u radu jer si očito i sam naletio na takve priče.

Baš me zanima zašto svake dvije do četiri godine kupuješ novo računalo ako ti trenutno radi sasvim dobro. Radi izgleda? Šminke? Boje? Sprdne ti se jer ti je staro računalo dosadilo? Žuljaju te euri? Molim te, napiši odgovor da i drugi kolege znaju u kojem grmu se skriva zec...

I sorry ako te gnjavim, nemam ništa protiv tvojih stavova, ali tvoj način komunikacije koji omalovažava nekoga na forumu mi se ne sviđa jer si sve ovo što si i napisao mogao napisati bez da ikoga napadaš i da nešto proglašavaš glupošću jer imaš drugačiji stav. Najteže je boriti se protiv nečijih stavova jer koliko god dobro argumentirano da ja nešto iznesem, to nije dovoljno dobro jer osoba na drugoj strani radi mojih dobrih argumenata teško prihvaća tu priču kao točnu jer bi morala promijeniti svoje stavove. Zato, moj prijateljski savjet, smanji malo agresivnost u komunikaciji i bit će ljepša i plodonosnija rasprava tu na forumu.

***Za one koji žele Mac, a ne žele laptop:

https://www.apple.com/shop/buy-mac/mac-mini

NEW_MAN sri 6.11.2024 08:21

Dijete mi treba notebook i imam neki ali reko mozda bi joj Apple igral, vidim ekipa svrsava pa da pogledam cijene. Znaci SSD 256 GB upgrade na 512 GB je 230€. Na amazonu se 2 TB M.2 Pro model od Samsunga dobije za 153€.

Dalje ne budem gledal jer je ovo vredanje moje inteligencije i bolje da se drzim dalje od MacBook tema da ne dobijem neki karton za bezobrazluk.

Boris grozni sri 6.11.2024 09:48

Bolje uzeti neki lap od 400-600€ s 3+g garancije, ako je za skolu neke stvari joj vjerovatno nebudu ni radile jer sve kaj ima veze s školskim sustavom je na win sustavu. Davati 1000+€ za nesto s samo godinu gare je po meni apsurd, o popravcima i njihovoj cijeni za mac sustav da ne pricamo, dosta cesto nisu ni moguci vec kupnja novog.

CroVandal sri 6.11.2024 09:50

I jesu i nisu. koristim oboje imam i Windows i Macbook. Povezanost sa Iphone-om, Ipad-om itd je super. Osobno bih za normalnog korisnika(znaci osnovno bez igara) uvijek uzeo Apple.
Cijena je veca ali tko ima ostale Apple uredaje jednostavno funkcionira bolje svatko mora znati sta si moze priustiti i sto zeli imati. Osobno kad idem negdje i trebam lagani PC uzimam 
Macbook Air sa sobom. Windows mi je za jace zadatke. Sve ima + i -

millennial sri 6.11.2024 14:25
Thinker kaže...
millennial kaže...

Rezime ovoga svega što si do sada napisao:

1. Zasmetalo te što je u inozemstvu cijena 16 Gb modela sada pala na razinu 8 Gb modela i što smo nas par upozorili kolegu lovator1973  na tu situaciju. Naš stav je da je bolje pričekati neko vrijeme jer će i kod nas biti takva cijena.

2. Savjetuješ kupnju 8 Gb modela u RH jer je jeftiniji od 16 Gb modela. Mora da je u pitanju neko čudo kada je slabiji model jeftiniji od jačeg, makar je opet skuplji taj slabiji kod nas nego jači u inozemstvu.

3. Cijena u Austriji i Njemačkoj je sasvim drugačija nego kod nas, tamo su računala s 16 Gb memorije po daleko povoljnijoj cijeni nego kod nas s 8 Gb.

4. Tebi računalo s 8 Gb memorije radi sasvim pristojno i bez problema, pa su priče onih koji imaju takvo računalo koje njima šteka u radu sasvim bezvezne i glupe (valjda jer to nisi ti napisao).

5. Sam si napisao da će biti situacija kada 8 Gb memorije neće biti dovoljno, ali ako to netko drugi napiše, onda je to sasvim bezvezno i glupo (valjda jer to nisi ti napisao).

6. Apple je prestao proizvoditi računala s 8 Gb memorije. Nadam se da to neće značiti da će za dvije, tri godine biti situacija da ne možeš staviti noviji OS jer nemaš dovoljno memorije u računalo. Ali, već je bilo takvih situacija u prošlosti pa ćemo vidjeti kuda će ići ova priča.

Neću ti postaviti linkove korisnika MacBooka ili Mac računala s M1/2/3 procesorima i 8 Gb memorije koji se žale na sporost i zastajkivanje u radu jer si očito i sam naletio na takve priče.

Baš me zanima zašto svake dvije do četiri godine kupuješ novo računalo ako ti trenutno radi sasvim dobro. Radi izgleda? Šminke? Boje? Sprdne ti se jer ti je staro računalo dosadilo? Žuljaju te euri? Molim te, napiši odgovor da i drugi kolege znaju u kojem grmu se skriva zec...

I sorry ako te gnjavim, nemam ništa protiv tvojih stavova, ali tvoj način komunikacije koji omalovažava nekoga na forumu mi se ne sviđa jer si sve ovo što si i napisao mogao napisati bez da ikoga napadaš i da nešto proglašavaš glupošću jer imaš drugačiji stav. Najteže je boriti se protiv nečijih stavova jer koliko god dobro argumentirano da ja nešto iznesem, to nije dovoljno dobro jer osoba na drugoj strani radi mojih dobrih argumenata teško prihvaća tu priču kao točnu jer bi morala promijeniti svoje stavove. Zato, moj prijateljski savjet, smanji malo agresivnost u komunikaciji i bit će ljepša i plodonosnija rasprava tu na forumu.

tvoja principijelnost je besmislena.

1. nemam pojma o čemu ti to pričaš. gdje sam ja to komentirao cijene vani i kod nas? nešto ti se tu pomiješalo.

2. da si čitao s razumijevanjem vidio bi da savjetujem kupnju modela koji će zadovoljiti potrebe korisnika kojemu je bitan svaki euro. opet ti o kupovini vani i kod nas, ja o tome nigdje nisam pisao.

3. i opet ti isto. pa neka kupi gdje mu je bolje i povoljnije, Isusa ti što si zapeo. Pa sam je komentirao da mu ne odgovara kupovina izvani jer neće dobiti HR tipkovnicu. jesi se ti najeo ludih gljiva?

4. daj kolega molim te, pa ja mislim da ti nisi nekakav random idiot s foruma, pa samo iznad ovog tvog posta imaš dva posta drugih kolega sa svojim primjerima korištenja laptopa sa 8GB. pa što smo baš svi s 8GB kreteni i lažemo okolo da nama sve radi ok? napisao sam da meni za MOJE POTREBE sve radi bez ikakvih problema, da ne radi odavno bi bio na drugom modelu isto tako sam napisao da će njoj za ono što je OP napisao 8GB biti sasvim dovoljno i to garantiram s čim god treba.

5. e sad već počinjem sumnjati u tvoju inteligenciju... čitaš li ti sadržaj posta ili samo naslove?

6. pa jednom su valjda morali povećati donji prag? dok je base model dolazio sa 8GB nije valjalo, sad dolazi sa 16GB opet ne valja? da odgovorim na tvoje pitanje, neće, jer:

Apple products are considered vintage between 5 to 7 years after they were last sold. After 7 years the product t is considered obsolete. The MacBook Air M1 is still available for purchase on the Apple Store. As such, it will be not be vintage until at least 2029 to 2031. The Vintage and Obsolete status deals with hardware support. Vintage basically means there is limited support for the product and obsolete means there is no support for the product (laptop batteries have their own terms of support). 

It is reasonable to expect the most recent MacOS to support the computer until it becomes vintage, but some Macs reach a obsolete status and are still supported, so it is not guaranteed it will lose support at the vintage or obsolete dates.

Additionally, Apple officially provides OS updates the the current OS and the last two major versions of the OS. Apple does not guarantee a new OS will be released every year, so they instead guarantee the last two major versions will be supported. This means the Mac will then continue to receive software support for at least 2 more years, after Apple stops supporting it.

This means that although we do not know officially when apple will discontinue software support for the computer, the 2020 MacBook Air will be supported with software updates until at least 2029, and should be able to run the latest OS versions until at least 2027.

*ažurirao sam godine, a više se može pročitati tu https://www.quora.com/How-long-will-Apple-continue-to-support-the-M1-Macs-including-the-Macbook-Air

sretniji? mirniji?

Ne trebaš mi postavljati nikakve linkove korisnika jer nigdje nisam napisao da je 8GB univerzalna količina memorije koja će zadovoljiti sve korisnike. Mislim da sam po tom pitanju bio izrazito jasan.

zašto mijenjam laptop svake 2-4 godine? zato što mogu.  zato što firma ima takvu politiku. zato što je to nekakav "sweet spot" između trenutne vrijednosti laptopa i nadoplate za novi. zato što volim tehnologiju i novitete. trebaš li još razloga?

u ovoj situaciji kad je tih 8GB i Mac u pitanju u gotovo svakoj temi imamo na jednoj strani ljude koji stvarno imaju te modele i koriste ih i na drugoj strani ljude koji nemaju taj model, nisu ga vjerojatno nikada niti koristili, ali znaju bolje od ovih prvih jer su pročitali ili pogledali na internetu...

filip_medo kaže...

Koliko nepotrebnog filozofiranja oko laptopa koji će se koristiti za surfanje, office i gledanje filmova...
Za početak, za nešto takvo nebi niti gledao macbook. Bačeni novci u vjetar.

pa i nisu. kada pronađeš alternativni win laptop koji ima:

- display u istoj klasi

- format displaya (omjer) isti

- autonomnost istu ili sličnu

- kompaktnost

- pasivno hlađenje

- kvalitetu izrade

doći ćeš do slične ili veće cifre... ako ga uopće pronađeš. da, lako ćeš pronaći modele koji imaju 3 puta više memorije ili 3 puta veće diskove, ali je li to bitno onome tko radi u officeu, surfa i gleda filmove? ili mu je bitnije da ima kvalitetan ekran, omjera 16:10 što je super za rad u office programima...

Boris grozni kaže...
Bolje uzeti neki lap od 400-600€ s 3+g garancije, ako je za skolu neke stvari joj vjerovatno nebudu ni radile jer sve kaj ima veze s školskim sustavom je na win sustavu. Davati 1000+€ za nesto s samo godinu gare je po meni apsurd, o popravcima i njihovoj cijeni za mac sustav da ne pricamo, dosta cesto nisu ni moguci vec kupnja novog.

moglo bi se o tome diskutirati. za manje od 50 eura dokupiš još 2 godine jamstva, pa ukupno imaš tri. to je 25 eura godišnje. popravci su uvijek mogući jer je sve modularno, pitanje je jedino isplativosti ukoliko je jamstvo isteklo.

e sad gledaj ovo. ja sam svoj zadnji M2 uzeo prije cca 2 godine, platio oko 1100 eura, koliko me sjećanje služi. danas je taj isti model oko 1350 eura. teoretski da ga sad stavim u prodaju i spustim cijenu 20% dobio bi koliko me koštao prije dvije godine. je, znam da je inflacija napumpala cijene, ali kod Applea proizvoda je to odavno tako, oni drže cijenu i traženi su. Imaš ljudi koje će danas radije kupiti 3-4 gen. star iPhone nego za istu cijenu novi Android. Isti taj Android će za 3-4 godine vrijediti kao podmetač za čašu, skoro.

lovator1973 čet 7.11.2024 09:10

Dečki, mislim da nema smisla se prepirati.

Evo, došao je danas Mac (dostava).

Mac Pro, M3, 8/512, HR tastatura za 1400 EUR.

Znam, nije malo novčića, ali ona radi (usput studira) i uzela si je na rate.

Kao što sam spomenuo u prvom postu, htjela "pod svaku silu" Mac-a (zbog Iphone i Iwatcha).

Znam da si je komotno mogla uzeti Air-a, ali, kao što sam rekao, ovo je dobra cijena za PRO verziju.

Dopada mi se to da ima relativno dosta priključaka (HDMI,...) dok Air to nema.

Da bi bilo super da je 16GB RAM-a, je točno, ali...

U svakom slučaju hvala svima i svako dobro želim....

millennial čet 7.11.2024 11:12
Thinker kaže...
millennial kaže...

tvoja principijelnost je besmislena.

https://istyle.hr/products/13-inch-macbook-air-mc7v4cr-a

Počele su padati cijene i kod nas. Za 13" MacBook Air M2 16/256 Gb memorije plaćaš 1.369,99 eura, s HR tipkovnicom. Nadam se da sam sada bio dovoljno jasan i kolega lovator1973  nije trebao ni čekati pretjerano dugo da se cijene počnu usklađivati. Tako da se ti drži svog mišljenja, ja ostajem pri svojem.

meni i dalje nije jasno što ti pokušavaš dokazati? da je bolje kupiti 16GB nego 8GB, ako im je cijena ista?  da treba čekati da se rasprodaju 8GB verzije M2 i/ili M3 da bi mogao za istu cijenu dobiti 16GB? pa valjda mu je jasna i ta opcija.

kolega je na kraju kupio Macbook Pro sa M3 čipom, ne Macbook Air.

MB Air M2 8/256 ide od 1000 eura, pa ako je 16/265 1370 eura to je preko 30% razlike u cijeni.

sve u svemu poprilično beskorisna rasprava.