NASA isključuje znanstvene instrumente sondi Voyag
Vezano uz: NASA isključuje znanstvene instrumente sondi Voyag

O zna, zna. 😁
Meni je isto žao što se Pioneeri slabo spominju. Bili su preteče Voyagera.
Pratio sam ih od lansiranja.
A V'ger, godspeed!

https://youtu.be/Qj_62FWfH78?si=8wgQEmn7qVyVtXnv
Odličan dokumentarac iz serijala JPL and the space age o Voyagerima.

Sad ce to narandzasti orangutan ugasit. Maga...

Ufff dobar, ali sto bi poker igraci rekli "I see you and raise"
https://www.imdb.com/title/tt0846563/
Nazalost ne mogu je naci na tubi ili nekom drugom streaming servisu kako bi dao direktan link, ali serija, iako je iz 1999, vrijedna je za pogledati pa makar trazio i po torrentima (8 epizoda)

E za to sam čuo ali nisam mogao naći naziv nikako.
Hvala!

E za to sam čuo ali nisam mogao naći naziv nikako.
Hvala!
Ma nema problema.
Ako mogu predloziti jos nesto za pogledati (svakom "space nerd-u" je to gotovo ko' lektira)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLZJna6W59fFr04zJ3Pp3CJ4TtXMRkGPMV
Moon Machines (6 epizoda).
Valjda sam ih 15 puta pogledao sve.

Nedavno sam bio u Houston space centru i stvarno je spektakularno vidit to sve uživo... Hvala na preporukama, nisam znao za ove dokumentarce.
Znate li još koji dobar?

Nedavno sam bio u Houston space centru i stvarno je spektakularno vidit to sve uživo... Hvala na preporukama, nisam znao za ove dokumentarce.
Znate li još koji dobar?
Za pocetak, ukoliko nisi gledao originalni Cosmos (1980) sa Carl Sagan-om, obavezno pogledaj.
Evo jos par preporuka:
The Planets (2019) - isto ime kao i onaj 1999, ali je ovaj sa prof. Brian Cox-om (usput sve sto sam gledao sa Brian Cox-om je bilo odlicno)
Space Race (2005) - igrana dokumentarna serija (ako se moze tako nazvati zanr)
Cosmonauts: How Russia Won the Space Race (2014) - odlican BBC-ijev dokumentarac o sovjetskom/ruskom svemirskom programu.

Meni je dovoljno fascinantno što NASA i dalje ima kontakt s njima. Kontakt u smislu da može djelomično upravljati s tim sondama.
Strašno dobro..

Da, sve vezano uz taj projekt je fascinantno.
Je li nakon njih bilo sličnih projekata? Pretpostavljam da bi u današnje vrijeme mogli poslati puno naprednije sonde, koje bi bile jednako zanimljive u budućnosti.

Jedna zanimljivost koju mi je ispričao znanstvenik koji još uvijek radi (ili je radio - sad je prošlo već nekoliko godina od tog razgovora) u Voyager timu u NASA JPL-u od početka misije, stariji čovjek očito :-) a ne znam da li se spominje u javno dostupnim izvorima, pa da podijelim ovdje. Dakle, Voyager 2 je lansiran prvi, i čim je postao oprerativan, vidjeli su da troši više energije u svemiru za grijanje elektronike nego su to predvidjeli, pa su brže bolje išli nagurat još izolacije u Voyager 1 prije njegovog lansiranja, tako da Voyager 1 zapravo troši manje energije od samog početka od Voyagera 2. Zato su tu letjelicu namijenili i za važnije istraživačke ciljeve jednom kad izađe iz heliosfere te je to jedan i od razloga zašto je Voyager 1 i otišao dosta dalje od Sunca/Zemlje u odnosu na Voyagera 2.

Je li nakon njih bilo sličnih projekata? Pretpostavljam da bi u današnje vrijeme mogli poslati puno naprednije sonde, koje bi bile jednako zanimljive u budućnosti.
Kako ne, bilo ih je brdo,
Meni osobno (pored Pioneera i Voyagera) nekoliko najdrazih su: Cassini-Huygens i misija slijetanje na Titan, New Horizons (Pluton misija) i Messenger (Merkur orbiter misija) gdje mi je fascinatan nacin na koji su uspjeli gurnuti sondu u orbitu Merkura.
Jedna zanimljivost koju mi je ispričao znanstvenik koji još uvijek radi (ili je radio - sad je prošlo već nekoliko godina od tog razgovora) u Voyager timu u NASA JPL-u od početka misije, stariji čovjek očito :-) a ne znam da li se spominje u javno dostupnim izvorima, pa da podijelim ovdje. Dakle, Voyager 2 je lansiran prvi, i čim je postao oprerativan, vidjeli su da troši više energije u svemiru za grijanje elektronike nego su to predvidjeli, pa su brže bolje išli nagurat još izolacije u Voyager 1 prije njegovog lansiranja, tako da Voyager 1 zapravo troši manje energije od samog početka od Voyagera 2. Zato su tu letjelicu namijenili i za važnije istraživačke ciljeve jednom kad izađe iz heliosfere te je to jedan i od razloga zašto je Voyager 1 i otišao dosta dalje od Sunca/Zemlje u odnosu na Voyagera 2.
Za ovu nisam znao!
Fora.
Evo jos jedne zanimljivosti sa Voyagerom (vec sam je jednom napisao na ovom forumu, ali je predobra, a da s ene spomene jos jednom)
Kako je kolega gore rekao,Voyager 2 je prvi lansiran (iako je imao dvojku u svom nazivu).
Kada je bio negdje izmedju Marsa i Jupitera (negdje u asteroidom pojasu), otkrili su da se poceo rotirati oko svoje osi.
Nikako nisu mogli skuziti zasto, a onda se otkrilo da stop komanda na recorderu (imao je "tape recorder" za snimanje prikupljenih podataka i zatim slanje istih sa tog istog "tape buffera") zaustavlja kazetu sa jednostavnim "KLICK".
Inercija uzrokovana naglim zaustavljanjem mehanizma je bila dovoljna da zarotira cijelu letjelicu.
Naknadno je isprogramiran "soft stop"

Zanimljivo da takva mala sila kao zaustavljanje kasete utječe.
Sjetio si me sad zanimljivosti da na ISS-u sprave za vježbanje ne smiju biti pričvršćene za tijelo postaje, da se ti pokreti ne bi prenijeli na cijelu postaju. Nego sprave imaju neke zglobove i gurtne da se slobodno gibaju ne utječući na svemirsku stanicu .

Jos jedna preporuka.
https://www.imdb.com/title/tt17658964/
V'Ger ce nam se vratiti jednog dana (tko zna, zna!)
S druge strane, moram priznati kako zalim da misije Pioneer 10 i Pioneer 11, iako se tako rijetko spominju, bile istinske "trailblaizer" misije.
No vjerojatno ide ide u kategoriju "Kristofor Kolumbo vs Amerigo Vespucci"