Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Ako je problem na maticnoj, mozes ostat i bez perilice sudja, a kamoli ne proca
reko si ono da se može negdje to provjerit, nešto za biose pa nisi nastavio... daj ideju pa da probam :)

Ako je proc u pitanju, uskoro vjerojatno nećeš ni sa ovim postavkama raditi jer šteta je učinjena. Ako je matična osobno bih mjenjao dotičnu jer dovoljno je da oštečena regulacija da previše soka i ode sve kvragu.

Zaboravi. Propala ideja.
Treba li ti toliko velika voltaza uopce?
Ne oc-aj dalje. Smanji voltazu, i frekv. ako je potrebno i uvjeri se da imas stabilan sistem.
Ja bih poceo od 3GHz i 1.30V

Zaboravi. Propala ideja.
Treba li ti toliko velika voltaza uopce?
Ne oc-aj dalje. Smanji voltazu, i frekv. ako je potrebno i uvjeri se da imas stabilan sistem.
Ja bih poceo od 3GHz i 1.30V
voltažu sam pokupio na nekom oc forumu i bila je stabilna
sad sam digo s onom tvojom od 1.28 na 3.33 i čini se ok...

Ako je proc u pitanju, uskoro vjerojatno nećeš ni sa ovim postavkama raditi jer šteta je učinjena. Ako je matična osobno bih mjenjao dotičnu jer dovoljno je da oštečena regulacija da previše soka i ode sve kvragu.
kak bi otkril u čemu je stvar? samo zamjenskim komponentama?

evo clockao samo proc na 3.6 Ghz bez diranja voltaze. Temperatura je u loadu 67 C najvise(prime 95). Jel bi mogao jos povisivati?

Šta će ti sa tom grafom išta i iznad 3.2, s kim ili čim se takmičiš?

Šta će ti sa tom grafom išta i iznad 3.2, s kim ili čim se takmičiš?
Ne natjecem se ja ni s kim, jednostavno zelim da sve sto imam od mp4 preko moba do kompa iskoristim sto bolje. Ako nis barem ce mi se igrice i filmovi raspakiravati brze iz rara

do kolko bi se dao OC e4500 na stock cooleru?? mislio sam malo clocknut cpu, a da ne kupujem novi ventilator.

do kolko bi se dao OC e4500 na stock cooleru?? mislio sam malo clocknut cpu, a da ne kupujem novi ventilator.
Pa mislim da bi na 3GHz trebao ić bez problema i bez dizanja voltaže, i to bi stock cooler trebao držati

koje matične ploče bi preporučili za clockanje lga775 (e5200)?
iskustva...?

ja ti imam x-38 od gigabyte s775
isto sam clockao proc
imam c2q q6600 na 3.33ghz
kažem ti jer si pitao za iskustva
ta moja matična ploča je super držao sam ga na 3.0ghz 3.2ghz, 3.33ghz to je sada i najviše je išao na 3.4 i 3.6ghz skoro 6 mjeseci
nisam imao nikakvih problema sa clockanjem niti sa matičnom pločom
:)

iskustva...?
asus, gigabyte do 600-700 kn.
ne isplati ti se više davati za ploču, taj socket i taj procesor.
da imaš kvalitetniji procesor onda bi ti se i isplatila kakva soc 775 ploča od 1000 i nešto kn, ovako ne.

S obzirom na tvoj CPU, ne siplati se ulagati u LGA 775 ploču. Ali kako je E5200 clockabilan CPU, ne bi bilo loše na njemu vježbati , ali ti ostaje samo kvalitetnija podloga.
Ja sam kupio prije cca. godinu i pol ASUS-ovu P5Q-E ploču i fantazija je. Ima kvalitetne elektroničke komponente, P45 chipset, 8 faznu regulaciju napona za CPU, mnoštvo clock opcija u BIOS-u itd. Trenutni CPU sam uspio navući na 4.5GHz (500MHz FSB) pri 1.7V, a za 24/7 dugo vremena sam ga držao na 3.83GHz (425MHz FSB) pri 1.32V. A prije Q9650-ke sam imao E6600 koji je radio na maksimalnih 3.6 GHz pri 1.6V nekoliko mjeseci prije nego sam kupio Q9650. Ploča je cijelo vijemem davala vrlo visoku voltažu pocesoru i još uvijek bez greške radi. Uglavnom ako nelatiš na neku od P5Q-E/Pro razmotri ju svakako.

kloknuvši svoj e5200 naletih na par gluposti koje me žifciraju, a ne mogu skužit u čemu je stvar...
(detaljniji opis vidi na vrhu 70. stranice ove teme)
dakle: fsb: 333; vcore 1.28V; mch 1.2V; ram: x2.4B (800)
sa množiteljem proca postavljenim na 10.5 (@3.5GHz) ne mogu ući u windowse zamrzne se n onom windows loading screen
sa x10 (3.33GHz) radi, sa x11 (~3.7GHz) radi... pa u čemu je problem? ://

Kako da ja clockam svoj e2160? Prije sam Celerona bez problema clockao, ali sad mi nije jasno kako? Citao sam onaj Naxxemov tuorijal ali opet..

povećavanjem fsb-a u biosima u razmacima po 10-ak herca, za prvih 40-ak herca vjerojatno nebi bilo potrebno podizat voltažu... nakon svakog bootanja pokreni prime95 small FFT na koih pol sata-sat pa dalje
ak se pokaže sustav nestabilnim povećaj napon (core voltage) za par stupnjeva... opet testiraj. nemoj dodavat previše napona, pazi na temperaturu i po potrebi prilagodi množitelj rama..... :D

Ali nemogu povecati FSB.

Kako da ja clockam svoj e2160? Prije sam Celerona bez problema clockao, ali sad mi nije jasno kako? Citao sam onaj Naxxemov tuorijal ali opet..
evo ti i mali link koji bi ti mogao biti zanimljiv :P http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=145328

Ali nemogu povecati FSB.
možda ti je u biosu to zaključano... ili ti matična ne podržava overclock O.o
koju matičnu imaš?

Imas pod Moj PC.

Imas pod Moj PC.
sad sam malo proguglal tu matičnu i žale se ljudovi nekaj da se neda baš klokat s njom... nebih znao...
probaj apdejtat bios...

p5gc-mx 1333
intel pentium dual e2180 2.00Ghz@2.30Ghz(stok kuler)
1gb ddr2 apacer 400Mhz + 1gb ddr2 takeMS 800Mhz
fortron 400W
9500GT MSI ddr2 512mb
80gb hdd
podizanjem samo fsb do koje maksimalne vrijednosti mogu ići sa ovim procesorom uz stok napajanje bez podizanja voltaže.
Jer normalno da DRAM:FSB odnos=10:6
povećavanjem samo fsb dali se povećavaju temparature ili istaju iste.

Molio bih procjenu:
CPU: Intel Core 2 Duo E8200
MBO: Gigabyte P35-DS3
RAM: Corsair XMS2 4GB 1066
PSU: Corsair HX520
HLADNJAK: Coolermaster V10
do kolko bih mogao otprilike ic, sutra ili prek sutra mi stize postom V10, pa sam nestrpljiv

Molio bih procjenu:
CPU: Intel Core 2 Duo E8200
MBO: Gigabyte P35-DS3
RAM: Corsair XMS2 4GB 1066
PSU: Corsair HX520
HLADNJAK: Coolermaster V10
do kolko bih mogao otprilike ic, sutra ili prek sutra mi stize postom V10, pa sam nestrpljiv
S tim hladnjakom 4Ghz neizgleda daleko, imaš i dobru ploću i dobar ram tak da bi mogao 500*8=4000MHz. al neznam dal je pametno tak držati ploću za 24/7

500Mhz je silovanje FSB-a, a nije niti ploča baš nešto (6 fazna regulacija bez hlađenja, 4-pinski naponski za CPU). Ja ne bih preko 425MHz za FSB (3.4GHz). Ta frekvencija bi barem mogla tražiti puno manju voltažu za CPU, pa regulacije ne bi bila toliko opterećena.
V10 je defintivno investicija dok bude raspoloživ za nove sockete, jer za ovaj C2D nema potrebe za takvom hladnjačom.

Moze malo objasnjenje oko multipliera. Pod Moj PC pise sta imam. Trenutno sa stock postavkama imam idle temp oko 31'C sa Artic Cooling Pro (mislim da je to model). Recimo da bih htio OCat sa 2.83 na ~ 3.3 GHz, pa me zanima jeli bolje dirat multiplier, sad je 8.5, ili FSB, ili jedno i drugo i na koliko?? Hvala unaprijed xD

Ne možeš na svome mjenjati množitelj. Maksimum je 8.5. Možeš FSB dignuti na 400MHz (da zadržiš omjere za RAM), i dobiti 3.4GHz

500Mhz je silovanje FSB-a, a nije niti ploča baš nešto (6 fazna regulacija bez hlađenja, 4-pinski naponski za CPU). Ja ne bih preko 425MHz za FSB (3.4GHz). Ta frekvencija bi barem mogla tražiti puno manju voltažu za CPU, pa regulacije ne bi bila toliko opterećena.
V10 je defintivno investicija dok bude raspoloživ za nove sockete, jer za ovaj C2D nema potrebe za takvom hladnjačom.
hebes plocu, ionako jos nece dugo
to mi je samo da izvucem max iz kompa dok ide, dok ne izađe 8 jezgri (a kak je krunulo... vrlo brzo bu to) onda kupujem novo :D
Ako je problem na maticnoj, mozes ostat i bez perilice sudja, a kamoli ne proca