YouTube sadržaj, od MIT-a do MrBeasta, poslužio za
Vezano uz: YouTube sadržaj, od MIT-a do MrBeasta, poslužio za

OK, ali čemu onda velike tvrtke troše ogroman novac na nešto što nema praktičnu vrijednost? Primjerice IBM koji lansira Osprey, 433 qbitnu mašinu, najavljujući 100.000 qbitnu mašinu za 10-tak godina. Ili Google (koji pretjeruje) sa najavom kvantnog računala od milijun qbita. Čemu sve to? Jel' to samo strah od konkurencije, igra velikih i moćnih ili nešto treće?
https://mitsloan.mit.edu/ideas-made-to-matter/quantum-computing-what-leaders-need-to-know-now

OK, ali čemu onda velike tvrtke troše ogroman novac na nešto što nema praktičnu vrijednost? Primjerice IBM koji lansira Osprey, 433 qbitnu mašinu, najavljujući 100.000 qbitnu mašinu za 10-tak godina. Ili Google (koji pretjeruje) sa najavom kvantnog računala od milijun qbita. Čemu sve to? Jel' to samo strah od konkurencije, igra velikih i moćnih ili nešto treće?
https://mitsloan.mit.edu/ideas-made-to-matter/quantum-computing-what-leaders-need-to-know-now
Pa R&D je R&D - ne znači da sve što se istražuje i na čemu se radi na kraju u dogledno vrijeme ili ikada da konkretan rezultat.
Problem je da se došlo do fizikalnih granica silicija u poluvodičkoj industriji i da Mooreov "zakon" više ne vrijedi - znači treba istraživati sve novo, ali to što se istražuje ne znači da su rezultati zajamčeni.

Profiti uslužnih kompanija koje su cinički i kriminalno pogrešno nazivane tehnološkim kompanijama - poput Amazona ili Facebooka - su poremetile i financijska očekivanja, jer se nikada više neće ponoviti da najobičnija prodaja (Amazon) i prodaja osobnih podataka (Facebook) donesu takve rekordne profite koje su donjele unazad 20 godina.
Dapače, "tech inovacije" Amazona i Facebooka su mahom propadale, dok se u toj mutnoj vodi i od pravih tedh kompanija očekuje isti profit kakav je imao Facebook - iako je Facebook imao savršeni scenarij:
1. Sve je bilo moguće obaviti na tehnologiji staroj nekoliko godina - jedino je trebalo skalirati servere
2. Sirovina - osobni podaci - im je predana u ruke u formatu koji je 100% upotrebljiv i nije trebao modifikacije
3. Na sirovinu je potrošeno ravno 0$.
Pravu inovaciju od tih kompanija nikada vidjeli nismo, pa je za očekivati i da će u drugim kompanijama postojati odjeli koji troše sumanute količine novca na nešto što nikada neće donjeti rezultate.
Ukoliko sve kompanije svijeta i svi VC investitori ne ulože red veličine 5-6 milijardi dolara mjesečno u OpenAI, isti bi po financijskim pokazateljima trebao propasti do Božića.
A sve na obećanju da će isti zamjeniti radnike - na koje taj novac ne bi potrošili da Facebook bude operativan do smrti Sunca.

A sve na obećanju da će isti zamjeniti radnike - na koje taj novac ne bi potrošili da Facebook bude operativan do smrti Sunca.
To je bit svega, povećanje tobožnje produktivnost, tako da izbaciš što više ljudi s njihovih poslova. Gledam jednog lika (matematičara), komentira kako već sad AI rješava zadatke sa IMO-a, i kako se svi moramo prilagoditi da više neće biti dovoljno sposoban rješavati probleme i izmišljati nova rješenja da bi ostali konkurenti. Koja je onda svrha napretka tehnologije ako se mi obični ljudi konstantno moramo natjecati s njom da bismo zavrijedili dostojanstven život? Pitanje je naravno retoričko jer se po sirotinji koja radi niskoplaćene prekarne poslove već desetljećima pljuje da nemaju dovoljno vještina (znaju samo flippati burgere) i da su zato tu gdje jesu.
U praksi, ispada da je puno lakše zamijeniti CEO-ove, vizionare, leadere, "inovatore" i ostalu MBA ekipu s AI. Dapače, mogla ih je davno zamijeniti, ali baš se pitam zašto neće (hint: možda nisu tu gdje jesu zbog svojeg high skillseta).
I onda mi netko govori o "sinergiji" AI i kvantnog računarstva i kako ćemo napredovati, a u s druge strane u zemlji "prvog" svijeta ljudi umiru jer si ne mogu priuštiti inzulin. Rekao bi čovjek da bi prije "kvantne AI" možda mogli riješiti takve probleme, to je low hanging fruit kako bi rekli. No ja sam samo laik po pitanju tehnologije, napretka i futurologije pa ne razumijem to.

To je bit svega, povećanje tobožnje produktivnost, tako da izbaciš što više ljudi s njihovih poslova. Gledam jednog lika (matematičara), komentira kako već sad AI rješava zadatke sa IMO-a, i kako se svi moramo prilagoditi da više neće biti dovoljno sposoban rješavati probleme i izmišljati nova rješenja da bi ostali konkurenti. Koja je onda svrha napretka tehnologije ako se mi obični ljudi konstantno moramo natjecati s njom da bismo zavrijedili dostojanstven život? Pitanje je naravno retoričko jer se po sirotinji koja radi niskoplaćene prekarne poslove već desetljećima pljuje da nemaju dovoljno vještina (znaju samo flippati burgere) i da su zato tu gdje jesu.
U praksi, ispada da je puno lakše zamijeniti CEO-ove, vizionare, leadere, "inovatore" i ostalu MBA ekipu s AI. Dapače, mogla ih je davno zamijeniti, ali baš se pitam zašto neće (hint: možda nisu tu gdje jesu zbog svojeg high skillseta).
I onda mi netko govori o "sinergiji" AI i kvantnog računarstva i kako ćemo napredovati, a u s druge strane u zemlji "prvog" svijeta ljudi umiru jer si ne mogu priuštiti inzulin. Rekao bi čovjek da bi prije "kvantne AI" možda mogli riješiti takve probleme, to je low hanging fruit kako bi rekli. No ja sam samo laik po pitanju tehnologije, napretka i futurologije pa ne razumijem to.
https://www.theinformation.com/articles/trio-of-leaders-leave-openai
Možda da zaposle zzib-a, njegova vjera u sinergiju je sve što im sada treba!
Meni se osobno Tech odavna gadi, nisam bio dovoljno star uživo gledati prve PC ratove, no vidio sam sve kasnije.
Jučer je Google proglašen monopolom, a ironija je da Microsoft nije 2000ih optužen za monopol za IE nikad se ne bi oslobodio prostor za investiciju u drugi browser, pa ni sam Google ne bi imao tako strelovit uspon.
Koliko li smo googlea pokopali jer se Facebook, Amazon, Google i Apple te MS ponovno nisu osudili za monopole u svojim tržištima.
Ne da nismo, nego se polako pokapa i Prvi najjači slučaj antitrusta, onaj protiv filmskih studija i vertikalne integracije sa kino dvoranama.
Drugi je problem što su tech preuzeli čudaci, ali to je komentar za Podnarevu kolumnu.
Možda samo kratko, u toj kolumni se spominje da je Silicijska Dolina načelno gajila liberalne ideje, no to je bilo tek površno gledanje jer se na SD nikad nije gledalo kao manafakturu/uslugu već kao na znanost, pa samim time nikad nisu ni prošli sud radničkog liberalizma tj. Autohtonih ljevičarskih načela.
Sad kad se vidi da je tech tek jedan od alata/usluge/manafakture poput strojeva, banke ili auto industrije vidi se da taj liberalizam tamo ne da ne postoji (osim ciničkog i hinjenog koji je u biti suština wokizma) već se po svim frontama radništva Vodstvo SDa uredno postrojilo po fronti, rame uz rame sa naftašima, vojnom industrijom i ostalim "starim kapitalom" za kojeg smo mislili da ga je shiny tech naslijedio.

@zzib - Strah od konkurencije, naravno.
Evo jedan (meni) izvrstan clanak, malo je dugacak, pa sumnjam da ce ga procitati itko tko bi zapravo trebao, ali sto da vam kazem; sami ste odgovorni za svoje znanje i neznanje:
Pisali smo o kvantnim računalima i njihovim problemima na desetke puta. Samo o D-Waveu sam ja imao barem 5-6 tekstova.
Mislim, kad ti treba nekoliko godina testiranja da bi utvrdio je li kvantno računalo stvarno brže za stvarni problem od klasičnog računala, onda je očito da stvarna razlika performansi za stvarne izračune nije 10^8.
Naime ja kad kupim novu generaciju grafičke kartice koja je od one stare koju sam imao u računalu brža 50% ili 100%, ne treba mi nekoliko godina testiranja da vidim koja je stvarno brža.