Ostale softverske teme

[TUT] Izrada custom bootabilnog medija sa AOMEI PE

Silwncer ned 31.5.2015 21:00

Pošto ovakva tema  već ne postoji, onda ću ja da otvorim. U ovom tutorijalu ću vam pokazati kako izraditi custom built CD/USB bootabilni medij pomoću AOMEI PE Builder. Ovaj besplatni alat to omogućava i potpuno je besplatan za korištenje i podržava od Windows 8.1 do XP pa čak i Server izdanja.

Prednosti ovakvih alata su sljedeći:

Vaš sustav ne može da boota pravilno i želite vratiti backup koji ste napravili pomoću Windowsovog alata ili sa AOMEI Backupper;

- Računalo je zaraženo od virusa i želite ga očistiti u sigurnom okruženju (ako ste dodali custom alate);

- Trebate pretvoriti disk u MBR u GPT ili obrnuto ili želite particionisati hard disk ili neku drugu radnju vezanu za njega;

- Uraditi system restore itd.

NAPOMENA: Ovaj alat / medij radi samo na UEFI baziranim računalima (odnosi se na CD). Nisam siguran da li radi na legacy baziranim ali mislim da je proizvođač naveo da ne jer ovaj alat radi na bazi Windows PE (Preinstallation Enviroment). Vi možete probati ali ako neće tj. ne radi onda imate Hirens Boot CD.

Uz program dobivate zadano :

-AOMEI Backupper

-AOMEI Partition Assistant

-Alati ako Sumatra PDF ( ), Everything, Recuva itd.

1) Kada pokrenete program dobićete ovakav prozor koji vam samo naglašava šta CD sadrži:

2) Ako vaš sustav podržava izradu bootabilnog medija dobićete poruku kao na slici a ako ne onda nećete moći koristiti alat ali imate Hirens Boot CD.

3) Sljedeća stvar što trebate raditi jeste dodati vaše alate koje bi vam savjetovao da stavite u jednu mapu (npr. tools ili kako god hoćete).Ja vam savjetujem da uradite kao ovo na slici jer ti alati nisu od koristi jer Recuva ne može vratiti particiju kao i AOMEI .

Zatim kliknite na "Add File" da biste dodali mapu s alatima ,dodijelite njeno ime . Preporučuje se da se CD/USB izradi na 32-bit sustavima jer će najbolje raditi i na 32 i na 64 bit računalima. Što je više alata i veća veličina (max 2GB) to će CD/USB duže da boota. Ja ovaj alat samo koristim kada treba vratiti backup ili neke sitnice oko hard diska.

4)Nakon toga si birate hoćete li snimiti na CD/DVD (ovisno o veličini mape <700MB je CD a >700 je DVD),USB ili samo želite exportati ISO pa da možete koristiti više puta što je također odlična ideja.

Nakon next alat počinje izradu bootabilnog medija ili stvara ISO ako ste odabrali treću opciju.

Ovako izgleda Windows PE :

A evo i video od Britec kako alat zapravo radi i malo više detalja o njemu :

http://www.youtube.com/watch?v=wT4rhw9eK98