Grafičke kartice

Vodič za odabir grafičke kartice

windfuckerz pon 31.8.2015 22:09

Zdravo...dobro vecer kak vam pase.

Trebal bi savjet za izbor bolje grafe nego kaj imam ovu trenutno i naravno da napajanje ju more pogonit bez problema i po mogucnosti da pase na maticnu...bitno je da ima pixel i vertex shader 5 radi nekih igrica koje bi igral a radi toga nemrem.

Specifikacije moje kante imate pod moj pc. Hala unaprijed :D LP 

Stjepanj pon 31.8.2015 22:26
windfuckerz kaže...

Zdravo...dobro vecer kak vam pase.

Trebal bi savjet za izbor bolje grafe nego kaj imam ovu trenutno i naravno da napajanje ju more pogonit bez problema i po mogucnosti da pase na maticnu...bitno je da ima pixel i vertex shader 5 radi nekih igrica koje bi igral a radi toga nemrem.

Specifikacije moje kante imate pod moj pc. Hala unaprijed :D LP 

jednostavnije reci da treba podrzavati dx11:), do koliko novaca? , jedna gtx750 ili dosta jaca Ti verzija bi ti bila dobra, no muci te cpu, rade uzmi za 250kn neki quad i pukni ga na tu plocu+gpu perfomanse ce ti biti kudikamo vece zbog tih 250kn...LP

Stjepanj uto 1.9.2015 00:50
windfuckerz kaže...

gle ne mislim kupovat ganc novo jer nisam pri novcima sad bas...do nekih max 700kn mi je buđet a proc ide na kraju ne brini

onda definitivno hd7850:

http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/sapphire-radeon-hd7850-oglas-16339745

http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/amd-radeon-hd-7850-dual-x-1gb-ddr5-oglas-16354075

iako ce ti kartica biti i s nekim quadom u BN, svejedno nesto slabije ili jace se neisplati uzimati jer mozes imati samo gore perfomanse!(citaj ne ulagati vise ni lipe u ovaj socket)LP

Sp0rZ uto 1.9.2015 09:48

Dečki i cure vase misljenje me interesira.. Dal da uzmem 780 ti evga ili da ostanem pri svom clockanom 280x Gigabyte wf ? Imam ponudu izvan za tu evgu 310 US dulara ali nez bi li bilo bolje da mozda ohladim pa cekam neko vrijeme za new gen ili smthng.

ranko091 uto 1.9.2015 12:13
Sp0rZ kaže...
Dečki i cure vase misljenje me interesira.. Dal da uzmem 780 ti evga ili da ostanem pri svom clockanom 280x Gigabyte wf ? Imam ponudu izvan za tu evgu 310 US dulara ali nez bi li bilo bolje da mozda ohladim pa cekam neko vrijeme za new gen ili smthng.

mislim da 280x trenutno vrti sve naslove dobro. sad je pitanje što igraš. ako si na nekim natjecanjima možda razmisli od 780 ti. ali ako si prosječni igrač samo iz zabave, onda sačuvaj te pare i kupi grafičku jednu ili dvije generacije poslije. tipa 400 ili 500 od amda, ili 1000 ili 1100 od nvidije. (pišem brojeve bezveze da te ne zbuni)

smiglcro uto 1.9.2015 17:21
Sp0rZ kaže...
Tako sam nesto i razmatra . A igram jedino cs ovako semi pro turniri ali vec mi se cini da u csu vise nemogu izvuci nego sto jesam.

cs će ti vrtjeti i 4 puta slabije grafičke bez ikakvih problema, pogotov ako igraš imalo ozbiljno pa gasiš većinu stvari i igraš na manjim rezolucijama. 280x za cs go je i sada brutalan overkill 

smiglcro uto 1.9.2015 18:46

Trebas u obzir i uzeti ovo:
http://www.guru3d.com/news-story/nvidia-wanted-oxide-dev-dx12-benchmark-to-disable-certain-settings.html

Ako se to pokaže istinom gledaj si da slijedeća GPU bude s Hawaii/Grenada/Tonga/Fiji čipom,  znači 285 290 380 fx etc.

Imaš jaku grafičku, možeš se lijepo igrati i prati sada što se događa s nvidia odnosno maxwell čipom i dx12. Nemoj se zaletjeti, jer ako je istina da će ati imati ~45% bolje performanse na dx12 igrama, nvidia si može pucati u glavu.

ranko091 uto 1.9.2015 19:41

ma dok se to ne implementira u igre ne treba se nitko brinut. a pošto takve stvari nemaju nikakve koristi u konzolama sumnjam da će netko ić to stvaljat u igre samo tako.

možda sa sljedećom serijom konzola dođu asikroni šejderi. do onda možda tu i tamo koja pc ekskluziva... :D (čuj mene pc ekskluziva, pišem i smijem se... )

ParaNO1d sri 2.9.2015 08:40

Iskreno sumnjam da će biti tolika razlika. Da možda DX 12 bolje radi na AMD-ovoj arhitekturi ali baš 45% to je ipak previše. Ne može se govoriti o dobrom ili lošem potezu AMD-a/Nvidia na području DX 12 jer za sada imamo samo Ashes of the Singularity o kojem svi govore i pišu ali jedna igra ne može biti relevanta i ne možemo reći sad tko je više profitirao od DX 12. Sigurno je AMD pripremljen za DX12 jer je ipak izdao posljednji svoje kartice. Iako su neke samo rebrand očito ima nešto novo što se dobro pokazalo u DX12 igrama ali kažem treba pričekati da to zaživi u više naslova pa ćemo vidjeti.

chaselol sri 2.9.2015 09:54
ranko091 kaže...

ma dok se to ne implementira u igre ne treba se nitko brinut. a pošto takve stvari nemaju nikakve koristi u konzolama sumnjam da će netko ić to stvaljat u igre samo tako.

možda sa sljedećom serijom konzola dođu asikroni šejderi. do onda možda tu i tamo koja pc ekskluziva... :D (čuj mene pc ekskluziva, pišem i smijem se... )

Fable Legends stize ove godine. DX12 igra 

Fanu sri 2.9.2015 10:22
ranko091 kaže...

citat oxide developera:

Our use of Async Compute, however, pales with comparisons to some of the things which the console guys are starting to do. Most of those haven't made their way to the PC yet, but I've heard of developers getting 30% GPU performance by using Async Compute.

tako da ocito te stvari imaju koristi u konzolama 

uskoro izlaze fable legends, ark survival evolved i deus ex mankind divided DX12 igre pa cemo vidjeti sta kazu benchmarci 

btw sljedecu serija konzola neces docekati bar narednih 5g (a tada sumnjam da ce itko uopce i gejmati na konzolama vec da ce smartphonei i small factor PCevi biti neka norma za mobilni gejming)

hrčak sri 2.9.2015 11:59
Skums kaže...

Pozdrav

Može preporuka za grafičku do 1200 eventualno 1300 kuna.

Trenutno se dvoumim između R7 260x i R7 370. Mada mislim da će 370 na kraju pobjediti jer na GPU bossu mi javlja nešto bolje rezultate za nju, a ne piše s kojim igrama/aplikacijama su testirane.

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R7-370-vs-Radeon-R7-260X

Procesor je Phenom II x6 1055.

http://www.futura-it.hr/katalog/komponente/graficke-kartice/ati/xfx-r9-270a-cdfc/

najjača moguća grafička za te novce

Sp0rZ sri 2.9.2015 12:26

AMD’s Radeon R7 370 replaces the R9 270 in our list of recommendations. The difference between them isn’t groundbreaking by any means—they’re both based on Pitcairn GPUs, renamed to Curaçao, renamed again to Trinidad. But our performance results show the 370 to be slightly faster at slightly lower power consumption. We have no trouble knocking aside the outgoing model with 2015’s version.

Znaci manje ces platiti za bolji proizvod. R7 370 je isplativija

Skums sri 2.9.2015 12:28

Hvala na odgovorima.

Razmišljao sam i o R9 samo nisam bio siguran dali ima smisla davati oko 300 kuna više (r7 260x dođe oko 1000 kn) za nešto bolje performanse.

Mislim da će ipak pasti R9 na kraju. Bolje sad da dam tih 300 kuna pa sam onda bez brige.

Inače jako me začudilo kaj stara grafička koju imam 5 godina (HD5830) još i dan danas vrti dosta novih igara iz 2014-e na full.

Fanu sri 2.9.2015 13:08
Sp0rZ kaže...

Koliko sam uspia istrazit ova
http://hr.ipon.eu/webshop/product/asus_strix_r7370_dc2oc_2gd5_gaming_r7_370_2gb_gddr5_pcie/1156542

Je bolja od 270 ali marginalno bolja medutim jeftinija je u nabavi i manja potrosnja W pa sad vidi

ja ne bih gledao ponudu iz ipona

registrirao sam se na njihovom siteu i narucio gtx970 - na kraju sam odusta od narudzbe zato sto im je pola sajta na madjarskom (na narudzbi ti pise cijena u forintama..), preko maila mi je nakon par dana odgovorio neki lik za kojeg ni ne znas jel radi za njih ili ne (nikakav sluzbeni potpis u mailu..)

pa si sad misli u slucaju reklamacije koliko bi se morao namuciti..

Valentin17 sri 2.9.2015 16:09
Sp0rZ kaže...

a ako znas da je bolja r9 270 i koliko bolja bar navedi razloge i argumentiraj to coviku.

HD7850 = R7 265 = R7 370.

HD7870 = R9 270.

ps. internet je pun testova, samo malo si treba dati truda i to pogledati, proučiti.

GamerX9 sri 2.9.2015 16:23
Sp0rZ kaže...

Nez za ducan ali za te grafe govorim samo ono sto reviewovi ocjenju a ako znas da je bolja r9 270 i koliko bolja bar navedi razloge i argumentiraj to coviku.

370 je u principu 265, a 270 je jaca od 265. To je dovoljan argument.