Grafičke kartice

Vodič za odabir grafičke kartice

ranko091 ned 6.9.2015 19:20
nicky.sl kaže...
TI HD3870 kaže...

Koju od ove 3 odabrat? 

Sapphire R9 380 NITRO, Dual-X OC Boost, 4GB

XFX R9 380 4GB

MSI R9 380 4GB

I ako može obrazloženje zašto je baš ta bolja.....premda nijanse odlucuju :)

Ja bi odabra MSI čisto zato što s njihovim grafama nisam ima problema i zato što mi se od tri ponuđene najviše sviđa.

gledaj koji ima najjači čip (najbolje tvronički OC-ana), te koja je najhladnija. ako nemaš cijeli komp od plexiglasa i ne patiš na dizajn. ako imaš, onda samo prati svoje oko i smisao za dizajn...

chaselol ned 6.9.2015 19:39
ATI HD3870 kaže...

Koju od ove 3 odabrat? 

Sapphire R9 380 NITRO, Dual-X OC Boost, 4GB

XFX R9 380 4GB

MSI R9 380 4GB

I ako može obrazloženje zašto je baš ta bolja.....premda nijanse odlucuju :)

Onu koja ima 36 mjeseci garancije.

I usput, 4GB na toj kartici je bacanje para, bolje si nadji R9 280X za tu cijenu koja je realno bolji proizvod ukupno gledajuci.

sfc_PsychQ ned 6.9.2015 21:29
obscured6 kaže...

Ostatak je...

i5 4690K (3,5), gigabyte z97x-sli (pci-e 3.0), ddr3 8gb (uskoro 16gb), ssd 250gb, hdd 2tb,  corsair 650w.

Šta misliš da bi neš tipa gtx 980 potuklo quadro k2200?

kvadro tuce gtxicu u solidu, 3ds maxu, mayi i ostalom profesionalnom softveru i do debelo

gtxica tuce kvadro peterostruko u igrama

sa gtxicom ces moci raditi u navedenom softveru bez problema samo ces 10 puta sporije rednerirat a sa kvadrom bas nebude igrao nista.

CyberDemonVZ ned 6.9.2015 22:25
obscured6 kaže...

Kupujem grafičku do 4500 kn, obavezno nVidia, treba mi najviše za dizajn u adobe programima, malo obrade videa i malo game-anja.

Istražujem već neko vrijeme i za oko mi je zapela Quadro k2200 pa me zanima ima li tko kakva iskustva sa quadro grafičkama?

Kolko su zapravo one bolje od gtx naspram pro programima i koliko dozvoljavaju igranje? Isto tako kolko zaostaju gtx grafe naspram pro programima?

Zanimaju me najviše osobna iskustva i šta bi vi uzeli za te novce?

Na nekoliko foruma sam pronašao da GTX dobija Quadro u svim Adobe programima, čisto zbog većeg broja CUDA jezgri.

Ali, to su sve forumi, nisam našao nikakva testiranja.

Da si pitao za 3D modeliranje i renderiranje, onda bi odgovor bio Quadro.

ParaNO1d pon 7.9.2015 07:09
metallic kaže...

Kad smo kod linksa, baš me zanima koliko godina će još biti aktivan link + cijena za HD6950 i obavjest(nije raspoloživo).

Tamo neko zabušava, ili je sentimentalno vezan za dotičnu grafu.

http://www.links.hr/?naziv=graficka-kartica-pci-e-sapphire-amd-radeon-hd-6950-2gb-ddr5-hdmi-dualdvi-dp-hdtv&option=artikl&id_artikl=051.806.781

Možda se nadaju da će je neko negdje iskopat iz nekog skladišta i poslat im par komada na lager

Djozaa pon 7.9.2015 16:45

Pozz ljudi, imam namjeru kroz mjesec dana promjenit grafičku, već dugo želim IC na Nvidia al uvijek uzmem AMD.

Sad me zanima dali kakve nove Nvidia grafičke izlaze u skoro vrijeme pa se očekuje pad cijena il da si uzmem SAD gtx 970 . hvala

Stjepanj pon 7.9.2015 17:37
Djozaa kaže...

Pozz ljudi, imam namjeru kroz mjesec dana promjenit grafičku, već dugo želim IC na Nvidia al uvijek uzmem AMD.

Sad me zanima dali kakve nove Nvidia grafičke izlaze u skoro vrijeme pa se očekuje pad cijena il da si uzmem SAD gtx 970 . hvala

nema nista na vidiku, uzmi 970...kaj se tice pada cijena to nitko nezna!lp

Jolckan uto 8.9.2015 19:16
itomic009 kaže...

Uzmi bilo koju s 3 godine gare i ne možeš promašit.

Kupujem polovnu, rezervirao sam 280, moram se odlučiti do večeras. Znači sapphire 280 3GB sa još godinu dana garancije za 1200kn, isplati li se? Malo sam tanak s novcima, mislio sam uzeti 280x ali na njuškalu kvalitetne modeli su tek od 1500kn, ove ispod 1500kn su bez garancije ili su korištene za bitcoin (pitao). Sad uzeti 280 ili čekati, skupljati novce za 280X?

Update: uzeo 280, mislim da ću ovako onako biti zadovoljan pošto sam zadnje 3 godine bio na 6770

Grozni_Zabac sri 9.9.2015 10:09

Novci su mi sjeli sad finaliziram listu.

Preporučili ste mi safirku 380 iz ADM-a, a gledam ponudu danas i ubacili su i ovo u ponudu. Dali se ta 280x isto više isplati od 380, nije ona safirka koju ste preporučivali pa zato pitam, ali bar mislim da to nebi trebalo imati prevelikog utjecaja.

Ako je pitanje glupo, 

chaselol sri 9.9.2015 10:21
Grozni_Zabac kaže...

Preporučili ste mi safirku 380 iz ADM-a, a gledam ponudu danas i ubacili su i ovo u ponudu. Dali se ta 280x isto više isplati od 380, nije ona safirka koju ste preporučivali pa zato pitam, ali bar mislim da to nebi trebalo imati prevelikog utjecaja.

Ako je pitanje glupo, 

280X je jaci proizvod od 380, kratko i jasno. 

Penryn sri 9.9.2015 14:52
Grozni_Zabac kaže...

Li-la su ti, negdje je 280X brža a negdje 380, tj. to je stara R9 285. (ali ipak novija od 280X) 

Evo pogledaj ovdje, možeš listat igre..

Ja bi ipak išao na R9 380 (i clockao je koliko ide) iz par razloga, prvi i najvažniji je taj da ima noviju i napredniju GCN 1.2 arhitekturu koja bolje odgovara novim igrama(vidi se iz rezultata, Gta5, witcher3 itd), jeftinija je nešto sitno (70ak kn) i ima 1GB više od kojih vjerojatno nikad neće imat koristi, al eto.

Vidim da si razmišljao i o GTX 960, nju možeš naći za manje od 1800kn, 4GB verzija pa je ona po tome praktički best buy.

chaselol sri 9.9.2015 15:49
Penryn kaže...

Vidim da si razmišljao i o GTX 960, nju možeš naći za manje od 1800kn, 4GB verzija pa je ona po tome praktički best buy.

Dan kad 128 bitna sabirnica ispumpa 4GB memorije je dan kad ce gtx 960 sa 4GB biti opravdana kupovina.
Znaci nikad.
A mozda ni tad.

P.S. isto vazi i sa R9 380 4GB 

bivsi branitelj sri 9.9.2015 15:54

odma na startu isprika zbog "teškog" pitanja...

naime, igram armored warfare (najčešće) a nedavno sam počeo stream pa trebam dodatni monitor koji nemam di uključit , pa je pitanje: je li bolje kupit još jednu grafičku (sli, dual ili kakoveć) ili ići (štedit) na drugu/bolju/noviju..?

dosadašnja konfiguracija drži prilično dobro, a kako je počela školaska godina djeci te se približava zimnica nisam pri jakoj lovi za trošenje, pa tražim jeftino a učinkovito rješenje..

sa aplikacijom na mobitelu nije baš dobro pa trenutno "kradem" tablet od djece ali po murphyju i njima treba baš tada

još jednom isprika zbog konfuzije i unaprijed zahvala za konstruktivne prijedloge

Penryn sri 9.9.2015 15:59
chaselol kaže...

Dan kad 128 bitna sabirnica ispumpa 4GB memorije je dan kad ce gtx 960 sa 4GB biti opravdana kupovina.
Znaci nikad.
A mozda ni tad.

P.S. isto vazi i sa R9 380 4GB 

Izgleda da ne znaš, ali, i GTX 960 i R9 380 imaju "kompresiju boja" tako da se smanjuje potreba za bandwidthom za oko 25-40% tako da ih se ne može direktno uspoređivat sa starijim karticama bez te tehnike.

Ili objasni ovo, kako max clockane R9 380 i GTX960 imaju u knap iste performanse (čak GTX960 i vodi u većini al nebitno) a GTX960 ima samo 128bit sabirnicu dok 380 duplo širu?

chaselol sri 9.9.2015 16:43

4GB na 960 i 380 je bacanje para, jedino kad bi ih mozda upario i recimo stavio u SLI/CF za neki sta ti ja znam 1440p ili ne daj boze 4k ali opet je to cisto preseravanje jer se NE ISPLATI, obicna marketinska varka da izvuku vise novca.
gtx 970 ne moze izgurati 4GB memorije a ti kazes da moze 960, ma idi begaj 

280X end of discussion 

ranko091 sri 9.9.2015 16:44
bivsi branitelj kaže...

odma na startu isprika zbog "teškog" pitanja...

naime, igram armored warfare (najčešće) a nedavno sam počeo stream pa trebam dodatni monitor koji nemam di uključit , pa je pitanje: je li bolje kupit još jednu grafičku (sli, dual ili kakoveć) ili ići (štedit) na drugu/bolju/noviju..?

dosadašnja konfiguracija drži prilično dobro, a kako je počela školaska godina djeci te se približava zimnica nisam pri jakoj lovi za trošenje, pa tražim jeftino a učinkovito rješenje..

sa aplikacijom na mobitelu nije baš dobro pa trenutno "kradem" tablet od djece ali po murphyju i njima treba baš tada

još jednom isprika zbog konfuzije i unaprijed zahvala za konstruktivne prijedloge

pa koliko monitora sad imaš priključenih? jer po gigabyte-ovoj stranici piše ovako "Features Dual-link DVI-I / HDMI / mini DisplayPort * 2 "...

znači 4 izlaza jedan dvi-i to je analogno-digitalni izlaz te hdmi i display port strogo digitalni izlazi. po meni samo ti treba jedan monitor koji podržava dvi-d, hdmi ili display port.

ranko091 sri 9.9.2015 16:47
chaselol kaže...

...

...

već dugo gledam može/nemože iskoristit xy memorije. ima li kakva utemeljena praksa za to testirat?

ili je to praksa 30 - 60 fps postavke (min 30 fps), pa koliko pojede memorije za takve postavke?!

Penryn sri 9.9.2015 16:54
chaselol kaže...

Ne kažem ja da GTX 960 "može izgurat" 4GB, ali razlika u cijeni je nekih 100kn pa zašto ne. Zasad na 1080p mislim da nema nekih problema s 2GB, jedino Dying light.