Isporuka iPhonea 15 kreće već u petak, pogledajte
Vezano uz: Isporuka iPhonea 15 kreće već u petak, pogledajte

ma ovo kupuje samo ova sirotinja što nema za samsung fold

Evo samo info za one koji se pitaju odakle ljudima novac za skupe mobitele, pričao sam s kolegama na poslu, radim na sudu, ispalo je da svi kupuju mobitele preko tarifa kod teleoperatera, uzimaju top uređaje i plaćaju ih na rate. Kažu da je to jedini luksuz koji si mogu priuštiti. Nema novog automobila, novog stana, novih pločica ili nove kade. Ovo im je jedino veselje u životu kada na dobar mobitel mogu razgovarati sa djetetom ili supružnikom. I mogu ih itekako dobro shvatiti.

Firday je svojedobno tu zakeljio ovu reklamu za epl (u drugačijem kontekstu ali dođe na isto)
https://www.youtube.com/watch?v=oavMtUWDBTM
a za petak najavljuju kišurinu pa ...
Kao pravi katolik u petak kupujem... trlje i blitvu za ručak.

Mislim da zanemarujes stavku kupovne moci.
Prosjecne place nikada ne prate inflaciju, ergo sve nam je skuplje.
Pa i nije bas.
2016. prosjecna ZG placa bila je 830 Eura. iPhone 7 osnovni model bio je $650 u americi, 760 Eura u EU. 92% prosjecne ZG place.
2023, prosjecna ZG placa je 1300 Eura, iPhone 15, osnovni model je $800 u americi, 950 Eura u EU. 73% prosjecne ZG place.
Jos malo pa smo svicarska.
A jebemu sve.
Ajd daj mi izvor na ove tvoje brojke prije nego komentiram.
U glavi mi nekako ne zvoni da bi to moglo biti tocno.
Dopusitit cu si unaprijed, ovako iz guzice, reci da si "birao tresnje" (cherry picking), uvrstivsi prosjek iz metropole (mislim da mi provincijalci ipak malo tanje se...o)
Provincija je isto tu negdje...
2016. 730EUR- > 2023. 1130EUR. Povecanje od 55%.
Prosječna plaća u četvrtom kvartalu 2016. iznosi 5.475 kuna (mojaplaca.hr)
Državni zavod za statistiku - Prosječna neto plaća za ožujak 2023. iznosila 1 130 eura (gov.hr)
HRT: Prosječna zagrebačka plaća 1.302 eura
How much will the iPhone 7 and iPhone 7 Plus cost in Europe? (betanews.com)
Apple Unveils iPhone 15 Prices for Europe: A Detailed Analysis (bnn.network)

Evo samo info za one koji se pitaju odakle ljudima novac za skupe mobitele, pričao sam s kolegama na poslu, radim na sudu, ispalo je da svi kupuju mobitele preko tarifa kod teleoperatera, uzimaju top uređaje i plaćaju ih na rate. Kažu da je to jedini luksuz koji si mogu priuštiti. Nema novog automobila, novog stana, novih ploćica ili nove kade. Ovo im je jedino veselje u životu kada na dobar mobitel mogu razgovarati sa djetetom ili supružnikom. I mogu ih itekako dobro shvatiti.
Mogu razumjeti ovo rezoniranje (cak sam i naglasio onaj dio na rate u vidu "povoljnih pretplata" svom inicijanom upisu na ovoj temi), no svakako ne mogu opravdati.
No ono sto ne razumijem, koliko im novi flagship moze poboljsati kvalitetu komunikacije na Whatssapp-u?
Moj pokojni djed je govorio "pokrij se koliko si dug".
Nije li to samo izgovor za kupovanje necega, sto im realno ne treba, odnosno nece biti po nicemu uskraceni po funkcionalnosti, a moze prilicno nategnuti obiteljske financije?

Mislim da se svi mozemo sloziti, cijene svih "pametnih" telefona (ne samo Apple-a, iako je on po tom pitanju najeksponiraniji) su otisle predaleko.
iPhone i ne toliko. I prije 5-6 godina su cijene "plus" modela dostizale 10k+ kuna (1300+ eura). Kad uracunas inflaciju cijene su cak i nize nego prije.
Sto se ne bi moglo reci za druge proizvodjace, Samsung, Google.
Nekad je samo Apple bio skup.
Ostali su naučili da se na najskupljim modelima može ubrati najviše vrhnja, pa su krenuli tim putem. Razni flagship killeri koji su danas jednako skupi kao ti flagshipi iz nedaleke prošlosti koje su kanili detronizirati.
Apple i dalje ide svojim putem, kakav god on bio. I mlati lovu da se smrzneš.

Shvacas li sad onaj dio sa "empatijom", ili nedostatkom iste, u mom upisu.
Empatija ti više ne postoji. Umrla je. Ljudi polako i na dosta grub način svakodnevno saznavaju za to.
Ako netko zna za neki tečaj o empatiji (nije šala!), neka napiše, može i pp. Imam kandidate koje hoću poslati na takav tečaj.

Evo samo info za one koji se pitaju odakle ljudima novac za skupe mobitele, pričao sam s kolegama na poslu, radim na sudu, ispalo je da svi kupuju mobitele preko tarifa kod teleoperatera, uzimaju top uređaje i plaćaju ih na rate. Kažu da je to jedini luksuz koji si mogu priuštiti. Nema novog automobila, novog stana, novih ploćica ili nove kade. Ovo im je jedino veselje u životu kada na dobar mobitel mogu razgovarati sa djetetom ili supružnikom. I mogu ih itekako dobro shvatiti.
A ja mislio s pajdašima ili ljubavnicom / ljubavnikom. Sad si me baš zabio u zemlju.

Pa i nije bas.
2016. prosjecna ZG placa bila je 830 Eura. iPhone 7 osnovni model bio je $650 u americi, 760 Eura u EU. 92% prosjecne ZG place.
2023, prosjecna ZG placa je 1300 Eura, iPhone 15, osnovni model je $800 u americi, 950 Eura u EU. 73% prosjecne ZG place.
A jebemu sve.
Dopusitit cu si unaprijed, ovako iz guzice, reci da si "birao tresnje" (cherry picking), uvrstivsi prosjek iz metropole (mislim da mi provincijalci ipak malo tanje se...o)
Provincija je isto tu negdje...
2016. 730EUR- > 2023. 1130EUR. Povecanje od 55%.
Prosječna plaća u četvrtom kvartalu 2016. iznosi 5.475 kuna (mojaplaca.hr)
Državni zavod za statistiku - Prosječna neto plaća za ožujak 2023. iznosila 1 130 eura (gov.hr)
HRT: Prosječna zagrebačka plaća 1.302 eura
How much will the iPhone 7 and iPhone 7 Plus cost in Europe? (betanews.com)
Apple Unveils iPhone 15 Prices for Europe: A Detailed Analysis (bnn.network)
Frende, mislim da si mi ovdje htio uvaliti onu famoznu prosjecnu sarmu.
Slika u prilogu.
Najgora stvar, ako se zele provjeriti konkretni izvori i podaci i probati to razloziti na postotke (grupirane po prihodima u postotku) , na Fininim stranicama kaze:
Dokumentacija se može zatražiti:
u Fininim poslovnim jedinicama ili slanjem Zahtjeva putem pošte ili telefaksa,
korištenjem internet aplikacije RGFI - omogućeno je poslovnim subjektima i građanima na navedenoj stranici Registra, uz korištenje Fina e-kartice/USB tokena,
e-poštom - analize@fina.hr.
Podaci se mogu zatražiti:
Obrađene sumarne i pojedinačne podatke iz godišnjih financijskih izvještaja mogu svi poslovni subjekti i građani zatražiti slanjem zahtjeva u slobodnoj formi za isporuku putem e - pošte analize@fina.hr ili osobnom dostavom Narudžbenice u neku od Fininih jedinica ili putem pošte.
Dostava (isporuka) podataka
Podaci se dostavljaju putem e-pošte ili ih je moguće preuzeti u Fini, ovisno o preferencijama podnositelja zahtjeva i količini podataka.
Uvid u podatke - RGFI javna objava
Uvid u godišnje financijske izvještaje i ostalu dokumentaciju u svrhu javne objave, moguće je ostvariti i putem servisa RGFI – javna objava.
Za mikro i male poduzetnike Bilanca i RDG se prikazuju u skraćenom obliku, za srednje i velike poduzetnike kao cjeloviti dokumenti u HTML formatu, a za obveznike revizije kao prilog Revizorskome izvješću u PDF formatu, javno su objavljeni počevši od 2008. godine.
Podaci iz standardne dokumentacije (Bilanca i RDG) namijenjeni ponovnoj uporabi, za razdoblje 2008. - 2021. godine dostupni su u strojno čitljivom obliku i otvorenom formatu na način da ih svaki registrirani korisnik aplikacijeRGFI - javna objavamože preuzeti i slobodno koristiti u komercijalne ili nekomercijalne svrhe, što je potpora društvenom razvoju i inovativnom gospodarstvu.
Elem, zmijske noge.
Nedaj boze pitati.
Odmah "Zasto to tebi treba?"

ma ovo kupuje samo ova sirotinja što nema za samsung fold
Frend kupio, bzvz. Preuski prednji pa stalno moras otvarat.
Cekam nesto tipa Honor Magic V2, al da ima wireless charging. Nek i bude malo deblji radi toga. Jos ak bude vodootporan, kupujem, iako mi je firma pocela uzimati S seriju umjesto A u zadnje vrijeme pa sam sad zadovoljan. No za neki fold koji nikad necu dobit u firmi bi dao pare.

Mislim da se svi mozemo sloziti, cijene svih "pametnih" telefona (ne samo Apple-a, iako je on po tom pitanju najeksponiraniji) su otisle predaleko.
Nazalost, to ce se nastaviti i dalje dok god ih pokusavamo (preko raznih "povoljnih" pretplata) kupovati preko nasih objektivnih financijskih mogucnosti, ali i stvarnih potreba.
Tastina je zajebana stvar.
I to sa dalekoseznim posljedicama po sve nas.
Svaka čast na razmišljanju, samo nažalost to se odražava ne samo na cijene luksuznog Iphona već na cijene svega od stanova pa do čokolade u dučanu, dok svi kupujemo oni i dalje budu dizali cijene i to je na žalost stvarnost, eto sada je nešto država ograničila no bez povečanja plača nikakvog spasa tu ne bude :/
Uglavnom svi nešto jambramo a nikako da se skupi kritična masa i bojkotira, ne znam ako se bude pokretalo nešto zovite pa da razbucamo ta govna a do tada neka je Iphona i igara
Ne budem ga kupovao no nemam ništa protiv, svakako dobar i zanimljiv telefon

Jbg sad, u kojoj to državi državni (sudski) službenici žive luksuzno i kupuju stanove, tek tako.
Slažem se s tvojim zaključkom, ali mislim da je to više manje uobičajeno, ljudi si kupuju nešto što je priuštivo, a daje imaginarni osjećaj luksuza.
da ne širimo priču o autima, rekao sam što sam imao.

Ako glasine da će S24 Ultra izbacit 10x kameru i zamijenit je sa 5x kamerom ispadnu istinite, uzimam 15pro max.
Od mobova sam imao Symbian, pa Android, WP, pa opet Androide i prošle godine uzeo 13 mini da malo prebacim se na manje mobitele.
Mob je super, navikao se na iOS, prošla su me doba kad sam drkao okolo sa custom ROM-ovima i Rootanjem, radi super. Samo stvarno baterija mi nije dovoljna više, jbg ne možeš ugurat veću, i ovo što sad ima je zapravo stvarno dobro.
Sljedeći je ili S24 Ultra ili 15 pro max

Iphone i bwm, eo ne pratim tik tok pa mi nije jasno vidljivo u kojem svijetu zivimo i koji je znak kurcenja.
Da iphone ima android mozda bih ga i uzeo, ali na iOSu nema sanse.
Uzeo sam si Motorolu Edge 30 Ultra prosle godine cim je dosla u prodaju, tak da nije do toga da sam ljubomoran i da si ga ne mogu kupiti, jer sve placam u kesu i bez ikakvih pretplata.
A jbga ti tako, ja da ima android nebi, jer mi je iOS bolji, sigurniji

Ja tu ne vidim neki gušt. Šta im nije bolje potrošiti na neko putovanje? Nije ni čudo da je nacija depresivna. Troše na taštinu, a ne uživaju u životu.

"Pic or didn't happen"
Salim se dakako, no vjerujem da shvacas sto zelim reci o kupovanju stvari koje nam objektivno ne trebaju niti cemo ih ikada iskoristiti sa svim njihovim "reklamiranim" mogucnostima.
Ukoliko ljudi, kao sto je kolega Thinker rekao "Kažu da je to jedini luksuz koji si mogu priuštiti", onda ti ljudi imaju puno vecih problema sa poimanjem okoline u kojoj zive, s obirom da je to "luksuz" (sto jebeni smartphone nije niti bi uopce trebao biti mjerilo luksuza) kojeg si objektivno uopce ne mogu priustiti niti im pruza neku realnu objektivnu nadogradnju dnevne funkcionalsti.
No svejedno onda to pokusavaju racionalizirati sami sebi sa nekom imaginarnom "potrebom", no sve sto su sebi dopustili je ponovo uci u taj neki podanicki status.
I tako svake 2-3 godine ponavljaju rutinu.
Mislim, opet se vracamo na onu jebenu tastinu iz mog inicjalnog upisa.

a cuj nismo svi, isti nekom je gust postrosit 1k ojra na neko putovanje, nekom na skijanje, nekom na tjedan przenja na moru... sto ljudi, sto cudi..

Je... ali na telefon? Što imaju od toga? Pa nije da će im iskustvo telefoniranja ili slanja poruka biti bolje sa telefonom od 2k€

Nazalost, to ce se nastaviti i dalje dok god ih pokusavamo (preko raznih "povoljnih" pretplata) kupovati preko nasih objektivnih financijskih mogucnosti, ali i stvarnih potreba.
Svaka čast na razmišljanju, samo nažalost to se odražava ne samo na cijene luksuznog Iphona već na cijene svega od stanova pa do čokolade u dučanu, dok svi kupujemo oni i dalje budu dizali cijene i to je na žalost stvarnost, eto sada je nešto država ograničila no bez povečanja plača nikakvog spasa tu ne bude :/
Uglavnom svi nešto jambramo a nikako da se skupi kritična masa i bojkotira, ne znam ako se bude pokretalo nešto zovite pa da razbucamo ta govna a do tada neka je Iphona i igara
Ima ona narodna pričica (u kojoj ima i relativno niz nepoznanica i nedorečenosti istina), gdje kumica na tržnici govori snaši kako se je siroto udala a kako ipak nije sve baš skupo!
Spominjete kolega kritičnu masu i pokretanje bojkota, a da se primite pronaći ”bolje ženidbe” i bolje plaćenog posla umjesto da pokliča ”idem razbucati” nekoga ili nešto!
U svezi putovanja, još nisam sreo nikoga tko ne traži JEFTINIJI prolaz u cijeloj priči, i opet svi i svako jambraju o skupoćama (nije da i ponuđači ne šetkaju sa cijenom ponude kao kruha gladni vode žedni), a uopće ne idu negdje gdje bi uopće trebalo/moglo biti preskupo.
Igrom slučaja sam upoznao jedno žensko društvo, četri cure, koje traže ponudu preko neta ali se na kraju javljaju za dolazak osobno iznajmljivačima i dobivaju i do nekih 30% bolju cijenu.
Upitati će te se gdje je tu kvaka?! U tome da imaju svakakve mobitele, pa i iPhone, ali uopće ne jambraju koliko je gadget skup jer ga aktivno koriste na sve moguće načine kroz njihova putovanja. Jednostavno, curke imaju jako dobre poslove koje vole raditi, i dobro su se neke udale, simply as that!
Ako spomenemo (rijetki su izuzetci) žene i štikle, neznam koja nebi voljela imati Loboutinke, nadam se da sam dobro napisao ime branda, a može hodati i u ”Borosanama”, ili muškarce i auto recimo, rijetki su oni koji bi pretpostavili Audi A6 Allroad (može pandan i Mercedes ili Volvo) jednoj Škodi Yeti! Ja prvi!
Još relativno davno sam u nekim temama pisao o kvalitetama skupljih i većih gabaritima mobilnih gadgeta, pa sam spomenuo kako je iPhone 8 Max Pro već onda radio jednostavno odlične i kvalitetnije slike od svih drugih mobitela koje su imali kolege planinari.
Kada pogledaš neki YT video, vidiš kvalitetu samog displaya, rezoluciju, boje, oštrinu na svjetlu sunca, ...!!!!!
Za SAMO telefoniranje, bez nekog emocionalnog lišenog ikakvih empatija trenutka u životu, pa dovoljan je onaj mići sa XXXL tipkama za 42.00€ura, neš ti nekog doživljaja i iskustva !

Ja u putovanju ne vidim neki gust. Sta ti nije bolje potrositi na mobitel? Nije ni cudno da je nacija depresivna. Trose na tastinu, a ne uzivaju u zivotu.

Ima ona narodna pričica (u kojoj ima i relativno niz nepoznanica i nedorečenosti istina), gdje kumica na tržnici govori snaši kako se je siroto udala a kako ipak nije sve baš skupo!
Spominjete kolega kritičnu masu i pokretanje bojkota, a da se primite pronaći ”bolje ženidbe” i bolje plaćenog posla umjesto da pokliča ”idem razbucati” nekoga ili nešto!
U svezi putovanja, još nisam sreo nikoga tko ne traži JEFTINIJI prolaz u cijeloj priči, i opet svi i svako jambraju o skupoćama (nije da i ponuđači ne šetkaju sa cijenom ponude kao kruha gladni vode žedni), a uopće ne idu negdje gdje bi uopće trebalo/moglo biti preskupo.
Igrom slučaja sam upoznao jedno žensko društvo, četri cure, koje traže ponudu preko neta ali se na kraju javljaju za dolazak osobno iznajmljivačima i dobivaju i do nekih 30% bolju cijenu.
Upitati će te se gdje je tu kvaka?! U tome da imaju svakakve mobitele, pa i iPhone, ali uopće ne jambraju koliko je gadget skup jer ga aktivno koriste na sve moguće načine kroz njihova putovanja. Jednostavno, curke imaju jako dobre poslove koje vole raditi, i dobro su se neke udale, simply as that!
Ako spomenemo (rijetki su izuzetci) žene i štikle, neznam koja nebi voljela imati Loboutinke, nadam se da sam dobro napisao ime branda, a može hodati i u ”Borosanama”, ili muškarce i auto recimo, rijetki su oni koji bi pretpostavili Audi A6 Allroad (može pandan i Mercedes ili Volvo) jednoj Škodi Yeti! Ja prvi!
Još relativno davno sam u nekim temama pisao o kvalitetama skupljih i većih gabaritima mobilnih gadgeta, pa sam spomenuo kako je iPhone 8 Max Pro već onda radio jednostavno odlične i kvalitetnije slike od svih drugih mobitela koje su imali kolege planinari.
Kada pogledaš neki YT video, vidiš kvalitetu samog displaya, rezoluciju, boje, oštrinu na svjetlu sunca, ...!!!!!
Za SAMO telefoniranje, bez nekog emocionalnog lišenog ikakvih empatija trenutka u životu, pa dovoljan je onaj mići sa XXXL tipkama za 42.00€ura, neš ti nekog doživljaja i iskustva !
Te fotografije se ionako gledaju na telefonu, kvalitetu tih fotografija na tim malim ekranima ionako ne možeš razlikovati ako drugi mob nije baš ono generacijama stariji, a OLED displayi na svim telefonima su oštri, prikazuju kvalitetne boje i vide se i na podnevnom suncu ljeti. Tako da ti ni tu više nema neke razlike. Šta j znam - plaćati nešto 5 puta više a dobiti možda 10% bolje (ovo što si naveo) ne znam baš koliko je financijski opravdano.
Ja u putovanju ne vidim neki gust. Sta ti nije bolje potrositi na mobitel? Nije ni cudno da je nacija depresivna. Trose na tastinu, a ne uzivaju u zivotu.
Pa nije, biti zatvoren u četri zida i tipkati na mobitel ima negativne posljedice po psihičko zdravlje, za razliku od putovanja što je dokazano da pozitivno utječe na psihu. Kupiti mobitel i ne imati za išta drugo nije neko rješenje.

Dragi kolega ATJ Lučko očito si mlad i nisi gledao "Balkanskog špijuna " i ne kužiš satiru i zajebanciju, dobra zenidba /udaja ne garantira srecu da se referiram sada pak na Balasevica, ovi sa sirim spektrom ce znati o cem pricam, dobro placen posao osobno imam no ne gledam samo sebe nego i ljude oko sebe kako zive, jasno da vazi pravilo svako je za svoju odgovoran i primi se motike i sl. parole, no kada nam je drzava u kurcu i potkopava te na svakom mogucem koraku onda bi otpor trebao postati duznost, a ti sa svojim logom jasno da to ne razumijes i ja te shvacam

Svake godine kad Apple izbaci nove modele evo na forumu ekipe koja pljuje- to kupuju ovce! preskupo! Bubrezi!
Za par mjeseci Samsung izbaci Ultru slične cijene - wow! Ludilo! Uzimam na 72983 rata! Najbolji telefon!
Samo zato jer nije Apple. A cijene slične.
Ukratko ako vam se ne sviđa Apple ili vam je preskup, postoji hrpa drugih proizvođača sa hrpom odličnih telefona u svim cijenovnim rangovima. Svatko nek si kupi što želi, njegov novac.

Pa nisi ti u pitanju. U pitanju je netko drugi koga nije briga za putovanja, a stalo mu je do eto... kupovine iPhonea. Nemaš pravo govoriti u nečije ime jer smo različiti. Ja... volim putovanja, ali bogami volim i iPhone i nitko mi neće pametovati o tome kako sam uludo spiskao 10 tisuća kuna. Na kraju krajeva što koga ima boliti penis na što ja trošim lovu.

Pa nisi ti u pitanju. U pitanju je netko drugi koga nije briga za putovanja, a stalo mu je do eto... kupovine iPhonea. Nemaš pravo govoriti u nečije ime jer smo različiti. Ja... volim putovanja, ali bogami volim i iPhone i nitko mi neće pametovati o tome kako sam uludo spiskao 10 tisuća kuna. Na kraju krajeva što koga ima boliti penis na što ja trošim lovu.
Da se trebaš jednog od toga odreć, čega bi se odrekao?

No ono sto ne razumijem, koliko im novi flagship moze poboljsati kvalitetu komunikacije na Whatssapp-u?
A i ti uopćavaš bez veze. Vidio si pet ljudi da koristi iPhone samo za Whatsapp i sad je to pravilo?! Eto, ja znam petero ljudi, uključujući sebe, kojima je iPhone sve i sva, koji koriste veliku večinu feature-a, a najmanje Whatsapp. I što ćemo sad? Bacaš neutemeljene floskule samo kako bi izvrijeđao ljude i gazio skupe proizvode. Na kraju krajeva i ako ga koriste samo za Whatsapp, što ima veze. Njihov je i neka im ga. Ovi su mi najjači koji propitkuju tuđu odluku o kupovini nečega, a njega samoga se to ne tiče. Bljak!

Nemam pojma jer nisam u takvoj situaciji.

Nemam pojma jer nisam u takvoj situaciji.
Pa zamisli se da si u takvoj situaciji jer ja sam odgovarao na poruku forumaša koji je govorio o ljudima u takvoj situaciji. Nisam govorio o ovima kao ti.

On je govorio o ljudima kojima je to jedino veselje u životu i tu je end of story.
Pa i nije bas.
A jebemu sve.