Kriptovalute

Bitcoin - pitanja i odgovori

MarioVk sub 24.6.2017 17:39
GrimReaperKC kaže...

Pozdrav svima!

Ima kakvih obećavajucih investicija od novih coinova?

Imam dugorocno ulozeno u waves i antshares, ulozio bih u jos nesto,pa ako netko ima prijedlog!

Hvala unaprijed

ARK, LISK, GRIDCOIN.. Prouci si malo sam prije ulaganja al tu su moji novci stavljeni na dugorocno

SantaS sub 24.6.2017 23:34

Pozdrav svima!

Želio bih uložiti nešto novca u bitcoin i ethereum, novi sam u ovom, pa budite blagi. Imam par pitanja, pa vas molim pomoć!

1. MJENJAČNICE - mjesta na kojima se kupuju valute? (Kraken, BitKonan) Postupak ide: uplatim novac na jednu od ovih i tu kupim određenu količinu valuta? Probao sam na coinbase, ali tu me tražilo preslike osobne, što mi se trenutno baš i nije svidilo... Je li itko imao iskustva s eTorom, je li to isto "mjenjačnica" ili?

2. NOVČANIK - instalirao sam EXODUS. Zanima me je li to uredu za početak? Mislim je li sigurnije da podatke spremam lokalno kod sebe ili? Vjerovatno je najbolja opcija onaj mali prijenosni,ali to trenutno nemam, pa...

2a. Primjer: Kupio sam na mjenjačnici određeni količinu bitcoina. Za svaku kupnju se dobije adresa na tu količinu bitcoina i preko te adrese prenesem novac u svoj novčanik? Sada ih želim pohraniti kod sebe u novčanik, mogu li to uraditi direktno sa mjenjačnice na Exodus ili postoji neki korak između? Koja je razlika ukoliko novac držim na mjenjačnici, osim što sustav može biti hakiran pa sve otići u "šume sjevera"?

Hvala svima!

footballer ned 25.6.2017 00:00
SantaS kaže...

Pozdrav svima!

Želio bih uložiti nešto novca u bitcoin i ethereum, novi sam u ovom, pa budite blagi. Imam par pitanja, pa vas molim pomoć!

1. MJENJAČNICE - mjesta na kojima se kupuju valute? (Kraken, BitKonan) Postupak ide: uplatim novac na jednu od ovih i tu kupim određenu količinu valuta? Probao sam na coinbase, ali tu me tražilo preslike osobne, što mi se trenutno baš i nije svidilo... Je li itko imao iskustva s eTorom, je li to isto "mjenjačnica" ili?

2. NOVČANIK - instalirao sam EXODUS. Zanima me je li to uredu za početak? Mislim je li sigurnije da podatke spremam lokalno kod sebe ili? Vjerovatno je najbolja opcija onaj mali prijenosni,ali to trenutno nemam, pa...

2a. Primjer: Kupio sam na mjenjačnici određeni količinu bitcoina. Za svaku kupnju se dobije adresa na tu količinu bitcoina i preko te adrese prenesem novac u svoj novčanik? Sada ih želim pohraniti kod sebe u novčanik, mogu li to uraditi direktno sa mjenjačnice na Exodus ili postoji neki korak između? Koja je razlika ukoliko novac držim na mjenjačnici, osim što sustav može biti hakiran pa sve otići u "šume sjevera"?

Hvala svima!

Napisao sam ukratko kolegi što da radi na prethodnoj stranici.

Mjenjačnice se koriste za kupnju kriptovaluti, iz kriptovaluti. To znači da izvana moraš "donijeti" BTC. Tamo je Bitcoin službena valuta. Vidjet ćeš u postu kojeg sam spomenuo. 

Možeš odraditi direktno s mjenjačnice na wallet, uz, naravno, potvrdu transakcije preko maila na kojem si registrirao acc. Razlika je u tome da se wallet mora syncat. To traje jako dugo, pogotovo za bitcoin, jer mora syncati svaku transakciju. Ima ih jako puno, pošto je btc star skoro 10 godina. To je definitivno sigurnija opcija, pogotovo ako imaš vrlo brz internet (4g flat ili možda optiku), jer ćeš se načekati. 

MarioVk ned 25.6.2017 12:10
footballer kaže...

Mjenjačnice se koriste za kupnju kriptovaluti, iz kriptovaluti. To znači da izvana moraš "donijeti" BTC. Tamo je Bitcoin službena valuta. Vidjet ćeš u postu kojeg sam spomenuo. 

Možeš odraditi direktno s mjenjačnice na wallet, uz, naravno, potvrdu transakcije preko maila na kojem si registrirao acc. Razlika je u tome da se wallet mora syncat. To traje jako dugo, pogotovo za bitcoin, jer mora syncati svaku transakciju. Ima ih jako puno, pošto je btc star skoro 10 godina. To je definitivno sigurnija opcija, pogotovo ako imaš vrlo brz internet (4g flat ili možda optiku), jer ćeš se načekati. 

Ne znam kakav ti sync imas al ja sa electrum walletom sve transakcije vidim u roku 5min, a obicno se kroz 10 15 min vec confirmaju dovoljno da mogu koristiti dalje.. A electrum wallet ni nema skidanje blockchainova jer sve ide preko weba (Neki smatraju da to nije sigurno, al ja smatram da je jer ipak nisam tooliki security freak)

ElStrider kaže...
Jesi povukao antshares u wallet i skupljaš coinove ili samo imaš na bittrexu?

Znam da si pitao koglegu iznad ali posto mi je to druga waluta po postotku ulozenih rec cu ti za sebe. Ja ih drzim na bittrexu jer mi je prevelik fee od 1 antshare-a da povuce, a s druge strane nemaju lite wallet pa mi se neda cekat da se sync cjeli wallet.. 

footballer ned 25.6.2017 21:31
MarioVk kaže...

Ne znam kakav ti sync imas al ja sa electrum walletom sve transakcije vidim u roku 5min, a obicno se kroz 10 15 min vec confirmaju dovoljno da mogu koristiti dalje.. A electrum wallet ni nema skidanje blockchainova jer sve ide preko weba (Neki smatraju da to nije sigurno, al ja smatram da je jer ipak nisam tooliki security freak)

Ne sjećam se više koji sam skinuo ali sam nakon par dana odustao od synca. 

MarioVk ned 25.6.2017 22:11
footballer kaže...
MarioVk kaže...

Ne sjećam se više koji sam skinuo ali sam nakon par dana odustao od synca. 

Ma zato electrum ftw, i nikakvih problema niti cekanja

kokum20 ned 25.6.2017 22:53
mirkoj kaže...

ne isplati se nikako drugari batalite to.

evo vec na youtube imas imasinice koejsa potrosnjom struje od 30w kopaju 5 mega hash/sec.

Poredjenja radi dok sam malo to sve testirao iz radoznalosti sa dve radeonke 7970 islo je oko 1 mega hash /sec, obe grafike ana 100% i potrosnja struje citavog sistema compa. 

uglavnom batalite iskreno.

ako ko zaradi sa bitconimima to ce biti zbog toga sto im cijena varira nenormalno pa je jednom 30tak dolara po coniu drugi put bude i 200 i tako skakce pa ko ubode. 

ovi koji trguju sa njima ce mozda nesto i zaraditi ovi ostali koji kopaju samo su ludi sto trose svoje compove i struju sa nadom da ce isplatiti ulozeno ali to realno tesko.

iskreno radije naucite animaciju.. arhitekturu.. ma i kucanje maturskih radova ce vam brze i vise para donijeti nego da opremate comp za bitcoin mining :)

Citam ovu temu sad nakon 4 godine i vidim ovaj post na prvoj stranici pa sam morao quoteati.

Vjerujem da se ovaj lik uzasno kaje, jer Bitcoin vise nije na 30-200 dolara, nego skoro 3000 dolara.

Uglavnom zanimljiv razvoj kroz 4 godine :)

kokum20 ned 25.6.2017 23:14

Na koji nacin odlucujete u koju valutu uloziti?

Recimo potrosio bih 2000-3000kn na kupovinu Bitcoina na bitcoin-mjenjacnica.hr i onda bih trgovao s drugim kriptovalutama kako bih kupio jeftino a prodao skuplje, medjutim tesko mi se odluciti u sto uloziti.

Moze neki savjet za pocetnika?

footballer ned 25.6.2017 23:30

Ako ste za, ja sam za to da iskemijamo neki FAQ koji bi mogli staviti u prvi post teme, ili čak napraviti novu temu za sve coine pa ga tamo ubaciti. 

Uglavnom, moraš se informirati o valutama u koje ćeš ulagati. Nitko od nas ne može sa sigurnošću reći što bi ti trebao kupiti. Možemo samo predvidjeti s nekim faktorima (eventi, updatei, segwit itd). 

mirzet1976 pon 26.6.2017 00:04
footballer kaže...

Ako ste za, ja sam za to da iskemijamo neki FAQ koji bi mogli staviti u prvi post teme, ili čak napraviti novu temu za sve coine pa ga tamo ubaciti. 

Uglavnom, moraš se informirati o valutama u koje ćeš ulagati. Nitko od nas ne može sa sigurnošću reći što bi ti trebao kupiti. Možemo samo predvidjeti s nekim faktorima (eventi, updatei, segwit itd). 

Nebi bilo loše da to odradiš pa ko hoće nek izvoli i postaj link teme ako se odlučiš na taj korak.

MarioVk pon 26.6.2017 00:45
loky4i4 kaže...
kokum20 kaže...

Što god radio bitno je da ne napraviš ovo kao ja (siacoin) 

To ti je ona shema, "sta ja kupim cjena padne, sta ja prodam cjena naraste" .. Pa si ti misli  ....... i da nadodam, tako je meni bilo sa cloak coin-om na pocetku kupnje kriptovaluta, bio samo zadovoljan procitanim i istrazenim i reko aj da ulozim koju kunu, i tako ja ulozim i kroz dva tjedna cjena padne za duplo, ja brze bolje prodaj dok brod nije potonio, kad ono dva tjedna nakon toga cjena se vratila na duplo vecu nego ona za koju sam kupio 

Edit: odg za kokuma

Ako ti mislis na kratkorocno kupit jeftino i prodat skupo to ti treba puno iskustva proucavanja i odvojenog vremena, ali ako planiras nesto na dugorcno tipa minimalno pola godine onda se lakse nade, iako i tada treba puno citat i istrazivati, i nikada ne uzimati zdravo za gotovo komentare pojedinaca..

I da, bilo bi super otvorit temu za ostale altcoine, ako ti neces javi, pa se ja pozabavim time u toku dana, cisto da ne spamamo bitcoin temu s ostalim valutama.

footballer pon 26.6.2017 01:12
MarioVk kaže...

I da, bilo bi super otvorit temu za ostale altcoine, ako ti neces javi, pa se ja pozabavim time u toku dana, cisto da ne spamamo bitcoin temu s ostalim valutama.

Budem ja sutra napisao kratko, pa postam tu u temu. Neće biti preopširno i prekomplicirano, tako da bude barem malo beginner friendly. 

Jim Carrey pon 26.6.2017 03:14
kokum20 kaže...

Na koji nacin odlucujete u koju valutu uloziti?

Recimo potrosio bih 2000-3000kn na kupovinu Bitcoina na bitcoin-mjenjacnica.hr i onda bih trgovao s drugim kriptovalutama kako bih kupio jeftino a prodao skuplje, medjutim tesko mi se odluciti u sto uloziti.

savjet je taj da se treba puno informirati od čitanja candlestick pa do kompleksnoga jer ako budeš ulagao na vijest to znači da je baba sa kolačima otišla a ti ćeš kupiti baš kada je na vrhuncu cijena te spremna pasti tj. kada prodaju oni koji su kupili na početku 

treba vremena da se kriptovalute normaliziraju jer je bio problem sa status ICO. Kada se to desi onda kupovati. Možda bude ubuduće neki bubble možda ne tko će ga znati mali igrači su uvijek u riziku moje je jedino da nemoj držati kriptovalute na duže razdoblje jer nema smisla. Odaberi par njih prati ako raste kupuj ako ne prodaj. Kriptovalute po meni sa velikim market cap imaju male šanse da u sat vremena glomazno narastu, ali velike da debelo padno. Dok kriptovalute sa malim market cap je takva da je lutrija te sve zavisi dok bude netko odlučio baš tu napumpati, ali dok primjetiš već je na vrhuncu oni prodaju ti kupuješ. A držati na desetke male kriptovalute ne znam po meni nema neke računice. Gledaj i ja sam početnik pa nemoj se baš uloviti zdravo za gotovo 

prati twitter, prati forume, portale, reddit, yt, prati coine po meni must have dobro poznavanje bitcoina jer evo po marketu se vidi da još ovisi dosta o njemu. S vremenom će dođi iskustvo samo šteta da smo ti i ja i ostali debelo prekasno ušli u to tj. nismo ulovili siguran vlak sa top valutama pa sada se zezaj sa ostalima jer šanse da raste eth, btc i sl. x10 x100 u tako kratkom vremeno po mojem teško 

MarioVk kaže...

To ti je ona shema, "sta ja kupim cjena padne, sta ja prodam cjena naraste" .. Pa si ti misli  ....... i da nadodam, tako je meni bilo sa cloak coin-om na pocetku kupnje kriptovaluta, bio samo zadovoljan procitanim i istrazenim i reko aj da ulozim koju kunu, i tako ja ulozim i kroz dva tjedna cjena padne za duplo, ja brze bolje prodaj dok brod nije potonio, kad ono dva tjedna nakon toga cjena se vratila na duplo vecu nego ona za koju sam kupio 

pa informiraj ljude što kupuješ da se obogatimo te kupimo labo  nikada nemojte prodavati nešto što može sutra više vrijediti evo dobar video u vezi toga https://youtu.be/9Wj9ITc0444?t=11m40s zanimljivo je na 11m40s ali pogledajte cijeli video. Ali teško ostati sabrani dok pada cijena, ali i problem je u tome što su posljedice koje se dugo liječe 

ElStrider pon 26.6.2017 06:23
MarioVk kaže...
footballer kaže...

ElStrider kaže...
Jesi povukao antshares u wallet i skupljaš coinove ili samo imaš na bittrexu?

Znam da si pitao koglegu iznad ali posto mi je to druga waluta po postotku ulozenih rec cu ti za sebe. Ja ih drzim na bittrexu jer mi je prevelik fee od 1 antshare-a da povuce, a s druge strane nemaju lite wallet pa mi se neda cekat da se sync cjeli wallet.. 

GrimReaperKC kaže...

wavese spremam u njihov wallet,a antse drzim na bittrexu, kao sto kolega reče, previse mi je dati 1 cijeli coin za transakciju.

steta sto su dosta pali, al drzi se dugorocno

I ja sam zasad na bittrexu, ali syncam wallet i planiram potegnut usprkos prevelikoj naknadi. Mislim da treba počet skupljat i antcoin jer će ih postojati ograničeni broj, i premda su zasad samo na jednom exchangeu i niske cijene, u slučaju šireg prihvaćanja - ma znate kako i kamo to ide :D

Jedino cijena ANSa pada pa se dvoumim da pričekam i dokupim još pa onda povučem u wallet.

GrimReaperKC pon 26.6.2017 11:03
ElStrider kaže...

Jedino cijena ANSa pada pa se dvoumim da pričekam i dokupim još pa onda povučem u wallet.

JA isto razmisljam dal upucat jos love u anse ili waves.

Ili da opet popola dokupim. Cijene su dosta pale mozda je sad pravo vrijeme za shopping

axos pon 26.6.2017 11:07
footballer kaže...
MarioVk kaže...

Budem ja sutra napisao kratko, pa postam tu u temu. Neće biti preopširno i prekomplicirano, tako da bude barem malo beginner friendly. 

Tema za altcoine ili kriptovalute općenito bi bila poželjna. Tim više da se tamo može dobiti pouzadane/provjerene informacije. Reddit i ostali su ugl smetlište jer su im skoro sve teme/postovi tipa "we are mooning" i "it will tank". Osim toga može se naći mali dio dezinformacija i tek pokoja informacija.  Iako nisam siguran da ne bi trebalo temu podjeliti na dvije. Tipa "Pitanja i odgovori" u kojima će se raspravljati o pitanjima tehničke prirode (kako kupiti neku valutu, što je wallet, itd) i "Vijesti i špekulacije" u kojoj će se govoriti više o bitnim vijestima kriptovaluta, odnosno raspravljati o procijenama kako bi one mogle utjecati na cijene.

footballer pon 26.6.2017 11:17
axos kaže...

Tema za altcoine ili kriptovalute općenito bi bila poželjna. Tim više da se tamo može dobiti pouzadane/provjerene informacije. Reddit i ostali su ugl smetlište jer su im skoro sve teme/postovi tipa "we are mooning" i "it will tank". Osim toga može se naći mali dio dezinformacija i tek pokoja informacija.  Iako nisam siguran da ne bi trebalo temu podjeliti na dvije. Tipa "Pitanja i odgovori" u kojima će se raspravljati o pitanjima tehničke prirode (kako kupiti neku valutu, što je wallet, itd) i "Vijesti i špekulacije" u kojoj će se govoriti više o bitnim vijestima kriptovaluta, odnosno raspravljati o procijenama kako bi one mogle utjecati na cijene.

I to je super ideja. Razgledat ću nam opcije kod modova, mislim da će Drago moći odgovoriti na sva pitanja koja se tiču altcoina te tema koje bi mogli otvoriti. 

Očekujte danas pred kraj dana da ćemo imati FAQ topic, i nadam se i vijesti i špekulacije. Teme bi trebale biti povezane i taj notification bi trebao biti iznad teme. 

MarioVk pon 26.6.2017 18:50
axos kaže...

Što se odo događa s vrijednostima (skoro) svi coini su se strmop**dili? Ovoliko crvenila nisam vidio od prošle krize na dionicama. Jel to normalno s kriptovalutama ili?

Nije bas normalan ovoliki pad, moje misljenje je da zbog nekih problema sa eth-om i velikom prodajom onog rusa je doslo do rusenja njegove vrijednosti i kak je krenio pad cjene povuko je sve za sobom i sad vlada opca panika i ljudi prodaju sve sto imaju jer smatraju da "brod tone".

Moje misljenje je da treba drzat sve sto se ima i eventualno kupit jos u ovim "teskim vremenima",.

Ne vidim smisao prodat sve coine sto imam i izgubit dio novca, rađe cu riskirat i zaradit nesto ili izgubit sve.. Naravno to je samo moje misljenje.

EDIT: kolega gore je napisao da je normalno, donekle je u pravu, normalno je da cjene padnu, da se naprave korekcije al ovo je ipak prevelik pad i umjesto normalno korekcije mi imamo velik pad zbog velikog broja novih ljudi u kripto svjetu koji su sad u panici i samo prodaju.. Valjda ce se stanje normalizirat kroz ovaj tjedan

k1klop pon 26.6.2017 19:36

Pratim bitcoin vec duže vrijeme i mogu samo rec da svako ljeto dosegne najnižu cijenu i onda pocne rast krajem ljeta i raste negdje do kraja godine, ista stvar je i sa ostalim kriptovalutama.

Jedina iznimka je bila ova godina u kojoj je nastavio rast preko nove godine radi ogromnog hypea 

footballer pon 26.6.2017 19:38
axos kaže...

http://www.bug.hr/forum/topic/internet/altcoins-pitanja-odgovori/251312.aspx?page=0&jumpto=5414097&sort=asc&view=flat

Temu za Vijesti i špekulacije ću napraviti čim se vratim iz teretane, pa ću ih povezati ;)

MarioVk pon 26.6.2017 19:56
kokum20 kaže...
loky4i4 kaže...
kokum20 kaže...

Što god radio bitno je da ne napraviš ovo kao ja (siacoin) 

Ja sam totalni pocetnik pa ne kuzim bas screenshot. Moze ELI5? :)

Podao je siacoin po cjeni 0.00000028 btc-a komad(jedan coin). Prodao je 598168.03887934 sia coina sveukupno .. Dobio je 0.16748705btc-a kad je prodao tu kolicinu - 0.00000028*598168.03887934=0.16748705btc

Ponta slike je sto sada sia vrijedi oko 0.00000700 (palo je kroz ovih par dana al i dalje je tu negdje blizu), ugl naraslo je  25 puta vise naspram cjene za koju je on prodao, znaci mogao je dobiti 25 puta vise bitcoin-a