Kemičar u kući (#1): Soda je iznimno korisna u kuh
Vezano uz: Kemičar u kući (#1): Soda je iznimno korisna u kuh
Mogu jesti bilo što no samo ne smijem leći i odspavati nakon jela jer mi se odmah vrati kiselina u jednjak... inače, nemam vjetrove, bolove, sindrom iritabilnog crijeva i sl..
Razlog vraćanja je oslabljeni sfinkter na ulazu u želudac a on slabi zbog sjedelačkog načina života jer se razvlači kad se želudac pritišće dok sjedimo. Također pogrbljenost itekako pridonosi tome
Razlog vraćanja je oslabljeni sfinkter na ulazu u želudac a on slabi zbog sjedelačkog načina života jer se razvlači kad se želudac pritišće dok sjedimo. Također pogrbljenost itekako pridonosi tome
Da, zanimljivo, to mi je rekao davno i specijalist.
No kod mene je vjerojatno genetski oslabljen (ako to postoji) jer nisam sjedilački tip..
Kad sam mu to rekao, eeee.... onda nije to, nego godina proizvodnje, nekome ode ranije nekome kasnije....
Najbolje je kod takvih problema poslušati sam svoj organizam. Tako sam i napravio i sad je sve OK.
jednom sam bio kemičar u kući. kad su raščistili zgarište i pokupili ostatke ljudi i drugačijih životinja, ostale su samo nagorjele cigle za slobodno zidarenje.
Imam pitanje: da li je kemijski istina da je miješanje alkoholnog octa i sode bikarbone učinkovito sredstvo za čišćenje, te što se točno dešava u tom procesu i zašto je to dobro ili loše rješenje za čišćenje?
Nedavno sam imao potrebu oribati dobro zaprljanu pećnicu pećnicu i na internetu svi drve savjetom da je mješavina octa i sode bikarbone najbolje sredstvo za čišćenje i svi se dive kemijskoj reakciji kad se ta smjesa zapjeni a meni iz mog skromnog znanja, to je obična neutralizacija i produkt je nekakava sol? (pretpostavljam, ne kužim se dovoljno) i ne vidim po čemu je to bolje sredstvo za čišćenje nego korištenje neke druge soli, npr obične kuhinjske soli jer u savjetima dalje govore kako je potrebno ipak malo uprti silom s takvom smjesom što mi onda logika govori da se svodi na obično mehaničko čišćenje potpomognuto abrazivnim djelovanjem zrnaca soli na površinu. Ili sam u krivu?
Ja sam jednom probao u vešmašini, stara nije ostavljala otvorena vrata kad se veš oprao i nakon vađenja veša, i to se usmrdilo i bilo je sve crno od plijesni, i bila je hrpa kamenca po bubnju.
Našao sam neke omjere na internetu i probao, bubanj je bio pun pjene (mislim da sam stavio program 60°C za pamuk) i ostavio sam da odvrti i onda sam par puta još poslije pustio vodu pa ispiranje.
Poslije toga je bubanj bio savršeno čist, bez smrada i sjajio se znatno bolje nego kad je mašina tek došla iz dućana
Razlog vraćanja je oslabljeni sfinkter na ulazu u želudac a on slabi zbog sjedelačkog načina života jer se razvlači kad se želudac pritišće dok sjedimo. Također pogrbljenost itekako pridonosi tome
Da, zanimljivo, to mi je rekao davno i specijalist.
No kod mene je vjerojatno genetski oslabljen (ako to postoji) jer nisam sjedilački tip..
Zna otici i radi fizicke traume tj intenzivnog naprezanja. Nakon toga nema povratka, samo ublazavanja simptoma kroz oprez sto, kada i u kojoj kolicini se jede.
Da vidim jesam li skužio.. uzmem sodu bikarbonu i stavim je u teću i onda zagrijem.Tada dobijem sodu koju mutim s toplom vodom i koristim za pranje.
Prijedlog za bug...mogli bi uvesti povijest znanosti...ono laičkim jezikom da se objasne znanstvena dostignuća kroz povijest....što starije to bolje
Nedavno sam imao potrebu oribati dobro zaprljanu pećnicu pećnicu...
Pećnicu i napu je najlakše očitit pjenom za brijanje. Namažeš, ostaviš i poslije samo obrišeš.
Krpom ili britvicom?
HCMAA, dobro si skužio! 2 NaHCO3 --- Na2CO3 + H2O + CO2. A što se povijesti kemije tiče uvijek je nastojim ugraditi u svoje članke. Tako se kemija najlakše prima.
Bome, autor je mrak. Uzitak citat jer pise na jednostavan nacin bez filozofskog uljepsavanja.
Zivio Nenade!
Imam pitanje: da li je kemijski istina da je miješanje alkoholnog octa i sode bikarbone učinkovito sredstvo za čišćenje, te što se točno dešava u tom procesu i zašto je to dobro ili loše rješenje za čišćenje?
Nedavno sam imao potrebu oribati dobro zaprljanu pećnicu pećnicu i na internetu svi drve savjetom da je mješavina octa i sode bikarbone najbolje sredstvo za čišćenje i svi se dive kemijskoj reakciji kad se ta smjesa zapjeni a meni iz mog skromnog znanja, to je obična neutralizacija i produkt je nekakava sol? (pretpostavljam, ne kužim se dovoljno) i ne vidim po čemu je to bolje sredstvo za čišćenje nego korištenje neke druge soli, npr obične kuhinjske soli jer u savjetima dalje govore kako je potrebno ipak malo uprti silom s takvom smjesom što mi onda logika govori da se svodi na obično mehaničko čišćenje potpomognuto abrazivnim djelovanjem zrnaca soli na površinu. Ili sam u krivu?
Da li bi bila dobra ideja razmočiti sodu bikarbonu u vodi i namazati tom pastom pećnicu te ju zagrijati na 170°C, što bi onda, pretpostavljam, dovelo do kemijske reakcije kakvu autor objašnjava u članku i time lako čišćenje same pećnice? Dakle da je octena kiselina u tom procesu višak?
+1 za ovo pitanje!
Čuo sam istu stvar, a opet, sa mojim skromnim znanjem hemije, kiselina + baza -> neutralizacija. Jedino ako se nekako oslobađaju joni natrijuma, koji je jako reaktivan, nešto tipa
CH3COOH + NaHCO3 -> Na+ + CH3COO- + H2CO3
Mada, i da se sodi bikarboni doda voda, NaHCO3 + H20 -> Na+ + OH- + H2CO3, tj opet se dobija bazni rastvor.
Izvinjavam se ako sam nekom hemičaru izazvao napad želudačne kiseline svojim "znanjem".
U suštini najbolji lijek protiv žgaravice je tzv "bolnička hrana"... jedeš toliko da preživiš a ne da se najedeš....
U sustini - bolje onda umrijeti
Imam dovoljno rezerve da mogu 3 mjeseca na dijeti bubreznih bolesnika (bljutavo bez okusa i mirisa),
i nista mi nebi bilo (izgubio bi par grama sala, al tijelo mi jos nebi pocelo trositi misice kao rezernu energiju).
Nekad je dobro imati koju kilu viska.