Kvaliteta DSL parice?

Optima definitivno bolje prolazi na duzim petljama jer koriste annex A, dok ht Annex B, razlika je ta da ht annex b ima pots, isdn, upload, download pa internet tek pocinje radit poslje frekvencisko dijela rezerviranog za isdn. Annex a ima pots, upload, download, tako da nakon frekvencijskog dijela od fiksnog telefona odma ide internet, sto na dugackim petljama se pokazalo itekako korisno.
GDMT je adsl prve generacije koji u downstreamu podrzava maksimalno 8 Mbita, jer ima frekvenciju ak se nevaram do 1.2 MHz, adsl 2 je sljedeci ali on na istoj frekvenciji ko i gdmt ali nudi do 12 Mbita max i onda ide adsl 2 plus koji ima ovak napamet mislim 2.2 Mhz i daje 24 Mbita teoretski maksimum. E onda tu igra ulogu jos i modem, kolko se moze dogovorit s dslamom za maksimalnu propusnost, a gigasetu je to malo losija strana. Kod mene doma s gigasetom neide nijako vise od 15 Mbita dok s zte 931 VII ide bez problema 22 Mbita. Takodet ista stvar i s tplink w8951NB.

@strucnjak za korisne informacije. Jesam li ja dobro izvukao neke detalje... radi li se kakva automatska "kalibracija" unutar konekcije router dslam? Kada i koliko često? Ili nisam shvatio?! Kako je to podešeno i koji su preduvjeti?
Ja recimo na liniji ne vidim nikakva odstupanja, bilo to 7 izjutra ili kad je dnevnik u 19. Meni uglavnom sve isto bez fluktacija po nekoliko dana i onda se iz čista mira neki parametri podese sami od sebe ,a nisu radovi na sustavu (nedjelja oko 14h).
VDSL
Attainable Net Data Rate: 7.449 Mbps 38.417 Mbps.
Ovaj Downstream ima male fluktacije od 37900 do 38500.
Upstream skoro nikakve ..7350 do 7450.
No preko 10 dana Upstream mi je bio fixan kao i ovih 7000, na 8400, na SNR 15.5, Jučer iz čista mira skala se na 13.5db i na ovih 7400. Tako mirno sad stoji preko 30 sati. Jeli to sustav radi kalibraciju, jer unutar 24 sata nemam oscilacija po pitanju one materije "doba dana i dnevnici".
Inače nikakvih CRCa i sl. Veza stabilna i imam svakih 15min odličnih 180-400 FECa.
Inače kad sam to vidio izgasio sam router na 3 min i ponovno spojio, no nije se više vratio upstream na 8400. Zato je 1Day...inače veza traje po 10 dana otkad i imam uređaj.

Dslam ne radi kalibraciju, on je podesen profilima kak je i to je to. Degradacija se desava nakon nekoliko dana konstantnog linka, jer i sam kabel je pod vanjskim utjecajima, temperatura i sl., modsm ima fw po kojem radi koji nemora bit super stabilan itd. Ugl ima niz faktora koji utjecu na degradaciju. Kod novih tzv. dsl kabela problemi preslusavanja itd su svedeni na minimum kod izrade, dok stari kabeli zbog ranvo postavljenih vodica imaju problem kod vecih opterecenja.

Hvala ti na infu. Da...primjetio sam to što kažeš...kada lin potraje preko tjedan dana, polako duše parametri na nekim pozicijama...zanemarivo ali duše. Reset i opet sve po starom. Kada si već tu, može još tvoje mišljenje ovog stanja koje za sada radi stabilno?
btw, jedna je centrala (dosta hvaljena od T-osoblja). Gravitira nas cca 15 000 stanovnika (ili 900 do 1100 priključaka. Paralelu povlačim sa VIP koaksijalnom uslugom koja pokriva provjereno 980 stanova))...ja sam na nekih 900m, premda zračne ima 400m. Sve je pod zemljom.
Što se može očekivati za zimskog kišnog vremena (ili od tog pate nadzemljani)?

Po ovoj slici je to sve OK, pate i jedna i druga varijanta, u svim slucajevima postoje spojice koje nikad nisu 100 zabrtvljene jer ih nemoz tak zabrtvit da nikad ne ude voda, onda budu krati spojevi, otkopa se spojnica ili ako je u zdencu izvadi zamjeji ili popravj i sve valja opet. Kod zracene je jos malo zeznuto sto su spojevi po tavanima kuca pa tamo znaju razne zivotinice napravit svasta. Ostalo vise manje isto.

Pozdrav
Ajd da vidim što kažu stručnjaci koliko ja mogu imati max brzinu
4 Mbps bi ti morali pustiti, ne znam zašto su ti zaključali na 2 Mbps.
Nego, tu mi je nešto sumnjivo; kakva ti je kućna instalacija?

Nisam ni znao da ima ova tema. Nisam pratio neko vrijeme stanje na tržištu pa me zanima što je najbrže što mogu dobiti za normalne novce? Tcom mi je valjda jedini provider koji mi je dostupan (i ostali koji koriste tcom infrastrukturu). Trenutno sam na flatu od 4mbps.

Nisam ni znao da ima ova tema. Nisam pratio neko vrijeme stanje na tržištu pa me zanima što je najbrže što mogu dobiti za normalne novce? Tcom mi je valjda jedini provider koji mi je dostupan (i ostali koji koriste tcom infrastrukturu). Trenutno sam na flatu od 4mbps.
S tom linijom ti i neće dati preko 4 MBps jer se 10 Mbps ne možeš ni približiti. Kakve su ti kućne instalacije?

S tom linijom ti i neće dati preko 4 MBps jer se 10 Mbps ne možeš ni približiti. Kakve su ti kućne instalacije?
Dobre, ali je problem kod neke njihove kutije (neznam kako se zove) koju bi trebalo zamjeniti, a nitko to ne želi napraviti. Zimi kad su lošiji vremenski uvijeti bude dosta pucanja itd.

Dobre, ali je problem kod neke njihove kutije (neznam kako se zove) koju bi trebalo zamjeniti, a nitko to ne želi napraviti. Zimi kad su lošiji vremenski uvijeti bude dosta pucanja itd.
Dobre u smislu cat5e/cat6/cat7 kabel, bez nekakvih spojeva (utičnica, razvodnica) i produžetaka?

Dobre u smislu cat5e/cat6/cat7 kabel, bez nekakvih spojeva (utičnica, razvodnica) i produžetaka?
U smislu da nisu stari ko zna koliko. Neznam ni kako fizički razlokovati navedene modele iako sam googlao. Svi mi izgledaju isti. Ima spojeva, ali tehničar Tcoma je bio ima par mj i provjerio ih i rekao sa su ok.

U smislu da nisu stari ko zna koliko. Neznam ni kako fizički razlokovati navedene modele iako sam googlao. Svi mi izgledaju isti. Ima spojeva, ali tehničar Tcoma je bio ima par mj i provjerio ih i rekao sa su ok.
Sve je ok dok nije u pitanju obični telefonski kabel s utičnicama i produžetcima/nastavljanjem.

Sve je ok dok nije u pitanju obični telefonski kabel s utičnicama i produžetcima/nastavljanjem.
Hvala na savijetima. Ako se budem selio javim se

Da morali bi pustiti i barem preko 3 mb. Samo puštaju te profile povečavaju brzinu smanjivaju brzinu, a ostalo ništa konkretno ne rade.
Dok povečaju kažu da će pucat. Stvarno više neznam što da radim, natežem se sa tcomom dosta dugo.
Imao brzinu od 2.80mb 4 mjeseca i počela pucat veza došao tehničar nakon 4 dana i smanjio brzinu i do sada ne puca ali mi je brzina 1.7mb.
Prije 4 dana attainable rate 4396 kbps, actual rate 3867kbps i mjerio brzinu 3.12mb.
Prije godinu dana promijenjen je kabel do razvodne kutije, nešto kopali prespajali žice i opet isto. Možda ne žele povećati više brzinu ili je netko spojen na mojoj parici na centrali. Danas sam ih opet zvao i svaki dan im pišem..
Evo današnje situacije

Da morali bi pustiti i barem preko 3 mb. Samo puštaju te profile povečavaju brzinu smanjivaju brzinu, a ostalo ništa konkretno ne rade.
Dok povečaju kažu da će pucat. Stvarno više neznam što da radim, natežem se sa tcomom dosta dugo.
Imao brzinu od 2.80mb 4 mjeseca i počela pucat veza došao tehničar nakon 4 dana i smanjio brzinu i do sada ne puca ali mi je brzina 1.7mb.
Prije 4 dana attainable rate 4396 kbps, actual rate 3867kbps i mjerio brzinu 3.12mb.
Prije godinu dana promijenjen je kabel do razvodne kutije, nešto kopali prespajali žice i opet isto. Možda ne žele povećati više brzinu ili je netko spojen na mojoj parici na centrali. Danas sam ih opet zvao i svaki dan im pišem..
Evo današnje situacije
Kolko si daleko od centrale ?

Evo današnje situacije
Ja bi reko 3-3.5km. 40db je imala parica na 2.1km

Evo današnje situacije
Ja bi reko 3-3.5km. 40db je imala parica na 2.1km
Garant preko 4 km ja imam gusenje oko 51 db izvalcim efektivnih 6 do 7 mbps negdje sam na 3700m od centrale (Milanovac) inace udaljen od grada VT nekih 2 km zracne linije jedino rjesenje je skracenje petlje(koja ide naokolo) inace ja sam na optimi i vecina korisnika na mojoj strani annex a pa t-com nemrda nista

3.8 km od centrale, evo novi info iz modema 3300 mjerim 2.82mb.
Može li se imati barem brzina 3.5 mb,

4.7 km ima kabela od tebe do centrale. Na toj udaljenosti po nekim prosijecnim koefcijentima nebi mogo imat vise od 1.5 Mbit, a ti mjeris 2.8 znaci da ti je parica super savrsena i da bolje od toga nebude islo a da radi stabilno, mozda bi se dalo navuc malo preko 3 Mbita al bi stabilnost bila jako jako upitna. Jedino rijesenje ce bit skracivanje petlje i spajanje na novu mini centralu kad naprave. Do tad nazalost ovo je sto imas i vise nego odlicno.

Mene zanima zašto svaki put kad nestane struje linija par sati iza bude nakaradna? Gušenje mi je palo s 11.7 na 10.4 db a snr margin se stalno vrti između 2 i 4 db.
TV izgleda kao napola dovršene puzzle, nemoguće je gledat
Znači samo kad nestane struje

Moguce da nevalja modem. A kakvi su ti inace parametri kad je sve ok?

Modem je star 3 mjeseca tp-link od optime. Normalno stanje je gušenje 11.7 , snr margina 6.6 iako je niska sve radi bez problema, skupim 100 crc errora u tjedan dana. sad se u 2 sata nakupilo 38000
Ovo je već treći put da nakon što struja nestane sve ode kvragu. zadnji put je tek sutradan sve normalno proradilo, i gušenje i snr se vratilo na normalne vrijednosti

Na takvom gusenju margina mora bit dost veca da ima i najveci ot profil. Meni se cini da ti nevalja modem. Prijavi kvar doce ti netko zamjenit modem i liniju sredit ak treb.

Poštovani kolega,molim Vas jednu informaciju..naime,pročitavši ovu gore citiranu izjavu,molim Vas da mi preporučite kojeg operatera izabrati,trenutno sam na Ht-u..naime,zbog korištenja nekih profi programa koji ne trpe nestabilnost data veze,ako sam dobro shvatil iz gore citiranog,na Optimi bi zbog anexa A kvaliteta bila bolja od HT-ovog anexa B? Brzinu i jedni i drugi nude max 10 Mbita,od centrale sam brat bratu udaljen bar 3 km,a parametri su na donjoj slici..unaprijed Vam se zahvaljujem,te Vas lijepo pozdravljam.

Po atenuaciji si udaljen 1.5km, imaš dobru paricu koja bi išla do 18mbps a na Iskonu bi ti dali i Turbo 20 (vdsl) ako imaju svoj dslam.
Annex a sigurno ne daje nešto veću stabilnost. Bitnija ti je margina i sama parica koja je tebi relativno dobra.

Annex A daje vecu stabilnost, nego ve u propusnost i bolje parametre na vecim udaljenostima samo zato sto nema rezerviran raspon frekvencije za isdn.

Po atenuaciji si udaljen 1.5km, imaš dobru paricu koja bi išla do 18mbps a na Iskonu bi ti dali i Turbo 20 (vdsl) ako imaju svoj dslam.
Annex a sigurno ne daje nešto veću stabilnost. Bitnija ti je margina i sama parica koja je tebi relativno dobra.
Hvala na odgovoru,i sorry kaj sam malo pobrkal pojmove ,nisam baš na ti s ovom tehnologijom
.Ovo s udaljenošću me malo iznenadilo..izgleda da sam propustil postavljanje centrale bliže meni.Od iskona na moju veliku žalost ništa,nude isto ko i ova 2 ISP-a.Jedino mi Terrakom i H1 nude do 20 Mbit (napominjem da me zanima samo stabilan internet,nikakve druge usluge tipa telefon/televizija),pa mi je sad i više nek nejasno kak mogu oni ponuditi veću (bar nazivno) brzinu nek HT koji je sigurno jedini vlasnik parica na mojem području..Novoselec-Križ.Sorry kaj gnjavim ali..kad već nekaj plaćam-onda bome i želim adekvatnu uslugu.

Poz, moze mi netko reci jel ima sanse za vdsl, i do koliko. Zvao sam tcomovu podrsku, napravio je zahtjev tehnicarima da provjere ima li mogucnosti da me prebace. Pa eto dok cekam da mi netko da nesto da se nadam:P
Annex M je visoko frekventi profil koji bi se trebo koristit na kracim petljam za dobivanje veceg uploada.
Ta parica s tim gusenjem je jos i jako dobra.
Kad bi se uzele prosijecne vrijednosti, i neka okvirna brzina tu nebi moglo ic vise od 5 Mbita, ali nategnuto ide i tih 9.5.
U vecernjim satima kad puno korisnika gleda iptv, surfa itd, u samom kabelu se desavaju magnetske smetnje koje uzrokuju pucanje linka jer signal od centrale do tebe i ovrnuto dode iskrivljen kojeg vise ni modem ni dslam neznaju desifrirat. I link pukne i ide ponovni pokusaj sinkronizacije na nizu brzinu da bi margina opet bila 6 sto je minimum na ot centralama. I tako u krug. Na takim udaljenostima nema pomoci dok god se ne krene u skracivanje petlje.
A po zakonu je minimum 1 Mbita pa nece tako skoro skracivat. Dok druga stvar je sto nije od interesa jer vjerojatno mjesto nije gusto naseljeno i da svi imaju internet pa da ci operateri ostvarit dobru profit i da ce im se to ulaganje onda isplatit.
Bit ce da tp linkovi izvalce nemoguce sa ovih zagusenih parica ovakava je situacija jos jedan susjed t-com odma spojena na taj stup dje je izvod iz zemlje siemens gigaset sx 763 tolko hvaljeni kaze ovako adsl2+
snr margin 6db
line autteunation 51db
data rate 4999
max rate 5900
tu uknap ide 4mbps na tom hvaljenom siemesnu cak je i ping poveci nego na Optimi inace vidm gdje je stanje losije optima stavlja gdmt smanji gusenje za par db povecava margini iznad 10db na 4 mbps tak da optima po meni ovdje bolje prolazi