Njemačka regija Donja Saska također napušta Linux
Vezano uz: Njemačka regija Donja Saska također napušta Linux

Još banalniji primjer, iliti primjer neke velike korporacije koja ima uspješpnu implementaciju - ne vidim.
Može li se? Ovih nekoliko velikih nije uspjelo. Jesu li oni u krivu a ti u pravu?
Mislis kao Google, New York Stock Exchange, McDonalds, NASA, CERN, Amazon......
Prema podacima iz 2014, Microsft je potrosio ~5 milijuna dolara lobirajuci samo u EU institucijama.
U Americi je odavno zabetoniran kao prvi na listi tech kompanija po ulaganjima u lobiranje.
Kao sto rekoh odavno, kad ne zelis vidjeti neces vidjeti, a kad zelis vidjeti onda neces vidjeti nista drugo osim toga.
Svi navedeni imaju linux na desktopu kao single option? Koliko znam, troje od navedenih sigurno nemaju (jer su nam korisnici ili partneri - Google, Amazon, McDonalds, mogu sa svojima provjeriti za ostale).
5 milijuna dolara? ti ozbiljno misliš da je to neka lova?
Da si rekao pet milijardi, ajde...
Nego, i dalje ne vidim gdje je to kod velikih linux single desktop option? I zašto su projekti propali?
Google koristi ChromeOS koji je baziran na linuxu, također koristi Goodubuntu koji je jako izmjenjen zbog sigurnosnih razloga, zakođer koristi OSX i Widows platformu, serveri su na interno razvijenom Googlovom os-u, službene informacije. Amazon je nakon nekoliko velikih sigurnosnih problema i skandala u procesu napuštanja linux-a, novi primarni os je poslovna tajna, Amazon također ovisi emmbeded linux os-u u specifičnim uređajima ali taj os nema veze sa "svakodnevnim linuxom" jer je mix sučelja, komunikacije sa bazama podataka i mašinskog programiranja na podlozi koja nije u potpunosti linux (čitaći koda i slično). Za McDonalds ne znam.

Svi navedeni imaju linux na desktopu kao single option? Koliko znam, troje od navedenih sigurno nemaju (jer su nam korisnici ili partneri - Google, Amazon, McDonalds, mogu sa svojima provjeriti za ostale).
Nego, i dalje ne vidim gdje je to kod velikih linux single desktop option? I zašto su projekti propali?
Google koristi ChromeOS koji je baziran na linuxu, također koristi Goodubuntu koji je jako izmjenjen zbog sigurnosnih razloga, zakođer koristi OSX i Widows platformu, serveri su na interno razvijenom Googlovom os-u, službene informacije. Amazon je nakon nekoliko velikih sigurnosnih problema i skandala u procesu napuštanja linux-a, novi primarni os je poslovna tajna, Amazon također ovisi emmbeded linux os-u u specifičnim uređajima ali taj os nema veze sa "svakodnevnim linuxom" jer je mix sučelja, komunikacije sa bazama podataka i mašinskog programiranja na podlozi koja nije u potpunosti linux (čitaći koda i slično). Za McDonalds ne znam.
Ogromna većina Fortune 1000 koristi linux. To ne znači da je linux - only ili pak desktop okruženje, dapače.
Ja kod nijednog Google ili Amazon djelatnika nisam vidio linux, na stranu što čak nisam vidio ni kod svih linux vendora.
Sličan je standardni domaći "Konzum primjer" - koji nema veze s desktopom, kao ni standardnom implementacijom.
Linux only je još uvijek nešto kao teenage sex - puno priče, malo rada. A kad netko i krene, ispadne loše.

Gle, kao i svaka ovakva rasprava do sada, i ova ima potencijal pretvoriti se u raspravu na 15 stranica gdje na kraju nitko nece biti pametniji.
Ako se hoce, moze se i ima hrpetina opcija.
Ako se ne zeli, moze se naci hrpetina razloga protiv.
Ali uzeti jedan relativno banalan primjer i na osnovu njega tvrditi da je nesto nemoguce, je u najmanju ruku neozbiljno.
Nije bitno dal se može ili ne može nego koliko to košta, izgleda da s linuxom na kraju priče ispadne da je skuplja pita nego tepsija.

Ogromna većina Fortune 1000 koristi linux. To ne znači da je linux - only ili pak desktop okruženje, dapače.
Ja kod nijednog Google ili Amazon djelatnika nisam vidio linux, na stranu što čak nisam vidio ni kod svih linux vendora.
Sličan je standardni domaći "Konzum primjer" - koji nema veze s desktopom, kao ni standardnom implementacijom.
Linux only je još uvijek nešto kao teenage sex - puno priče, malo rada. A kad netko i krene, ispadne loše.
Radio sam uglavom vani osim na početku karijere, uglavnom za velike kompanije i nigdje u pozadini nisam vidio linux ili microsoft servere (osim za neke minorne servise), uvjek su to bili drugi sustavi, neki jako egzotični. Tako da se slažem sa tobom. Nažalost mladi ljudi u Hrvatskoj nemaju mogućnosti ni vidjeti a kamoli raditi na takvim sustavima tako da im je percepcija iskrivljena. Nije važan os na korisničkom računalu nego ono iza. Ono što sam gore napisao kao primjer jednostavne implementacije na 50000 korisničkom sustavu, to je nešto što rade timovi ljudi koji kad puste da se stvar pokrene ne spavaju noćima od stresa, kod nas se sve to tako olako razumije, riješiće se sa dvije komande ili third part aplikacijom. Nažalos imamo jako dobru bazu talentiranih informatičara, ali kad odu i vide drugi svijet više ih ni puškom nebi natjerao natrag, ovdje se danima raspravlja kupiti tri ili pet printera, o zapošljavanju dodatnog čovjeka da ne pričamo. Hvala svim svecima što sam imao sreće svoju karijeru provesti drugdje.

Isto možeš reći za sve OS-eve. Nigdje nije Windows only, a pogotovo mac only. Osim ako ne govorimo o računovodstvenim biroima, ali onda ova rasprava nema smisla.
Dok ljudi ne shvate da je OS samo alat koji treba odraditi svoj posao, do onda su sve ovo glupe fanboy tinejđerske priče o tome tko više voli nacrtane razno razne prozore i aplikacije.

Pitao si za implementaciju, odgovori si dobio, pa si preinacio u single option. Hocemo doci i do specificne verzije kernela?
5 milijuna je ogromna lova kada se investira samo u EU institucije. Drzave i gradovi nisu ubrojani ovdje.
Neznam gdje ti zivis, al 5 milijuna strahovito puno za lobiranje, pogotovo kada se zna da lobiranje i korupcija dijele prilicno mutnu granicu.
Projekt koji je eto sad vec "propao" a kojeg sam prilicno pratio je bio Munchen.
Linux je postao los onog momenta kada se promijenio gradonacelnik. Takodjer, igrom slucajnosti, Microsoft je nakon toga preselio svoje njemacko srediste u Munchen.
Ironicno je bilo da u prvim godinama prelaska na linux, I.T department je imao i ovakve slucajeve:
"Even when some people were complaining about Linux we were looking at their PCs and there was actually Windows XP running on it," he said of the early days after the move.

Ono što sam gore napisao kao primjer jednostavne implementacije na 50000 korisničkom sustavu, to je nešto što rade timovi ljudi koji kad puste da se stvar pokrene ne spavaju noćima od stresa, kod nas se sve to tako olako razumije, riješiće se sa dvije komande ili third part aplikacijom. Nažalos imamo jako dobru bazu talentiranih informatičara, ali kad odu i vide drugi svijet više ih ni puškom nebi natjerao natrag, ovdje se danima raspravlja kupiti tri ili pet printera, o zapošljavanju dodatnog čovjeka da ne pričamo. Hvala svim svecima što sam imao sreće svoju karijeru provesti drugdje.
Točno tako.
Isto možeš reći za sve OS-eve. Nigdje nije Windows only, a pogotovo mac only. Osim ako ne govorimo o računovodstvenim biroima, ali onda ova rasprava nema smisla.
Dok ljudi ne shvate da je OS samo alat koji treba odraditi svoj posao, do onda su sve ovo glupe fanboy tinejđerske priče o tome tko više voli nacrtane razno razne prozore i aplikacije.
Ovdje je primjer single desktop OS-a. nema tu opcija osim za mali broj ljudi (nije to IT firma gdje neki imaju donekle autonomiju).
Točno tako, OS je samo alat. No taj alat ima svoj lifecycle koji košta. I tu je sav problem.
Pitao si za implementaciju, odgovori si dobio, pa si preinacio u single option. Hocemo doci i do specificne verzije kernela?
5 milijuna je ogromna lova kada se investira samo u EU institucije. Drzave i gradovi nisu ubrojani ovdje.
Neznam gdje ti zivis, al 5 milijuna strahovito puno za lobiranje, pogotovo kada se zna da lobiranje i korupcija dijele prilicno mutnu granicu.
Projekt koji je eto sad vec "propao" a kojeg sam prilicno pratio je bio Munchen.
Linux je postao los onog momenta kada se promijenio gradonacelnik. Takodjer, igrom slucajnosti, Microsoft je nakon toga preselio svoje njemacko srediste u Munchen.
Ironicno je bilo da u prvim godinama prelaska na linux, I.T department je imao i ovakve slucajeve:
"Even when some people were complaining about Linux we were looking at their PCs and there was actually Windows XP running on it," he said of the early days after the move.
Ne, nisam dobio odgovor.
5M je kikiriki, MS potroši više samo za globalni partner event, koliko potroše za customer evente pitaj boga, a o direktnim i indirektnim lobiranjima da ne govorimo.
Promjena gradonačelnika govori o lošem OS-u? Ne, govori o nekome tko je došao i rekao dosta lošem projektu. I to nije jedini primjer.
Je li se u Donjoj Saskoj promijenio "gradonačelnik" je li "gradonačelnik" kriv za start pilota u Barceloni s prijelazom na linux? Ili u Kini i Koreji?
Svatko ima svoj projekt, ROI, KPI-jeve itd. A linux ima još jako puno da postane ozbiljna mainstream opcija u kompleksnim okruženjima. Same cijene licenci su tu i kikiriki i najmanje bitna stvar.

Svatko ima svoj projekt, ROI, KPI-jeve itd....
..i svoju cijenu financijsku ali i politicku.
Usput u drzavnim institucijama ROI je jedino moguc sa Linuxom.
UK je 2014 najavio da ce prijeci na open source office rjesenje, da bi par mjeseci nakon toga MS krenuo sa prijetnjama.
Usput, daj mi razloge za donju Sasku.
Sto sa Barcelonom?
Sto sa Kinom?
Uostalom, da ustedimo malo vremena, evo ti pa procitaj Wiki stranicu gdje je sve za sada prihvacen Linux

Često smo na poslu imali problema sa driverima za Linux (WiFi i GPU) tako da je to možda jedan od večih problema koje nisu naveli.

Ovdje je primjer single desktop OS-a. nema tu opcija osim za mali broj ljudi (nije to IT firma gdje neki imaju donekle autonomiju).
Točno tako, OS je samo alat. No taj alat ima svoj lifecycle koji košta. I tu je sav problem.
Nisi u pravu, ali dobro. Meni su windowsi apolutno beskorisni. Već sam 18 godina isključivo na linuxu i windowsi su mi trebali možda u 1-2 slučajeva.

Često smo na poslu imali problema sa driverima za Linux (WiFi i GPU) tako da je to možda jedan od večih problema koje nisu naveli.
Koje godine je to bilo? Pitam jer danas driveri pokrivaju, pa skoro sve čipove. Što se tiče GPU-a, Intel piše drivere za linux, nvidia i amd ne bi trebali imati neke probleme isto tako. Evo ja imam nvidiu u laptopu. Radi sa vlasničkim i opensource driverima bez problema :)

Svatko ima svoj projekt, ROI, KPI-jeve itd....
..i svoju cijenu financijsku ali i politicku.
Usput u drzavnim institucijama ROI je jedino moguc sa Linuxom.
UK je 2014 najavio da ce prijeci na open source office rjesenje, da bi par mjeseci nakon toga MS krenuo sa prijetnjama.
Usput, daj mi razloge za donju Sasku.
Sto sa Barcelonom?
Sto sa Kinom?
Uostalom, da ustedimo malo vremena, evo ti pa procitaj Wiki stranicu gdje je sve za sada prihvacen Linux
Reći kako je ROI jedino moguć s linuxom mi jedino znači da o biznisu ne znaš apsolutno ništa.
A ova lista...
Nisi u pravu, ali dobro. Meni su windowsi apolutno beskorisni. Već sam 18 godina isključivo na linuxu i windowsi su mi trebali možda u 1-2 slučajeva.
Tebi beskorisni. No tebe se ne pita, kao ni mene.
tebi su možda windoze trebale. meni linux nikad nije trebao, osim za igru. Već to je dovoljno da windoze odnesu pobjedu.
A sda to translatiraj na ostale ovakve urede i firme.

Tebi beskorisni. No tebe se ne pita, kao ni mene.
tebi su možda windoze trebale. meni linux nikad nije trebao, osim za igru. Već to je dovoljno da windoze odnesu pobjedu.
A sda to translatiraj na ostale ovakve urede i firme.
Opet nisi u pravu ali dobro. Ne da mi se raspravljati iskreno i nemam vremena za fanboyizam. To ostavljam zaluđenim ljudima. Imam dugog međunarodnog iskustva, radim za američke i europske kompanije tako da znam o čemu govorim. Ali nema veze, svatko ima pravo na svoje mišljenje, koliko god ono bilo netočno.

Reći kako je ROI jedino moguć s linuxom mi jedino znači da o biznisu ne znaš apsolutno ništa.
Daj procitaj jos jednom sto sam napisao. Ne budi brzoplet i povrsan.
A ova lista...
Ako ti je to odgovor na wiki clanak, ja zadovoljan.

Štajaznam, ja bih probao maknuti korisnike iz grupa 'cdrom' i 'plugdev' sa pssh
https://www.tecmint.com/run-multiple-commands-on-multiple-linux-servers/
Ili makneš drivere, al onda nikom ne radi. Naravno, root si može vratit kad to želi
Onemogući USB
# mv /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/usb/storage/usb-storage.ko /root
Onemogući CDROM
# mv /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/cdrom/cdrom.ko /root
Nema komentara od disk c na ovo.... slucajno je preskocio...
Cudi me da covjek nikada nije cuo za ansible ili puppet...ili hrpu drugih.
Par linija u bash i ssh-om(ili pssh, po potrebi sshpass), najbrze rjesenje za napisat, pokrenes i pustis da se polako odvrti, ukloni se korisnika iz zeljenih grupa i mozes dalje spammat po forumu pod radnim vremenom.
Ja tak nekakvih ~800 rutera i switcheva vozim dok se ne prebacim na ansible ili puppet ili nesto trece ako zadovolji moje potrebe. 5-6 linija ako izbacis obradu outputa.
Kak deployat 50000 instalacija bez mogucnosti provodjena automatiziranih masovnih promjena je misterij. Nije kriv linuks, kriv je user. Eh, sad cu umirat od smijeha kad to ispricam nekim ljudima. Nece mi vjerovat.

Radio sam uglavom vani osim na početku karijere, uglavnom za velike kompanije i nigdje u pozadini nisam vidio linux ili microsoft servere (osim za neke minorne servise), uvjek su to bili drugi sustavi, neki jako egzotični. Tako da se slažem sa tobom. Nažalost mladi ljudi u Hrvatskoj nemaju mogućnosti ni vidjeti a kamoli raditi na takvim sustavima tako da im je percepcija iskrivljena. Nije važan os na korisničkom računalu nego ono iza. Ono što sam gore napisao kao primjer jednostavne implementacije na 50000 korisničkom sustavu, to je nešto što rade timovi ljudi koji kad puste da se stvar pokrene ne spavaju noćima od stresa, kod nas se sve to tako olako razumije, riješiće se sa dvije komande ili third part aplikacijom. Nažalos imamo jako dobru bazu talentiranih informatičara, ali kad odu i vide drugi svijet više ih ni puškom nebi natjerao natrag, ovdje se danima raspravlja kupiti tri ili pet printera, o zapošljavanju dodatnog čovjeka da ne pričamo. Hvala svim svecima što sam imao sreće svoju karijeru provesti drugdje.
Lako je doći na forum i pričati neke priče za malu djecu s nekakvih autoritetom "radio za velike firme vani". Problem je jedino što ti uvijek može doći netko s većim znanjem i pokazati ti da su tvoje tvrdnje paušalne i netočne. Očito nisi dobro vidio ili dobro radio ako si vidio "jako egoztične sustave". Egzotični su samo oni koji desetljećima nisu mijenjani.
Linux distribucije namijenjene profesionalnim korisnicima i velikim sustavima odavno imaju napredno upravljanje sigurnosnim profilima (doc, vidi SCAP) tako da je ovo što ti želiš napraviti u Red Hatu moguće kao i u Windowsima, samo je druga metodologija, no u suštini isto - distribuiraš svim klijentskim računalima novi sigurnosni profil. Ništa se tu ne "klikće" jer kad bi se "kliktalo" onda je to recept za katastrofu. ;-) Ako Red Hat ima certifikate američkog NIST-a onda znaš da su u tome sigurno zadovoljili.
Linux preuzima gotovo svu računalnu infrastrukturu koja nije direktno izložena krajnjim korisnicima (izuzev mobitela gdje isto dominira kroz Android):
Superračunala i klasteri redovito se vrte na Linuxu, a od prošle godine je svih 500 najvećih superračunala na Linuxu - link.
Više od dvije trećine javnih servera na internetu pokreće Linux - link. I taj broj samo raste.
U "embedded" sektoru također vodi Linux pogotovo dok se na routere i razne uređaje može bez većih troškova staviti par MB ROM-a.
Androd je također Linux da podsjetim.
Windows je dominantno prisutan samo na desktopima što je tržište koje nema više neki spektakularan rast.
No pobjeda Linuxa nažalost nije i pobjeda slobodnog softvera, tako da nije to neka sreća što je Linux preuzima primat od Windowsa. OS je samo temelj za druge aplikacije i usluge, a tu dominiraju vlasničke platforme i servisi kao usluge i tu Microsoft gradi svoju budućnost od kad je novi CEO na poziciji naslijedio Ballmera. To što je Facebook ili što je Google na Linuxu krajnjem korisniku u smislu slobode ama baš ništa ne znači. Pa ni što je Doljnja Saska ili Munchen napušta Linux u korist Windowsa. To ne znači da je Windows ili Linux "bolji", "ozbiljniji", ili što već za svaku situaciju, već da je u danoj situaciji ekonomski isplatljiviji te vjerojatno da je politički jedna strana bolje lobirala, odnosno "podmazala" odluku.

Ili makneš drivere, al onda nikom ne radi. Naravno, root si može vratit kad to želi
Onemogući USB
# mv /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/usb/storage/usb-storage.ko /root
Onemogući CDROM
# mv /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/cdrom/cdrom.ko /root
Nema komentara od disk c na ovo.... slucajno je preskocio...
Cudi me da covjek nikada nije cuo za ansible ili puppet...ili hrpu drugih.
Par linija u bash i ssh-om(ili pssh, po potrebi sshpass), najbrze rjesenje za napisat, pokrenes i pustis da se polako odvrti, ukloni se korisnika iz zeljenih grupa i mozes dalje spammat po forumu pod radnim vremenom.
Ja tak nekakvih ~800 rutera i switcheva vozim dok se ne prebacim na ansible ili puppet ili nesto trece ako zadovolji moje potrebe. 5-6 linija ako izbacis obradu outputa.
Kak deployat 50000 instalacija bez mogucnosti provodjena automatiziranih masovnih promjena je misterij. Nije kriv linuks, kriv je user. Eh, sad cu umirat od smijeha kad to ispricam nekim ljudima. Nece mi vjerovat.
O bože.

Lako je doći na forum i pričati neke priče za malu djecu s nekakvih autoritetom "radio za velike firme vani". Problem je jedino što ti uvijek može doći netko s većim znanjem i pokazati ti da su tvoje tvrdnje paušalne i netočne. Očito nisi dobro vidio ili dobro radio ako si vidio "jako egoztične sustave". Egzotični su samo oni koji desetljećima nisu mijenjani.
Linux distribucije namijenjene profesionalnim korisnicima i velikim sustavima odavno imaju napredno upravljanje sigurnosnim profilima (doc, vidi SCAP) tako da je ovo što ti želiš napraviti u Red Hatu moguće kao i u Windowsima, samo je druga metodologija, no u suštini isto - distribuiraš svim klijentskim računalima novi sigurnosni profil. Ništa se tu ne "klikće" jer kad bi se "kliktalo" onda je to recept za katastrofu. ;-) Ako Red Hat ima certifikate američkog NIST-a onda znaš da su u tome sigurno zadovoljili.
Linux preuzima gotovo svu računalnu infrastrukturu koja nije direktno izložena krajnjim korisnicima (izuzev mobitela gdje isto dominira kroz Android):
Superračunala i klasteri redovito se vrte na Linuxu, a od prošle godine je svih 500 najvećih superračunala na Linuxu - link.
Više od dvije trećine javnih servera na internetu pokreće Linux - link. I taj broj samo raste.
U "embedded" sektoru također vodi Linux pogotovo dok se na routere i razne uređaje može bez većih troškova staviti par MB ROM-a.
Androd je također Linux da podsjetim.
Windows je dominantno prisutan samo na desktopima što je tržište koje nema više neki spektakularan rast.
No pobjeda Linuxa nažalost nije i pobjeda slobodnog softvera, tako da nije to neka sreća što je Linux preuzima primat od Windowsa. OS je samo temelj za druge aplikacije i usluge, a tu dominiraju vlasničke platforme i servisi kao usluge i tu Microsoft gradi svoju budućnost od kad je novi CEO na poziciji naslijedio Ballmera. To što je Facebook ili što je Google na Linuxu krajnjem korisniku u smislu slobode ama baš ništa ne znači. Pa ni što je Doljnja Saska ili Munchen napušta Linux u korist Windowsa. To ne znači da je Windows ili Linux "bolji", "ozbiljniji", ili što već za svaku situaciju, već da je u danoj situaciji ekonomski isplatljiviji te vjerojatno da je politički jedna strana bolje lobirala, odnosno "podmazala" odluku.
Imamo očito drugačije iskutvo, vidio sam IBM sustave, vidio sam egzotične sustave koji su građeni od ništa isključivo za potrebe neke kompanije, vidio sam dedicirane box-ove za koje nitko nije znao kako i na čemu rade osim funkcije obavljaju (poslovna tajna proizvođača), ni jedan ekspertni sustav nisam vidio niti na linuxu niti na MS-u. Linux sustave koje sam vidio a koji su obavljali iole ozbiljan posao bili su izmjenjeni od orginala do svoje srži. Ono što nisam vidio AI sustave što mi je žao, ali sunjam da se vrte na linuxu. Zar zaišta misliš da jedan poslovni sustav kojim upravlja cca 200 ljudi a zapošljava 750 000 ljudi se može bazirati na IT sustavu koji vrti open source. No vratimo se temu i moju izvornju tvrdnju da koristiti Linux kao OS funkcira samo u manjim sustavima, i stojim u toj tvrdnji. Posatvio sam jednostavan problem i nisam dobio odgovor na njega, kako bi netko osigurao da se politika sigurnosti implementira na 50 000 računala sa više od 30% uspješnosti.

Nisi baš neki ekspert iz računalne sigurnosti ha !?? , Prva stvar, niti jedan OS nije 100% siguran, sve ovisi o bountyu koji je na njemu, ako netko dosta nudi , probije se sve bez ikakvog problema (iskustvo), isto tako se može linux malo modificirati i otežati svakom pentesteru , trust me , politika Microsofta je novac, ništa drugo, apple , ista priča, budućnost je u open sourceu

O bože.
Zasto?
Mozes li malo elaborirati?

Čisto moje, ovako skromno mišljenje tko je bolji...
Što vrti korisnik? Pa, iz mojeg iskustva, ono na čemu je praktičnije koristiti SAP, SharePoint, Alfresco, Navision, Sitecore, Dynamics, Salesforce... Nitko iole ozbiljan ne bira OS, već se biraju korisnički aplikacije. Ako za njih treba Windows Server, biti će instaliran Windows Server. Ako instalacije ide na Linux, biti će neka Linux distra. Ako je u oblaku, biti će browser. Još mi se nije dogodilo da netko kaže mi koristimo samo taj i taj OS i ako nema verzija alata za njega, nećemo to nešto uvoditi u organizaciju.

Hmmm... kad se samo sjetim koliko problema ima sa trojcem driveri-hardver-radni softver u Windows okruzenju po gro firmi, cesto sa brand-name konfiguracijama, pogotovo kada su malo starije od najnovijih... Linux ne zelim ni spominjati u tom smislu, a kamoli da ti idem 2 dana kopati po forumima da bi sklopio svoj driver ili slicno koji napola radi i rijetko tko poslije mene moze pokrpati takav patchwork...
Stvar treba raditi u okvirima neke standardizacije i mogucnosti reproduciranja rada negdje drugdje bez gro dodatnog posla i kompliciranja. Sto je vise moguce, a ne manje. Drugo je kad si doma pa pimplas iz zabave.
Ako netko radi za telco na velikim centralama zna o neprospavanim nocima negdje u inozemstvu... A Windoza nigdje...

Stvar treba raditi u okvirima neke standardizacije i mogucnosti reproduciranja rada negdje drugdje bez gro dodatnog posla i kompliciranja. Sto je vise moguce, a ne manje. Drugo je kad si doma pa pimplas iz zabave.
Ako netko radi za telco na velikim centralama zna o neprospavanim nocima negdje u inozemstvu... A Windoza nigdje...
Sve stoji.
Ali moramo ipak malo rasclaniti.
Ovdje govorimo i uostalom komentiramo u temi o drzavnim upravama gdje 95% posla se svodi na upravljanje dokumentima i bazama podataka.
Govoriti softverskoj podrsci za specijalizirane uredjaje je potpuni off topic.

Mene u ovakvim raspravama fascinira da svatko gleda na stvari iz svoje male zablje perspektive. I donosi konacne zakljucke, uz skoro obavezno pljuckanje po onom drugom.
Naravno da svatko ima pravo na svoje misljenje, no zakljucivanje o nekoj temi na temelju jednog kratkog clanka i dvije informacije u njemu, a uz ocigledno nepoznavanje kompleksnosti velikih sustava, samo pokazuje stupanj zrelosti nekih komentatora.
Tko god je radio u iole vecem sustavu zna da su stvari puno slozenije od zabtane koristenja USB porta ili "rjesavanja s dvije skripte". Da ne govorimo o mjesungu raznih sustava, aplikacija, sigurnosti, upravljanju, korisnickoj podrsci itd.
I onda na sve to se u pmetnom okruzenju uvijek racuna TCO na vise godina (barem 3 do 5, a nekad i vise) i onda donose odluke.
Samo upgrade recimo Windowsa na desktopima se planira dugo, odgadja dok se moze, testira i cesto provodi mjesecima.
Decki, stvar je puno slozenija nego sto mnogi mogu zamisliti. Namjerno necu spominjat vlastito iskustvo da ne ispadne bahato. Samo cu reci da sam i IT-u skoro 30 godina.
Pa vi sad lupajte TD-ove do mile volje.

Nitko iole ozbiljan ne bira OS, već se biraju korisnički aplikacije.
This
Pošto radim u Njem. u Sys integracijskoj firmi koja je nedavno kao jednog od novih ugovornih korisnika dobila obližnju općinu mogu dodati još koji cent na to. Kao prvo, velika većina aplikacija koje općine koriste i dalje rade isključivo na windozima. Postoje pokrajine koje su se uspiješno prebacile na isključivo linux desktope, ali uz to opet moraju imati virtualizirane windoze za određene namjene.
Same općine (Gemeinde) nemaju svoj IT, ili ako imaju to je netko tko se bavi logistikom i delegiranjem zadataka . Županije (Landkreis) imaju IT odjel, koji se u glavnom bavi propisima i uz to održavaju Firewallove i aplikacije kojima se pristupa kroz vpn tunel (koliko sam vidio barracuda fw i nekaj preko xenapp-a). To je ekipa koja ima dosta loše plaće (oko minimalca koliko sam čuo) i sukladno tome nemaju pojma o životu.
Dio aplikacija koje općine koriste također razvijaju, implementiraju i održavaju privatne firme i isto su bazirane na windowsima.
Sve ostalo obavljaju vanjske IT firme uz jelte adekvatnu satnicu, od kojih opet ima puno malih i nekvalitetnih.
Ne želim ulaziti u konkretne slučajeve Münchena ili Donje Saske, ali ja osobno u ovim slučajevima vidim hrpetinu problema oko same ideje prelaska na linux desktope, samim time što takva migracija zahtjeva da se uključi čitav lanac firmi da bi se složilo neko nestandardno, svima neuhodano rješenje.
Samo mi smo prošli mjesec utukli 70 radnih sati samo da bi obavili neke relativno jednostavne stvari kao implementacija novog servera, migracija AD-a, instalacija novih klijenata, peglanje GPO-a, WSUS, Backup itd itd., a nismo još gotovi. I to sve za jedan mali Gemeinde koji ima 10-ak računala.
Perspektive radi, Bavarska ima 2031 Gemeindea
Anzahl Bezirke: 7
Anzahl Landkreise: 71
Anzahl Kreisfreie Städte: 25
Anzahl Städte/Gemeinden: 2031
Mislim da nije teško zaključiti da je cijena OS-a, pogotovo u OEM verziji u slučaju Windowsa zapravo minorna stavka.

ni jedan ekspertni sustav nisam vidio niti na linuxu niti na MS-u.
Hmmmm...hr.comp.programiranje.
Mr. Popovski, Milutin Popovski?
Ekspert za ekspertne sustave?

Mislim da nije teško zaključiti da je cijena OS-a, pogotovo u OEM verziji u slučaju Windowsa zapravo minorna stavka.
Ali nije samo workstation OS licenca u pitanju.
Tu je jos i Office, antivirusno rjesenje, windows serveri, CAL-ovi za te iste servere, Exchange + CAL-ovi po useru, backup software.....
Budimo realni, nabere se toga da se ne moze okarakterizirati kao "minorna stavka". I onda, ovisno kako je dogovoren posao, produzenje ugovora svakih 5-7 godina gdje se taj trosak opet ponavlja.

Ali nije samo workstation OS licenca u pitanju.
Tu je jos i Office, antivirusno rjesenje, windows serveri, CAL-ovi za te iste servere, Exchange + CAL-ovi po useru, backup software.....
Budimo realni, nabere se toga da se ne moze okarakterizirati kao "minorna stavka". I onda, ovisno kako je dogovoren posao, produzenje ugovora svakih 5-7 godina gdje se taj trosak opet ponavlja.
Ali i da se migrira kompletno na linux opet je potrebno ponešto Client Windows licenci i popratnog SW-a. jelte kao što sam rekao, i oni koji su klijentska računala skroz prebacili na linux i dalje imaju win. virtualke za specijalne aplikacije koje rade samo pod win... onda još i pokoji win server, backup software (i ne, rsync nije backup ). To se ne može izbjeći, kompletno izbaciti winse je živi SF..
Mail ide preko Landratsamtovog Exchange-a (Landkreis kaj sam gore spominjao).
Trivialna migracija (promjena MSP-a, isporuka nove opreme) koju smo mi odradili (ili koju još uvijek odrađujemo) košta više inženjer-sati nego kaj koštaju licence. Implementacija nestandardnog rješenja bi koštala višestruko više u inženjer-satima, kao i samo održavanje.

Imamo očito drugačije iskutvo, vidio sam IBM sustave, vidio sam egzotične sustave koji su građeni od ništa isključivo za potrebe neke kompanije, vidio sam dedicirane box-ove za koje nitko nije znao kako i na čemu rade osim funkcije obavljaju (poslovna tajna proizvođača), ni jedan ekspertni sustav nisam vidio niti na linuxu niti na MS-u. Linux sustave koje sam vidio a koji su obavljali iole ozbiljan posao bili su izmjenjeni od orginala do svoje srži. Ono što nisam vidio AI sustave što mi je žao, ali sunjam da se vrte na linuxu. Zar zaišta misliš da jedan poslovni sustav kojim upravlja cca 200 ljudi a zapošljava 750 000 ljudi se može bazirati na IT sustavu koji vrti open source. No vratimo se temu i moju izvornju tvrdnju da koristiti Linux kao OS funkcira samo u manjim sustavima, i stojim u toj tvrdnji. Posatvio sam jednostavan problem i nisam dobio odgovor na njega, kako bi netko osigurao da se politika sigurnosti implementira na 50 000 računala sa više od 30% uspješnosti.
Moram reći da se nalazim u dilemi da li da ti odgovaram uopće jer tvoji postovi na ovoj temi su vrlo ignorantski, ali zato sadrže veliku dozu bahatosti, a ta kombinacija je vrlo nezahvalna u bilo kakvoj raspravi. U više tvrdnji pokazao si da uopće ne poznaješ tematiku i tvrdnje te svrstavaju na razinu MS fanboyja koji nikad nije otvorio ni cmd u Windowsima, a kamo li upoznao kako operacijski sustavi funkcioniraju i što sve postoji na tržištu. Ili možda tuneliraš svoje poruke kroz vremenski kanal u budućnost, a tvoja sadašnjost su kasne 90-te gdje si ti radiš isključivo na MS-ovim proizvodima.
U ovoj sadašnjosti (2018), tj. tvojoj budućnosti, Linux je sveprisutan na svim mogućim razinama, osim desktopa koji i nije područje velikih ulaganja i promjena paradigmi (pored igrače zajednice). Ne možeš ga ne susresti ako radiš u IT-u. Pa cijeli internetski cloudovi vrte se na Linuxu.
Rečenicom da je Linux sustav koji si vidio bio izmijenjen do srži potvrđuje da ništa ne razumiješ u vezi Linuxa, a pretpostavljam time i šire. Linux upravo i je sustav koji se podešava i mijenja "do srži" po svojoj definiciji. U suprotnom ne bi mogao tako lako raditi od rotuera koji imaju 16MB RAM-a, do HPC nodeova koji imaju 16 TB RAM-a. Linux se i uzima kad se stvari trebaju modificirati "do srži". Za to nećeš uzeti Windowse jer to u pravilu nije dozvoljeno po licenci. Stoga tvoje pljuckanje po Linuxu samo govori koliko si neupućen u današnji IT. Čak je i Microsoft portao bash da olakša administraciju Windowsa Linux administratorima (link), te nedavno kupio GitHub koji se isključivo vrti na Linuxu. A tvrdnja o posebnim sustavima za koje nitko ne zna kako rade - evo, odat ću ti tu poslovnu tajnu - 90% je šansa da se radi o Linuxu, samo je proizvođač nabacio vlastito sučelje. Čak i pametni billboardi koje vidimo po ulicama vrte Linux - što možeš vidjeti kad recimo nestane struje i isti se reboota (vidi primjer koji sam sam uslikao u Njemačkoj).
Danas nažalost sve počiva na tržištu i ono dirigira što i kako će se razvijati i koristiti. Mislim da se to možeš uvjeriti ako se osvrneš na bilo koju granu ljudske djelatnosti. Isto je na stvari s IT-om. Danas nitko nema ekonomski interesa razvijati neki operacijski sustav od nule ako mu to nije nužno potrebno, pogotovo kad postoji Linux koji se može skalirati za gotovo bilo koju namjenu. Nema plaćanja skupih licenci, uspješnih iskustava primjene ima posvuda po svijetu, programera i system admina na posvuda... Ako bi netko i bio ekonomski toliko neupućen da ide razvijati svoj vlastiti OS za namjenu koju lako može ispuniti Linux, tržište bi ga ubrzo naučilo lekciji. Waymov autonomni automobili recimo su primjer tog popularnog AI-a kojeg navodiš, i pogodi, oni koriste Linux. A za ovo tvoje pitanje koje uporno ponavljaš, pogledaj Ansible ili Puppet case studies. Primjera imaš koliko hoćeš. Uostalom, Konzum ima kasa i sve su na Red Hatu. Linux je samo jedna razina koja se već toliko ustabilila da je ljudi već uzimaju zdravo za gotovo. Ono gdje se razvijaju novi proizvodi su platforme koje se vrte povrh Linuxa. Nitko ne priča o Linuxu kad priča o Wordpressu, ili o kad priča o Androidu, ili kad priča o Pythonu, TensorFlowu koji dominiraju u svojim područjima... ali se on u pravilu podrazumijeva. Kao što se Windowsi podrazumijevaju kad spomeneš neki igrači PC naslov.
Da si se usmjerio na kritiku Linuxa kao desktopa, ništa ti ne bih prigovorio - situacija je za krajnje korisnike loša jer tu nitko ne vidi profita da nešto puno ulaže u razvoj. Ni MS-u Windowsi nisu više primarni proizvod jer desktop danas ne nosi profit (Windows 10 licence do nedavno su se dijelile besplatno). No reći da se Linux nigdje ne obavlja iole ozbiljan posao ravno je tvrdnji da je Zemlja ravna ploča.
Linux support: razni forumi s postovima iz '92
Zasto komentiras nesto sto ne razumijes?
A šta si očekivao od lika koji ima nick win10pro