Ja sam jedan od onih koji su zadovoljni s WP. Imam Lumiu 630 i služi me super. Od aplikacija koje sam dodatno instalirao gore je samo WhatsApp i Viber dok sam neke poput Facebooka deinstalirao. Baterija traje cca dva dana. Here drive je odlična navigacija. Super mi je integracija kalendara i kontakata s računalom (dodaš novi upis u kalendar ili novi kontakt i on je odmah vidljiv i na drugoj platformi, ista stvar je i s fotkama).
Ono što po meni nije super je to što MS nema pojma što želi sa mobilnim OS-om a usput ne zna ni kako to napraviti (kad si pomisle da znaju što žele). Tolike porođajne muke oko izdavanja WP 10. Pa W 10 za desktop je 6 mjeseci vani. Zar je toliki problem dovršiti mobilnu varijantu? Druga stvar koja me nervira je da MS radi bolje aplikacije za druge platforme nego za vlastitu. Pa di to ima? Oni sami sebi pucaju u nogu pa im nije dovoljno da se upucaju u jednu već odmah opleti po drugoj. Mad kad se sagleda činjenica da sami proizvode mobilne telefone ne vidim koji bi bio interes drugih proizvođača raditi iste za WP platformu. Nije lako kopirati Apple.

I ja imam lumiu, ali nokiu. I telefon radi odlicno za ono za kaj je namjenjen. IM, razgovori, koja slika i citanje novina. Drugo mi ni ne treba na telefonu jer je to telefon.... Za sve ostalo imam racunalo.. ;)

Totalno promašen OS a ljudi koji pozitivno govore o njemu teško podnose činjenicu da su dali novac za njesra.
Imam Lumiu 640 LTE i to je definitivno jedna od mojih najgorih investicija ikad.
Uzastopno sam imao Omnia 7, HTC8X, Lumia 920, Ativ S i sada Lumia 1520. I planiram ukoliko budem mijenjao, a WP "ne bude mrtav" - opet kupiti WP.
Tako da ti je argument njesra.

A ovo i dalje nije produkcijski build.
Osim što jest.
Lumie 950 i 950XL su vani, mogu se kupiti sa Windows 10 mobilnim sustavom (10586) koji se smatra gotovim.
Osim sto nije - za model koji ja posjedujem jos uvijek izasao oficijelni update, jer ne ide po principu instaliraj jedan ROM na sve. Za bugove na 950 i 950XL nema opravdanja, ali je i prica debelo uvelicana.

Samo Babić može spasit WP.. i njegov prijatelj Isus.. i njegov prijatelj Zlatko

Toliko zadovoljnih korisnika wp os-a se javilo da bi covjek pomislio da je stvarno prava konkurencija androidu i ios-u.
Takorec, tko nezna wp, skupo bi ga platio 😂

Ja sam korisnik lumie 830. To će biti moj zadnji WP. OS nije loš, stabilniji je od androida, ali mater mu do sad bi sam napisao bolje aplikacije. Ide mo na živce beta testiranje WP10 mjesecima, što mi vrijedi OS bez aplikacija. Jedino što je zbilja dobro je cije i foto aparat. Ovi drugo sam imao i na Z1, samo skuplje uz puno android mušica.

Ja kupio lumniu 640 prije 2 tjedna i taman razmisljam kako nikad bolji mobitel za 1100 kn nisam imao. Svi androidi prije toga uzas. Ponuda aplikacija malo je razocaravajuca ali prizivi se i sad ovakve vijesti

Aplikacije jesu bit smartphonea. Sto mi znaci ako OS radi dobro (a nije) ako aplikacija ili nema ili ne valjaju? Nemam facebook account ali zar netko moze pomislit da u danasnje vrijeme smartphone moze globalno biti zanimljiv bez valjane facebook aplikacije? Viber dva dana radi pa pet dana ne, Whatsapp sam nakon par dana deinstalirao, ponuda igrica katastrofa, Office mi bolje radi na Androidu, nelogicnosti i ogranicenja u samom OS-u da i ne spominjem.
Argument "meni je dobar za ono sto koristim" je promasen argument. Moj brat na iPhoneu koristi pozive, poruke i budilicu. Za njega bi mozda bolji smartphone bio neki dummy s baterijom od 7 dana.
Ono sto zelim reci je: nije WP toliko los samo su oba konkurenta bolja kao OS, a kad se u pricu ukljuce podrska i aplikacije onda je usporedba besmislena.
U ovom clanku postoji jedna recenica:
Unatoč tome, OS se isporučuje na (wannabe) premium uređajima (950, 950XL) koji bi se u najboljem slučaju smjeli prodavati za sto dolara kao developer preview prototipovi ali umjesto toga možete platiti 5 do 6K kuna da biste bili beta tester nedovršenog OS-a koji, kako stvari stoje, ima potencijal potpuno pokopati ovu platformu.
I to je dovoljno da covjek shvati kako platforma nema buducnost. Ne zbog nedovrsenosti OS-a nego zbog cinjenice da nitko pametan nece dati velike novce za WP uredjaj. Donekle mogu shvatiti one koji su zadovoljni uredjajem od cca 1200kn jer Android za takve novce, iako pruza puno vise, sigurno steka, zapinje i spor je ko puz. No zato ces se malo rastegnuti a vec za 2000kn imas kineza koji radi ko sat. A kod WP-a se nemas za sto rastegnuti jer 640 radi jednako dobro kao 950 a 950 ima jednako malo i jednako lose aplikacije kao 640. Bolja kamera, visa rezolucija ekrana a sve ostalo je nebitno. Vrijedi li to 4000kuna vise?
A samo skupi mobiteli donose profit. Microsoft pri predstavljanju svakog flagshipa valjda misli "evo to je taj model s kojim cemo napokon poceti zaradjivati" i onda dozive fijasko i cijena mu se u par mjeseci prepolovi. Pa tko je lud dati 5000kn za mobitel kojeg nakon dva mjeseca ne mozes prodati u pola cijene jer novi u ducanu tada kosta toliko?
Mene uopce ne cudi odluka da zanemare WP koji im samo generira gubitke i posvete se drugim platformama na kojima fino zaradjuju. A odgovornost prema kupcu nikad nisu ni imali.

Od kud svi vadite to da wp nema facebook app..? Smijesno...

Vadim iz Lumije 640. Ne da nema nego ništa ne valja.

kako se ekipa posipa pepelom, a donedavno su iskre frcale iz postova kad bi spomenuo da je WP smeće i da su aplikacije k.... jer alo, kako možeš reći istinu kad sam ja dao par iljada kuna za najnoviju lumiju i majkrosoft mi rekao "evo majkemi biće aplikacija samo što nisu a developere ćemo namamit tako da će debeli CEO znojan skakti i vikati developers developers developers...."
majko mila neki ljudi ne vide dalje od nosa, znate koji ste

Imam službenu 640 (nisam platio pa mi svejedno - zove, prima mailove i SMSove i može na net - dovoljno) a privatno imam 535 i odgovorno tvrdim da je to najbolji mogući mobitel koji dobijete za 500kn koliko sam ga platio (nov, zapakiran, 2 god. garancije). Android u tom rangu bi bio zadnje smeće.
BTW, nisam siguran da autor ovog "članka" ima najnoviji build... Dotični radi bez ijednog problema - nema smrzavanja i laga a "resuming" sam zadnji put vidio kad sam Edge pretrpao tabovima. A taj Edge je ustvari najlošija stvar u cijelom OSu.

imao na kratko lumiu 535 i sluzila mi je kao primarni telefon mjesec dana
ne daje katastrofa... jedan od najgorih aparata koje sam vidio.
od ekrana pa na dalje....
daj mi samo reci neki android za 500 kuna koji ima bolji ekran?

Edge, njega sam zaboravio spomenuti u prethodnom postu. Iskreno, nemam pojma zbog čega su napustili IE i napravili Edge. IE je sasvim dobro obavljao svoj posao (zadnje inačice su odlične) i trošenje resursa za izradu nečeg novog mi je besmisleno. Zar nebi bilo bolje da su te resurse usmjerili na IE?

Zbog "loše" reputacije IE-a

I onda naprave još goru stvar. MS sjedi jedan.

Na Mobile 10 je napredak ali na desktop je banana ... tu je IE daleko bolji ...

"Aplikacije jesu bit smartphonea. Sto mi znaci ako OS radi dobro (a nije) ako aplikacija ili nema ili ne valjaju? Nemam facebook account ali zar netko moze pomislit da u danasnje vrijeme smartphone moze globalno biti zanimljiv bez valjane facebook aplikacije?"
Imaš FB Web aplikaciju koju mnogi hvale. Štoviše, ako čitaš savjete kako ubrzati mobitel, često ćeš vidjeti preporuku da se koristi Web aplikacija umjesto FB aplikacije koju je poželjno deinstalirati jer je žderač resursa mobitela. Na jednom Androidu imam FB aplikaciju, na drugom nemam i koristim Web varijantu i to je i više nego dovoljno i taj je drugi i stariji mobitel manje opterećen.
"Argument "meni je dobar za ono sto koristim" je promasen argument."
Da, trebalo bi osnovati Ministarstvo ispravnog razmišljanja koje bi propisalo što netko smije misliti o mobitelu kojeg ima. I tebi tvrdoglavcu je jasno da ima ljudi koji mobitel kupuju za neku točno određenu namjenu, a ne isključivo za pokazivanje u kafiću ili kao zamjenu za stvarni život jer na njemu imaju 50+ aplikacija koje masiraju od jutra, pa dok baterija izdrži. Onda uzmu powerbank i nastave dalje.
"Donekle mogu shvatiti one koji su zadovoljni uredjajem od cca 1200kn jer Android za takve novce, iako pruza puno vise, sigurno steka, zapinje i spor je ko puz."
Što pruza više? Imam u familiji i Android i iOS i WP, pa imam pregled nad manje više svime što se nudi jer sam često ja taj koji nešto mora podesiti.
"A samo skupi mobiteli donose profit. Microsoft pri predstavljanju svakog flagshipa valjda misli "evo to je taj model s kojim cemo napokon poceti zaradjivati" i onda dozive fijasko i cijena mu se u par mjeseci prepolovi. "
Vjerojatno zato za Indiju rade posebne serije totalno početničkih modela jer su svjesni veličine tog tržišta i kupovne moći stanovništva. Kod nas o tome ne moraju voditi računa jer se kod nas UVIJEK nađe novca za novi mobitel. Poželjno, najskuplji. Nije beg cicija.
"Mene uopce ne cudi odluka da zanemare WP koji im samo generira gubitke i posvete se drugim platformama na kojima fino zaradjuju."
Pa ni Sony je zarađuje na mobitelima koji mu već godinama ne donose profit, nego ih vadi prodaja PS4. Pa svejedno izdaju nove modele mobitela. Evo, za Z6 su najavili čak 4 varijante tog modela. A u statistikama prodaje mobitela u svjetskim razmjerima Sony je uvijek naveden pod "ostali". Dakle, jedan Sony, koji je postoji 70 godina i predstavlja nešto na tržištu, nije uopće vidljiv u tablicama udjela prodaje mobitela na svjetskom tržištu. I što sad? Oni to svjesno rade?

Facebook aplikacija ne prikazuje sve objave jer su određene stranice konfigurirane tako da daju podatke samo originalnim Facebook aplikacijama (made by Facebook). M$ mora platit pa se rugat. Ja koristim verziju za mobilni preglednik za gledanje, ionako se i u službenoj Android verziji moram svaki put naklikati da vidim recent umjesto onog što mi serviraju.

Ljubiteljima aplikacija predlažem pogledati link:
The very best. The top 0.1% Windows Phone and Windows 10 Mobile applications
http://allaboutwindowsphone.com/features/item/20980_The_best_of_the_best_Windows_P.php
Sumnjam da bilo kome sve to treba. A radi se o samo 0,1% very best aplikacija.

ja sam davno imao wp7.5 na nekoj lumiji.on me je silovao(WP).otad se bojim WP telefona pa ih nine kupujem.

lol 7.5 je bio smeche nevidjeno ...tek od 8.0 su bili ok
..

... Here drive je odlična navigacija. Super mi je integracija kalendara i kontakata s računalom (dodaš novi upis u kalendar ili novi kontakt i on je odmah vidljiv i na drugoj platformi, ista stvar je i s fotkama).
...
Here maps je odlicna aplikacija i na androidu.Integracija kalendara isto tako radi i na androidu u kombinaciji sa kalendar app na windows 10 desktop.
Mene uopce ne cudi odluka da zanemare WP koji im samo generira gubitke i posvete se drugim platformama na kojima fino zaradjuju. ...
Kao sto je android...

lol 7.5 je bio smeche nevidjeno ...tek od 8.0 su bili ok
..
A zbog čega tako misliš?
Osobno smatram da je WP7 (7.5 te 7.8) bio vrhunac Windows Phonea, kako u orginalnosti tako i kod uređaja koji su imali taj sustav.

iamo sam jednog huaweia tad i pola toga nije imao kao neki tada androidi
sto su imali odavno imo...kazem od 8.0 se popravila situacija a i dizajn je posto bolji imo.

@BlueMax..
Tebe ocito telefon hebe nes. Meni i fb app i messenger rade savrseno

privatno imam 535 i odgovorno tvrdim da je to najbolji mogući mobitel koji dobijete za 500kn koliko sam ga platio (nov, zapakiran, 2 god. garancije). Android u tom rangu bi bio zadnje smeće.
U obitelji imam dvije L535 i jednu L550 , i dosad nisam imao boljih telefona u toj klasi 500-800 kn ( novi, kupljeni kod operatera, bez ikakve pretplate ili sl obveza ) ,
a uz njih imamo još i po jedan android i iphone. Kako koristim pametnjakoviće od njihovog izlaska, mislim da su mi sve platforme prošle kroz ruke,
a WP mi je nekako najbliži desktop iskustvu po upotrebljivosti.
Za te pare, telefoni su super fluidni, praktični, kvalitetni a izbor aplkacija pokriva manje više sve ono
kaj se uobičajeno koristi ( box, dropbox, fb , messenger, skype, onenote, onedrive, office ,navigacija, kalendar, imenik, mail ,kamera, multimedija, surfanje, integracija sa desktopom i laptopom..... )
Uz standardno korištenje baterija mi izdrži po dva dana , i fakat neznam koji android ili iphone bi mi sve to pružio u tom cjenovnom rangu
a da bude te fluidnosti i upotrebljivosti...
Nevežem se uz predmete, i kad bude nekaj boljega za te pare naravno da ću onda koristiti tu bolju opciju, no zasad mi je WP jeftinjak best buy za moje potrebe.

Tebe ocito telefon hebe nes. Meni i fb app i messenger rade savrseno
Ti imaš neki poseban mobitel.
Sušanj jel ste zapitali koga uopće zanima Vaš osobni stav koji je preveden od drugih koji su to objavljivali na twitteru? Hoćete Pulitzera tražit za ovaj članak?