Mitch ned 23.2.2014 00:06
EchoOne kaže...
Mitch kaže...
Sve ovo stoji, ali ja ne vidim zašto bi servis rekao da root NIJE kriv za kvar (npr screen flickering itd) ?

Po tome moze rec da je flappy bird kriv za screen flickering.

Zasto?

Postoji backlight clamping i njegova izmjena u init ili u kernelu radi upravo to, potreban je samo root.

Mislim, ako se pojave zute fleke na ekranu, naravno da nije root kriv, ali ne mozes to pripisat vecini kvarova.

(nisam vlasnik niti radim u nikakvom servisu)

Ovo je odlična stvar za nas, ali isto tako ponekad nefer u odnosu na ostale kontinente.

KarloVranjes ned 23.2.2014 05:33

Točno tako.
To je isto da nismo Admin u Windowsima i da nemogu instalirati neke kernel mogućnosti koje recimo koriste programi poput limitera internet konekcije.
Ili da gubim garanciju jer sam reinstalirao Windowse ili stavio Ubuntu ili MacOSX(Hackintosh) sustav.

Root je zapravo injektiranje SuperSU aplikacije koja kontrolira koja sve aplikacija ima administratorsko dopuštenje.

Svi OEMovi su uklonili flash opciju iz svojih recoverya radi zaštite od rootanja.

Apple u drugu ruku radi to drukčije protiv Jailbreaka.

iOS svako nekoliko puta na tjedan šalje dijagnostiku Appleu u tom se nalaze izlistaji aplikacija,S/N i IMEI.

Jako lagana zaštita protiv ovih naših domaćih klošara ima npr. Google s svojim Nexus uređajima.

I još ljepo Google napominje da se zaključa bootloader nakon vraćanja na stock radi sigurnosti(sigurnost radi klošara).
"After restoring a factory image, it is recommended that you lock the bootloader, for security reasons."

https://developers.google.com/android/nexus/images

Samsung u drugu ruku iako nudi stock firmware datoteke na SamFirmware(http://www.samfirmware.com/) ubacili su flash brojač kojeg je lagano resetirati s root aplikacijom s Trg.Playa i time servisi nemogu utvrditi da je uređaj rootan ili da je bio pod CostumROMom.
Ali oni su sa Note3 i GS4 išli korak dalje i predstavili su Knox koji zapravo zapisuje na HW(EFuse) kad je nešto flashano(instalirano) s korisnikove strane a potvrđeno je s xda foruma da se nemože resetirati ako je Snapdragon verzija uređaja.(http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2486346)

EDIT:

Iako na Octa verzijama Galaxy uređaja možemo poništiti taj Knox(EFuse) treba mjenjati bootloader da lažira 0x0.Servisi i dalje mogu provjeriti flag na Knox tako da i Octa verzija pada u vodu.

Ovo je Samsungov potez protiv rootanja i CostumROMova a ovim bi zapravo tvrdili da taj zapis Knoxa govori da je šteta napravljena HWu.

Sony i ostala ekipa nedaje stock firmware niti daje mogućnost da se bootloader zaključa to jest da bi bootloader otključali traže vas IMEI uređaja tako da kad ovlašteni servis provjerava garanciju ovi im samo pošalju da garancija nevrijedi za navedeni IMEI.

Jedino što vas stvarno može razveseliti je Oppo i njihova politika.
Oni podržavaju rootanje i CostumROMove i daju 2god garancije iako se ubaci CostumROM ili se roota.
Ja sam nedavno imao problem s svojim Oppo Find 5.Lik iz Oppoa me zamolio da vratim na stock i pošaljem mu dijagnostiku čime je nakraju utvrđeno da je uređaj u potpunosti defektan(MBO) i da je treba promjeniti.
Poslao sam im uređaj poštom i vratili su mi novi u roku 2 tjedna.

wolfx00 ned 23.2.2014 16:06

Proslijedio sam upit prema HUZP-u, te sam dobio sijedeći odgovor: 

''Predlažemo da se obratite s pritužbom Odjelu za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva jer oni stalno govore kako postoje direktive EU i naši zakoni moraju s njima biti usklađeni. 

Također napravite prijavu državnim inspektorima i HAKOMU''

Naravno, nikakav konkretan odgovor nisam dobio, kao što sam i očekivao, ali idem sa prijavama prema odjelima na koje su me uputili. Tako da ću sa vama podijeliti svaki odgovor koji dobijem. 

ihush ned 23.2.2014 17:09
Mitch kaže...
Sve ovo stoji, ali ja ne vidim zašto bi servis rekao da root NIJE kriv za kvar (npr screen flickering itd) ?

-jednostavno, ako je korisnik softwareom uzrokovao problem (to nije kvar..) tad se jednostavnim flashanjem uređaj može vratiti na originalno tvorničko stanje i NAPLATITI popravak koji je van garancije. Ali to je suprotno izjavama da se garancija gubi. Standardne garancije ne pokrivaju npr fizičko oštećenje ili nestručno rukovanje, ovo se može jednako tumačiti, ali da garancija i dalje vrijedi, tj konkretan 'popravak' se može naplatiti jer nije pod garancijom. Banalni promjer, ostaviš upaljena svjetla na autu i isprazni se akomulator, u ovlaštenom servisu kupac kaže 'ne radi..' i nada se garanciji, dok servis kaže, da je akumulator ispražnjen 'nestručnim rukovajem' i da to nije pokriveno garancijom, ugrade novi i naplate. Garancija i dalje vrijedi, tj ne gubi se. U čemu bi takvo tumačenje bilo pogrešno? Država-zakonodavac bi to morao rastumačiti distributerima....

wolfx00 pet 28.2.2014 11:18

I još jednom, kao što sam i očekivao, niti od HAKOM-a nikakav konkretan odgovor...

Poštovani,
HAKOM nije nadležan za pitanja u vezi uvjeta jamstva na uređaje iako se radi o mobilnim uređajima te Vam savjetujemo da se za tumačenje obratite Ministarstvu gospodarstva.

Sada čekam odgovor od ministarstva, ali poznavajući njihovu ažurnost i brzinu, neće skoro.
Coder256 pon 3.3.2014 16:07

Dobio sam tablet ovo ljeto i rootao sam ga. Prije par tjedana mi se pokvario utor za punjač i odnio sam ga u t-mobile pošto je bio pod garancijom. Oni su uredno poslali na servis u zagreb i rekli da čekamo. U međuvremenu sam se ja sjetio da ga nisam unrootao {#} i bilo me malo strah oće li sve proć kako treba (jer bi bila paljba od roditelja...). Prije par dana su me nazvali da je gotov, ja otišao tamo pokupio ga, sve uredno bilo. Nikakvo spominjanje rootanja i gubljenja garancije.

Izgleda da još ima nade u ovaj naš sustav {#}

Danijel14 pon 3.3.2014 18:23

Čitam ovaj topic, i jednostavno što reći: mi smo trula nazovi-država koja je sama sebi svrha. Nema baš veze sa ovime ali: dobijem neki dan rješenje od FINA-e po kojem ja i ostalih 5 kolega iz bivše firme, kao ovrhovoditelji nad pokretninama iste firme, moramo platiti to što su oni nas u sustav uveli kao ovrhovoditelje nad pokretninama. Po računu, rješenju i osalim papirima uopće se ne da skužiti da li svako od nas plaća po 369 kn, ili se taj iznos dijeli na nas šestero. Odem drugi dan u FINA-a, jer ni odvjetnica nije bila sigurna koliko tko mora platiti. Šalter broj 1: (ukratko) 'ja ne znam što vi mene uopće pitate', 'ja mislim da je to ukupan iznos za vas šestero, ali pitajte radije šefa'. Šalter broj 2: opet ja objašnjavam ispočetka, nakon što sam 5 min čekao da lik završi svoj privatni razgovor. Gleda u papire, čudi se, ja opet iznova postavljam pitanje... Odgovor: 'ja mislim da je to iznos koji plaćate zajedno'.

I koja je poanta? FINA izda račun i rješenje, a da ni sami ne znaju što su napisali. Pa normalno da će proći još milion godina dok oni prilagode sve EU zahtjevima, a i onda 90% njih neće znati čemu sve to.

KarloVranjes uto 4.3.2014 19:06

Gledaj ovo koliko je naša država jadna.Još ima korupcije a i legalna je što je najgore.

Nexus 7 32GB LTE kupio prošle godine.Radio super prvih par tjedana.
Nakon tog se počeo resetirat i usporavat.

Spakirao i odnio sam na servis(MRServis).
Prošlo 15 dana zovu me dali da čekam novu MBO ili da predaju zahtjev ASUSu za novi uređaj.
Ja kažem aj kad ste tako fer može pričekat ću do iza nove godine nije mi o glavu.

Stigao uređaj.Radio super do 10.2.2014

Oped resetiranje i usporavanje.
Spakirao uređaj i odnio u MRServis a ovi dali papir da više nisu ovlašenti za ASUS.
I dali broj na koji mogu dobiti novi ovlašteni servis.

Zovem ja SystemOne i pitam dali imaju u Splitu koju podružnicu i kažu da nemaju nego šalju kurirsku službu po uređaj.
Ajd može kažem,došao Overseas ja predao uređaj i ovi mi javili da su ga dobili.
Prošao tjedan dana i kažu da su zamjenili MBO(da isto što i MRServis).
Jučer ga dobio kad ono mila majko što je ovo.(http://www.youtube.com/watch?v=TzZUq3KRDVc)
Neki CostumROM očito.Razmišljam ja dali da flasham stock Nexus factory ili da šaljem nazad.

Zovem odmah SystemOne ovi izmišljaju da trebam da ažuriram sustav ili da kolega nije ažurirao. 

Nakraju slao email direktno ASUSu.
Jutros dobivam email direktno od ASUSa:

Poštovani,

izvinjavam se što imate problem sa servisom.

Pošaljite tablet nazad u servis, kolege će ispraviti propust.

S poštovanjem 

ASUS West Balkans – Service department

Nije prošlo sat vremena stiže email od direktora SystemOne da se izvinjavaju itd.. Da im pošaljem nazad uređaj itd..
Govorim ja njemu onako ljepo:
Dakle ovako,bilo je šta je bilo sada želim novi uređaj,nikakvi servisi ili instaliranje OSa.

On govori da nemogu zahtjevati novi jer ASUS nalaže da ako greške ostaju nakon 45dana ili 3 servisa da tek onda mogu.
Govorim mu ja pa kako to prošli put MRServis me zvao nakon 15 dana i pitao dali da želim novi uređaj ili da pričekam MBO.
On da nije to istina bla bla bla.

Govorim mu ja "Gledaj prika mogao sam ja i sam flashat stock OS ali iz inata neću jer ovo ste usrali i sad popravite.
On meni da ja nemogu nigdje naći stock images da to samo oni i ASUS imaju.

DEBELI LOL.

Još nešto jako važno za napomenuti.
Nexus 7 2013 je jako poznat po tome što se zadnji poklopac polomi na kraju kada se ide otvarati(Provjerit iFixit).

S/N i IMEI je ostao isti i nakon prvog servisa čime me jako čudi kako to da su zamjenili MBO a IMEI i S/N je ostao isti?
Dakle moguće je samo da su samo factory resetali. 

Pitam ga u vezi garancije,CostumROMa i rootanja.
Govori on sve se smije da njih nebriga sve dok se nedira bootloader i da mora biti zaključan inače ode garancija.

Znači Google dobro govori da se treba iz sigurnosnih razloga zaključat bootloader radi ovakvih kretena.

blagus uto 4.3.2014 21:11
Mitch kaže...

Postoji backlight clamping i njegova izmjena u init ili u kernelu radi upravo to, potreban je samo root.

Init je često u sklopu kernel imagea, a niti jedno niti drugo ne možeš mijenjati samo rootanjem (osim ako netko ne kompajla kernel modul ali to nije često).

KarloVranjes kaže...
Samsung u drugu ruku iako nudi stock firmware datoteke na SamFirmware(http://www.samfirmware.com/)

Sony i ostala ekipa nedaje stock firmware niti daje mogućnost da se bootloader zaključa to jest da bi bootloader otključali traže vas IMEI uređaja tako da kad ovlašteni servis provjerava garanciju ovi im samo pošalju da garancija nevrijedi za navedeni IMEI.

To ne nudi Samsung nego samo ekipa skuplja sve firmware fajlove na jednom mjestu a povuku ih sa službenih servera, ista stvar je i sa Nokijom na mrcrab.net i svakim drugim proizvođačem.

A postoje i drugi načini za provjeru statusa bootloadera u memoriji uređaja, IMEI nije potvrda da si otključao bootloader nego samo dokaz da si tražio ključ (Sony) ili file (HTC) za unlock. Sam unlock se odvija lokalno pa proizvođač ne može znati kad i ako uopće jesi sa podacima koje si tražio otključao bootloader ili ne.

KarloVranjes kaže...
S/N i IMEI je ostao isti i nakon prvog servisa čime me jako čudi kako to da su zamjenili MBO a IMEI i S/N je ostao isti?

Zamjenska matična, kad je službeno dobavljena od proizvođača, je prazna, a S/N i IMEI se programiraju u memoriju uz pomoć proizvođačevog hardvera i/ili softvera.

Mitch uto 4.3.2014 21:55
blagus kaže...
Mitch kaže...

Init je često u sklopu kernel imagea, a niti jedno niti drugo ne možeš mijenjati samo rootanjem (osim ako netko ne kompajla kernel modul ali to nije često).

Za root je potreban recovery, a recovery (custom) se backup-a u init ponekad (ovisi koji), kao i svoje skripte za flash-anje iz samog UI-a (Goo.im app, Rom Manager itd)

KarloVranjes sri 5.3.2014 04:06
Mitch kaže...

CostumROM?

Flashali su ti image od mlađeg brata Memo Pad-a, a to što se usporavao si mogao i sam riješit.

A kako sam mogao to usporavanje i zamrzavanje rješit? Daj pojasni jer flashanjem factorya ništa nepomaže.

jocommb čet 6.3.2014 22:45

ajde posto je tema o garancijama nadam se da se necete ljutit ako postavim offtopic pitanje.....  ujak mi je kupio Samsung Note 3 u Njemackoj u vodafonu,mob je otkljucan radi na sve kartice...i zanima me dal ja mogu ako mi se sta desi s mobom ic u neki samsungov servis u hrvatskoj?

KarloVranjes pon 10.3.2014 18:07

KarloVranjes kaže...

Zamjenska matična, kad je službeno dobavljena od proizvođača, je prazna, a S/N i IMEI se programiraju u memoriju uz pomoć proizvođačevog hardvera i/ili softvera.

Evo vidiš danas dobio tablet nazad i nije isti S/N niti IMEI se nepoklapa s onim što je na kutiji.
Ajd sad objasni to? 

blagus pet 14.3.2014 13:54
KarloVranjes kaže...

KarloVranjes kaže...

Evo vidiš danas dobio tablet nazad i nije isti S/N niti IMEI se nepoklapa s onim što je na kutiji.
Ajd sad objasni to? 

Vjerojatno su ti zamijenili cijeli uređaj. U svakom slučaju službeni servis bi u pravilu morao kod zamjene matične, ako je ona original nova, upisati tvoj S/N i IMEI, za slučaj zamjene cijelog uređaja ne znam.

KarloVranjes pet 21.3.2014 19:05

Pa da.
Evo nije prošlo par sati odkako su mi ga vratili na pravi OS i oped zamrzavanja,gašenja i glitchevi.
Ponovno im poslao uređaj.Zvao ih da hoću da zamjene bateriju na moj trošak,rekli da može a na kraju baterija nije zamjenjena.Aj dobro to je njima od glavu.
Danas dobio nazad.Oped MBO mjenjali.
Oped FAILALI i stavili krivi OS.

Znači oni isti što sam napisao gore.

Kakvi kretenski servisi.Nisu oni uopće niti trenirani ili bilo što.
Takvima treba oduzeti licencu.
Totalno sam uvjeren da bih bolje radio od njih jer ovo je retardizam.

schwartz_peter sub 27.9.2014 19:13

Slobodno pitaj i komentiraj po tebi sporan dio :)

Garancija je nešto što proizvođač proizvoljno daje i nijedan zakon i direktiva je ne mogu urediti (doduše postoje iznimke u manjem broju slučajeva, ali u uvjete garancije nitko ne dira). Ali što se tiče odgovornosti prodavatelja, to je sasvim drugačija priča.

Inače, slobodno možeš što se tiče (ne)implementacije navedene direktive kontaktirati i Ministarstvo gospodarstva kao nadležno ministarstvo za zaštitu potrošača.

zerocool12 sub 27.9.2014 20:16
schwartz_peter kaže...

Slobodno pitaj i komentiraj po tebi sporan dio :)

Garancija je nešto što proizvođač proizvoljno daje i nijedan zakon i direktiva je ne mogu urediti (doduše postoje iznimke u manjem broju slučajeva, ali u uvjete garancije nitko ne dira). Ali što se tiče odgovornosti prodavatelja, to je sasvim drugačija priča.

Inače, slobodno možeš što se tiče (ne)implementacije navedene direktive kontaktirati i Ministarstvo gospodarstva kao nadležno ministarstvo za zaštitu potrošača.

Postoji zakon o zaštiti potrošaća koji uređuje garancije.

schwartz_peter sub 27.9.2014 21:03

Moram priznati da sam očekivao više radosnih lica :)

Tako je, ZZP se također dotiče garancije. Ali samo kaže da je proizvođač mora dati za elektroničke uređaje.

No, to sada ionako nije tema. Ja bih se rado educirao o tome što je krivo.

Možda nekoga buni činjenica da se u direktivi koristi izraz warranty. Nažalost, engleski nije najsretniji izraz za gledati EU norme jer kod njih riječi nemaju isto značenje kao kod nas. Zato Direktiva naglašava da je ovdje riječ o "zakonskom jamstvu", a ne o "proizvođačevom jamstvu". Ovp drugo je ono što mi koristimo izraz jamstvo, a za prvo odgovornost prodavatelje.