Rasprava o grafičkim karticama

Igrivo i fluidno s 50 fps uz FG, rofl. Igram trenutno KCD2 koji ima memory leak od novog patcha, pa mi nakon jedno sat-2 igre kad se napuni VRAM performance padne s litice.... e tada imam oko 60-80 fps s FG, i ne da nije "fluidno, igrivo i zadovoljavajuće" nego je za ispovracat se. osjecaj je ko da se kreces kroz vodu kolko je sve usporeno. blago slijepima koji to ne vide i zive na svom copiumu...
Znači pričamo o 4k, haloo, 60 do 75 fps'a tebi nije igrivo na 4k uz dlss performance? Onda si bogami dosta razmažen, spusti se reza na 1440p i wukong drma na 99 fps. 60-75 fps na 4k ili 100 fps'a na 144p je više nego bombon. Fala bogu ima iole skupljih kartica za veći fps.

Igrivo i fluidno s 50 fps uz FG, rofl. Igram trenutno KCD2 koji ima memory leak od novog patcha, pa mi nakon jedno sat-2 igre kad se napuni VRAM performance padne s litice.... e tada imam oko 60-80 fps s FG, i ne da nije "fluidno, igrivo i zadovoljavajuće" nego je za ispovracat se. osjecaj je ko da se kreces kroz vodu kolko je sve usporeno. blago slijepima koji to ne vide i zive na svom copiumu...
Znači pričamo o 4k, haloo, 60 do 75 fps'a tebi nije igrivo na 4k uz dlss performance? Onda si bogami dosta razmažen, spusti se reza na 1440p i wukong drma na 99 fps. 60-75 fps na 4k ili 100 fps'a na 144p je više nego bombon. Fala bogu ima iole skupljih kartica za veći fps.
60 do 75 PRAVIH frameova bi bilo ok, ali 60 do 75 uz framegen je katastrofa. Blago tebi sto ne kuzis razliku, al meni je to neigrivo. A spustanje reze necu napravit nikad pa ni tad, to tek izgleda odvratno. Naravno da je uz takve kompromise sve igrivo i na zadnjem smecu od grafi, to uopce nije upitno.

60 do 75 PRAVIH frameova bi bilo ok, ali 60 do 75 uz framegen je katastrofa. Blago tebi sto ne kuzis razliku, al meni je to neigrivo. A spustanje reze necu napravit nikad pa ni tad, to tek izgleda odvratno. Naravno da je uz takve kompromise sve igrivo i na zadnjem smecu od grafi, to uopce nije upitno.
I sad očeš reć da te u "žaru borbe" jebu ove "razlike" na slikama?

Kralju, nije samo u detaljima riječ nego i o input lagu, a i kad ti cijela slika izgleda kao PS3 igra nije neka sreća u 2025oj. Ne pravi se blesav sa selektivnim croppanjem i pauziranjem fake videa. Upali si CP u native i sa bućkurišem framegena i upscalera te suzbij copium...

Nevidijica draga kako ti okrenula leđa gamerima tako oni tebi sad vrate. 10x veča prodaja generacijska uhhh

Rambling about GPU power connector power balancing - Buildzoid
https://www.youtube.com/watch?v=4c3pLPHPBzU

XFX RX 9070xt Quicksilver za 820e se čini kao dobra kupnja, da je trebam nebi dvojio niti sekunde

810+10e pošta no.....jednako 820e

Sviđa mi se što je Sapphire napravio sa svojim Nitro modelom, svaka im čast
Sapphire Radeon RX 9070 XT Nitro+ unboxing — now for something completely different!

Sviđa mi se što je Sapphire napravio sa svojim Nitro modelom, svaka im čast
Sapphire Radeon RX 9070 XT Nitro+ unboxing — now for something completely different!
Ovaj put svi drugi su bolje odradili posao od nitra, ovde nema powercolora koji je najbolji.

Konkretno kako i video kaže sviđa mi se sistem rješenog napajanja odnosno cable menagmenta, jako čisto izgleda u kučištu što se na videu ne vidi....po meni najlijepša je urađena XFX Mercury, što se tiče i hlađenja također odlična....čiščenje kartice sa mogučnošču čupanja ventova van kao od šale dobar bonus

Kralju, nije samo u detaljima riječ nego i o input lagu, a i kad ti cijela slika izgleda kao PS3 igra nije neka sreća u 2025oj. Ne pravi se blesav sa selektivnim croppanjem i pauziranjem fake videa. Upali si CP u native i sa bućkurišem framegena i upscalera te suzbij copium...
Koje selektivno croppanje, kakav fake video, ti neda se ponašaš ko da si popio svu pamet svijeta nego si se trebao zvat einstein, zamisli sad ti mene prozivaš za neko selektivno kropanje, ma odakle samo di izvlačiš ta sranja, i pauziranje fejk videa, bio je screenshot sa ovog videa dolje. Obzirom kakve financijske savjete daješ (3080 nuklearka sa 100C u 2025'toj ) upitno je da li uopće znaš postavit grafičke postavke u igri ako tebi igra izgleda kao ps3 u 2025'toj.
https://www.youtube.com/watch?v=3nfEkuqNX4k&t=1427s
Kakav fejk video, išli su u extreme usporedbe upscalinga ali eto ti naravno imaš svoje bolje pro mišljenje sa predrasudama. I ove riječi "suzbij copium", gdje se uči tvoj jezik da mi je znat, koja je to škola/ulica, ono suzbij copium, ovo samo "geek" level 3000 može smislit, mora da si vrlo zabavan po partijima.

Brate mili, smaraš i Boga i narod. Da, bolje znam od tebe jer sam unazad pola godine složio 14 konfi što intel što amd, što za 400e što za 3000e. Da nemaš blage veze i selektivno vadiš info. Ima 99 videa gdje su posrali taj proizvod i ti našao scenu u jednom videu koji kao dokazuje da nije sve brodolom? Ne želiš vruću 3080? Koji procesor imaš? Jako štedljiv, imaš AMD sa pola TDP-a od tog tvojeg istih performansi! Licemjer i neznalica!
Kad smo bez argumenata idemo trkeljati o pravopisu i o partijima? Bijedno
Dokazao si samo da si nedokaziv i da te ne treba shvaćati zaozbiljno. Ozbiljnije shavaćam klaunove suze od tebe i ovog drugog (stje)panja, a ti i dalje klepeći da je 4060ti best buy u 2025. Poyy

Brate mili, smaraš i Boga i narod. Da, bolje znam od tebe jer sam unazad pola godine složio 14 konfi što intel što amd, što za 400e što za 3000e. Da nemaš blage veze i selektivno vadiš info. Ima 99 videa gdje su posrali taj proizvod i ti našao scenu u jednom videu koji kao dokazuje suprotno? Ne želiš vruću 3080? Koji procesor imaš? Jako štedljiv, imaš AMD sa pola TDP-a od tog tvojeg istih performansi! Licemjer i neznalica!
Dokazao si samo da si nedokaziv i da te ne treba shvaćati zaozbiljno. Ozbiljnije shavaćam klaunove suze od tebe i ovog drugog (stje)panja, a ti i dalje klepeći da je 4060ti best buy u 2025. Poyy

A evo i odvjetnika s padobranom uskočio konstruktivno van konteksta. Jedan upgrejda na 4060ti, drugi na 240 aio i 60hz. Osvajači galaksije

Jel ti ozbiljno meni sad stavljaš ovaj screenshot kao validan i konstruktivan argument za ovu raspravu? Prema tebi je Citroen C3 bolji auto od Civica jer ga ima više ljudi

Jel ti ozbiljno meni sad stavljaš ovaj screenshot kao validan i konstruktivan argument za ovu raspravu?
Neznam koliko konstruktivnije moze biti od dokaza s slikom, covjek je htio novi i nerastrosni gpu
evo jos jednom:
Inace TDP neoznacava stvarnu potrosnju pa se malo i oko toga informiraj, Intel je kudikamo nerastrosniji u igrama i glupo je uopce ici usporedivati neke procesore koji imaju pa i duplo vise thredova od konkurencije pogotovo u nekom ozbiljnijem workloadu

Lmao znači koliko se možeš uopće ukopati?
13600k vuče bez problema 130w u zahtjevnim igrama a 9600x ravno upola manje i ima veći fps. Samo daj, nauči me još nečemu, sviđa mi se ova igra

A evo i odvjetnika s padobranom uskočio konstruktivno van konteksta. Jedan upgrejda na 4060ti, drugi na 240 aio i 60hz. Osvajači galaksije
Evo dokaza jos jednom mozda jednostavno ne vidiš
Odabrali igraci
Odabralo 95% nekritičkih casual gejmera koji će pc odnijet na servis da im ugrade novi gpu. Trenutno imaš 2 tipa gamera sa mozgom i koji se razumiju u stvari.
1. Oni koji žele najbolje i kupe 5090 ili 5080, a cpu 9800x3d, jer bolje od toga nema.
2. Oni koji žele najbolje za svoje novce i uzimaju AMD gpu sa intel/amd cpu kombom.
Ostali ili su panglu, ili fanboyi. Nema treće.
edit falio sam link na prvoj poveznici. Ovdje se vidi kako je jefitniji amd gpu brži od nvidijine skuplje kartice.

Brate mili, smaraš i Boga i narod. Da, bolje znam od tebe jer sam unazad pola godine složio 14 konfi što intel što amd, što za 400e što za 3000e. Da nemaš blage veze i selektivno vadiš info. Ima 99 videa gdje su posrali taj proizvod i ti našao scenu u jednom videu koji kao dokazuje da nije sve brodolom? Ne želiš vruću 3080? Koji procesor imaš? Jako štedljiv, imaš AMD sa pola TDP-a od tog tvojeg istih performansi! Licemjer i neznalica!
The NVIDIA RTX 3080 has been a popular GPU, but it has had some issues reported by users. Here are some of the most common problems:
Crashes & Instability – Early models, especially those with capacitors (POSCAP/MLCC mix issues), experienced crashes at high clock speeds. NVIDIA later fixed this with driver updates.
High Power Consumption & Heat – The 3080 is power-hungry, and some users reported overheating, particularly in smaller cases or with inadequate cooling.
VRAM Overheating (GDDR6X) – Some users reported memory temperatures reaching 100°C+, especially in demanding workloads like mining or 4K gaming.
Power Connector Issues – The 12-pin adapter (on Founders Edition) sometimes caused connectivity problems or melted cables due to poor contact.
Driver & Game Compatibility Issues – Some games had stability problems, but most were fixed through driver updates.
Source chatgpt.
4060ti 350 eura dvije i pol godine gare, hladna ko šprica, jede malu decu na 2k i 4k, 100-150W.
3080, nema garu, 400-585 eura, 100C, 380W, treba uzet i vatrogasni aparat odma.
Pametnom dosta, over and out.

Odabrali igraci
Steam Hardware & Software Survey: February 2025
Steam conducts a monthly survey to collect data about what kinds of computer hardware and software our customers are using. Participation in the survey is optional, and anonymous. The information gathered is incredibly helpful to us as we make decisions about what kinds of technology investments to make and products to offer.
I ti stvarno uzimaš to kao realan prikaz stanja? Opcionalna anonimna anketa koju ispuni mala kolicina ljudi na steamu?
To je kao da ideš u neku općinu na istoku zemlje i napraviš anonimni anketu koji se auti najvise voze i to uzimaš kao realan prikaz stanja koji se auti najviše voze na području cijele zemlje

Odabrali igraci
To sve proguta ova moja 6800 XT. Njam!
Kad ćeš ti više nabaviti neku komunjarsku (crvenu) grafičku karticu? Što fali crvenima? Najbolje ti je imati jednu plavo-crvenu i crveno-zelenu kombinaciju. Kao što ja imam. I onda si svugdje. Pripadaš u sva 3 tabora.

Odabrali igraci
To sve proguta ova moja 6800 XT. Njam!
Kad ćeš ti više nabaviti neku komunjarsku (crvenu) grafičku karticu? Što fali crvenima? Najbolje ti je imati jednu plavo-crvenu i crveno-zelenu kombinaciju. Kao što ja imam. I onda si svugdje. Pripadaš u sva 3 tabora.
Ne može, jače je to od njega

Odabrali igraci
Steam conducts a monthly survey to collect data about what kinds of computer hardware and software our customers are using. Participation in the survey is optional, and anonymous. The information gathered is incredibly helpful to us as we make decisions about what kinds of technology investments to make and products to offer.
I ti stvarno uzimaš to kao realan prikaz stanja? Opcionalna anonimna anketa koju ispuni mala kolicina ljudi na steamu?
To je kao da ideš u neku općinu na istoku zemlje i napraviš anonimni anketu koji se auti najvise voze i to uzimaš kao realan prikaz stanja koji se auti najviše voze na području cijele zemlje
Pa te steam ankete jesu najrealniji prikaz stanja koji imamo, zašto ne bi bile? Ne kažem da je izbor kupovine prosječnog puka najoptimalniji, ali ankete prikazuju stvarno stanje. Nek je uzorak 0,1% ljudi to je već sasvim korektan broj za ekstrapolaciju jer tu već pričamo o destinama tisuća (nagađam). Većina ljudi uzima što jeftiniji gpu čak i ako nema optimalan price/performance. Ljudi koji će dati 1500+ eura za računar su velika manjina globalno.

Odabrali igraci
Pa te steam ankete jesu najrealniji prikaz stanja koji imamo, zašto ne bi bile? Ne kažem da je izbor kupovine prosječnog puka najoptimalniji, ali ankete prikazuju stvarno stanje. Nek je uzorak 0,1% ljudi to je već sasvim korektan broj za ekstrapolaciju jer tu već pričamo o destinama tisuća (nagađam). Većina ljudi uzima što jeftiniji gpu čak i ako nema optimalan price/performance. Ljudi koji će dati 1500+ eura za računar su velika manjina globalno.
Pa kako su realne kad mali broj ljudi to uopće i dobije da ispuni a još manji broj ih stvarno ispuni?
Ja je nikad nisam ni vidio a kamoli ispunio. Sjećam seda Steam ima (ili je barem imao) dio gdje ispunjavaš "moj PC", sjećam se da sam to jednom ispunio još kad sam imao DDR2 konfu sa Q8200 i AMD HD6850 grafu i od tad nikada nisam taknio niti to promjenio
Ponavljam to je kao da održiš anketu u nekom selu i te rezultate uzimaš kao reali prikaz satanja cijele jedne zemlje.
Poanta i jeste u tome što se o tim statistikama ne zna ništa, možda je to ispunilo 10.000 igrača a možda je ispunilo 1.000 igrača a na svijetu imaš milijune gaming računala.
To je isto kao da se za mišljenje cijele nacije uzima index.hr anketa "jel Dalić treba otići ili ostati" gdje glasa 2.000 ljudi a većina hrvatskog puka ne glasa na takvim anketama a oni još pametniji uopće ni ne čitaju takva smeća od portala.

Ne treba nista ispunjavati Steam to radi svako malo po automatici u odredenim intervalima pa nije 2003 kad je izasao, sam mozes updejtati ako si promijenio neki hw da to ne cekas da sam detektira

Je, automatski AKO prihvatiš odraditi survey
https://store.steampowered.com/hwsurvey/Steam-Hardware-Software-Survey-Welcome-to-Steam
Tu negdje sam, iako jako ovisi gdje testiras. Glavni trg Kuttenberga, oko 100-120 fps u prosjeku, tu i tam pad do recimo 90 najnize. Onda odem u sumu, di sam ocekivao da ce bit bolje performanse, al zapravo su losije, tamo mi je 80-90. Sve Ultra, no FG, no FSR.
Ajd eto drago mi vidit da nije taj proc bn. Zato boris prelazi na amd vidio da je superioran ubili mu njegovu i5-icu ovde u testovima jer on mora bit na vrhu.
Pa govorim cijelo vrijeme da nije, i to po stvarnim situacijama i testiranjima i igranju, a ne ko stjepanj kojem je referenca PUBG sve na low na 720p koji mora ici na 400 fps (na 60 Hz monitoru).
Iskreno sam ocekivao neku razinu BN s nabavkom nove grafe, al zasada apsolutno nista od tog, cak ni u relativno graficki nezahtjevnim igrama, a zamisli da jos krenem paliti RT :D
Djabe njemu i 800 fpsa kad nema ruke za fps igre... Mislim, tko normalan igra PUBG u TPPu osim ako je zesca botina ? Jer tamo jesu same botine...