geoxWg pon 6.11.2023 17:28

Možda je jedino rješenje promjenit broj? To je jedino što mi nudi telemach a iz whatsappa naravno generički odgovori, do njih doći je nemoguce. Samo me brine što ne mogu deaktivirat sad taj račun, izbrisat povijest razgovora, slike koje su tamo itd...nadam se da ga nitko neće koristit :) ekipa mi kaže da kad mi pošalju poruku da je samo jedna kvačica...

Lil Dice pon 6.11.2023 17:59
geoxWg kaže...

Možda je jedino rješenje promjenit broj? To je jedino što mi nudi telemach a iz whatsappa naravno generički odgovori, do njih doći je nemoguce. Samo me brine što ne mogu deaktivirat sad taj račun, izbrisat povijest razgovora, slike koje su tamo itd...nadam se da ga nitko neće koristit :) ekipa mi kaže da kad mi pošalju poruku da je samo jedna kvačica...

Ne mogu oni doći do tvojih razgovora i medija. Backup whatsappa se radi na G disk ili icloud, na Androidu se moglo i lokalno u mapu (nezz dal to još ide). Kad se prijaviš s novim telefonom nemaš nikakve razgovore dok ne vratiš backup. Bar je tako prije bilo, nek me ispravi netko ako sam u krivu ili wapp uveo svoj cloud neki.

Marko :D pon 6.11.2023 18:46

Ja sam u dva navrata dobio dvije čudne poruke, jedna s +44 od nekog "Andelka from Croatia" koji mi nudi full-time/part-time posao koji zahtjeva sat vremena dnevno rada i može se zaradit 100-300€ dnevno. Jedini requirement je da moram imat +25 godina. 

Druga poruka mi je stigla na WhatsApp od nekog tam random broja +1 (812), ali ne sjećam se što je pisalo. Prijavio poruku kao spam i blokirao broj. Isto napravio i s prvom porukom.

Tututuru pon 6.11.2023 19:02
Marko :D kaže...

Ja sam u dva navrata dobio dvije čudne poruke, jedna s +44 od nekog "Andelka from Croatia" koji mi nudi full-time/part-time posao koji zahtjeva sat vremena dnevno rada i može se zaradit 100-300€ dnevno. Jedini requirement je da moram imat +25 godina. 

Druga poruka mi je stigla na WhatsApp od nekog tam random broja +1 (812), ali ne sjećam se što je pisalo. Prijavio poruku kao spam i blokirao broj. Isto napravio i s prvom porukom.

I ja isto prije 2 tjedna. Blokiran broj momentalno

Lovac pon 6.11.2023 19:05

Nije to-to; Telemach je navodno izgubio kontrolu nad SMS-ima/dijelom infrastrukture i aktivacija tebi, gdje bi moralo, ne dođe već bude pokupljeno od 3. strane. Ako se to ispostavi kao točno, fijasko.

A i inače, topla preporuka da ne koristite WA. Dok su oni baš imali leak brojeva, dnevno su mi počeli dolaziti pozivi od svud pa sam morao aktivirati onu opciju da bloka sve potencijalno neželjene brojeve. Sad imam Telegram s 2FA.

Marko :D pon 6.11.2023 20:12
Tututuru kaže...

I ja isto prije 2 tjedna. Blokiran broj momentalno

Ziher pa su ti rekli otkud su dobili tvoj broj. Ja bi poslao upit Moj Posao i poslao im taj screenshot. 😁

Lovac kaže...

Nije to-to; Telemach je navodno izgubio kontrolu nad SMS-ima/dijelom infrastrukture i aktivacija tebi, gdje bi moralo, ne dođe već bude pokupljeno od 3. strane. Ako se to ispostavi kao točno, fijasko.

A i inače, topla preporuka da ne koristite WA. Dok su oni baš imali leak brojeva, dnevno su mi počeli dolaziti pozivi od svud pa sam morao aktivirati onu opciju da bloka sve potencijalno neželjene brojeve. Sad imam Telegram s 2FA.

Mislim, 2FA bi svi trebali uključiti na važnim računima, to su ipak neke osnove. I nekako mislim da ovo nije ovo slučaj samo kod Telemacha.

Lovac pon 6.11.2023 20:27

jasno za 2FA, no problem je puno veći, čak toliki da t-com ide žurno raditi da se isto ne desi i njima.
Ako su stvarno imali ovakav propust, odlazim odmah na roze pa makar plaćao za istu stvar 30% više

Marko :D pon 6.11.2023 20:39
Lovac kaže...

jasno za 2FA, no problem je puno veći, čak toliki da t-com ide žurno raditi da se isto ne desi i njima.
Ako su stvarno imali ovakav propust, odlazim odmah na roze pa makar plaćao za istu stvar 30% više

Mislim da ti ovo nema veze s time već čista nadogradnja mreže, tako i Telemach šalje. Imaj na umu da ni HT nije imun na hakerske napade, imali su ih i oni. Imali su i one fantomske pozive sa stranih brojeva. 😁

Elles D. kaže...

Takva poruka je i na telemach stranici već neko vrijeme.

Tu poruku malo stave, pa malo maknu, pa je opet malo stave, pa malo maknu. 

plavi08 pon 6.11.2023 21:16

Mene brine što se nitko od telekoma ne oglašava o vektoru ili principu napada.

Radi li se samo o spoofanoj autorizaciji za Wapp ili spoofanom broju što je puno opasnije. Ili nešto između MITM napad.

Nisam dobio odgovr od Telemacha niti Wapp-a po ovome pitanju.

Vidim sad ankete gdje su poklikane i druge mreže. No na društvenim mrežama nalazim isključivo Telemach.

2FA neće sprejčiti da Vam netko privremeno preuzme app ili Vas odjavi. Ali će spriječiti da se koristi Vašim računaom i omogućiti će kada povučete račun natrag na Vaš uređaj da ga možete koristiti.

Vavoom pon 6.11.2023 22:00

Hehe, i kod mene takođe slična situacija: jednom sam na WApp dobio poruku isto sa britanskog broja, ali koliko pamtim budala me zamijenila sa nekim drugim likom (tvoj imenjak) i veli mi da li mogu se zaposliti kao turistički vodič Naravno, odmah sam podnio prijavu WAppu, nakon tog je uslijedio block i onda izbrisao chat i miran sam, jedino se bojim da mi ponovo ne piše sa našeg broja...

Inače, broj mi je A1 na bonove a mob je iPhone X (onaj "obični", nije XS ni XR) pa me zanima jel neko uspio uključit 2FA na iOS-u?

Marko :D pon 6.11.2023 22:11
plavi08 kaže...

Radi li se samo o spoofanoj autorizaciji za Wapp ili spoofanom broju što je puno opasnije. Ili nešto između MITM napad.

Nisam dobio odgovr od Telemacha niti Wapp-a po ovome pitanju.

Vidim sad ankete gdje su poklikane i druge mreže. No na društvenim mrežama nalazim isključivo Telemach.

2FA neće sprejčiti da Vam netko privremeno preuzme app ili Vas odjavi. Ali će spriječiti da se koristi Vašim računaom i omogućiti će kada povučete račun natrag na Vaš uređaj da ga možete koristiti.

Upravo to, pa i da kažu sjebali smo, krivi smo, u redu. Ali smatram da ova šutnja nije u redu. Mene ne bi čudilo da to ima neke veze s eSIM koji su uveli nedavno u ponudu. Index komentari govore da su Telemachu hakirani "autorizacijski serveri", ali to su samo Index komentari. Bit će zanimljivo čuti što će i ako će se uopće oglasiti oko ovog problema.

ihush uto 7.11.2023 00:17

-hakom..

plavi08 kaže...

..

-mene brine hakom.. koji ne brine. (odbaci nadležnost mada postoji mogućnost da je to stvar operatera.. onak, 'nisam' kao da je u pitanju prdac.. odnosno na temelju kakvih info-istraživanja-činjenica oni to 'znaju' kao odgovor ako prvo ne istraže..).

Lovac uto 7.11.2023 01:26

HAKOM je baš tragedija, očito štite Telemach, primjer, na jednom jako poznatom portalu bila anketa ako si imao problem s WA, na kojoj si mreži. Većina Telemach. I nakon toga magično bude članak samo "Da li ste danas imali probleme sa WA" i ponuđeno DA ili NE.
Telemach facebook isto generički izbjegava frustrirane ljude i samo c/p da se jave whatsappu :D A to što je zbog njihovog propusta to sve krenulo, nikom ništa.

Mauro uto 7.11.2023 07:13
Vavoom kaže...

Inače, broj mi je A1 na bonove a mob je iPhone X (onaj "obični", nije XS ni XR) pa me zanima jel neko uspio uključit 2FA na iOS-u?

A1 pretplata, iOS 17.1 (Iphone 13 Pro Max) i uredno sam ukljucio 2FA za WhatsApp

sirka666 uto 7.11.2023 07:42
Lovac kaže...

Nije to tako lako preći kad je cijela obitelj uža i šira na WhatsAppu...

To ne znači ništa ako pređemo žena i ja, treba većina korisnika prijeći.

plavi08 uto 7.11.2023 08:27

Krenulo se već u kontrolu štete pa me stoga situacija još više brine. Koristeći google ne vidim da je problem puno rašireniji od HR.

Uglavnom nadam se da je samo Whatsapp.

Miču se ankete, ispravljaju obajve po društevim mrežama. 

Slika orginalne HAKOM objave.

Apachy uto 7.11.2023 09:31

Ma mislim da je to sad gotovo, kaj su ušićarili, ušićarili su, jer ako i dalje bude provala u račun, onda su ili u WhatsAppu ili u operaterima žešći nesposobnjakovići.

Fakat mi je žao ljudi kojima se to dogodilo, izgubit podatke i poslovnu ili privatnu komunikaciju je  malo veća gnjavaža, a nekima možda i neugodno, ali očito su ovakve situacije neophodne da se privatnost i sigurnost na web-u uzme za ozbiljno i tu najmanje mislim na korisnike, više na ove megalomanske kompanije koje zgrću puste pare na našim digitalnim životima, a utroše ni 5% dobivenog da zaštite svoj kraj od curenja i krađe podataka.

edit: a i šutnja telemacha je njihova slika odnosa prema korisniku. samo sve pod tepih guraj. mislio sam da je a1 dno telekom kompanije dok nisam isprobao telemach, tj. tadašnji tele2.

picajzla0707 uto 7.11.2023 11:54

danas mi bakutu zove ženska iz styrie, dakle večernji, njuškalo, 24sata i ostali... vidim baka radi grimase, ne kuži ništa i da meni mobitel

ja se javim, ženska počne mucati da zašto je baka meni dala telefon, jesam li punoljetan bla bla...

pitam je što hoće, predstavi se i kaže da je iz styrie i da oni znaju kako je na viru teško doći do novina (imamo najmanje tri kioska koji rade svaki dan) i da bi oni nama ponudili pretplatu...

pitam je otkud njoj uopće podaci poput broja telefona, da mi živimo na viru, ime moje bake, kad ženska se počne ispričavat, da ako ne trebamo pretplatu da će ona ubilježit da ne zovu više...

pitam je opet otkud joj naši osobni podaci, ženska nešto promuca i prekine

mater im jebem lopovsku, a bitno da pišu kako tamo neka utjerivačka firma plaća kazne za slična sranja

i onda se čudit što kojekakvi hakeri dođu do podataka, pa to se dila naveliko

Hornet_93 uto 7.11.2023 12:10

Mog starog su zvali ljetos, neka agencija za održavanje evenata, večera, neka prodaja uključena - tipa kako je tuperware poslovao pred 20 god. stari isto nešto sluša, pitam ko je i da mi mob, isto lik se zbene i povikne da vratim starog na telefon, reko ajmo podaci od tebe i firme, što mi naravno ni jedno ni drugo nije dao, pa pitam odakle mu broj od starog i njegovo ime - jer od 2020. upisan je u registar ne zovi - opet nešto snjonja i kao nastavi driblati taj poziv za večeru, a ja ko idiot ga ispitujem tko je, ime fime i odakle mu podaci, da bi nakon pola minute samo prekinuo.

obavijesti hakom o tome, a oni evo od ljetos do sada poslali ravno jedan mail nakon prijave i to nedavno sa pitanjem da li i dalje ostajem kod prijave i inzistiranju da istraže tko je ta firma, odakle je, čime se bave, podatke (ime, broj u sudskom registru, oib), odgovornu osobu i kako su uopće nazvali, a broj je u registru ne zovi.

i sad opet čekanje i načekivanje, a oni u pola godine nisu u stanju istražiti broj sa kojeg me zvala agencija i kome taj broj pripada, tj. tko se njime služi. 

isti su ko fina - sami su sebi svrha.