Mobilni OS-ovi i softver za mobitele

[FAQ] Android flash, custom ROM, root

Fero ned 15.4.2012 23:05
hrvoje_zg91 kaže...

Rootao sam svoj Nexus S pa me zanima koji je najbolji ROM a da sve radi na njemu .

Nekako mi se svidio ovaj pa da čujem vas

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1425344

pa nije loš, ali uvijek su mogući problemi (bugovi).

prvo instaliraj ClockWorkMod i napravi Backup trenutnog roma, tako da ako bude problema vratiš se na njega.

Najbolji su orginalni romovi ali ako želiš promijeniti možeš i za sve odgovaraš sam sebi tako da razmisliš prije nego se upustiš u takve preinake.

Fero pon 16.4.2012 10:58
hrca10 kaže...
Hvala,ali sam krivo napisao,ne rootanje,vec tmobile brani/blokira otkljucavanje bootloadera

Evo ti link za otkljućavanje bootloadera ali moraš prvo provjeriti da li je dopušteno otkljućavanje, ako ti stoji Bootloader unlock allowed kaže Yes(Da) e onda možeš otkljućati, ali ako ti stoji No onda ništa od toga.

link na Sony Instructionshttp://unlockbootloader.sonymobile.com/instructions.

prati i ovaj link to su ti smjernice : http://www.youtube.com/watch?v=H9COw6Yxmv4

Nakon što otključaš bootloader nikada nemoj napraviti Over The Air upgrade nego preko njegovog managera i Pc-a.

Prati upute za svoj mobitel i dobro čitaj ako bude kakvih problema ne odgovaram za tvoj postupak.

Bok!!!

cikano pon 16.4.2012 13:14

Sto trebam napraviti prije flash i root-anja, da se kasnije ako zelim mogu vratiti na stock ROM i da postavke budu po default kao iz ducana?

I koji je najbolji custom rom prema vasem iskustvu za htc evo 3d?

Fero pon 16.4.2012 14:40
cikano kaže...

Sto trebam napraviti prije flash i root-anja, da se kasnije ako zelim mogu vratiti na stock ROM i da postavke budu po default kao iz ducana?

1. Prije svega dobro razmisliti jer sve radiš na svoju odgovornost

2. Ako nisi siguran ne upuštaj se u to.

3. Naći na xda forumu kako se i što radi za tvoj model mobitela i čitati, čitati, čitati da ne bi bilo poslije kako ovo ili kako ono.

4. Sve što radiš nije na nićiji nagovor i ako bude kakvih problema ne krivi nikoga.

Kad postavljaš pitanje barem navedi koji model mobitela imaš i koju verziju software-a (Froyo i verziju, Gingerbread i verziju, ICS i verziju).

Neke osnove su Root i ClockWorkMod ( iz kojeg u recovery modu sa SD card, radiš backup, instaliraš romove, vraćaš orginalni rom na kojem si bio, stavljaš kernel itd... )

Druga mogućnost je da to radiš preko Pc-a sve ovo iznad navedeno ali sa razlićitim programom ( navedi model moba).

Postoji mogućnost da sve to neće ići bez malo većeg truda jer imaš Lock bootloader koji se mora otkljućati da bi mogao neke stvari promijeniti.

Eto mislim da sam bio donekle jasan.

Bok!!!

cikano pon 16.4.2012 17:49

@ Fero Hvala

Imam HTC evo 3d x515m, android 2.3.4.; kernel version 2.6.35.13-g47321df

Hboot - 1.49.0018

Svugdje vidim opcenito razglabanje i koristenje pustih termina za koje ja nemama vremena. Do sada sam koristio  lg540 gt, i na njemu sam promijenio 5-6 verzija android rom-ova bez nekih problema. Za lg ima tako jednostavnih upustava da je to milinia, mislim da je tutorial napravio najbrzi.

Mene samo zanima ako mi tko moze reci sto trebam napraviti da sacuvam ovakve postavke, da nakon stavlanja nekog coustom rom-a (moze i preporuka za rom; neki na kojem rade sve funkvije na mob i na kojem je iskoristivost baterije veca) mogu vratiti sve na staro ako mi ne odgovara custom rom? Znaci koji je su mi prvi koraci, prije stavljanja nekog roma da sacuvam sadasnje stanje?

Fero pon 16.4.2012 18:44
cikano kaže...

@ Fero Hvala

Imam HTC evo 3d x515m, android 2.3.4.; kernel version 2.6.35.13-g47321df

Hboot - 1.49.0018

Svugdje vidim opcenito razglabanje i koristenje pustih termina za koje ja nemama vremena. Do sada sam koristio  lg540 gt, i na njemu sam promijenio 5-6 verzija android rom-ova bez nekih problema. Za lg ima tako jednostavnih upustava da je to milinia, mislim da je tutorial napravio najbrzi.

Mene samo zanima ako mi tko moze reci sto trebam napraviti da sacuvam ovakve postavke, da nakon stavlanja nekog coustom rom-a (moze i preporuka za rom; neki na kojem rade sve funkvije na mob i na kojem je iskoristivost baterije veca) mogu vratiti sve na staro ako mi ne odgovara custom rom? Znaci koji je su mi prvi koraci, prije stavljanja nekog roma da sacuvam sadasnje stanje?

Prvo trebaš provjeriti Bootloader da li je S-ON ili S-Off, to je osnovno da znaš jer nije to lg540 gt da bude tako jednostavno. Uđi u recovery moba i pogledaj, ako je S-On onda ti nije samo idem stavit rom.

Za tvoj mob ima tri naćina otkljućavanja bootloadera: dva besplatna i jedan se plaća.

Bez tih postupaka ništa osim ako ti misliš da je to jednostavno i brzo onda radi po brzim uputama negdje drugdje i za to moraš imati vremena i čitati, čitati i čitati.

Backup roma možeš raditi iz ClockWorkModa ali treba ti rootani mob i otkljućani bootloader bez toga zaboravi. a nakon tih stavki možeš stavljati custom romove i vraćati se na orginalni rom.

Nakon što otkljućaš bootloader gubiš garanciju.

pogledaj ovo :http://www.youtube.com/watch?v=7FJiXWrXF4I&feature=results_video&playnext=1&list=PL478A388F27EE697B ili ovo http://www.youtube.com/watch?v=OTGgzhWn8s8&feature=related neka ti budu smjernice ali ako što pođe po zlu ne odgovaram za tvoje postupke.

ovo ti je link na HTCdev za unlock bootloader http://htcdev.com/bootloader ali se registriraj da možeš dobiti key na mail za otkljućavanje.  

hrca10 pon 16.4.2012 21:39

@Fero,u tome i je problem,jer mi izbacuje no,,jel moguce to ikako zaobici?ili recimo,ovo ce malo glupo zvucati,ali,ako je do tmobilea,da im odnesem potpisanu izjavu,ovjerenu kod jav. bilj. u kojoj stoji da se odricem garancije pod uvjetom da mi dozvole otkljucavanje bootloadera.samim time i root?razlog sto zelim root je njegova debilna klasifikacija prioreta appova kao glavnih procesa,koje je nemoguce trajno ubiti,tj pokrecu se iznova,tipa,izlogiram se sa face,maknem widget,ubijem app,on se opet pokrene,pa konstantno ponovno pokretanje live wirea iako nista nije ukopcan i slicno,ima kakvo drugo rijesenje za to?

Fero pon 16.4.2012 23:38
hrca10 kaže...
@Fero,u tome i je problem,jer mi izbacuje no,,jel moguce to ikako zaobici?ili recimo,ovo ce malo glupo zvucati,ali,ako je do tmobilea,da im odnesem potpisanu izjavu,ovjerenu kod jav. bilj. u kojoj stoji da se odricem garancije pod uvjetom da mi dozvole otkljucavanje bootloadera.samim time i root?razlog sto zelim root je njegova debilna klasifikacija prioreta appova kao glavnih procesa,koje je nemoguce trajno ubiti,tj pokrecu se iznova,tipa,izlogiram se sa face,maknem widget,ubijem app,on se opet pokrene,pa konstantno ponovno pokretanje live wirea iako nista nije ukopcan i slicno,ima kakvo drugo rijesenje za to?
prvo pogledaj i traži za mob riješenje na ovom linku http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=1351.
Istraži sva riješenja ako ne moraš otkljućavati bootloader nemoj. 

link 1 sa xda foruma :http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=142691212. Unlock Bootloader  pod tom stavkom radiš bez OC+UV kernel )

link 2 sa androidflip.com :http://androidflip.com/unlock-xperia-phones-bootloader-without-losing-drm-data-track-id-working/.

Ovo je tutorijal sa xda foruma i androidflip.com odnosno linkovi po kojima bi trebao otkljućati bootloader ali postoji i opasnost da bude problema pa ako misliš da ćeš moći to napraviti radiš na svoju odgovornost ako što pođe po zlu

To je dosta riskantan postupak i mislim da ti nije baš toliko neophodan.

Ovo radiš na svoju odgovornost.  Pozz !!! 

cikano uto 17.4.2012 15:19

neka me netko ispravi, ali nije moguce sacuvati postavke androida koji dodje sa uredjajem kad ga kupite. Jer da bi imali back up, trbate ga flashati, root-ati itd... tek onda se mogu sacuvati postavke i rom.

Fero uto 17.4.2012 22:02
cikano kaže...

neka me netko ispravi, ali nije moguce sacuvati postavke androida koji dodje sa uredjajem kad ga kupite. Jer da bi imali back up, trbate ga flashati, root-ati itd... tek onda se mogu sacuvati postavke i rom.

Ovo što si naveo je toćno, jer nemaš dodatne ovlasti bez rootanja i rađenje backupa bez novog Recoverya kojeg dobivaš u Rom Manageru ako podržava tvoj mob ili stavljanjem ClockWorkModa apk.

Pozz.

Fero uto 17.4.2012 22:24
hrca10 kaže...
@Fero,hvala ti puno...imam samo jos jedno pitanje,dali je,da bi se mob rootao i custom romao potrebno imati otkljuvan bootloader?tj za sto je uopce potrebno unlockati bootloader?

Nisam siguran da to sve možeš napraviti bez unlock bootloadera, a možda i možeš ali je postupak puno kompliciraniji i nije potpun te na xda forumu govore da su neke stvari uspjeli i stavljaju link na neke druge postupke tako da se izgubiš u hrpi informacija i dosta su loše opisani u takvim postupcima.

Prvo da li si probao rootati mob sa zakljućanim bootloaderom ili stavio ClockWorkMode apk. (novi Recovery s kojim možeš raditi Backup sadašnjeg orginalnog roma tako da ako bude ikakvih problema napraviš Restore iz novog Recoverya, instaliraš custom romove u zip. formatu sa SD card (koji kopiraš sa Pc na root Sd card iz ClockWorkMod Recovery izabereš install from a SD nakon ćega ti mounta sd card i pokazuje da izabereš taj .zip file i potvrdiš, te nakon toga ćekaš da mob odradi svoje i restarta se i evo instalirano bez puno muke. 

Traži i čitaj za svoj mob sa lockanim bootloaderom pa ako što uspiješ super. U mojem prijašnjem postu gdje sam te citirao ti je link za tvoj mob xda forum.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1600728  evo ti i ovaj link ali samo ako imaš ICS 4.0.3 i baseband .562 mora imati ova zadnja tri broja. To ti je za Rootanje i stavljanje ClockWorkMod Recoverya vrijedi i za lockan bootloader ali samo ako imaš ICS 4.0.3 i baseband sa završetkom broja.562, a onda dalje backup orginalnog roma iz CWM Recoverya.

Bok i sretno !!!

snake01091989ST sri 18.4.2012 00:09

Pozz ekipa!

Totalni sam noob :D što se tiče rootanja Android uređaja, pa bih zamolio nekoga ako nije neki veliki problem da me uputi malo u postupak rootanja.

Uglavnom, radi se o SGSII uređaju na Androidu 4.0.3, Osnovna verzija: I9100XXLPS, Kernel verzija: 3.0.15-I9100XWLP7-CL340913 dpi@DELL134 #3 , Broj verzije: IML74K.XWLP7.

Zanima me još da li rootanjem gubim sve aplikacije sa moba (malo glupo pitanje al naveo sam da sam noob :D) i ako da, na koji način ih najlakše sačuvati (ako je moguće) i kasnije vratiti na uređaj?

Unaprijed se zahvaljujem svima!

Fero sri 18.4.2012 00:20
snake01091989ST kaže...

Pozz ekipa!

Totalni sam noob :D što se tiče rootanja Android uređaja, pa bih zamolio nekoga ako nije neki veliki problem da me uputi malo u postupak rootanja.
Uglavnom, radi se o SGSII uređaju na Androidu 4.0.3, Osnovna verzija: I9100XXLPS, Kernel verzija: 3.0.15-I9100XWLP7-CL340913 dpi@DELL134 #3 , Broj verzije: IML74K.XWLP7.
Zanima me još da li rootanjem gubim sve aplikacije sa moba (malo glupo pitanje al naveo sam da sam noob :D) i ako da, na koji način ih najlakše sačuvati (ako je moguće) i kasnije vratiti na uređaj?

Unaprijed se zahvaljujem svima!

1. Prije svega dobro razmisliti jer sve radiš na svoju odgovornost

2. Ako nisi siguran ne upuštaj se u to.

3. Naći na xda forumu kako se i što radi za tvoj model mobitela i čitati, čitati, čitati da ne bi bilo poslije kako ovo ili kako ono.

4. Sve što radiš nije na nićiji nagovor i ako bude kakvih problema ne krivi nikoga.

Neke osnove su Root i ClockWorkMod ( iz kojeg u recovery modu sa SD card, radiš backup, instaliraš romove, vraćaš orginalni rom na kojem si bio, stavljaš kernel itd... ) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1501719 čitaj i traži.

Druga mogućnost je da to radiš preko Pc-a sve ovo iznad navedeno ali sa razlićitim programom ( navedi model moba).

Fero sri 18.4.2012 01:11
snake01091989ST kaže...

Dude, to sam i ja vidio al naglašavam da sam totalni NOOB i da nema velike koristi od tog copy-paste odgovora,,,trebam neki step-by-step postupak za noobere :D

budem ti danas napisao tijekom dana.

pozz

snake01091989ST sri 18.4.2012 01:15
Fero kaže...
snake01091989ST kaže...

Dude, to sam i ja vidio al naglašavam da sam totalni NOOB i da nema velike koristi od tog copy-paste odgovora,,,trebam neki step-by-step postupak za noobere :D

pozz

Thx dude, spasi me ovih bolesnih samsungovih aplikacija koje ne služe ničemu osim trošenju baterije i zauzimanju memorije :D ,,,hvala još jednom, naklon do poda :D

Fero sri 18.4.2012 11:50
snake01091989ST kaže...
Fero kaže...
snake01091989ST kaže...

pozz

Thx dude, spasi me ovih bolesnih samsungovih aplikacija koje ne služe ničemu osim trošenju baterije i zauzimanju memorije :D ,,,hvala još jednom, naklon do poda :D

SGSII uređaju na Androidu 4.0.3, Osnovna verzija: I9100XXLPS, Kernel verzija: 3.0.15-I9100XWLP7-CL340913 dpi@DELL134 #3 , Broj verzije: IML74K.XWLP7

Prvo odi na ovu stranicu i skini http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1501719.

Skini ove dvije stavke na PC i predaci na SDcard u mobu ili vanjskuSD, ove dvije stavke sa gornjeg linka: CWM via stock recovery i SU-Busybox-Installer zip.

1. Uđi u Recovery mod mobitela tako da ga ugasiš i nakon toga istovremeno držiš tipke Power+Volumen pojaćavanje i Home tipku, te kada uđe u Recovery dobiješ ekran kao na ovoj slici http://www.techcredo.com/android/how-to-boot-the-samsung-galaxy-s2-into-recovery-mode sa kojeg izabireš tipkom volumen stavku te potvrdiš sa tipkom Home ( mislim da je ta tipka za potvrđivanje ) apply update from external storage odabery CWM.zip i ćekaj da se CWM recovery pojavi, izaberi install zip from sd card ili external SD, te odaberi  i instaliraj SU-Busybox-Installer.zip.

Ovo je tutorijal sa xda foruma , te malo promijenjen iz razloga jer ima posebno stavljen link za Rom Manager za pojedine modele moba i to 3 modela SGS II

Ovo radiš na svoju odgovornost i ako bude kakvih problema ne odgovaram.

Pozz !!!

Fero sri 18.4.2012 23:09
snake01091989ST kaže...

ahaaaaa, oki doki,,,a još samo da pitam, šta bude s aplikacijama koje su već na mobu, imam ih 50ak pa me zanima jel se brišu ili ne? Noob question, I know :D

Ma ništa se ne briše, samo mi reci da li imaš T-com ili nekaj drugo jer za tvoj mob ima Rom Manager ako si na t-comu i dali imaš dvije sd kartice na mobu ili kako jer nisam upoznat sa specifikacijama samog moba tako da još to mi nije jasno jer u tutorijalu stoji install from sd card or external sd card pa mi to nije baš jasno. 

snake01091989ST sri 18.4.2012 23:17
Fero kaže...
snake01091989ST kaže...

ahaaaaa, oki doki,,,a još samo da pitam, šta bude s aplikacijama koje su već na mobu, imam ih 50ak pa me zanima jel se brišu ili ne? Noob question, I know :D

Ma ništa se ne briše, samo mi reci da li imaš T-com ili nekaj drugo jer za tvoj mob ima Rom Manager ako si na t-comu i dali imaš dvije sd kartice na mobu ili kako jer nisam upoznat sa specifikacijama samog moba tako da još to mi nije jasno jer u tutorijalu stoji install from sd card or external sd card pa mi to nije baš jasno. 

Unlocked je mob,,,a to što se tiče SDcard i ExSD, SDcard je dio cjelokupne memorije koja je podijeljena na SDcard(12GB) i sistemsku za aplikacije (2GB), a ExSD je memorijska kartica koja se stavlja u utor po želji,,,

Fero sri 18.4.2012 23:36

onda ovo što skineš na pc stavi na tu extSD card i instaliraj kako sam ti napisao, a za potvrdu koristi Home tipku Srednju crnu kocku na mobu. ali ovo ne stavljaj u nijednu mapu na toj sd card nego stavi da ih vidiš kad uđeš na nju.

snake01091989ST sri 18.4.2012 23:47
Fero kaže...

onda ovo što skineš na pc stavi na tu extSD card i instaliraj kako sam ti napisao, a za potvrdu koristi Home tipku Srednju crnu kocku na mobu. ali ovo ne stavljaj u nijednu mapu na toj sd card nego stavi da ih vidiš kad uđeš na nju.

evo odradio sam to,,,hvala puno,,,sad bi još uvalio neki custom ROM, al da je stabilan pa ako nije problem jel može neka preporuka i vodič kako i šta? Opet zahvaljujem ;)

Fero čet 19.4.2012 00:07
snake01091989ST kaže...
Fero kaže...

evo odradio sam to,,,hvala puno,,,sad bi još uvalio neki custom ROM, al da je stabilan pa ako nije problem jel može neka preporuka i vodič kako i šta? Opet zahvaljujem ;)

http://www.bug.hr/forum/topic/mobiteli/samsung-galaxy-s2-i9100-rasprava/102262.aspx?jumpto=2796205&sort=asc&view=flat&page=182

evo ti link forumaša za tvoj mob i tamo imaš već komentara i linkova za romove.

Sad kada si dobio CWM napravi backup orginalnog roma da se možeš vratiti na njega ako bude kakvih problema i koristi neku apk. za backup aplikacija kao npr Titanium backup.

Pozz

Fero čet 19.4.2012 17:33
HrcHC kaže...

Može neko objasniti što je stock rom CID? Ako imam stock rom WWE, dali novi update rom dolazi direktno od htc.a ili provaidera? u mojem slučaju (tele2)

Ako ti je stock rom CID onda je brandiran od operatera kojeg koristiš. A update dolazi kako si i prije radio ako jesi sa njegovim Managerom. Provjeri.

HrcHC čet 19.4.2012 19:50
Fero kaže...
HrcHC kaže...

Može neko objasniti što je stock rom CID? Ako imam stock rom WWE, dali novi update rom dolazi direktno od htc.a ili provaidera? u mojem slučaju (tele2)

Ako ti je stock rom CID onda je brandiran od operatera kojeg koristiš. A update dolazi kako si i prije radio ako jesi sa njegovim Managerom. Provjeri.

Kak mogu da to provjerim?