Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Množitelj ti varira, jer imaš uključen C1E, tj. tehnologiju koja spušta takt procesora kada je nazaposlen
Aha ovo variranje od 1.216 do 1.2V je zanemarivo.
RAM ti radi na 400MHz. Ovih 800Mhz je efektivna vrijednost u odnosu na DDR memoriju

ok, kak da ram onda postelam?
idem restartat komp pa da vidim, na 3.2 mi je max temp 50C, a u iddlu 32

Šta ćeš ga pošetelavati, sve je OK sa njim. Možeš ga jedino dignuti na 1066MHz (533Mhz) uz 400MHz FSB, ali ćeš i njemu morati voltažu povećati (2.2V)

Pozdrav, može li mi neko ukratko objasnit kako da overclockan svoj procesor i do koliko bi moga otprilike ić sa Arctic Cooling Freezer 7 Pro. Malo san iša po netu i naiša na ovaj video, napravija san sve šta i taj lik napravi al ne digne mi se frekvencija u My Computer kad gledan. Jel to točno kako se radi ili...?
http://www.youtube.com/watch?v=L9-8zncXyd8
CPU: Pentium E6300 @2,8GHZ
MBO: Aszs P5KPL-AM

Meže jedan savjet??
Svi koji prvi put OC-ate i koji se prvi put susrečete s ovim.
Pročitajte tutoriale, a ima ih i ovdje na forumu.
Nikakav gušt nije doć i tražit kako OC-at svoj procesor. Šta podesit u BIOS-u i slično.
Pročitajte tutoriale, a ako vam šta nije jasno, onda pitajte ljude na forumu.

došo sam sa e8200 na 4ghz, voltaža bila na 1.326
(nije mi htijelo boota winse- samo se resetiravao komp kad je bila ispod 1.3v)
al mi tjekom prime95 bacilo bluescreen(1.326v)..
sad sam digo voltazu na 1.4v, jesam dobro napravio ili je nesto drugo problem?
da ne pokrecem opet prime jer se bojim to bluescreena i panika me hvata kad se mi on pojavi
(temp iddle na 37C)
btw, do kolko se moze max ram zagrijati?
sad tek vidim, u biosu sam stavio voltažu proca na 1.4, a u winsima mi pise 1.360
evo ss

Može bit više faktora!!
Ono što je najbitnije, a to se očigledno dosta ljudi ne sjeti napravit.
Najbolje je prvo testirat memoriju. Dakle, nju malo navlačit, testirat je i slično.
Čisto da vidite dokle je sposobna gurat i da kasniej ne bi zahebavala.
Dakle, moguče je da te koči memorija, a moguče je da ti cpu treba napona.
P.S. kad dižeš napon, diži je korak po korak. Dakle, za jedan korak gore, pa opet testiranje.
edit: vidim da si išao na kombinaciju 500x8. Ne znam baš dal je pametno tolko forsirat ploču za 24/7 (ne znači da je u sat, al jbg. svakodnevni rad).
U redu za lov na najviši takt, ali mislim da je previše za svakodnevnicu.
Dakle, mišljenja sam da bi bilo pametno malo olabavit fsb.

Može bit više faktora!!
Ono što je najbitnije, a to se očigledno dosta ljudi ne sjeti napravit.
Najbolje je prvo testirat memoriju. Dakle, nju malo navlačit, testirat je i slično.
Čisto da vidite dokle je sposobna gurat i da kasniej ne bi zahebavala.
Dakle, moguče je da te koči memorija, a moguče je da ti cpu treba napona.
P.S. kad dižeš napon, diži je korak po korak. Dakle, za jedan korak gore, pa opet testiranje.
pa kak bi me mogo moj Corsair XMS2 4GB 1066 iznevjerit, idem plakat
idem citat tutorijal kak eliminirat sumlju sa memorije :)

Moji Corsairi za 1066MHz traže 2.2V. Nego pomoću bilokojeg CPU stress testa testiraš i RAM, samo staviš da testo koristi gotovo cijelu dostupnu RAM memoriju. Mada 500MHz FSB nije za daleke staze, tako da ništa čudno ako ti baca BSOD-ove

pa kak bi me mogo moj Corsair XMS2 4GB 1066 iznevjerit, idem plakat
idem citat tutorijal kak eliminirat sumlju sa memorije :)
Pa neče tebe on iznevjerit.
Ali malo pronjuškaj oko njega i njegovih postavki u BIOS-u.
Možda treba malo dignit i njega i slično. Ne znam na kolko ti on radi.
Iako, najvjerovatnije da je on ok, a da cpu traži napona.
Kažem ti, napon diži postepeno.
Gore sam ti editirao tekst za fsb procesora. Mislim da je 500 malo previše za 24/7.
Ja bi ga osobno malo olabavio.
edit: kolega olonja me prestigao

Moji Corsairi za 1066MHz traže 2.2V. Nego pomoću bilokojeg CPU stress testa testiraš i RAM, samo staviš da testo koristi gotovo cijelu dostupnu RAM memoriju. Mada 500MHz FSB nije za daleke staze, tako da ništa čudno ako ti baca BSOD-ove
a kolko bi bilo ok ?
mislim, ne kuzim se ja u to, pa pitam...
ja sam probal napravit sve kak ima ovaj tip:
http://www.utheguru.com/overclocking-an-intel-e8200-core-2-duo-processor-2
imamo gotovo identicnu maticnu, isti proc...
samo njegova voltaža je izuzetno mala..

Razlika između procesora, pa čak i iste revizije ima jako puno. Tvoj očito traži više voltaže nego ovaj drugi. Moj Q9650 isto tražiu dosta napona (3.4GHz, barem 1.2V, dok Deryev Q9550 (ista jezgra, revizija, samo smanjen množitelj) ide na 3.4GHz sa 1.1V ili čak manje.
Ja preko 425Mhz ne idem za 24/7 (trenutno mi radi na 425 x 9 (3.825GHz) @ 1.33V, RAM na 425x 2 (850Mhz) pri 1.9V)

Razlika između procesora, pa čak i iste revizije ima jako puno. Tvoj očito traži više voltaže nego ovaj drugi. Moj Q9650 isto tražiu dosta napona (3.4GHz, barem 1.2V, dok Deryev Q9550 (ista jezgra, revizija, samo smanjen množitelj) ide na 3.4GHz sa 1.1V ili čak manje.
Ja preko 425Mhz ne idem za 24/7 (trenutno mi radi na 425 x 9 (3.825GHz) @ 1.33V, RAM na 425x 2 (850Mhz) pri 1.9V)
Oly ti se pod hitno trebaš prebaciti na blagodati i7 procesora :))) Voltaža ispod 1.18v za 3.6+Ghz zagarantirano.

Hola!
Čekam ja Ivy bridge. Do tada će me ovaj služiti dosta dobro.

Hola!
Čekam ja Ivy bridge. Do tada će me ovaj služiti dosta dobro.
Tko čeka taj i dočeka

Želio bi procesor koji će imati snagu kao 980X (znači 6Q/12T). Ove ostale Core i7-ice bi imale bolje rezultate od mog, ali meni nedovoljno. A uz to GTX je moćan GPGPU :)

vec pola sata se vrti prime95 i nije bacio ni jednu gresku, mada ima jos vremana
kolko dugo da ga vrtim?
vcore: 1.360v u winsima /1.4025v u biosu
max temp: 59-60C

Dosta ti je pola sata (stavio si blend test?)

da

Ma dosta ti je to. Pali render i vidi imali ubrzanja

Osobno, u testovima kao što su Prime/Orthos i slično, pola sata vrtim, al samo kad idem dalje što se OC-a tiče.
Za 24/7 vrtim bar 3 sata, te uz to opalim još i Linx (ovom prilikom još jednom zahvala Celetu na preporuci za navedeni stress programčić ).
Zna se često desit da Prime i slični prođu i dva sata, pa onda banana. Tako da, za 24/7 (dugotrajna upotreba), valjalo bi opalit na jedno 2-3 sata,
s tim da se priority stavi na max (10).

Jos sam svoj kloknia i u 18h Primea nema errora ni nista, kao ni u memtestu. Temp narasla u prosjeku 2 C :D
U full loadu max je oko 54 C xD

U fino, fino!

Evo i ja sam da javim malo provrtio Prime95
najnoviju verziju skinutu s neta da vidim jer sam clockao CPU nedavno ponovo
OCCT je bio 45 min bez greške
a u primeu je sam dobio BSOD pa sam trunku povisio vcore odmah i evo
prošao sat vremena bez errora
btw Q6600 je sad na 3.33GHz aftermarket cooler Scythe yasya low fan profile
Malo jesu temp previsoke dođu do 72 ipak to nije previše za mog Intela C2Q

zanima me na koliko bih mogao dic svoga celeron e3300 2.5 dual core?
jel bi mogao ici do 3 da ne bude problema?

itko?

Oprosti na ovom, al morao sam. Jel vi znate citat? Imate pun k**** tutoriala na netu, a i na Bugu (jos su izdvojeni).. Kad OCas, ne pitas "oce li moci do tog i tog takta", "kako da OCam" itd... Prvo procitas par puta tutorial, pa u BIOS i OCaj.. Nitko ti ne moze rec do kolko moze ic.. Svaki ide drukcije.. Neki se OCaju bolje, neki losije; neki imaju bolji cooler, neki losiji; neki imaju bolju maticnu, neki losiju.. Citajte tutove i OCajte..
OT: Da, mogo bi ic, bez beda i sa stock coolerom.
Sry sa sam to morao rec na tvom postu, ima dosta takvih ljudi pa sam morao ovo napisat..

Mogao bi ići do 3 bez problema i na stock hladnjaku.

U full loadu max je oko 54 C xD
Kad vidim ovakve gluposti mrak mi padne na oci.Osobno nikad,al bas nikad nisam vrtio stres test(LinX) duže od petnaest minuta i nikad,al bas nikad mi se nije sustav srušio na postavkama koje su prolazile tih petnaest minuta. Samo si przite komponentice na taj način,poslje će vas u servisu pitati sta ste radili.
Stigo jucer V10, pa danas krenuo sa OC-om pošto nisam neki strucnjak, vec samo pratim upute sa Buga, zanima me zasto mi u cpu-zu varira multipier sa x6 na x8 i obrnuto, te zasto mi voltaza varira e i jos me zanima zasto mi kaze da mi ram radi na 400mhz-a a u bijosu mi pise 800 (ili jednostavno neznam procitat)