Rasprava o grafičkim karticama

Kad već spominjeno best bang for the buck, mislim da je to 4060ti, nađe se za 350 i 400 eura sa dvije+ godine garancije, dlss 4, frame gen, 2k/4k reza nema šta ne žvače od 60 do 144 fps. A netko prodaje staru kramu za 285 eura bez gare. Ta ne vrijedi više od 200 nažalost.
4060 Ti je smece od kartice, totalni odron. (Jedva) na razini 3060 Ti, dakle slabija od 3070, a kamoli od 3080 koju dobis rabljenu za 350 EUR. Za 400 dobis i 3080 Ti uz malo truda. I sve navedene isto imaju DLSS4. I sto je najtuznije, 5060 Ti ce najvjerojatnije opet bit ista kartica s nikakvim do minimalnim pomakom i lako moguce opet 8 GB VRAM

Kad već spominjeno best bang for the buck, mislim da je to 4060ti, nađe se za 350 i 400 eura sa dvije+ godine garancije, dlss 4, frame gen, 2k/4k reza nema šta ne žvače od 60 do 144 fps. A netko prodaje staru kramu za 285 eura bez gare. Ta ne vrijedi više od 200 nažalost.
Gdje? 16GB za te novce?
5060ti je već najavljena sa 8 i 16GB varijantama.
Ja osobno bih svoju 3070ti zamijenio sa nekom 4070ti super, možda i 9070(XT). Ali mislim da s mojim procesorom (koji još uvijek radi dobro ne bih dobio neki drastični pomak...) A cijelu konfu nadograditi je malo teško u ova vremena.

4060 Ti je smece od kartice, totalni odron. (Jedva) na razini 3060 Ti, dakle slabija od 3070, a kamoli od 3080 koju dobis rabljenu za 350 EUR. Za 400 dobis i 3080 Ti uz malo truda. I sve navedene isto imaju DLSS4. I sto je najtuznije, 5060 Ti ce najvjerojatnije opet bit ista kartica s nikakvim do minimalnim pomakom i lako moguce opet 8 GB VRAM
Neznam baš, sve je prožvakala šta sam bacio pred nju, nema šta nije pokrenula, radi sve na 2k/4k na 60 do 144 fps, troši cca 100-150W, isprobao stvarno dosta igara i mogu reć da dlss stvarno rula. Naravno negdje tu i tam se spuste detalji radi većeg fps'a, ali igra i dalje izgleda čist pristojno. Nisam naletio na neku igru da je počela zajebavat sa 8gb rama. Ja sam frkno 3070, i uzeo 4060ti, nisam baš primjetio da je sporija, dosta manje troši (3080TI je nuklearka, i teško da ima garu), čak je i brža u nekim igrama plus gara od dvije godine. Sve u svemu za 350 eura kolko sam je platio uz dlss vrh vrhova, više nego zadovoljan. Last of us, Days gone, Cyberpunk rade i izgledaju fantastic uz dlss na 4K. Cyberpunk radi na cca 90-120 fps'a na 4K, pa ti sad meni reci, ne ti nego generalno, jel sad meni treba grafa od 3500 eura? Naravno da da, . Sarkazam na stranu, naravno da ne.

8gb kartica u godini Gospodnjoj 2025.
Cijene padaju, pa kome nije hitan upgrade neka pričeka.

Krio uozbilji se ako češ baš bang for buck tvoja je na 22mjestu a ti je staviš na prvo. Intel arc je najbolji glede toga zatim rx6800 legendarna moja bivša cura bila prva dok arc nije izašao:
https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-5070-tuf-oc/36.html

Neznam baš, sve je prožvakala šta sam bacio pred nju, nema šta nije pokrenula, radi sve na 2k/4k na 60 do 144 fps, troši cca 100-150W, isprobao stvarno dosta igara i mogu reć da dlss stvarno rula. Naravno negdje tu i tam se spuste detalji radi većeg fps'a, ali igra i dalje izgleda čist pristojno. Nisam naletio na neku igru da je počela zajebavat sa 8gb rama. Ja sam frkno 3070, i uzeo 4060ti, nisam baš primjetio da je sporija, dosta manje troši (3080TI je nuklearka, i teško da ima garu), čak je i brža u nekim igrama plus gara od dvije godine. Sve u svemu za 350 eura kolko sam je platio uz dlss vrh vrhova, više nego zadovoljan. Last of us, Days gone, Cyberpunk rade i izgledaju fantastic uz dlss na 4K.
Lijepo sto si zadovoljan, al cinjenice su cinjenice, radi se o kartici koja je jednaka svojoj prethodnici staroj 5 godina. I btw trenutacno kod nas najjeftinija 460 EUR (za srot modele i to 8 GB VRAM), za te pare vec skoro uzmes 7800 XT koja je jaca valjda duplo, i moze funkcionirati iznad FHD jer ima VRAM-a... Na zalost taj rang ispod 500 EUR je postao beznadan i nema nekih indikacija da ce se taj trend okrenut...

Dok sam isao prije 2 tjedna u jedan lokalni ducan pitat za napajanje od 850w posto kupujem i novu graficku(9070xt) lik mi poceo govorit da sta ce mi to, da danasnje graficke ne vuku toliko struju, da su štedljive pa poceo kako on ima 4060ti da mu cijeli sistem ne trosi preko 300w, pa mi htio prodat pricu kak je to dobra graficka....i nikako mu objasnit da me ne zanima ta graficka. Na kraju svega mi poceo pricat o novom xiaomi mobitelu kojeg je platio 1500 eura i kazat mi kakve slike radi
O svemu samo ne o onome sta mi treba i sta zelim. Ocekivao bi da netko tko se time bavi malo drugacije razmislja

Dok sam isao prije 2 tjedna u jedan lokalni ducan pitat za napajanje od 850w posto kupujem i novu graficku(9070xt) lik mi poceo govorit da sta ce mi to, da danasnje graficke ne vuku toliko struju, da su štedljive pa poceo kako on ima 4060ti da mu cijeli sistem ne trosi preko 300w, pa mi htio prodat pricu kak je to dobra graficka....i nikako mu objasnit da me ne zanima ta graficka. Na kraju svega mi poceo pricat o novom xiaomi mobitelu kojeg je platio 1500 eura i kazat mi kakve slike radi
O svemu samo ne o onome sta mi treba i sta zelim. Ocekivao bi da netko tko se time bavi malo drugacije razmislja
O majko mila... amazon majka, sa stolice narucim i ne slusal budalastine

Sa amd cpu 9800x3d ta grafa šta je želiš može povuć cijeli sistem do 450W, intel nadodaj 100W.Više nego dovoljno neko dobro 750W. Undervoltom to sve spustiš na pola snage tog napajanja ili uzmeš toga 850w koje može radit pasivno hlađen.

Sa amd cpu 9800x3d ta grafa šta je želiš može povuć cijeli sistem do 450W, intel nadodaj 100W.Više nego dovoljno neko dobro 750W. Undervoltom to sve spustiš na pola snage tog napajanja ili uzmeš toga 850w koje može radit pasivno hlađen.
Ma rm850x vec radi par dana..jedino ventilator jos nije proradio, osim dok sam ga rucno upalio za probu al znam da mi ne treba 850w za sve to al nikad ne znas sta buducnost donosi. Nikad nisam mislio da cu kupovat graficku koja trosi 300w+ pa eto me danas.

Krio uozbilji se ako češ baš bang for buck tvoja je na 22mjestu a ti je staviš na prvo. Intel arc je najbolji glede toga zatim rx6800 legendarna moja bivša cura bila prva dok arc nije izašao:
https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-5070-tuf-oc/36.html
Te cijene su cijene iz dućana, ja je nisam platio po cijeni iz dućana. Intel Arc B580 nemre preć 71 fps us XeSS na Cyberpunk 4k, kamoli slabije grafe od intela, a 4060ti drma od 90 do 120 fps'a, pa kak je intel arc najbolji glede toga?
https://www.youtube.com/watch?v=khO8Aqxhyco

Nisam otvorio video ali po natpisu to je prva genracija intel grafe, provjeri zadnju.

Te cijene su cijene iz dućana, ja je nisam platio po cijeni iz dućana, tak da.. Intel Arc A770 nemre preć 45 fps'a us XeSS na Cyberpunk 4k, kamoli slabije grafe od intela, pa kak je intel arc najbolji glede toga?
Nego šta čemo gledat nego tržišne cijene, možeš ti dobit gratis rtx5090 i tebi je bang for buck ali je najgora zapravo.Nisi ni pogledao listu šta sam ti stavio Arc B580 je bang for buck ali tko to kupuje uopče.

Te cijene su cijene iz dućana, ja je nisam platio po cijeni iz dućana, tak da.. Intel Arc A770 nemre preć 45 fps'a us XeSS na Cyberpunk 4k, kamoli slabije grafe od intela, pa kak je intel arc najbolji glede toga?
Nego šta čemo gledat nego tržišne cijene, možeš ti dobit gratis rtx5090 i tebi je bang for buck ali je najgora zapravo.Nisi ni pogledao listu šta sam ti stavio Arc B580 je bang for buck ali tko to kupuje uopče.
Ispravio sam post, ne 770 nego B580 12 gb, ta grafa nemre preć 71 fps na 4k cyberpunk uz XeSS, dok 4060ti 8gb drma od 90-120 uz dlss i frame. Gleda se sve, tržišne cijene a i gleda se ko se kako snađe jbg.

Zadnju sliku koju si editirao u postu cyberpunk 4K DLSS ultra performance, ak ti tak izgleda igra kao na slici pa to je totalna katastorfa i negledljivo.

Zadnju sliku koju si editirao u postu cyberpunk 4K DLSS ultra performance, ak ti tak izgleda igra kao na slici pa to je totalna katastorfa i negledljivo.
Smanji se kvaliteta slike kad se uploada, gle kak se fps/afterburner mutno vidi, i sniping tool kolko vidim isto smanji kvalitetu. Dok si u igri sve je crystal clear. I sad šta će meni ,4070, 5070, 5090, itd itd. Što se tiče moje perspektive uz dlss uopće ne vidim svrhu ubadanja jačih kartica.

meni je cyberpunk bio neigriv s framegenom bilo nvidia/amd, jednostavno lag je prevelik. probavao sam lockat na 60, i onda framegen na 120, i meni je to neigrivo. radije sam ugasio RT i igrao na high/ultra s nizim fpsom, i bilo je fluidnije, i bolje mi je izgledalo

Prodao si 3070 i uzeo 4060ti? Zašto skok na 5% slabiju karticu?
To je kartica koja je na svim listama za najgoru karticu pri vrhu i dođeš ju hvaliti na informatički forum

To je kartica koja je na svim listama za najgoru karticu pri vrhu i dođeš ju hvaliti na informatički forum
Jel ti Max nisi čuo za onu narodnu "mijenjam drek za govno" daj ne reci da nisi, pa imamo godina.....

Istina, slažem se, i je najgora za 500 eura, ima i boljih izbora, ali za 350 eura više nego odlična kolko sam je ja platio, odnosno dao 50 eura gore na prodanu 3070 za 300 eura prije dva mjeseca, zašto je nebi hvalio kad je grafa za tih 350 eura više nego odlična, pa brojke (fps) ne lažu jelda. Grafa ne da jede sve šta joj se stavi u usta, nego žvače i traži još.
Zašto sam uzeo tu karticu? Evo zašto. Radi se Asus TUF 4060ti 8GB 3 venta sa dvije i pol godine garancije, niže temperature od 3070, niža potrošnja. 3070 mi imala još mjesec dana garu, šta da je prdnula kroz par mjeseci, ode mi 250-300 eura, ovako sam spasio investiciju za 50 eura i imam dvije i pol godine gare. Zapratite me za još financijskih savjeta.
Cyberpunk 4k 90-120 fps uz dlss
Last of us 1 - 4k, 120 fps'a sa FSR.
Days gone 4k, sve high 60 fps, na 2k - 112 fp'sa, dlss
God of war 4k, sve high 90 fps'a, dlss
Assasin Creed Mirage 4k- 80-90 fps'a, dlss
Uncharted 4k - 121 fps, dlss.
Tiny Tina Wonderland 4k - 85-90 fps.
Itd itd.
I to sve grafa žvače na 8GB memorije.
Pričamo o 350 eura, ne o 1000 i više, ili majku ti milu 3500 eura za 5090. Uz DLSS neznam čemu davati veći iznos novaca. Sve igre izgledaju fantastično uz dlss, pogotovo na 4k, baš sam uspoređivao sa i bez dlss, ja razliku u slici nisam primjetio. Tak da po meni za 350 eura nema bolje grafe koja bi ganjala ovakve brojke sa dvije i pol godine garancije.

Jel ti Max nisi čuo za onu narodnu "mijenjam drek za govno" daj ne reci da nisi, pa imamo godina.....
Zamjenio sam drek za govno kako kažeš, ali moje govno ima dvije i pol godine gare za 350 eura, ti si stvarno nadobudan da će ti neko iskeširat 285 eura za kako si i sam nazvao svoju karticu drek, , odnosno 3070 koja ti je bez garancije, može prdnut sutra, a lik na njušci prodaje 4060ti za 350 eura. Ko bi zdrave pameti dao 285 eura za drek bez garancije a može nadodat 65 eura slično ko i ja i imat "govno" sa ovakvim brojkama i sa garom od dvije godine i par mjeseci? Da si je frkno prije dva mjeseca prije 5xxx serije dobio bi traženo, sad jako teško, možda 240 uvrh glave.
https://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/rtx-4060-ti-8gb-oglas-46461315
Svakako sretno sa prodajom.

Ja sam 3060 Ti 8 gb vrama izbacio iz kompa kad sam morao TLU1 spustiti na 1080p i upaliti DLSS kako bi ju ograničio ispod 7.5 gb vrama i tek onda se igra prestala rušit ili trzat...a o učitavanju tekstura koje su kasnile kako okrečeš kameru da i ne priča. Sve zamuljano.

Ali ti si frende uletio s pricom da je 4060 Ti best buy kartica, u tome je problem. A kartica je prije suprotno nego best buy. Ok mozda je u specificnom slucaju i za tvoje specificne potrebe ispala ok (iako nije, jedina razlika je imas li garanciju ili ne, al ajd), ali jebemu, to ko da ja sad kazem da sam dobio Intel 285k za 200 EUR pa kazem da je to best buy procesor na trzistu. To su vec stjepanj razine deluzija...

Pusti , on je dao 1200 eura za 10% nadogradnje

Ali ti si frende uletio s pricom da je 4060 Ti best buy kartica, u tome je problem. A kartica je prije suprotno nego best buy. Ok mozda je u specificnom slucaju i za tvoje specificne potrebe ispala ok (iako nije, jedina razlika je imas li garanciju ili ne, al ajd), ali jebemu, to ko da ja sad kazem da sam dobio Intel 285k za 200 EUR pa kazem da je to best buy procesor na trzistu. To su vec stjepanj razine deluzija...
Još sam napisao "nađe se za 350 eura". Trenutno za te pare i je best buy kartica. Koje moje specifične slučajeve/potrebe, pa ti fps'ovi u igrama su identični na svakoj 4060ti kartici uz DLSS i FSR, tu te ne razumijem. Nije samo jedina razlika jel ima garanciju il ne, spašena je investicija od 300 eura za 50 eura, manje troši, manje se zagrijava i radi u igrama fantastično. Nađi mi koja grafa ima bolje brojke (fps) a da je jeftinija od 350 eura i da ima garu!

Još sam napisao "nađe se za 350 eura". Trenutno za te pare i je best buy kartica. Koje moje specifične slučajeve/potrebe, pa ti fps'ovi u igrama su identični na svakoj 4060ti kartici uz DLSS i FSR, tu te ne razumijem. Nije samo jedina razlika jel ima garanciju il ne, spašena je investicija od 300 eura za 50 eura, manje troši, manje se zagrijava i radi u igrama fantastično. Nađi mi koja grafa ima bolje brojke (fps) a da je jeftinija od 350 eura i da ima garu!
Rekao sam vec, za 350 EUR dobis 3080 koji pomete pod s tom jadnom 4060 Ti (preimenovanom 3060 Ti), i na razini je ako ne i bolja od 4070. Ak je tebi bitnije imat garu nego (puno) bolje performanse, be my guest al ne moras to predstavljati kao "best buy". I kako ti kazes "pa samo doplata 65 EUR...", doplati jos 65 EUR na tih 350 i mozes vec naci valjda 5 modela koji prepisaju tu 4060 Ti uzduz i poprijeko, iz oba tabora.

Rekao sam vec, za 350 EUR dobis 3080 koji pomete pod s tom jadnom 4060 Ti (preimenovanom 3060 Ti), i na razini je ako ne i bolja od 4070. Ak je tebi bitnije imat garu nego (puno) bolje performanse, be my guest al ne moras to predstavljati kao "best buy". I kako ti kazes "pa samo doplata 65 EUR...", doplati jos 65 EUR na tih 350 i mozes vec naci valjda 5 modela koji prepisaju tu 4060 Ti uzduz i poprijeko, iz oba tabora.
Uz onakav fps od 4060ti, niže temperature, automatski i tišu karticu, nižu potrošnju, preporučuješ kramu staru 5-6 godina kojoj temperature memorije idu i do 100C gdje kartica zatrotla te spusti klokove meme i jezgre, mislim da mi netreba krama koja vuče i do 380W, one igre uz onakve frejmove sa 4060ti su bar meni i više nego dovoljno, koja troši 100-150W, bez dječjih bolesti od kojih boluje 3080, ali naravno svakome svoje. 10-15 fps'a, ajd nekad i 25 fps'a razlike, to je "pomete pod"? Pa baš i ne, ja radije odaberem 4060ti sa dvije i pol godine gare uz više nego zadovoljavajući fps bez visokih temperatura, trotlanja i uvelike manje potrošnje. A i nije isto 350 eura i 415 eura. I dalje je 4060ti best bang for the buck za 350 eura.

Svakako sretno sa prodajom.
Ma uvijek se proda, bbrige, za te novce se nema šta bolje kupiti, a i Njuškalo postoji, ne nadam se ovdje ionako nečemu, sami trolovi praznih novčanika