Grafičke kartice

Rasprava o grafičkim karticama

ibme74 čet 4.5.2023 23:58

Evo taman pročitao sve postove, da kod mene je RX6700 od Sapphira. Undervoltom mi je skinuta potrošnja sa cca 130-140w na cca 90-100w. Imas na stranici prije video sa stock vs undervolt na AC Valhalla benchu.

dery pet 5.5.2023 00:22
picajzla0707 kaže...
Pa i to je puno, koliko vidim na techpowerup tvoja grafa ide na cca 110fps, to bi bilo za nekih 30% više perfomanse, odnosno razina 6800xt, opet nekako previše

Sorry, gledam na mobu trenutno pa ne razaznajem brojke

Različite su postavke ovde su njemu na high.6800xt je jača 95% od njegove.

picajzla0707 pet 5.5.2023 08:29
dery kaže...

petljancije s mobitelom, najprije je on pomislio da ima istu grafu kao ibme, a ibme ima 6700xt

onda sam i ja računao da ima 6700xt jer sam na mobu, a još ne vidim brojčice na screenshotu jer - mobitel

tak da smo malkoc raspravljali ko gluhi i mutavi

ibme74 pet 5.5.2023 10:27
picajzla0707 kaže...
dery kaže...

petljancije s mobitelom, najprije je on pomislio da ima istu grafu kao ibme, a ibme ima 6700xt

onda sam i ja računao da ima 6700xt jer sam na mobu, a još ne vidim brojčice na screenshotu jer - mobitel

tak da smo malkoc raspravljali ko gluhi i mutavi

A na kraju ja nemam RX6700XT nego RX6700 

dery pet 5.5.2023 13:45
picajzla0707 kaže...
dery kaže...

To ti je zato jer se petljaš u amd koji nije za te. Ti si plag n plej mozak na pašu plutaš prepustiš se struji pa kud te odnese.

kako nije za me, kad doma imam amd stroj

zaboravljaš se 

Eeeee sad si manga entuziast tako tako to je to.

Gee pet 5.5.2023 20:39
Damir22 kaže...
ibme74 kaže... 

Kod mene undervoltano sa 1200mv na 1050mv, mema postavljena na "fast timing" i dignuta na 2100mhz.

Temperatura skinuta za oko 10c, potrošnja pala za 30-40w te nešto veći FPS.

Slike klik Far Cry 6 Max Postavke

Video klik Assassins Creed Valhalla Max Postavke stock vs undervolt

Pitanjce, dva...

Neznam dali imamo iste graficke, no, kod mene na ovoj konkretnoj XFX...

Undervolt na 1040mv (za sada stabilno u igrama, nisam neke benchove pokretao), memorija fast timing, no memorija ide do 1900mhz.

To je limit, znaci, ne mogu preko toga, ne ide slider dalje.

Nebitno, malo igranja s omjerom undervolta, power limita, cpu/memory clockovima - rezultat je stvarno "impresivan", cca 30-40fps vise, za sada provjereno u days gone (to igram). Znaci, nije bas mala razlika.

No, ono sto mi nikako nije jasno - spominjes potrosnju koja je pala ZA 30-40w. Sa svim podesavanjima, ja uspijevam dobiti tek marginalno smanjenje od 5-6W, sa 100w defaultnih, na 94-95W.

Razlika u temperaturije u plus, s undervoltom je kartica koji stupanj toplija, no ok, to moze biti i utjecaj xy vanjskog faktora.

E sad, ili nemamo iste kartice, ili ja nesto dobro ne radim, ili s mojom karticom nesto ne stima....

Evo usporedba, prethodni post je slika stock kartice, ova je ista igra, iste postavke, sa udervoltom....

E sad kako dovlaga i bestlaga ti uspijes skinuti 40W na potrosnji????

To ti je vjerojatno previše undervoltano...Može skinut potrošnju jedino ako mu mu je grafa premoćna pa joj ne treba puno W za konkretni naslov...

Gee pet 5.5.2023 20:50

Imamo istu grafu, evo ti moje postavke...to sa smanjenjem ti ovisi o mnogo čemu, npr. o fps-ima koje želiš (nekome je dosta i 60), pa da li si spustio power limit ili si pak underclockao grafu...

ibme74 pet 5.5.2023 21:15
Boris grozni kaže...
Damir22 kaže...
Lako za fps, zanimao me undervolt kao smanjenje potrosnje/grijanja, no tih par w sto se moze skinuti, nije vrijedno zezanja kod ove kartice.

To undervoltanje je korisno kod faličnih kartica

Neko nam ne razlikuje undervolting i underclocking 

Damir22 pet 5.5.2023 22:14
ibme74 kaže...
Boris grozni kaže...
Damir22 kaže...
Lako za fps, zanimao me undervolt kao smanjenje potrosnje/grijanja, no tih par w sto se moze skinuti, nije vrijedno zezanja kod ove kartice.

To undervoltanje je korisno kod faličnih kartica

Neko nam ne razlikuje undervolting i underclocking 

Netko nam apsolutno vise nista ne razumije....

Dakle, pogledaj sliku od kolege, koji kaze da ima identicnu karticu - xfx 6600.

Pogledaj gdje je njemu slider od memorije - na 1800mhz. Kod mene je 1900 MAXIMUM.

Max boost u igri je 1890mhz, ni milimetra preko toga. Bez obzira na power limit, overclock, a svugdje pise da kartica memoriju boosta na 2800mhz, i gpu z tako prijavljuje.

Dali je kartica neispravna? Sto? Tko? Gdje? Kako?

Apsolutno ne kuzim, mozda jedino objasnjenje je sto je kod mene starija ploca, pa kartica radi na PCIE x8 @3.0 umjesto na x8@4.0.

Dali je to objasnjenje manjeg clocka?

Takodjer pitanje za kolegu, koliko MSI prijavljuje da kartica trosi, bez diranja power limitera? KOd mene 100w, s power limiterom na +20 = 120w i ni milimetra vise. 

Reviewi navode potrosnju od 135w???

fer-de-lance pet 5.5.2023 22:23

135W je samo na karticama koje imaju taj limit u BIOS-u, ali takvih je svega par modela.

A kaj se tiče toga da pokušavaš smanjiti potrošnju - da, možeš ju jako srezat za iste performanse, ili ju možeš jače klokat za potrošnju istu kao po default postavkama, naravno to kad ne diraš power limit, ak ga povećaš onda još možeš i dodatno pojačat jer čim si undervoltao istu potrošnju imaš na većem taktu.

Meni je uvijek taktika i undervoltat i underclockat tak da ne ide do istog peak takta, pogotovo zato kaj di god mogu stavim limiter na 60 fps (a genijalac - kupio freesync 144 Hz monitor , svejedno zakon stvar).

Gee sub 6.5.2023 15:59

Ma ide i meni slider do 1900, ali čemu? Za 2 fpsu u nekom benchmarku? A i kad sam mijenjao pastu na gpu su mi se malo potrgali thermal padovi na ramu pa mislim bolje da ram malo kulira. Ti brkaš gpu clock i ram clock. Što se tiče potrošnje pitanje je da li se tih 132w odnosi na cijelu grafu ili samo gpu. Imaj u vidu da postoji i laptop varijanta 6600m čipa koji je 100w, pa nije isključeno da su u te jeftinije modele kad je bila nestašica stavljali tu verziju čipa. Ili je s obzirom na to koji je cooler šrot u biosu stavljen neki power limit.

Damir22 sub 6.5.2023 18:35
fer-de-lance kaže...

135W je samo na karticama koje imaju taj limit u BIOS-u, ali takvih je svega par modela.

A kaj se tiče toga da pokušavaš smanjiti potrošnju - da, možeš ju jako srezat za iste performanse, ili ju možeš jače klokat za potrošnju istu kao po default postavkama, naravno to kad ne diraš power limit, ak ga povećaš onda još možeš i dodatno pojačat jer čim si undervoltao istu potrošnju imaš na većem taktu.

Meni je uvijek taktika i undervoltat i underclockat tak da ne ide do istog peak takta, pogotovo zato kaj di god mogu stavim limiter na 60 fps (a genijalac - kupio freesync 144 Hz monitor , svejedno zakon stvar).

Ovo ima jako smisla, i, pokazalo se u slucaju ove kartice totalno tocno.

Sami undervolt ne vrijedi apsolutno nista. 1045mv je zadnja stepenica na kojoj je kartica stabilna na stock postavkama. Sto je poprilicno smanjenje u brojkama (sa 1150mv), no NE radi apsolutno nista po pitanju potrosnje/grijanja. Temperature identicne.

Overclock ide do 2800 cpu 1900gpu, uz undervolt do 1065mv. Temperature vece, junction do 90C, potrosnja jednaka 100w. Povecanjem power limita, nista se ne dobiva na stabilnosti, niti na brzini, niti na "brojkama" overclocka, potrosnja 120w, temperature junctiona opasno blizu 100C.

Kad se krene u suprotnom pravcu - undervolt 1050mv, smanjenje takta procesora na npr. 2000mhz max, 1900Mhz min, te memorije na 1900mhz - fps je isti kao na stocku, ALI temperature drasticno nize, junction do 70C, potrosnja se krece od 60-70w. 

Znaci, 30% manja potrosnja, 20-30C manje grijanje, isti fps kao i na stock postavkama. Dodatno smanjivanje nema prevelikog utjecaja vise na nista, osim pad performansi, temperature i potrosnje, ali to je vec kontraproduktivno.

E sad, za ovu konkretnu XFX SWFT210 karticu, overclock da, ali kako kartica bas i nema vrhunsko hladjenje, ventovi su dosta bucni na visokom broju okretaja, nije mi ta varijanta bas intesantna. Da, FPS se poveca poprilicno, no, radije smanjiti jednu ili dvije opskurne graficke postavke, i imati veci fps, uz daleko hladniju i tisu karticu.

fer-de-lance sub 6.5.2023 19:37

Upravo to.

I u singleplayer igrama si limitiraj fps na 60 (ionak je jedino bitan 1% i 0.1% low, a to u nekim igrama uvijek pada bez obzira na sve).

Znači ovak postavke kak si ti (undervolt i underclock), FSR imaš u većini novih igara pa ga stavi na quality, detalje na high (jer na ultra sve ionak izgleda isto, ili sam ja ćorav) i pola vremena ti budu ventilatori na minimalnom RPM-u, u nekim igrama se ne budu morali ni palit...

A ovi stajliš overklokeri kaj se hvale benčevima - neka ih,  ionak se zapitam jel ti ljudi benčeve vrte ili igraju?

Mene ionak autizam spriječava da zurim u grafiku - ili igram ili gledam grafiku, ne mogu oboje odjednom.