Larry Ellison zagovara sustav totalnog video nadzo
Vezano uz: Larry Ellison zagovara sustav totalnog video nadzo

Franklin na svoju sreću nije doživio doba u SAD-u kada djeca od 12 godina dilaju gram na čošku sa utokom u hlačama.
U njegovo vrijeme su opijati bili legalni, svako oružje je bilo legalno i koješta drugo. E da, ubijanje Indijanaca i skidanje skalpove, ne samo da je bilo legalno nego i lukrativno, robovi su bili legalni. Mnogi ljudi prije 250 godina bi rekli da im je zabranjivanje vlasništva nad robovima ukidanje temeljnih prava i sloboda. Na kraju krajeva to im je bila i motivacija da idu ratovati i ginuti.
Tako da ne treba baš koristiti neke starije maksime za moderno doba, iako je on u tom pogledu u pravu, samo je pitanje što je točno Liberty, a što točno Safety, to se mijenja protokom vremena. Meni zaštita djece nije "temporary safety", već trajna i najbitnija stavka.
Ali opet se vraćamo na problem da se to neće koristiti za dobrobit običnog čovjeka, kao što to većinom biva.
ne znam gdje ti to živiš, no tu u rvatistanu djeca od 12 godina ne dilaju gram na čošku
također, Silk road rješava taj problem "dilanja na čošku" i izbacuje nasilni kriminal iz dilanja općenito, stoga mi nitko ne može reći da je bolje zabranit Silk road i nametnut konstantni nadzor
Također budimo iskreni: nemaju želje oni uvest taj nadzor da se ti osjećaš sigurno, to su bajke kojima plaše naivce, već tehnokratski oligarsi (novo plemstvo) žele nametnuti nadzor da se oni osjećaju sigurno od tebe ma kakav god da si, čak samo i ovako naivan i zabrinut za svoj podmladak

Franklin na svoju sreću nije doživio doba u SAD-u kada djeca od 12 godina dilaju gram na čošku sa utokom u hlačama.
U njegovo vrijeme su opijati bili legalni, svako oružje je bilo legalno i koješta drugo. E da, ubijanje Indijanaca i skidanje skalpove, ne samo da je bilo legalno nego i lukrativno, robovi su bili legalni. Mnogi ljudi prije 250 godina bi rekli da im je zabranjivanje vlasništva nad robovima ukidanje temeljnih prava i sloboda. Na kraju krajeva to im je bila i motivacija da idu ratovati i ginuti.
Tako da ne treba baš koristiti neke starije maksime za moderno doba, iako je on u tom pogledu u pravu, samo je pitanje što je točno Liberty, a što točno Safety, to se mijenja protokom vremena. Meni zaštita djece nije "temporary safety", već trajna i najbitnija stavka.
Ali opet se vraćamo na problem da se to neće koristiti za dobrobit običnog čovjeka, kao što to većinom biva.
ne znam gdje ti to živiš, no tu u rvatistanu djeca od 12 godina ne dilaju gram na čošku
također, Silk road rješava taj problem "dilanja na čošku" i izbacuje nasilni kriminal iz dilanja općenito, stoga mi nitko ne može reći da je bolje zabranit Silk road i nametnut konstantni nadzor
Također budimo iskreni: nemaju želje oni uvest taj nadzor da se ti osjećaš sigurno, to su bajke kojima plaše naivce, već tehnokratski oligarsi (novo plemstvo) žele nametnuti nadzor da se oni osjećaju sigurno od tebe ma kakav god da si, čak samo i ovako naivan i zabrinut za svoj podmladak
još jednom pročitaj moj post, a evo i izdvojeno:
"Franklin na svoju sreću nije doživio doba u SAD-u kada djeca od 12 godina dilaju gram na čošku sa utokom u hlačama."

Ono nije pucanje u zrak, niti je u pitanju tinejdzer. Slavonac sam i zivim cijeli zivot u Slavoniji te nikada nisam vidio pucanje u zrak tijekom neke proslave ili opcenito. To sam samo dozivio u BiH.
Po onome što sam čitao, pucao je u zrak, a ovo da nije tinejdžer je potpuno nebitno, poanta stoji. A ako živiš u Slavoniji a nisi vidio pucanje u zrak, onda vjerojatno živiš u gradu, jer u ruralnim područjima se to i danas prakticira, iako puno rjeđe nego prije (možda zato jer je "pola" Slavonije otišlo u Njemačku i usput se možda i riješilo oružja).
Druže ti si promašio slavoniju. Živim svih svojih 30g u Slavoniji i to baš na selu i u ovih 30g, koliko me sjećanje služi niti jednom nije bilo nikakvog pucanja na feštama. Hercegovci da, u BIH da, ali u Slavoniji bome ne, no možda bude i u Slavoniji za 10-20g ovisno kad će nas nastaniti tamnoputi(nemam ništa protiv njih niti ikoga osim naše vlade).

Potpuni nadzor nije rješenje, nego je omča. Nijedan čovjek nije dostojan takve apsolutne razine moći, jer smo svi kvarni, čak i oni najbolji među nama. Rješenje može bit samo u boljitku zajednice i očuvanju (zaštiti) te zajednice od loših utjecaja (američkih blagodati). To se može najbolje vidit kod kvalitetnih obitelji, a obitelj je temelj zajednice. U takvoj obitelji, djeca su savjesno odgajana; izgrađen im je sustav vrijednosti, imaju strahopoštovanje prema roditeljima i radne navike, pa ne upadaju u zamke loših utjecaja. Sviraju instrumente, uče vještine ovakve i onakve, cijeli dan su zaokupljeni i radom i živom igrom, pa nemaju kad vrtit facebook, netflix i video-igre, niti se vani smucaju sa sumnjivim društvom.
Kad se u društvu izgube principi časti i srama, tada sve može ić samo nizbrdo. Kad nam je opao moral, dali smo im terena da nam uvedu potpunu tiraniju.

Dok sam bio momak bi odmah popoizdio na ovako nešto, ali sada kad imam djecu odmah bi podržao potpuni nadzor nad svima mlađima od 14 godina. Nema veće grozote nego kada ti dijete nestane i izgubi mu se svaki trag. Kad se dijete razboli ili umre koliko god bilo užasno barem znaš sve što se dogodilo, a ako ga netko otme nikad ne znaš tko će mu šta raditi i koliko dugo će to trajati i kako će završiti, pogotovo ako je curica, ma užas svih užasa, dao bi i da ih čipiraju da znam da se ne može dogoditi takvo nešto.
Ma ne bi imao problem ni sa većim (ne potpunim) nadzorom opće populacije, samo je problem u tome što se to nikad neće koristiti za dobrobit običnog čovjeka, nego baš kontra. Neće se koristiti da bi se spriječio kriminal jer vlast ima koristi od kriminala.
Sigurnost djece se ne rješava nadzorom građana, nego obavljanjem dužnosti onoga u određenom trenutku skrbi o maloljetnom djetetu. Dakle za maloljetno dijete je odgovoran roditelj dok ga ne preda u školu, kada tu odgovornost preuzima institucija škole (i time čitav lanac učitelj-ravnatelj--tkogod-ministar obrazovanja). Druga je stvar što bi roditelji željeli apsolutnu sigurnost djeteta bez svojeg angažmana, pa bi si napravili dijete i otišli na kavu, a mali neka se igra u parkiću, neka ga odgajaju učitelji i uspavljuje baba. To ne ide tako.
Kao što to ne ide tako niti u ostatku priče - ako nadzireš društvo jednostavno nemaš slobodno društvo, nema tu puno diskusije. Ljudi rogobore protiv Kine a zapadni svijet ima hrpu više kamera po javnim prostorima i svima je to nekako okej. Idioti.
Obožavam ovakve isključive "ili-ili". Ako se nešto loše dogodilo onda si užasan roditelj, a ako su djeca živa i zdrava onda si super roditelj. Ne bi čovjek vjerovao, ali u rasponu godina i desetljeća se i najkvalitetnijim roditeljima može dogoditi fatalna greška.
Meni je sad najlakša stvar na svijetu nadzirati svoju djecu, mali su i najstariji je 5 godina, uvijek smo s njima, nikad ih ne uspavljuje netko drugi nego isključivo njihovi roditelji, a u životu nisam sjedio na kavi dok se oni igraju. Međutim, dogodi se da djeca napune 10,11 godina i odjednom su dosta neovisnija i bore se da budu što više izvan nadzora. Ako ja radim do 16, a djetetu završila škola u 12:15, tko će nadzirati to dijete tokom povratka kući?
Nemoj odmah pretpostavljat da netko sa sebe želi skinuti odgovornost, ne mora to biti tako. Na kraju krajeva da se provodi ozbiljniji nadzor nad djecom puno prije bi se detektirali problematični roditelji, zlostavljači, narkomani, alkoholičari itd itd.
Uopce nije "ili-ili", naravno da se uvijek moze dogoditi sranje ali to je zivot. Bilo tko tko od zivota trazi garanciju se moza odmah ubiti, to su gluposti. Sad bi ti nadzirao i sebe i mene i nasu djecu i tudju djecu i sve ostale, jer te strah da se tvojem djetetu mozda nekad nesto lose ne desi. Kako da ne...
Ako si odgovoran roditelj i sustav funkcionira, sanse za stetu su minimalne.
Ako si shitty roditelj i/ili sustav ne funkcionira, sanse za sranje se povecavaju.
Zato su nasi stari imali po 13-ero djece, da ih dovoljno ostane zivo nakon sto ih dobar dio skvivkne, bilo od gladi, bolesti, rata ili neceg desetog.
Danas ljudi imaju po jedno ili dvoje djece koji pozive unatoc raznoraznim karcinomima ili mentalnim bolestima. Kao drustvo smo jako napredovali.
No ako mislis da ce 100%-tni nadzor drustva doveati do bezbriznosti, srece i 100%-tnog prezivljavanja, nece, to su gluposti i ne znam tko to uopce moze popusiti.
Samo za kontekst, imam i ja 6-godisnju kcer, ne pametujem bez odgovornosti i brige. Ali sam svjestan da necu uvijek moci biti uz nju i da ce se kad-tad morati pobrinuti sama za sebe. Mozda vec ove godine, mozda sljedece, mozda za 10, 20 ili 40 godina. I u skladu sa svojim godinama mora se znati ponasati.
A ako ju posaljem vani da "se igra" ili odemo u shopping centar i ne pazim na nju, to je moj problem, ne problem drustva. Volio bih i ja da mogu racunati na svakoga da ce ju pitati tko je i gdje au joj roditelji ako se izgubi, ali sam svjestan da ne zivim u takvom drustvu, pa drzim oko na njoj.
Dok dodje do 10, 14 ili 18 godina temelji odgoja i obrazovanja su vec postavljeni, kasno je tada uvoditi red...
U igri je i karakter i bez obzira sto ju volim vise od sebe nikada ju necu moci zastititi od nje same: ako radi lose izbore, ja ne mogu i ne zelim raditi zivotne odluke umjesto nje. No opet, zato joj vec sada dajem da radi izbor (u okviru njenih mogucnosti) i postujem njen izbor. Time ju ucim da je sposobna napraviti dobar izbor.
Jer ne mozes ju drzati pod staklenim zvonom i maknuti sve opasnosti od nje, a zatim s 18 godina ocekivati da imas odraslu osobu sposobnu noaiti se s drustvom. To tako ne ide. Baby steps i non stop rad s njom ili radije nemati dijete.
Staviti kompletno drustvo pod povecalo zato da se MOJEM djetetu nesto ne dogodi je egoizam vecih razmjera. Razumijem strah, ali i dalje egoizam, sry, mene bi bilo sram tako razmisljati.

Razmišljanje iz pozicije straha. Točno tu nas žele.

Ma vidi ti super bogatog guzičara. Kako kaže poslovica, ne laje pas radi sela, nego radi sebe.

Ono nije pucanje u zrak, niti je u pitanju tinejdzer. Slavonac sam i zivim cijeli zivot u Slavoniji te nikada nisam vidio pucanje u zrak tijekom neke proslave ili opcenito. To sam samo dozivio u BiH.
Po onome što sam čitao, pucao je u zrak, a ovo da nije tinejdžer je potpuno nebitno, poanta stoji. A ako živiš u Slavoniji a nisi vidio pucanje u zrak, onda vjerojatno živiš u gradu, jer u ruralnim područjima se to i danas prakticira, iako puno rjeđe nego prije (možda zato jer je "pola" Slavonije otišlo u Njemačku i usput se možda i riješilo oružja).
Druže ti si promašio slavoniju. Živim svih svojih 30g u Slavoniji i to baš na selu i u ovih 30g, koliko me sjećanje služi niti jednom nije bilo nikakvog pucanja na feštama. Hercegovci da, u BIH da, ali u Slavoniji bome ne, no možda bude i u Slavoniji za 10-20g ovisno kad će nas nastaniti tamnoputi(nemam ništa protiv njih niti ikoga osim naše vlade).
Netočno. U okolici Broda sam valjda 25 godina živio, gdje sam i rođen. Svirao sam na svadbama nekih 6 godina tamburu dok mi nije dopizdilo. U cca svakim 3. su derali iz nečega.
U prosjeku ostavština iz rata - kalaš, pištolj - vrlo rijetko lovačka ili kubura.
Doduše istina je da bosanci rokaju više - pri tom uzmimo da ih je poslje rata puno doselilo u Slavoniju - tu si 100% u pravu.

Ne vjerujte bogatima nikad , oni razmišljaju drugačije, ne žele da imamo svi jednaka prava i silno se trude da ostanu privilegirani i da naraste ta nejednakost.
Imali smo u mjestu jednog milijunaša , ( danas ih ima možda četiri ). I njegova kćer izjavi javno da nije uredu da svatko može ići na fakultete po ocjenama , nego bi fakulteti morali biti skuplji. Vjv. da se ona tako osjeća još posebnijom i privilegirana i sigurnija kroz život .
Isto tako ovaj lešinar milijarder živi u svom dvorcu gdje javne nadzorne kamere neće smjeti ništa snimati. A on bi postao Bog sa svojom špijunskom UI, kao nekad prvi FBI direktor J. Edgar Hoover što je čuvao u svom sefu o svakoj poznatoj i važnoj osobi materijal za ucjenu.
Naravno da to nema veze sa sigurnosti , eno koliko nadzornih kamera ima po Londonu i Njemačkoj pa svakim danom sve više kriminala. Nego ima veze sa zaradom i daje još veću moć pojedincima .

Ma to su sve teorije zavjere. Upravo tako se govorilo, a u zadnjih 5 godina se svašta promijenilo.

još jednom pročitaj moj post, a evo i izdvojeno:
"Franklin na svoju sreću nije doživio doba u SAD-u kada djeca od 12 godina dilaju gram na čošku sa utokom u hlačama."
opet kažem: u rvatistanu nema tog problema
Ako te brine što se dešava u SAD-u i želiš živjeti pod nadzorom u SAD-u, slobodno preseli tamo. Kod nas u Hrv je takav nadzor potpuno nepotreban
i, jesu li nadzori očiglednih kriminalaca u Hrvatskoj polučili odgovarajuće kazne propisane zakonom ? Nisu...
Pa stoga ni ne očekujem da će se taj nadzor, za veću sigurnost, ispravno provoditi nad sitnim ribama...
misliš da selski đilkoši s dovoljnim sigurnosnim ovlastima pri nadzoru neće gledat ženskice ako slučajno pokažu malo previše kože? to su sve moralni hrvatski muževi, mnijem...
jednostavna je činjenica, kad su ovce u toru, sve je spremno za šišanje... ili klanje...