Friday ned 23.2.2020 09:26

Moja zena koristi i sodu bikarbonu za ciscenje. Ne radi ciscenja nego radi upijanja mirisa. Npr nakon rezanja luka (ili neceg drugog sto ima jak miris i uvlaci se u kozu) - samo operes ruke sodom i sav miris izvuce.

danen ned 23.2.2020 09:33

Ovo za uklanjanje mirisa luka sodom bikarbonom ne znam, no već vidim u čemu bi mogao biti štos. Pokušat ću stvar malo istražiti - pa i o tome napisati članak. Inače, ovaj serijal je nastao na temelju prijedloga urednika. Već sam dugo mislio to tome da napišem knjigu "Kemičar u kući", pa nešto materijala već imam. Drugo je pitanje koliko ću moći pisati, tj. koliko ću tema uspjeti osmisliti. 

Anđeo bez falinge ned 23.2.2020 09:50

Sodu bikarbonu uredno koristim protiv žgaravice...

Uredno i jako brzo dovodi ph vrijednost želučane kiseline u normalu.. zdravija i učinkovitija od lijekova.

 

I ne, nema aluminija u njoj (kako sam čitao po raznim forumima)... ne morate kupiti skupu SB u ljekarni, dobra je i ona iz trg. centara.

Ajar ned 23.2.2020 10:22
Friday kaže...

Moja zena koristi i sodu bikarbonu za ciscenje. Ne radi ciscenja nego radi upijanja mirisa. Npr nakon rezanja luka (ili neceg drugog sto ima jak miris i uvlaci se u kozu) - samo operes ruke sodom i sav miris izvuce.

 da. ali suze i dalje teku ... 

HCMAA ned 23.2.2020 10:28
Ajar kaže...
Friday kaže...

Moja zena koristi i sodu bikarbonu za ciscenje. Ne radi ciscenja nego radi upijanja mirisa. Npr nakon rezanja luka (ili neceg drugog sto ima jak miris i uvlaci se u kozu) - samo operes ruke sodom i sav miris izvuce.

 da. ali suze i dalje teku ... 

 a kao nusprodukt dobio kalcijev klorid, CaCl2. No ta sol  nije štetna za okoliš, a može se i iskoristiti, primjerice za sušenje zraka(suza)

ddarknessfairyy ned 23.2.2020 11:35
HCMAA kaže...

Znači kad napravimo sodu onda u nju ulijemo vodu pa sve skupa zagrijemo i onda s tim peremo.Znači na taj način možemo čistiti odvode u kući,ulije se rastopljena soda u vrućoj vodi.

 Ne moraš ni to, nasipaš par žlica sode u odvod i zaliješ octom i svaki put kad prestane pjeniti zaliješ ponovno. Očisti bez ikakvih problema, ja to radim svaki put kad voda počne sporije otcjecati i poslije je ko novo.

danen ned 23.2.2020 12:41

Grijanjem otopine sode bikarbone ne može se dobiti doda, kako kaže HCMAA. Soda mora biti suha i ugrijana, kao što sam rekao, na najmanje 170 oC. A što se pak sode, natrijeva karbonata, tiče on se pojavljuje u obliku obične ili kalcinirane (žarene) sode, Na2CO3, i u obliku kristalne sode, Na2CO3 . 10 H2O. Od kristalne sode može se lako dobiti kalcinirana jer je (samo joj ima kaže!) treba žariti na temperaturi višoj od 100 oC. Tada ona otpušta kristalnu vodu. Isto tako, od žarene sode se može dobiti kristalna, tako da je se otopi, a onda pusti da voda polako isparava dok se  se natrijev karbonat ne iskristalizira. U svkodnevnoj upotrebi nema razlike između jedne i druge sode, no treba biti oprezan kada se otapaju, jer kristalna soda sadrži manje "aktivne tvari", tj. natrieva kabonata. Omjer m(Na2CO3):m(H2O) = 106 : 180 u kristalnoj sodi, ili drugim riječima 100 g kristalne sode vrijedi za 37 grama žarene.   

1domagoj1 ned 23.2.2020 13:50

Ima još jedna zgodna fora za čišćenje patine sa srebra koju sam isprobao, doduše, sa sodom bikarbonom, ne znam djeluje li isto i sa sodom.

 

Zdjelu obložite aluminijskom folijom, zakipite čašu vode, ubacite u zdjelu žličicu sode bikarbone i soli, nakon toga polagano ulijete pola čaše octa. Zatim dolazi kipuća voda. Smjesa se ne treba promješati, ali možete. Nakon toga samo ubacite srebro unutra i ostavite pola minute, eventualno minutu ako ima tvrdokornije patine. Komad srebra izvadite nekakvim hvataljkama. Patina će ostati na aluminijskoj foliji. Ne znam točnu reakciju, ali ako se ne varam to je redoks-reakcija pa tu aluminij nekako hvata oksid sa srebra.

 

Napomena: ovo raditi samo sa čistim srebrom (više od 93% srebra) inače može doći do oštećenja jer je soda (bikarbona) dosta agresivna.

telefon 2 ned 23.2.2020 13:52
fer-de-lance kaže...
INCOGNITO99 kaže...

danen To ista soda kao ova? Ja sam je nabavljao pod nazivom kristalna soda u poljoprivrednoj ljekarni, jako lijepo očisti hrđavi metal :D Možda jedan mali tekst i na ovu temu? 

 Nisam jedini 

A cijelo vrijeme sam razbijao glavu gdje kupiti tu "washing sodu" kaj ameri imaju u svakom dućanu.

 

 Imaš u Mülleru

Friday ned 23.2.2020 17:44
PaleRider kaže...

Evo još jedan koristan savjet za čišćenje:

 

Za odstranjivanje kamenca, npr. u čajniku - malo octa staviti u vodu i prokuhati.

 

Ja od nedavno koristim limunsku kiselinu. Bude kao nov a ne smrdi ni priblizno kao ocat

INCOGNITO99 ned 23.2.2020 19:05
danen kaže...

Grijanjem otopine sode bikarbone ne može se dobiti doda, kako kaže HCMAA. Soda mora biti suha i ugrijana, kao što sam rekao, na najmanje 170 oC. A što se pak sode, natrijeva karbonata, tiče on se pojavljuje u obliku obične ili kalcinirane (žarene) sode, Na2CO3, i u obliku kristalne sode, Na2CO3 . 10 H2O. Od kristalne sode može se lako dobiti kalcinirana jer je (samo joj ima kaže!) treba žariti na temperaturi višoj od 100 oC. Tada ona otpušta kristalnu vodu. Isto tako, od žarene sode se može dobiti kristalna, tako da je se otopi, a onda pusti da voda polako isparava dok se  se natrijev karbonat ne iskristalizira. U svkodnevnoj upotrebi nema razlike između jedne i druge sode, no treba biti oprezan kada se otapaju, jer kristalna soda sadrži manje "aktivne tvari", tj. natrieva kabonata. Omjer m(Na2CO3):m(H2O) = 106 : 180 u kristalnoj sodi, ili drugim riječima 100 g kristalne sode vrijedi za 37 grama žarene.   

 Znači idući puta moram malo pojačati dozu iz recepta

Cryogenic ned 23.2.2020 19:46
Anđeo bez falinge kaže...

Sodu bikarbonu uredno koristim protiv žgaravice...

Uredno i jako brzo dovodi ph vrijednost želučane kiseline u normalu.. zdravija i učinkovitija od lijekova.

 

I ne, nema aluminija u njoj (kako sam čitao po raznim forumima)... ne morate kupiti skupu SB u ljekarni, dobra je i ona iz trg. centara.

Soda bikarbona nikako nije zdrava za piti jer samo uklanja posljedice kao u tvojem slučaju, pravi razlog žgaravice je slaba želučana kiselina. Želudac nažalost nemože probaviti hranu zbog slabe želučane kiseline (kod mene su najviše suhomesnati proizvodi uzrokovali žgaravicu i reflux u ezofagus, čajna, zimska itd, sa milion aditiva), ukoliko ti se još i podrigava ili još vraća hrana u jednjak ili ezofagus onda ti je definitivno to to. Soda bikarbona dosta oslabljuje zelučanu kiselinu.

 

Kad je slaba želučana kiselina onda se nažalost patogeni, virusi i mikrobi koje unosimo sa hranom ne unište u želucu nego dođu do crijeva i rade kaos (H.Pylori- ova bakterija namjerno oslabljuje kiselinu u želucu da može preživjeti, ujedno ošteti želučanu ovojnicu pa onda čak i oslabljena kiselina zna uzrokovati extra bolove, a doktor prepiše još jače antacide.). Osim toga sa slabom želučanom kiselinom hrana nam se ne probavi kako treba te nam tijelo ne dobija  dovoljno nutrijenata  iz hrane, te dolazi do krejvinga iliti "popodne moram obavezno nekaj gricnut te skočit po čips/smoki u lidl itd". Odnosno više smo gladni. U dosta slučajeva i mrzovoljni. 

 

Što više starimo to nam više slabi želučana kiselina, nakon 40'te počne slabiti. Može doći do jačih vjetrova sa Dinare iliti iritabilnog sindroma crijeva iliti nervoze crijeva/napuhavanja i tome slično. Gazirana pića (pivo, cola itd) uvelike oslabljuju želučanu kiselinu te ta pića nikako nisu dobra za pravilnu apsorpciju hrane u želucu. Ono što je meni pomoglo je betain hcl + pepsin tablete, odnosno klorovodična kiselina koja se i nalazi već u želucu. Imam bolju apsorpciju hrane, ne sjećam se kad sam imao žgaravicu ili pustio vjetar sa Dinare.

 

 

 

 

Zechina ned 23.2.2020 20:27
Cryogenic kaže...
Anđeo bez falinge kaže...

Sodu bikarbonu uredno koristim protiv žgaravice...

Uredno i jako brzo dovodi ph vrijednost želučane kiseline u normalu.. zdravija i učinkovitija od lijekova.

Soda bikarbona nikako nije zdrava za piti 

 

Ima još nešto: reakcija je burna (kiselina & lužina) i oštećuje želučanu stijenku. Kemijski je 100% opravdano, ali svaki gastroenterolog će ti reći da si idiot ako to opetovano (a ne u nuždi) radiš.

Sad, opet ovisi o uporabi i učestalosti uporabe: jbg živimo u društvu gdje se "rakijica natašte pa još malo češnjaka pride" smatra zdravim i opravdanim, dok će ti negdje drugdje reći da je i grapefruit (ili limunada) na prazan že.. stomak :) bar dugoročno dosta loša stvar.

Da sad ne spominjemo one koji su "liječili" "kiselost organizma" ubrizgavanjem (injektiranjem) sode bi...

 

Glede žgare, žvakanje zrna kave čudotvorno pomaže (probao x puta i mnogi). Što je suludo, jer kahva južuli upravo izaziva žgaru. :o 

 

Enivej, da, serijal je za svaku pohvalu i radost čitatelja.
Evo, ja bih ponovno htio replay kuharskih čarolija sa kvascem: hanuma mi se zainteresirala, a ispalo da ja nešto muljam :D
Samo ovdje sugestija: ak se dobro sjećam, čini mi se da dugoročno povećana uporaba kvasca dovodi (indirektno) do nedostatka kalija i sl. u organizmu, pa onda bi i npr banane trebalo u jelovnik ubaciti.
Također, "nesreće" pri uzgoju kvasca nisu pogibeljne za zdravlje već za socijalne kontakte, zbog pridruženih benzenskih spojeva ... da ne mistificiram: zasmrdiš zgradu ako ti kolonija pobjegne na krivo mjesto :D 

Envy ned 23.2.2020 20:47
danen kaže...

Ovo za uklanjanje mirisa luka sodom bikarbonom ne znam, no već vidim u čemu bi mogao biti štos. Pokušat ću stvar malo istražiti - pa i o tome napisati članak. Inače, ovaj serijal je nastao na temelju prijedloga urednika. Već sam dugo mislio to tome da napišem knjigu "Kemičar u kući", pa nešto materijala već imam. Drugo je pitanje koliko ću moći pisati, tj. koliko ću tema uspjeti osmisliti. 

Ma nek ide jednom mjesečno ali nek je članak ovako kvalitetan.

Inače me isto zanima ima li efekta (kao što sam vidio na zapadu) da se SodaBikarbona ubacuje u vodu u kojoj je svakojako voće i/ili povrće - navodno pesticite izbacuje, pa ako znaš šta o tome.. bio bih zahvalan :-D 

MrBlc ned 23.2.2020 21:20
Cryogenic kaže...

Soda bikarbona nikako nije zdrava za piti jer samo uklanja posljedice kao u tvojem slučaju, pravi razlog žgaravice je slaba želučana kiselina. Želudac nažalost nemože probaviti hranu zbog slabe želučane kiseline (kod mene su najviše suhomesnati proizvodi uzrokovali žgaravicu i reflux u ezofagus, čajna, zimska itd, sa milion aditiva), ukoliko ti se još i podrigava ili još vraća hrana u jednjak ili ezofagus onda ti je definitivno to to. Soda bikarbona dosta oslabljuje zelučanu kiselinu.

Eto, ti preko foruma znaš kakva je kome želučana kiselina. Neke budale od doktora trošili vrijeme na obrazovanje, pa na istraživanje kako u stvarnom vremenu 24 sata mjeriti kiselinu, a ti to već znaš.

 

Da, ima ljudi koji imaju žgaravicu zbog slabe kiseline i duljeg zadržavanja hrane u želucu. Međutim, imaš ljudi koji imaju normalno ili čak pojačano lučenje kiseline, pa opet imaju žgaravicu i njima su jedine opcije lijekovi protiv kiseline ili operacija.

 

Neliječena žgaravica može dovesti do težih komplikacija, a u konačnici i do raka, ali isto tako, ne preporuča se dugotrajnije liječenje žgaravice (tipa dulje od tjedan - dva povremenih simptoma) bez gastroskopije jer lijekovi protiv žgaravice mogu prekriti simptome ozbiljnijih bolesti.

 

Cryogenic ned 23.2.2020 21:32
MrBlc kaže...

Eto, ti preko foruma znaš kakva je kome želučana kiselina. Neke budale od doktora trošili vrijeme na obrazovanje, pa na istraživanje kako u stvarnom vremenu 24 sata mjeriti kiselinu, a ti to već znaš.

 

Da, ima ljudi koji imaju žgaravicu zbog slabe kiseline i duljeg zadržavanja hrane u želucu. Međutim, imaš ljudi koji imaju normalno ili čak pojačano lučenje kiseline, pa opet imaju žgaravicu i njima su jedine opcije lijekovi protiv kiseline ili operacija.

 

Neliječena žgaravica može dovesti do težih komplikacija, a u konačnici i do raka, ali isto tako, ne preporuča se dugotrajnije liječenje žgaravice (tipa dulje od tjedan - dva povremenih simptoma) bez gastroskopije jer lijekovi protiv žgaravice mogu prekriti simptome ozbiljnijih bolesti.

 

 U pravu si, sve je individualno, samo kako ljudi stare sigurno im ne "jača" kiselina. A ti isti doktori primaju mito da prepisu lijek za koji im se da bonus od farmaceuta, (https://tinyurl.com/vej55v5),  previše vjerujemo doktorima. Njima nije kao i farmaceutima u interesu da smo zdravi. Ti danas nemožeš otići na test želučane kiseline, nema se gdje, prije se moglo i postojao je test, u nazad par godina se nemože, pitam se zašto. U večini slučajeva doktori automatski prepisuju antacide. Želudac je danas jako underrated kako bi se reklo, a trebalo bi bit suprotno. Općenito je mišljenje da tu nema niti nebi trebalo biti problema sa PH kiseline u želucu.

BarbaVeli pon 24.2.2020 00:15

Izvrstan članak!

 

Dr. Raosu, molim samo nastavite. 

 

Ja sam ljubav prema kemiji 'otkrio' jako kasno, puno kasnije nego prema nekim drugim znanostima. Izbjegavao sam ju jer mi je teška. Vi ste krenuli od kemije u kuhinji, a mene je snažno razdrmao serijal BBC-a koji je govorio o "kemiji u ljekarni" tj. "Viktorijanska ljekarna" (1. dio ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=rqWuNL8qa04). Povijest ljekarništva mi je bio takvo otkriće - vidio sam konačno video kako su se spravljali lijekovi u 19. stoljeću. Povijest znanosti mi je sada prva stvar u što god zadrem (od fizike i filozofije, pa do kemije).

 

Molim vas, budući da ima nas, pretpostavljam podosta kojima trebaju osnove, pokušajte još malo pojednostaviti diskurs. I dalje su mi nekad vaši tekstovi teški za čitanje.

 

Napišete li knjigu, imate me za kupca.

Ges pon 24.2.2020 08:52
danen kaže...

 

 

Imam pitanje: da li je kemijski istina da je miješanje alkoholnog octa i sode bikarbone učinkovito sredstvo za čišćenje, te što se točno dešava u tom procesu i zašto je to dobro ili loše rješenje za čišćenje?

 

Nedavno sam imao potrebu oribati dobro zaprljanu pećnicu pećnicu i na internetu svi drve savjetom da je mješavina octa i sode bikarbone najbolje sredstvo za čišćenje i svi se dive kemijskoj reakciji kad se ta smjesa zapjeni a meni iz mog skromnog znanja, to je obična neutralizacija i produkt je nekakava sol? (pretpostavljam, ne kužim se dovoljno) i ne vidim po čemu je to bolje sredstvo za čišćenje nego korištenje neke druge soli, npr obične kuhinjske soli jer u savjetima dalje govore kako je potrebno ipak malo uprti silom s takvom smjesom što mi onda logika govori da se svodi na obično mehaničko čišćenje potpomognuto abrazivnim djelovanjem zrnaca soli na površinu. Ili sam u krivu?

 

Da li bi bila dobra ideja razmočiti sodu bikarbonu u vodi i namazati tom pastom pećnicu te ju zagrijati na 170°C, što bi onda, pretpostavljam, dovelo do kemijske reakcije kakvu autor objašnjava u članku i time lako čišćenje same pećnice? Dakle da je octena kiselina u tom procesu višak?

 

Anđeo bez falinge pon 24.2.2020 10:51
Cryogenic kaže...

Soda bikarbona nikako nije zdrava za piti jer samo uklanja posljedice kao u tvojem slučaju, pravi razlog žgaravice je slaba želučana kiselina. Želudac nažalost nemože probaviti hranu zbog slabe želučane kiseline (kod mene su najviše suhomesnati proizvodi uzrokovali žgaravicu i reflux u ezofagus, čajna, zimska itd, sa milion aditiva), ukoliko ti se još i podrigava ili još vraća hrana u jednjak ili ezofagus onda ti je definitivno to to. Soda bikarbona dosta oslabljuje zelučanu kiselinu.

 

Kad je slaba želučana kiselina onda se nažalost patogeni, virusi i mikrobi koje unosimo sa hranom ne unište u želucu nego dođu do crijeva i rade kaos (H.Pylori- ova bakterija namjerno oslabljuje kiselinu u želucu da može preživjeti, ujedno ošteti želučanu ovojnicu pa onda čak i oslabljena kiselina zna uzrokovati extra bolove, a doktor prepiše još jače antacide.). Osim toga sa slabom želučanom kiselinom hrana nam se ne probavi kako treba te nam tijelo ne dobija  dovoljno nutrijenata  iz hrane, te dolazi do krejvinga iliti "popodne moram obavezno nekaj gricnut te skočit po čips/smoki u lidl itd". Odnosno više smo gladni. U dosta slučajeva i mrzovoljni. 

 

Što više starimo to nam više slabi želučana kiselina, nakon 40'te počne slabiti. Može doći do jačih vjetrova sa Dinare iliti iritabilnog sindroma crijeva iliti nervoze crijeva/napuhavanja i tome slično. Gazirana pića (pivo, cola itd) uvelike oslabljuju želučanu kiselinu te ta pića nikako nisu dobra za pravilnu apsorpciju hrane u želucu. Ono što je meni pomoglo je betain hcl + pepsin tablete, odnosno klorovodična kiselina koja se i nalazi već u želucu. Imam bolju apsorpciju hrane, ne sjećam se kad sam imao žgaravicu ili pustio vjetar sa Dinare.

 

Da.

Ne koristim često SB no javi mi se samo ako nakon jela legnem i zaspim... prokleta je izreka " Svako jelo svoga gazdu klelo da prilegne dok se jelo ne slegne"...

 

Mogu jesti bilo što no samo ne smijem leći i odspavati nakon jela jer mi se odmah vrati kiselina u jednjak... inače, nemam vjetrove, bolove, sindrom iritabilnog crijeva i sl..

To sam riješio nejedenjem mesa poslije podne, samo prije podne.

 

Što se tiče tvoje preporuke i za taj bi se preparat trebalo tražiti mišljenje specijaliste jer ipak sigurnije mi je uzeti lijek kojega mi da specijalist nego kupovati u ljekarni "dodatak prehrani".

 

 

 

U suštini najbolji lijek protiv žgaravice  je tzv "bolnička hrana"... jedeš toliko da preživiš a ne da se najedeš....