ivan.busic pon 17.8.2015 13:54
dexxa86 kaže...

Pozdrav,

Može mi netko objasnit kako se pogleda kvaliteta dsl parice?

Brzinu i ping znam ali ovo posljednje ne..

Hvala.

Koji je modem u pitanju. Najćešće je 192.168.1.1 ili 192.168.5.1

Pregladaj screenshot na prijašnjim stranicama i nalatet će ti tvoj modem.

sandokan111 pon 17.8.2015 14:12
renky kaže...

Da ne pišem sve ponovo, evo prošlo je više od mjesec dana kako se moj problem ponavlja bez ikakvog rješenja od strane T-coma. Dečki su se trudili i dolazili više puta na centralu, ali kažu da više neznaju šta napraviti kako bi brzina bila stabilna nakon refresha routera.

Brzina 50/11Mbps puštena i sve radi do refresha, nakon toga padne na 20/11Mbps i nakon gašenja i paljenja routera brzina se vrati na 50. Da li je netko imao sličan problem ? Ako netko ima kakvu ideju svakako je dobrodošla :)

Ajde stavi sliku linije kad ti bude tih 20/11 prije nego resetiras.

dani500 kaže...

http://www.speedtest.net/result/4576841751.png :D ja sretan

EDIT : ipak problemi na VDSL2 u tek nekoliko sati imam hrpu FEC errora (down) i svakim refreshom te stranice se mjenja... i download mi se nestabilno krece izmedju 15-25 sad, prije 2 sata je bio 37-41 (upload stabilan i skoro nikakvi errori kod njega)

Ne vidim kako ti s tih adsl postavki mozes imat te vdsl postavke ako je sve ostalo isto. Prozvat cu ovo slucajem ZTE koji arbitrazno ispisuje svasta ponekad. Stavi sliku vdsla prije i poslje.

dexxa86 kaže...

Pozdrav,

Hvala.

Moras se ulogirat u router. Obicno 192.168.1.1 u browser, onda te pita za sifru, i sad ovisno o routeru se ulogiras, nekad trebas i s admin korisnickim imenom (ovisi o provideru) i onda unutra nadjes te postavke. Moras pogledat koji ti je router i upisi u google ili tu na forumu u search i izbacit ce ti kako doc do tih podataka. Obicno su "line stats" ili "dsl stats" ili tako neko ime.

ivan.busic pon 17.8.2015 14:32

U petak mi je došao račun sa letkom gdje mi je ponuđen TO2 20 Mbps/0,75 Mbps paket. Zovnem ja SZK... kao nije mi dostupan VDSL, ali s obzirom da nisam daleko od centrale ponudi mi 19 Mbps na ADSL2+

Prije satak vremena ja na speed test, a ono brzina nešto preko 16 Mbps.

Isplatili ih se zvati s obzirom da mi je sada SNR 6 dB, a zagušenje 13.1 dB

Zašto mi je max upstream 772 kbps kada je teoretski 1.4 Mbps s obzirom da je upstream zagušenje 5.4 dB, a SNR 17 dB

Screenshot starog stanja je s marginom 17.6 dB, ali ona je šetala vršno min. 16.8 (kada je nevrijeme) - 18.6 (ponekad). Kada je očišćena parica od oksidacije margina je bila cca. 17.9 dB

Sada margina šeta 6.0-6.1 dB

Sumnjam da je do instalacije jer sam spojio direkt sa parice na 20 cm telefonskog kabela direkt u modem pa je opet marigana šetala, a prigušenje ostalo isto.

Instalacija je cca 12m dviju žica nešto debljeg presjeka nego parica koje u pletenici (nema vanjsku izolaciju) idu do utičnice.

edit: slučajno sam stavio sliku stanja parice kada mi je bio ukopčan drugi telefon izvan splittera.

dexxa86 pon 17.8.2015 17:16
ivan.busic kaže...
dexxa86 kaže...

Pozdrav,

Hvala.

Koji je modem u pitanju. Najćešće je 192.168.1.1 ili 192.168.5.1

Pregladaj screenshot na prijašnjim stranicama i nalatet će ti tvoj modem.

Modem je Speedport W 724V, ali sad imam problem sa logiranjem.

Svaki put mi kaže da je krivi password a prepisao sam ga sa modema..

Da nije u pitanju username?

EDIT: Upravo mi je riknuo net, zvao sam službu za korisnike..kažu da je nešto do centrale i da ce doci u rooku od 48 sati..super!

Na svu srecu spojit cu se to vrijeme kod starog, a zbog toga i hocu vidjet kakva je parica jer živimo u istoj kuci samo dva različita stana..ista centrala, iste žice, sve isto..samo on je na iskonu i ima brzinu oko 10mbps a ja na t-comu 7-8mbps. To mi nije jasno.

renky pon 17.8.2015 18:41

Ma nema nikakve razlike u podacima linije, sve je idealno ali brzina iz nekog čudnog razloga neide preko 20 ? Nakon nekoliko reseta routera vrati se brzina na 50 i tako ostane 24h do refresha. Googlam cijelo vrijeme kako bi vidio jeli netko imao takav problem i našao sam par odgovora kako bi trebalo promijeniti dns adrese, ali ja u routeru nemogu promijeniti dns jer uvijek kod reseta ostaju Tcomovi.

Balkana pon 17.8.2015 22:33

Trenutacno imam 10, tu je i maxtv. Jednom su mi nakon nekog kvara rekli da cak nemogu imati ni 10, iako je vec skoro godinu dana bila ta brzina aktivna. Receno mi je da su zice u nekoj kutiji jako jako stare, da su kao od 'papira' ... lol, tako da nevjerujem da moze ista vise od ovoga.

Mičić pon 17.8.2015 22:59

Zanima me jedan tehnički detalj oko FEC ispravljenih grešaka na VDSL-u.  Po netu nalazim neuravnotežene podatke, koliko je njih normalno.  Unutar sata ili dana, svejedno.  Ja recimo po 20 dana nemam ni jedan CRC niti ikakvu drugu grešku osim FEC-a. 1 dan mi obično prođe sa 24000 do 28000 FEC downstream.  Nema ih upstream.

Koliko vama pokazuje router za Prethodni dan?

CyberDemonVZ pon 17.8.2015 23:03
Mičić kaže...

Zanima me jedan tehnički detalj oko FEC ispravljenih grešaka na VDSL-u.  Po netu nalazim neuravnotežene podatke, koliko je njih normalno.  Unutar sata ili dana, svejedno.  Ja recimo po 20 dana nemam ni jedan CRC niti ikakvu drugu grešku osim FEC-a. 1 dan mi obično prođe sa 24000 do 28000 FEC downstream.  Nema ih upstream.

Sad imam oko 900 u 24 sata prošli dan.

Prije su mi bile neke greške na liniji (neka greška kod njih), ispravljeno je bilo prijavom greške.

Onda sam imao nekoliko milijuna FEC grešaka.

191x7 pon 17.8.2015 23:46
Mičić kaže...

CRC Errors (Up/Down)   3/583960

FEC Errors (Up/Down)   2934/1541129659

HEC Errors (Up/Down)   0/550142

Jel moguće da mi je veza aktivna već nepunih 15 dana?

sandokan111 uto 18.8.2015 01:12
ivan.busic kaže...
Sumnjam da je do instalacije jer sam spojio direkt sa parice na 20 cm telefonskog kabela direkt u modem pa je opet marigana šetala, a prigušenje ostalo isto.

Instalacija je cca 12m dviju žica nešto debljeg presjeka nego parica koje u pletenici (nema vanjsku izolaciju) idu do utičnice.

Sve ti je u redu s linijom. Tebe zbunjuje margina i krive stavke koje pisu o njoj, a u biti je sve kako treba. Znaci, prije si imao pusteno 11 od 21. Pri takvom stanju, target margina se ne mora postivat vec se moze povecat jer "eto moze se" i zato je tebi rasla, posto ne utjece na brzinu. Sad kad si uzeo max brzinu, da bi se ta brzina dobila, treba se postivat sto manja margina (ona postavljena od telekoma) jer manja margina -> veca brzina, a to je u tvom slucaju 6. Ako ti veza bude dobra da to moze izdrzavat (nema previse smetnji) sve 5. Ako ne bude, sistem ce ti sam dignut marginu, i samim time smanjit brzinu.

renky kaže...

Ma nema nikakve razlike u podacima linije, sve je idealno ali brzina iz nekog čudnog razloga neide preko 20 ? Nakon nekoliko reseta routera vrati se brzina na 50 i tako ostane 24h do refresha. Googlam cijelo vrijeme kako bi vidio jeli netko imao takav problem i našao sam par odgovora kako bi trebalo promijeniti dns adrese, ali ja u routeru nemogu promijeniti dns jer uvijek kod reseta ostaju Tcomovi.

Znaci isti podaci u routeru samo ne ide preko 20? Onda te nesto u centrali zaje* sto ne moze svidjet. Ocito imas jos neki profil postavljen na portu koji se ocito pali iz nekog nepoznatog razloga. Po liniji, ti si vjerojatno na nekakvom fttc/b. Ja cu pretpostavit ovako, gatajuci iz kave, ako je sve u redu i nije problem, da ocito imaju problema nekih s uplinkom od tog distribution pointa te ruse svima brzine kad su velika opterecenja jer vjerojatno tu ima i optike do korisnika pustene s velikim zakupljenim brzinama te nemogu u biti svima sve isporucit, i onda ogranice ovak ljude. Nesto slicno kao sto se 100mbps portovi u hostingu prodaju 10 puta jer nece svih 10 korisnika stalno koristit 100mbps vec im je to vrsno opterecenje.

Balkana kaže...

Trenutacno imam 10, tu je i maxtv. Jednom su mi nakon nekog kvara rekli da cak nemogu imati ni 10, iako je vec skoro godinu dana bila ta brzina aktivna. Receno mi je da su zice u nekoj kutiji jako jako stare, da su kao od 'papira' ... lol, tako da nevjerujem da moze ista vise od ovoga.

Taman si na toj granici 10+maxtv :P A to "zice od papira" je standardna shema tehnicara :) Jer eto, bakrene zice tijekom godina trunu, al zato broncani kipovi iz antike ne trunu jer je njihova bronca bolja :)

Mičić kaže...

koliko je njih normalno.   

Evo da ti pomognem. Nema normalno. Znaci nema nekog broja koji ces izvuc da mozes neki zakljucak za svoju vezu napravit. Bas iz tog razloga i postoje razne protekcije na vezi da se nose s tim. Ako te tako cisto zanima da vidis, onda ok. Al eto, nikakvu usporedbu niti zakljucak na osnovu ankete za svoju liniju nemozes izvuc.

ivan.busic uto 18.8.2015 12:02
sandokan111 kaže...
ivan.busic kaže...

Sve ti je u redu s linijom. Tebe zbunjuje margina i krive stavke koje pisu o njoj, a u biti je sve kako treba. Znaci, prije si imao pusteno 11 od 21. Pri takvom stanju, target margina se ne mora postivat vec se moze povecat jer "eto moze se" i zato je tebi rasla, posto ne utjece na brzinu. Sad kad si uzeo max brzinu, da bi se ta brzina dobila, treba se postivat sto manja margina (ona postavljena od telekoma) jer manja margina -> veca brzina, a to je u tvom slucaju 6. Ako ti veza bude dobra da to moze izdrzavat (nema previse smetnji) sve 5. Ako ne bude, sistem ce ti sam dignut marginu, i samim time smanjit brzinu.

Do sada nije veza pukla, samo sto brzina ne prelazi 16, a nekad padne do 10.5. Takoder kada padne tako brzina snr, prigusenje i ostali parametri u modemu ostanu isti. 

torrente uto 18.8.2015 16:48

Ponekad pokušam dokučit svu tu tehnološku materiju oko VDSL-a.   Zanima me, kada su neki korisnici na "granici po metraži"...čemu i koliko pridonosi promjena profila.

Evo meni sve savršeno radi na 30Mbit/ 5Mbit Iskon solo internet.  Nema grešaka niti pucanja.  SNR za down je 10,8 do 11db, a up 13db.

Što bi se dogodilo kada bi uključili profil 17a, tj promjenili frekvenciju.

Inače ja sam baš na prijelomu sa metražom, sa sigurnih 900m.  Možda 890-910m. Parica je u dobrom stanju. Sve je pod zemljom.

E sad, gledajući metražu, po teoriji bi već na 1000m morao izgubiti ovih 30Mbita.  Inače u ruteru piše down max 37000, up maximum 7200.

Gledam malo ove dvije tablice sa gubljenjima po metraži

prva

druga

bte kao treće podpitanjce...na ovih max 37000..., net odnosi 32000...jeli tijesno da uleti tv?  ili bi počele smetnje?  ili bi to sve riješio 17a...ako ja išta dobro shvaćam?

PC - stručnjak uto 18.8.2015 18:02

To ti je dalje elektrotehnika i kako se bakreni vodic ponasa s povecanjem frekvencije. Sa 17a bi imo manju izlaznu snagu, u konacnici mozda malo vecu brzinu, ali jako nestabilno. Kod tebe bi televizija vjerojatno radila, ali ili moguce greske ili da nemas punih 30 vec cca 25 Mbita kako bi se postigla stabilna veza.

sandokan111 sri 19.8.2015 01:06
ivan.busic kaže...

Do sada nije veza pukla, samo sto brzina ne prelazi 16, a nekad padne do 10.5. Takoder kada padne tako brzina snr, prigusenje i ostali parametri u modemu ostanu isti. 

Kako si spojen? Zicno? Ako nisi zicno, prvo se spoji zicno. Kako mjeris brzinu? Speedtest uvijek na isti server? Koji server? Ako mjeris, prvo izmjeri prema HT zagreb. Nakon toga izmjeri frankfurt i amsterdam. Slikaj sliku kad je tih 10 i kad je 16 svejedno i postavi, mozda ti je nesto promaklo.

Top Bugovac kaže...
Trenutno sam na h1, planiram raskinuti ugovor

Bi li promjena operatera nešto napravila?

Po mom iskustvu s H1, tehnicari nisu neka sreca, jos manje znaju od tcomovih (A ni ovi nisu neki znalci). Ako imas probleme jednostavno te ruse cak i po cijenu da izgube korisnika degradirajuci uslugu koju primas. Po nagadjanju, do toga je vjerojatno jer ipak sve ide preko HTove infrastrukture i ako je problem u nekim zicama to samo HT moze popravljat, a oni ih cesto ignoriraju i onda je to natezanje tko ce popustit, gdje korisnik cesto izvuce deblji kraj. Dal bi promjena operatera sto napravila? Ovisi, mozda i bi, a mozda i ne bi :)

torrente kaže...

Ponekad pokušam dokučit svu tu tehnološku materiju oko VDSL-a.   Zanima me, kada su neki korisnici na "granici po metraži"...čemu i koliko pridonosi promjena profila.

Evo meni sve savršeno radi na 30Mbit/ 5Mbit Iskon solo internet.  Nema grešaka niti pucanja.  SNR za down je 10,8 do 11db, a up 13db.

Što bi se dogodilo kada bi uključili profil 17a, tj promjenili frekvenciju.

Inače ja sam baš na prijelomu sa metražom, sa sigurnih 900m.  Možda 890-910m. Parica je u dobrom stanju. Sve je pod zemljom.

E sad, gledajući metražu, po teoriji bi već na 1000m morao izgubiti ovih 30Mbita.  Inače u ruteru piše down max 37000, up maximum 7200.

Gledam malo ove dvije tablice sa gubljenjima po metraži

prva

druga

bte kao treće podpitanjce...na ovih max 37000..., net odnosi 32000...jeli tijesno da uleti tv?  ili bi počele smetnje?  ili bi to sve riješio 17a...ako ja išta dobro shvaćam?

Da bi si nasao odgovor na ta pitanja moras puno vise procitat o tome. Odi na http://www.kitz.co.uk/adsl/ pa lijevo imas tabove i redom sve procitaj. Tad uguglaj vdsl pa kreni onda. Ovi linkovi ti nisu neka sreca jer nit su grafovi dobri, nit su tablice ok, vec je to vise manje okvirno pisano tek tako da se docara citacu neke stvari. Neznam po kojoj teoriji bi ti na 1000m trebao izgubit 30mbita.

ivan.busic sri 19.8.2015 10:21
sandokan111 kaže...
ivan.busic kaže...

Kako si spojen? Zicno? Ako nisi zicno, prvo se spoji zicno. Kako mjeris brzinu? Speedtest uvijek na isti server? Koji server? Ako mjeris, prvo izmjeri prema HT zagreb. Nakon toga izmjeri frankfurt i amsterdam. Slikaj sliku kad je tih 10 i kad je 16 svejedno i postavi, mozda ti je nesto promaklo.

Probao laptopom žično, bežično, kompom bežično i jednim androidom, brzina neće preko 16. Mjerim preko optima servera, probao sam i udaljenije destinacije skoro isto samo ping veći. 

SZK traži da Hakometrom mjerim 3 puta u 5 dana i da im pošaljem prigovor, ali problem što je pad brzine trenutan, a hakometar mjeri cca 5 minuta brzinu.

Još nešto, kako je moguće da mi je tijekom "osvježavanja" linije od strane SZK zagušenje poraslo sa 13,1 na 14,7. To sam vidio odmah nakon "osvježavanja" zato što me zanimalo što će napraviti, znači svi parametri su bili N/A i odjedamput 14.7 dB zagušenje i automatski nešto manji max downstream.

Dolje su slike sa carnetovog screenshot-ano sa trenutnim stanjem modema.

Tijekom mjerenje wifi je bio ugašen, da se nitko ne može priključiti, a ja sam jedini na LAN portu.

sandokan111 sri 19.8.2015 14:05

Ajde daj probaj neki drugi test. Ovaj tvoj baca sve samo ne tocne rezultate. Meni je sad bacio 4mbps download, pa 11, itd... A imam 20 trenutno.

Speedtest.net

Zagreb, frankfurt, amsterdam. Tim redom. Uzmi HT zagreb, frankfurt leaseweb, amsterdam nwo ili softlayer.