Čitatelj pon 24.2.2020 11:07
Friday kaže...
Anđeo bez falinge kaže...
 

U suštini najbolji lijek protiv žgaravice  je tzv "bolnička hrana"... jedeš toliko da preživiš a ne da se najedeš.... 

 

U sustini - bolje onda umrijeti

 

Imam dovoljno rezerve da mogu 3 mjeseca na dijeti bubreznih bolesnika (bljutavo bez okusa i mirisa),

i nista mi nebi bilo (izgubio bi par grama sala, al tijelo mi jos nebi pocelo trositi misice kao rezernu energiju).

 

Nekad je dobro imati koju kilu viska.

Ges pon 24.2.2020 11:58
Anđeo bez falinge kaže...
 

Mogu jesti bilo što no samo ne smijem leći i odspavati nakon jela jer mi se odmah vrati kiselina u jednjak... inače, nemam vjetrove, bolove, sindrom iritabilnog crijeva i sl..

 Razlog vraćanja je oslabljeni sfinkter na ulazu u želudac a on slabi zbog sjedelačkog načina života jer se razvlači kad se želudac pritišće dok sjedimo. Također pogrbljenost itekako pridonosi tome

Anđeo bez falinge pon 24.2.2020 12:12
Ges kaže...

 Razlog vraćanja je oslabljeni sfinkter na ulazu u želudac a on slabi zbog sjedelačkog načina života jer se razvlači kad se želudac pritišće dok sjedimo. Također pogrbljenost itekako pridonosi tome

 Da, zanimljivo, to mi je rekao davno i specijalist.

No kod mene je vjerojatno genetski oslabljen (ako to postoji)  jer nisam sjedilački tip..

Kad sam mu to rekao, eeee.... onda nije to, nego godina proizvodnje, nekome ode ranije nekome kasnije....  

 

Najbolje je kod takvih problema poslušati sam svoj organizam. Tako sam i napravio i sad je sve OK.

 

 

fer-de-lance pon 24.2.2020 15:14
Ges kaže...

Imam pitanje: da li je kemijski istina da je miješanje alkoholnog octa i sode bikarbone učinkovito sredstvo za čišćenje, te što se točno dešava u tom procesu i zašto je to dobro ili loše rješenje za čišćenje?

 

Nedavno sam imao potrebu oribati dobro zaprljanu pećnicu pećnicu i na internetu svi drve savjetom da je mješavina octa i sode bikarbone najbolje sredstvo za čišćenje i svi se dive kemijskoj reakciji kad se ta smjesa zapjeni a meni iz mog skromnog znanja, to je obična neutralizacija i produkt je nekakava sol? (pretpostavljam, ne kužim se dovoljno) i ne vidim po čemu je to bolje sredstvo za čišćenje nego korištenje neke druge soli, npr obične kuhinjske soli jer u savjetima dalje govore kako je potrebno ipak malo uprti silom s takvom smjesom što mi onda logika govori da se svodi na obično mehaničko čišćenje potpomognuto abrazivnim djelovanjem zrnaca soli na površinu. Ili sam u krivu?

 Ja sam jednom probao u vešmašini, stara nije ostavljala otvorena vrata kad se veš oprao i nakon vađenja veša, i to se usmrdilo i bilo je sve crno od plijesni, i bila je hrpa kamenca po bubnju.

Našao sam neke omjere na internetu i probao, bubanj je bio pun pjene (mislim da sam stavio program 60°C za pamuk) i ostavio sam da odvrti i onda sam par puta još poslije pustio vodu pa ispiranje.

Poslije toga je bubanj bio savršeno čist, bez smrada i sjajio se znatno bolje nego kad je mašina tek došla iz dućana 

 

kerum pon 24.2.2020 16:56
Anđeo bez falinge kaže...
Ges kaže...

 Razlog vraćanja je oslabljeni sfinkter na ulazu u želudac a on slabi zbog sjedelačkog načina života jer se razvlači kad se želudac pritišće dok sjedimo. Također pogrbljenost itekako pridonosi tome

 Da, zanimljivo, to mi je rekao davno i specijalist.

No kod mene je vjerojatno genetski oslabljen (ako to postoji)  jer nisam sjedilački tip..

 

 Zna otici i radi fizicke traume tj intenzivnog naprezanja. Nakon toga nema povratka, samo ublazavanja simptoma kroz oprez sto, kada i u kojoj kolicini se jede.

HCMAA pon 24.2.2020 18:54

Da vidim jesam li skužio.. uzmem sodu bikarbonu i stavim je u teću i onda zagrijem.Tada dobijem sodu koju mutim s toplom vodom i koristim za pranje.

Prijedlog za bug...mogli bi uvesti povijest znanosti...ono laičkim jezikom da se objasne znanstvena dostignuća kroz povijest....što starije to bolje

Ivan(4) uto 25.2.2020 15:16
Ges kaže...
danen kaže...

 

 

Imam pitanje: da li je kemijski istina da je miješanje alkoholnog octa i sode bikarbone učinkovito sredstvo za čišćenje, te što se točno dešava u tom procesu i zašto je to dobro ili loše rješenje za čišćenje?

 

Nedavno sam imao potrebu oribati dobro zaprljanu pećnicu pećnicu i na internetu svi drve savjetom da je mješavina octa i sode bikarbone najbolje sredstvo za čišćenje i svi se dive kemijskoj reakciji kad se ta smjesa zapjeni a meni iz mog skromnog znanja, to je obična neutralizacija i produkt je nekakava sol? (pretpostavljam, ne kužim se dovoljno) i ne vidim po čemu je to bolje sredstvo za čišćenje nego korištenje neke druge soli, npr obične kuhinjske soli jer u savjetima dalje govore kako je potrebno ipak malo uprti silom s takvom smjesom što mi onda logika govori da se svodi na obično mehaničko čišćenje potpomognuto abrazivnim djelovanjem zrnaca soli na površinu. Ili sam u krivu?

 

Da li bi bila dobra ideja razmočiti sodu bikarbonu u vodi i namazati tom pastom pećnicu te ju zagrijati na 170°C, što bi onda, pretpostavljam, dovelo do kemijske reakcije kakvu autor objašnjava u članku i time lako čišćenje same pećnice? Dakle da je octena kiselina u tom procesu višak?

 +1 za ovo pitanje!

 

Čuo sam istu stvar, a opet, sa mojim skromnim znanjem hemije, kiselina + baza -> neutralizacija. Jedino ako se nekako oslobađaju joni natrijuma, koji je jako reaktivan, nešto tipa

 

CH3COOH + NaHCO3 -> Na+ + CH3COO- + H2CO3

 

Mada, i da se sodi bikarboni doda voda, NaHCO3 + H20 -> Na+ + OH- + H2CO3, tj opet se dobija bazni rastvor.

 

Izvinjavam se ako sam nekom hemičaru izazvao napad želudačne kiseline svojim "znanjem".