Aliexpress - pitanja i odgovori

Vjerojatno si vidio cijenu bez poreza dok se nisi registrirao. Tek kad si unio svoje podatke, adresu i ostalo, vidio si potpunu cijenu koju ne vidiš kao neregistrirani korisnik.
Nebih rekao,nije porez 50% .

i ja sam pomislio da je u pitanju porez, ali kod njega je razlika 40+% a ne 25% koliko je PDV. Sad sam pogledao par proizvoda ulogiran i odlogiran u incognito modu, pokazuje mi iste cijene osim gdje postoji "welcome deal" za nove kupce. Možda OP ima account već od ranije pa se welcome deal na njega ne primjenjuje.

i ja sam pomislio da je u pitanju porez, ali kod njega je razlika 40+% a ne 25% koliko je PDV. Sad sam pogledao par proizvoda ulogiran i odlogiran u incognito modu, pokazuje mi iste cijene osim gdje postoji "welcome deal" za nove kupce. Možda OP ima account već od ranije pa se welcome deal na njega ne primjenjuje.
Ne znamo mi ništa. Nije stavio screenshot da vidimo o čemu se radi, nije stavio link na proizvod, tako da je u ovom trenutku njegov "problem" potencijalno nepostojeći. Razlika u cijeni je, po svemu sudeći, cijena za PDV i popust za novog korisnika naspram pune cijene (one na koju još nije obračunat popust za novog korisnika) s PDV-om.
Eventualno što bi još moglo igrati ulogu, barem teoretski, različite cijene za različite regije (nemam pojma omogućava li AliExpress to uopće), a da je AliExpress pogrešno prepoznao regiju iz koje dolazi (ili možda korsti VPN).

Za 7 dana mi stigao paket iz Kine,ovo je neki rekord,barem meni😁😁

I meni isto tako su brzo došla zadnja dva paketa, 7 do 8 dana

to je postalo normal ukoliko nije guzva (praznici, bozic i sl.) 7 do 10 dana sa alija je odlicno

-to je normalno za robe koje se već nalaze po skladištima u eu ili bliže.. čista logistika koja radi 'cirkularno', pa tako ono što imaju u npr francuskoj stigne čak za 4-5 radnih dana, npr moj rekord je ponedjeljak-petak paket u rukama. :) što je zapravo normalno ili bi trebalo biti, tj unutar hr trgovine za dostavu obično kažu 2-3 radna dana, za inozemno-eu dodamo još 1-2 .. i eto tjedna, pri čemu ako se dobro poklopi kao 'zeleni val' može biti 4 dana, ali je vjerojatnije da će biti 7.. dok svaki dodatni čep-zastoj to pomakne za koji dan, pa tako domaće dostave sad rutinski neovisno kad prime pošiljku tek idući dan je uvode u sustav i šalju obavijest, tj uzmu si dan više mada bi moglo isti dan.. ovisi o turi-ruti dostave, pa i o tome koliko se natežu s recimo tiskom-kioskom da im preuzme neke pakete jer ni kiosk nema mjesta pa vozač-dostavljač često po pola sata traži kiosk koji želi zaprimiti za takav način preuzimanja koji je teoretski odličan.. itd. uz recimo sudar na cesti, radove, kišu i gradske gužve, sve to može biti za pola sata ili za par sati a radnik ima radno vrijeme i želi spavati-živjeti kao i dobiti odogvarajuću plaću pa to sve zajedno čak dobro radi :)
-naravno, kad su blagdani kao božić tad je gužva, pa godišnji, bolovanja.. čitava eu nema radne snage kao dostavljača pa lokalno može čekati par dana ili svaki pretovar robe na šleper i sl. .. tad je lako umjesto tjedna potrošiti 2, kao neki prosjek za većinu roba, tj ne treba koristiti 'statistiku' kao pravilo na uzorku od jednog-dva paketa.. na desetak puta više tek ima smisla a i tad je opet beskorisno jer svaki idući paket može biti različit iz bilo kojeg razloga npr blokiran suez ili kad trumpek osvoji panamu-grenland uz potrese-požare i sl. .. pravilo je da nema pravila :) ostali je samo statistika i kao za jackpot, posotji šansa da je točno-pogodak...

Meni je iz Kine pislani,po tracking kodu.

u drugoj polovici prošle godine sam zabilježio u spreadsheet koliko dana je trebalo pošiljkama i nakon koliko dana su bile u kojoj fazi slanja. Uzorak je oko 15 pošiljki, a vrijeme od slanja iz Kine do isporuke na vrata u ZG
- Za kombinaciju Cainao/Overseas je trebalo 10-13 dana. IOSS procedura.
- Za pošiljke preko PostNL je trebalo 12-16 dana, carinu kod naše pošte je prošlo isti dan (oni su last mile). To su pošiljke preko 150€.
- Za pošiljke WXY/DPD (pošiljke veće vrijednosti s unaprijed plaćenom carinom) je trebalo 10-25 dana. Jedan veći paket je u bescarinskoj zoni na ulasku u EU stajao tjedan dana.
Evo i danas mi stiže jedan paketić, u Leskovac je stigao nakon 9 dana, ali Overseas isporučuje tek 12. dan (očito imaju gužvu).

Pozdrav,
nakon dužeg vremena ne naručivanja s AliExpress stranice morao sam prije 9 dana uzeti 2 artikla jer su ih imali, a radilo se o zamjenskim daljinskim uređajima za starije Samsung i Toshiba TV (non Smart TV-ovi) pronađeni metodom search po modelu na daljincu i slici pa kud puklo da puklo, te naravno odmah na prvu našao, Free Shipping uz Tracking sa ovom Choice metodom rekoh OK, može jer nije bilo drugih opcija koje sam prije nekad koristio da bude makar plaćeno ali da imam Tracking kod.
Sad, danas dolazi obavijest da je prošlo carinjenje u HRV (naplaćeno s PDV odmah sve) i vidim dostava preko Parceslapp (njih koristim za rpovjeru tracking kodova jer naručujem relativno često za sebe i svoje s Temu, Wish i sličnih Kineskih stranica te čak i Amazon.de te mi je app pouzdan) te da ide preko CAINAO i EXPRESS ONE (Mađari).
Pitanje je - Last-mile tj. zadnji dostavljači su u ovom slučaju HP ili GLS tako da znam od koga očekivati obavijest ovih dana da me pošiljka čeka ili da će donijeti na adresu unesenu za dostavu.
Hvala unaprijed, nisam preko godine dana s AliExpress ništa naručivao tako da sam kako bi se reklo out-of-loop kako ide dostava kod njih i tko preuzima od koga.

Mogu ti reći iz osobnog iskustva, ne mora biti isto u tvojem slučaju...
Carinjenje nije u HR nego u HU jer tamo ulazi paket u EU.
Zatim meni ide iz mađarske preko Overseas expressa najprije u centralno skladište, pa lokalni centar pa na adresu.

Zatim meni ide iz mađarske preko Overseas expressa najprije u centralno skladište, pa lokalni centar pa na adresu.
A OK, nisam dugo dobivao preko naručivanja zadnjih putem ovih drugih stranica ništa s Overseasa i da ide preko Mađara, najčešće je išlo direktno preko Kine/Njemačke do Hrvatske i Pošte/GLS/DHL-a, dakle mogu očekivati Overseasovu poruku ovih dana kad stigne kod njih na skladište najbliže i kad krene u isporuku da mi jave jesam li na adresi preuzimanja ili ne.

Cainiao ti je kineska poštanska/dostavljačka firma koja dostavlja do dostavljačkih firmi u Europi, Express One mađarska, koja radi s Overseasom. Znači, čim ti piše Express One, gotovo sigurno je da će ti doma doći s Overseasom. Da ide preko Nizozemske, onda ne bi u igri bio Express One, nego PostNL.

Ne znam da li se negdje spomenula promjena cijena. Znači kad si neregistriran na aliju cijena je jedna, a čim se registriraš, cijena se uveća. Npr neregistriran sam stavio u košaricu iznos 17,30 E i kako sam se morao registrirati zbog kupovine, cijena je skočila na 25,30 E. Znači umjesto da daju popuste starim kupcima, oni nabijaju cijene. Lopovi, kao i naši operateri.
Pa to je standardni lov na nove korisnike... prvu narudžbu takvi divlji popusti a poslije normalne cijene.

A OK, nisam dugo dobivao preko naručivanja zadnjih putem ovih drugih stranica ništa s Overseasa i da ide preko Mađara, najčešće je išlo direktno preko Kine/Njemačke do Hrvatske i Pošte/GLS/DHL-a, dakle mogu očekivati Overseasovu poruku ovih dana kad stigne kod njih na skladište najbliže i kad krene u isporuku da mi jave jesam li na adresi preuzimanja ili ne.
Cainiao ti je kineska poštanska/dostavljačka firma koja dostavlja do dostavljačkih firmi u Europi, Express One mađarska, koja radi s Overseasom. Znači, čim ti piše Express One, gotovo sigurno je da će ti doma doći s Overseasom. Da ide preko Nizozemske, onda ne bi u igri bio Express One, nego PostNL.
Hvala na povratnim informacijama i samog sebe isto tako dodatno citiram jer nikako da se spojim od posla da napravim komentar: Overseas isporuka je mogla bit bolja, barem s najavom kad će doći, ali je zato AliExpress svoje odradio sve u roku i prije datuma kad bi trebalo doći. Ova narudžba od 7.2 je došla već 18.2. na adresu, a nadružba koju sam dodatno napravio 16.2 mi je došla 24.2. na adresu, obje preko Cainiao do Mađarske pa Express One/Overseas kod nas s tim da je Overseas samo došao i derao se - "ima koga kod isporuke", jedva ih čuo i preuzeo pakete (drugi paket su bila kaljena stakla za 2 mobitela i maskica za jedan od 2 mobitela nova jer je stara izlizana bila do kraja i bilo je podosta jeftinije nego kod nas i naših "sellera" u dućanima/njuški itd.) I da, AliExpress je za obje narudžbe računao da će biti isporuka ili početkom 03/2025 ili sredinom 03/2025 za ovu drugu, brzi su.
Samo da se nadovežem na svoje boldano: javili su da će na isporuku, ali samo mailom kojeg sam vidio tek naknadno i na dan isporuke tek nakon što je poišljka već došla tako da tko zna šta se s njima događa kod obavještavanja korisnika, a imaju ispravan broj mobitela gdje su mogli poslati ili SMS ili nazvati - isporuka za cca 10min netko na adresi preuzimanja. Imaju sreće da sam work from home ovih dana i da čujem sve te da si mogu uzeti minutu da se maknem s radnog mjesta bez da se klokam da sam izašo po paket ili ne :P

-već duže od pola godine je tako.. ne šalju obavijest u danu kad iz mađarske stigne paket do lokalnog centra nego idući dan, ujutro kad sustav počne .. između 7-8 stigne poruka, isporuka 10-12, mob poziv minutu prije nego je na adresi..
-tako si uzmu dan viška, bez zivkanja korisnika a nezgodno je kad u kratko vrijeme treba netko biti na adresi dostave.. šteta, tj može se indirektno računati kad će biti dostava ako se prati mađarska dostava koja doveze robu u popodnevnim satima, idući radni dan-jutro + udaljenost od centra dostave i sama ruta pa meni to stiže rutinski dok neka druga adresa može čekati par dana dok je 'usput'..
-paket koji im dostave mađari popodne, tek navečer iza 20-21 može biti uveden u sustav, do tad nema trackinga.. ili iduće jutro, duže vrijeme ga ne unose u sustav prije kraja radnog vremena (eliminiraju pozive i daju si dan više lufta..).
edit: eto i izuzetka, popodne iza 16h, stigla poruka o zaprimanju paketa.. obično iduće jutro, pa danas znam da će ujutro biti dostava, 90%.. :)
-malo su ubrzali, ali i dalje par sati kasne, tj po drugom-prethodnom-globalnom trackingu je vidljivo vrijeme predaje, 13:39, dok overseas kreće od 15:39.. čisto njihov sustav, no barem u danu pa je lakše za iduće jutro planirati-sigurnije.
edit: .. i izuzetak-izuzetka :) .. petak jučer, danas subota.. i razlika-problem.. od jučerašnjeg početnog stanja (ne tracking dostave nego uvedeno u sustav s mogućim izborom druge lokacije..) je mogao-trebao biti ujutro nastavljen, ali ništa.. do podne nema poruke o dostavi, danas ništa, ponedjeljak vjerojatno.
- Onaj 'predivan' osjećaj kad besmisleno čekaš dostavu ili obavijest, obavijest koja bi bila dobra, da ne čekam bezveze.. pri čemu mi nije važno kao hitnost koji će dan biti, važnije znati i organizirati si dan-raspored-planove.. ono čemu bi sustav trebao služiti i olakšati, .. ostaje i dalje sreća-nagađanje-feeling .. sustav bez sustavnosti..kao smisao postojanja voznog reda busa-vlaka-tramvaja kojeg se nitko ne pridržava, tj meni je važnije da mi kažu kad, ne koliko brzo-hitno, nego koij dan, jučer-danas-sutra + radni-neradni dani kao i bilo koji treći razlog npr bolovanje-godišnji ili nedostatak djelatnika. Da je nešto nepredvidljivo kao incident, npr poplava-rat.. ovako nije baš 'prekrasno', suprotno smislu samog postojanja trackinga ili postojanju datuma-sata-kalendara-plana .. skoro bolje da ugase sustav pa da ne troši struju đabe dok je prosječna dostava u 2-tjedna, da su i tri meni ne bi smetalo kao godotovsko čekanje..

Jel se naplacuje carine/porez sto vec ako ide preko standard shipping za iteme iznade 150€? Uzeo bi mob od 500€ ispadne nesto ispod 400€ bez poreza itd.

Jel se naplacuje carine/porez sto vec ako ide preko standard shipping za iteme iznade 150€? Uzeo bi mob od 500€ ispadne nesto ispod 400€ bez poreza itd.
Naravno da se naplaćuje, ako ne platiš tamo platit ćeš ovdje. Prodavatelj će vjerojatno staviti nešto manju vrijednost na paket pa možda nećeš platiti puni iznos, ali platit ćeš sigurno.

Ne znam kaj se događa s mađarima, ali u posljenje vrijeme mi je nekoliko paketa zapeli kod njih i po više od mjesec dana. Ne možeš dignui dispute jer je paket kao "na putu", ne možeš ništa...
Čini mi se da je negdje do 12 mj. prošle godine sve išlo glatko i brzo, ili je to samo subjektivan osjećaj?

Meni su redovito zapinjali paketi u kojima je bilo nešto tekuće tako da ništa takvo više ne naručujem, sve ostalo brzo stiže.

Cekam catnip kuglicu(macja metvica) i sprej za treniranje pasa mačaka gdje obaviti nuzdu i proslo ima mj i nesto.mislim da te pakete nebum vidio a ni povrat novca

-uvođenjem IOSSa sve vidiš, porez.. cijena koju plaćaš i ovisi o lokaciji-državi pa i dostupnost nekih roba ovisno o distributeru-centru..
-nema bez poreza.. tj može biti ako kinez ne naplati ili naplati i stavi ga u džep a ako prolazi kroz hp-skener tad država to primjeti i naplati porez+carinu.. ioss upravo to riješava.
Ne znam kaj se događa s mađarima, ali u posljenje vrijeme mi je nekoliko paketa zapeli kod njih i po više od mjesec dana. Ne možeš dignui dispute jer je paket kao "na putu", ne možeš ništa...
Čini mi se da je negdje do 12 mj. prošle godine sve išlo glatko i brzo, ili je to samo subjektivan osjećaj?
-kad roba putuje neobično-duže.. tad je obično prevara, praćenjem trackinga npr u mom slučaju, umjesto do zg, nastavilo za šibenik i sl. .. tj trgovac koji želi prevariti 'pametnije' radi, pošalje na bilo koju adresu u nekom radijusu-regiji i tad problem vidiš tek u danima kad već treba stići dostava a ne možeš ništa jer ekšli nisi naveden kao mjesto dostave na paketu, npr kroz hp-poštu.. ime-adresa su neki drugi, lažni ili ne baš lažni, može biti postojeća osoba-adresa za koju prevarant ima nešto.. no nije tvoja adresa-ime i nemaš nikakvo pravo potraživanja prema dostavnoj službi, tj za sve upute kontaktirati trgovca-pošiljatelja koji je do preuzimanja vlansik a taj trgovac u pravilu ne odgovara ili je trgovina već ugašena.. i tad jedino čekati istek brojača na aliju da bi otvorio prigovor i pokrenuo proces.. nakon tog ali uredno odradi svoj dio i u par dana vrate novac, tj kupac mora biti oprezan s prihvaćanjem-odbijanjem nagodbi, procedura.. čitati, ne žuriti, .. i uredno vrate, jer novac ali zadržava dok kupac ne potvrdi urednu dostavu kupljenog.. tj tad ako po isteku roka dostave nema paketa možeš otvoriti dispute-povrat-prigovor.. i riješiti.. sve to traje do mjesec, pa prije kupnje ipak provjeriti status trgovca, sve ispod 4.7 preskočiti a pogotovo za prejeftine ponude..
.. često već idućih dana od kupnje trgovca koji tako želi prevariti trgovca-trgovine više nema, već je blokiran od alija.. no do isteka rokova kupac ne može ništa nego čekati, pa strpljivo-pažljivo.. i sve je na kraju ok.
-prošla-ova godina, ne samo uobičajene gužve nego i ratovi, trgovinski-carine i dolazak trumpeka.. tad se sve 'zblenta' poremeti..
-tako je u tom periodu bilo i sa samim cijenama-porezom.. ima-nema iskazano, pa se pojavi uz košaricu kao dodatak i sl. .. sad je opet normalno, ...
.. a sam ali povremeno nešto promjeni na samoj stranici-izgledu-radu.. pa može biti i takvih mušica neko vrijeme dok ne fixaju bugove i sl.
Meni su redovito zapinjali paketi u kojima je bilo nešto tekuće tako da ništa takvo više ne naručujem, sve ostalo brzo stiže.
-tekućine su inače zabranjene, pogotovo za aviotransport (terorizam, zapaljivo..) pa ovisi i kojim prijevozom pri čemu mali paketi često idu avio i tad je logično zastoj-problem.. no i prolazi mada po pravilima ne bi smjelo npr parfemi i sl. ..
-usporedba za putovanje avionom.. zabranjene sve boce-tekućine osim malih-zatvorenih i lijekova i sl. uz provjeru, dok avion ne poljeće ako putnik nije ukrcan a prtljaga je.. terorizam, šverc droge jer u otopini može biti bilo što..
+baterije.. zabranjeno, jer u slučaju požara.. pa sve s baterijom može biti zaustavljeno, npr mbo je zato u pravilu bez cmos baterije.. a punjive ne smiju biti po nekom propisu iznad nešto posto npr 60%.. mada je to bedastoća kao kriterij..

-uvođenjem IOSSa sve vidiš, porez.. cijena koju plaćaš i ovisi o lokaciji-državi pa i dostupnost nekih roba ovisno o distributeru-centru..
-nema bez poreza.. tj može biti ako kinez ne naplati ili naplati i stavi ga u džep a ako prolazi kroz hp-skener tad država to primjeti i naplati porez+carinu.. ioss upravo to riješava.
-kad roba putuje neobično-duže.. tad je obično prevara, praćenjem trackinga npr u mom slučaju, umjesto do zg, nastavilo za šibenik i sl. .. tj trgovac koji želi prevariti 'pametnije' radi, pošalje na bilo koju adresu u nekom radijusu-regiji i tad problem vidiš tek u danima kad već treba stići dostava a ne možeš ništa jer ekšli nisi naveden kao mjesto dostave na paketu, npr kroz hp-poštu.. ime-adresa su neki drugi, lažni ili ne baš lažni, može biti postojeća osoba-adresa za koju prevarant ima nešto.. no nije tvoja adresa-ime i nemaš nikakvo pravo potraživanja prema dostavnoj službi, tj za sve upute kontaktirati trgovca-pošiljatelja koji je do preuzimanja vlansik a taj trgovac u pravilu ne odgovara ili je trgovina već ugašena.. i tad jedino čekati istek brojača na aliju da bi otvorio prigovor i pokrenuo proces.. nakon tog ali uredno odradi svoj dio i u par dana vrate novac, tj kupac mora biti oprezan s prihvaćanjem-odbijanjem nagodbi, procedura.. čitati, ne žuriti, .. i uredno vrate, jer novac ali zadržava dok kupac ne potvrdi urednu dostavu kupljenog.. tj tad ako po isteku roka dostave nema paketa možeš otvoriti dispute-povrat-prigovor.. i riješiti.. sve to traje do mjesec, pa prije kupnje ipak provjeriti status trgovca, sve ispod 4.7 preskočiti a pogotovo za prejeftine ponude..
.. često već idućih dana od kupnje trgovca koji tako želi prevariti trgovca-trgovine više nema, već je blokiran od alija.. no do isteka rokova kupac ne može ništa nego čekati, pa strpljivo-pažljivo.. i sve je na kraju ok.
-prošla-ova godina, ne samo uobičajene gužve nego i ratovi, trgovinski-carine i dolazak trumpeka.. tad se sve 'zblenta' poremeti..
-tako je u tom periodu bilo i sa samim cijenama-porezom.. ima-nema iskazano, pa se pojavi uz košaricu kao dodatak i sl. .. sad je opet normalno, ...
.. a sam ali povremeno nešto promjeni na samoj stranici-izgledu-radu.. pa može biti i takvih mušica neko vrijeme dok ne fixaju bugove i sl.
-tekućine su inače zabranjene, pogotovo za aviotransport (terorizam, zapaljivo..) pa ovisi i kojim prijevozom pri čemu mali paketi često idu avio i tad je logično zastoj-problem.. no i prolazi mada po pravilima ne bi smjelo npr parfemi i sl. ..
-usporedba za putovanje avionom.. zabranjene sve boce-tekućine osim malih-zatvorenih i lijekova i sl. uz provjeru, dok avion ne poljeće ako putnik nije ukrcan a prtljaga je.. terorizam, šverc droge jer u otopini može biti bilo što..
+baterije.. zabranjeno, jer u slučaju požara.. pa sve s baterijom može biti zaustavljeno, npr mbo je zato u pravilu bez cmos baterije.. a punjive ne smiju biti po nekom propisu iznad nešto posto npr 60%.. mada je to bedastoća kao kriterij..
Ma čitao da ako ide preko mađarske i overseasa da ne naplate ništa jer misle da je iz mađarske. A aliexpress automatski umanji cijenu ako je nešto preko 150€. Jedino ako stiže iz europe onda ostane cijena kakva je.

-ne vjeruj baš svemu.. ili nešto što je nekad možda bilo točno ne mora biti danas-sutra.
-aliex nema što kemijati s cijenom, pa ni trgovac jer ako napiše manji iznos toliko ćeš uplatiti, kartica-banka, nije to keš.. :).
-nešto sasvim drugo je kojim kanalom roba stiže u eu, .. tu su mogući razni scenariji, no onaj tko to radi tad porez uzme sebi, ne spušta tebi cijenu jer tad bi to radio za đabe a to ne radi nitko pa ni robinhood i sl. :)
-od prije par godina uvođenjem ioss-a sve je jednako kao kupnja iz bilo koje domaće-eu trgovine osim jamstva i dostave.. vidiš-platiš i čekaš dostavu.
-da bi bilo bez poreza, moralo bi biti izvan iossa, a to ne rade veliki kao aliex, pogotovo jer je ali samo posrednik, ne trgovac, ne izdaje on račun itd.. a kad bi roba izvan iossa stigla kroz hp-sortirnicu i skener, carinu, tad bi automatika primjetila da za taj paket nije uplaćen porez-carina i prije preuzimanja bi to morao podmiriti..

Ma čitao da ako ide preko mađarske i overseasa da ne naplate ništa jer misle da je iz mađarske. A aliexpress automatski umanji cijenu ako je nešto preko 150€. Jedino ako stiže iz europe onda ostane cijena kakva je.
Krivo su ti rekli... Poreze i carine ti uračunaju u cijenu pa šalju u Ali središte u Mađarskoj gdje odrade carinjenje pa ti iz Mađarske šalju u HR... i onda naši nemaju šta cariniti kada je ocarinjeno u EU. Sve drugo što ti kažu, ne vjeruj. Isto tako ako su ti kod nas obračunali porez i naplatili, trgovac te smuljo, poslo je pošiljku, ali nije uvedena u sustav i trgovac je porez koji je trebalo uplatiti stavio sebi u džep u nadi da će možda proći bez carine kao što je nekad prolazilo a možda se ni kupac neće buniti i eto ekstra zarade,

Krivo su ti rekli... Poreze i carine ti uračunaju u cijenu pa šalju u Ali središte u Mađarskoj gdje odrade carinjenje pa ti iz Mađarske šalju u HR... i onda naši nemaju šta cariniti kada je ocarinjeno u EU. Sve drugo što ti kažu, ne vjeruj. Isto tako ako su ti kod nas obračunali porez i naplatili, trgovac te smuljo, poslo je pošiljku, ali nije uvedena u sustav i trgovac je porez koji je trebalo uplatiti stavio sebi u džep u nadi da će možda proći bez carine kao što je nekad prolazilo a možda se ni kupac neće buniti i eto ekstra zarade,
Eto ti treći ovdje da tako odgovara, al jel i jedan od vas ima osobnog iskustva? Ako šalju iz kine automatski u checkoutu skida cijenu, a ako je iz EU skladišta ne. Na redditu dosta ljudi piše kako im dolazi bez ikavke dodatne naplate preko mađarske.

Ne znam da li se negdje spomenula promjena cijena. Znači kad si neregistriran na aliju cijena je jedna, a čim se registriraš, cijena se uveća. Npr neregistriran sam stavio u košaricu iznos 17,30 E i kako sam se morao registrirati zbog kupovine, cijena je skočila na 25,30 E. Znači umjesto da daju popuste starim kupcima, oni nabijaju cijene. Lopovi, kao i naši operateri.
Pitanje je za koga je koja cijena. Ako vidi prema IP adresi i poštanskoj adresi u profilu trgovine da si iz EU, uračuna sebi sve i svašta u tu cijenu, a onda ti ponudi besplatno slanje tebi doma ako potrošiš iznad xx EUR-a. U svakom slučaju zarade.

Tko ti ga je dostavio?

-već duže od pola godine je tako.. ne šalju obavijest u danu kad iz mađarske stigne paket do lokalnog centra nego idući dan, ujutro kad sustav počne .. između 7-8 stigne poruka, isporuka 10-12,
I to je problem. Morali bi poslati SMS dan ranije.
Vjerojatno si vidio cijenu bez poreza dok se nisi registrirao. Tek kad si unio svoje podatke, adresu i ostalo, vidio si potpunu cijenu koju ne vidiš kao neregistrirani korisnik.