markoBT pon 17.7.2023 23:58
Jelash13 kaže...
bnaci kaže...
 A ti da si vanzemaljac i gledaš iza oblaka šta ljudi dolje rade što bi ti napravio?

Pitanje je baš, da ne kažem, čudno. Otkud ja znam što bih napravio kad se nikad nisam našao u takvoj situaciji.

(Ignorirajmo na moment moje mišljenje kako je međuzvjezdano putovanje nemoguće. Ne samo za nas, nego za bilo koju drugu rasu/civilizaciju.) Nekako mi je realnije da, kada bih se ''vozikao'' okolo i naletio na planet na kojem su primiti--ovaj, neka rasa, da bi ih pokorio i prevorio u robove. Zašto bih ja, kao tehnički razvijeniji, pomagao nekome tko je inferiorniji? U ljudskoj je krvi da se bore i da osvajaju druge teritorije. Zar misliš da bi se ljudi promijenili, da ne bi bilo rata, siromašnih, i da bi kriminal nestao kada bi se sad neki elijeni spustili na Zemlju i donesli svakome slatkiše? 

Što će nekoj tehnološki razvijenoj civilizaciji robovi? Što bi im oni radili? Eto uzmimo za primjer SpaceX, što bi robovi radili u SpaceX-u. Ni zahod ne bi znali očistiti.

Izzy uto 18.7.2023 00:04
GSP kaže...

mozda starosti vrijeme uopce nepostoji....naša prividnost pošto se sve kreće sve se mjenja mi starimo umirmo...zašto bi uopce morao biti star što ako je tu stalno

Jednom sam pročitao da je Nikola Tesla jednom izjavio da po njegovom mišljenju svemir nema svoj početak niti kraj, on je tu od uvijek.

Pixel uto 18.7.2023 09:03
pukycro kaže...

Nisam baš siguran u ovu priču o linearnosti vremena, nekako kako starim ono sve više ubrzava .....

Vrijeme ne ubrzava nego samo se tvoja percepcija vremena mijenja :)  Na žalost svima nam je tako.  Kad se sjetim ka klinac, godina nikako da prođe, vječno traje, a sad se pitam jučer slavio novu godinu sad već prolazi 7. mj 

notloB uto 18.7.2023 09:25
Izzy kaže...
GSP kaže...

mozda starosti vrijeme uopce nepostoji....naša prividnost pošto se sve kreće sve se mjenja mi starimo umirmo...zašto bi uopce morao biti star što ako je tu stalno

Jednom sam pročitao da je Nikola Tesla jednom izjavio da po njegovom mišljenju svemir nema svoj početak niti kraj, on je tu od uvijek.

90% toga što se može naći na internetu o tesli su new agerske gluposti i izmišljotine teoretičara zavjera, tesla je ikona novodobnog kretenizma.

Ova izjava, ukoliko uopće ima neke veze s teslom, nema veze s tim, početkom prošlog stoljeća to je bilo mainstream razmišljanje o porijeklu i prirodi svemira.

Pixel kaže...

Kad se sjetim ka klinac, godina nikako da prođe, vječno traje, a sad se pitam jučer slavio novu godinu sad već prolazi 7. mj 

Pogotovo ljeta. Kao da su trajala godinama. Početkom nove školske godine gotovo da bih zaboravljao s kim sam prošlu išao u razred, svi bi se promijenili, odrasli, djevojčice se pretvorile u djevojke a dječaci u momke... pogotovo bi se sve izmjenilo onima koji su pali godinu.

Endymon čet 20.7.2023 19:04

Sve same teorije. Kada bolje razmislis, otkriju nesto i onda nakon 10godina,sve se promjeni. Tako da neznam cemu više istrazivanja tolika. Kada očigledno, svemir je nesto sto nas um, znanje, tehnologija i sl, nikada nece zaključiti uopce sta je svemir.

Yuda čet 20.7.2023 19:15
Endymon kaže...
Sve same teorije. Kada bolje razmislis, otkriju nesto i onda nakon 10godina,sve se promjeni. Tako da neznam cemu više istrazivanja tolika.

Čemu živjeti kao ionako svi umremo na kraju?

Izzy čet 20.7.2023 21:09
Endymon kaže...
Sve same teorije. Kada bolje razmislis, otkriju nesto i onda nakon 10godina,sve se promjeni. Tako da neznam cemu više istrazivanja tolika. Kada očigledno, svemir je nesto sto nas um, znanje, tehnologija i sl, nikada nece zaključiti uopce sta je svemir.

Tu i je čar istraživanja. I nikad ne reci nikad.

Al Crane pet 21.7.2023 03:11

Nedugo prije Webb-teleskopovog promatranja, promatranja najudaljenijih kvazara indicirala su da je u ranoj dobi Svemira vrijeme teklo pet puta sporije.
Onda bi te galaksije koje je Webb promatrao trebale izgledati puno mlađe, čini mi se. To bi značilo opservabilne a ne samo teoretske dihotomije u kozmološkim modelima.
Ili te Webbove galaksije tada još nisu niti postojale?

passat pet 21.7.2023 13:47
Pixel kaže...
gavranpero kaže...
Starost i trenutak nastanka nije čak ni grebanje po površini, jer smo mi prašina u univerzumu, nebitni za njegovo postojanje.
Čak i da se pogodi tačno vrijeme, od čega, zašto i kako je nastao? Big bang je samo teorija, ništa više.
Ne mislim da ne treba istraživati, već samo da smo limitirani kao vrsta i da ćemo teško nešto promjeniti po tom pitanju.

Ne bih se u potpunosti slozio. Mi jos ne znamo ili nismo svjesni koliko smo bitni ili ne i tko smo/sto smo.

Mi i svemir nisu dvije odvojene stvari, mi smo jedno te isto samo u drugoj formi. Mi smo slozeni od te iste materije i energije.

Da citiram, mi smo svemir koji sanja sam sebe.

Ali to su vec daleko dublja i teska pitanja, za sad vise filozofska neko pitanje fizike.

Lijepo receno.

Ako je zivotu kakav je sad na zemlji trebalo cca 4Mlrd godina da nastane u ovakvoj formi kakav jest danas, to je prilicno veliko razdoblje u odnosu na 13.7Mlrd godina.

A nije ni pravilo da ce nastat ako ima 4Mlrd vremena na raspolaganju. Tako da smo potom moguce jako posebni / bitni.

Ali ako je sada 2 puta stariji, to daje dodatno vremena nekim drugim galaksijama da imaju neki planet u kojem se mogla dogodit takva slucajnost kao ovdje na zemlji.

Jelash13 pet 21.7.2023 15:24
Yuda kaže...
Jelash13 kaže...

Ne vjeruješ u reinkarnaciju?

Vjerovao ja ili ne.

Ali zar bi trebao/želio pronaću utjehu u višestrukom iskustvu starosti/bolesti/nemoći i umiranja? Stvarno? 

Ako nakon smrti na Zemlji ostane tvoj duh, možeš terorizirati ljude i napraviti da izgleda kao nesretan slučaj.

Ako postoji reinkarnacija i rodiš se opet za 5, 6, 90 godina, možda ćeš imati sjećanja iz svog prošlog života i praktički si ''ponovno rođen''.

Neka je to i fantazija. Bolje je vjerovati u nešto, ma koliko god to suludo bilo, nego biti nihilist. Nemoj biti nihilist.

Yuda pet 21.7.2023 15:48
Jelash13 kaže...

Neka je to i fantazija. Bolje je vjerovati u nešto, ma koliko god to suludo bilo, nego biti nihilist. Nemoj biti nihilist.

Ne znam od kud ti ideja da sam nihilist.. ali whatever.

notloB pet 21.7.2023 15:53
Jelash13 kaže...

Ako nakon smrti na Zemlji ostane tvoj duh, možeš terorizirati ljude i napraviti da izgleda kao nesretan slučaj.

Ako postoji reinkarnacija i rodiš se opet za 5, 6, 90 godina, možda ćeš imati sjećanja iz svog prošlog života i praktički si ''ponovno rođen''.

Dakle bolje je biti sklon deluzijama i vjerovati u gluposti?! Počinio si  klasično trolanje lažnim izborom, zašto ne biti racionalno ljudsko biće?

Jelash13 pet 21.7.2023 16:12

Reportaj me ako će ti tako biti lakše, Boltone. Sve što se tebi ne sviđa je ''trolanje''. Odi na neki diskord server i budi tamo 2 tjedna, možda zapamtiš još neku novu riječ. 

Ajde da ja tebe nešto pitam, i nemoj skretati. Ako je za tebe glupost nadati se da ćeš nakon smrti završiti na nekom boljem mjestu, da li to znači da se ti isto tako nikad ne raduješ nečemu što tek slijedi (bilo da je to sportski događaj, nečiji rođendan, susret sa golom Emmom Roberts) jer nikad ne znaš kako će to završiti ili da li će se ispuniti tvoja očekivanja? Ili nikad nemaš baš nikakva očekivanja?

Ok, ajmo tvojim putem. Umrijet ćeš i više te nema. Nitko te neće zapamtiti. Ali napravi nešto da svojim potomcima osiguraš budućnost. Brini se o Zemlji, vidim da si vrlo aktivan po pitanju i koliko voliš kontrirati onima koji negiraju globalno zatopljenje. Ili si, kao i drugi, jak samo na tipkovnici?

Yuda pet 21.7.2023 16:29
Jelash13 kaže...

Ajde da ja tebe nešto pitam, i nemoj skretati. Ako je za tebe glupost nadati se da ćeš nakon smrti završiti na nekom boljem mjestu, da li to znači da se ti isto tako nikad ne raduješ nečemu što tek slijedi (bilo da je to sportski događaj, nečiji rođendan, susret sa golom Emmom Roberts) jer nikad ne znaš kako će to završiti ili da li će se ispuniti tvoja očekivanja? Ili nikad nemaš baš nikakva očekivanja?

Neš ti radosti trenutnog života ako se moraš nadati na će ti nako smrti biti ljepše/bolje nego ti je sad.

Jelash13 pet 21.7.2023 16:32
Yuda kaže...
Jelash13 kaže...

Neš ti radosti trenutnog života ako se moraš nadati na će ti nako smrti biti ljepše/bolje nego ti je sad.

Pa čovjek uvijek teži boljemu, zar ne? 

Yuda pet 21.7.2023 16:44
Jelash13 kaže...

Pa čovjek uvijek teži boljemu, zar ne? 

Svakako, samo postoji mogućnost da živiš u najboljoj krščanskoj tradiciji nadajući se boljem, a kad odeš vele ti sorry muslimani su ipak bili u pravu.

notloB pet 21.7.2023 16:49
Jelash13 kaže...

Reportaj me ako će ti tako biti lakše, Boltone. Sve što se tebi ne sviđa je ''trolanje''. Odi na neki diskord server i budi tamo 2 tjedna, možda zapamtiš još neku novu riječ. 

Ok, ajmo tvojim putem. Umrijet ćeš i više te nema. Nitko te neće zapamtiti. Ali napravi nešto da svojim potomcima osiguraš budućnost. Brini se o Zemlji, vidim da si vrlo aktivan po pitanju i koliko voliš kontrirati onima koji negiraju globalno zatopljenje. Ili si, kao i drugi, jak samo na tipkovnici?

Reportao bih te kad bih bio siguran da trolaš namjerno, ali čini mi se da ne znaš za bolje pa misliš, ili moraš biti nihilist ili vjerovati u gluposti.

Vjerujem u ono čemu je vjerojatnost velika, ne vjeruhem u nevjerojatne i nemoguće gluposti.

Ne idemo nikakvim mojim putem, nećeš me uvući u svoj off topic niti se ja ikome trebam dokazivati a ponajmanje tebi.

notloB sub 22.7.2023 12:29
lmutak kaže...

Život je privremen ,smrt je zauvijek.....L.p.

Meni je nevjerojatno da sam se upravo ja rodio, od beskonačno mnogo kombinacija gena, okolnosti i svih piydi materina koje mogu utjecati, baš ja... ali onda razmislim... u beskonačnom svemiru, beskonačnog trajanja, ne znamo naravno, dogodit će se sve moguće kombinacije, u takvom svemiru ja ne bih bio izuzetak nebrojeno puno puta.

Pixel uto 25.7.2023 16:37

Myself. My self. That's the problem. That's the whole problem with the whole thing. That word, "self." Thats not the word. That's not right, that isn't……How did I forget that? When did I forget that? The body stops a cell at a time, but the brain keeps firing those neurons. Little lightning bolts, like fireworks inside and I thought I'd despair or feel afraid, but I don't feel any of that. None of it. Because I'm too busy. I'm too busy in the moment. Remembering. Of course. I remember that every atom in my body was forged in a star. This matter, this body is mostly empty space after all, and solid matter? It's just energy vibrating very slowly why there is no me. There never was. The electrons of my body mingle and dance with the electrons of the ground below me and the air I'm no longer breathing. And I remember there is no point where any of that ends and I begin. I remember I am energy. Not memory. Not self. My name, my personality, my choices, all came after me. I was before them and I will be after, and everything else is pictures, picked up along the way. Fleeting little dreamlets printed on the tissue of my dying brain. And I am the lightning that jumps between. I am the energy firing the neurons, and I'm returning. Just by remembering, I'm returning home. And it's like a drop of water falling back into the ocean, of which it's always been a part. All things... a part. You, me and my little girl, and my mother and my father, everyone's who's ever been, every plant, every animal, every atom, every start, every galaxy, all of it. More galaxies in the universe than grains of sand on the beach. And that's what we're talking about when we say "God." The cosmos and its infinite dreams. We are the cosmos dreaming of itself. It's simply a dream that I think is my life, every time. But I'll forget this. I always do. I always forget my dreams. But now, in this split-second, in the moment I remember, the instant I remember, I comprehend everything at once. There is no time. There is no death. Life is a dream. It's a wish. Made again and again and again and again and again and again and on into eternity. And I am all of it. I am everything. I am all. I am that I am.

Al Crane čet 27.7.2023 04:45
Pixel kaže...

We are the cosmos dreaming of itself.

Odakle je to?
Jedina i prava istina.
Kad se te naše grudice materije rasprše, prestanu održavati taj naš povezani informacioni skup koji zovemo JA, i taj san će prestati, i biti zaboravljen. Druge neke grudice drugdje sanjaju opet, i opet, možda će tako biti sve dok se i sama materija ne umori i istekne...

“I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate... All those moments will be lost in time - like tears in the rain. Time to die.”
- Roy Batty

"It's too bad she won't live... But then again - who does?"
- Gaff

Beskrajno tužno i depresivno, zapravo. Nije čudno da ljudi radije izaberu religiju.

Pixel čet 27.7.2023 09:06
Al Crane kaže...
Pixel kaže...

We are the cosmos dreaming of itself.

Odakle je to?
Jedina i prava istina.
Kad se te naše grudice materije rasprše, prestanu održavati taj naš povezani informacioni skup koji zovemo JA, i taj san će prestati, i biti zaboravljen. Druge neke grudice drugdje sanjaju opet, i opet, možda će tako biti sve dok se i sama materija ne umori i istekne...

“I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate... All those moments will be lost in time - like tears in the rain. Time to die.”
- Roy Batty

"It's too bad she won't live... But then again - who does?"
- Gaff

Beskrajno tužno i depresivno, zapravo. Nije čudno da ljudi radije izaberu religiju.

Netflix, Midnight Mass

solidna serija, meni zapravo draga zbog ovakvih dubokih promisljanja koja se javljaju kroz seriju.

A ovo gore mi je posebno upecatljivo jer je bas pogodak u samu bit postojanja

Izzy sub 29.7.2023 14:57
Pixel kaže...

Myself. My self. That's the problem. That's the whole problem with the whole thing. That word, "self." Thats not the word. That's not right, that isn't……How did I forget that? When did I forget that? The body stops a cell at a time, but the brain keeps firing those neurons. Little lightning bolts, like fireworks inside and I thought I'd despair or feel afraid, but I don't feel any of that. None of it. Because I'm too busy. I'm too busy in the moment. Remembering. Of course. I remember that every atom in my body was forged in a star. This matter, this body is mostly empty space after all, and solid matter? It's just energy vibrating very slowly why there is no me. There never was. The electrons of my body mingle and dance with the electrons of the ground below me and the air I'm no longer breathing. And I remember there is no point where any of that ends and I begin. I remember I am energy. Not memory. Not self. My name, my personality, my choices, all came after me. I was before them and I will be after, and everything else is pictures, picked up along the way. Fleeting little dreamlets printed on the tissue of my dying brain. And I am the lightning that jumps between. I am the energy firing the neurons, and I'm returning. Just by remembering, I'm returning home. And it's like a drop of water falling back into the ocean, of which it's always been a part. All things... a part. You, me and my little girl, and my mother and my father, everyone's who's ever been, every plant, every animal, every atom, every start, every galaxy, all of it. More galaxies in the universe than grains of sand on the beach. And that's what we're talking about when we say "God." The cosmos and its infinite dreams. We are the cosmos dreaming of itself. It's simply a dream that I think is my life, every time. But I'll forget this. I always do. I always forget my dreams. But now, in this split-second, in the moment I remember, the instant I remember, I comprehend everything at once. There is no time. There is no death. Life is a dream. It's a wish. Made again and again and again and again and again and again and on into eternity. And I am all of it. I am everything. I am all. I am that I am.

Lijepo rečeno, ali ništa nova. Ako na početku bilo kakve rasprave postavimo i vodimo se činjenicom da stvari promatramo subjektivno, to je onda to. Takvo promišljanje ima elemente onoga što je rečeno u ovome dolje videu. Prije koju godinu sam pročitao komentar na 24sata gdje je jedna osoba napisala da po njezinom viđenju (na temelju većeg broja pročitanih knjiga), kada umremo se svi vraćamo u "more" misli, postojanja (odakle smo potekli) i stapamo se sa nekakvim univerzumom ili univerzalnom sviješću kojoj svi pripadamo. Postajemo dio vječnosti samim tim. I to na određeni način ide na "ruku" ateistima. Ipak, to je upravo to - promišljanje i filozofiranje. Ima jedna "kvaka" u tome svemu (kao i uvijek) - to uopće ne mora biti tako.

https://www.youtube.com/watch?v=ehRggplMieM

love2ml86 ned 30.7.2023 20:44
Izzy kaže...
Pixel kaže...

Lijepo rečeno, ali ništa nova. Ako na početku bilo kakve rasprave postavimo i vodimo se činjenicom da stvari promatramo subjektivno, to je onda to. Takvo promišljanje ima elemente onoga što je rečeno u ovome dolje videu. Prije koju godinu sam pročitao komentar na 24sata gdje je jedna osoba napisala da po njezinom viđenju (na temelju većeg broja pročitanih knjiga), kada umremo se svi vraćamo u "more" misli, postojanja (odakle smo potekli) i stapamo se sa nekakvim univerzumom ili univerzalnom sviješću kojoj svi pripadamo. Postajemo dio vječnosti samim tim. I to na određeni način ide na "ruku" ateistima. Ipak, to je upravo to - promišljanje i filozofiranje. Ima jedna "kvaka" u tome svemu (kao i uvijek) - to uopće ne mora biti tako.

Sve je to filozofija i promišljanje, definitivno ništa više od toga.

Pixel pon 31.7.2023 10:47
love2ml86 kaže...
Izzy kaže...
Pixel kaže...

Sve je to filozofija i promišljanje, definitivno ništa više od toga.

Pa nije bas sve, ne znamo tocno sto se dogadja kad umremo, nestanemo li samo ili nesto drugo.

Ali ako gledamo sa stenovista fizike, onda je ovo sto sam citirao poprilicno tocno.

Potekli smo od materije nastale u zvijezdama, energija koja pokrece procese u nama bila je tu prije nas, privremeno ta materija i energija cini svakog od nas, za to vrijeme stvaramo sjecanja i svijest koja je u biti neuronska sktivnost (opet energija) i sve sto dozivljavamo preko osjetila, a to su samo opet samo razmjena valova/energije s okolinom, interakcija nadih atoma s okolinom i kad se spusti na kvantnu razinu zapravo tesko je reci gdje zavrsavamo mi i pocinje okolina. 
A kad umremo sva se ta energija vraca nazad u svemir (zapravo tu je cijelo vrijeme i kruzi izmedju procesa) , ali nakon smrti proceei se mijenjaju i energija odlazi drugdje.

A ono da ne postoji smrt, zivot, pa tocno, energiju ne mozemo stvoriti niti unistiti, ona samo prelazi iz jednog oblika u drugi.

Na kraju sve je samo neki oblik energije koji prelazi u neki drugi oblik.

Filozofija je koji je smisao svega tog, imamo li ikakvu svijest nakon smrti i sl