Wizo uto 1.3.2011 10:58

Isprobao i vratio se na Chromium.

Katastrofalna kvaliteta slike sa uključenom hardverskom akceleracijom (zbluran cijeli ekran). Vidio sam na svim kompovima na kojima sam probao, zanimljivo je da je na nekima efekt jače uočljiv a na nekima manje. Unatoč modernoj grafi i najnovijim driverima, ništa ne pomaže.

Ako je Microsoft u stanju napravit browser koji ima hardversku akceleraciju a NE BLURA ekran, ovo je za mene onda sramotno.

sisko93 uto 1.3.2011 14:09
Wizo kaže...

Katastrofalna kvaliteta slike sa uključenom hardverskom akceleracijom (zbluran cijeli ekran). Vidio sam na svim kompovima na kojima sam probao, zanimljivo je da je na nekima efekt jače uočljiv a na nekima manje. Unatoč modernoj grafi i najnovijim driverima, ništa ne pomaže.

Ako je Microsoft u stanju napravit browser koji ima hardversku akceleraciju a NE BLURA ekran, ovo je za mene onda sramotno.

samo sa si malo procitao poruke prije postanja svoje, vidio bih zbog cega su ti mutna slova... i tko je kriv zbog toga!

icecold uto 1.3.2011 15:57
Tom69 kaže...
naxeem kaže...
Zagladivanje fontova nije Microsoftov izum. Inace, Firefox je zeznuo fontove u verziji 4.

ClearType je Microsoftov izum i njegovo forsiranje u DirectWriteu i Direct2D-u je također Microsoftovo djelo.

Kako ja na XP-u s isključenim ClearTypeom nemam problema sa zamućenim slovima u FF4?

Upravo tako.

No one koje to muči neka probaju par rešenja:

Postoji par rešenja:

1. Osvežite (update) grafičke drajvere.

2. Skinite hotfix od Microsofta:
http://support.microsoft.com/kb/2454826 (Windows 7)

http://support.microsoft.com/kb/2117917 (Vista)

3. U adresnu traku (URL bar) ukucajte about:config i u filter polje ukucajte gfx.font_rendering.cleartype.use_for_downloadable_ fonts i duplim klikom ga podesite na false. - ponovo pokrenite Firefox.

4. (ako prva tri ne pomažu) Da isključiš hardversku akceleraciju.
Firefox dugme -> Options -> Advances -> Odštikliraj "Use hardware acceleration when available" -> ponovo pokreni Firefox.

Inače Microsoft u IE9 koristi compatibility mode, pa tako kod nekih sajtova isključuje DirectWrite a kod nekih ne.

Firefox 4 koristi Direct2D i DirectWrite i za GUI dok IE9 ne.

naxeem uto 1.3.2011 16:33
sisko93 kaže...
Wizo kaže...

samo sa si malo procitao poruke prije postanja svoje, vidio bih zbog cega su ti mutna slova... i tko je kriv zbog toga!

Internet Explorer 9 i Chrome koriste ubrzanje i zaglađivanje slova i nisu mutni. Jasno je da je problem u Firefoxu.

BlackMoon uto 1.3.2011 16:36
icecold kaže...
Tom69 kaže...
naxeem kaže...
Zagladivanje fontova nije Microsoftov izum. Inace, Firefox je zeznuo fontove u verziji 4.

ClearType je Microsoftov izum i njegovo forsiranje u DirectWriteu i Direct2D-u je također Microsoftovo djelo.

Kako ja na XP-u s isključenim ClearTypeom nemam problema sa zamućenim slovima u FF4?

Upravo tako.

No one koje to muči neka probaju par rešenja:

Postoji par rešenja:

1. Osvežite (update) grafičke drajvere.

2. Skinite hotfix od Microsofta:
http://support.microsoft.com/kb/2454826 (Windows 7)

http://support.microsoft.com/kb/2117917 (Vista)

3. U adresnu traku (URL bar) ukucajte about:config i u filter polje ukucajte gfx.font_rendering.cleartype.use_for_downloadable_ fonts i duplim klikom ga podesite na false. - ponovo pokrenite Firefox.

4. (ako prva tri ne pomažu) Da isključiš hardversku akceleraciju.
Firefox dugme -> Options -> Advances -> Odštikliraj "Use hardware acceleration when available" -> ponovo pokreni Firefox.

Inače Microsoft u IE9 koristi compatibility mode, pa tako kod nekih sajtova isključuje DirectWrite a kod nekih ne.

Firefox 4 koristi Direct2D i DirectWrite i za GUI dok IE9 ne.

Pa dobro,kako s Firefoxom proći onaj korak validacije za skinuti ovaj update. Jednostavno opciju "open" ne nudi ...

icecold uto 1.3.2011 16:42
naxeem kaže...

Internet Explorer 9 i Chrome koriste ubrzanje i zaglađivanje slova i nisu mutni. Jasno je da je problem u Firefoxu.

Sem što nisi uzeo u obzir da Chrome koristi samo Direct3D (compositing) što je delimično ubrzanje dok Firefox 4 i IE9 koriste Direct3D, Direct2D i DirectWrite (content)

Isto mi izgleda tekst u IE9 i Firefoxu 4. (sem kod nekih stranica jer sam rekao da koriste compatibility mode)

BlackMoon, trebaš skinuti validation tool i onda kopirati kod u polje i onda ga potvrditi.

acarnoje, u URL bar kucaj about:config i u filter polje upiši browser.showQuitWarning i duplim klikom ga podesi na true.

naxeem uto 1.3.2011 17:29
icecold kaže...
naxeem kaže...

Sem što nisi uzeo u obzir da Chrome koristi samo Direct3D (compositing) što je delimično ubrzanje dok Firefox 4 i IE9 koriste Direct3D, Direct2D i DirectWrite (content)

Jel' ti znaš o čemu govoriš? Kakav mrtvi Direct2D?

BlackMoon uto 1.3.2011 18:52
icecold kaže...
naxeem kaže...

Isto mi izgleda tekst u IE9 i Firefoxu 4. (sem kod nekih stranica jer sam rekao da koriste compatibility mode)

BlackMoon, trebaš skinuti validation tool i onda kopirati kod u polje i onda ga potvrditi.

acarnoje, u URL bar kucaj about:config i u filter polje upiši browser.showQuitWarning i duplim klikom ga podesi na true.

I onda dobijem prepoznatljivu MS nebulozu:

naxeem uto 1.3.2011 23:47

I kakve veze to ima s Microsoftom? Nije Microsoft kriv sto si ti paranoicno pozatvarao firewall, pa (ocito) alat koji treba pristup vani ne radi.
A ni cinjenica da ti taj patch ne treba nije nebuloza. Jednostavno ga vec imas kroz SP1 ili si ga vec stavio.

icecold sri 2.3.2011 01:39
naxeem kaže...
icecold kaže...
naxeem kaže...

Jel' ti znaš o čemu govoriš? Kakav mrtvi Direct2D?

To što si ti čuo kako Chrome 10 (beta) koristi GPU (Direct3D) ne znači da koristi potpunu hardversku akceleraciju.
Potpuna hardverska akceleracija znači iskorišćavanje Direct3D (9 i 10 u zavisnosti od sistema) i Direct2D i DirectWrite-a (za fontove) .

Internet Explorer 9 (RC) i Mozilla Firefox 4 (beta) koriste Direct3D, Direct2D i DirectWrite.
Dok Google Chrome koristi samo Direct3D.

Direct2D (samo za Vistu i 7) ubrzava učitavanje sadržaja stranica kao što su slike, tekst (DirectWrite umesto GDI) , CSS borders, 2D Canvas HTML i druge.
Firefox trenutno nije moguć da hardverski pokreće 2D Canvas HTML5 pa je sa time i razlog zašto u IE9 demo testovima Firefox ima znatno lošije rezultate.

Direct3D (9 za XP - 10 za Vista/7) ubrzava pojedine elemente u Gecko-u kao npr. nativni video (WebM, Theora), slike, CSS3 Transitions, CSS Transforms i Canvas elemente i druge.
Layeri u Gecko-u koriste novi layout API kako bi poboljšalji prikaz slika i manipulaciju pojedinih elemenata istovremeno omogućavajući hardversku akceleraciju stavljajući elemente u svaki layer posebno radi bržeg prikazivanja.

Direct2D i DirectWrite su nova rešenja koja bi trebala da zamene GDI/GDI+ u trenutnim a i budućim verzijama Windowsa.
DirectWrite je Microsoftova tehnologija i njihov tim ujedno radi i na tim hotfixevima i ostalim ispravkama u DirectWrite-u. (verzije DW-a se mogu u Firefoxu videti preko about:support)
Bez Direct2D nema ni DirectWrite-a.

Ulogu u prikazu fontova mogu igrati grafički drajveri i hotfixevi.
No noviji drajveri nemaju problema.

Razlika između Firefoxa 4 i IE 9 u prikazu fontova vidi zbog kako sam već rekao compatibility mode-a koji koriste kod pojedinih stranica gde isključuju DirectWrite.
No, fontovi se idalje mogu razlikovati kod drugih browsera jer Firefox 4 po defaultu koristi ClearType - a to se može isključiti u mom prethodnom postu gde sam preporučio par mogućih rešenja.

Razlike u slikama:

Firefox 4 beta 12 sa hardverskom akceleracijom i Clear Type-om

Internet Explorer 9 RC

Google Chrome 11 Canary Build

Firefox 4 beta 12 sa hardverskom akceleracijom bez ClearType-a
Firefox 4 beta 12 bez hardverske akceleracije sa ClearType-om

Firefox 4 beta 12 bez hardverske akceleracije i bez ClearType-a

Windows 7 32bit, GeForce 8400GS - 266.58 drajveri sa instaliranim hotfixom od MS-a (KB2454826) .

DirectWrite i ClearType su stvar navike i prilagođavanja.

Srećom postoje načini kako da se isključe ukoliko korisnik iz navike ili jednostavnog neprilagođavanja ne želi da koristi.

Potrebno je samo potražiti rešenje - a ne pljuvati i kriviti.

acarnoje sri 2.3.2011 01:48

Svaka cast. Kralj si. Sad sve radi. Mada ne znam zasto to nije po defaultu ukljuceno.

icecold sri 2.3.2011 02:11

Jer im je bila namera da isključe.

Umesto toga na Firefox početnoj stranici (home page) imaš dugme na kojem piše "restore previous session" koje je skoro pa isto kao "save and quit" dijalog.

Ukoliko klikneš na "restore previous session" onda će Firefox vratiti sve tabove nazad od poslednjeg izlaska.

Btw. baci pogled na ovaj dodatak, možda ti bude od koristi.{#}

BlackMoon sri 2.3.2011 02:43
naxeem kaže...
Pa da. Ta stvar u normalnim uvjetima radi besprijekorno. Blokiran mrezni promet nisu normalni uvjeti.

Vani propuštam samo ono što ja hoću a ne što se windowsima i aplikacijama prohtije...

icecold sri 2.3.2011 09:15
lovac82 kaže...

Zna li netko zašto se ne mogu spremiti otvoreni tabovi kada zatvaram FF?

Ponudi mi samo "Close tabs" i "Cancel".... a bilo bi dobro kada bih mogao save-ati sve otvorene tabove kao prije

Imaš odgovor koji post iznad :)

" u URL bar kucaj about:config i u filter polje upiši browser.showQuitWarning i duplim klikom ga podesi na true."

icecold sri 2.3.2011 09:46

Da li si probao ovaj korak?

"3. U adresnu traku (URL bar) ukucajte about:config i u filter polje ukucajte gfx.font_rendering.cleartype.use_for_downloadable_ fonts i duplim klikom ga podesite na false. - ponovo pokrenite Firefox."

Smooth Operator sri 2.3.2011 10:06
icecold kaže...

Da li si probao ovaj korak?

"3. U adresnu traku (URL bar) ukucajte about:config i u filter polje ukucajte gfx.font_rendering.cleartype.use_for_downloadable_ fonts i duplim klikom ga podesite na false. - ponovo pokrenite Firefox."

Now, thats waaaay better.